Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen. Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen. Kuva: Lasse Virtanen

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

Syksystä tulee mielenkiintoisempi kuin aikoihin. Niin monella joukkueella on aito mahdollisuus mestaruuteen. Inter on hyvissä asemissa, mutta niin on moni muukin.

Maalit: 1. Arttu Hoskonen (oma maali) 0-1, 10. Mika Ojala (Mikko Kuningas) 1-1, 12. Jani Bäckman 1-2, 16. Aleksi Paananen 2-2, 64. Filip Valencic (Niko Markkula) 3-2,

Yleisöä: 3 644.

Kentän kunkku: Filip Valencic, Inter. Valenciciltä on nähty parempiakin pelejä, mutta vyölle tuli taas voittomaali, tärkeä sellainen. Inter pysyi mestaruustaitossa mukana ja Valencic kirjasi itselleen jo kauden 15. maalin.

Illan erikoisuus: Ensimmäistä kertaa Interin historian aikana paidan rinnassa ei lukenut Håkans. Siinä luki: Pidä Saaristo Siistinä. Ja pitihän Inter saariston siistinä. Stadin kingit eivät päässeet isottelemaan.

Matsin surkeinta: HIFK:n Jani Bäckmanin kaukolaukaus oli komea, mutta se tuli niin kaukaa ja oli niin ennakoitavissa, että maalivahti Henrik Moisanderin olisi pitänyt yltää torjuntaan. Nyt pallo lipsahti maaliin.

Tuhlaajapoika: Alussa tehtiin maali joka yrityksellä, eikä tuhlaamista nähty muutenkaan.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Huilailijoita ei ollut. Erotuomari Dennis Antamo heilutti keltaista korttia kuusi kertaa, mutta ottelun hyvin näpeissään.

Mitä sanottiin?:

Jose Riveiro, Inter: Vartin jälkeen tilanne oli 2-2. Se kertoo paljon pelistä. Se ei ollut sitä, mitä odotimme. Tempo oli alussa todella kova. Pelaajat olivat puolen tunnin jälkeen aika väsyneitä. Olen todella tyytyväinen tulokseen. Näytimme luonnetta ja palasimme voittojen tielle. Olemme kärkikuusikossa. Se on tärkeää.

Tor Thodesen, HIFK: Olen pettynyt. Kun johtaa yhtä sarjan vahvimmasta joukkueista kahdesti, niin toivoo saavansa jotain. Me emme saaneet. Objektiivisesti katsottuna voitto oli ehkä oikeutettu, mutta ensimmäinen jaksomme oli todella hyvä. Päästimme toisen kerran kolme maalia yhdessä pelissä. Olemme olleet yksi parhaiten puolustavista joukkueista liigassa. Ei ole meille tyypillistä päästää kolmea maalia. Olimme hiukan pehmeitä. Inter on hyvä joukkue. Se teki vaikutuksen jo talvella.

Analyysi: HIFK tuli ryminällä ensimmäiset minuutit. Heti pelin ensimmäisellä minuutilla Jabar Sharza ajoi vauhdilla Interin rangaistusalueelle ja päätyrajalle asti , josta keskitti. Arttu Hoskonen käänsi keskityksen epäonnekseen omaan maalin. Inter kuittasi koko kentän mittaisella hyökkäyksellä, jonka käynnisti maalivahti Henrik Moisander. Kuudennen syötön antoi Mikko Kuningas maaliluukulle, josta Mika Ojala laukaisi pallon pömpeliin. Komea osuma.

Meni vain hetki, kun HIFK johti taas. Jani Bäckman viritti laukauksen lähes 30 metristä ja sai siihen ulospäin suuntautuvan kierteen. Pallo painui takakulmaan. Maalin voi panna Moisanderin piikkiin. Kuti oli hyvä, mutta Moisander oli aikaa reagoida. Hän näki pallon esteettä. Hengästyttävän alun täydensi Aleksi Paananen, joka täräytti pitkän kuljetuksen päätteeksi alakulmaan: 2-2.

Vieraat yllättivät alussa ja näyttivät, ettei kuukauden ja neljän ottelun tappioton putki ollut vahinko. Inter on kuitenkin liigan kovin maalintekokone, eikä tahtia haittaa se, että Timo Furuholm oli sivussa pelikiellon takia. Monta muuta joukkuetta vastaan kaksi tehtyä maalia riittää, mutta Interiä vastaan näin ei välttämättä ole.

Inter otti pelin tiukemmin haltuun toisella puoliajalla ja HIFK:n eväät alkoivat olla syöty. Voittomaalin kuvio oli näyttävä. Elias Mastokankaan kaaripallo löysi Niko Markkulan laidasta. Markkula keskitti tarkan maalinuoliaisen, jonka Valencic käänsi verkkoon.

Interin maalit olivat taidolla tehtyjä. Kaksi iskettiin suoraan keskityksistä, kolmas tuli kuljetuksen päätteeksi. Valencic on Interille kultaakin kalliimpi maaleillaan, mutta keskikentän maestro Aleksi Paananen pelasi myös hyvän ottelun, jonka maali kruunasi. Niko Markkula oli hyvässä vauhdissa laitakoirana. Voittomaalin syöttö oli millintarkka.

Jos jotain toivoisi, niin hereillä oloa heti alusta ja tarkkuutta puolustuspäässä. Aina ei kannata antaa maalia tai kahta eteen, vaikka itsellä maalintekovoimaa riittää. Joskus se voi kostautua.

Inter: Henrik Moisander; Miro Tenho, Juuso Hämäläinen, Arttu Hoskonen; Mikko Kuningas, Alvaro Muniz, Aleksi Paananen, Niko Markkula; Elias Mastokangas (84. Albion Ademi), Mika Ojala (76. Anthony Annan), Filip Valencic.

HIFK: Daniel Kollar; Hassan Sesay, Tuukka Andberg, Tero Mäntylä, Macario Hing-Clover; Jani Bäckman, Jukka Halme, Jabar Sharza (68. Sakari Tukiainen), Joel Matsson; Luis Henrique, Erikson Carlos.

Erotuomari: Dennis Antamo.

Varoitukset: Markkula ja Annan, Inter. Carlos, Mäntylä, Sesay ja Luis Henrique, HIFK.

Lasse Virtanen

Old Bank historiaan, brittipubista River Bank

Niko Järvinen ja Santtu Kiili.

Perinteisen The Old Bank -ravintolan tilalle tuleva, Turun ydinkeskustaan loppukesästä avautuva brittipubi saa nimen River Bank.

Hirvikanta pieneni, vasatuotto laski

Luonnonvarakeskuksen (Luke) arvion mukaan hirvikannan koko syksyn jahdin jälkeen oli noin 87 200 hirveä. Kanta-arvion 95 prosentin luottamusväli on 74 800–100 600 yksilöä. Edelliseen vuoteen verrattuna kanta pieneni 8,5 prosenttia.

Alkoholin matkustajatuonti kokonaisuudessaan väheni viime vuonna

Alkoholijuomien matkustajatuonti väheni 12,4 prosenttia sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna vuonna 2019 edelliseen vuoteen verrattuna. Litramääräisesti matkustajatuonti kasvoi hieman.

Eurojackpotin potti kohoaa 47 miljoonan euroon

Eurojackpotin kierroksen 9/2020 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla pelissä on tarjolla 47 miljoonan euron potti. Perjantai-Jokerin arvonnassa löytyi kaksi täysosumaa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Turun yliopiston vuoden alumni

Sauli Niinistö.

Turun yliopiston vuoden alumnin tunnustus myönnettiin tasavallan presidentti Sauli Niinistölle Turun yliopiston 100. vuosijuhlassa 28. helmikuuta. Vuoden alumnina presidentti Niinistö kannustaa tieteentekijöitä rohkeaan työhön paremman tulevaisuuden rakentamiseksi.

Koirien kiinnipitoaika alkaa sunnuntaina

Koira pitää pitää kiinni ulkoillessa 1. maaliskuuta jälkeen aina elokuun 19. päivään asti.

Metsästyslain mukainen koirien kiinnipitoaika alkaa koko maassa sunnuntaina 1. maaliskuuta. Lain mukaan koirat on pidettävä kytkettyinä maaliskuun alusta aina elokuun 19. päivään asti. Näin taataan rauha luonnoneläimille pesiä ja kasvattaa poikasia.

Suomigrammi visualisoi tilastoja Suomen maastosta

Maanmittauslaitos on kehittänyt uuden palvelun, joka visualisoi maastotietokannasta laskettuja tilastoja. Suomigrammi-palvelu kertoo esimerkiksi sen, montako kilometriä Suomessa on autoteitä, missä kunnassa on eniten peltopinta-alaa tai mistäpäin maata löytyvät suurimmat loma-asuntokeskittymät.

Suomen lentokenttien kautta lensi kaksi miljoonaa matkustajaa tammikuussa

Reitti- ja tilauslentojen matkustajat Helsinki-Vantaalla ja muilla kotimaan lentoasemilla.

Suomen lentokenttien kautta lensi yhteensä 2,0 miljoonaa matkustajaa tammikuussa. Helsinki-Vantaan lentoasemalla matkustajia kertyi 1,6 miljoonaa ja muilla kotimaan lentoasemilla yhteensä 0,4 miljoonaa matkustajaa. Helsinki-Vantaan lentoaseman osuus oli 80 prosenttia kotimaan kenttien koko matkustajamääristä.

Digi- ja väestötietoviraston palveluissa ruuhkaa, todistusten käsittelyaika pitkittynyt

Osassa Digi- ja väestötietoviraston palveluja on ruuhkaa, mikä pidentää tällä hetkellä muun muassa väestötietojärjestelmästä saatavien todistusten käsittelyaikaa. Sähköisen palvelun kautta asiakas voi saada todistuksen jopa välittömästi.

Tunnetko sinäkin kotihäpeää?

Moni tuntee kotihäpeää..

Lapsuudessa kaikilla oli vain tapana pimpottaa kaverin ovikelloa ja mennä kylään. Kodin siisteydestä tai designhuonekaluista ei välitetty, kunhan oli seuraa. Nykyään vierailu pitää tietysti sopia etukäteen, mutta siihen liittyy usein vielä järkyttävä määrä puunaamista ja laittamista. Jotta kukaan ei vahingossakaan luule, että täällä asutaan tiskivuorien ja villakoirien keskellä. Kunnollisen ihmisen koti pitäisi olla kuin tanskalaisen sisustuslehden aukeamalta.

Teollisuuden tuottajahinnat laskivat 1,6 prosenttia

Tuottajahintaindeksi (THI) 2015=100, 1/2015–01/2020.

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden tuottajahinnat laskivat keskimäärin 1,6 prosenttia vuoden 2019 tammikuusta vuoden 2020 tammikuuhun. Kotimaahan myytyjen teollisuustavaroiden tuottajahinnat laskivat 1,8 prosenttia, kun taas vientitavaroiden tuottajahinnat laskivat 1,2 prosenttia.

Karkauspäivänä maistraateissa vihitään 81 paria

Karkauspäivä on vakiintunut suosituksi vihkipäiväksi. Kolme viimeisintä karkauspäivää näyttäytyvät erityisen suosittuina, eikä tämä vuosi jää huonommaksi: tänä vuonna maistraateissa vihitään 81 paria. Kaikkiaan hääpäiväänsä juhlii 1 192 paria, jotka on vihitty päivämäärällä 29.2. (luku ei sisällä eronneita pareja ja leskeksi jääneitä puolisoita).

Viinamäen päiväkoti avautuu ensi viikolla

Viinamäen päiväkoti.

Nummenmäelle rakennettu Viinamäen uusi päiväkoti otetaan käyttöön maanantaina 2. maaliskuuta. Uusi päiväkoti on rakennettu samalle tontille, jossa sijaitsi aikaisempi ja rakentamisen yhteydessä purettu päiväkotirakennus. Päiväkoti on toiminut väistötiloissa hajautettuna kolmeen eri toimipisteeseen 1. elokuuta 2019 lähtien.

Yhteisvastuu-konsertti johdattelee luontokuvien maailmaan

Yhteisvastuukonsertti järjestetään seurakuntien toiimitalolla Eerikinkatu 3:ssa.

Lapin erämaat ja Etelä-Suomen luontomaisema maalautuvat mielikuviin perjantaina 28. helmikuuta kello 19 seurakuntien toimitalolla järjestettävässä konsertissa. Säveltäjä ja sanoittaja Ari Törmä esittää omia kappaleitaan sekä ottamiaan luontokuvia Yhteisvastuun hyväksi.

Topinojan kiertotalouspuiston kaavamuutosehdotus lautakuntaan

Kaupunkiympäristölautakunta saa ensi tiistaina käsiteltäväkseen asemakaava- ja asemakaavanmuutosehdotuksen, joka koskee Topinojan kiertotalouspuistoa.

Suomen ekologisesti merkittävät vedenalaiset meriluontoalueet tunnistettu

Monimuotoista merenpohjaa, jossa kivien lomassa esimerkiksi rakkohaurua (ruskolevä kuvan oikeassa alalaidassa), hauraa (heleänvihreän niityn muodostava putkilokasvi) ja punahelmilevää (viininpunaiset tupsut kivien päällä). Vastaavanlaisia monipuolisia elinympäristöjä, jotka tarjoavat suojaa, ravintoa ja lisääntymispaikkoja selkärangattomille, kaloille ja myös linnuille löytyy useilta eteläisen Suomen ulkosaariston EMMA-alueilta.

Vedenalaisen meriluonnon arvokohteet täytyy tunnistaa, jotta niiden tehokas suojelu ja kestävä käyttö on mahdollista. Tieto Suomen rannikon 87 ekologisesti tärkeästä alueesta on ensimmäistä kertaa koottu yhteen.

IS: Vasemmistoliiton Misha Dellingerin vihatilistä alkaa rikostutkinta

Lounais-Suomen poliisi käynnistää esitutkinnan Vasemmistoliiton läntisen alueen entisen toiminnanjohtajan Misha Dellingerin Twitteriin perustamasta vihatilistä, kertoo Ilta-Sanomat .

Turun lukioiden kuvataiteen diplominäyttely Brinkkalan galleriassa

Iida Lahnalahti Luostarivuoren lyseosta tutki "Valot ja varjot" -aihetta valokuvauksen keinoin viime vuoden näyttelyssä.

Brinkkalan galleriassa perjantaina 28. helmikuuta avautuvassa Turun lukioiden kuvataiteen diplominäyttelyssä on esillä viiden lukion kuvataiteen diplomitöitä.

Urheilu

Jälkipeli: Kiekkoselostaja Markku Silvennoinen ei laske työtunteja

Markku Silvennoisen ääni on tullut jo monelle tutuksi TPS:n kiekko-otteluiden selostuksista. Auran Aallot aloitti vuosikymmeniä sitten ottelutunnelmien välittämisen, mutta nyt Silvennoisen nykyinen työnantaja on Radio City.

Taivaalta putoaa jalkarätin kokoisia märkiä lumihiutaleita. Sohjoinen loska lentää tuulilasiin tienpinnasta. Puolenyön aikaa tulee nautittua kahvikupponen huoltoasemalla. Onneksi kotiin on matkaa enää alle 300 kilometriä. Aamuyöstä ollaan jo Turussa.

Taika Koilahti, Titta Keinänen ja Susanna Tapani Turun ensimmäiset urheilijalähettiläät

Taika Koilahti.

Turkulaiset nuoret urheilijat menestyivät viime vuonna. Nuorten menestystä juhlistetaan mitalikahvitilaisuudessa torstaina illalla Turun linnassa. Urheiluakatemiaohjelman johtaja Antti Paananen Olympiakomiteasta, Turun kaupunginjohtaja Minna Arve sekä liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari pitivät nuorille onnittelupuheet. Nuoret saivat diplomit ja ruusut.

Turkulainen Vilho Aatola kansainvälisessä Rotax Winter Cup -kartingkisassa Micro Max -luokan paras suomalainen

Vilho Aatola.

Paimion South West Kartingia edustava turkulainen Vilho Aatola , 11, on sijoittunut parhaana suomalaisena seitsemänneksi RMC Euro Trophy Winter Cupissa, Micro Max -luokassa, Espanjan Campilloksessa. Winter Cup -osakilpailu on Aatolan ensimmäinen kansainvälinen kilpailu, johon hän on ulkomailla osallistunut.

TPS lainaa laitahyökkääjän Italian Parmasta

Tehe Olawale.

Veikkausliigakauteen valmistautuva TPS on hankkinut kaksi uutta vahvistusta riveihinsä. Molemmat TPS:n uudet pelaajat ovat italialaisen jalkapallokoulun kasvatteja.

Vapaaottelija Jerry Kvarnström syttyy vaikeissa olosuhteissa

Jerry Kvarnström puolustaa mestaruusvyötään Puolassa maaliskuun alussa.

Urheilun hienous on yllätyksellisyydessä. Daavid ja Goljat -asetelma on yksi urheilun suurimpia yleisömagneetteja. Kun paremmuudesta kilpaillaan, mitä tahansa voi tapahtua.

Italian Serie A:ssa pelannut Masahudu Alhassan TPS-paitaan

Masahiudu Alhassan.

Veikkausliigakauteen valmistautuva TPS on hankkinut vahvistuksen puolustuspäähänsä. Laitapuolustaja Masahudu Alhassanin sopimus kattaa kauden 2020. 27-vuotias ghanalaispelaaja on alun perin italialaisen jalkapallokoulun kasvatteja.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.