Otteluanalyysi: TPS otti kypsällä pelillä kolme pistettä

TPS juhli kotivoittoa AC Kajaanista. TPS juhli kotivoittoa AC Kajaanista. Kuva: Ilkka Lappi

TPS otti rutiinivoiton AC Kajaanista Kupittaan perjantai-illassa. Kajaanilaisilla oli omat näennäiset paikkansa ensimmäisen puolen tunnin aikana, mutta TPS iski runsaan puolen tunnin kohdalla kaksi maalia runsaan viiden minuutin sisään. Sen jälkeen ottelu oli käytännössä ohi. Perjantaina ei myöskään nähty samanlaisia nukahduksia, joita TPS:llä aiemmin kaudella on ajoittain ollut.

Maalit: 34. Albijon Muzacci 1-0, 39. Alim Moundi 2-0, 78. Eliecer Espinosa 3-0 rp.

Yleisöä: 1796.

Kentän kunkku: TPS pelasi kokonaisuutena tasapainoisen ja vahvan ottelun. Yksittäiset yksilöt eivät hehkuneet joukkueen yläpuolella.

Matsin surkeinta: Vierasjoukkueen hengettömyys. Ottelun jännite kuoli Palloseuran kahden nopean maalin seurauksena, eikä Kajaani saanut aikaan minkäänlaista kiriä missään vaiheessa ottelua. Toisaalta TPS ei myöskään antanut siimaa kirille.

Tuhlaajapoika: Tuhlaajia oli korkeintaan Kupittaan stadionin ravintolan puolella.

Illan erikoisuus: TPS julkisti ennen ottelun alkua 12 ensimmäistä pelaajaa omaan jalkapallon kunniagalleriaansa. 12 legendaa muistuttivat raitapaitojen lähes satavuotisesta historiasta.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Jere Koponen debytoi TPS:n edustusjoukkueen maalilla. Hän sai myös tililleen nollapelin, mutta ei joutunut juurikaan rehkimään nollansa eteen.

Mitä sanottiin?:

Tommi Pikkarainen, TPS: Hyvä tasainen ottelu meiltä. Vaikea löytää joukkueesta heikkoa lenkkiä. Joskus on ruoskinut poikia aika kovaakin. Nyt voi sanoa, että oli hyvä ottelu jokaisella osa-alueella.

Mika Lumijärvi, AC Kajaani: 25 minuuttia pystyttiin sinnittelemään mukana ja sen jälkeen TPS meni menojaan. Ensimmäinen maali oli hyvä laukaus, toisessa maalissa pallo vietiin topparilta kuin karkki lapselta. 75 minuuttia katseltiin peliä. TPS oli parempi, eikä saatu oikein mitään hyökkäyssuuntaan aikaan. Ei tarvitse selitellä. Realiteetit ovat se, että Haka ja TPS ovat omassa kastissaan. Muita joukkueita on pystytty haastamaan kauden aikana. Ei ole häpeä hävitä paremmalleen.

Analyysi: TPS:llä on viime aikoina ollut hieman ongelmia ehjän 90-minuuttisen pelaamisessa. Päävalmentaja Tommi Pikkaraisen mukaan ennen Kajaani-ottelua oli paljon pohdittu, miten pelata tasapainoinen ottelu.

Pohdinnoista oli selvästi apua, sillä TPS esiintyi perjantaina kotiyleisölle varmana. Ensimmäisen parinkymmenen minuutin aikana vierasjoukkueella oli pari aihiota, joista olisi jotain vaarallista voinut syntyä, mutta Palloseuran puolustus eliminoi yritykset ennen kuin rakenteilla olleista tilanteista syntyi mitään vaarallista.

Pikku hiljaa ote siirtyi TPS:lle ja Palloseura osuikin käytännössä ensimmäisestä paikastaan. Oskari Jakonen keskitti laidalta, pallo otti pari kimmoketta ja pomppi Albijon Muzaccille noin 12 metriin. Muzacci kiskaisi komeasti vasurillaan puolivolleysta takakulmaan.

Muutama minuutti myöhemmin TPS iski ilmat uudelleen ulos Kajaanista. Eliecer Espinosa pujotteli keskeltä rangaistusalueelle, oli jo hukata pallon, mutta pääsi nostamaan keskelle, josta Alim Moundi pääsi puskemaan toisen maalin.

TPS:n toisen maalin jälkeen ottelun voittajasta ei ollut epäselvyyttä. Vajaa vartti ennen ottelun loppua TPS pääsi iskemään loppunumerot, kun vaihdosta tullut Joakim Latonen kaadettiin rangaistusalueella. Pallo vietiin pilkulle ja Espinosa iski varmasti jo kauden 15. maalinsa.

Palloseura ei esitellyt toisella jaksolla varsinaisia hienouksia, mutta pelasi sellaista peliä, ettei Kajaani missään vaiheessa päässyt uhkaamaan kotijoukkuetta. Palloseura pelasi perjantaina voittavaa jalkapalloa. Joukkue teki tarvittavan työn, jotta pisteet tulivat. Se on tässä vaiheessa kautta tärkeintä.

TPS:n seuraava kotiottelu on vasta syyskuun loppupuolella. 27. syyskuuta Jaro vierailee Kupittaalla. Sitä ennen TPS:llä on ohjelmassa vieraspelit Oulua ja Hakaa vastaan.

TPS: Jere Koponen; Tatu Varmanen, Valtteri Vesiaho, Rasmus Holma, Sami Rähmönen; Alim Moundi, Matej Hradecky (85. Mika Mäkitalo); Oskari Jakonen (72. Joakim Latonen), Albijon Muzaci (80. Jonni Peräaho); Mika Ääritalo, Eliecer Espinosa.

AC Kajaani: Jonathan Jäntti; Samuel Mahlamäki, Jordi Lahnalakso, Jurgen Castañeda (60. Tatu Hoffren); Alex Oikkonen (63. Topi Järvinen), Tim Marttinen; Diego da Costa (79. Didis Lutumba-Pitah), Lusa Fabricio; David Popa, Eduardo Haas, Giordano Muller.

Erotuomari: Mikko Juusola.

Varoitukset: Varmanen ja Ääritalo TPS.

Ilkka Lappi

Talvilomapuuhaa tarjolla Vimmassa

Vimman maksuton talvilomatapahtuma on avoinna 18.–20. helmikuuta joka päivä klelo 12–16. Toiminnassa on 9–18-vuotiaille luvassa peliluola, lautapelejä, palapelejä, elokuvia ja erilaisia työpajoja. Tapahtumaan osallistuvilla tulee olla maksuton nuorisokortti. Kortin hakemuksen saa Vimmasta tai mistä tahansa nuorisotilasta.

Verohallinto keräsi tammikuussa 7 308 miljoonaa euroa

Verohallinnon tammikuussa keräämät verojen nettokertymät olivat yhteensä 7 308 miljoonaa euroa. Verohallinnon verokertymissä ei näy Tullin keräämä arvonlisävero ja Trafin keräämät verot.

Vamma päätti Koilahden hallikauden

Taika Koilahti.

Yksi eturivin turkulaisyleisurheilija on poissa 15.–16. helmikuuta käytävistä halli-SM-kisoista. Pituushyppääjä Taika Koilahden hallikausi päättyi jo kauden ensimmäisessä pituuskisassa viime viikolla reisivammaan.

Nuori kuski kaahasi roimaa ylinopeutta moottoritiellä Kaarinassa

Poliisipartio mittasi sunnuntaina kello 00.55 Kaarinassa moottoritiellä Raadelman liittymän kohdalla henkilöautolle nopeuden 152 km/h. Tiellä oli suurin sallittu nopeus 100 km/h.

Torninosturin pystytys estää läpiajon ja pysäköinnin Kauppiaskadulla

Hamburger Börsin työmaalla pystytetään torninosturi viikolla 8. Pystytys tapahtuu 17.-21. helmikuuta kello 7.-16.

Tuuli voimistuu myrskyksi

Sunnuntai-illan ja maanantaiaamupäivän aikana etelänpuoleinen tuuli voimistuu myrskyksi. Maa-alueilla voimakkaimmat puuskat esiintyvät länsirannikon maakunnissa.

Viemäri- ja vesijohtotyö estää läpiajon Riippakoivunkadulla maaliskuulle asti

Viemäri- ja vesijohtotyö estää läpiajoliikenteen osoitteessa Riippakoivunkatu 17-19 Mälikkälässä maanantaista alkaen. Työstä on haittaa molemmissa ajosuunnissa.

Jälkipeli: Pöytyällä ei jääty ihmettelemään – talkootyöllä rakennettiin oma liikuntahalli

Lukko Areena on talkoovoimalla noussut liikuntapaikka Pöytyällä. Toteutustapa on ollut täysin poikkeuksellinen. Hallin lattiaan on maalattu myös viivoja pesäpallon harjoittelua varten. Sähly toimii alkulämmittelynä ennen pesisharjoituksia.

Loukonkulman Lukko ei kuulosta monellekaan kovin tutulta. Silti pieni kyläyhdistys on tehnyt jotain sellaista mahdolliseksi, mikä, etenkin kaupungeissa, kuulostaa täysin mahdottomalta. Pöytyän itäosaan vahvasti talkooporulla rakennettua liikuntahallia on käyty ihmettelemässä laajemmaltikin.

Loton potti ponnahtaa 3,6 miljoonaan euroon

Lotosta ei löytynyt kierroksella 7/2020 yhtään täysosumaa. Ensi viikolla potissa on 3,6 miljoonaa euroa.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi joulukuussa 6,7 prosenttia

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, % (TOL 2008).

Teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan joulukuussa 6,7 prosenttia vuodentakaisesta. Teollisuuden liikevaihto kasvoi päätoimialoista eniten sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 45,4 prosenttia, sekä metalliteollisuudessa, 22,2 prosenttia vuodentakaisesta. Teollisuuden kausitasoitettu liikevaihto kasvoi 4,0 prosenttia marraskuuhun verrattuna.

Ajokiellossa ollut kuski jäi kiinni Nostoväenkadulla seitsemännen kerran vuoden aikana

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 21.40 Turussa Nostoväenkadulla henkilöauton, jonka kuljettajana ollut vuonna 1999 syntynyt nainen oli ajokiellossa.

Rakennuskustannukset nousivat tammikuussa 0,6 prosenttia

Rakennuskustannusindeksin pitkän aikavälin kehitys.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuskustannukset nousivat tammikuussa 0,6 prosenttia vuodentakaisesta. Työkustannukset nousivat 1,8 prosenttia ja palveluiden hinnat 1,4 prosenttia edellisen vuoden tammikuuhun verrattuna. Tarvikepanosten hinnat laskivat 0,4 prosenttia vuodentakaisesta.

Sähköliiton lakko päättynyt kaikissa yrityksissä

Sähköliiton lakko on päättynyt kaikissa teknologiayrityksissä. Liitto aloitti lakkonsa 5. joulukuuta kahdessatoista teknologiayrityksessä, ja lakko jatkui yrityksissä kaksi kuukautta ja osassa sitäkin pidempään.

Lisäävän valmistuksen täydennyskoulutusta suunnittelijoille ja yritysjohdolle

Turussa järjestetään kevään aikana koulutusta, joka on suunnattu kokeneille suunnittelijoille.

Lisäävän valmistuksen tehokkaampi hyödyntäminen edellyttää yritysten suunnitteluosaamisen vahvistamista. Tähän tarpeeseen järjestetään Turussa kevään aikana koulutusta, joka on suunnattu kokeneille suunnittelijoille. Viisipäiväisen koulutuksen lisäksi järjestetään toinen, kahdesta koulutuspäivästä muodostuva suppeampi kokonaisuus yritysjohdon edustajille. Ilmoittautumisaika koulutuksiin päättyy runsaan viikon kuluttua.

Hoitotarvikejakelua pyrittävä kehitettämään

Kirjoittajien mukaan Turkuun kaivataan hoitotarvikkeille jakelupistettä joko ydinkeskustaan tai ainakin lähelle keskeisiä joukkoliikennereittejä.

Turun kaupungissa on meneillään suuret sopeuttamistoimet. Niillä haetaan toiminnan tehostamista ja palvelujen parantamista. Yhtenä konkreettisena toimenpiteenä esitämme hoitotarvikejakelun kehittämistä ja helpommin saavutettavuutta.

Huumekuski jäi Raisiossa 13. kertaa kiinni ajosta ilman korttia

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 23.45 Raisiossa Murroskujalla henkilöauton, jonka kuljettajalle tehty huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen amfetamiinille, eikä hänellä ollut voimassa olevaa ajokorttia.

Rakennusyritysten liikevaihto supistui 1,8 prosenttia joulukuussa

Rakentamisen työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, joulukuu 2019, %.

Rakennusyritysten työpäiväkorjattu liikevaihto supistui joulukuussa 1,8 prosenttia vuoden takaisesta. Myynnin määrällä mitattuna rakentaminen supistui 3,7 prosenttia. Liikevaihdon ja myynnin määrän laskuun vaikutti ennen kaikkea talonrakentamisen heikko kehitys vuoden takaiseen verrattuna.

Poliisi panostaa näkyvään valvontaan hiihtolomaliikenteessä

Etelä-Suomen hiihtolomat vilkastuttavat liikennettä etenkin etelästä pohjoiseen suuntautuvilla pääteillä. Lomakausi näkyy liikenteessä kolmisen viikkoa. Pääteiden lisäksi liikenne lisääntyy myös talvilomakohteiden lähiteillä.

Urheilu

Vamma päätti Koilahden hallikauden

Taika Koilahti.

Yksi eturivin turkulaisyleisurheilija on poissa 15.–16. helmikuuta käytävistä halli-SM-kisoista. Pituushyppääjä Taika Koilahden hallikausi päättyi jo kauden ensimmäisessä pituuskisassa viime viikolla reisivammaan.

Jälkipeli: Pöytyällä ei jääty ihmettelemään – talkootyöllä rakennettiin oma liikuntahalli

Lukko Areena on talkoovoimalla noussut liikuntapaikka Pöytyällä. Toteutustapa on ollut täysin poikkeuksellinen. Hallin lattiaan on maalattu myös viivoja pesäpallon harjoittelua varten. Sähly toimii alkulämmittelynä ennen pesisharjoituksia.

Loukonkulman Lukko ei kuulosta monellekaan kovin tutulta. Silti pieni kyläyhdistys on tehnyt jotain sellaista mahdolliseksi, mikä, etenkin kaupungeissa, kuulostaa täysin mahdottomalta. Pöytyän itäosaan vahvasti talkooporulla rakennettua liikuntahallia on käyty ihmettelemässä laajemmaltikin.

Pudotuspeleihin kiriminen vaatii tasaisuutta Ura Basketilta

Dustin Thomasin panos Uran hyökkäyspelaamisessa on ollut suuri.

Kun Korisliigan runkosarjaa on pelaamatta runsas neljännes, joukkueiden voimasuhteet ovat hyvin selvillä. Kaarinan Ura Basketin osalta tämä tarkoittaa sitä, että joukkueella on mahdollisuus taistella pääsystä kahdeksan parhaan joukkoon pudotuspeleihin. Pudotuspelipaikka vaatisi kuitenkin erinomaista onnistumista ja, ennen kaikkea, tasaisuutta.

Nuori norjalaiskärki Kalabatama sopimukseen TPS:n kanssa

Kabamba Tumba Kalabatama.

TPS:n Veikkausliigajoukkue vahvistaa hyökkäyspäätään norjalaiskärki Kabamba Tumba Kalabatamalla . TPS:n ja Kalabataman välinen sopimus on 2+1-vuotinen.

Raviurheilu on i ntohimoisten ja lannistumattomien laji

Jyrki Filatoff on ravivalmentaja ja pitkän linjan ohjastaja.

>name="paraovr" type="string" value="0100181B000010000100AF1B000008000000000000000000"Raviurheilu on yksi lukuisista hevosurheilulajeista, joka ihastuttaa vauhdin hurmallaan. Raviurheilu on levinnyt lajina Eurooppaan 1700-luvulla Yhdysvalloista. Suomessa ensimmäiset ravit järjestettiin vuonna 1817 Turun Aurajoen jäällä. Nykyään raveja järjestetään ympäri Suomea melkein vuoden jokaisena päivänä.

Jälkipeli: Loimu-legenda Ossi Rumpunen siirtyi työelämään, lentistä unohtamatta

Raision Loimun pitkäaikainen pelaaja Ossi Rumpunen lopetti uransa pääsarjatasolla ja siirtyi työelämän puolelle. Luokanopettajan virka löytyi Raision Friisilän koulusta.

Ossi Rumpunen on palannut ”rikospaikalle”. Siitä on kulunut parikymmentä vuotta, kun Pikku-Ossi aloitti kolmannen luokan Friisilän koulun musiikkiluokalla. Nyt samainen mies astelee koulun käytävillä luokanopettajana. Maisteri Rumpunen on siirtynyt sujuvasti ammattilaiskentiltä työelämään – lentopalloa unohtamatta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!