Paista vanhat banaanit leiväksi
Löytyykö keittiöstä mustaksi menneitä banaaneita? Niitä ei kannata heittää pois, sillä niistä saa tehtyä mehevää ja herkullista banaanileipää. Mitä tummempia banaaneita, sitä paremmin ne sopivat taikinaan. Banaanileivän valmistukseen ei tarvita koneita, vaan se onnistuu vispilällä. Banaanileivän ainekset löytyvät varmasti monesta kotikeittiöstä; vehnäjauhoja, voita, sokeria, soodaa, ja mausteita. Halutessaan siihen voi lisätä rouhittuja pähkinöitä.
Syksyisemmäksi mehevän banaanileivän saa lisäämällä siihen Yhdysvalloissa suosittua pumpkin spicea, eli kurpitsamaustetta. Kurpitsamausteen voi valmistaa itse tekemällä sekoituksen eri mausteista. Kanelista, inkivääristä, neilikasta, muskottipähkinästä ja maustepippurista.
Banaanileipä
3 todella kypsää banaania
3/4 dl sulatettua voita
2 dl fariinisokeria
1 kananmuna
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1,5 tl Pumpkin spice -mausteseosta
3,5 dl vehnäjauhoja
kourallinen rouhittuja pekaanipähkinöitä
Pumpkin spice
3 rkl jauhettua kanelia
2 tl jauhettua inkivääriä
2 tl jauhettua neilikkaa
1,5 tl jauhettua muskottipähkinää
(1,5 tl jauhettua maustepippuria)
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla. Sulata voi mikrossa. Survo banaanit isossa kulhossa soseeksi ja lisää banaanin sekaan sulatettu voi. Sekoita joukkoon sooda ja suola. Lisää sokeri, kananmuna ja vaniljasokeri. Sekoita joukkoon jauhot ja pumpkin spice -mausteseos.
Kaada taikina vuorattuun leipävuokaan ja paista noin tunti tai hieman alle, jotta banaanileipä jää meheväksi sisältä. Ota banaanileipä uunista ja anna jäähtyä.
Henriikka Fingerborg