”Kotoa pois muuttavalle kannattaa pakata työkalupakki ja ompelutarvikkeet mukaan”

Riitta Bergman. Riitta Bergman. Kuva: Minna Saarinen

– Ainoa varma asia elämässä on muutos, aloittaa Riitta Bergman – yrittäjä, sisustussuunnittelija, pedagogi ja luennoitsija – Habitare-messujen luentonsa sisustamisratkaisuista elämäntilanteen muutoksissa.

Tällaisia muutoksia voivat olla vauvan syntymä, muksuvaihe, lapsen pesästä lentäminen, seniorivaihe sekä erotilanteet.

– Muksuvaiheessa tärkeää on kalusteiden muunneltavuus, koska jo pian alkaakin koulu, sitten tulee teini-ikä. Tärkeää on myös selkeys ja puhdistettavuus.

Bergman vinkkaa, että vanhan ajan kapiokirstun sijaan pois kotoa lentävälle nuorelle voi olla hyödyllistä pakata matkaan niin sanottu selviytymispaketti. Sisältö riippuu paljon tilanteesta, mutta mukaan kannattaa pakata ainakin neula ja lankaa, kunnon työkalupakki, elintarvikkeita, pyykinkuivausteline, kunnon leikkuulauta sekä hieman aterimia.

Erityisesti eronneita tulee Bergmanille paljon asiakkaiksi. Uusi elämä voi alkaa perustavilla teemoilla: ekologisuus, taloudellisuus ja ergonomisuus.

Mutta kivat jutut ja esteettisyys edellä.

Moni eronnut Bergmanin asiakas on todennut saaneensa ensimmäistä kertaa oman näköisensä kodin.

– Luovu turhasta surutta, jätä ne rakkaimmat ja tärkeimmät. Luovu huonoja muistoja herättävistä huonekaluista ja sisustuksesta. Vie ne kierrätykseen, ja hae kierrätyksestä, jos tarvitset jotakin.

Hän mainitsee myös sommitelmat, kukat ja viherkasvit sekä kauniit esineet, sillä eron kohdalle osuessa tällaiset asiat luovat hyvää mieltä.

Klassiset ja ajattomat ratkaisut ovat investointeja tulevaisuuteen. Ne voivat olla yhtä hyvin edullisia kuin hintavampiakin.

Bergman ohjeistaa, että kun muuttaa isosta pieniin neliöihin, kannattaa satsata siivouksen helppouden vuoksi suureen mattoon, suuriin huonekaluihin. Tämä siksi, etteivät pikkujalat olisi jatkuvasti tiellä imuroidessa.

– Hanki sohva jossa voi nukkua, kyllin iso. Sen ei ole pakko olla vuodesohva, koska ne ovat usein hankalia kantaa.

Bergman suosittelee vahvasti hyvän sängyn hankintaa. Lisäksi ei ole lainkaan pahasta hankkia paljon kohdevalaisimia luomaan tunnelmaa ja valaisemaan asianmukaisesti tiloja.

Harkittu laadukkuuskaan ei ole pahasta. Joskus kuitenkin Ikea tai kierrätyskeskus on paras vaihtoehto, varsinkin, jos mukaan jää vain muovipussillinen tavaraa.

Bergman myös kysyy, säästänkö, tuunaanko? Sillä yhden roska on toisen aarre.

Lopuksi hän kehottaa laskemaan kaikki vaatekappaleet: kuinka monta sukkaparia, miten monta paitaa, t-paitaa, housuja? Jos liikaa, uskalla luopua.

– Karsi. Unohda ”sitkun”, karsi nyt. Lahjoita. Skannaa muistot ennen pois heittämistä. Anna pois, Bergman rohkaisee.

Jos prosessi vaikuttaa raskaalta, ei kannata epäröidä sisustussuunnittelijan käyttämistä. Lopuksi juontaja Sami Sykkö kysyy Bergmanilta, mikä on naisen oma elämäntilanne.

– Muutto ei ole ihan valmis vielä, naurahtaa Bergman.

Minna Saarinen

Varsinais-Suomessa 148 koronatartuntaa, sairaalahoidossa 14

Koronatapausten määrä Varsinais-Suomessa lisääntyy hitaasti. Koko Varsinais-Suomen alueella 148 ihmisellä on todettu koronatartunta. Keskiviikkona todettiin 14 uutta tartuntaa. Tyksin sairaaloissa on koronaviruksen vuoksi hoidossa 14 potilasta. Yksi potilas on menehtynyt.

Punaisen Ristin Kontti-myymälät sulkeutuvat toistaiseksi

Kontti-myymälät sulkevat ovensa.

Suomen Punainen Ristin Kontti-kierrätystavarataloketju pyrkii osaltaan vaikuttamaan siihen, että altistus koronavirukselle vähenee.

Poliisi toivoo pääsiäisrauhaa koteihin ja tielle

Pääsiäisen aika on työlästä poliisille kotihälytysten sekä perhe- ja lähisuhdeväkivallan näkökulmasta

Pääsiäisasetelmia perheille seurakuntatalojen ikkunoissa

Runosmäessä pääsiäisasetelma on tehty legopalikoista.

Vaikka koronavirustilanne on sulkenut seurakuntatalot, pääsiäinen on silti läsnä. Maarian srk-talojen ikkunoihin on rakennettu pääsiäisen tapahtumista kertovia asetelmia, joiden äärelle ohi kulkevat ulkoilijat voivat hetkeksi seisahtua.

Ilmatieteen laitos: Sää kylmenee pääsiäiseksi

Pääsiäisen pyhinä sataa paikoin vettä, räntää ja lunta. Lämpötila kohoaa päivisin noin viiteen asteeseen Lappia lukuun ottamatta, jossa on päivisinkin pakkasta.

Uusi sivusto kokoaa koronaviruksen vaikutuksia toimitusketjuihin, kuljetusmarkkinoihin ja talouteen

Turun yliopiston kauppakorkeakoulun toimitusketjujen johtamisen oppiaine on avannut maailmanlaajuiseen jakeluun sivuston , jolla seurataan koronaviruksen vaikutuksia toimitusketjuihin, kuljetusmarkkinoihin ja talouteen laajemminkin. Katsauksia laatii lukuisa joukko toimitusketjujen johtamisen ja logistiikan huippuasiantuntijoita Suomesta ja maailmalta.

Majoitusliikkeiden määrä lähes ennallaan, huone- ja vuodekapasiteetti kasvoi viime vuonna

Vuonna 2019 tilastoitavien majoitusliikkeiden lukumäärä kasvoi kahdella liikkeellä ja huonekapasiteetti kasvoi 358 huoneella ja vuoteitten lukumäärä 836 vuoteella. Kapasiteetin kasvu kohdistui hotelleihin, kun taas leirintäalueiden ja muiden majoitusliikkeiden määrä laski vuoteen 2018 verrattuna. Tilastokeskuksen majoitusliikerekisteriä on päivitetty ympäri vuoden uusilla ja lopettaneilla liikkeillä sekä pysyvillä kapasiteetin muutoksilla vuonna 2019 .

Turkukalenterin virtuaalitapahtumat tarjoavat tekemistä kotioloihin

Olli Mustonen.

Koronaviruspandemia on tyhjentänyt kalenterit ja peruuttanut yleisötapahtumat. Ihmiset ovat vetäytyneet omiin oloihinsa etätöihin eikä kotoa nyt voi vapaa-aikanakaan lähteä harrastamaan, konsertteihin, teattereihin tai muihin tapahtumiin. Tylsyyttä torjumaan tulevat virtuaalitapahtumat, joita löytyy Turkukalenterista.

Poliisi: Lounais-Suomen alueen ravintolat noudattaneet kiitettävästi rajoituksia

Poliisin valvonta osoittaa, että Lounais-Suomen alueella sijaitsevat ravitsemisliikkeet ovat noudattaneet asianmukaisesti uusia rajoituksia ja siirtyneet sallittuun take away -myyntiin.

Influenssaepidemia edelleen käynnissä Varsinais-Suomessa

Influenssaepidemia on edelleen käynnissä. A-influenssaviruksen osalta huippu on ohitettu, mutta B-influenssaviruslöydöksissä on hieman lisääntymistä. A-influenssaepidemia on alkanut heikentyä myös Varsinais-suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) alueella, samoin RSV-epidemia.

Hallitus lupaa lisää tukea yrityksiä kriisin yli pääsemiseksi

Vuodelle 2020 on lisätty merkittävästi yrityksille suunnattuja tukia koronavirustilanteen johdosta. Pienille ja keskisuurille yrityksille suunnattavaa koronaviruksen vaikutusten ehkäisemiseen tarkoitettua kehittämistukea lisätään 200 miljoonalla eurolla aiempiin päätöksiin verrattuna. Myös Business Finlandin avustusvaltuuksia yritysten tukemiseen korotetaan 100 miljoonalla eurolla.

Swan European Regatta siirtyy vuoteen 2021

Swan-regattaa ei järjesteä ensi heinäkuussa.

Koronavirusepidemian aiheuttaman maailmantilanteen vuoksi Turussa 7.–12. heinäkuuta järjestettäväksi suunniteltu Swan European Regatta siirtyy ensi vuoteen. Päätös tehtiin yksimielisesti purjevenevalmistaja Nautorin sekä regatan järjestelyistä vastaavan Turun Pursiseuran kesken.

Hotelliyöpymisiä runsaat 18,4 miljoonaa viime vuonna

Hotellihuoneiden kuukausittainen käyttöaste ja keskihinta vuosina 2018 ja 2019.

Hotelliyöpymisten kokonaismäärä oli runsaat 18,4 miljoonaa vuorokautta vuonna 2019, mikä oli 4,1 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018. Kotimaisille matkailijoille hotelliyöpymisiä kertyi 12,6 miljoonaa vuorokautta ja ulkomaisille matkailijoille noin 5,9 miljoonaa vuorokautta.

Turvapaikanhakijoiden määrä vähentynyt selvästi koronaepidemian aikana

Turvapaikkahakemusten määrä on laskenut selvästi koronavirusepidemian aikana. Suomen rajoilla ei ole toistaiseksi jätetty turvapaikkahakemuksia sen jälkeen, kun rajaliikenteen rajoitukset tulivat voimaan 19. maaliskuuta. Uusia turvapaikkahakemuksia on jätetty ajanjaksolla 19.3.–5.4. yhteensä 36.

Työsuojeluviranomainen: Työnantajan pitää arvioida koronaviruksesta aiheutuvat terveysriskit

Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työnantajan on tunnistettava työstä ja työolosuhteista aiheutuvat riskit työntekijän terveydelle ja turvallisuudelle. Velvoite koskee myös koronaviruksesta aiheutuvaa terveysvaaraa.

Kutinaa, kirvelyä tai näppylöitä – johtuvatko oireet seksitaudista?

Kaikki seksitaudit voivat olla aluksi piileviä ja oireettomia. Siksi tutkimuksiin on syytä hakeutua pienenkin epäilyn herätessä. Jos lääkärin vastaanotolle tai tutkimuksiin meno jännittää, voi sähköisessä Omaolo-palvelussa tehdä itse oirearvion seksitautiepäilystä.

Kysely: Liki viidennes suomalaisista lisännyt verkko-ostamista koronakriisin aikana

Lähes viidennes suomalaisista kertoo lisänneensä verkko-ostamistaan koronan aiheuttaman poikkeustilan aikana, ilmenee Postin teettämästä Kantar TNS:n kyselystä. Eniten ostamistaan ovat lisänneet 18–34-vuotiaat, mutta kasvua näkyy selkeästi kaikissa ikäryhmissä. Postissa pakettimäärät ovat kasvaneet huimasti ja viime viikolla Posti toimitti asiakkailleen yli miljoona pakettia.

Hallitus tukee kuntia koronakriisissä yli miljardilla eurolla

Hallitus päätti kehysriihessä tukea kuntia yli miljardilla eurolla koronakriisin vuoksi. Hallitus seuraa kuntatalouden kehitystä ja on tarvittaessa valmis täydentämään tukikokonaisuutta myöhemmin tänä vuonna.

Urheilu

Åboraakkeli: Milloin pelataan, mitä pelataan?

Jalkapallokauden alku lykkääntyy edelleen. Kukaan ei tiedä, koska pallo jälleen viheriöllä pyörii, mutta jo nyt on selvää, että kesäkuun alussa Veikkausliiga ja muut sarjat eivät käynnisty.

Antti Virtanen jatkaa Tuto Hockeyn valmentajana

Antti Virtanen.

Antti Virtanen jatkaa Tuto Hockeyn valmentajana ensi kaudella. Tommi Elomo jatkaa A-nuorten päävalmentajana.

Jälkipeli: HC TPS:n toimistolla on vahva luottamus tulevaisuuteen

Kotimaisissa urheiluseuroissa eletään tiukkoja aikoja. Vaikka nyt on poikkeukselliset olosuhteet, haluaa HC TPS:n toimitusjohtaja Santtu Jokinen katsoa luottavaisesti tulevaisuuteen. Synkässä viime kaudessa oli myös positiivisia asioita. Muun muassa Lauri Pajuniemi (vas.) ja Erik Källgren pelasivat hyvät kaudet.

HC TPS:n toimitusjohtaja Santtu Jokisen toteamus kuvaa hyvin, millaista on nykyarki kiekkoseuran toimistolla. Mutta, vaikka väki on väliaikaisesti poistunut, niin työt jatkuvat.

Jälkipeli: Nunnavuoren palloiluhallissa on hyvät olosuhteet lentopallolle

 Nunnavuoren palloiluhalli on tunnelmaltaan hyvä paikka pelata, kun katsomo on täynnä yleisöä. Vastaava määrä katsojia Kupittaan palloiluhallissa tuntuisi vaisulta.

Kupittaan palloiluhallin valmistumista odotettiin kiihkeästi vuosikymmeniä. 1970-luvulla valmistunut Runosmäessä sijaitseva Nunnavuoren palloiluhalli koettiin vanhanaikaiseksi ja ennen kaikkea liian pieneksi.

HC TPS pestasi kuusi pelaajaa

Juhani Jasu (oik.).

Maalivahtiosasto saa kirittäjän TPS:n A-nuorista siirtyvästä Eetu Anttilasta , 20. Anttila on kuulunut edellisen kolmen kauden ajan A-nuorten kantaviin voimiin, jonka myötä hän ansaitsi kahden vuoden Liiga-sopimuksen.

Jälkipeli: Veljessarjan nuorimmainen Tommi Elomo luotsaa Tuton A-nuoria

Tuto A-nuorten päävalmentajana jatkaa ensi kaudella Tommi Elomo. Ajatukset on suunnattu jo tulevaan kauteen. ASM-sarja on tärkeä askel pelaajan kehityksessä.

Tuto Hockeyn A-junioreiden päävalmentaja Tommi Elomon Facebookiin tekemä päivitys kertoo osuvasti, millainen hiostava tilanne on joka kevät Mestis-seuran valmentajalla.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.