Jälkipeli: TPS-kannattajien jännitys on nyt huipussaan

TPS-kannattajat ovat jo useamman vuoden ajan kiertänyt joukkueensa mukana vierasotteluissa. Matkan varrelle on osunut iloisia ja epämieluisia hetkiä. TPS-kannattajat ovat jo useamman vuoden ajan kiertänyt joukkueensa mukana vierasotteluissa. Matkan varrelle on osunut iloisia ja epämieluisia hetkiä. Kuva: Hannu Tuominen

– Ei kun, siinä meni koko talvi.

Näin vastaavat FC TPS:n piinkovat kannattajat Dani Saarinen ja Juuso Räihä, kun heiltä udeltiin, kuinka monta päivää meni kärvistellessä TPS:n putoamista Veikkausliigasta Ykköseen.

Onneksi, kun on suosikkijoukkueensa pitkäaikainen kannattaja, osuu todennäköisesti kohdalle myös ikimuistoisia iloisia hetkiä. Syksyllä 2017 Ilari Mettälän tasoitusosuma mahdollisti TPS:n suoran nousun Veikkausliigaan ja raitapaitojen kannattajien suuret nousujuhlat.

Räihä on ollut mukana TPS-kannattajissa jo lähes kymmenen vuotta, Saarinen vieläkin pidempään. Vaatimattomasta alusta on kehittynyt vuosien varrella vahvaa kannatuskulttuuria, joka etenkin Ykkösen tasolla on huomioitu vieraspaikkakunnilla. Toisinaan kaksi, jopa kolmekin, bussilastillista turkulaisia kannattajia on lähtenyt vieraspeliin. Se on poikkeuksellista toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

– Kannattajan näkökulmasta Ykkösen ongelmana se, kun vastustajien kannatustoiminta on hyvin niukkaa. Olisi enemmän haastetta, jos toisella puolellakin olisi kannattajia, minkä kanssa kilpailla. Ykkösen joukkueilla on kannattajia kotiotteluissa, mutta ei juurikaan vierasotteluissa, kertoo Saarinen.

Kausi 2019 on ollut Ykkösessä poikkeuksellinen kannattajille. Valkeakosken Hakan suora nousu oli ilmeinen jo hyvissä ajoin, samoin TPS:n kakkossija eli karsijanpaikka. Kannattajien kesä on mennyt enemmänkin odotellessa kauden huipentumaa, karsintapelejä Veikkausliigaan.

– Virallinen tavoite oli vähintään karsintapaikka. Etukäteen sitä pidettiin jo kovana saavutuksena, kun oli ennakoitu kärkeen useampia joukkueita. Välillä on ollut jaksoja, jossa TPS:n pelaamisessa ei ole ollut päätä eikä häntää. Valmentajavaihdon jälkeen meni pitkään ennen kuin idea löytyi, toteaa Räihä.

Kauden alku oli pelaajasiirtojen osalta kannattajien näkövinkkelistä erilainen aikaisempiin vuosiin verrattuna. Moni TPS:n pelaajista vaihtoi seuraa, mutta useat siirrot kahden turkulaisseuran välillä synnytti ihmetystä myös Saarisessa ja Räihässä.

– Pelaajasiirrot TPS:n ja FC Interin välillä ärsytti kannattajia. Miksi meiltä lähtee luottopelaajia sinne ja sieltä tulee meille? Se oli kauden alussa hämmentävää, kun siihen ei oltu totuttu.

Vaikka Turun Palloseuralla on pitkät perinteet, virallinen kannattajatoiminta on nuorta.

– 2000-luvun alkuvuosina jääkiekkopuolelta siirtyi ydinryhmä myös jalkapallon puolelle. He keräsivät ympärilleen jalkapallosta kiinnostuneita. Pieni porukka siirtyi aluksi Kupittaan seisomakatsomoon tulostaulun alle kannustamaan. Paikallisotteluiden avulla kannattajien määrä alkoi vähitellen kasvaa. Ensimmäiset tifot ilmestyivät 2004-2005. Nykyisin kannattajien paikka on pääkatsomossa, kertoo Saarinen.

Saarinen muistaa, miten sijoittaja Seppo Sairasen ja seurajohtaja Petri Jakosen aikana TPS otti isoja harppauksia eteenpäin.

– Pelaajiin, valmentajiin, viestintään ja olosuhteisiin panostettiin. Kannattajatkin huomioitiin. Nykymuotoinen toiminta alkoi 2007 kausikorttikampanjasta, jolloin kannattajien määrä lähti suureen kasvuun. Nyt meitä on noin pari sataa kannattajakausikortin omistajaa. Isoimpiin peleihin saamme jopa lähes 300 kannattajaa katsomoon.

TPS-kannattajien toiminta ei ole vain joukkueen kannustamista katsomossa ja tifojen rakentamista. Kannatustuotteita myymällä hankintaan varoja toiminnan pyörittämiseen ja materiaaliostoihin. Onpa jopa autettu seuraa ja yksittäistä pelaajaa taloudellisesti. Sami Rähmönen ja Jani Virtanen ovat olleet TPS-kannattajien kummipelaaja.

– Yhdellä kaudella taloudellinen panostus oli ihan merkittävä meidän osalta. Se oli tosi tiukka tilanne. Rähmönen ei olisi muuten onnistunut jatkamaan uraansa.

Tätä haastattelua tehtäessä ei ole vielä varma, kumpi, VPS tai KPV, tulee vastaan Veikkausliigan kaksiosaisessa karsintapelissä. Saarisella ja Räihällä on yhteinen toive vastustajasta.

– KPV, koska se herättää enemmän tunteita. Siinä olisi revanssihenkeä. Jopa pelillisesti KPV olisi meille parempi vaihtoehto.

Oli karsintavastustaja kumpi tahansa, ratkaisevaa toista osaottelua ei pelata Turussa. Se harmittaa TPS-kannattajia.

– Toki olisi ollut kivampi, jos ratkaisupeli pelattaisiin Turussa. Eniten meitä kuitenkin harmittaa se, että vieraspeli siirrettiin sunnuntaille. Kannattajan kannalta matka on pitkä ja kotiinpaluun tapahtuu myöhään. On haaste saada isoa porukkaa lähtemään sunnuntaina, harmittelevat TPS-kannattajien puuhamiehet.

Saarinen ja Räihä tiedostavat, mikä haaste olisi myös se, jos TPS ei nousisi Veikkausliigaan. Huoli on yhteinen.

– Rehellisesti sanottuna, olisi pakko nousta. Mahdollinen seuraava kausi yhä Ykkösessä tuntuisi tosi raskaalta. Kuinkahan moni kannattajista jaksaisi jatkaa. Putoaminen Veikkausliigasta viime kauden päätteeksi oli jo iso pettymys.

Hannu Tuominen

TPS-kannattajien tämän kauden huipentuma on, kun oma joukkue karsii paikasta Veikkausliigaan. TPS-kannattajien tämän kauden huipentuma on, kun oma joukkue karsii paikasta Veikkausliigaan. Kuva: Hannu Tuominen

Aurakadun kulmaan avautuu helmikuussa uusi brittipubi

Manu Events aikoo kehittää Old Bankista elämyksellisen brittipubin.

Aurakadun ja Linnankadun kulmauksessa sijaitseva ravintola Old Bank on ollut pitkään yksi Turun maamerkeistä ja erikoisuuksista. Turkulainen ravintola-alan kasvuyritys Manu Events aikoo kehittää paikasta elämyksellisen brittipubin.

Työelämään tulevien nuorten vahvuutena halu kehittyä ja kehittää työtä

Työelämään tulevat nuoret kaipaavat tukea esimieheltä ja työyhteisöltä. Halu kehittyä ja kehittää työtä on nuorilla vahva, mutta elämäntilanne voi haastaa, selviää Ilmarisen ja Työterveyslaitoksen yhteisestä tutkimuksesta.

Euroopan soiden kuivuminen voi vaarantaa merkittävän hiilinielun

Suomaisema.

Kansainvälisen tutkimusryhmän selvitys osoittaa, että eri puolilla Eurooppaa sijaitsevat suot ovat muuttuneet selkeästi kuivemmiksi viimeisten vuosisatojen aikana. Soiden kuivuminen uhkaa vapauttaa turpeeseen vuosituhansien aikana kertynyttä hiiltä takaisin ilmakehään lisäten näin jo ennestään korkeaa ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta.

Tampere ja Turku asuntosijoittajien suosiossa

Suomen Vuokranantajien tuoreen vuokramarkkinakatsauksen mukaan pääkaupunkiseutu on Suomen ainoa metropoli, mutta Tampere ja Turku kirivät perässä. Katsauksen mukaan eri alueiden eriytyminen vahvistuu tulevina vuosina. Maan tärkeiden kasvukeskusten kehitystä vauhdittamaan tarvitaan fiksuja liikenneinvestointeja sekä asuntotuotantoa myös tulevina vuosina.

Räjäytykset aiheuttavat hetkellisiä pysäytyksiä Köydenpunojankadun liikenteeseen

VR:n vanhan konepaja-alueen rakennusurakkaan liittyvä kadunrakennustyö on sulkenut kulkuyhteyden Logomon ja Veturimiehenkadun välillä 9. lokakuuta lähtien.

HPK kiinnitti Santeri Lukan

TPS:stä lähtöpassit saanut puolustaja Santeri Lukka jatkaa uraansa Hämeenlinnasa. HPK kiinnitti Lukan sopimuksella, joka jatkuu kevääseen 2021 saakka. Lukka siirtyy HPK:n vahvuuteen välittömästi.

PAU: Posti pakottaa työntekijänsä laajoihin lakkoihin

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU käynnistää Postissa laajat lakkotoimet. Postinjakelu, käsittely ja kuljetus ovat marraskuussa lakossa kaksi viikkoa, jollei työehtosopimusneuvotteluissa ja pakettilajittelijoiden tilanteesta päästä työnantajan kanssa sopuun.

Fingerpori-elokuvalle 26 331 katsojaa avausviikonlopun jälkeen

Pirkko-Liina (Sanna Stellan) ja Rivo-Riitta (Jenni Kokander).

Mikko Koukin ohjaama Fingerpori -elokuva avasi 15 426 katsojalla ruuhkaisen viikonlopun katsotuimpana ensi-iltaelokuvana. Ennakoiden kanssa katsojia on koossa eiliseen sunnuntaihin mennessä kaikkiaan 26 331. Elokuvan ensi-ilta oli 16. lokakuuta.

Mimosa Helander Kristillisdemokraattien Varsinais-Suomen piirin johtoon

Kristillisdemokraattien Varsinais-Suomen piiri Loimaalla lauantaina järjestetyssä syyskokouksessaan valitsi puheenjohtajakseen Mimosa Helanderin Loimaalta.

Työllisyys kasvoi, työttömyys laski vuoden takaiseen verrattuna

Työllisyysaste ja työllisyysasteen trendi 2009/09–2019/09, 15–64-vuotiaat.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli syyskuussa 40 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömiä oli 9 000 vähemmän kuin vuoden 2018 syyskuussa. Työllisyysasteen trendiluku oli 72,8 prosenttia ja työttömyysasteen trendiluku 6,7 prosenttia.

HKScan aloittaa yt-neuvottelut Suomessa, 25 työpaikkaa vaarassa

HKScan suunnittelee konsernilaajuisen toimintamallinsa uudistamista ja käynnistää siihen liittyvät prosessit. HKScan arvioi myös toimintansa tehostamisen tarvetta Suomessa. Suunnitellun toimintamallin uudistuksen ei arvioida johtavan henkilöstövähennyksiin yhtiön muilla markkina-alueilla kuin Suomessa.

Kolme kymmenestä ajaa stop-merkin ohi pysähtymättä

Kolme kymmenestä kuljettajasta ajaa stop-merkin ohi pysäyttämättä.

Stop-merkki osoittaa väistämisvelvollisuutta, mutta velvoittaa yksiselitteisesti myös pysäyttämään. Silti Liikenneturvan seurantojen mukaan kolme kymmenestä kuljettajasta ajaa merkin ohi pysäyttämättä.

Vapaa-ajankalastuksesta tavoitellaan suosittua ja yhteiskunnallisesti arvostettua luontoharrastusta

Maa- ja metsätalousministeriö on julkaissut uuden vapaa-ajan kalatalouden kehittämisstrategian. Laajassa yhteistyössä alan sidosryhmien kanssa valmisteltu strategia tavoittelee vapaa-ajankalastuksesta suosittua ja yhteiskunnallisesti arvostettua luontoharrastusta, joka hyödyntää kestävästi Suomen monipuolisia kalavesiä ja kalastusmahdollisuuksia.

TPS-pakki Santeri Lukan pelaajasopimus purettu

Santeri Lukka.

HC TPS ja puolustaja Santeri Lukka ovat purkaneet loppukautta koskevan pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä, ilmoittaa seura.

Mistä naisten ja miesten väliset erot perintätoimeksiantojen määrissä johtuvat?

Intrumin tuoreen tutkimuksen mukaan Suomi vaikuttaa olevan Pohjoismaiden tasa-arvoisin maa perintätoimeksiantojen sukupuolijakaumalla mitattuna, vaikka erojakin löytyy. Tutkimuksen mukaan Pohjoismaissa keskimäärin 60 prosenttia perintätoimeksiannosta kohdistuu miehiin. Suomessa vastaava luku on 54,6 prosenttia.

Tähtinäytöksiä Iso-Heikkilän tähtitornilla

Iso-Heikkilän tähtitornilla pääsee kurkistamaan kaukoputkeen.

Turun alueen tähtiharrastusyhdistys Turun Ursa r.y. näyttää jälleen tähtiä Iso-Heikkilän tähtitornilla 25. lokakuuta alkaen kirkkaina perjantai-iltoina kello 19-21.

Suunielun syöpä lisääntyy nopeasti

Suunielun syöpä lisääntyy nopeasti. Sairaus havaitaan usein myöhään ja hoidot ovat raskaita. Tuore väitöstutkimus tarjoaa mahdollisuuksia diagnostiikan ja ennusteen tarkentamiseksi.

YTKbarometri: Työttömyysaste kääntymässä nousuun

YTK:n jäsenistön työttömyysaste oli syyskuun lopussa 6,1 prosenttia. Viime vuoteen verrattuna työttömyysasteen lasku on hidastunut ja näkyvissä on merkkejä siitä, että työttömyysaste on kääntymässä nousuun.

Urheilu

HPK kiinnitti Santeri Lukan

TPS:stä lähtöpassit saanut puolustaja Santeri Lukka jatkaa uraansa Hämeenlinnasa. HPK kiinnitti Lukan sopimuksella, joka jatkuu kevääseen 2021 saakka. Lukka siirtyy HPK:n vahvuuteen välittömästi.

Näkökulma: Liigakarsinnassa ei ole jossittelun varaa

Viime vuodelta tuttu pari kohtaa jälleen liigakarsinnassa.

Jalkapallon liigakarsinnan alla suurin huomio on ymmärrettävästi kohdistunut toisen osaottelun pelipaikkaan. Kaikkien halu on tietää hyvissä ajoin, missä ratkaiseva toinen peli pelataan.

TPS-pakki Santeri Lukan pelaajasopimus purettu

Santeri Lukka.

HC TPS ja puolustaja Santeri Lukka ovat purkaneet loppukautta koskevan pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä, ilmoittaa seura.

Kokkolan keskuskentän kunto tarkastetaan perjantaina

TPS ja KPV kohtaavat Veikkausliigan kaksiosaisessa karsinnassa viime vuoden malliin. KPV saattaa joutua pelaamaan kotiottelunsa Seinäjoella, mikäli Kokkolan keskuskentän kunto ei läpäise tarkastusta perjantaina.

Veikkausliigan karsinnassa kohtaavat TPS ja KPV kaksiosaisessa ottelussa. Avausosa pelataan Veritas Stadionilla Turussa torstaina 24. lokakuuta kello 18.30. Toinen osaottelu on aseteltu pelattavaksi sunnuntaina 27. lokakuuta kello 13 Kokkolan keskuskentällä.

Javenture-Areena muuttuu LähiTapiola-areenaksi

Javenture-Areenan nimi muuttuu LähiTapiola-areenaksi.

Turun Impivaarassa sijaitseva Javenture-Areena on siirtynyt uusille omistajille. Javenture-Areenan nimi muuttuu omistajamuutoksen myötä LähiTapiola-areenaksi. Vuonna 2011 toimintansa aloittanut Javenture-Areena on koko Varsinais-Suomen alueen ainoa täysimittainen jalkapallohalli.

Otteluanalyysi: TPS reserveillä maalittomaan tasapeliin

Naisten ykköstuomari Lina Lehtovaara oli ensi kertaa oikeudenjakajana Ykkösen ottelussa.

Ykkönen päättyi tussahdukseen Turussa. TPS pelasi hyvän kauden, mutta viimeisessä pelissä kentällä oli reservimiehistö porilaista MuSaa vastaan. Peli päättyi 0-0 ja vieraat olivat lähempänä voittoa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.