Oluenpanija Mika Pitkänen iloitsee pienpanimobuumista

Mika Pitkänen toivoo, että olutbuumi näkyisi myös ravintoloiden juomalistoilla.– Olut on yhtä hyvä ruokajuoma kuin viinikin, kunhan se on vain juuri siihen ruokaan sopivin. Sen haluaisin nähdä, että ravintoloiden ruokalistoilla olisi viinisuositusten lisäksi entistä enemmän myös olutsuosituksia. Mika Pitkänen toivoo, että olutbuumi näkyisi myös ravintoloiden juomalistoilla.– Olut on yhtä hyvä ruokajuoma kuin viinikin, kunhan se on vain juuri siihen ruokaan sopivin. Sen haluaisin nähdä, että ravintoloiden ruokalistoilla olisi viinisuositusten lisäksi entistä enemmän myös olutsuosituksia. Kuva: Ilkka Lappi

Pienpanimo-oluiden suosio on ollut viime vuosina komeassa kasvussa. Kehitystä on seurannut ilolla myös Kaskenmäen panimossa oluenpanijana työskentelevä Mika Pitkänen.

– Pienpanimobuumi on maailmalta tullut luontevasti myös Suomeen. Yksi tärkeimpiä buumin syitä on varmaan muutenkin ruoka- ja juomakulttuurissa vallalla oleva panostus kotimaisuuteen ja lähituotteisiin, Pitkänen arvioi kehityksen keskeisimmiksi syiksi.

Turun seudulla on monta pienpanimoa, mutta Pitkäsen mukaan useampikin pienpanimo Turun seudulle mahtuisi. Hän ei pidä pienpanimoita uhkana toisilleen.

– Pienpanimotuotteet on kaikesta Suomessa myytävästä oluesta joitakin prosentteja. Emme me keskenään kilpaile. Jos pienpanimot alkaisivat toisiltaan mattoa alta vetää, se olisi kokonaiskulttuurista pois, Pitkänen miettii.

Parikymmentä vuotta ravintola-alalla olleen Pitkäsen kiinnostus oluen tekoon syventyi vajaa kymmenen vuotta sitten. Loppuvuodesta 2012 hän keitti ensimmäisen oman oluen. Sen jälkeen hän on tehnyt monia omia oluita. Viimeisin Pitkäsen kehittelemä tuote on vajaa kuukausi sitten lanseerattu Leffalove Dry Hopped Weizen, joka syntyi yhteistyössä Kakola Brewing Companyn Peter Torniaisen kanssa.

Pitkäsen kiinnostus oluen panemiseen syntyi luontaisesti.

– Työympäristö vaikutti paljon. Olen ollut Koulussa töissä 18 vuotta. Panimotoiminta ja oluet ovat koko ajan läsnä, niin oli aika luontevaa, että kiinnostus lisääntyi. Kun ilmaisin kiinnostukseni, niin mielellään minua oltiin opastamassa, Pitkänen muistelee.

Vaikka Pitkäsen työhön kuuluu paljon, pienpanimotuotteissa häntä viehättää käsityöhenki.

– Mitä pienempi panimo on, sitä vaikeampi on saada jokaisesta satsista samanlaista. Se juuri on se juttu, että siinä on vähän taiteilijuutta. Jos taas menee isompaan, vaikka Kouluun, kun ihminen tilaa maisterin tai lehtorin, hänen pitää tietää, mitä saa.

Pitkänen povaa kiinnostuksen lähituotteisiin jatkuvan myös pienpanimopuolella jatkossakin.

– Jo nyt oluissa käytetään esimerkiksi kotimaisia marjoja ja yrttejä. Toivon, että tulevaisuudessa saataisiin myös kotimaista humalaa. Ruotsin vallan aikana kotimaista humalaa on kasvatettu paljonkin. Käsittääkseni on jo tutkittu, mitä vaatisi isomman humalafarmin perustaminen. Suurin osa pienpanimoista käyttää jo nyt kotimaista viljaa. En usko, että kotimaisuuden arvostaminen mihinkään katoaa.

Pitkäsellä on myös toinen toive kotimaan olutkulttuuriin liittyen, vaikka se vaatisikin panimoilta panostuksia.

– Toivoisin, että pitkään puhuttu pilssin vallankumous tulisi isosti Suomessakin. Sitä on hidastanut se, että pilsnerin teko vaatii paljon muun muassa laitteistolta ja lämpötilalta.

Ilkka Lappi

Juttua muokattu: Korjattu Pitkäsen toimipisteeksi Kaskenmäen panimo.

Viemäri- ja vesijohtotyö kaventaa ajokaistaa Autokadulla Orikedolla

Viemäri- ja vesijohtotyö kaventaa ajokaistaa Autokatu 5:n kohdalla Orikedolla ja aiheuttaa haittaa molemmissa ajosuunnissa 26.11.-4.12.

Alaselän kivut ja vireysongelmat ovat yleisiä - lue miten näyttelijä Monika Lindeman selätti selkäkivut

Uusi sänky helpotti Monika Lindemanin pitkään jatkuneita selkäkipuja ja paransi vireystilaa.

Kymmenen vuotta jatkunut alaselän kipu, huonontunut unenlaatu ja heikentynyt vireystila korjaantuivat lopulta uuden sängyn avulla. Sänky on muuten paras paikka repliikkien opetteluun, paljastaa Monika.

Elisa avasi 5G-verkon Naantaliin ja laajensi verkkoa Turussa

Naantaliin on avautunut Elisan 5G-verkko. Turkuun viime vuoden alussa avattua verkkoa on laajennettu merkittävästi.

Kirjan talo muuttuu runokaupaksi

Sara Koiranen (vas.) ja Suvi Hirvonen.

Kirjan talo – Bokens hus ry järjestää yhteistyössä Osuuskunta Kirjasimen kanssa 26.–29. marraskuuta tiloissaan pop up -runokaupan. Runokaupassa on neljän päivän ajan myynnissä runoutta sekä muuta kirjallisuutta useilta kustantajilta.

Pienikin verkko-ostos saattaa ensi vuonna vaatia vahvan tunnistautumisen

Vuodenvaihteen jälkeen kannattaa vahvaa tunnistusvälinettä, käytännössä pankkitunnuksia, pitää aina mukanaan. Tammikuun alussa 2021 päättyy toisen maksupalveludirektiivin (PSD2) siirtymäaika, ja vahvan tunnistamisen vaatimus koskee sen jälkeen kaikkea sähköisesti tapahtuvaa maksamista. Esimerkiksi pienikin mobiilikauppaosto tai vaikkapa polttoaineen maksaminen tankkaussovelluksella saattaa vaatia vahvan tunnistautumisen. Vahvan tunnistautumisen tarkoitus on lisätä maksamisen turvallisuutta ja kuluttajan suojaa.

Symphonic Ellington -konsertti keikalla.fi:n livestream-lähetyksenä

Antti Rissanen (oik.) johtaa Symphonic Ellington -konsertin.

Turun filharmonisen orkesterin ja Turku Jazz Orchestran Symphonic Ellington -konsertista torstaina 26. marraskuuta kello 19 Turun konserttitalossa lähetetään suora verkkolähetys keikalla.fi-alustan kautta. Konsertti paikan päällä on loppuunmyyty. Keikalla.fi-alustan livestream-tallenne on katsottavissa 7 päivän ajan tapahtuman jälkeen.

Huumausaineiden käyttö ja haitat lisääntyneet merkittävästi 2000-luvulla

Huumeiden kokeilu ja ongelmakäyttö ovat pääsääntöisesti lisääntyneet Suomessa koko 2000-luvun. Sekä huumeiden vuoksi hoitoon hakeutuneiden että ja huumekuolemien määrä ovat kasvaneet viime vuosina. Samoin tilastoidut huumausainerikokset ja huumaantuneena ajaminen ovat lisääntyneet viisi vuotta peräkkäin.

Koronavilkku näyttää nyt myös altistumisilmoitusten määrän ja ajankohdat, pitkäaikaista altistumista koskenut vika korjattu

Koronavilkku-sovelluksesta on julkaistu uusi päivitysversio torstaina 19. marraskuuta. Versio 1.3 sisältää käyttömukavuutta parantavia ominaisuuksia ja korjaa pitkäaikaisia altistumisia koskeneen vian.

Turkuseuran puheenjohtajaksi Maija Palonheimo

Maija Palonheimo.

Turkuseuran uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Maija Palonheimo . Valinnan teki yhdistyksen syyskokous 25. marraskuuta.

Aleksi Anttalainen ja TPS kahden vuoden jatkosopimukseen

Aleksi Anttalainen.

Turun Palloseura ja puolustaja Aleksi Anttalainen ovat solmineet kahden vuoden jatkosopimuksen. 21-vuotias turkulaispelaaja nähdään TPS:n takalinjoilla täten ainakin kevääseen 2023 saakka.

Joka neljäs suomalainen ilmoittaisi poliisille, jos läheinen olisi lähdössä päihtyneenä rattiin

Kyselyn mukaan joka neljäs suomalainen ilmoittaisi poliisille, jos läheinen tai tuttava olisi lähdössä päihtyneenä rattiin. Myös läheisen ajoon erittäin väsyneenä pyrittäisiin puuttumaan, mutta ei aivan yhtä hanakasti. Poliisin mukaan väsynyt kuljettaja voi olla yhtä vaarallinen kuin päihtynyt kuski. Ennen rattiin istumista on aina tärkeää pysähtyä miettimään omaa ajokuntoa.

Tallink Silja Oy vähentää Suomessa sata työpaikkaa, lomautukset jatkuvat

Tallink Silja Oy vähentää Suomessa arviolta sata työpaikkaa.

Tallink Silja Oy:n lokakuun alussa alkaneet yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelut koskivat suunnitelmaa vähentää noin 120 työpaikkaa, tehdä organisaatiorakenteen muutoksia sekä toteuttaa lisälomautuksia koronapandemian vaikutusten vuoksi.

Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan

Kirjastosilta värjäytyy keskiviikkona oranssiksi.

Tänään 25.11. vietetään kansainvälistä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää. Päivä aloittaa Oranssit päivät, jotka jatkuvat 10. joulukuuta vietettävään Ihmisoikeuksien päivään asti. Oranssien päivien tavoitteena on lopettaa naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta. Sen kunniaksi Turun kaupunki valaisee tänään kirjastosillan oranssiksi.

Tämän vuoden viljasato 2000-luvun kolmanneksi pienin

Vuoden 2020 viljasadon pääviljan, ohran, sato jäi viidenneksen keskimääräisestä. Samoin kävi vehnä- ja ruissadoille. Sen sijaan kaurasato ylittää kymmenen vuoden keskisadon kymmenyksellä.

Taloyhtiön kannattaa muistuttaa kodin paloturvallisuudesta

Paloturvallisuusviikkoa vietetään 21.11.-1.12.

Paloturvallisuusviikolla 21.11.–1.12. on hyvä kiinnittää huomiota taloyhtiön yleiseen paloturvallisuuteen. Sen lisäksi yhtiön kannattaa muistuttaa asukkaita huolehtimaan myös oman asuntonsa paloturvallisuudesta. Etenkin ikääntyneillä tai muihin erityisryhmiin kuuluvilla on saattanut ajan saatossa syntyä huoneistoon paloturvallisuuden kannalta kyseenalaisia tilanteita, jotka hätätilanteessa voivat vaikeuttaa esimerkiksi asunnosta poistumista.

Jokien pinnat laskussa länsirannikolla

Viime viikonlopun runsaat sateet nostivat Pohjanmaan rannikon ja Lounais-Suomen joet tulvakorkeuksiin. Vesi nousi paikoin pelloille ja uhkasi kastella rakennuksia, mutta sunnuntaista alkaen poutaantunut sää käänsi vedenpinnat laskuun lähes koko rannikkoalueella. Lähipäivien sää jatkuu vähäsateisena ja jokien pinnat jatkavat laskuaan. Niiden ennustetaan laskevat ajankohdalle tyypilliselle tasolle joulukuun alkuun mennessä.

Väitös: Normaali spermantuotanto vaatii solujen yhteistyötä

Sheyla Cisneros Montalvo.

Miesten siemennesteen laatu on huonontunut maailmanlaajuisesti, ja tämä on johtanut miesten hedelmällisyyden häiriöiden lisääntymiseen. Siittiötuotanto on monimutkainen prosessi, jonka aikana solun jakaantuminen, erilaistuminen ja solukuolema ovat tarkoin säädeltyjä. MSc Sheyla Cisneros Montalvo tutki Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan säätelijäproteiineja, jotka ohjaavat kiveksen kehitystä ja siittiötuotantoa. Tutkimus tarjoaa uutta tietoa siittiötuotannon säätelymekanismeista.

Kevytkin liikkuminen voi parantaa aineenvaihdunnallista terveyttä

Turun yliopiston Valtakunnallisen PET-keskuksen ja UKK-instituutin yhteistutkimuksessa havaittiin, että runsas paikallaanolo, kuten istuminen ja makoilu päivän aikana, olivat yhteydessä huonompaan aineenvaihdunnalliseen terveyteen. Toisaalta jo kevyt liikuskelu oli yhteydessä parempaan terveyteen.

Urheilu

Aleksi Anttalainen ja TPS kahden vuoden jatkosopimukseen

Aleksi Anttalainen.

Turun Palloseura ja puolustaja Aleksi Anttalainen ovat solmineet kahden vuoden jatkosopimuksen. 21-vuotias turkulaispelaaja nähdään TPS:n takalinjoilla täten ainakin kevääseen 2023 saakka.

Euroopan parhaat naisgolfaajat ottavat toisistaan mittaa kesällä Turussa

Suomen Golfliiton kilpaurheilupäällikkö Juha Juvosella (vas.) ja Aura Golfin toiminnanjohtaja Sami Perellä on syytä iloon, kun Ladies European Tour palaa Suomeen.

Naisgolffareiden maanosan kovin tour Ladies European Tour saapuu kesällä 2021 kymmenen vuoden tauon jälkeen Suomeen. Maanosan parhaat naispelaajat golfaavat Aura Golfissa 18.–20. kesäkuuta.

Juho Hyvärinen siirtyy Interiin

TPS:n laitahyökkääjä Santeri Haarala (oik.) kilpajuoksussa RoPS:n Juho Hyvärisen kanssa.

Inter on solminut kaudet 2021 ja 2022 kattavan pelaajasopimuksen nuorten maajoukkuepuolustaja Juho Hyvärisen kanssa. Rovaniemeltä kotoisin oleva 20-vuotias Hyvärinen siirtyy FC Interiin kasvattajaseurastaan RoPS:sta.

Rasmus Tirrosen lainasopimus Ässien kanssa jatkuu

Rasmus Tirronen.

Turun Palloseuran maalivahti Rasmus Tirronen jatkaa Porin Ässien riveissä marraskuun loppuun asti.

Puukkokatsomo: Tepsin hissivuodet jatkuvat

Sami Rähmönen.

Kaksi kertaa FC TPS on tippunut vierasmaalisäännön perusteella Veikkausliigasta. Se voi tuntua kohtuuttoman pahalta varsinkin nyt, kun Sami Rähmösen ja Mika Ääritalon upeat urat saivat surullisen lopun.

Paavo Nurmi Games kaksipäiväiseksi ensi kesänä

Daniel Ståhl oli viime kesänä kiekkoringin ykkönen Urheilupuistossa.

Paavo Nurmi Games kasvaa kesällä 2021 kaksipäiväiseksi ja jatkaa Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) Continental Tourin Kultaisessa liigassa. Kisapäivät ovat 7.–8. kesäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.