Börs katoaa katukuvasta vauhdilla

Hamburger Börsin sisäpiha on jo lähes purettu. Hamburger Börsin sisäpiha on jo lähes purettu. Kuva: Elli Kummala

Hotelli Hamburger Börsiä puretaan vauhdilla. Hotellin sisäpiha on jo lähes purettu: purkutyöt keskittyvät tällä hetkellä siellä sijaitsevaan autokanteen sekä kaksikerroksiseen rakennukseen. Koko hotelli on tyhjennetty irtaimistosta ja sen sisäosia murskataan nyt koneellisesti. Murskattu massa lajitellaan ja siitä erotellaan eri rakennusaineet.

Korkeaan Eerikinkadun puoleiseen rakennukseen ei ole vielä koskettu. Sen purkaminen alkaa kahden viikon kuluttua.

– Viikolla 38 pitäisi olla jo suora näkymä Kauppiaskadulta torille, sanoo LähiTapiolan projektipäällikkö Jussi Roine.

LähiTapiola on Börsin rakennuttaja ja omistaja, ja vastaa myös uuden hotellin rakentamisesta.

Purkaminen edistyy nopeasti ja ajallaan. Myös uuden hotellin on määrä valmistua nopeassa aikataulussa. Vanhan rakennuksen purku on ohi marraskuun lopussa, mutta uuden rakentaminen alkaa jo lokakuun lopulla. Silloin hotellin sisäpihalla alkavat alustavat pohjatyöt.

Hamburger Börsin takana sijaitseva Forumin kauppakäytävä on aikoinaan rakennettu suoraan Börsin yhteyteen, eikä sillä ole omaa ulkoseinää. Kauppakäytävään on purkutöiden ajaksi rakennettu väliaikainen seinä, joka toimii suojana Forumin ja työmaan välissä. Se on lämpö- ja äänieristetty, paloturvallinen ja pölytiivis.

– Se on kunnon seinä, vaikka ei pysyvä olekaan, sanoo Roine.

Suojaseinä on viimeistelyä vaille valmis. Kauppakäytävässä on mahdollista kulkea koko sen pystyttämisen ajan.

Heinäkuussa Börsin purkutyömaalla sattui vesivahinko, jossa vettä levisi Forumin kauppakäytävään. Roineen mukaan vahingosta ei ole aiheutunut myöhempää haittaa purkutöille tai Forumille.

– Meillä oli siellä vain vähän putket ristissä, hän toteaa.

Börsin paikalle tulevan uuden hotellin suunnittelu on vielä kesken. Asemakaavaa on vielä vahvistamatta, eikä varsinaista rakentamista voida aloittaa ennen kuin uuden kaavan mukainen rakennuslupa saadaan.

– Kaavahanke on vielä kesken, me odotellaan sen valmistumista, Roine sanoo.

Uuden hotellin ulkoasu noudattaa Börsin vanhojen, 1800-luvun lopulla valmistuneiden osien tyyliä enemmän kuin nyt purettava rakennus. Se on kuitenkin samaan aikaan moderni ja tuo Turun torinäkymään eurooppalaista vivahdetta.

Uuden hotellin on ajoitettu valmistuvan syksyllä 2021. Roineen mukaan tavoitteena on saada hotelli valmiiksi yhtä aikaa toriparkin ja uuden kauppatorin kanssa. Börs-työmaa tekee yhteistyötä toriparkkityömaan kanssa, joten toisen edistymisestä ja vaiheista ollaan hyvin selvillä. Roine on tyytyväinen Börsin purkamisen etenemiseen nopeassa aikataulussa.

– Tyytyväisin mielin rakennetaan, nyt kun on päästy kunnolla vauhtiin. Nyt vaan tehdään, toteaa Roine.

Elli Kummala

Tarmon talolla vilinää lauantaina

Metsämarja ja Antti Aittokoskelle on olennaista, että Pikkulin seikkailujen ytimessä ovat lapsen kokemukset ja tunteet.

Tarmon talolla Raunistulassa vilinää, kun Lasten lauantai kokoaa kello 14–16 pienet lapset vanhempineen katsomaan Pikku Kakkosesta tutun turkulaisen Pikkulin laulu- ja leikkishowta. Ohjelmassa on joulukorttien tekoa ja kepparirataa. Tapahtuman facebook sivulla on lisätietoja.

Sammalissa runsaasti uhanalaisia

Harsosammal Trichocolea tomentella kasvaa lähdehetteiköissä ja tihkupinnoilla. Vaarantuneen (VU) lajin kasvuympäristöt ovat taantuneet aikojen saatossa mm. metsäojitusten vuoksi. Nykyiset kasvupaikat ovat usein metsälain ja vesilain turvaamia elinympäristöjä ja ne säästetään tavallisesti metsänkäsittelyn yhteydessä, merkittävin uhka niille on nykyisin pohjaveden otto ja ojitusten etävaikutukset. Laji on silmälläpidettävä (NT) koko Euroopassa.

Maaliskuussa julkaistussa Suomen lajien viidennessä uhanalaisuusarvioinnissa tarkasteltiin maassamme kasvavaa 905 sammallajia. Uhanalaisia lajeja arvioitiin olevan 312 lajia, noin 34 prosenttia lajistosta. Silmälläpidettäviä on 60 lajia, seitsemän prosenttia lajistosta. Sammalet ovat jäkälien ja lintujen ohella runsaimmin uhanalaisia lajeja sisältävä eliöryhmä.

Kauppatorin paviljonkien ja toritoimintojen vuokrasopimusehdotuksen tavoitehinta aleni lähes 800 000 euroa

Turun kauppatorin uudistukseen liittyvien toripaviljonkien ja toritoimintojen sosiaali-, wc-, varasto- ja tekniset tilat aiotaan sijoittaa pääosin Kauppatoria ympäröivien katujen alle rakennettaviin tiloihin.

Perusopetuksen vuosisuunnitelmaan kuuluvasta opetuksesta ei saa periä mitään maksuja

Jokaisella lapsella on oikeus maksuttomaan perusopetukseen, korostaa eduskunnan apulaisoikeusasiamies lokakuussa tekemissään päätöksissä. Opetushallitus lisää ohjeistukseensa tiedon apulaisoikeusasiamiehen kannanotoista.

Li Andersson Unescon yleiskokouksessa: Ilmaisuvapauden kaventunut tila herättää huolia

Li Andersson.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) johti Suomen valtuuskuntaa YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon yleiskokouksessa Pariisissa 13.–14. marraskuuta. Suomen pääpuheenvuorossa opetusministeri korosti ihmisoikeuksien, etenkin sananvapauden ja lehdistönvapauden merkitystä sekä Unescon asemaa monenkeskisen yhteistyön sekä kestävän kehityksen Agendan 2030:n toteuttajana. Opetusministeri osallistui myös Suomen, Intian ja Unescon yhdessä järjestämään viralliseen sivutapahtumaan koskien media- ja pelilukutaitoa.

Poliisi: Uudet liikenneturvallisuuskamerat vähentäneet onnettomuuksia ja alentaneet nopeuksia

Valtatie neljälle ja kuudelle pystytetyt uudet kameralaitteistotolpat ovat tilastojen mukaan näillä tieosuuksilla vähentäneet onnettomuuksia ja alentaneet nopeuksia.

Suomea asuttivat rautakauden lopulla erilliset, toisistaan poikkeavat populaatiot

Tutkimuksen rautakautiset sekä keskiaikaiset kalmistot ovat Levänluhta Isokyrössä, Luistari Eurassa, Kirkkailanmäki Hollolassa, Kylälahden Kalmistonmäki Hiitolassa sekä Tuukkala Mikkelissä (merkitty karttaan tummanharmaalla). Historiallisen ja modernin ajan hautausmaista tutkimuksessa olivat mukana Pälkäneen Rauniokirkko, Porvoon tuomiokirkko, Rengon Pyhän Jaakon kirkko, Turun Julinin tontti sekä Haminan rykmentinkenttä (merkitty vaaleanharmaalla).

Helsingin ja Turun yliopistojen uusi geenitutkimus osoittaa, että rautakauden lopulla Suomea asuttivat erilliset, toisistaan poikkeavat populaatiot. Kaikki nämä ryhmät ovat vaikuttaneet nykysuomalaisten perimään. Kyseessä on toistaiseksi laajin muinais-DNA-tutkimus Suomen alueella asuneista ihmisistä.

Työeläkevakuutusmaksut vahvistettu vuodelle 2020

Vuonna 2020 työntekijän eläkelain mukainen keskimääräinen työeläkevakuutusmaksu on 24,4 prosenttia palkasta. Maatalousyrittäjän eläkelain mukainen perusprosentti ja yrittäjän eläkelain mukainen työeläkevakuutusmaksuprosentti on ensi vuonna 24,10 prosenttia ja 53–62-vuotiaiden korotettu maksu 25,60 prosenttia. Nämä maksuprosentit ovat samat kuin vuonna 2019.

Diabetesbarometri: Diabeteksen hoito rapautuu, edessä kallis lisälasku

Diabeetikoiden määrä ei kasva enää Suomessa hallitsemattomasti, mutta ikääntyvien diabeetikoiden määrä lisääntyy hurjaa vauhtia. Suomessa oli viime vuonna 204 572 diabetesta sairastavaa eläkeikäistä, melkein 17 000 enemmän kuin vuonna 2016. Diabetesta sairastaa Suomessa noin puoli miljoonaa ihmistä, suurin osa heistä sairastaa tyypin 2 diabetesta.

Äidit palaavat perhevapaalta työmarkkinoille aiempaa nopeammin

Äitien työllisyysasteet nuorimman lapsen iän mukaan vuosina 2014 ja 2018, 20-59-vuotiaat naiset, %.

Yhä useampi pienten lasten äideistä oli viime vuonna työllinen verrattuna vuoteen 2014. Neljän vuoden aikana äitien työllisyysaste on noussut kolme prosenttiyksikköä. Suurin nousu on tapahtunut 1–2-vuotiaiden lasten äideillä. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen vuosikatsauksesta Työvoimatutkimus 2018, perheet ja työ.

THL:n influenssarokotetutkimus käynnistynyt, mukana jo 10 000 yli 65-vuotiasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toteuttama 65 vuotta täyttäneiden influenssarokotetutkimus on käynnistynyt yhteistyössä 13 kaupungin ja kuntayhtymän kanssa.

Ehdotus: Fölin aikataulukirjoja ei postiteta kotitalouksiin ensi huhtikuusta lähtien

Ensi keskiviikkona kokoontuvalle Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle esitetään, että aikataulukirjoja ei enää postiteta kotitalouksiin huhtikuusta 2020 lähtien.

Avoimia työpaikkoja suunnilleen yhtä paljon kuin vuosi sitten

Avoimia työpaikkoja oli vuoden kolmannella neljänneksellä 48 500, kun vuotta aiemmin määrä oli 46 900. Työnantajat raportoivat edelleen usein kokeneensa vaikeuksia avoimien työpaikkojen täyttämisessä. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen avoimet työpaikat -tilastosta ja kuvaavat syyskuun ensimmäisen päivän tilannetta.

Kaksikerrosbussikokeilu sai hyvän vastaanoton

Kaksikerrosbussi sai kyselyssä hyvää palauetta.

Föli toteutti kaksikerrosbussikokeilun 12.9.–3.10. linjoilla 6 ja 7, jotka kulkevat Turun kautta Naantaliin, Raisioon, Lietoon ja Kaarinaan.

Turku Energialle lisää tuulivoimaa

Timo Honkanen.

Turku Energian tuulivoiman tuotanto kasvaa osakkuusyhtiönsä, Suomen Hyötytuuli Oy:n uusien tuulipuistohankkeiden myötä. Määrä vastaa noin 20 000 kerrostaloasunnon tai 2 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaista sähkönkulutusta. Tuulisähkön osuus Turku Energian omasta kokonaisvuosituotannosta on hankkeiden valmistumisen myötä noin 23 prosenttia.

Turun Kehittäjä -palkinto Turun yliopiston DI-koulutukselle

Turun Nuorkauppakamari on myöntänyt vuoden 2019 Turun Kehittäjä -palkinnon Turun yliopiston diplomi-insinöörikoulutuksen laajennukselle.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi syyskuussa 3,9 prosenttia

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, % (TOL 2008).

Teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan syyskuussa 3,9 prosenttia vuodentakaisesta. Teollisuuden päätoimialoista työpäiväkorjatun liikevaihdon kasvu oli voimakkainta sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 17,7 prosenttia, sekä kaivostoiminnassa ja louhinnassa, 13,3 prosenttia. Teollisuuden kausitasoitettu liikevaihto kasvoi 1,9 prosenttia elokuuhun verrattuna.

Jurmon uusi imutyhjennyslaite lisäsi kerätyn käymäläjätteen määrää Saaristomerellä

Jurmon uusi imutyhjennyslaite.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n Jurmoon sijoittamasta kiinteästä imutyhjennyslaitteesta on sen ensimmäisellä kaudella kerätty yhdeksän kuutiota käymäläjätettä. On arvioitu, että vesistöön päästessään tämä määrä loisi kasvumahdollisuudet jopa 4 500 kilolle levää. Kaiken kaikkiaan käymäläjätettä veneilykaudelta on Saaristomerellä kerätty noin 60 kuutiota.

Urheilu

Timo Furuholm jatkaa Interissä

Timo Furuholm ja Niko Markkula.

Interin hopeajoukkueen kapteeni ja pitkäaikainen Inter-hyökkääjä Timo Furuholm ja Inter ovat allekirjoittaneet kaksivuotisen pelaajasopimuksen.

Åboraakkeli: Tepsin uusi alku?

TPS:n uusi valmentaja Marko Virtanen.

TPS:n kiekkomiehistö palaa tällä viikolla maaottelutauolta vierasotteluiden merkeissä. Perjantaina TPS poikkeaa Kuopiossa ja lauantaina matka jatkuu Ouluun. Samalla nähdään ensimmäiset oikeat viitteet Marko Virtasen TPS:stä.

Interin rungon määrä olla kasassa marraskuun lopussa

Interissä toivotaan monen oman juniorin pystyvän seuraamaan Elias Mastokankaan esimerkkiä kohti Veikkausliigaa.

Pöly Veikkausliigakauden 2019 ympärillä on vasta laskeutunut, mutta seurojen toimistoilla on täysi vilske, kun ensi kauden joukkueita kootaan.

Kaapo Kakolle tunnustuspalkinto diabeetikoilta

Kaako Kakko.

Suomen Diabetesliitto jakaa Vuoden diabetesteko -palkinnon vuosittain Maailman diabetespäivänä 14. marraskuuta. Tänä vuonna tunnustuksen saaja on jääkiekkoilija Kaapo Kakko . Ykköstyypin diabetesta sairastava Kakko on yksi Suomen tämän hetken tunnetuimmista urheilijoista. Hän oli ratkaisevassa roolissa, kun Suomi voitti tänä vuonna maailmanmestaruuden sekä aikuisten, että alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.

Jesper Engström siirtyy VPS:sta Interiin

Jesper Engström (oik.) on aiemmin nähty Veikkausliigassa VPS:n paidassa.

Vaasan Palloseuraa aiemmilla kausilla edustanut Jesper Engström ja Inter ovat allekirjoittaneet kauden 2020 kattavan pelaajasopimuksen. Sopimukseen sisältyy myös seuran optio kaudesta 2021.

Henrik Moisander jatkaa Interin maalilla

Henrik Moisande.

Maalivahti Henrik Moisander ja Inter ovat allekirjoittaneet kauden 2020 kattavan pelaajasopimuksen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.