Jälkipeli: Nuorimmat triathlonin harrastajat ovat alakouluikäisiä

Triathlon-kisa alkaa aika uintiosuudella, niin nuorten kuin aikuistenkin kisoissa. Junior Challenge -kilpailun nuorimmat kisailevat yhdessä isän tai äidin kanssa. Triathlon-kisa alkaa aika uintiosuudella, niin nuorten kuin aikuistenkin kisoissa. Junior Challenge -kilpailun nuorimmat kisailevat yhdessä isän tai äidin kanssa. Kuva: Hannu Tuominen

Tunnelma on leppoisan rento. Aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta. Kannustavaa yleisöä on paikalla runsaasti. Nuorimmat Aurajokeen pulahtavat kilpailijat ovat seitsemän vuotiaita. Vaikka takana on uinnin jälkeen vielä pyöräily ja juoksu, on kaikilla maalissa hymy huulilla. Vanhemmat ja isovanhemmat seuraavat jälkipolvensa liikunnallista suoritusta tyytyväisinä.

Junior Challenge, 7–16 -vuotiaille järjestetty triathlonkilpailu, on osa isompaa Challenge Turku -tapahtumaa. Kyseessä on juniori-ikäisille suunnattu urheilutapahtuma, jossa on mahdollisuus tutustua mielenkiintoiseen kestävyyslajiin. Ei tiedä, vaikka joku näistä pikkutriathloneista olisi tulevaisuudessa uusi paulikiuru.

Tapahtumassa on aina mukana iso joukko Turun Urheiluliiton talkoolaisia. Seuran triathlonjaosto eräs maamme ensimmäisistä triathlonseuroista. Jäseniä on yli 200, aloittelevista kuntoilijoista huippu-urheilijoihin. Esikuviakin löytyy, sillä turkulainen seura on tällä hetkellä Suomen menestynein triathlonseura. Tokion olympialaisiin tähtäävä Henrik Goesch ja estejuoksijanakin tunnettu Astrid Snäll ovat lajin kotimaisia huippunimiä.

Triathlonissa monia kiehtoo lajin tasa-arvoisuus. Naisilla ja miehillä on kilpailtaessa samat matkat. Yhteisöllisyyskin korostuu. Monille triathlon on muodostunut elämäntavaksi.

Junior Challenge -kilpailun nuorimmat kisailevat yhdessä isän tai äidin kanssa. Matkaa taivalletaan alusta loppuun yhdessä. Tavoite on saada lapsille hauska kokemus. Vanhemmat juniorit kisaavat halutessaan ihan tosissaan. Onpa joukossa jo nuoria lajieksperttejäkin.

– Monelle triathlon on rinnakkaislaji. Osa harrastaa uintia, yleisurheilua tai hiihtoa. Erikoistuminen tapahtuu vasta noin lukioikäisenä. Silloin vaatimustaso nousee ja matkat pidentyvät, kertoo Hilla Läärä, Turun Urheiluliiton triathlonjaoston nuorisovalmentaja.

Kestävyyslajit eivät ole nykynuorten keskuudessa suosiossa. Vanhemmilla on iso merkitys oman lapsen lajivalinnassa.

– Moni lapsi valitsee triathlonin vanhempiensa ansiosta. Urheilulliset isät ja äidit, jotka itsekin harrastavat kestävyysliikuntaa, ohjaavat omia lapsiaan tämän harrastuksen pariin. Itse vedän 10-15 -vuotiaiden ryhmää. Tammikuussa aloitimme ja mukaan tuli toistakymmentä innokasta lasta. Toimintamme perustuu yhteisharjoituksiin. Järjestämme muun muassa yhteisiä pyörä- ja juoksulenkkejä.

Huipputriathlonistit ovat usein taustoiltaan entisiä kilpauimareita. Aloittelijan ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan uintitekniikastaan.

– Meillä on tarjolla erityisesti uintivalmennusta, jossa keskitytään vapaauinnin tekniikkaan. Ei tarvitse olla lähtökohdiltaan kilpauimari. Uinti on kuitenkin tekninen laji, ja siksi on hyvä, että sen oppii jo nuorena. Nuorilla matkat ovat kuitenkin vielä lyhyitä. Aloituskynnys on matala.

Kilpailukäyttöön tarkoitettu aikuisten maantiepyörä on arvokas hankinta. Nuorten kohdalla varusteilla on pienempi merkitys.

– Laji on juniori-ikäisille edullinen, eli siitäkään ei lajin harrastaminen jää kiinni. Aloittamiseen ei tarvita kuin uimahousut, uimalasit, lenkkarit ja ihan tavallinen pyörä. Harjoituksiin voi saapua Jopolla. Lajin harrastamisen aloittamiseksi ei tarvitse siis mennä ensimmäiseksi pyöräkauppaan. Hyvän käytetynkin kilpapyörän saa noin 300 eurolla.

Olennainen osa triathlonkilpailua on varusteiden vaihto. Aikuisten kisoissa uintimatkat ovat siksi pitkiä, että jokainen kilpailija käyttää märkäpukua. Kasvuiässä olevalle juniori-ikäiselle ei märkäpuku ole oleellinen hankinta.

– Märkäpuku ei ole välttämättömyys, sillä uintimatkat ovat junioreilla lyhyet. Kesällä pintavesikin on riittävän lämmintä.

Hannu Tuominen

Vanhemmissa juniori-ikäluokissa kisaillaan jo tosissaan. Vanhemmissa juniori-ikäluokissa kisaillaan jo tosissaan. Kuva: Hannu Tuominen

Sunnuntain runsaat sateet ovat saaneet joet tulvimaan pelloille

Sunnuntain runsaat sateet ovat saaneet joet tulvimaan pelloille länsi- ja etelärannikon vesistöissä ja Lounais-Suomessa. Eurajoella vedenkorkeus on noussut tulvarajalle Euran keskustassa ja Säkylän Pyhäjärvi on säännöstelyrajan yläpuolella.

Pääkirjastossa jääkiekkoilijoita, luontoa ja eläimiä

Pääkirjastossa on tarjolla erilaista puuhailua talvilomaviikolla.

Turun palloseuran jääkiekkoilijat vierailevat Turun pääkirjaston tieto-osastolla 20. helmikuuta kello 17. Luvassa on pelaajien haastattelut, pöytälätkähaaste ja nimmareiden jakoa.

Kortiton huumekuski kiinni Kaarinassa

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 9.45 Kaarinassa Paraistentiellä henkilöauton, jonka kuljettajalle tehty huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen amfetamiinille, eikä kuljettajalla ollut voimassa olevaa ajokorttia.

Talvilomapuuhaa tarjolla Vimmassa

Vimman maksuton talvilomatapahtuma on avoinna 18.–20. helmikuuta joka päivä klelo 12–16. Toiminnassa on 9–18-vuotiaille luvassa peliluola, lautapelejä, palapelejä, elokuvia ja erilaisia työpajoja. Tapahtumaan osallistuvilla tulee olla maksuton nuorisokortti. Kortin hakemuksen saa Vimmasta tai mistä tahansa nuorisotilasta.

Verohallinto keräsi tammikuussa 7 308 miljoonaa euroa

Verohallinnon tammikuussa keräämät verojen nettokertymät olivat yhteensä 7 308 miljoonaa euroa. Verohallinnon verokertymissä ei näy Tullin keräämä arvonlisävero ja Trafin keräämät verot.

Vamma päätti Koilahden hallikauden

Taika Koilahti.

Yksi eturivin turkulaisyleisurheilija on poissa 15.–16. helmikuuta käytävistä halli-SM-kisoista. Pituushyppääjä Taika Koilahden hallikausi päättyi jo kauden ensimmäisessä pituuskisassa viime viikolla reisivammaan.

Nuori kuski kaahasi roimaa ylinopeutta moottoritiellä Kaarinassa

Poliisipartio mittasi sunnuntaina kello 00.55 Kaarinassa moottoritiellä Raadelman liittymän kohdalla henkilöautolle nopeuden 152 km/h. Tiellä oli suurin sallittu nopeus 100 km/h.

Torninosturin pystytys estää läpiajon ja pysäköinnin Kauppiaskadulla

Hamburger Börsin työmaalla pystytetään torninosturi viikolla 8. Pystytys tapahtuu 17.-21. helmikuuta kello 7.-16.

Tuuli voimistuu myrskyksi

Sunnuntai-illan ja maanantaiaamupäivän aikana etelänpuoleinen tuuli voimistuu myrskyksi. Maa-alueilla voimakkaimmat puuskat esiintyvät länsirannikon maakunnissa.

Viemäri- ja vesijohtotyö estää läpiajon Riippakoivunkadulla maaliskuulle asti

Viemäri- ja vesijohtotyö estää läpiajoliikenteen osoitteessa Riippakoivunkatu 17-19 Mälikkälässä maanantaista alkaen. Työstä on haittaa molemmissa ajosuunnissa.

Jälkipeli: Pöytyällä ei jääty ihmettelemään – talkootyöllä rakennettiin oma liikuntahalli

Lukko Areena on talkoovoimalla noussut liikuntapaikka Pöytyällä. Toteutustapa on ollut täysin poikkeuksellinen. Hallin lattiaan on maalattu myös viivoja pesäpallon harjoittelua varten. Sähly toimii alkulämmittelynä ennen pesisharjoituksia.

Loukonkulman Lukko ei kuulosta monellekaan kovin tutulta. Silti pieni kyläyhdistys on tehnyt jotain sellaista mahdolliseksi, mikä, etenkin kaupungeissa, kuulostaa täysin mahdottomalta. Pöytyän itäosaan vahvasti talkooporulla rakennettua liikuntahallia on käyty ihmettelemässä laajemmaltikin.

Loton potti ponnahtaa 3,6 miljoonaan euroon

Lotosta ei löytynyt kierroksella 7/2020 yhtään täysosumaa. Ensi viikolla potissa on 3,6 miljoonaa euroa.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi joulukuussa 6,7 prosenttia

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, % (TOL 2008).

Teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan joulukuussa 6,7 prosenttia vuodentakaisesta. Teollisuuden liikevaihto kasvoi päätoimialoista eniten sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 45,4 prosenttia, sekä metalliteollisuudessa, 22,2 prosenttia vuodentakaisesta. Teollisuuden kausitasoitettu liikevaihto kasvoi 4,0 prosenttia marraskuuhun verrattuna.

Ajokiellossa ollut kuski jäi kiinni Nostoväenkadulla seitsemännen kerran vuoden aikana

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 21.40 Turussa Nostoväenkadulla henkilöauton, jonka kuljettajana ollut vuonna 1999 syntynyt nainen oli ajokiellossa.

Rakennuskustannukset nousivat tammikuussa 0,6 prosenttia

Rakennuskustannusindeksin pitkän aikavälin kehitys.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuskustannukset nousivat tammikuussa 0,6 prosenttia vuodentakaisesta. Työkustannukset nousivat 1,8 prosenttia ja palveluiden hinnat 1,4 prosenttia edellisen vuoden tammikuuhun verrattuna. Tarvikepanosten hinnat laskivat 0,4 prosenttia vuodentakaisesta.

Sähköliiton lakko päättynyt kaikissa yrityksissä

Sähköliiton lakko on päättynyt kaikissa teknologiayrityksissä. Liitto aloitti lakkonsa 5. joulukuuta kahdessatoista teknologiayrityksessä, ja lakko jatkui yrityksissä kaksi kuukautta ja osassa sitäkin pidempään.

Lisäävän valmistuksen täydennyskoulutusta suunnittelijoille ja yritysjohdolle

Turussa järjestetään kevään aikana koulutusta, joka on suunnattu kokeneille suunnittelijoille.

Lisäävän valmistuksen tehokkaampi hyödyntäminen edellyttää yritysten suunnitteluosaamisen vahvistamista. Tähän tarpeeseen järjestetään Turussa kevään aikana koulutusta, joka on suunnattu kokeneille suunnittelijoille. Viisipäiväisen koulutuksen lisäksi järjestetään toinen, kahdesta koulutuspäivästä muodostuva suppeampi kokonaisuus yritysjohdon edustajille. Ilmoittautumisaika koulutuksiin päättyy runsaan viikon kuluttua.

Hoitotarvikejakelua pyrittävä kehitettämään

Kirjoittajien mukaan Turkuun kaivataan hoitotarvikkeille jakelupistettä joko ydinkeskustaan tai ainakin lähelle keskeisiä joukkoliikennereittejä.

Turun kaupungissa on meneillään suuret sopeuttamistoimet. Niillä haetaan toiminnan tehostamista ja palvelujen parantamista. Yhtenä konkreettisena toimenpiteenä esitämme hoitotarvikejakelun kehittämistä ja helpommin saavutettavuutta.

Urheilu

Vamma päätti Koilahden hallikauden

Taika Koilahti.

Yksi eturivin turkulaisyleisurheilija on poissa 15.–16. helmikuuta käytävistä halli-SM-kisoista. Pituushyppääjä Taika Koilahden hallikausi päättyi jo kauden ensimmäisessä pituuskisassa viime viikolla reisivammaan.

Jälkipeli: Pöytyällä ei jääty ihmettelemään – talkootyöllä rakennettiin oma liikuntahalli

Lukko Areena on talkoovoimalla noussut liikuntapaikka Pöytyällä. Toteutustapa on ollut täysin poikkeuksellinen. Hallin lattiaan on maalattu myös viivoja pesäpallon harjoittelua varten. Sähly toimii alkulämmittelynä ennen pesisharjoituksia.

Loukonkulman Lukko ei kuulosta monellekaan kovin tutulta. Silti pieni kyläyhdistys on tehnyt jotain sellaista mahdolliseksi, mikä, etenkin kaupungeissa, kuulostaa täysin mahdottomalta. Pöytyän itäosaan vahvasti talkooporulla rakennettua liikuntahallia on käyty ihmettelemässä laajemmaltikin.

Pudotuspeleihin kiriminen vaatii tasaisuutta Ura Basketilta

Dustin Thomasin panos Uran hyökkäyspelaamisessa on ollut suuri.

Kun Korisliigan runkosarjaa on pelaamatta runsas neljännes, joukkueiden voimasuhteet ovat hyvin selvillä. Kaarinan Ura Basketin osalta tämä tarkoittaa sitä, että joukkueella on mahdollisuus taistella pääsystä kahdeksan parhaan joukkoon pudotuspeleihin. Pudotuspelipaikka vaatisi kuitenkin erinomaista onnistumista ja, ennen kaikkea, tasaisuutta.

Nuori norjalaiskärki Kalabatama sopimukseen TPS:n kanssa

Kabamba Tumba Kalabatama.

TPS:n Veikkausliigajoukkue vahvistaa hyökkäyspäätään norjalaiskärki Kabamba Tumba Kalabatamalla . TPS:n ja Kalabataman välinen sopimus on 2+1-vuotinen.

Raviurheilu on i ntohimoisten ja lannistumattomien laji

Jyrki Filatoff on ravivalmentaja ja pitkän linjan ohjastaja.

>name="paraovr" type="string" value="0100181B000010000100AF1B000008000000000000000000"Raviurheilu on yksi lukuisista hevosurheilulajeista, joka ihastuttaa vauhdin hurmallaan. Raviurheilu on levinnyt lajina Eurooppaan 1700-luvulla Yhdysvalloista. Suomessa ensimmäiset ravit järjestettiin vuonna 1817 Turun Aurajoen jäällä. Nykyään raveja järjestetään ympäri Suomea melkein vuoden jokaisena päivänä.

Jälkipeli: Loimu-legenda Ossi Rumpunen siirtyi työelämään, lentistä unohtamatta

Raision Loimun pitkäaikainen pelaaja Ossi Rumpunen lopetti uransa pääsarjatasolla ja siirtyi työelämän puolelle. Luokanopettajan virka löytyi Raision Friisilän koulusta.

Ossi Rumpunen on palannut ”rikospaikalle”. Siitä on kulunut parikymmentä vuotta, kun Pikku-Ossi aloitti kolmannen luokan Friisilän koulun musiikkiluokalla. Nyt samainen mies astelee koulun käytävillä luokanopettajana. Maisteri Rumpunen on siirtynyt sujuvasti ammattilaiskentiltä työelämään – lentopalloa unohtamatta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!