Seksuaaliterapeutti: Älä häpeile liukuvoiteen käyttämistä

Alle puolet suomalaisista on kokeillut liukuvoiteita. Liukuvoiteiden käyttöön liitetäänkin edelleen häpeän tunne ja ongelmat kuivien paikkojen kanssa. Kaalimato.comin seksuaaliterapeutin mukaan liukuvoiteen käyttäminen pitäisi olla normaali osa seksielämää. Näiden neuvojen avulla valitset tarpeisiisi sopivan liukuvoiteen.

Alle puolet suomalaisista (48 %) on kokeillut tai käyttänyt liukuvoiteita. Suomalaisnaisilla (49 %) on hieman miehiä (46 %) enemmän kokemusta liukuvoiteista. Suosituimpia liukuvoiteet ovat 18–39-vuotiaiden keskuudessa. Alle 30-vuotiaat ovat kaikista kiinnostuneimpia liukuvoiteiden käytöstä (37 %).

Yhä tänäkin päivänä liukuvoiteen käyttöön liittyy valitettavasti häpeää ja liukuvoiteet assosioidaan vahvasti pelkkiin alapään kuivuusongelmiin.

– Saatetaan kokea, että itsessä on jotakin vialla ja että seksi ei ole itseä varten, jos tarvitsee lisäkostuketta. Liukuvoiteen olisi kuitenkin hyvä kuulua seksielämään, oli kuivuuden kanssa ongelmia tai ei, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen korostaa.

Liukuvoide soveltuu niin esileikkiin, itsetyydytykseen kuin yhdyntäänkin. Liukuvoiteita suositellaan käytettäväksi erityisesti silloin, kun limakalvot ovat esimerkiksi hormonien johdosta kuivemmat, mutta se vähentää muutenkin kitkaa intiimialueilla, lisää seksuaalisia nautinnon tuntemuksia, voi helpottaa orgasmin saamista ja suojaa esimerkiksi kondomia rikkoutumasta. Kaiken kaikkiaan liukuvoide lisää tyytyväisyyttä seksielämään.

– On naisia, joiden emätin ei kostu, vaikka he ovat seksuaalisesti kiihottuneita ja halukkaita seksiin. Joskus tarvetta lisäliukasteelle voi olla satunnaisesti elämän eri vaiheissa, esimerkiksi raskauden tai imetyksen aikana. Liukuvoiteen ollessa normaali osa seksielämää ei sen ehdottamisesta tarvitse ottaa paineita, kun tarvetta lisäkostukkeelle jollakin kerralla on syystä taikka toisesta, Lavikainen neuvoo.

Osa naisista kokee sen sijaan kostuvansa jopa liikaa, jolloin tuntoherkkyys voi vähentyä. Tällaiseen tilanteeseen Annukka Lavikainen suosittelee vaseliinipohjaista liukastetta, joka päinvastaisesti teettää tarvittavaa lisäkitkaa. Tavallinen liukuvoide kannattaa siitäkin huolimatta ottaa mukaan petipuuhiin, sillä liukaste tuntuu hyvältä esileikissä ja käsiseksissä, ja on välttämätön anaaliseksissä.

– Myös oman sylkieritteen käyttäminen liukasteena esimerkiksi suu- ja käsiseksissä on yleistä. Sylki toki ajaa asiansa, mutta haihtuu huomattavasti liukuvoidetta nopeammin. Mikäli suuseksiin kaipaa uusia ulottuvuuksia, kannattaa ehdottomasti valita mukaan makuliukuvoide. Imevien seksivälineiden kanssa puolestaan suositellaan aina käytettävän liukuvoidetta parhaan nautinnon saavuttamiseksi, Lavikainen sanoo.

Vaikka liukuvoiteesta onkin monenlaista apua ja iloa makuukamarissa, ei se ole vastaus parisuhteen laajempiin ongelmiin, kuten dynamiikkaan tai luottamukseen liittyviin haasteisiin.

– On ensisijaisen tärkeää ylläpitää avointa keskusteluyhteyttä kumppanin kanssa ja hoitaa parisuhdetta myös makuuhuoneen ulkopuolella. Jos seksielämään heijastelevat ongelmat johtuvat esimerkiksi parisuhteen ristiriidoista, eivät ne ratkea välineellisesti, Lavikainen muistuttaa.

Markkinoilla on saatavilla paljon erityyppisiä liukuvoiteita, joten jokaiselle löytyy varmasti kokeilemalla sopiva liukuvoide.

Vesipohjaisia liukuvoiteita on saatavilla aivan tavallisina, lämmittävinä, viilentävinä, eri makuisina sekä erikseen anaaliseksiin tarkoitettuina. Jotkut vesipohjaiset voiteet haihtuvat iholta varsin nopeasti, mutta peseytyvät huomattavasti paremmin pois niin iholta kuin lakanoistakin. Erityisesti seksivälineiden kanssa suositellaan käytettävän vesipohjaisia liukasteita – poikkeuksena kuitenkin lasista ja metallista valmistetut seksivälineet, joihin voidaan käyttää myös silikoni- ja öljypohjaista liukastetta.

Silikoni- ja öljypohjaiset liukuvoiteet jättävät ihon pinnalle kalvon ja ovat näin ollen riittoisempia. Ne soveltuvat täten käsiseksin ja yhdynnän ohella myös vartalon hierontaan. Öljypohjaista liukastetta ei kuitenkaan saa käyttää lateksikondomin kanssa, sillä se voi haurastuttaa kumia.

Vesi-, silikoni- ja öljypohjaisten liukasteiden lisäksi markkinoilta löytyy vesi- ja silikonipohjaisen liukuvoiteen sekoituksia eli hybridiliukuvoiteita. Tänä päivänä myös vegaani- ja luomuliukasteiden valikoima on entistä laajempi ja niitäkin löytyy jo erilaisilla pohjilla.

– Liukuvoiteiden liukuvuuksissa on huomattavia eroja – jotkut tuotteet menevät tahmaisiksi ja kuivuvat nopeammin, toiset taas antavat riittävän liukkauden jo muutamalla pisaralla. Vesipohjaista liukuvoidetta ei voi vahingossakaan laittaa liikaa, mutta silikoniliukasteen kanssa kannattaa olla tarkempi, sillä tuote ei haihdu iholta samalla tavalla. Omiin tarpeisiin parhaiten soveltuvan liukasteen löytää lopulta ainoastaan tutustumalla tuotearvioihin ja kokeilemalla eri tuotteita, Lavikainen kertoo.

– Kun hyvä perusliukuvoide löytyy, voi sitä halutessaan kokeilla myös itse viilentää pienen määrän jääkaapissa tai vaihtoehtoisesti lämmittää kuuman veden alla. Viileän ja lämpimän tuntemukset voivat tuntua todella kiihottavalta intiimialueilla, Lavikainen vinkkaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Teollisuuskadun kaava eteni

Turun kaupunginhallitus päätti maanantaina esittää kaupungin valtuustolle Itäharjun vanhan K-raudan alueen asemakaavaesityksen hyväksymistä. Teollisuuskatu 35:n kaavaesitys mahdollistaisi alueelle kaksi- ja kahdeksankerroksisten toimistotalojen rakentamisen. K-Raudan vanhaan kiinteistöön ei ole löytynyt uutta yrittäjää. Kaava on tehty Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n omistaman Kiinteistö Oy Industrycityn aloitteesta.

Kassan kohtalo pöydälle

Kaupunginhallitus ei saanut maanantaina aikaan päätöstä Turun henkilöstökassan tulevaisuudesta. Asia pantiin pöydälle. Kaupunginjohtajan varahenkilö Tuomas Heikkinen esittää, että kassan toiminta päättyisi toukokuussa 2022, jonka jälkeen 39 miljoonan euron talletukset maksettaisiin tallettajien henkilökohtaisille pankkitileille. Henkilöstökassaa on pyöritetty vuodesta 1938 lukien. Sinne voivat tallettaa rahojaan Turun tai sen tytäryhtiöiden palveluksessa olevat henkilöt sekä Turun luottamushenkilöt.

Sinilevähavainnot hieman lisääntyneet Varsinais-Suomessa

Sinilevätilanne on pysynyt vielä toistaiseksi rauhallisena ja ajankohtaan nähden tyypillisenä. Levää on havaittu muutamalla vakioseurantapisteellä meri- sekä sisävesialueella. Tilanne voi kuitenkin huonontua nopeastikin lämpimän sään vuoksi.

Saa puistonpenkeillä uusia tuttavia

Tykkää turkulaisesta! -kampanjan ideointityöpajassa syntyi ajatus puistonpenkeistä, joihin istahtamalla voisi kertoa, että on valmis juttutuokioon tuntemattomankin kanssa. Turun kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus lahjoitti penkit, jotka saavat kampanjaan sopivan uuden maalikerroksen Healthy Boost -hankkeen kustantamana.

Seurakuntien Syke-hankkeelle jatkoa

Asunnottomille suunnattu Turun ja Kaarinan seurakuntien auttamistyön Syke-hanke jatkuu. Hanketta jatketaan seuraavat viisi vuotta, mikäli turkulainen Eschner-säätiö myöntää sille rahoitusta. Hanke alkoi lokakuussa 2018 ja sen kautta on asutettu 31 asunnotonta. Hankkeen asiakkaista 13:a on pystytty tuetun asumisen kautta ohjaamaan muun asumisen piiriin ja 11 hankkeen asiakasta on myös kiinnittynyt joko työelämään tai opiskeluun.

YIT toteuttaa Kupittaalle pysäköintilaitoksen

YIT on allekirjoittanut Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n kanssa sopimuksen pysäköintilaitoksen rakentamisesta Kupittaan rautatieaseman läheisyyteen, parin kilometrin päähän Turun keskustasta. Hankkeen kokonaisarvo YIT:lle on lähes 24 miljoonaa euroa ja se kirjataan vuoden toisen neljänneksen tilauskantaan.

Teknologiakiinteistöt rakennuttaa Turun Tiedepuistoon pysäköintilaitoksen

Turun Teknologiakiinteistöt ja rakennusyhtiö YIT ovat allekirjoittaneet sopimuksen uuden pysäköintilaitoksen toteuttamisesta Turun Tiedepuistoon.

Pääurakoitsijat pitävät rakentamisen laatua melko hyvänä Suomessa

Rakennushankkeiden pääurakoitsijat pitävät rakentamisen laatutasoa tällä hetkellä melko hyvänä Suomessa, selviää Turun ammattikorkeakoulussa tehdystä opinnäytetyöstä. Verkkokyselynä toteutettuun tutkimukseen vastanneista rakennusalan ammattilaisista yli puolet (64 prosenttia) oli tätä mieltä.

Turku Sea Jazz saa lisää lippuja myyntiin

Uusi Turku Sea Jazz -tapahtuma saa vihdoin ensiesityksensä heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Festivaalista päästään nauttimaan lähes täysipainoisesti, kun Varsinais-Suomessa ollaan palattu koronavirusepidemian perustasolle, ja yleisötilaisuuksien tiukoista rajoituksista on voitu luopua. Lisää lippuja on vapautunut myyntiin, tule siis kokemaan kesän kuumimmat rytmit Ruissalon Telakan merellisessä miljöössä!

Suomalaisten kesälomabudjetti on koronakesänä aiempaa pienempi

Suomalaiset aikovat tänä kesänä käyttää kesälomaan aiempaa vähemmän rahaa. Nordean kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten kesälomabudjetin keskiarvo on hieman yli tuhat euroa kesälle 2021, laskien kahden vuoden takaisesta, jolloin budjetti oli vajaa 1200 euroa. Asia selviää Nordean teettämässä kyselyssä.

Raportti keroo Askaistenlahden rehevöitymisestä

Tuore raportti Askaistenlahden tilasta ja kuormituksesta osoittaa, että vesistön alueella on syytä ryhtyä toimiin kuormituksen vähentämiseksi. Raportin ovat tilanneet Naantalin kaupunki ja Maskun kunta Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistykseltä. Tarkoituksena on saada tietoa, jonka perusteella Askaistenlahden tilaa voitaisiin parantaa.

Aurinkobaletti hakee myynti- ja markkinointisuunnittelijaa

Aurinkobaletti hakee myynti- ja markkinointisuunnittelijaa kokoaikaiseen ja toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen 16. elokuuta 2021 alkaen.

Wärtsilä muuttaa Tiedepuiston alueelle

Wärtsilä Finland Oy on päättänyt siirtyä uusiin toimitiloihin Turussa, kun Stålarminkadun nykyisten tilojen vuokrasopimus päättyy vuoden 2022 loppuun mennessä. Näin yhtiön Turun henkilöstölle pystytään tarjoamaan uudet, modernit työskentelypuitteet sekä joustavampi tapa tehdä töitä.

Tomi Penttilä Bayerin Turun tuotantolaitoksen uudeksi johtajaksi

Bayer Oy:n Turun tuotantolaitoksen uudeksi johtajaksi on nimetty Tomi Penttilä , joka siirtyy uuteen tehtävään 1. syyskuuta 2021 alkaen Bayer Oy:n tuotantojohtajan tehtävästä. Penttilä on työskennellyt johtotehtävissä sekä tuotannossa että projekti- ja salkunhallinnan tehtävissä Bayer Oy:ssa kuuden vuoden ajan. Penttilä on aikaisemmin työskennellyt haastavissa kansainvälisissä johtotehtävissä Microsoft Oy:ssä, ja hänellä on vahva tausta liiketoiminnan kehityksessä innovaatioiden ja muutostyön saralla.

Reivikadun linja-autopysäkki siirtyy

Valtatien 10 eli Hämeentien varrella Liedon suuntaan käytössä oleva Reivikadun linja-autopysäkki siirtyy ja kulkureitti bussipysäkille muuttuu tiistaina 29. kesäkuuta.

Rakennusperinnön hoitoon Varsinais-Suomessa yli 87 000 euroa

Ympäristöministeriö osoittaa ELY-keskuksille vuosittain harkinnanvaraista määrärahaa jaettavaksi avustuksina rakennusperinnön hoitoon sekä saariston ympäristönhoitoon. Vuonna 2021 Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan saatiin rakennusperinnön hoitoon 143 000 euroa ja lisäksi saariston ympäristön hoitoon 50 000 euroa. Varsinais-Suomen osuus summasta on 87 500 euroa.

Poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja Lausteelta

Sunnuntai-iltana 20. kesäkuuta Turun Lausteen Kirjurinaukiolta löytyi vakavasti loukkaantunut henkilö. Poliisi selvittää liittyykö asiaan rikosta.

Kristiinankadusta muotoutuu kesäkatu heinä–elokuuksi

Kristiinankadulla kokeillaan tänä kesänä uudenlaista kaupunkitilan käyttöä. Kadun viihtyisyyttä lisätään istutuksilla sekä oleskelu- ja kävelyalueilla. Myös ravintoloiden kesäterasseilla on lupa laajentua kesäkatukokeilun ajaksi. Kesäkatua elävöittävät kausitorit ja erilaiset tapahtumat, joita järjestetään Tapahtumamatoilla.

Kaupunki

Urheilu

Jack Rodewald vahvistaa HC TPS:n hyökkäystä

Turun Palloseura on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen kanadalaishyökkääjä Jack Rodewaldin kanssa. 27-vuotias laitahyökkääjä saapuu Turkuun Tshekin pääsarjasta HC Ocelari Trinecin riveistä, jossa hän oli voittamassa mestaruutta viime keväänä.

Otteluanalyysi: TPS yhä ilman kotivoittoa

Juri Kinnunen ampui komean vaparimaalin.

TPS on pelannut jalkapalloilun Ykkösessä tällä kaudella jo neljä kotiottelua, mutta kotivoitto on yhä ottamatta. Saldona kotiotteluista on kaksi tappiota ja kaksi tasapeliä. Tuoreimman pettymyksen aiheutti EIF, jota vastaan peli päättyi Kupittaalla 1-1.

Ville Lajunen jatkosopimukseen HC TPS:n kanssa

Ville Lajunen.

Puolustaja Ville Lajunen on tehnyt vuoden jatkosopimukseen HC TPS:n kanssa. Viime kaudella TPS:ään saapunut kokenut puolustaja iski 55 runkosarjaotteluun 28 tehopistettä ja vakuutti kaikki vahvalla johtajuudellaan kevään pudotuspeleissä.

Otteluanalyysi: Interin kotikunto kestää, nyt kärsijänä SJK

Juuso Hämäläinen oli kovan onnen pelaaja. Hän kolhi itseään pahannäköisesti kahdesti, mutta pystyi jatkamaan pelin loppuun.

Interin kova tuloskunto kestää kotikentällä. Nyt kärsijänä oli Seinäjoen Jalkapallokerho SJK, joka poistui Kupittaan viheriöltä 2-0-tappio niskassaan. SJK avusti Interin maalinteossa molemmilla kerroilla. Ensin Matias Ojalan vapari kääntyi Emmanuel Ledesman päästä komeasti oman maalin yläkulmaan. Ottelun loppuhetkillä SJK:n painostaessa Matias Vainionpää syötti Joonas Sundmanille , joka palautti pallon huolimattomasti. Timo Furuholm pääsi väliin ja karkumatkalle, joka päättyi maaliin.

TPS:n kiekkonaiset yhteistyöhön Lippu.fi:n kanssa

Lippu.fi ja TPS Naiset ovat aloittaneet lipunmyyntiyhteistyön. Yhteistyö avaa TPS Naisten jääkiekkojoukkueelle uusia väyliä tavoittaa suurempia kohderyhmiä ja vahvistaa seurayhteisöä entisestään myös irtolippumyynnin osalta.

Ura Basketin taival jatkuu odotetusti 1. divisioona B:ssä

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2021–22. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Suurin muutos nähdään miesten I divisioona B:ssä sekä naisten I divisioonassa, joiden joukkuemäärät kasvavat.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.