Seksuaaliterapeutti: Älä häpeile liukuvoiteen käyttämistä

Alle puolet suomalaisista on kokeillut liukuvoiteita. Liukuvoiteiden käyttöön liitetäänkin edelleen häpeän tunne ja ongelmat kuivien paikkojen kanssa. Kaalimato.comin seksuaaliterapeutin mukaan liukuvoiteen käyttäminen pitäisi olla normaali osa seksielämää. Näiden neuvojen avulla valitset tarpeisiisi sopivan liukuvoiteen.

Alle puolet suomalaisista (48 %) on kokeillut tai käyttänyt liukuvoiteita. Suomalaisnaisilla (49 %) on hieman miehiä (46 %) enemmän kokemusta liukuvoiteista. Suosituimpia liukuvoiteet ovat 18–39-vuotiaiden keskuudessa. Alle 30-vuotiaat ovat kaikista kiinnostuneimpia liukuvoiteiden käytöstä (37 %).

Yhä tänäkin päivänä liukuvoiteen käyttöön liittyy valitettavasti häpeää ja liukuvoiteet assosioidaan vahvasti pelkkiin alapään kuivuusongelmiin.

– Saatetaan kokea, että itsessä on jotakin vialla ja että seksi ei ole itseä varten, jos tarvitsee lisäkostuketta. Liukuvoiteen olisi kuitenkin hyvä kuulua seksielämään, oli kuivuuden kanssa ongelmia tai ei, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen korostaa.

Liukuvoide soveltuu niin esileikkiin, itsetyydytykseen kuin yhdyntäänkin. Liukuvoiteita suositellaan käytettäväksi erityisesti silloin, kun limakalvot ovat esimerkiksi hormonien johdosta kuivemmat, mutta se vähentää muutenkin kitkaa intiimialueilla, lisää seksuaalisia nautinnon tuntemuksia, voi helpottaa orgasmin saamista ja suojaa esimerkiksi kondomia rikkoutumasta. Kaiken kaikkiaan liukuvoide lisää tyytyväisyyttä seksielämään.

– On naisia, joiden emätin ei kostu, vaikka he ovat seksuaalisesti kiihottuneita ja halukkaita seksiin. Joskus tarvetta lisäliukasteelle voi olla satunnaisesti elämän eri vaiheissa, esimerkiksi raskauden tai imetyksen aikana. Liukuvoiteen ollessa normaali osa seksielämää ei sen ehdottamisesta tarvitse ottaa paineita, kun tarvetta lisäkostukkeelle jollakin kerralla on syystä taikka toisesta, Lavikainen neuvoo.

Osa naisista kokee sen sijaan kostuvansa jopa liikaa, jolloin tuntoherkkyys voi vähentyä. Tällaiseen tilanteeseen Annukka Lavikainen suosittelee vaseliinipohjaista liukastetta, joka päinvastaisesti teettää tarvittavaa lisäkitkaa. Tavallinen liukuvoide kannattaa siitäkin huolimatta ottaa mukaan petipuuhiin, sillä liukaste tuntuu hyvältä esileikissä ja käsiseksissä, ja on välttämätön anaaliseksissä.

– Myös oman sylkieritteen käyttäminen liukasteena esimerkiksi suu- ja käsiseksissä on yleistä. Sylki toki ajaa asiansa, mutta haihtuu huomattavasti liukuvoidetta nopeammin. Mikäli suuseksiin kaipaa uusia ulottuvuuksia, kannattaa ehdottomasti valita mukaan makuliukuvoide. Imevien seksivälineiden kanssa puolestaan suositellaan aina käytettävän liukuvoidetta parhaan nautinnon saavuttamiseksi, Lavikainen sanoo.

Vaikka liukuvoiteesta onkin monenlaista apua ja iloa makuukamarissa, ei se ole vastaus parisuhteen laajempiin ongelmiin, kuten dynamiikkaan tai luottamukseen liittyviin haasteisiin.

– On ensisijaisen tärkeää ylläpitää avointa keskusteluyhteyttä kumppanin kanssa ja hoitaa parisuhdetta myös makuuhuoneen ulkopuolella. Jos seksielämään heijastelevat ongelmat johtuvat esimerkiksi parisuhteen ristiriidoista, eivät ne ratkea välineellisesti, Lavikainen muistuttaa.

Markkinoilla on saatavilla paljon erityyppisiä liukuvoiteita, joten jokaiselle löytyy varmasti kokeilemalla sopiva liukuvoide.

Vesipohjaisia liukuvoiteita on saatavilla aivan tavallisina, lämmittävinä, viilentävinä, eri makuisina sekä erikseen anaaliseksiin tarkoitettuina. Jotkut vesipohjaiset voiteet haihtuvat iholta varsin nopeasti, mutta peseytyvät huomattavasti paremmin pois niin iholta kuin lakanoistakin. Erityisesti seksivälineiden kanssa suositellaan käytettävän vesipohjaisia liukasteita – poikkeuksena kuitenkin lasista ja metallista valmistetut seksivälineet, joihin voidaan käyttää myös silikoni- ja öljypohjaista liukastetta.

Silikoni- ja öljypohjaiset liukuvoiteet jättävät ihon pinnalle kalvon ja ovat näin ollen riittoisempia. Ne soveltuvat täten käsiseksin ja yhdynnän ohella myös vartalon hierontaan. Öljypohjaista liukastetta ei kuitenkaan saa käyttää lateksikondomin kanssa, sillä se voi haurastuttaa kumia.

Vesi-, silikoni- ja öljypohjaisten liukasteiden lisäksi markkinoilta löytyy vesi- ja silikonipohjaisen liukuvoiteen sekoituksia eli hybridiliukuvoiteita. Tänä päivänä myös vegaani- ja luomuliukasteiden valikoima on entistä laajempi ja niitäkin löytyy jo erilaisilla pohjilla.

– Liukuvoiteiden liukuvuuksissa on huomattavia eroja – jotkut tuotteet menevät tahmaisiksi ja kuivuvat nopeammin, toiset taas antavat riittävän liukkauden jo muutamalla pisaralla. Vesipohjaista liukuvoidetta ei voi vahingossakaan laittaa liikaa, mutta silikoniliukasteen kanssa kannattaa olla tarkempi, sillä tuote ei haihdu iholta samalla tavalla. Omiin tarpeisiin parhaiten soveltuvan liukasteen löytää lopulta ainoastaan tutustumalla tuotearvioihin ja kokeilemalla eri tuotteita, Lavikainen kertoo.

– Kun hyvä perusliukuvoide löytyy, voi sitä halutessaan kokeilla myös itse viilentää pienen määrän jääkaapissa tai vaihtoehtoisesti lämmittää kuuman veden alla. Viileän ja lämpimän tuntemukset voivat tuntua todella kiihottavalta intiimialueilla, Lavikainen vinkkaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Tavaroiden tuonti- ja vientipakotteet koskevat myös itärajan ylittäviä yksityishenkilöitä

EU on määrännyt Venäjälle laajoja pakotteita Ukrainaan hyökkäyksen vuoksi. Pakotteet koskevat myös monia kuluttajatuotteita. Esimerkiksi ylimääräistä polttoainetta ei saa tuoda Venäjältä Suomeen. Venäjältä maanteitse Suomeen saapuvien sekä Venäjälle matkustavien on syytä tarkistaa etukäteen rajoitukset ja kiellot.

Kesäjuhlat – Ota nämä asiat huomioon, kun suunnittelet juhlia

Kesä voi parhaassa tapauksessa olla yhtä juhlaa. Monella on tiedossa kesän aikana valmistujaisia, rippijuhlia, syntymäpäiviä, häät sekä kenties rapujuhlat. Vieraana oleminen on mukavaa eikä mietittävänä ole muuta kuin sopiva lahja, mutta jos olet järjestämässä juhlia, on muistilista hiukan pidempi.

Suomalaiset luottavat omiin remonttitaitoihinsa

Monien suomalaisten kesälomaan kuuluu erilaisia rakennusprojekteja kotona tai kesämökillä. Lähes 40 prosenttia suomalaisista kertoo remontoivansa itse tai perheen, sukulaisten ja kavereiden avustuksella. Kaikki eivät kuitenkaan luota omiin remonttitaitoihinsa, vaan turvautuvat mieluummin ammattilaisten apuun. Tämä selviää Starkin toukokuussa teettämästä Suomalaiset remontoivat ja rakentavat -kyselystä.

Huoltamaton ilmalämpöpumppu voi aiheuttaa tuhansien eurojen vahingon hellekesänä

Huoltamaton tai väärin asennettu ilmalämpöpumppu saattaa tuottaa suuren vahingon erityisesti kesäaikaan. LähiTapiolan asiantuntijan mukaan ilmalämpöpumpuista on aiheutunut satoja vuotovahinkoja.

Borreliabakteereiden keino väistää ihmisen immuunipuolustusta paljastui

Komplementin aktivaatiota säätelevä proteiinikompleksi Borrelia-bakteerin pinnalla.

Helsingin yliopiston tutkijat löysivät uuden mekanismin, jolla punkkien levittämät borreliabakteerit väistävät ihmisten immuunipuolustusta.

Kuluttaja-asiamies esittää miljoonan euron seuraamusmaksua Maskun Kalustetalolle harhaanjohtavasta alennusmarkkinoinnista

Kuluttaja-asiamiehen selvityksen perusteella Maskun Kalustetalo johtaa markkinoinnissaan kuluttajia harhaan. Yritys luo kuluttajille kalusteiden markkinoinnissa mielikuvia suurista alennuksista käyttämällä myyntihinnan yhteydessä vertailuhintoja, alennusprosentteja tai muita alennuksiin viittaavia ilmaisuja, jotka eivät anna totuudenmukaista kuvaa Maskun Kalustetalon todellisesta hintatasosta.

Hakkuut nousivat 76 miljoonaan kuutiometriin viime vuonna

Hakatun runkopuun kokonaismäärä kasvoi edellisestä vuodesta 11 prosenttia ja ylitti viiden edellisen vuoden keskimääräiset hakkuut viidellä prosentilla. Vuonna 2021 hakattiin tukkia 29, kuitupuuta 37 ja energiapuuta kymmenen miljoonaa kuutiometriä.

Joka kymmenes koti saa toimeentulotukea

Kelassa tehdään vuosittain lähes kaksi miljoonaa perustoimeentulotuen päätöstä. Toukokuussa perustoimeentulotukea maksettiin lähes 197 000 henkilölle eli noin 3,5 prosentille väestöstä.

Ennätysmäärä puutarhoja mukana Avoimet Puutarhat -tapahtumassa

Hyötypuutarhat alkavat tuottaa satoa elokuussa.

Elokuisten puutarhojen täyteläisyyttä ja runsautta pääsee ihastelemaan 800 puutarhassa ympäri Suomea sunnuntaina 7. elokuuta kello 12–17. Tapahtumassa on mukana pari sataa uutta kohdetta viime vuoteen verrattuna ja kokonaisuudessaan tapahtuman osallistujamäärä on ennätyksellisen suuri.

Vedenpinnat pääosin tyypillisillä kesätasoilla

Vedenpinnat ovat koko maassa pääsääntöisesti lähellä ajankohdan keskimääräistä tasoa ja hitaassa laskussa. Kuluvalla viikolla sää hieman viilenee ja sateet lisääntyvät, mutta tämä ei juuri näy vedenpinnoissa. Maaperä on kuivaa varsinkin maan etelä- ja keskiosissa.

Booktori laajenee viisipäiväiseksi

Booktori pidetään Sairashuoneenpuiston viereisellä parkkialueella jokirannassa.

Booktori-tapahtuma laajenee viisipäiväiseksi ja tarjoaa antikvariaattien aarteita jo keskiviikosta alkaen aina sunnuntaille asti eli 13.–17. heinäkuuta. Paikkana jo kolmannen kerran Sairashuoneenpuiston viereinen parkkialue jokirannassa (Läntinen rantakatu 37). Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Kasvatetun kalan tuotantomäärä laski viime vuonna, mutta tuotannon arvo nousi

Kalankasvattajat tuottivat vuonna 2021 yhteensä 14,4 miljoonaa kiloa ruokakalaa myyntiin. Tuotannon määrä oli pienempi kuin kahtena edellisenä vuonna, jolloin markkinoille tuotettiin runsaat 15 miljoonaa kiloa ruokakalaa. Ruokakalan tuotantoa säätelee pitkälti kalankasvatuslaitoksille myönnetyt ympäristöluvat, jolloin eri vuosien tuotanto on yleensä suhteellisen samansuuruinen, jos uusia lupia ei myönnetä.

Sähköpotkulautojakaan ei saa virittää

Vuokrakäyttöiset sähköpotkulaudat ovat tarkoitettu yhden henkilön ajettaviksi – matkustajia niillä ei saa kuljettaa.

Sähköpotkulauta, jonka rakenteellinen enimmäisnopeus on 25 km/h, luokitellaan kevyeksi sähköajoneuvoksi. Nimensä mukaisesti kyseessä on ajoneuvo, jota ei saa virittää. Liikenneturvan kyselyssä kolme neljästä tiesi tämän. Saman verran vastanneita tiesi myös sen, ettei lastakaan saa sähköpotkulaudalla kuljettaa.

Kevytyrittäjistä yli puolet toivoo yrittäjän eläkevakuutukseen uutta vaihtoehtoa

Yli puolet (59 %) prosenttia kevytyrittäjästä katsoo, että yrittäjän eläkevakuutuksen tulisi perustua toteutuneisiin ansioihin ja YEL-maksu tulisi pidättää suoraan palkanmaksun yhteydessä. Suurinta kannatus on yli 58-vuotiaiden keskuudessa, joista 64 prosenttia kannattaa ajatusta. Nykyisellään YEL-vakuutus perustuu työtuloon, joka tarkoittaa yrittäjätoiminnalle annetun työpanoksen arvoa.

Naantalin Satama laajenee Luonnonmaalla

Jussi Mälkiä ja Pasi Haarala.

Naantalin satama Oy on ostanut Luonnonmaalla sijaitsevan satama-alueen Meriaura Groupiin kuuluvalta VG-Port Oy:ltä. Kauppa käsittää 2,7 hehtaarin kokoisen varastokentän ja kaksi uutta laituria, sekä vesialuetta noin kaksi hehtaaria. Alue sijaitsee Naantalin sataman Luonnonmaan varastoalueiden pohjoispuolella, Naviren teollisuusalueen välittömässä läheisyydessä.

Ruisrock palaa kolmen vuoden tauolta

Ruisrock järjestettiin viimeksi kesällä 2019.

Ruisrock järjestetään Turussa 8.–10. heinäkuuta kolmen vuoden tauon jälkeen. Festivaalin 110 esiintyjästä koostuva ohjelmakattaus on laajempi kuin koskaan. Festivaaliviikon kynnyksellä ohjelmaa kasvatettiin uusilla nimillä. Ohjelmiston lisäksi Ruissalo täyttyy taiteesta, elämyksistä ja yli 100 000 ihmisestä.

Omakotitalo tuhoutui tulipalossa Maskussa

Omakotitalo tuhoutui tulipalossa täysin maanantain ja tiistain välisenä yönä Maskussa Kammikujalla. Jälkisammutustyö jatkuu vielä ainakin parin tunnin ajan. Tulipalo ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Kaskis sai Michelin-tähden ensimmäisenä ravintolana Helsingin ulkopuolella

Kaskenmäen päällä kerrostalon alakerrassa sijaitseva Ravintola Kaskis palkittiin yhdellä Michelin-tähdellä.

Turkulainen Kaskis on saanut Michelin-tähden ensimmäisenä ravintola Suomessa Helsingin ulkopuolella. Kokit Erik Mansikka ja Simo Raisio ovat perustelujen mukaan luoneet maistelumenun, jossa on rohkeita makuja sekä värejä ja hienoja, herkullisia yhdistelmiä.

Urheilu

Puukkokatsomo: Kannu tulee Turkuun

Kun Colorado Avalance varmisti Stanley Cupin voiton, päättyi myös yksi ajanjakso turkulaisessa kiekkoilussa. Ennen Artturi Lehkosta (kuvassa) ja Mikko Rantasta nimittäin yksikään turkulaisen kiekkokoulun kasvatti ei ole pelaajana saanut nimeään Stanley Cupin kylkeen.

Otteluanalyysi: TPS sortui puolustusvirheisiin, KTP vei kärkikamppailun

Kasper Hämäläinen johti TPS:n hyökkäyspeliä mutta ei onnistunut maalinteossa.

TPS:lle tarjottiin mahdollisuutta karkumatkaan jalkapalloilun Ykkösessä, kun vastaan asettui kärkikamppailussa KTP Kotkasta. TPS ei tarttunut mahdollisuuteensa, vaan voitto lähti vieraiden matkaan maalein 1-3.

Dominikaanisen tasavallan maajoukkuepelaaja Loimuun

Wilfrido Hernandez.

Raision Loimu on solminut pelaajasopimuksen Dominikaanisen tasavallan maajoukkueen ykkösyleispelaaja Wilfrido Hernandezin kanssa. San Juan de la Maguanassa syntynyt pelimies tuo 32-vuotiaana pelaajana Loimun nuoreen joukkueeseen tarvittavaa kokemusta. Pituutta Hernandezilla on 201 senttiä.

Inter kohtaa HIFK:n Helsingissä Suomen Cupin välierässä

Inter kohtaa HIFK:n cupin välierissä. Joukkueet kohtasivat Turussa toukokuussa.

Jalkapalloilun miesten Suomen Cupissa on edetty välierävaiheeseen ja välieräparit sekä finaalin kotijoukkue on arvottu. Välierissä kohtaavat Lahdessa FC Lahti ja KuPS sekä Helsingissä HIFK ja FC Inter. Välierien runkopelipäivä on 31. elokuuta.

Henri Ruoste tyytyväinen MM-viimeistelyyn

Aachenin Grand Prix vapaaohjelma musiikilla oli kouluratsastuksen juhlaa. Aachenin viiden lajin tapahtuma houkuttelee vuosittain noin 350 000 kävijää, ja parhaat kouluratsukot pääsivät esiintymään täpötäyden areenan keskellä. Tanskalainen Cathrine Dufour ja 10-vuotias lahjakkuus Vamos Amigos olivat voittamattomia myös vapaaohjelmassa. Tulos oli huikea 88,375 prosenttia maksimipisteistä.

Luisteluguru Tiia Hurme kehuu Varissuon jäähallin uutta jäädytystekniikkaa

Varissuon jäähallissa on uudella jäädytystekniikalla tehty jää. Uuden jäädytystekniikan tavoitteena on entistä parempi jään laatu. Jäädytystekniikalla tavoitteellaan sitkeää, liukasta, kirkasta sekä energiatehokasta jäätä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.