Italialaista ruokaa senegalilaisella twistillä
Täysin afrikkalaista ruokaa ei pääse Turun ravintoloissa maistamaan, mutta Nomad Food & Wine avasi viime kesänä ravintolan, mikä yhdistelee rohkeasti italialaisia, senegalilaisia ja skandinaavimakuja.
– Meillä on esimerkiksi terassi varjoisalla takapihalla, koska ravintolan eteen ei ole mahdollista asettaa terassia. Omistajana minun tulee jatkuvasti miettiä ja huolehtia pienen yrityksen kaikista ylläpitoon ja toimivuuteen liittyvistä kysymyksistä, muistuttaa ravintolan omistaja Paco Ndiaye.
Ravintolan nimi idea nousi Ndiayen mukaan siitä, miten hän tunsi olevansa nomadi omassa elämässään. Nomadihan tarkoittaa ihmistä, joka liikkuu paikasta toiseen, eikä kiinnity mihinkään asuinpaikkaan pysyvästi, vaan vaihtaa eläinlaumansa kanssa asuinpaikkaa, kuten paimentolaiset tekevät. Nomad Food & Wine ravintolan ruoka on nomadimaista, siihen on Ndiayen mukaan syynsä.
– Kasvoin ja opiskelin ammattimaisesti Italiassa kaksitoista vuotta, urani alkoi siis siellä. Tämän jälkeen matkustelin eri puolilla maailmaa ja saavuin Suomeen. Vaikka olin kuinka hyvä tekemissäni, identifioiduin aina italialaisruokaa valmistavaksi kokiksi.
Ndiaye opiskeli Parman kulinaarisessa koulussa nimeltä Alma Scuola di Alta Cucina Italiana. Hän ei tunne itseään italialaiseksi, vaan hänen kokki- ja muu identiteettinsä on sekoittunut maailmalla vietettyjen vuosien jälkeen keitokseksi, jossa on ripaus erilaisia aineksia. Tästä seoksesta hän ammentaa oman ravintolansa menun.
– Tehdessäni ruokaa yhdistelen erilaisia makuja ja traditioita toisiinsa. Minulla nousevat aina ruokaan liittyvät ideat mieleeni perustuen omaan henkilökohtaiseen taustaani ja kokemuksiini. Halusin perustaa ravintolan, mikä edustaa ennen kaikkea minua itseäni.
Ndiayen lapsuusmaisemissa Senegalissa pidettiin voimakkaista ruoista, jotka aina marinoitiin runsaasti. Senegalilainen tapa marinoida ja konservoida ruoat välittyy myös Nomadin tarjonnassa. Senegalilainen kuskus taas on oma erikoisuutensa, mikä valmistetaan hirssistä.
– Senegal on todellinen sulatusuuni, meillä on arabialais-berberiläisten, ranskalaisten, wolofien, tukulörien ja monien pienien kansojen ja naapurimaiden siirtolaisten vaikutusta. He kaikki tuovat jotain Senegalin ruokakulttuuriin, hän painottaa.
Senegalilaisuus näkyy ravintolan sisustuksessa, sen väreissä ja materiaaleissa. Ravintolan seinillä on käsintehtyjä senegalilaisia koreja ja koristeltuja heittotyynyjä. Ruokakulttuurissa on myös kyse vasta kohdata ruokailija.
– Senegalilaiseen kulttuuriin kuuluvat vieraanvaraisuus ja anteliaisuus.
Hän on aloittanut varoen afrikkalaisen ruokakulttuuriin tutustuttamisen. Hän pyrkii tulevaisuudessa lisäämään myös senegalilaisia erikoisuuksia katsoen ja kuulostellen ja toivoo, että ihmiset tuntisivat olonsa hänen ravintolassaan kotoisiksi.
Kurt Hedborg