T3-sairaalan hinta kipuaa 210 miljoonaan euroon

T3-sairaalaan kokonaiskustannukset ovat kipuamassa yli 210 miljoonaan euroon laitteistoineen ja irtaimistoineen. T3-sairaalaan kokonaiskustannukset ovat kipuamassa yli 210 miljoonaan euroon laitteistoineen ja irtaimistoineen. Kuva: Eero Saarikoski

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) uuden T3-sairaalan rakentamisen toteumaennuste tällä hetkellä on 184 912 324 euroa. Toteumaennuste sisältää eri urakoiden ja hankintojen muutostyövaraukset.

Summa sisältää Kuntarahoitukselle betonin lujuusongelman aiheutuneet lisäkustannukset 11 018 324 euroa. Ilman betonin lujuusongelman kustannuksia toteumaennuste on 173 894 417 euroa. Rakennuskustannusten nousu hankesuunnitelman mukaisiin kustannuksiin on 24,4 prosenttia ja betonin lujuusongelman aiheuttamat kustannukset huomioiden 32,3 prosenttia.

Kokonaiskustannukset ovat 210 329 101 euroa. Rakentamisen osuus 185 845 927 euroa. Isot hoito– ja tutkimuslaitteet maksavat 5 441 400 euroa, kiinteät sairaalalaitteet 6 560 000 euroa ja irtaimisto 13 414 960 euroa.

Yhteensä ilman betonikustannuksia hintalappu on 199 310 777 euroa.

Rakentamiskustannuksiin ei enää voida vaikuttaa, sillä määrärahat on pääosin sidottu. YIT infra Oy:n kansiurakan taloudellinen loppuselvitys jäi riidanalaiseksi. Oikeusprosessin päätös vaikuttaa rakentamisen loppukustannuksiin.

Hankinnoista isot hoito- ja tutkimuslaitteet maksavat 3 150 000 euroa, kiinteät sairaalalaitteet 6 560 000 euroa ja irtaimisto 4 900 000 euroa.

Isojen hoito- ja tutkimuslaitteiden hinta perustui laitekohtaiseen listaukseen, jossa osa laitteista oli uushankintaa ja osa oli siirrettäviä. Siirrettävien laitteiden osalta kustannusarvio sisälsi siirtokustannuksen. Tämän hetken arvio toteumaennusteesta on 5 441 400 euroa.

Pääosa (1 500 000 euroa) kustannusmuutoksesta (2 341 400 euroa) johtuu siitä, että tiloihin ollaan hankkimassa kahta magneettikuvauslaitetta yhden sijaan. Hankesuunnitelma sisältää tilat kahdelle magneettikuvauslaitteelle, mutta hankesuunnitteluvaiheessa toinen oli tarkoitus hankkia myöhemmin. Hankkeen valmistumisen siirtymisen takia osa laitteista joudutaan uusimaan siirtämisen sijaan.

Kiinteät sairaalalaitteet tulevat ennusteen mukaan toteutumaan hankesuunnitelman mukaisella kustannuksella.

Irtaimistohankintojen osalta hankesuunnitelmassa on kirjattu, että määräraha kattaa 25–30 prosenttia uushankintakustannuksista. Irtaimiston hankintaohjelmia on käyty alkuvuonna toimialueiden kanssa läpi ja tämän hetken arvio irtaimistoon tarvittavasta määrärahasta on 13 414 960 euroa, joka ylittää hankesuunnitelman mukaisen määrärahan.

T3-sairaalaan muuttavien yksiköiden irtaimistomääräraha on kolmen viime vuoden keskiarvona ollut 1 745 00 euroa, joka vastaavasti jää vuosina 2021 ja 2022 pääosin käyttämättä ja toisaalta tulevien vuosien määrärahatarve on pienempi.

T3 hankkeen rakentaminen etenee suunnitellussa aikataulussa. Hankkeen rakentamiskustannuksiin laskettavista urakoista 99,7 prosenttia on kilpailutettu ja rakentamiseen liittyvistä erillisurakoista ja hankinnoista on 72,3 % kilpailutettu. Kiinteistä sairaalalaitteista noin puolet on sidottu ja irtaimistohankintojen ja isojen hoitoja tutkimuslaitteiden hankinnat ovat sitomatta.

Sairaanhoitopiirin tarkastuslautakunta on tarkastuskertomuksessa kiinnittänyt huomiota T3-hankkeen kustannuksiin ja suositellut, että hallitus selvittää kustannusnousuun liittyvät syyt ja mihin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä kustannusten hillitsemiseksi.

Valtuuston joulukuussa 2014 hyväksymässä T3-sairaalan hanke-suunnitelmassa rakennuskustannukset oli arvioitu elokuun 2014 rakennuskustannusten hintatasossa ja ne sidottiin rakentamisen kustannuslaskijoiden käyttämään Haahtela tarjoushintaindeksiin, joka kuvaa rakentamisen tarjoushintojen vaihteluja eli suhdannetilanteissa.

Haahtela-indeksi on noussut elokuusta 2014 (78,0) elokuuhun 2019 (98,0) 25,6 prosenttia. Toinen vastaava indeksi on Rapal Oy:n talonrakentamisen tarjoushintaindeksi, jonka nousu vastaavana aikana on ollut 24,98 prosenttia. Kesäkuun indeksin mukaan tarjoushinnat ovat kääntyneet loivaan laskuun.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Paavo Nurmi Games ja Kalevan kisat 2020 haluavat auttaa ja liikuttaa lapsiperheitä

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Paavo Nurmi Games ja Kalevan kisat 2020 haluavat auttaa ja liikuttaa lapsiperheitä. Loppuvuoden aikana kerätään varoja tukea tarvitsevien perheiden lasten liikuntaan ja urheiluharrastuksiin.

Turun yliopisto isännöi teknologiaetiikan seminaaria

Teknologiaetiikan kolmas vuosittainen seminaari käynnistyy Turussa 23. lokakuuta. Kyseessä on Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Future Ethics -tutkimusryhmän järjestämä tieteellinen seminaari, jonka tarkoituksena on edistää alan tutkimusta ja verkostoitumista erityisesti Suomessa.

Raesateet jäivät vähäisiksi keskikesällä

Alku- ja loppukesä tarjosivat runsaasti raekuuroja.

Viime vuoden tapaan raesateet jäivät vähäisiksi keskikesällä, jolloin suursäätilaa hallitsi kuiva ja lämpötiloiltaan vaihteleva säätyyppi. Sen sijaan alku- ja loppukesä tarjosivat runsaasti raekuuroja.

Keskuskauppakamari: Työllisyys asteen trendi nousuun, rauhallista kuin myrskyn silmässä

Työllisyys on 64 tuhannen työllisen päässä Antti Rinteen hallituksen asettamasta tavoitteesta. Luku käy ilmi Keskuskauppakamarin työllisyystavoitelaskurista, jossa seurataan hallituksen työllisyystavoitteen etenemistä. Työllisyysasteen kehitystä voi seurata osoitteessa www.tyollisyystavoite.fi . Sivustolla pidetään myös kirjaa työllisyystoimista ja niiden työllisyysvaikutuksista.

Varsinais-Suomen Matkailuparlamentti kokoaa matkailuväen Naantaliin

Varsinais-Suomen Matkailuparlamentti kokoaa torstaina 24. lokakuuta kello 12.30–17 maakunnan matkailualan yritykset, yhdistykset ja julkiset toimijat Naantalin Kylpylään. Tavoitteena on vauhdittaa maakunnan matkailuelinkeinon kasvua valtakunnallisen matkailustrategian mukaisesti yhteistyössä ja kestävän kehityksen huomioiden.

Aurakadun kulmaan avautuu helmikuussa uusi brittipubi

Manu Events aikoo kehittää Old Bankista elämyksellisen brittipubin.

Aurakadun ja Linnankadun kulmauksessa sijaitseva ravintola Old Bank on ollut pitkään yksi Turun maamerkeistä ja erikoisuuksista. Turkulainen ravintola-alan kasvuyritys Manu Events aikoo kehittää paikasta elämyksellisen brittipubin.

Työelämään tulevien nuorten vahvuutena halu kehittyä ja kehittää työtä

Työelämään tulevat nuoret kaipaavat tukea esimieheltä ja työyhteisöltä. Halu kehittyä ja kehittää työtä on nuorilla vahva, mutta elämäntilanne voi haastaa, selviää Ilmarisen ja Työterveyslaitoksen yhteisestä tutkimuksesta.

Euroopan soiden kuivuminen voi vaarantaa merkittävän hiilinielun

Suomaisema.

Kansainvälisen tutkimusryhmän selvitys osoittaa, että eri puolilla Eurooppaa sijaitsevat suot ovat muuttuneet selkeästi kuivemmiksi viimeisten vuosisatojen aikana. Soiden kuivuminen uhkaa vapauttaa turpeeseen vuosituhansien aikana kertynyttä hiiltä takaisin ilmakehään lisäten näin jo ennestään korkeaa ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta.

Tampere ja Turku asuntosijoittajien suosiossa

Suomen Vuokranantajien tuoreen vuokramarkkinakatsauksen mukaan pääkaupunkiseutu on Suomen ainoa metropoli, mutta Tampere ja Turku kirivät perässä. Katsauksen mukaan eri alueiden eriytyminen vahvistuu tulevina vuosina. Maan tärkeiden kasvukeskusten kehitystä vauhdittamaan tarvitaan fiksuja liikenneinvestointeja sekä asuntotuotantoa myös tulevina vuosina.

Räjäytykset aiheuttavat hetkellisiä pysäytyksiä Köydenpunojankadun liikenteeseen

VR:n vanhan konepaja-alueen rakennusurakkaan liittyvä kadunrakennustyö on sulkenut kulkuyhteyden Logomon ja Veturimiehenkadun välillä 9. lokakuuta lähtien.

HPK kiinnitti Santeri Lukan

TPS:stä lähtöpassit saanut puolustaja Santeri Lukka jatkaa uraansa Hämeenlinnasa. HPK kiinnitti Lukan sopimuksella, joka jatkuu kevääseen 2021 saakka. Lukka siirtyy HPK:n vahvuuteen välittömästi.

PAU: Posti pakottaa työntekijänsä laajoihin lakkoihin

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU käynnistää Postissa laajat lakkotoimet. Postinjakelu, käsittely ja kuljetus ovat marraskuussa lakossa kaksi viikkoa, jollei työehtosopimusneuvotteluissa ja pakettilajittelijoiden tilanteesta päästä työnantajan kanssa sopuun.

Fingerpori-elokuvalle 26 331 katsojaa avausviikonlopun jälkeen

Pirkko-Liina (Sanna Stellan) ja Rivo-Riitta (Jenni Kokander).

Mikko Koukin ohjaama Fingerpori -elokuva avasi 15 426 katsojalla ruuhkaisen viikonlopun katsotuimpana ensi-iltaelokuvana. Ennakoiden kanssa katsojia on koossa eiliseen sunnuntaihin mennessä kaikkiaan 26 331. Elokuvan ensi-ilta oli 16. lokakuuta.

Mimosa Helander Kristillisdemokraattien Varsinais-Suomen piirin johtoon

Kristillisdemokraattien Varsinais-Suomen piiri Loimaalla lauantaina järjestetyssä syyskokouksessaan valitsi puheenjohtajakseen Mimosa Helanderin Loimaalta.

Työllisyys kasvoi, työttömyys laski vuoden takaiseen verrattuna

Työllisyysaste ja työllisyysasteen trendi 2009/09–2019/09, 15–64-vuotiaat.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli syyskuussa 40 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömiä oli 9 000 vähemmän kuin vuoden 2018 syyskuussa. Työllisyysasteen trendiluku oli 72,8 prosenttia ja työttömyysasteen trendiluku 6,7 prosenttia.

HKScan aloittaa yt-neuvottelut Suomessa, 25 työpaikkaa vaarassa

HKScan suunnittelee konsernilaajuisen toimintamallinsa uudistamista ja käynnistää siihen liittyvät prosessit. HKScan arvioi myös toimintansa tehostamisen tarvetta Suomessa. Suunnitellun toimintamallin uudistuksen ei arvioida johtavan henkilöstövähennyksiin yhtiön muilla markkina-alueilla kuin Suomessa.

Kolme kymmenestä ajaa stop-merkin ohi pysähtymättä

Kolme kymmenestä kuljettajasta ajaa stop-merkin ohi pysäyttämättä.

Stop-merkki osoittaa väistämisvelvollisuutta, mutta velvoittaa yksiselitteisesti myös pysäyttämään. Silti Liikenneturvan seurantojen mukaan kolme kymmenestä kuljettajasta ajaa merkin ohi pysäyttämättä.

Vapaa-ajankalastuksesta tavoitellaan suosittua ja yhteiskunnallisesti arvostettua luontoharrastusta

Maa- ja metsätalousministeriö on julkaissut uuden vapaa-ajan kalatalouden kehittämisstrategian. Laajassa yhteistyössä alan sidosryhmien kanssa valmisteltu strategia tavoittelee vapaa-ajankalastuksesta suosittua ja yhteiskunnallisesti arvostettua luontoharrastusta, joka hyödyntää kestävästi Suomen monipuolisia kalavesiä ja kalastusmahdollisuuksia.

Urheilu

HPK kiinnitti Santeri Lukan

TPS:stä lähtöpassit saanut puolustaja Santeri Lukka jatkaa uraansa Hämeenlinnasa. HPK kiinnitti Lukan sopimuksella, joka jatkuu kevääseen 2021 saakka. Lukka siirtyy HPK:n vahvuuteen välittömästi.

Näkökulma: Liigakarsinnassa ei ole jossittelun varaa

Viime vuodelta tuttu pari kohtaa jälleen liigakarsinnassa.

Jalkapallon liigakarsinnan alla suurin huomio on ymmärrettävästi kohdistunut toisen osaottelun pelipaikkaan. Kaikkien halu on tietää hyvissä ajoin, missä ratkaiseva toinen peli pelataan.

TPS-pakki Santeri Lukan pelaajasopimus purettu

Santeri Lukka.

HC TPS ja puolustaja Santeri Lukka ovat purkaneet loppukautta koskevan pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä, ilmoittaa seura.

Kokkolan keskuskentän kunto tarkastetaan perjantaina

TPS ja KPV kohtaavat Veikkausliigan kaksiosaisessa karsinnassa viime vuoden malliin. KPV saattaa joutua pelaamaan kotiottelunsa Seinäjoella, mikäli Kokkolan keskuskentän kunto ei läpäise tarkastusta perjantaina.

Veikkausliigan karsinnassa kohtaavat TPS ja KPV kaksiosaisessa ottelussa. Avausosa pelataan Veritas Stadionilla Turussa torstaina 24. lokakuuta kello 18.30. Toinen osaottelu on aseteltu pelattavaksi sunnuntaina 27. lokakuuta kello 13 Kokkolan keskuskentällä.

Javenture-Areena muuttuu LähiTapiola-areenaksi

Javenture-Areenan nimi muuttuu LähiTapiola-areenaksi.

Turun Impivaarassa sijaitseva Javenture-Areena on siirtynyt uusille omistajille. Javenture-Areenan nimi muuttuu omistajamuutoksen myötä LähiTapiola-areenaksi. Vuonna 2011 toimintansa aloittanut Javenture-Areena on koko Varsinais-Suomen alueen ainoa täysimittainen jalkapallohalli.

Otteluanalyysi: TPS reserveillä maalittomaan tasapeliin

Naisten ykköstuomari Lina Lehtovaara oli ensi kertaa oikeudenjakajana Ykkösen ottelussa.

Ykkönen päättyi tussahdukseen Turussa. TPS pelasi hyvän kauden, mutta viimeisessä pelissä kentällä oli reservimiehistö porilaista MuSaa vastaan. Peli päättyi 0-0 ja vieraat olivat lähempänä voittoa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.