Otteluanalyysi: TPS hölmöili, MYPA nousi kahden maalin takaa tasapeliin

Jussi-Pekka Rämä. Jussi-Pekka Rämä. Kuva: Lasse Virtanen

Jumbojoukkue MYPA on noussut TPS:n peikoksi jalkapallon Ykkösessä. Kouvolalaiset nousivat Kupittaalla kahden maalin tappioasemasta tasapeliin 2-2 (1-0), eivätkä olleet kovin kaukana edes voitosta. Joukkueet ovat kohdanneet kolmasti. Kummallakin on yksi voitto, kerran on pelattu tasan. MYPA:lla on 11 pistettä, joista se on saanut TPS-peleistä neljä eli yli kolmanneksen. Saldo on hämmästyttävä.

TPS on edelleen vahvasti kiinni karsijan paikassa, mutta nähdyn kaltaisella esityksellä karsinnoissa ei ole mitään mahdollisuuksia. On aivan sama, onko vastassa KPV, VPS tai RoPS.

Maalit: 45. Alim Moundi 1-0, 48. Eliecer Espinosa (Mika Ääritalo) 2-0, 59. Jussi-Pekka Rämä 1-2, 89. Rämä 2-2.

Yleisöä: 1 827.

Kentän kunkku: Jussi-Pekka Rämä, MYPA. Teki kaksi maalia ja oli tehdä kolmannenkin ottelun lopussa. Se olisi ollut voittomaali. Vasurille avautui tilaa, mutta laukaus painui taivaan tuuliin. Oli kuitenkin todellinen tehomies. On tehnyt Ykkösessä tällä kaudella neljä maalia, joista kaksi syntyi maanantaina Kupittaalla.

Matsin surkeinta: Oskari Jakonen teki 63. peliminuutilla läheltä maalin Mika Ääritalon syötöstä. Yleisön yllätykseksi maali hylättiin paitsiona. TPS-valmentaja Tommi Pikkarainen kertoi pelin jälkeen näyttäneensä tilanteen tallenteelta lipun nostaneelle avustavalle erotuomarille eli islantilaiselle Gunnar Helgasonille. Tämä oli Pikkaraisen mukaan pyytänyt anteeksi tuomiota. Pikkarainen arvioi, että Helgason oli pahasti jäljessä tilanteesta, joka ei voinut olla paitsio. Helgason ei kyennyt puolustautumaan muuta kuin sanomalla: "It was my feeling" (se oli tuntemukseni). Se on laiha lohtu

Tuhlaajapoika: Tuhlaajia oli kentällä paljon, tolpat kolisivat ja ylärimaankin osuttiin. Tittelin saa TPS:n Eliecer Espinosa, joka toki teki maalin, mutta ampui kerran tolppaan ja kerran avotilanteesta päin maalivahtia.

Illan erikoisuus: Sami Rähmönen pelasi 350. sarjaottelunsa TPS-paidassa. Pohjoismainen vaihto-ohjelma tuotti peliin islantilaisen erotuomarin Egill Arnarin ja avustavan erotuomarin Gunnar Helgasonin.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Valmentajat eivät olleet tyytyväisiä islantilaiserotuomarin linjaan, mutta hän teki itsestään aika lailla näkymättömän. Se on aina hyvän erotuomarin merkki.

Mitä sanottiin?:

Sami Rähmönen, TPS: Kontrolli katosi. Saatiinkohan viimeiseen 20 minuuttiin kahta peräkkäistä syöttöä omille. Ei voi olla tyytyväinen. Peliin katsomisen paikka.

Tommi Pikkarainen, TPS: Täytyy olla äärimmäisen pettynyt esitykseen. Ensimmäinen kymmenen minuuttia oli hyvä. Puolustaminen oli koko ottelun heikkoa. Ei kukaan ole meitä vastaan saanut noin paljon paikkoja kuin MYPA. Puolustuspelaaminen epäonnistui totaalisesti. Olisimme ihan hyvin voineet hävitä pelin lopussa. Emme olleet ainoita epäonnistujia. Linjatuomarin (avustavan erotuomarin) tuomio 3-1-maalissa oli järkyttävä. Se ei ollut mikään senttituomio. Hirvittävä epäonnistuminen. Hän myönsi virheensä. Vieköön tuskansa Islantiin mennessään. Mutta olisimme itsekin voineet tehdä vaikka kuinka monta maalia. Ihmeellinen pudotus pitkän, hyvän, tasaisen jakson jälkeen.

Jukka Karjalainen, MYPA: Kahden maalin takaa noustiin sarjakakkosta vastaan vieraissa. Sitä ei välttämättä tee sarjan ykkönenkään täällä. Aivan älyttömän tärkeä piste. Kuusi tappiota putkeen ja ollaan tuskailtu maalinteon kanssa. Tämä on henkisesti meille paljon isompi piste kuin muuten osataan nähdä.

Jussi-Pekka Rämä, MYPA: Olisi vielä kolmannenkin voinut tehdä. Oli aika hyvä paikka vasemmalla jalalla, mutta ei mennyt. Vähän keskittyminen herpaantui siinä.

Analyysi: Ennusmerkit olivat ilmassa koko ottelun ajan, vaikka TPS aloittikin räväkästi ja Eliecer Espinosa täräytti heti tolppaan. MYPA ei kuitenkaan nöyristellyt, vaan hyökkäsi rohkeasti ja kykeni luomaan maalipaikkoja.

TPS lähti peliin kolmella topparilla ja wingbackeillä. Keskikentällä oli siis viisi miestä, mutta se ei jostain syystä näkynyt pelin kulussa. Keskialueen puolustaminen oli täyttä reikäjuustoa, MYPA juoksi muodosta läpi ja jätti pakit suojattomiksi ottamaan seisovilta jaloilta vastaan hyökkäyksiä.

Toppari Aldayr Hernandez loukkasi toisella puoliajalla kylkensä ja hänet otettiin vaihtoon. Tilalle juoksi Oskari Jakonen ja puolustus muuttui neljän linjaksi. Vasta sen jälkeen alkoi tulla lunta kunnolla tupaan. MYPA iski kaksi maalia ja oli tehdä lopussa kolmannenkin. TPS oli lopussa puolustussuuntaan täysin tuuliajolla, eikä tappio ollut kaukana. Huono puolustaminen ei ehkä sittenkään johtunut muodosta, vaan ... huonosta puolustamisesta.

Kolikon toinen puoli oli se, että TPS loi pelissä tasaiseen tahtiin maalipaikkoja, hyviä sellaisia, ja se olisi voinut paremmalla viimeistelyllä viedä pelin leikitellen.

Oma lukunsa on Jakosen paitsiona hylätty maali. Se olisi vienyt TPS:n johtoon jo 3-1. Se olisi todennäköisesti tappanut pelin. Jos ja jos. Hyökkäyssuuntaan täysin kelvollinen esitys, joskin huolimaton ja toisaikainen, oli puolustussuuntaan täysin kelvoton. Pakkeja ei voi yksin syyttää. Keskialueen puolustus petti pahasti. Maalivahti Miikka Mujunen on hyvä reaktiotorjuja ja kykenee ihmepelastuksiin, mutta yhtä hän ei hoida. Keskityspallot ovat Akilleen kantapää. Joukkue on hermostunut kulmapotkuissa, sillä maalivahti ei klaaraa keskityksiä edes omalla vitosen alueella. Se on merkittävä heikkous.

TPS:n on ryhdistäydyttävä ja pantava puolustus kuntoon. Se on voittanut huonommallakin hyökkäyspelillä, sillä on kykyä ja voimaa ratkaista. Mutta jos puolustus ei pidä, ei karsintaotteluissa ole mitään mahdollisuuksia. Jos sinne asti edes päästään.

TPS: Miikka Mujunen; Aldayr Hernandez (53. Oskari Jakonen), Rasmus Holma, Valtteri Vesiaho; Jonni Peräaho, Alim Moundi (65. Otto Ollikainen), Matej Hradecky, Mika Mäkitalo (84. Jani Virtanen), Sami Rähmönen; Eliecer Espinosa, Mika Ääritalo.

MYPA: Tomas Turunen; Rico Finnäs, Johannes Kytilä, Tino Palmasto, Nuutti Laaksonen; Maksim Gussel, Samuel Lindeman (81. Roni Huhtala), Jari Hassel, Karel Usta (90. Oskari Pasanen); Anttoni Huttunen (78. Tomi Saarelma), Jussi-Pekka Rämä.

Erotuomari: Egill Arnar, Islanti.

Varoitukset: Kytilä, MYPA.

Lasse Virtanen

Palveluiden liikevaihto ja tuotanto kasvoivat joulukuussa

Palveluiden työpäiväkorjatun liikevaihdon ja volyymin vuosimuutos, %.

Palvelualojen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi joulukuussa 2,1 prosenttia vuoden 2018 joulukuusta. Palvelutuotanto eli volyymi, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi samaan aikaan 0,8 prosenttia. Vuoden 2019 marraskuussa liikevaihto oli 2,2 prosentin kasvussa volyymin asettuessa tuolloin 1,2 prosentin nousuun vuodentakaisesta. Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Rikosuhripäivystyksen asiakasmäärässä Turussa yli 40 prosentin kasvu viime vuonna

Asiakasmäärät kasvoivat Rikosuhripäivystyksen Turun palvelupisteellä viime vuonna yli 40 prosenttia verrattuna vuoden 2018 lukuihin.

Meriliikennekeskukset estivät kymmenen karilleajoa viime vuonna

VTS Finlandin meriliikennekeskuksissa estettiin viime vuonna kymmenen mahdollista karilleajoa ja kirjattiin yli 650 alusliikennettä koskevaa poikkeamaa tai rikettä. Kulunut vuosi näyttäytyi meriliikenteenohjauksessa vilkkaana ja alusliikenne sujui turvallisesti läpi vuoden. Tämä käy ilmi VTS Finlandin meriliikenteenohjauksen poikkeamien vuosiraportista.

Raisio kaupunginkirjastossa Harry Potter -aiheista puuhailua talviloman ratoksi

Raision kaupunginkirjastossa on Harry Potter -aiheista tekemistä

Raision kaupunginkirjaston lasten- ja nuortenosastolla järjestetään talvilomaviikolla Harry Potter -aiheista tekemistä.

C-vitamiini voi lyhentää vakavasti sairaiden potilaiden hengityskonehoidon kestoa

C-vitamiinin antaminen lyhensi hengityskonehoidon kestoa tehohoitopotilailla, mutta vaikutus riippui sairauden vakavuusasteesta.

Selvitys: Pörssiyritykset kohtaamaan koronaviruksen vaikutukset

Kansainvälisen ja kotimaisen talouden viileneminen ei viime vuonna pystynyt lyömään lommoa Suomen suurimpien yritysten liiketoimintaan, kertoo Strategic Accountingin selvitys.

Naantalissa tapahtuu koululaisten talvilomalla

Keskiviikkona järjestetään erityisopastus Hiilolan porvariskotiin.

Naantalissa on tarjolla koululaisten talviloman aikana liikunnallista ohjelmaa sekä elokuvia lapsille, nuorille sekä koko perheelle. Keskiviikkona on myös mahdollisuus päästä opastetulle kierrokselle Naantalin museon Hiilolaan ja näyttelyyn Oskar Marjasesta .

Sunnuntain runsaat sateet ovat saaneet joet tulvimaan pelloille

Sunnuntain runsaat sateet ovat saaneet joet tulvimaan pelloille länsi- ja etelärannikon vesistöissä ja Lounais-Suomessa. Eurajoella vedenkorkeus on noussut tulvarajalle Euran keskustassa ja Säkylän Pyhäjärvi on säännöstelyrajan yläpuolella.

Pääkirjastossa jääkiekkoilijoita, luontoa ja eläimiä

Pääkirjastossa on tarjolla erilaista puuhailua talvilomaviikolla.

Turun palloseuran jääkiekkoilijat vierailevat Turun pääkirjaston tieto-osastolla 20. helmikuuta kello 17. Luvassa on pelaajien haastattelut, pöytälätkähaaste ja nimmareiden jakoa.

Kortiton huumekuski kiinni Kaarinassa

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 9.45 Kaarinassa Paraistentiellä henkilöauton, jonka kuljettajalle tehty huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen amfetamiinille, eikä kuljettajalla ollut voimassa olevaa ajokorttia.

Talvilomapuuhaa tarjolla Vimmassa

Vimman maksuton talvilomatapahtuma on avoinna 18.–20. helmikuuta joka päivä klelo 12–16. Toiminnassa on 9–18-vuotiaille luvassa peliluola, lautapelejä, palapelejä, elokuvia ja erilaisia työpajoja. Tapahtumaan osallistuvilla tulee olla maksuton nuorisokortti. Kortin hakemuksen saa Vimmasta tai mistä tahansa nuorisotilasta.

Verohallinto keräsi tammikuussa 7 308 miljoonaa euroa

Verohallinnon tammikuussa keräämät verojen nettokertymät olivat yhteensä 7 308 miljoonaa euroa. Verohallinnon verokertymissä ei näy Tullin keräämä arvonlisävero ja Trafin keräämät verot.

Vamma päätti Koilahden hallikauden

Taika Koilahti.

Yksi eturivin turkulaisyleisurheilija on poissa 15.–16. helmikuuta käytävistä halli-SM-kisoista. Pituushyppääjä Taika Koilahden hallikausi päättyi jo kauden ensimmäisessä pituuskisassa viime viikolla reisivammaan.

Nuori kuski kaahasi roimaa ylinopeutta moottoritiellä Kaarinassa

Poliisipartio mittasi sunnuntaina kello 00.55 Kaarinassa moottoritiellä Raadelman liittymän kohdalla henkilöautolle nopeuden 152 km/h. Tiellä oli suurin sallittu nopeus 100 km/h.

Torninosturin pystytys estää läpiajon ja pysäköinnin Kauppiaskadulla

Hamburger Börsin työmaalla pystytetään torninosturi viikolla 8. Pystytys tapahtuu 17.-21. helmikuuta kello 7.-16.

Tuuli voimistuu myrskyksi

Sunnuntai-illan ja maanantaiaamupäivän aikana etelänpuoleinen tuuli voimistuu myrskyksi. Maa-alueilla voimakkaimmat puuskat esiintyvät länsirannikon maakunnissa.

Viemäri- ja vesijohtotyö estää läpiajon Riippakoivunkadulla maaliskuulle asti

Viemäri- ja vesijohtotyö estää läpiajoliikenteen osoitteessa Riippakoivunkatu 17-19 Mälikkälässä maanantaista alkaen. Työstä on haittaa molemmissa ajosuunnissa.

Jälkipeli: Pöytyällä ei jääty ihmettelemään – talkootyöllä rakennettiin oma liikuntahalli

Lukko Areena on talkoovoimalla noussut liikuntapaikka Pöytyällä. Toteutustapa on ollut täysin poikkeuksellinen. Hallin lattiaan on maalattu myös viivoja pesäpallon harjoittelua varten. Sähly toimii alkulämmittelynä ennen pesisharjoituksia.

Loukonkulman Lukko ei kuulosta monellekaan kovin tutulta. Silti pieni kyläyhdistys on tehnyt jotain sellaista mahdolliseksi, mikä, etenkin kaupungeissa, kuulostaa täysin mahdottomalta. Pöytyän itäosaan vahvasti talkooporulla rakennettua liikuntahallia on käyty ihmettelemässä laajemmaltikin.

Urheilu

Vamma päätti Koilahden hallikauden

Taika Koilahti.

Yksi eturivin turkulaisyleisurheilija on poissa 15.–16. helmikuuta käytävistä halli-SM-kisoista. Pituushyppääjä Taika Koilahden hallikausi päättyi jo kauden ensimmäisessä pituuskisassa viime viikolla reisivammaan.

Jälkipeli: Pöytyällä ei jääty ihmettelemään – talkootyöllä rakennettiin oma liikuntahalli

Lukko Areena on talkoovoimalla noussut liikuntapaikka Pöytyällä. Toteutustapa on ollut täysin poikkeuksellinen. Hallin lattiaan on maalattu myös viivoja pesäpallon harjoittelua varten. Sähly toimii alkulämmittelynä ennen pesisharjoituksia.

Loukonkulman Lukko ei kuulosta monellekaan kovin tutulta. Silti pieni kyläyhdistys on tehnyt jotain sellaista mahdolliseksi, mikä, etenkin kaupungeissa, kuulostaa täysin mahdottomalta. Pöytyän itäosaan vahvasti talkooporulla rakennettua liikuntahallia on käyty ihmettelemässä laajemmaltikin.

Pudotuspeleihin kiriminen vaatii tasaisuutta Ura Basketilta

Dustin Thomasin panos Uran hyökkäyspelaamisessa on ollut suuri.

Kun Korisliigan runkosarjaa on pelaamatta runsas neljännes, joukkueiden voimasuhteet ovat hyvin selvillä. Kaarinan Ura Basketin osalta tämä tarkoittaa sitä, että joukkueella on mahdollisuus taistella pääsystä kahdeksan parhaan joukkoon pudotuspeleihin. Pudotuspelipaikka vaatisi kuitenkin erinomaista onnistumista ja, ennen kaikkea, tasaisuutta.

Nuori norjalaiskärki Kalabatama sopimukseen TPS:n kanssa

Kabamba Tumba Kalabatama.

TPS:n Veikkausliigajoukkue vahvistaa hyökkäyspäätään norjalaiskärki Kabamba Tumba Kalabatamalla . TPS:n ja Kalabataman välinen sopimus on 2+1-vuotinen.

Raviurheilu on i ntohimoisten ja lannistumattomien laji

Jyrki Filatoff on ravivalmentaja ja pitkän linjan ohjastaja.

>name="paraovr" type="string" value="0100181B000010000100AF1B000008000000000000000000"Raviurheilu on yksi lukuisista hevosurheilulajeista, joka ihastuttaa vauhdin hurmallaan. Raviurheilu on levinnyt lajina Eurooppaan 1700-luvulla Yhdysvalloista. Suomessa ensimmäiset ravit järjestettiin vuonna 1817 Turun Aurajoen jäällä. Nykyään raveja järjestetään ympäri Suomea melkein vuoden jokaisena päivänä.

Jälkipeli: Loimu-legenda Ossi Rumpunen siirtyi työelämään, lentistä unohtamatta

Raision Loimun pitkäaikainen pelaaja Ossi Rumpunen lopetti uransa pääsarjatasolla ja siirtyi työelämän puolelle. Luokanopettajan virka löytyi Raision Friisilän koulusta.

Ossi Rumpunen on palannut ”rikospaikalle”. Siitä on kulunut parikymmentä vuotta, kun Pikku-Ossi aloitti kolmannen luokan Friisilän koulun musiikkiluokalla. Nyt samainen mies astelee koulun käytävillä luokanopettajana. Maisteri Rumpunen on siirtynyt sujuvasti ammattilaiskentiltä työelämään – lentopalloa unohtamatta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!