Jälkipeli: TPS-kannattajien jännitys on nyt huipussaan

TPS-kannattajat ovat jo useamman vuoden ajan kiertänyt joukkueensa mukana vierasotteluissa. Matkan varrelle on osunut iloisia ja epämieluisia hetkiä. TPS-kannattajat ovat jo useamman vuoden ajan kiertänyt joukkueensa mukana vierasotteluissa. Matkan varrelle on osunut iloisia ja epämieluisia hetkiä. Kuva: Hannu Tuominen

– Ei kun, siinä meni koko talvi.

Näin vastaavat FC TPS:n piinkovat kannattajat Dani Saarinen ja Juuso Räihä, kun heiltä udeltiin, kuinka monta päivää meni kärvistellessä TPS:n putoamista Veikkausliigasta Ykköseen.

Onneksi, kun on suosikkijoukkueensa pitkäaikainen kannattaja, osuu todennäköisesti kohdalle myös ikimuistoisia iloisia hetkiä. Syksyllä 2017 Ilari Mettälän tasoitusosuma mahdollisti TPS:n suoran nousun Veikkausliigaan ja raitapaitojen kannattajien suuret nousujuhlat.

Räihä on ollut mukana TPS-kannattajissa jo lähes kymmenen vuotta, Saarinen vieläkin pidempään. Vaatimattomasta alusta on kehittynyt vuosien varrella vahvaa kannatuskulttuuria, joka etenkin Ykkösen tasolla on huomioitu vieraspaikkakunnilla. Toisinaan kaksi, jopa kolmekin, bussilastillista turkulaisia kannattajia on lähtenyt vieraspeliin. Se on poikkeuksellista toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

– Kannattajan näkökulmasta Ykkösen ongelmana se, kun vastustajien kannatustoiminta on hyvin niukkaa. Olisi enemmän haastetta, jos toisella puolellakin olisi kannattajia, minkä kanssa kilpailla. Ykkösen joukkueilla on kannattajia kotiotteluissa, mutta ei juurikaan vierasotteluissa, kertoo Saarinen.

Kausi 2019 on ollut Ykkösessä poikkeuksellinen kannattajille. Valkeakosken Hakan suora nousu oli ilmeinen jo hyvissä ajoin, samoin TPS:n kakkossija eli karsijanpaikka. Kannattajien kesä on mennyt enemmänkin odotellessa kauden huipentumaa, karsintapelejä Veikkausliigaan.

– Virallinen tavoite oli vähintään karsintapaikka. Etukäteen sitä pidettiin jo kovana saavutuksena, kun oli ennakoitu kärkeen useampia joukkueita. Välillä on ollut jaksoja, jossa TPS:n pelaamisessa ei ole ollut päätä eikä häntää. Valmentajavaihdon jälkeen meni pitkään ennen kuin idea löytyi, toteaa Räihä.

Kauden alku oli pelaajasiirtojen osalta kannattajien näkövinkkelistä erilainen aikaisempiin vuosiin verrattuna. Moni TPS:n pelaajista vaihtoi seuraa, mutta useat siirrot kahden turkulaisseuran välillä synnytti ihmetystä myös Saarisessa ja Räihässä.

– Pelaajasiirrot TPS:n ja FC Interin välillä ärsytti kannattajia. Miksi meiltä lähtee luottopelaajia sinne ja sieltä tulee meille? Se oli kauden alussa hämmentävää, kun siihen ei oltu totuttu.

Vaikka Turun Palloseuralla on pitkät perinteet, virallinen kannattajatoiminta on nuorta.

– 2000-luvun alkuvuosina jääkiekkopuolelta siirtyi ydinryhmä myös jalkapallon puolelle. He keräsivät ympärilleen jalkapallosta kiinnostuneita. Pieni porukka siirtyi aluksi Kupittaan seisomakatsomoon tulostaulun alle kannustamaan. Paikallisotteluiden avulla kannattajien määrä alkoi vähitellen kasvaa. Ensimmäiset tifot ilmestyivät 2004-2005. Nykyisin kannattajien paikka on pääkatsomossa, kertoo Saarinen.

Saarinen muistaa, miten sijoittaja Seppo Sairasen ja seurajohtaja Petri Jakosen aikana TPS otti isoja harppauksia eteenpäin.

– Pelaajiin, valmentajiin, viestintään ja olosuhteisiin panostettiin. Kannattajatkin huomioitiin. Nykymuotoinen toiminta alkoi 2007 kausikorttikampanjasta, jolloin kannattajien määrä lähti suureen kasvuun. Nyt meitä on noin pari sataa kannattajakausikortin omistajaa. Isoimpiin peleihin saamme jopa lähes 300 kannattajaa katsomoon.

TPS-kannattajien toiminta ei ole vain joukkueen kannustamista katsomossa ja tifojen rakentamista. Kannatustuotteita myymällä hankintaan varoja toiminnan pyörittämiseen ja materiaaliostoihin. Onpa jopa autettu seuraa ja yksittäistä pelaajaa taloudellisesti. Sami Rähmönen ja Jani Virtanen ovat olleet TPS-kannattajien kummipelaaja.

– Yhdellä kaudella taloudellinen panostus oli ihan merkittävä meidän osalta. Se oli tosi tiukka tilanne. Rähmönen ei olisi muuten onnistunut jatkamaan uraansa.

Tätä haastattelua tehtäessä ei ole vielä varma, kumpi, VPS tai KPV, tulee vastaan Veikkausliigan kaksiosaisessa karsintapelissä. Saarisella ja Räihällä on yhteinen toive vastustajasta.

– KPV, koska se herättää enemmän tunteita. Siinä olisi revanssihenkeä. Jopa pelillisesti KPV olisi meille parempi vaihtoehto.

Oli karsintavastustaja kumpi tahansa, ratkaisevaa toista osaottelua ei pelata Turussa. Se harmittaa TPS-kannattajia.

– Toki olisi ollut kivampi, jos ratkaisupeli pelattaisiin Turussa. Eniten meitä kuitenkin harmittaa se, että vieraspeli siirrettiin sunnuntaille. Kannattajan kannalta matka on pitkä ja kotiinpaluun tapahtuu myöhään. On haaste saada isoa porukkaa lähtemään sunnuntaina, harmittelevat TPS-kannattajien puuhamiehet.

Saarinen ja Räihä tiedostavat, mikä haaste olisi myös se, jos TPS ei nousisi Veikkausliigaan. Huoli on yhteinen.

– Rehellisesti sanottuna, olisi pakko nousta. Mahdollinen seuraava kausi yhä Ykkösessä tuntuisi tosi raskaalta. Kuinkahan moni kannattajista jaksaisi jatkaa. Putoaminen Veikkausliigasta viime kauden päätteeksi oli jo iso pettymys.

Hannu Tuominen

TPS-kannattajien tämän kauden huipentuma on, kun oma joukkue karsii paikasta Veikkausliigaan. TPS-kannattajien tämän kauden huipentuma on, kun oma joukkue karsii paikasta Veikkausliigaan. Kuva: Hannu Tuominen

Talvilomapuuhaa tarjolla Vimmassa

Vimman maksuton talvilomatapahtuma on avoinna 18.–20. helmikuuta joka päivä klelo 12–16. Toiminnassa on 9–18-vuotiaille luvassa peliluola, lautapelejä, palapelejä, elokuvia ja erilaisia työpajoja. Tapahtumaan osallistuvilla tulee olla maksuton nuorisokortti. Kortin hakemuksen saa Vimmasta tai mistä tahansa nuorisotilasta.

Verohallinto keräsi tammikuussa 7 308 miljoonaa euroa

Verohallinnon tammikuussa keräämät verojen nettokertymät olivat yhteensä 7 308 miljoonaa euroa. Verohallinnon verokertymissä ei näy Tullin keräämä arvonlisävero ja Trafin keräämät verot.

Vamma päätti Koilahden hallikauden

Taika Koilahti.

Yksi eturivin turkulaisyleisurheilija on poissa 15.–16. helmikuuta käytävistä halli-SM-kisoista. Pituushyppääjä Taika Koilahden hallikausi päättyi jo kauden ensimmäisessä pituuskisassa viime viikolla reisivammaan.

Nuori kuski kaahasi roimaa ylinopeutta moottoritiellä Kaarinassa

Poliisipartio mittasi sunnuntaina kello 00.55 Kaarinassa moottoritiellä Raadelman liittymän kohdalla henkilöautolle nopeuden 152 km/h. Tiellä oli suurin sallittu nopeus 100 km/h.

Torninosturin pystytys estää läpiajon ja pysäköinnin Kauppiaskadulla

Hamburger Börsin työmaalla pystytetään torninosturi viikolla 8. Pystytys tapahtuu 17.-21. helmikuuta kello 7.-16.

Tuuli voimistuu myrskyksi

Sunnuntai-illan ja maanantaiaamupäivän aikana etelänpuoleinen tuuli voimistuu myrskyksi. Maa-alueilla voimakkaimmat puuskat esiintyvät länsirannikon maakunnissa.

Viemäri- ja vesijohtotyö estää läpiajon Riippakoivunkadulla maaliskuulle asti

Viemäri- ja vesijohtotyö estää läpiajoliikenteen osoitteessa Riippakoivunkatu 17-19 Mälikkälässä maanantaista alkaen. Työstä on haittaa molemmissa ajosuunnissa.

Jälkipeli: Pöytyällä ei jääty ihmettelemään – talkootyöllä rakennettiin oma liikuntahalli

Lukko Areena on talkoovoimalla noussut liikuntapaikka Pöytyällä. Toteutustapa on ollut täysin poikkeuksellinen. Hallin lattiaan on maalattu myös viivoja pesäpallon harjoittelua varten. Sähly toimii alkulämmittelynä ennen pesisharjoituksia.

Loukonkulman Lukko ei kuulosta monellekaan kovin tutulta. Silti pieni kyläyhdistys on tehnyt jotain sellaista mahdolliseksi, mikä, etenkin kaupungeissa, kuulostaa täysin mahdottomalta. Pöytyän itäosaan vahvasti talkooporulla rakennettua liikuntahallia on käyty ihmettelemässä laajemmaltikin.

Loton potti ponnahtaa 3,6 miljoonaan euroon

Lotosta ei löytynyt kierroksella 7/2020 yhtään täysosumaa. Ensi viikolla potissa on 3,6 miljoonaa euroa.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi joulukuussa 6,7 prosenttia

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, % (TOL 2008).

Teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan joulukuussa 6,7 prosenttia vuodentakaisesta. Teollisuuden liikevaihto kasvoi päätoimialoista eniten sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 45,4 prosenttia, sekä metalliteollisuudessa, 22,2 prosenttia vuodentakaisesta. Teollisuuden kausitasoitettu liikevaihto kasvoi 4,0 prosenttia marraskuuhun verrattuna.

Ajokiellossa ollut kuski jäi kiinni Nostoväenkadulla seitsemännen kerran vuoden aikana

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 21.40 Turussa Nostoväenkadulla henkilöauton, jonka kuljettajana ollut vuonna 1999 syntynyt nainen oli ajokiellossa.

Rakennuskustannukset nousivat tammikuussa 0,6 prosenttia

Rakennuskustannusindeksin pitkän aikavälin kehitys.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuskustannukset nousivat tammikuussa 0,6 prosenttia vuodentakaisesta. Työkustannukset nousivat 1,8 prosenttia ja palveluiden hinnat 1,4 prosenttia edellisen vuoden tammikuuhun verrattuna. Tarvikepanosten hinnat laskivat 0,4 prosenttia vuodentakaisesta.

Sähköliiton lakko päättynyt kaikissa yrityksissä

Sähköliiton lakko on päättynyt kaikissa teknologiayrityksissä. Liitto aloitti lakkonsa 5. joulukuuta kahdessatoista teknologiayrityksessä, ja lakko jatkui yrityksissä kaksi kuukautta ja osassa sitäkin pidempään.

Lisäävän valmistuksen täydennyskoulutusta suunnittelijoille ja yritysjohdolle

Turussa järjestetään kevään aikana koulutusta, joka on suunnattu kokeneille suunnittelijoille.

Lisäävän valmistuksen tehokkaampi hyödyntäminen edellyttää yritysten suunnitteluosaamisen vahvistamista. Tähän tarpeeseen järjestetään Turussa kevään aikana koulutusta, joka on suunnattu kokeneille suunnittelijoille. Viisipäiväisen koulutuksen lisäksi järjestetään toinen, kahdesta koulutuspäivästä muodostuva suppeampi kokonaisuus yritysjohdon edustajille. Ilmoittautumisaika koulutuksiin päättyy runsaan viikon kuluttua.

Hoitotarvikejakelua pyrittävä kehitettämään

Kirjoittajien mukaan Turkuun kaivataan hoitotarvikkeille jakelupistettä joko ydinkeskustaan tai ainakin lähelle keskeisiä joukkoliikennereittejä.

Turun kaupungissa on meneillään suuret sopeuttamistoimet. Niillä haetaan toiminnan tehostamista ja palvelujen parantamista. Yhtenä konkreettisena toimenpiteenä esitämme hoitotarvikejakelun kehittämistä ja helpommin saavutettavuutta.

Huumekuski jäi Raisiossa 13. kertaa kiinni ajosta ilman korttia

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 23.45 Raisiossa Murroskujalla henkilöauton, jonka kuljettajalle tehty huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen amfetamiinille, eikä hänellä ollut voimassa olevaa ajokorttia.

Rakennusyritysten liikevaihto supistui 1,8 prosenttia joulukuussa

Rakentamisen työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, joulukuu 2019, %.

Rakennusyritysten työpäiväkorjattu liikevaihto supistui joulukuussa 1,8 prosenttia vuoden takaisesta. Myynnin määrällä mitattuna rakentaminen supistui 3,7 prosenttia. Liikevaihdon ja myynnin määrän laskuun vaikutti ennen kaikkea talonrakentamisen heikko kehitys vuoden takaiseen verrattuna.

Poliisi panostaa näkyvään valvontaan hiihtolomaliikenteessä

Etelä-Suomen hiihtolomat vilkastuttavat liikennettä etenkin etelästä pohjoiseen suuntautuvilla pääteillä. Lomakausi näkyy liikenteessä kolmisen viikkoa. Pääteiden lisäksi liikenne lisääntyy myös talvilomakohteiden lähiteillä.

Urheilu

Vamma päätti Koilahden hallikauden

Taika Koilahti.

Yksi eturivin turkulaisyleisurheilija on poissa 15.–16. helmikuuta käytävistä halli-SM-kisoista. Pituushyppääjä Taika Koilahden hallikausi päättyi jo kauden ensimmäisessä pituuskisassa viime viikolla reisivammaan.

Jälkipeli: Pöytyällä ei jääty ihmettelemään – talkootyöllä rakennettiin oma liikuntahalli

Lukko Areena on talkoovoimalla noussut liikuntapaikka Pöytyällä. Toteutustapa on ollut täysin poikkeuksellinen. Hallin lattiaan on maalattu myös viivoja pesäpallon harjoittelua varten. Sähly toimii alkulämmittelynä ennen pesisharjoituksia.

Loukonkulman Lukko ei kuulosta monellekaan kovin tutulta. Silti pieni kyläyhdistys on tehnyt jotain sellaista mahdolliseksi, mikä, etenkin kaupungeissa, kuulostaa täysin mahdottomalta. Pöytyän itäosaan vahvasti talkooporulla rakennettua liikuntahallia on käyty ihmettelemässä laajemmaltikin.

Pudotuspeleihin kiriminen vaatii tasaisuutta Ura Basketilta

Dustin Thomasin panos Uran hyökkäyspelaamisessa on ollut suuri.

Kun Korisliigan runkosarjaa on pelaamatta runsas neljännes, joukkueiden voimasuhteet ovat hyvin selvillä. Kaarinan Ura Basketin osalta tämä tarkoittaa sitä, että joukkueella on mahdollisuus taistella pääsystä kahdeksan parhaan joukkoon pudotuspeleihin. Pudotuspelipaikka vaatisi kuitenkin erinomaista onnistumista ja, ennen kaikkea, tasaisuutta.

Nuori norjalaiskärki Kalabatama sopimukseen TPS:n kanssa

Kabamba Tumba Kalabatama.

TPS:n Veikkausliigajoukkue vahvistaa hyökkäyspäätään norjalaiskärki Kabamba Tumba Kalabatamalla . TPS:n ja Kalabataman välinen sopimus on 2+1-vuotinen.

Raviurheilu on i ntohimoisten ja lannistumattomien laji

Jyrki Filatoff on ravivalmentaja ja pitkän linjan ohjastaja.

>name="paraovr" type="string" value="0100181B000010000100AF1B000008000000000000000000"Raviurheilu on yksi lukuisista hevosurheilulajeista, joka ihastuttaa vauhdin hurmallaan. Raviurheilu on levinnyt lajina Eurooppaan 1700-luvulla Yhdysvalloista. Suomessa ensimmäiset ravit järjestettiin vuonna 1817 Turun Aurajoen jäällä. Nykyään raveja järjestetään ympäri Suomea melkein vuoden jokaisena päivänä.

Jälkipeli: Loimu-legenda Ossi Rumpunen siirtyi työelämään, lentistä unohtamatta

Raision Loimun pitkäaikainen pelaaja Ossi Rumpunen lopetti uransa pääsarjatasolla ja siirtyi työelämän puolelle. Luokanopettajan virka löytyi Raision Friisilän koulusta.

Ossi Rumpunen on palannut ”rikospaikalle”. Siitä on kulunut parikymmentä vuotta, kun Pikku-Ossi aloitti kolmannen luokan Friisilän koulun musiikkiluokalla. Nyt samainen mies astelee koulun käytävillä luokanopettajana. Maisteri Rumpunen on siirtynyt sujuvasti ammattilaiskentiltä työelämään – lentopalloa unohtamatta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!