Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio. Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio. Kuva: Jori Liimatainen

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Inter ja KuPS erkanevat muista mestaruustaitossa. Pelejä on tosin jäljellä vielä viisi ja ne ovat kaikki kovia. Inter kohtaa seuraavaksi Ilveksen Tampereella ensi sunnuntaina.

Maalit: 62. Mika Ojala (Filip Valencic) 1-0, 90. Timo Furuholm (Niilo Mäenpää) 2-0.

Yleisöä: 3 212.

Kentän kunkku: Interin tehotrio Mika Ojala-Timo Furuholm-Filip Valencic oli se tekijä, joka erotti joukkueet toisistaan. Ojala ja Furuholm tekivät maalin mieheen, Valencic syötti yhden. Kolmikko löytää toisensa mainiosti keskialueella ja vastustajan maalin tuntumassa. Liigan vaarallisin hyökkäystrio, myös tehojen mukaan.

Illan erikoisuus: Interin valmentaja Jose Riveiro vietti syntymäpäivää. Hän täytti 42 vuotta ja sai joukkueelta parhaan mahdollisen lahjan eli kolme pistettä. Myös IFK Mariehamnin valmentaja Peter Lundberg onnitteli Inter-koutsia. "Luulin, että olet vanhempi", veisteli Lundberg. "Oletko varma, että olet 42?"

Matsin surkeinta: Kenttä oli sateen jäljiltä raskas ja jokainen askel jätti siihen jälkensä. Tauolla olisi ollut hyvä mahdollisuus paikata kenttää ja polkea irronneita nurmenkiekaleita takaisin kenttään, mutta sellaista ei tapahdu Kupittaalla koskaan. Ei vaikka tv-peleistä näkee, että se on standardi kaikkialla muualla. Ei Kupittaalla.

Tuhlaajapoika: Filip Valencic, Inter. Oli hyvin pelissä mukana, mutta sihti ei ollut kohdillaan. Ensimmäinen paikka oli jo 19 sekunnin pelin jälkeen. Valencic oli nokikkain IFK-vahti Oskari Forsmanin kanssa, mutta kuti painui ohi. Myös näyttävä saksipotku lipsahti tolpan väärälle puolelle. Valencic oli kuitenkin koko ajan hyvin mukana rakentavamassa peliä.

Kuka pääsi helpoimmalla?: IFK-vahti Oskari Forsman ei päässyt. Kaksi palloa meni selän taakse, mutta Forsman napsi myös tukun hyviä torjuntoja. Toisessa päässä parhaan torjunnan esitti Interin laitalinkki Niko Markkulan, joka torjui Robin Sidin laukauksen takaraivollaan maaliviivalla.

Mitä sanottiin?:

Jose Riveiro, Inter: Olen tyytyväinen. Kolme pistettä on se tärkein juttu. IFK on hyvin organisoitu joukkue, kuten olen monta kertaa sanonut. Jos Maarianhamina voisi pelata meidän kentällämme, sillä olisi paljon enemmän pisteitä. Heidän oma kenttänsä ei ehkä tue pelitapaa niin hyvin. IFK puolustaa hyvin. Viikko oli fantastinen ja olen iloinen poikien puolesta. Jouduimme tekemään paljon töitä ensimmäisellä puoliajalla, jotta saisimme pallon takaisin. Teimme sen takia pieniä muutoksia toiselle puoliajalle.

Peter Lundberg, IFK: Pelasimme aika hyvän pelin boksien välillä. Pärjäsimme hyvin pitkiä pätkiä pelistä. Pidimme palloa hyvin. Interin hyökkäyskolmikko oli vaarallisempi ja ratkaisi pelin. He olivat parempia kuin me. He loivat maalitilanteita. Aika monta pelaajaa oli poissa, eikä ollut juurikaan mahdollisuuksia vaihtaa.

Analyysi: Peli oli tasaisempi kuin numerot näyttävät ja IFK on parempi joukkue kuin sarjataulukko näyttää. IFK vei pallonhallinnan Interiltä pitkiksi toveiksi, eikä se ole ollut ihan tavanomaista Kupittaalla tällä kaudella.

IFK:lla ei kuitenkaan ollut samanlaista hyökkäystrioa kuin Interillä. Ojala, Furuholm ja Valencic löytävät toisensa pienessäkin tilassa ihailtavalla tavalla. Avausmaali syntyi, kun Valencic syötti vasemmalta Ojalalle, joka ampui yllättävästi ja tarkasti etukulmaan kahden pakin estelyistä huolimatta.

Inter vei laukaukset 16-5 ja laukaukset kohti maalia 10-3. Forsman venyi hyviin torjuntoihin. IFK:n vaarallisimmista tilanteista vastasi Robin Sid, jonka laukauksen Markkulan peitti avausjaksolla hämmästyttävästi. Toisen tarkan laukauksen torjui Henrik Moisander.

Inter kyky luoda maalitilanteita ja tehokkuus niissä ovat vahva valtti mestaruustaistossa. IFK:lla ei ole enää paljon pelissä. Mitalit ovat jo karanneet. Pelaajat pelaavat kunnista ja ensi kauden sopimuksista. Joukkueen pelimoraali oli silti erinomainen. Parasta esitti kokenut Daniel Sjölund, joka ei juuri virheliikkeitä tee, eikä virheitä.

IFK piti palloa niin hyvin, että Inter joutui avauspuolikkaalla juoksemaan liikaakin pallon perässä ja tekemään rajusti töitä pallonvoittamiseen eteen. Se söi voimia hyökkäämisestä. Riveiro teki tauolla pientä säätöä. tavoitteena oli se, että Sjölund ei saa tilaa ja että riistoihin päästään helpommin. IFK piti yhä paljon palloa, mutta Inter oli terävämpi hyökkäyspäässä. IFK:lta puuttui vastaava voima hyökkäyspäässä, eikä se pystynyt luomaan maalitilanteitakaan yhtä paljon..

Inter: Henrik Moisander; Miro Tenho, Juuso Hämäläinen, Daan Klinkenberg (80. Arttu Hoskonen); Connor Ruane, Aleksi Paananen, Anthony Annan (75. Mikko Kuningas), Niko Markkula (86. Niilo Mäenpää); Mika Ojala, Timo Furuholm, Filip Valencic.

IFK Mariehamn: Oskari Forsman; Dylan Murnane, Rick Ketting, Tark Hamza (90. Joel Karlström), Lassi Järvenpää; Gustaf Backaliden, Daniel Sjölund, Robert Crawford; Robin Sid (88. Amos Ekhalie), Keaton Isaksson, Riku Sjöroos (73. Hampus Lönn).

Erotuomari: Atte Jussila.

Varoitukset: Tenho ja Paananen, Inter. Murnane ja Ketting, IFK.

Lasse Virtanen

Aurakadun kulmaan avautuu helmikuussa uusi brittipubi

Manu Events aikoo kehittää Old Bankista elämyksellisen brittipubin.

Aurakadun ja Linnankadun kulmauksessa sijaitseva ravintola Old Bank on ollut pitkään yksi Turun maamerkeistä ja erikoisuuksista. Turkulainen ravintola-alan kasvuyritys Manu Events aikoo kehittää paikasta elämyksellisen brittipubin.

Työelämään tulevien nuorten vahvuutena halu kehittyä ja kehittää työtä

Työelämään tulevat nuoret kaipaavat tukea esimieheltä ja työyhteisöltä. Halu kehittyä ja kehittää työtä on nuorilla vahva, mutta elämäntilanne voi haastaa, selviää Ilmarisen ja Työterveyslaitoksen yhteisestä tutkimuksesta.

Euroopan soiden kuivuminen voi vaarantaa merkittävän hiilinielun

Suomaisema.

Kansainvälisen tutkimusryhmän selvitys osoittaa, että eri puolilla Eurooppaa sijaitsevat suot ovat muuttuneet selkeästi kuivemmiksi viimeisten vuosisatojen aikana. Soiden kuivuminen uhkaa vapauttaa turpeeseen vuosituhansien aikana kertynyttä hiiltä takaisin ilmakehään lisäten näin jo ennestään korkeaa ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta.

Tampere ja Turku asuntosijoittajien suosiossa

Suomen Vuokranantajien tuoreen vuokramarkkinakatsauksen mukaan pääkaupunkiseutu on Suomen ainoa metropoli, mutta Tampere ja Turku kirivät perässä. Katsauksen mukaan eri alueiden eriytyminen vahvistuu tulevina vuosina. Maan tärkeiden kasvukeskusten kehitystä vauhdittamaan tarvitaan fiksuja liikenneinvestointeja sekä asuntotuotantoa myös tulevina vuosina.

Räjäytykset aiheuttavat hetkellisiä pysäytyksiä Köydenpunojankadun liikenteeseen

VR:n vanhan konepaja-alueen rakennusurakkaan liittyvä kadunrakennustyö on sulkenut kulkuyhteyden Logomon ja Veturimiehenkadun välillä 9. lokakuuta lähtien.

HPK kiinnitti Santeri Lukan

TPS:stä lähtöpassit saanut puolustaja Santeri Lukka jatkaa uraansa Hämeenlinnasa. HPK kiinnitti Lukan sopimuksella, joka jatkuu kevääseen 2021 saakka. Lukka siirtyy HPK:n vahvuuteen välittömästi.

PAU: Posti pakottaa työntekijänsä laajoihin lakkoihin

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU käynnistää Postissa laajat lakkotoimet. Postinjakelu, käsittely ja kuljetus ovat marraskuussa lakossa kaksi viikkoa, jollei työehtosopimusneuvotteluissa ja pakettilajittelijoiden tilanteesta päästä työnantajan kanssa sopuun.

Fingerpori-elokuvalle 26 331 katsojaa avausviikonlopun jälkeen

Pirkko-Liina (Sanna Stellan) ja Rivo-Riitta (Jenni Kokander).

Mikko Koukin ohjaama Fingerpori -elokuva avasi 15 426 katsojalla ruuhkaisen viikonlopun katsotuimpana ensi-iltaelokuvana. Ennakoiden kanssa katsojia on koossa eiliseen sunnuntaihin mennessä kaikkiaan 26 331. Elokuvan ensi-ilta oli 16. lokakuuta.

Mimosa Helander Kristillisdemokraattien Varsinais-Suomen piirin johtoon

Kristillisdemokraattien Varsinais-Suomen piiri Loimaalla lauantaina järjestetyssä syyskokouksessaan valitsi puheenjohtajakseen Mimosa Helanderin Loimaalta.

Työllisyys kasvoi, työttömyys laski vuoden takaiseen verrattuna

Työllisyysaste ja työllisyysasteen trendi 2009/09–2019/09, 15–64-vuotiaat.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli syyskuussa 40 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömiä oli 9 000 vähemmän kuin vuoden 2018 syyskuussa. Työllisyysasteen trendiluku oli 72,8 prosenttia ja työttömyysasteen trendiluku 6,7 prosenttia.

HKScan aloittaa yt-neuvottelut Suomessa, 25 työpaikkaa vaarassa

HKScan suunnittelee konsernilaajuisen toimintamallinsa uudistamista ja käynnistää siihen liittyvät prosessit. HKScan arvioi myös toimintansa tehostamisen tarvetta Suomessa. Suunnitellun toimintamallin uudistuksen ei arvioida johtavan henkilöstövähennyksiin yhtiön muilla markkina-alueilla kuin Suomessa.

Kolme kymmenestä ajaa stop-merkin ohi pysähtymättä

Kolme kymmenestä kuljettajasta ajaa stop-merkin ohi pysäyttämättä.

Stop-merkki osoittaa väistämisvelvollisuutta, mutta velvoittaa yksiselitteisesti myös pysäyttämään. Silti Liikenneturvan seurantojen mukaan kolme kymmenestä kuljettajasta ajaa merkin ohi pysäyttämättä.

Vapaa-ajankalastuksesta tavoitellaan suosittua ja yhteiskunnallisesti arvostettua luontoharrastusta

Maa- ja metsätalousministeriö on julkaissut uuden vapaa-ajan kalatalouden kehittämisstrategian. Laajassa yhteistyössä alan sidosryhmien kanssa valmisteltu strategia tavoittelee vapaa-ajankalastuksesta suosittua ja yhteiskunnallisesti arvostettua luontoharrastusta, joka hyödyntää kestävästi Suomen monipuolisia kalavesiä ja kalastusmahdollisuuksia.

TPS-pakki Santeri Lukan pelaajasopimus purettu

Santeri Lukka.

HC TPS ja puolustaja Santeri Lukka ovat purkaneet loppukautta koskevan pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä, ilmoittaa seura.

Mistä naisten ja miesten väliset erot perintätoimeksiantojen määrissä johtuvat?

Intrumin tuoreen tutkimuksen mukaan Suomi vaikuttaa olevan Pohjoismaiden tasa-arvoisin maa perintätoimeksiantojen sukupuolijakaumalla mitattuna, vaikka erojakin löytyy. Tutkimuksen mukaan Pohjoismaissa keskimäärin 60 prosenttia perintätoimeksiannosta kohdistuu miehiin. Suomessa vastaava luku on 54,6 prosenttia.

Tähtinäytöksiä Iso-Heikkilän tähtitornilla

Iso-Heikkilän tähtitornilla pääsee kurkistamaan kaukoputkeen.

Turun alueen tähtiharrastusyhdistys Turun Ursa r.y. näyttää jälleen tähtiä Iso-Heikkilän tähtitornilla 25. lokakuuta alkaen kirkkaina perjantai-iltoina kello 19-21.

Suunielun syöpä lisääntyy nopeasti

Suunielun syöpä lisääntyy nopeasti. Sairaus havaitaan usein myöhään ja hoidot ovat raskaita. Tuore väitöstutkimus tarjoaa mahdollisuuksia diagnostiikan ja ennusteen tarkentamiseksi.

YTKbarometri: Työttömyysaste kääntymässä nousuun

YTK:n jäsenistön työttömyysaste oli syyskuun lopussa 6,1 prosenttia. Viime vuoteen verrattuna työttömyysasteen lasku on hidastunut ja näkyvissä on merkkejä siitä, että työttömyysaste on kääntymässä nousuun.

Urheilu

HPK kiinnitti Santeri Lukan

TPS:stä lähtöpassit saanut puolustaja Santeri Lukka jatkaa uraansa Hämeenlinnasa. HPK kiinnitti Lukan sopimuksella, joka jatkuu kevääseen 2021 saakka. Lukka siirtyy HPK:n vahvuuteen välittömästi.

Näkökulma: Liigakarsinnassa ei ole jossittelun varaa

Viime vuodelta tuttu pari kohtaa jälleen liigakarsinnassa.

Jalkapallon liigakarsinnan alla suurin huomio on ymmärrettävästi kohdistunut toisen osaottelun pelipaikkaan. Kaikkien halu on tietää hyvissä ajoin, missä ratkaiseva toinen peli pelataan.

TPS-pakki Santeri Lukan pelaajasopimus purettu

Santeri Lukka.

HC TPS ja puolustaja Santeri Lukka ovat purkaneet loppukautta koskevan pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä, ilmoittaa seura.

Kokkolan keskuskentän kunto tarkastetaan perjantaina

TPS ja KPV kohtaavat Veikkausliigan kaksiosaisessa karsinnassa viime vuoden malliin. KPV saattaa joutua pelaamaan kotiottelunsa Seinäjoella, mikäli Kokkolan keskuskentän kunto ei läpäise tarkastusta perjantaina.

Veikkausliigan karsinnassa kohtaavat TPS ja KPV kaksiosaisessa ottelussa. Avausosa pelataan Veritas Stadionilla Turussa torstaina 24. lokakuuta kello 18.30. Toinen osaottelu on aseteltu pelattavaksi sunnuntaina 27. lokakuuta kello 13 Kokkolan keskuskentällä.

Javenture-Areena muuttuu LähiTapiola-areenaksi

Javenture-Areenan nimi muuttuu LähiTapiola-areenaksi.

Turun Impivaarassa sijaitseva Javenture-Areena on siirtynyt uusille omistajille. Javenture-Areenan nimi muuttuu omistajamuutoksen myötä LähiTapiola-areenaksi. Vuonna 2011 toimintansa aloittanut Javenture-Areena on koko Varsinais-Suomen alueen ainoa täysimittainen jalkapallohalli.

Otteluanalyysi: TPS reserveillä maalittomaan tasapeliin

Naisten ykköstuomari Lina Lehtovaara oli ensi kertaa oikeudenjakajana Ykkösen ottelussa.

Ykkönen päättyi tussahdukseen Turussa. TPS pelasi hyvän kauden, mutta viimeisessä pelissä kentällä oli reservimiehistö porilaista MuSaa vastaan. Peli päättyi 0-0 ja vieraat olivat lähempänä voittoa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.