Keittiömestari Kari Aihinen palkitaan Suomen kaikkien aikojen korkeimmalla Rotisseur-arvonimellä

Kari Aihinen suhtautuu ruokaan huippukokkien tavoin palavalla intohimolla. Kari Aihinen suhtautuu ruokaan huippukokkien tavoin palavalla intohimolla. Kuva: Jane Iltanen

Turkulaislähtöinen keittiömestari Kari ”Kape” Aihinen on saapunut vastikään Kouvolasta poikiensa lätkäturnauksesta Helsingin -kotiinsa.

– Odottelen tässä nyt Suomi-Italia -futismatsin alkua, Aihinen juttelee.

Mies on lähtöisin Hepokullasta ja Nousiaisista. Vakituisesti hän asuu nyt Helsingin ytimessä.

Kaappausta keittiössä ja Kokkisota 2.0:aa kuvataan nyt koko ajan. Ensiksi mainitussa on menossa kuudes tuotantokausi, jälkimmäisessä neljäs. Kuvaukset loppuvat marraskuussa. Sen jälkeen tehdään omassa ravintolassa, Turun Rosterissa töitä. Toinen omistaja, Olli Kolu, pitää kuvausten ajan ravintolaa pystyssä.

Suomen tunnetuimpiin keittiömestareihin kuuluva Aihinen saa lokakuussa Naantalin Kylpylässä Suomen kaikkien aikojen korkeimman, Paistinkääntäjien Rotisseur-arvon.

– Alkukeväästä sain tietää arvonimestä, mutta tässä on paljon tapahtunut, ei meinaa muistaa kaikkea, Aihinen naurahtaa.

Miehen piti jo mennä yhteen palkitsemistilaisuuteen, mutta yrittäjällä työt menivät edelle.

Aihinen toteaa, ettei tiedä, vaikuttaako palkinto sinänsä elämään.

– Mutta kunnianosoitus se on, varmaankin pyyteettömästä työstä suomalaisen ruoan eteen. Ehkä 14 vuotta Savoyssa on tähän vaikuttanut. Vuodesta 2005 alkaen olin siellä keittiöpäällikkönä. Tehkää perässä, Aihinen virnistää.

– Suuri kiitos urastani kuuluu herra Dennis Rafkinille. Hän tuki matkaani keittiömestarikouluun.

Aihisen ja koko henkilökunnan tavoite on tehdä Rosterista Turun paras ravintola. Ensi vuoden puolella Aihinen avaa yhtiökumppaniensa kanssa uuden ravintolan myös Helsingin keskustaan.

– Avaaja on KKS Restaurants, eli minä, Olli Kolu ja Arttu Salovaara.

Rosterin Aihinen on omistanut toukokuusta alkaen. Se on keittiömestarin ensimmäinen oma ravintola.

Miten vuorokauden tunnit riittävät?

– No ei mitenkään. Mutta minullahan on ihan maagiset yhteistyökumppanit, henkilökunta, ja oma äiti. Ja kun on kundien harrastukset, menee se poikien hyvinvointi kaiken edelle. Silloin luulen, että arvomaailma on mennyt oikein, 7- ja 10 -vuotiaiden poikien isä pohtii.

47-vuotias Aihinen on asunut nyt 19 vuotta Helsingissä. Hän on valmistunut 1994 yo-pohjaiseksi ravintolakokiksi Turun Lemminkäisenkadulta. Siellä häntä opetti Riitta Hirvonen.

Vuosina 1997–98 Aihinen kävi Perhossa keittiömestarikoulutuksen.

Mies on tehnyt vuodesta 2002 asti tv-ohjelmia. Lopullinen läpimurto tuli vuoden 2012 tienoilla.

Aihinen toteaa, että hyvä ruoka syntyy hyvistä raaka-aineista. Pitää olla tunnetta ja halua tehdä ruoka.

– Kaalilaatikko ja nakkikastike voi olla myös hyvää. Se pitää vain tehdä. Jos on vaikka tuore, kotimainen ahvenfile ja siihen kantarellikastike, ei se sen jälkeen enää paljon vaadi: iloa ja hyvä tekemisen meininki, sillä syntyy hyvää ruokaa.

Nyt Roster on muuttunut niin, että Aihinen on lisännyt henkilökunnan määrää. Myös ruokalistaa on laajennettu.

– Teemme mahtavaa ruokaa, palvelemme asiakkaita sydämellä. Siellähän on niin huikeat puitteet, Maaherran makasiinissa, että kokonaisuuden on oltava loistava. Ja kun ravintola on Kari Aihisen kukkarolla ostettu, me todella satsaamme siihen. Taustarahoittajaa ei tässä ole.

– Teemme ruokaa sillä mentaliteetilla, että tämä on elämäni viimeinen annos.

Aihinen toteaa, että tätä työtä pitää oikeasti ”ihan hulluna rakastaa”. Kuitenkin tehdään vuoro- ja viikonlopputyötä. Ammatti on maailman hienoin, mutta samalla myös raskaimpia. Aihinen kehuu, että hänellä on ”maaginen henkilökunta” Rosterissa. Ilman sitä ei voisikaan tehdä Helsingissä kuvauksia.

Hyvää palautetta on sadellutkin. Aihinen toivoo, että turkulaiset ottavat ravintolan omakseen.

– Meiltä saa uusiakin makukokemuksia ja elämyksiä, vaikka joen yli pitääkin 300 metriä kävellä.

Minna Saarinen

Keskuskauppakamari: Työllisyys asteen trendi nousuun, rauhallista kuin myrskyn silmässä

Työllisyys on 64 tuhannen työllisen päässä Antti Rinteen hallituksen asettamasta tavoitteesta. Luku käy ilmi Keskuskauppakamarin työllisyystavoitelaskurista, jossa seurataan hallituksen työllisyystavoitteen etenemistä. Työllisyysasteen kehitystä voi seurata osoitteessa www.tyollisyystavoite.fi . Sivustolla pidetään myös kirjaa työllisyystoimista ja niiden työllisyysvaikutuksista.

Varsinais-Suomen Matkailuparlamentti kokoaa matkailuväen Naantaliin

Varsinais-Suomen Matkailuparlamentti kokoaa torstaina 24. lokakuuta kello 12.30–17 maakunnan matkailualan yritykset, yhdistykset ja julkiset toimijat Naantalin Kylpylään. Tavoitteena on vauhdittaa maakunnan matkailuelinkeinon kasvua valtakunnallisen matkailustrategian mukaisesti yhteistyössä ja kestävän kehityksen huomioiden.

Aurakadun kulmaan avautuu helmikuussa uusi brittipubi

Manu Events aikoo kehittää Old Bankista elämyksellisen brittipubin.

Aurakadun ja Linnankadun kulmauksessa sijaitseva ravintola Old Bank on ollut pitkään yksi Turun maamerkeistä ja erikoisuuksista. Turkulainen ravintola-alan kasvuyritys Manu Events aikoo kehittää paikasta elämyksellisen brittipubin.

Työelämään tulevien nuorten vahvuutena halu kehittyä ja kehittää työtä

Työelämään tulevat nuoret kaipaavat tukea esimieheltä ja työyhteisöltä. Halu kehittyä ja kehittää työtä on nuorilla vahva, mutta elämäntilanne voi haastaa, selviää Ilmarisen ja Työterveyslaitoksen yhteisestä tutkimuksesta.

Euroopan soiden kuivuminen voi vaarantaa merkittävän hiilinielun

Suomaisema.

Kansainvälisen tutkimusryhmän selvitys osoittaa, että eri puolilla Eurooppaa sijaitsevat suot ovat muuttuneet selkeästi kuivemmiksi viimeisten vuosisatojen aikana. Soiden kuivuminen uhkaa vapauttaa turpeeseen vuosituhansien aikana kertynyttä hiiltä takaisin ilmakehään lisäten näin jo ennestään korkeaa ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta.

Tampere ja Turku asuntosijoittajien suosiossa

Suomen Vuokranantajien tuoreen vuokramarkkinakatsauksen mukaan pääkaupunkiseutu on Suomen ainoa metropoli, mutta Tampere ja Turku kirivät perässä. Katsauksen mukaan eri alueiden eriytyminen vahvistuu tulevina vuosina. Maan tärkeiden kasvukeskusten kehitystä vauhdittamaan tarvitaan fiksuja liikenneinvestointeja sekä asuntotuotantoa myös tulevina vuosina.

Räjäytykset aiheuttavat hetkellisiä pysäytyksiä Köydenpunojankadun liikenteeseen

VR:n vanhan konepaja-alueen rakennusurakkaan liittyvä kadunrakennustyö on sulkenut kulkuyhteyden Logomon ja Veturimiehenkadun välillä 9. lokakuuta lähtien.

HPK kiinnitti Santeri Lukan

TPS:stä lähtöpassit saanut puolustaja Santeri Lukka jatkaa uraansa Hämeenlinnasa. HPK kiinnitti Lukan sopimuksella, joka jatkuu kevääseen 2021 saakka. Lukka siirtyy HPK:n vahvuuteen välittömästi.

PAU: Posti pakottaa työntekijänsä laajoihin lakkoihin

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU käynnistää Postissa laajat lakkotoimet. Postinjakelu, käsittely ja kuljetus ovat marraskuussa lakossa kaksi viikkoa, jollei työehtosopimusneuvotteluissa ja pakettilajittelijoiden tilanteesta päästä työnantajan kanssa sopuun.

Fingerpori-elokuvalle 26 331 katsojaa avausviikonlopun jälkeen

Pirkko-Liina (Sanna Stellan) ja Rivo-Riitta (Jenni Kokander).

Mikko Koukin ohjaama Fingerpori -elokuva avasi 15 426 katsojalla ruuhkaisen viikonlopun katsotuimpana ensi-iltaelokuvana. Ennakoiden kanssa katsojia on koossa eiliseen sunnuntaihin mennessä kaikkiaan 26 331. Elokuvan ensi-ilta oli 16. lokakuuta.

Mimosa Helander Kristillisdemokraattien Varsinais-Suomen piirin johtoon

Kristillisdemokraattien Varsinais-Suomen piiri Loimaalla lauantaina järjestetyssä syyskokouksessaan valitsi puheenjohtajakseen Mimosa Helanderin Loimaalta.

Työllisyys kasvoi, työttömyys laski vuoden takaiseen verrattuna

Työllisyysaste ja työllisyysasteen trendi 2009/09–2019/09, 15–64-vuotiaat.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli syyskuussa 40 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömiä oli 9 000 vähemmän kuin vuoden 2018 syyskuussa. Työllisyysasteen trendiluku oli 72,8 prosenttia ja työttömyysasteen trendiluku 6,7 prosenttia.

HKScan aloittaa yt-neuvottelut Suomessa, 25 työpaikkaa vaarassa

HKScan suunnittelee konsernilaajuisen toimintamallinsa uudistamista ja käynnistää siihen liittyvät prosessit. HKScan arvioi myös toimintansa tehostamisen tarvetta Suomessa. Suunnitellun toimintamallin uudistuksen ei arvioida johtavan henkilöstövähennyksiin yhtiön muilla markkina-alueilla kuin Suomessa.

Kolme kymmenestä ajaa stop-merkin ohi pysähtymättä

Kolme kymmenestä kuljettajasta ajaa stop-merkin ohi pysäyttämättä.

Stop-merkki osoittaa väistämisvelvollisuutta, mutta velvoittaa yksiselitteisesti myös pysäyttämään. Silti Liikenneturvan seurantojen mukaan kolme kymmenestä kuljettajasta ajaa merkin ohi pysäyttämättä.

Vapaa-ajankalastuksesta tavoitellaan suosittua ja yhteiskunnallisesti arvostettua luontoharrastusta

Maa- ja metsätalousministeriö on julkaissut uuden vapaa-ajan kalatalouden kehittämisstrategian. Laajassa yhteistyössä alan sidosryhmien kanssa valmisteltu strategia tavoittelee vapaa-ajankalastuksesta suosittua ja yhteiskunnallisesti arvostettua luontoharrastusta, joka hyödyntää kestävästi Suomen monipuolisia kalavesiä ja kalastusmahdollisuuksia.

TPS-pakki Santeri Lukan pelaajasopimus purettu

Santeri Lukka.

HC TPS ja puolustaja Santeri Lukka ovat purkaneet loppukautta koskevan pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä, ilmoittaa seura.

Mistä naisten ja miesten väliset erot perintätoimeksiantojen määrissä johtuvat?

Intrumin tuoreen tutkimuksen mukaan Suomi vaikuttaa olevan Pohjoismaiden tasa-arvoisin maa perintätoimeksiantojen sukupuolijakaumalla mitattuna, vaikka erojakin löytyy. Tutkimuksen mukaan Pohjoismaissa keskimäärin 60 prosenttia perintätoimeksiannosta kohdistuu miehiin. Suomessa vastaava luku on 54,6 prosenttia.

Tähtinäytöksiä Iso-Heikkilän tähtitornilla

Iso-Heikkilän tähtitornilla pääsee kurkistamaan kaukoputkeen.

Turun alueen tähtiharrastusyhdistys Turun Ursa r.y. näyttää jälleen tähtiä Iso-Heikkilän tähtitornilla 25. lokakuuta alkaen kirkkaina perjantai-iltoina kello 19-21.

Urheilu

HPK kiinnitti Santeri Lukan

TPS:stä lähtöpassit saanut puolustaja Santeri Lukka jatkaa uraansa Hämeenlinnasa. HPK kiinnitti Lukan sopimuksella, joka jatkuu kevääseen 2021 saakka. Lukka siirtyy HPK:n vahvuuteen välittömästi.

Näkökulma: Liigakarsinnassa ei ole jossittelun varaa

Viime vuodelta tuttu pari kohtaa jälleen liigakarsinnassa.

Jalkapallon liigakarsinnan alla suurin huomio on ymmärrettävästi kohdistunut toisen osaottelun pelipaikkaan. Kaikkien halu on tietää hyvissä ajoin, missä ratkaiseva toinen peli pelataan.

TPS-pakki Santeri Lukan pelaajasopimus purettu

Santeri Lukka.

HC TPS ja puolustaja Santeri Lukka ovat purkaneet loppukautta koskevan pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä, ilmoittaa seura.

Kokkolan keskuskentän kunto tarkastetaan perjantaina

TPS ja KPV kohtaavat Veikkausliigan kaksiosaisessa karsinnassa viime vuoden malliin. KPV saattaa joutua pelaamaan kotiottelunsa Seinäjoella, mikäli Kokkolan keskuskentän kunto ei läpäise tarkastusta perjantaina.

Veikkausliigan karsinnassa kohtaavat TPS ja KPV kaksiosaisessa ottelussa. Avausosa pelataan Veritas Stadionilla Turussa torstaina 24. lokakuuta kello 18.30. Toinen osaottelu on aseteltu pelattavaksi sunnuntaina 27. lokakuuta kello 13 Kokkolan keskuskentällä.

Javenture-Areena muuttuu LähiTapiola-areenaksi

Javenture-Areenan nimi muuttuu LähiTapiola-areenaksi.

Turun Impivaarassa sijaitseva Javenture-Areena on siirtynyt uusille omistajille. Javenture-Areenan nimi muuttuu omistajamuutoksen myötä LähiTapiola-areenaksi. Vuonna 2011 toimintansa aloittanut Javenture-Areena on koko Varsinais-Suomen alueen ainoa täysimittainen jalkapallohalli.

Otteluanalyysi: TPS reserveillä maalittomaan tasapeliin

Naisten ykköstuomari Lina Lehtovaara oli ensi kertaa oikeudenjakajana Ykkösen ottelussa.

Ykkönen päättyi tussahdukseen Turussa. TPS pelasi hyvän kauden, mutta viimeisessä pelissä kentällä oli reservimiehistö porilaista MuSaa vastaan. Peli päättyi 0-0 ja vieraat olivat lähempänä voittoa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.