Otteluanalyysi: TPS hölmöili, MYPA nousi kahden maalin takaa tasapeliin

Jussi-Pekka Rämä. Jussi-Pekka Rämä. Kuva: Lasse Virtanen

Jumbojoukkue MYPA on noussut TPS:n peikoksi jalkapallon Ykkösessä. Kouvolalaiset nousivat Kupittaalla kahden maalin tappioasemasta tasapeliin 2-2 (1-0), eivätkä olleet kovin kaukana edes voitosta. Joukkueet ovat kohdanneet kolmasti. Kummallakin on yksi voitto, kerran on pelattu tasan. MYPA:lla on 11 pistettä, joista se on saanut TPS-peleistä neljä eli yli kolmanneksen. Saldo on hämmästyttävä.

TPS on edelleen vahvasti kiinni karsijan paikassa, mutta nähdyn kaltaisella esityksellä karsinnoissa ei ole mitään mahdollisuuksia. On aivan sama, onko vastassa KPV, VPS tai RoPS.

Maalit: 45. Alim Moundi 1-0, 48. Eliecer Espinosa (Mika Ääritalo) 2-0, 59. Jussi-Pekka Rämä 1-2, 89. Rämä 2-2.

Yleisöä: 1 827.

Kentän kunkku: Jussi-Pekka Rämä, MYPA. Teki kaksi maalia ja oli tehdä kolmannenkin ottelun lopussa. Se olisi ollut voittomaali. Vasurille avautui tilaa, mutta laukaus painui taivaan tuuliin. Oli kuitenkin todellinen tehomies. On tehnyt Ykkösessä tällä kaudella neljä maalia, joista kaksi syntyi maanantaina Kupittaalla.

Matsin surkeinta: Oskari Jakonen teki 63. peliminuutilla läheltä maalin Mika Ääritalon syötöstä. Yleisön yllätykseksi maali hylättiin paitsiona. TPS-valmentaja Tommi Pikkarainen kertoi pelin jälkeen näyttäneensä tilanteen tallenteelta lipun nostaneelle avustavalle erotuomarille eli islantilaiselle Gunnar Helgasonille. Tämä oli Pikkaraisen mukaan pyytänyt anteeksi tuomiota. Pikkarainen arvioi, että Helgason oli pahasti jäljessä tilanteesta, joka ei voinut olla paitsio. Helgason ei kyennyt puolustautumaan muuta kuin sanomalla: "It was my feeling" (se oli tuntemukseni). Se on laiha lohtu

Tuhlaajapoika: Tuhlaajia oli kentällä paljon, tolpat kolisivat ja ylärimaankin osuttiin. Tittelin saa TPS:n Eliecer Espinosa, joka toki teki maalin, mutta ampui kerran tolppaan ja kerran avotilanteesta päin maalivahtia.

Illan erikoisuus: Sami Rähmönen pelasi 350. sarjaottelunsa TPS-paidassa. Pohjoismainen vaihto-ohjelma tuotti peliin islantilaisen erotuomarin Egill Arnarin ja avustavan erotuomarin Gunnar Helgasonin.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Valmentajat eivät olleet tyytyväisiä islantilaiserotuomarin linjaan, mutta hän teki itsestään aika lailla näkymättömän. Se on aina hyvän erotuomarin merkki.

Mitä sanottiin?:

Sami Rähmönen, TPS: Kontrolli katosi. Saatiinkohan viimeiseen 20 minuuttiin kahta peräkkäistä syöttöä omille. Ei voi olla tyytyväinen. Peliin katsomisen paikka.

Tommi Pikkarainen, TPS: Täytyy olla äärimmäisen pettynyt esitykseen. Ensimmäinen kymmenen minuuttia oli hyvä. Puolustaminen oli koko ottelun heikkoa. Ei kukaan ole meitä vastaan saanut noin paljon paikkoja kuin MYPA. Puolustuspelaaminen epäonnistui totaalisesti. Olisimme ihan hyvin voineet hävitä pelin lopussa. Emme olleet ainoita epäonnistujia. Linjatuomarin (avustavan erotuomarin) tuomio 3-1-maalissa oli järkyttävä. Se ei ollut mikään senttituomio. Hirvittävä epäonnistuminen. Hän myönsi virheensä. Vieköön tuskansa Islantiin mennessään. Mutta olisimme itsekin voineet tehdä vaikka kuinka monta maalia. Ihmeellinen pudotus pitkän, hyvän, tasaisen jakson jälkeen.

Jukka Karjalainen, MYPA: Kahden maalin takaa noustiin sarjakakkosta vastaan vieraissa. Sitä ei välttämättä tee sarjan ykkönenkään täällä. Aivan älyttömän tärkeä piste. Kuusi tappiota putkeen ja ollaan tuskailtu maalinteon kanssa. Tämä on henkisesti meille paljon isompi piste kuin muuten osataan nähdä.

Jussi-Pekka Rämä, MYPA: Olisi vielä kolmannenkin voinut tehdä. Oli aika hyvä paikka vasemmalla jalalla, mutta ei mennyt. Vähän keskittyminen herpaantui siinä.

Analyysi: Ennusmerkit olivat ilmassa koko ottelun ajan, vaikka TPS aloittikin räväkästi ja Eliecer Espinosa täräytti heti tolppaan. MYPA ei kuitenkaan nöyristellyt, vaan hyökkäsi rohkeasti ja kykeni luomaan maalipaikkoja.

TPS lähti peliin kolmella topparilla ja wingbackeillä. Keskikentällä oli siis viisi miestä, mutta se ei jostain syystä näkynyt pelin kulussa. Keskialueen puolustaminen oli täyttä reikäjuustoa, MYPA juoksi muodosta läpi ja jätti pakit suojattomiksi ottamaan seisovilta jaloilta vastaan hyökkäyksiä.

Toppari Aldayr Hernandez loukkasi toisella puoliajalla kylkensä ja hänet otettiin vaihtoon. Tilalle juoksi Oskari Jakonen ja puolustus muuttui neljän linjaksi. Vasta sen jälkeen alkoi tulla lunta kunnolla tupaan. MYPA iski kaksi maalia ja oli tehdä lopussa kolmannenkin. TPS oli lopussa puolustussuuntaan täysin tuuliajolla, eikä tappio ollut kaukana. Huono puolustaminen ei ehkä sittenkään johtunut muodosta, vaan ... huonosta puolustamisesta.

Kolikon toinen puoli oli se, että TPS loi pelissä tasaiseen tahtiin maalipaikkoja, hyviä sellaisia, ja se olisi voinut paremmalla viimeistelyllä viedä pelin leikitellen.

Oma lukunsa on Jakosen paitsiona hylätty maali. Se olisi vienyt TPS:n johtoon jo 3-1. Se olisi todennäköisesti tappanut pelin. Jos ja jos. Hyökkäyssuuntaan täysin kelvollinen esitys, joskin huolimaton ja toisaikainen, oli puolustussuuntaan täysin kelvoton. Pakkeja ei voi yksin syyttää. Keskialueen puolustus petti pahasti. Maalivahti Miikka Mujunen on hyvä reaktiotorjuja ja kykenee ihmepelastuksiin, mutta yhtä hän ei hoida. Keskityspallot ovat Akilleen kantapää. Joukkue on hermostunut kulmapotkuissa, sillä maalivahti ei klaaraa keskityksiä edes omalla vitosen alueella. Se on merkittävä heikkous.

TPS:n on ryhdistäydyttävä ja pantava puolustus kuntoon. Se on voittanut huonommallakin hyökkäyspelillä, sillä on kykyä ja voimaa ratkaista. Mutta jos puolustus ei pidä, ei karsintaotteluissa ole mitään mahdollisuuksia. Jos sinne asti edes päästään.

TPS: Miikka Mujunen; Aldayr Hernandez (53. Oskari Jakonen), Rasmus Holma, Valtteri Vesiaho; Jonni Peräaho, Alim Moundi (65. Otto Ollikainen), Matej Hradecky, Mika Mäkitalo (84. Jani Virtanen), Sami Rähmönen; Eliecer Espinosa, Mika Ääritalo.

MYPA: Tomas Turunen; Rico Finnäs, Johannes Kytilä, Tino Palmasto, Nuutti Laaksonen; Maksim Gussel, Samuel Lindeman (81. Roni Huhtala), Jari Hassel, Karel Usta (90. Oskari Pasanen); Anttoni Huttunen (78. Tomi Saarelma), Jussi-Pekka Rämä.

Erotuomari: Egill Arnar, Islanti.

Varoitukset: Kytilä, MYPA.

Lasse Virtanen

Hirvikanta pieneni, vasatuotto laski

Luonnonvarakeskuksen (Luke) arvion mukaan hirvikannan koko syksyn jahdin jälkeen oli noin 87 200 hirveä. Kanta-arvion 95 prosentin luottamusväli on 74 800–100 600 yksilöä. Edelliseen vuoteen verrattuna kanta pieneni 8,5 prosenttia.

Alkoholin matkustajatuonti kokonaisuudessaan väheni viime vuonna

Alkoholijuomien matkustajatuonti väheni 12,4 prosenttia sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna vuonna 2019 edelliseen vuoteen verrattuna. Litramääräisesti matkustajatuonti kasvoi hieman.

Eurojackpotin potti kohoaa 47 miljoonan euroon

Eurojackpotin kierroksen 9/2020 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla pelissä on tarjolla 47 miljoonan euron potti. Perjantai-Jokerin arvonnassa löytyi kaksi täysosumaa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Turun yliopiston vuoden alumni

Sauli Niinistö.

Turun yliopiston vuoden alumnin tunnustus myönnettiin tasavallan presidentti Sauli Niinistölle Turun yliopiston 100. vuosijuhlassa 28. helmikuuta. Vuoden alumnina presidentti Niinistö kannustaa tieteentekijöitä rohkeaan työhön paremman tulevaisuuden rakentamiseksi.

Koirien kiinnipitoaika alkaa sunnuntaina

Koira pitää pitää kiinni ulkoillessa 1. maaliskuuta jälkeen aina elokuun 19. päivään asti.

Metsästyslain mukainen koirien kiinnipitoaika alkaa koko maassa sunnuntaina 1. maaliskuuta. Lain mukaan koirat on pidettävä kytkettyinä maaliskuun alusta aina elokuun 19. päivään asti. Näin taataan rauha luonnoneläimille pesiä ja kasvattaa poikasia.

Suomigrammi visualisoi tilastoja Suomen maastosta

Maanmittauslaitos on kehittänyt uuden palvelun, joka visualisoi maastotietokannasta laskettuja tilastoja. Suomigrammi-palvelu kertoo esimerkiksi sen, montako kilometriä Suomessa on autoteitä, missä kunnassa on eniten peltopinta-alaa tai mistäpäin maata löytyvät suurimmat loma-asuntokeskittymät.

Suomen lentokenttien kautta lensi kaksi miljoonaa matkustajaa tammikuussa

Reitti- ja tilauslentojen matkustajat Helsinki-Vantaalla ja muilla kotimaan lentoasemilla.

Suomen lentokenttien kautta lensi yhteensä 2,0 miljoonaa matkustajaa tammikuussa. Helsinki-Vantaan lentoasemalla matkustajia kertyi 1,6 miljoonaa ja muilla kotimaan lentoasemilla yhteensä 0,4 miljoonaa matkustajaa. Helsinki-Vantaan lentoaseman osuus oli 80 prosenttia kotimaan kenttien koko matkustajamääristä.

Digi- ja väestötietoviraston palveluissa ruuhkaa, todistusten käsittelyaika pitkittynyt

Osassa Digi- ja väestötietoviraston palveluja on ruuhkaa, mikä pidentää tällä hetkellä muun muassa väestötietojärjestelmästä saatavien todistusten käsittelyaikaa. Sähköisen palvelun kautta asiakas voi saada todistuksen jopa välittömästi.

Tunnetko sinäkin kotihäpeää?

Moni tuntee kotihäpeää..

Lapsuudessa kaikilla oli vain tapana pimpottaa kaverin ovikelloa ja mennä kylään. Kodin siisteydestä tai designhuonekaluista ei välitetty, kunhan oli seuraa. Nykyään vierailu pitää tietysti sopia etukäteen, mutta siihen liittyy usein vielä järkyttävä määrä puunaamista ja laittamista. Jotta kukaan ei vahingossakaan luule, että täällä asutaan tiskivuorien ja villakoirien keskellä. Kunnollisen ihmisen koti pitäisi olla kuin tanskalaisen sisustuslehden aukeamalta.

Teollisuuden tuottajahinnat laskivat 1,6 prosenttia

Tuottajahintaindeksi (THI) 2015=100, 1/2015–01/2020.

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden tuottajahinnat laskivat keskimäärin 1,6 prosenttia vuoden 2019 tammikuusta vuoden 2020 tammikuuhun. Kotimaahan myytyjen teollisuustavaroiden tuottajahinnat laskivat 1,8 prosenttia, kun taas vientitavaroiden tuottajahinnat laskivat 1,2 prosenttia.

Karkauspäivänä maistraateissa vihitään 81 paria

Karkauspäivä on vakiintunut suosituksi vihkipäiväksi. Kolme viimeisintä karkauspäivää näyttäytyvät erityisen suosittuina, eikä tämä vuosi jää huonommaksi: tänä vuonna maistraateissa vihitään 81 paria. Kaikkiaan hääpäiväänsä juhlii 1 192 paria, jotka on vihitty päivämäärällä 29.2. (luku ei sisällä eronneita pareja ja leskeksi jääneitä puolisoita).

Viinamäen päiväkoti avautuu ensi viikolla

Viinamäen päiväkoti.

Nummenmäelle rakennettu Viinamäen uusi päiväkoti otetaan käyttöön maanantaina 2. maaliskuuta. Uusi päiväkoti on rakennettu samalle tontille, jossa sijaitsi aikaisempi ja rakentamisen yhteydessä purettu päiväkotirakennus. Päiväkoti on toiminut väistötiloissa hajautettuna kolmeen eri toimipisteeseen 1. elokuuta 2019 lähtien.

Yhteisvastuu-konsertti johdattelee luontokuvien maailmaan

Yhteisvastuukonsertti järjestetään seurakuntien toiimitalolla Eerikinkatu 3:ssa.

Lapin erämaat ja Etelä-Suomen luontomaisema maalautuvat mielikuviin perjantaina 28. helmikuuta kello 19 seurakuntien toimitalolla järjestettävässä konsertissa. Säveltäjä ja sanoittaja Ari Törmä esittää omia kappaleitaan sekä ottamiaan luontokuvia Yhteisvastuun hyväksi.

Topinojan kiertotalouspuiston kaavamuutosehdotus lautakuntaan

Kaupunkiympäristölautakunta saa ensi tiistaina käsiteltäväkseen asemakaava- ja asemakaavanmuutosehdotuksen, joka koskee Topinojan kiertotalouspuistoa.

Suomen ekologisesti merkittävät vedenalaiset meriluontoalueet tunnistettu

Monimuotoista merenpohjaa, jossa kivien lomassa esimerkiksi rakkohaurua (ruskolevä kuvan oikeassa alalaidassa), hauraa (heleänvihreän niityn muodostava putkilokasvi) ja punahelmilevää (viininpunaiset tupsut kivien päällä). Vastaavanlaisia monipuolisia elinympäristöjä, jotka tarjoavat suojaa, ravintoa ja lisääntymispaikkoja selkärangattomille, kaloille ja myös linnuille löytyy useilta eteläisen Suomen ulkosaariston EMMA-alueilta.

Vedenalaisen meriluonnon arvokohteet täytyy tunnistaa, jotta niiden tehokas suojelu ja kestävä käyttö on mahdollista. Tieto Suomen rannikon 87 ekologisesti tärkeästä alueesta on ensimmäistä kertaa koottu yhteen.

IS: Vasemmistoliiton Misha Dellingerin vihatilistä alkaa rikostutkinta

Lounais-Suomen poliisi käynnistää esitutkinnan Vasemmistoliiton läntisen alueen entisen toiminnanjohtajan Misha Dellingerin Twitteriin perustamasta vihatilistä, kertoo Ilta-Sanomat .

Turun lukioiden kuvataiteen diplominäyttely Brinkkalan galleriassa

Iida Lahnalahti Luostarivuoren lyseosta tutki "Valot ja varjot" -aihetta valokuvauksen keinoin viime vuoden näyttelyssä.

Brinkkalan galleriassa perjantaina 28. helmikuuta avautuvassa Turun lukioiden kuvataiteen diplominäyttelyssä on esillä viiden lukion kuvataiteen diplomitöitä.

Jalkakäytävillä käytettävien betonilaattojen ulkoasua aiotaan uudistaa ydinkeskustassa

Kauppatorin uudistamisen yhteydessä kohennetaan jalankulun houkuttelevuutta koko ydinkeskustassa. Yksi osa tätä on jalkakäytävillä käytettävien betonilaattojen ulkoasun uudistaminen.

Urheilu

Jälkipeli: Kiekkoselostaja Markku Silvennoinen ei laske työtunteja

Markku Silvennoisen ääni on tullut jo monelle tutuksi TPS:n kiekko-otteluiden selostuksista. Auran Aallot aloitti vuosikymmeniä sitten ottelutunnelmien välittämisen, mutta nyt Silvennoisen nykyinen työnantaja on Radio City.

Taivaalta putoaa jalkarätin kokoisia märkiä lumihiutaleita. Sohjoinen loska lentää tuulilasiin tienpinnasta. Puolenyön aikaa tulee nautittua kahvikupponen huoltoasemalla. Onneksi kotiin on matkaa enää alle 300 kilometriä. Aamuyöstä ollaan jo Turussa.

Taika Koilahti, Titta Keinänen ja Susanna Tapani Turun ensimmäiset urheilijalähettiläät

Taika Koilahti.

Turkulaiset nuoret urheilijat menestyivät viime vuonna. Nuorten menestystä juhlistetaan mitalikahvitilaisuudessa torstaina illalla Turun linnassa. Urheiluakatemiaohjelman johtaja Antti Paananen Olympiakomiteasta, Turun kaupunginjohtaja Minna Arve sekä liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari pitivät nuorille onnittelupuheet. Nuoret saivat diplomit ja ruusut.

Turkulainen Vilho Aatola kansainvälisessä Rotax Winter Cup -kartingkisassa Micro Max -luokan paras suomalainen

Vilho Aatola.

Paimion South West Kartingia edustava turkulainen Vilho Aatola , 11, on sijoittunut parhaana suomalaisena seitsemänneksi RMC Euro Trophy Winter Cupissa, Micro Max -luokassa, Espanjan Campilloksessa. Winter Cup -osakilpailu on Aatolan ensimmäinen kansainvälinen kilpailu, johon hän on ulkomailla osallistunut.

TPS lainaa laitahyökkääjän Italian Parmasta

Tehe Olawale.

Veikkausliigakauteen valmistautuva TPS on hankkinut kaksi uutta vahvistusta riveihinsä. Molemmat TPS:n uudet pelaajat ovat italialaisen jalkapallokoulun kasvatteja.

Vapaaottelija Jerry Kvarnström syttyy vaikeissa olosuhteissa

Jerry Kvarnström puolustaa mestaruusvyötään Puolassa maaliskuun alussa.

Urheilun hienous on yllätyksellisyydessä. Daavid ja Goljat -asetelma on yksi urheilun suurimpia yleisömagneetteja. Kun paremmuudesta kilpaillaan, mitä tahansa voi tapahtua.

Italian Serie A:ssa pelannut Masahudu Alhassan TPS-paitaan

Masahiudu Alhassan.

Veikkausliigakauteen valmistautuva TPS on hankkinut vahvistuksen puolustuspäähänsä. Laitapuolustaja Masahudu Alhassanin sopimus kattaa kauden 2020. 27-vuotias ghanalaispelaaja on alun perin italialaisen jalkapallokoulun kasvatteja.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.