Jälkipeli: Valmentaja Heikki Luukkosen vaiherikas matka Turusta maailmalle

Turkulaislähtöisen valmentaja Heikki Luukkosen (vas.) Esport Oilers kohtaa Janne Kainulaisen Turun Palloseuran Salibandyliigan avausottelussa Kupittaan palloiluhallissa. Turkulaislähtöisen valmentaja Heikki Luukkosen (vas.) Esport Oilers kohtaa Janne Kainulaisen Turun Palloseuran Salibandyliigan avausottelussa Kupittaan palloiluhallissa. Kuva: Hannu Tuominen

Rökäletappio 9–3 elokuussa TPS Salibandyä vastaan ei ehkä kerro täyttä totuutta. Kyseessä oli kuitenkin vasta kauden ensimmäinen harjoitusottelu. Esport Oilersin pääkäskijä Heikki Luukkonen on kokenut valmentaja. Hän tietää, että tosipelit pelataan vasta, kun sarja alkaa.

Salibandyliiga alkaa turkulaisittain 21. syyskuuta, kun Luukkonen tuo espoolaiset uudestaan Turun Palloseuraa vastaan Kupittaalle.

Turkulaislähtöisen valmentaja Luukkosen matka espoolaisen liigajoukkueen peräsimeen on ollut vaiherikas. Matkan varrelta on tarttunut paljon kokemusta, ei pelkästään pelistä, vaan myös elämästä yleensä. Reissumieheltä on vaadittu ajoittain rohkeitakin päätöksiä.

Into valmentaa syntyi jo nuorena poikana.

– Valmentajaurani alkoi lukioikäisenä Turun Nappulaliigan Pohjolan korttelijengistä, jota olin itsekin pelaajana edustanut. Muutaman kauden jälkeen olin jo TPS:ssä valmentamassa itseäni vain muutaman vuoden nuorempia poikajunioreita, muistelee Luukkonen valmentajauran ensitaivalta.

Uusi nouseva laji salibandy tuli sattumalta Luukkosen kuvioihin.

– Suikkilan pihapelit ja koululiikunta tarjosivat kosketuksia nousevaan sählybuumiin, mutta minulla ei ollut aikomustakaan hypätä tähän junaan. Ystäväni kuitenkin houkutteli minut pelaamaan salibandyn nelosdivaria. Tutustuin intohimoisiin sählyhörhöihin ja päädyimme täpötäyteen Globeniin katsomaan miesten ensimmäistä MM-finaalia 1996. Olin myyty.

Luukkosen valmentajaura eteni vauhdikkaasti mynämäkeläisen SBS Wirmon ja FBC Turun organisaatioissa. Tämä oli aikaa, kun Turussa ei vielä pelattu miesten liigaotteluita. Niinpä tavoitteet korkealle asettanut valmentajanoviisi suuntasi Tampereelle.

– Yliopisto-opinnot alkoivat olla loppusuoralla ja päätin suunnata Tampereelle Gunnersiin. Pääsin aitiopaikalle toimimaan sekä miesten, että A-poikien joukkueessa lähellä valtakunnan huippua. Miesten joukkueella ylsimme välieriin ja pojissa SM-finaaliin. Joukkueissa oli useampiakin miesten ja poikien maajoukkuepelaajia, joilta sain paljon oppia.

Tampereen Gunnersissa pelasi sveitsiläisvahvistus Mario Scherrer. Hänen palatessaan kotiin Sveitsiin, hän halusi Luukkosen mukaan nostamaan Kloten pääsarjaan. Päätös lähteä siihen aikaan alppimaahan vaati perheelliseltä rohkeutta, mutta se kannatti.

– Oli hienoa huomata, että pärjään. Itseluottamus ja itsensä arvostaminen kasvoi. Nyt tiedän, että pärjään missä tahansa ja tulen toimeen.

Sveitsin vuosista tuli Luukkoselle antoisa ajanjakso. Klotenin jälkeen tuli kutsu berniläisen suurseura SV Wiler-Ersigenin peräsimeen. Menestysten myötä Luukkonen valittiin Sveitsissä Vuoden valmentajaksi.

Valmennusvuodet Sveitsissä ei opettanut pelkästään sujuvaa saksan kielentaitoa, vaan samalla näki, miten eri tavoin erilaisissa yhteiskunnissa toimitaan. Sveitsissä urheilun merkitys ei ole arjessa yhtä tärkeä kuin Suomessa.

– Koulutus, työura ja perhe ovat usein etusijalla. Ei ole mitenkään itsestäänselvyys, että työpaikka tai koulu joustavat urheilun takia samalla lailla kuin Suomessa. Sveitsiläisessä työkulttuurissa hierarkia on jyrkkä ja sama näkyy myös sveitsiläisissä urheilijoissa. Valmentajaa kunnioitetaan selvästi enemmän kuin Suomessa. Toisaalta odotukset ulkomaalaisvahvistukselle ovat seurajohdon suunnalta usein huomattavat, eikä epäonnistumiselle ole sijaa.

Suomelle kaksi MM-kultaa valmentanut Petteri Nykky vaihtoi Sveitsin valmentajaksi. Hän pyysi Luukkosta mukaan valmennustiimiinsä. Kahden vuoden yhteinen matka päättyi välierätappioon Suomelle jatkoajalla.

MM-projektin päätyttyä Wileristä oli tehty selväksi, ettei toimiminen seura- ja maajoukkueessa käynyt enää päinsä.

– Päätin palata Suomeen ja tarttua Nokian KrP:n sekä poikien maajoukkueen peräsimeen. Päätöstä ei ole tarvinnut katua. Neljässä vuodessa KrP nousi putoajakandidaatista pudotuspelien vakiokasvoksi ja Suomen pojissa juhlimme kahta MM-kultaa.

Nokialla työ alkoi perusasioista.

– Aikanaan siirtyessäni KrP:hen harjoitus- ja toimintakulttuuri oli retuperällä. Kärsivällisellä työnteolla rakensimme uuden kulttuurin pala palalta ja urheilullinen menestys tuli mahdolliseksi.

Neljän Nokia-vuoden jälkeen tuli siirto Espooseen. Kun perhekuviotkin saatiin sovittua pääkaupunkiseudulle, oli järkevää ottaa vastaan uusi haaste.

– Oilersissa työn kuva on ollut samankaltainen kuin Nokialla. Joukkue on nuorentunut viime vuosina merkittävästi ja sukupolvenvaihdoksen yhteydessä tarkoituksena on ollut uudistaa koko toimintakulttuuri ja rakentaa kärsivällisesti pohjaa tulevalle menestykselle. Ensiaskeleet ovat olleet rohkaisevia, mutta matka on vasta alussa.

Hannu Tuominen

Kysely: Kuntapalkat säilytettävä ennallaan, hoitajille ja siivoojille toivotaan lisää liksaa

Enemmistö (56 %) suomalaisista katsoo, että kuntaväen palkkoja ei pitäisi seuraavissa tuloneuvotteluissa korottaa eikä laskea, vaan pitää ne ratkaisussa ennallaan. Tämä käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta.

”Kyse ei ole tahdonvoimasta” – Tiesitkö nämä kuusi asiaa painonpudotuksesta?

Mehiläinen NEO Painonhallintaklinikan vastuulääkäri André Heikius sekä psykologi Taija Wilenius oikovat yleisimpiä painonhallintaan liittyviä uskomuksia.

Yliopistokiertue avaa ajankohtaisia ulko- ja turvallisuuspoliittisia aiheita

Uuden ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon valmistelu on parhaillaan käynnissä. Osana valmisteluja ulkoministeriö järjestää kevään aikana yhteistyössä viiden eri yliopiston kanssa paneelikeskustelujen sarjan ajankohtaisista ulko- ja turvallisuuspoliittisista aiheista.

Satelliittisignaalien häiriöiden valvontaa parannetaan

Tutkijat kehittävät parhaillaan satelliittipaikannussignaalien (GNSS) laadunvalvontapalvelua. Tarjottu palvelu on räätälöity Liikenne- ja viestintäviraston (Traficom) vaatimusten mukaisesti. Palvelulla voidaan valvoa paremmin satelliittisignaalien häiriöitä.

Kansallinen vesihuoltouudistus turvaamaan tulevaisuuden vesihuoltopalveluita

Maa- ja metsätalousministeriö on asettanut hankkeen kansallisen vesihuoltouudistuksen toteuttamiseen. Hankkeella etsitään ratkaisuja Suomen vesihuollon uudistamiseen ja toimintaympäristön muutosten ennakointiin.

Mikä on mennyt pieleen?

Turkuhallissa on kuluvalla liigakaudella ollut väljää.

Turkuhallin – tai pitäisi kai käyttää markkinointinimeä ja puhua Gatorade Centeristä – lehterit hohtavat punaista. Se tarkoittaa, että hallissa on ollut tällä kaudella väljää.

Logomo houkutteli viime vuonna 377 000 kävijää

Logomossa oli yli 1 300 tapahtumapäivää, noin sata enemmän kuin vuonna 2018.

Turkulaiselle tapahtumakeskus Logomolle viime vuosi oli hyvä sekä tapahtumapuolen kävijämäärien suhteen että toimitilojen käyttöasteen kannalta. Kongressit, kokoukset ja tapahtumat vetivät Logomoon 57 000 kävijää edellisvuotta enemmän: vuonna 2019 Logomossa vieraili 377 000 kävijää, kun vastaava luku vuonna 2018 oli 320 000.

Keskustan valtuustoryhmä: Päätös torin sulanapidosta saatava valtuuston käsittelyyn

Keskustan Turun valtuustoryhmä on perjantaina päättänyt vaatia, että kaupunginhallituksen päätös torin sulanapidosta on saatava valtuuston käsittelyyn.

Lähes puolet haluaisi sähköautoista äänekkäämpiä

Sähköauton käyntiääni on lähes olematon useimpiin polttomoottoriautoihin verrattuna. Kuljettajan kohdalla tämä lisää ajomukavuutta, eikä suurin osa suomalaisista koe äänettömyyden olevan ongelma liikenneturvallisuuden kannaltakaan. 44 prosenttia kuitenkin uskoo, että kovemmat äänet tekisivät ajoneuvoista helpompia havaita liikenteessä.

Kupittaan luistelumato poissa käytöstä toistaiseksi

Kupittaan luistelumato on suljettu toistaiseksi. Kuva on marraskuulta 2016.

Kupittaan luistelumato jouduttiin sulkemaan perjantaina 17. tammikuuta kello 13 turvallisuussyistä. Teknisten ongelmien takia jäätä ei pystytä pitämään turvallisessa luistelukunnossa. Ongelmien syy on selvillä ja korjausaikataulua selvitellään. Asiasta tiedotetaan lisää alkuviikosta.

TPS joutuu maksamaan Jonne Virtaselle lähes 100 000 euroa ja oikeudenkäyntikulut perusteettomasta työsopimuksen purkamisesta

Jonne Virtanen.

Jonne Virtasen pelaajasopimuksen päättämiseen liittyvä erimielisyys on ollut välimiesoikeuden ratkaistavana. Välimiesoikeuden tuomiolauselman mukaan HC TPS Turku Oy velvoitetaan suorittamaan Jonne Virtaselle korvaukseksi työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä yhteensä 98 500 euroa korkolain mukaisine korkoineen 27. lokakuuta lukien.

Talvikalastaja, muista panna pyydysmerkinnät kuntoon

Pakkasen saapuessa jäät alkavat kantaa kalastajaa Etelä-Suomessa saakka ja talvisen pyydyskalastuksen ystävät pääsevät mielipuuhaansa. Kalatalouden Keskusliitto haluaa muistuttaa voimassa olevista kalanpyydysten merkintätavoista ja tarvittavista kalastusluvista.

Australian maastopalot vaikuttavat ilmanlaatuun ja jäätiköihin

Maastopaloista syntyneiden savujen hiukkaspitoisuudet 9.1.2020. Maailman terveysjärjestö WHO:n suositukset ylitetään useilla mantereilla.

Australian vuotuiset maastopalot alkoivat poikkeuksellisen aikaisin kuivan ja kuuman vuoden jälkeen. Tällä kertaa ovat palaneet myös alueet, jotka eivät normaalisti pala. Laajoja maastopaloja on myös Afrikassa ja Amazoniassa. Palot vaikuttavat esimerkiksi ilmanlaatuun myös kaukana paloalueista.

Turvallinen lääkehoito -opasta selkeytetään

Turvallinen lääkehoito -oppaan päivitysprojektissa sidosryhmiltä kysyttiin näkemyksiä oppaan päivitystarpeista. Sidosryhmät vastasivat avoimeen kyselyyn aktiivisesti. Kyselyyn vastasi 128 terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaista tai organisaatiota.

Turkulainen metallitulokas AvAciA julkaisee kolmannen videosinglensä

AvAciA on turkulainen metallibändi.

Suomenkielinen metallitulokas AvAciA julkaisee viimevuotiselta debyytiltään Uusi Maailmanjärjestys uuden videon kappaleesta Vihermaa . Videon julkaisu enteilee uunissa muhivaa uutta materiaalia.

Miksi lähteä mukaan vapaaehtoistoimintaan?

Miksi lähteä mukaan vapaaehtoistoimintaan? Vapaaehtoistoiminta luo vapaaehtoiselle merkityksellisyyden tunteen, koska ihminen pystyy omalla osaamisellaan tuomaan hyvää toisille ihmisille. Vapaaehtoistoiminta tuo elämään uutta asiasisältöä ja uuden oppimista. Omasta mielenkiinnosta lähtöisin oleva vapaaehtoistoiminta, sen tekeminen, siinä oppiminen ja kehittyminen tuovat sisältöä ja iloa vapaaehtoisen elämään.

Vastasyntyneiden mitokondriotaudin hiirimallista löytyi taudinkulkua pahentava lisämutaatio

GRACILE-oireyhtymän hiirimallista löytynyt uusi mitokondrio-DNA:n muutos antaa uutta tietoa sairauden syntymekanismeista molekyylitasolla ja ainutlaatuisen työkalun mitokondriotautien tutkimukseen.

Ristisaatto kirkolta kirkolle ekumeenisella rukousviikolla Turussa

Pertti Ruotsalo.

Lauantaina alkava Kristittyjen ykseyden ekumeeninen rukousviikko kokoaa väkeä eri kristillisistä seurakunnista ja kirkoista muun muassa yhteiseen ristisaattoon Turussa. Ekumeenista rukousviikkoa vietetään vuosittain kaikkialla maailmassa 18.–25. tammikuuta.

Urheilu

TPS joutuu maksamaan Jonne Virtaselle lähes 100 000 euroa ja oikeudenkäyntikulut perusteettomasta työsopimuksen purkamisesta

Jonne Virtanen.

Jonne Virtasen pelaajasopimuksen päättämiseen liittyvä erimielisyys on ollut välimiesoikeuden ratkaistavana. Välimiesoikeuden tuomiolauselman mukaan HC TPS Turku Oy velvoitetaan suorittamaan Jonne Virtaselle korvaukseksi työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä yhteensä 98 500 euroa korkolain mukaisine korkoineen 27. lokakuuta lukien.

Åboraakkeli: TPS Salibandyn voittoputkelle jatkoa?

TPS on voittoputkessa.

TPS Salibandyn pelaaminen on nytkähtänyt nihkeän alkukauden jälkeen uomiinsa. Parhaillaan TPS on viiden ottelun voittoputkessa ja kymmenestä edellisestä Salibandyliigan ottelusta Palloseura on hävinnyt vain kerran. Tuonkin ottelun Oilersille vieraissa vain niukasti 8–6.

HC TPS:n yleisömäärä pudonnut harvinaisen rajusti

Punainen on ollut hallitseva väri tällä kaudella TPS:n kotiotteluissa.

Tyhjien penkkien punainen meri tai turkulainen purjehduskausi ovat käsitteitä, kun syksyisin puhutaan HC TPS:n kotiotteluiden yleisömääristä. Tällä kaudella yleisömäärät ovat kuitenkin sukeltaneet tavalla, jota ei voi laittaa pitkittyneen purjehduskauden piikkiin.

Silja Kosonen Raision vuoden urheilija

Silja Kosonen harjoittelee Someron lisäksi tutulla Raision kentällä.

Someron Esaa edustava Silja Kosonen on valittu vuoden urheilijaksi 2019. Kosonen saavutti Suomen mestaruudet T-17-sarjassa moukarissa ja kiekossa. Hän on myös maailman tilastokärki saman sarjan moukarissa. Saavutuksena on myös Euroopan nuorten Olympiafestivaalien voitto Bakussa SE-tuloksella 72,35 ja nuorten Ruotsi–Suomi-maaottelussa voitto moukarissa.

Sami Rähmönen jatkosopimukseen TPS:n kanssa, edessä 16:s kausi raitapaidoissa

Sami Rähmönen.

TPS-kapteeni Sami Rähmönen jatkaa pelaajauraansa kasvattajaseuransa paidassa, vaihteeksi Veikkausliigassa. Alkava kausi 2020 on Rähmöselle jo kuudestoista TPS:n edustusjoukkueessa.

Inter ja FC Flora yhteistyöhön

Interin viime kausi päättyi hopeamitaleihin.

Inter ja tallinnalainen FC Flora ovat sopineet laajasta yhteistyöstä. Interin joukkueet nuorimmista aina edustusjoukkueeseen saakka kohtaavat Viron ykkösseuran vuosittain.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!