Jälkipeli: Eerikkilässä on vahvaa turkulaista osaamista

Kolme vahvaa Eerikkilän jalkapallovaikuttajaa: toimitusjohtaja Petri Jakonen (vas.), Erik von Frenckell ja jalkapallopalveluiden päällikkö Mika Laurikainen. Jakosen kädessä on Eerikkilän perustamisasiakirja. Kolme vahvaa Eerikkilän jalkapallovaikuttajaa: toimitusjohtaja Petri Jakonen (vas.), Erik von Frenckell ja jalkapallopalveluiden päällikkö Mika Laurikainen. Jakosen kädessä on Eerikkilän perustamisasiakirja. Kuva: Hannu Tuominen

– Kyllä tänne voi tulla tutustumaan koska vain ja kuka vain, toteaa Eerikkilän urheiluopiston toimitusjohtaja Petri Jakonen.

Tammelan kauniissa lounaishämäläisessä maisemassa sijaitseva liikunta- ja hyvinvointikeskus ei ole suljettu sisäoppilaitos.

– Todellisuudessa emme enää käytä sanaa urheiluopisto, vaan nimeä Eerikkilän Sport & Outdoor Resort. Se kuvaa paremmin, mitä tarjoamme. Olemme kiinnostuneita osaamisen kehittämisestä ja ihmisten hyvinvoinnista. Meillä on nykyään kolme kohderyhmää: urheilu, vapaa-aika ja yritysasiakkaat.

Tuskin Suomen Palloliiton puheenjohtaja Erik von Frenckell edes näki unta, millainen kokonaisuus Eerikkilän alueesta muodostuisikaan vuosikymmenien aikana. Suuri jalkapallon ystävä totesi, että suomalainen jalkapallo ei kehity, jos sillä ei ole käytössään omaa valmennuskeskusta.

Tuumasta toimeen. Tammelassa sijaitsevan Saaren kartanon isäntä myi omistamastaan maa-alueesta seitsemäntoista hehtaaria Suomen Palloliitolle. Hinta ei varmaankaan ollut oston esteenä, sillä tarvittava alue irtosi hintaan markka hehtaarilta. Jalkapalloilijoiden koulutus- ja kurssikeskus Eerikkilän Urheiluopisto perustettiin vuonna 1949. Pian perustamisensa jälkeen Eerikkilän omistus siirtyi Palloliitolta itsenäiselle Palloilu Säätiölle.

Frenckell totesi myös, että kotimainen jalkapallo vaatii ympärivuotisen mahdollisuuden lajin harjoitteluun. Vuonna 1968 alueelle saatiin ensimmäinen maapohjahalli, joka kooltaan, 30 x 33 metriä, oli nykyolosuhteisiin verrattuna perin vaatimaton. Nyt alueella on nykyajan vaatimukset täyttävä täysimittainen jalkapallohalli, jonka päällysteenä on kumirouhepintainen keinonurmi. Ulkotiloissa jalkapallokenttiä on useita laadukkaasta lämmitettävästä luonnonnurmesta keinonurmeen. Eerikkilä Areenalla voidaan pelata iltavalaistuksessakin.

– Paljon on muuttunut niistä ajoista, kun tänne tultiin harjoittelemaan vain sen takia, koska täällä oli talvella kentät aurattu lumesta.

Eerikkilän painopiste on jalkapallossa ja salibandyssä. Molemmille löytyy alueelta loistavat harjoitusolosuhteet. Osa jalkapallokentistä on käytössä läpi vuoden. Eerikkilän painopiste on jalkapallossa ja salibandyssä. Molemmille löytyy alueelta loistavat harjoitusolosuhteet. Osa jalkapallokentistä on käytössä läpi vuoden. Kuva: Hannu Tuominen

Vaikka kaikki sai alkunsa jalkapallosta, on Eerikkilän toiminta laajentunut palvelemaan myös muita palloilulajeja. Ensin vanhaa maapohjahallia laajennettiin ja lopulta se muutettiin soveltuvaksi sisäpalloilulajeille. Nyt on valmistumassa suositulle salibandylle aivan uusi halli, jonka suojiin mahtuu useita salibandykenttiä. Suomen Salibandyliitto onkin eräs Eerikkälän tärkeimmistä yhteistyökumppaneista.

– Meillä on strateginen kumppanuus kahteen lajiin: jalkapalloon ja salibandyyn. Haluamme tarjota parhaat mahdolliset olosuhteet erityisesti näille kahdelle. Jalkapallon asema on aina ollut vahva ja nyt salibandyn volyymi on kasvanut huomattavasti.

Jakonen tietää saavansa kahden lajin avulla paljon ihmiskontakteja.

– Jalkapallo ja salibandy ovat Suomen kaksi suurinta lajia, yli 200 000 rekisteröityä pelaajaa. Kun mukaan lasketaan pelaajien kautta tulevat sidosryhmät, meillä on miljoona potentiaalista kontaktimahdollisuutta markkinointia varten.

Eerikkilällä on iso merkitys myös Tammelan kunnalle.

– Työllistämme ostojen kautta tällä alueella ison määrän ihmisiä. Toimintaamme kuuluu muun muassa laadukas ruoka. Meillä ei voi olla tarjolla valmiita eineksiä, koska haluamme edistää ihmisten hyvinvointia. Valmistamme ruokaa lähituottajien raaka-aineista.

Vaikka Eerikkilän painopiste on jalkapallossa ja salibandyssä, liikunnalliseen hyvinvointiin panostavien vapaa-ajanasiakkaiden sekä yritysmaailman tarpeiden merkitys kasvaa. Viime vuonna Eerikkilässä oli 87 000 yöpyjää.

– Ennen vanhemmat saattoivat vain tuoda lapsensa tänne viikonloppuleirille. Nyt moni vanhemmista jää itsekin tänne viikonlopun ajaksi. Ennen se ei ollut edes mahdollista, koska meillä ei ollut majoituskapasiteettia. Haluamme palvella ”vauvasta vaariin”, eli kun joku käy täällä nuorena leirillä, sen jälkeen ehkä palaa esimerkiksi yritysasiakkaana.

Paljon on muuttunut niistä ajoista, kun Eerikkilään aikoinaan perustettiin. Nykyisin alueella on muun muassa nykyajan vaatimukset täyttävä täysimittainen jalkapallohalli. Paljon on muuttunut niistä ajoista, kun Eerikkilään aikoinaan perustettiin. Nykyisin alueella on muun muassa nykyajan vaatimukset täyttävä täysimittainen jalkapallohalli. Kuva: Hannu Tuominen

Luonnonkaunis paikka Ruostejärven rannalla on ihanteellinen kohde esimerkiksi tyky-toiminnalle.

– Yritykset järjestävät täällä kokouksia, työpajoja tai tyky-toimintaa. Me tuotamme heille palvelut, jotka liittyvät majoittumiseen, ruokailuun, liikunta-aktiviteetteihin ja luontoelämyksiin.

Turkulaiset ovat jättäneet Eerikkilään puumerkkinsä, vaikka Jakonen onkin alun perin kotoisin Salosta. Turun Palloseuraa sekä pelaajana että toimitusjohtajana edustanut Jakonen siirtyi Eerikkilän johtajaksi Göran Enckelmanin jälkeen.

– Itse olen tullut tänne ensimmäisen kerran 16-vuotiaana jalkapalloilijana. Ollessani Tepsissä toimitusjohtajana toin tänne asiakkaita. Olen myös ollut Palloliitossa. Tämä kaikki on antanut minulle ymmärryksen, millainen on käyttäjien tarve.

Nykyisin Eerikkilässä on 75 päätoimista työntekijää ja pari sataa palveluntuottajaa. Tuorein vahvistus on turkulainen Mika Laurikainen, TPS:n edustusjoukkueen entinen päävalmentaja. Jalkapallopalveluiden päällikkö Laurikainen vastaa Eerikkilässä jalkapallopalveluista eri kohderyhmille, muun muassa Suomen Palloliitolle, seuroille, valmentajille sekä pelaajille.

Hannu Tuominen

Keskuskauppakamari: Työllisyys asteen trendi nousuun, rauhallista kuin myrskyn silmässä

Työllisyys on 64 tuhannen työllisen päässä Antti Rinteen hallituksen asettamasta tavoitteesta. Luku käy ilmi Keskuskauppakamarin työllisyystavoitelaskurista, jossa seurataan hallituksen työllisyystavoitteen etenemistä. Työllisyysasteen kehitystä voi seurata osoitteessa www.tyollisyystavoite.fi . Sivustolla pidetään myös kirjaa työllisyystoimista ja niiden työllisyysvaikutuksista.

Varsinais-Suomen Matkailuparlamentti kokoaa matkailuväen Naantaliin

Varsinais-Suomen Matkailuparlamentti kokoaa torstaina 24. lokakuuta kello 12.30–17 maakunnan matkailualan yritykset, yhdistykset ja julkiset toimijat Naantalin Kylpylään. Tavoitteena on vauhdittaa maakunnan matkailuelinkeinon kasvua valtakunnallisen matkailustrategian mukaisesti yhteistyössä ja kestävän kehityksen huomioiden.

Aurakadun kulmaan avautuu helmikuussa uusi brittipubi

Manu Events aikoo kehittää Old Bankista elämyksellisen brittipubin.

Aurakadun ja Linnankadun kulmauksessa sijaitseva ravintola Old Bank on ollut pitkään yksi Turun maamerkeistä ja erikoisuuksista. Turkulainen ravintola-alan kasvuyritys Manu Events aikoo kehittää paikasta elämyksellisen brittipubin.

Työelämään tulevien nuorten vahvuutena halu kehittyä ja kehittää työtä

Työelämään tulevat nuoret kaipaavat tukea esimieheltä ja työyhteisöltä. Halu kehittyä ja kehittää työtä on nuorilla vahva, mutta elämäntilanne voi haastaa, selviää Ilmarisen ja Työterveyslaitoksen yhteisestä tutkimuksesta.

Euroopan soiden kuivuminen voi vaarantaa merkittävän hiilinielun

Suomaisema.

Kansainvälisen tutkimusryhmän selvitys osoittaa, että eri puolilla Eurooppaa sijaitsevat suot ovat muuttuneet selkeästi kuivemmiksi viimeisten vuosisatojen aikana. Soiden kuivuminen uhkaa vapauttaa turpeeseen vuosituhansien aikana kertynyttä hiiltä takaisin ilmakehään lisäten näin jo ennestään korkeaa ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta.

Tampere ja Turku asuntosijoittajien suosiossa

Suomen Vuokranantajien tuoreen vuokramarkkinakatsauksen mukaan pääkaupunkiseutu on Suomen ainoa metropoli, mutta Tampere ja Turku kirivät perässä. Katsauksen mukaan eri alueiden eriytyminen vahvistuu tulevina vuosina. Maan tärkeiden kasvukeskusten kehitystä vauhdittamaan tarvitaan fiksuja liikenneinvestointeja sekä asuntotuotantoa myös tulevina vuosina.

Räjäytykset aiheuttavat hetkellisiä pysäytyksiä Köydenpunojankadun liikenteeseen

VR:n vanhan konepaja-alueen rakennusurakkaan liittyvä kadunrakennustyö on sulkenut kulkuyhteyden Logomon ja Veturimiehenkadun välillä 9. lokakuuta lähtien.

HPK kiinnitti Santeri Lukan

TPS:stä lähtöpassit saanut puolustaja Santeri Lukka jatkaa uraansa Hämeenlinnasa. HPK kiinnitti Lukan sopimuksella, joka jatkuu kevääseen 2021 saakka. Lukka siirtyy HPK:n vahvuuteen välittömästi.

PAU: Posti pakottaa työntekijänsä laajoihin lakkoihin

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU käynnistää Postissa laajat lakkotoimet. Postinjakelu, käsittely ja kuljetus ovat marraskuussa lakossa kaksi viikkoa, jollei työehtosopimusneuvotteluissa ja pakettilajittelijoiden tilanteesta päästä työnantajan kanssa sopuun.

Fingerpori-elokuvalle 26 331 katsojaa avausviikonlopun jälkeen

Pirkko-Liina (Sanna Stellan) ja Rivo-Riitta (Jenni Kokander).

Mikko Koukin ohjaama Fingerpori -elokuva avasi 15 426 katsojalla ruuhkaisen viikonlopun katsotuimpana ensi-iltaelokuvana. Ennakoiden kanssa katsojia on koossa eiliseen sunnuntaihin mennessä kaikkiaan 26 331. Elokuvan ensi-ilta oli 16. lokakuuta.

Mimosa Helander Kristillisdemokraattien Varsinais-Suomen piirin johtoon

Kristillisdemokraattien Varsinais-Suomen piiri Loimaalla lauantaina järjestetyssä syyskokouksessaan valitsi puheenjohtajakseen Mimosa Helanderin Loimaalta.

Työllisyys kasvoi, työttömyys laski vuoden takaiseen verrattuna

Työllisyysaste ja työllisyysasteen trendi 2009/09–2019/09, 15–64-vuotiaat.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli syyskuussa 40 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömiä oli 9 000 vähemmän kuin vuoden 2018 syyskuussa. Työllisyysasteen trendiluku oli 72,8 prosenttia ja työttömyysasteen trendiluku 6,7 prosenttia.

HKScan aloittaa yt-neuvottelut Suomessa, 25 työpaikkaa vaarassa

HKScan suunnittelee konsernilaajuisen toimintamallinsa uudistamista ja käynnistää siihen liittyvät prosessit. HKScan arvioi myös toimintansa tehostamisen tarvetta Suomessa. Suunnitellun toimintamallin uudistuksen ei arvioida johtavan henkilöstövähennyksiin yhtiön muilla markkina-alueilla kuin Suomessa.

Kolme kymmenestä ajaa stop-merkin ohi pysähtymättä

Kolme kymmenestä kuljettajasta ajaa stop-merkin ohi pysäyttämättä.

Stop-merkki osoittaa väistämisvelvollisuutta, mutta velvoittaa yksiselitteisesti myös pysäyttämään. Silti Liikenneturvan seurantojen mukaan kolme kymmenestä kuljettajasta ajaa merkin ohi pysäyttämättä.

Vapaa-ajankalastuksesta tavoitellaan suosittua ja yhteiskunnallisesti arvostettua luontoharrastusta

Maa- ja metsätalousministeriö on julkaissut uuden vapaa-ajan kalatalouden kehittämisstrategian. Laajassa yhteistyössä alan sidosryhmien kanssa valmisteltu strategia tavoittelee vapaa-ajankalastuksesta suosittua ja yhteiskunnallisesti arvostettua luontoharrastusta, joka hyödyntää kestävästi Suomen monipuolisia kalavesiä ja kalastusmahdollisuuksia.

TPS-pakki Santeri Lukan pelaajasopimus purettu

Santeri Lukka.

HC TPS ja puolustaja Santeri Lukka ovat purkaneet loppukautta koskevan pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä, ilmoittaa seura.

Mistä naisten ja miesten väliset erot perintätoimeksiantojen määrissä johtuvat?

Intrumin tuoreen tutkimuksen mukaan Suomi vaikuttaa olevan Pohjoismaiden tasa-arvoisin maa perintätoimeksiantojen sukupuolijakaumalla mitattuna, vaikka erojakin löytyy. Tutkimuksen mukaan Pohjoismaissa keskimäärin 60 prosenttia perintätoimeksiannosta kohdistuu miehiin. Suomessa vastaava luku on 54,6 prosenttia.

Tähtinäytöksiä Iso-Heikkilän tähtitornilla

Iso-Heikkilän tähtitornilla pääsee kurkistamaan kaukoputkeen.

Turun alueen tähtiharrastusyhdistys Turun Ursa r.y. näyttää jälleen tähtiä Iso-Heikkilän tähtitornilla 25. lokakuuta alkaen kirkkaina perjantai-iltoina kello 19-21.

Urheilu

HPK kiinnitti Santeri Lukan

TPS:stä lähtöpassit saanut puolustaja Santeri Lukka jatkaa uraansa Hämeenlinnasa. HPK kiinnitti Lukan sopimuksella, joka jatkuu kevääseen 2021 saakka. Lukka siirtyy HPK:n vahvuuteen välittömästi.

Näkökulma: Liigakarsinnassa ei ole jossittelun varaa

Viime vuodelta tuttu pari kohtaa jälleen liigakarsinnassa.

Jalkapallon liigakarsinnan alla suurin huomio on ymmärrettävästi kohdistunut toisen osaottelun pelipaikkaan. Kaikkien halu on tietää hyvissä ajoin, missä ratkaiseva toinen peli pelataan.

TPS-pakki Santeri Lukan pelaajasopimus purettu

Santeri Lukka.

HC TPS ja puolustaja Santeri Lukka ovat purkaneet loppukautta koskevan pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä, ilmoittaa seura.

Kokkolan keskuskentän kunto tarkastetaan perjantaina

TPS ja KPV kohtaavat Veikkausliigan kaksiosaisessa karsinnassa viime vuoden malliin. KPV saattaa joutua pelaamaan kotiottelunsa Seinäjoella, mikäli Kokkolan keskuskentän kunto ei läpäise tarkastusta perjantaina.

Veikkausliigan karsinnassa kohtaavat TPS ja KPV kaksiosaisessa ottelussa. Avausosa pelataan Veritas Stadionilla Turussa torstaina 24. lokakuuta kello 18.30. Toinen osaottelu on aseteltu pelattavaksi sunnuntaina 27. lokakuuta kello 13 Kokkolan keskuskentällä.

Javenture-Areena muuttuu LähiTapiola-areenaksi

Javenture-Areenan nimi muuttuu LähiTapiola-areenaksi.

Turun Impivaarassa sijaitseva Javenture-Areena on siirtynyt uusille omistajille. Javenture-Areenan nimi muuttuu omistajamuutoksen myötä LähiTapiola-areenaksi. Vuonna 2011 toimintansa aloittanut Javenture-Areena on koko Varsinais-Suomen alueen ainoa täysimittainen jalkapallohalli.

Otteluanalyysi: TPS reserveillä maalittomaan tasapeliin

Naisten ykköstuomari Lina Lehtovaara oli ensi kertaa oikeudenjakajana Ykkösen ottelussa.

Ykkönen päättyi tussahdukseen Turussa. TPS pelasi hyvän kauden, mutta viimeisessä pelissä kentällä oli reservimiehistö porilaista MuSaa vastaan. Peli päättyi 0-0 ja vieraat olivat lähempänä voittoa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.