Jälkipeli: Paavo Nurmi Marathon vaatii suuret ennakkovalmistelut

Hyvissä ajoin ennen Paavo Nurmi Marathonin alkua juostava reitti merkitään sinisellä värillä. Pituutta väriviivalle tulee yli 30 kilometriä. Juoksutapahtuman tuottaja Kari Ahonen on tyytyväinen Janika Rontin työhön. Hyvissä ajoin ennen Paavo Nurmi Marathonin alkua juostava reitti merkitään sinisellä värillä. Pituutta väriviivalle tulee yli 30 kilometriä. Juoksutapahtuman tuottaja Kari Ahonen on tyytyväinen Janika Rontin työhön. Kuva: Hannu Tuominen

– Odota hetki, vastaan ensin puheluun!

Paavo Nurmi Marathonin tuottajan Kari Ahosen puhelin soi lähes tauotta. H-hetki lähestyy. Elokuun Turun kiireisin mies huolehtii etukäteen lukemattomista suurtapahtuman yksityiskohdista. Kaiken pitää olla valmiina, kun ensimmäiset juoksijat lähtevät matkaan.

Nyt Ahonen on valvomassa, miten maratonreitille Turun katuihin maalataan maalauskonetta työntäen sinistä viivaa. Se on maratonien yleisin merkkausväri.

– Valkoinen ja keltainen on varattu teiden perusmerkintöihin. Viivaa kertyy yhteensä yli 30 kilometriä. Ruisrock-kävijätkin ovat tyytyväisiä, kun reitti festivaalialueelle on valmiiksi merkitty, toteaa Ahonen.

Paavo Nurmi Marathon on järjestetty jo vuodesta 1992 alkaen. Turun Urheiluliitto on tapahtuman toimeksiantaja. Käytännönjärjestelyistä vastaa Event Consulting Turku Oy, Jari Salosen aikoinaan perustama yritys. Ahonenkin on ollut tapahtuman tuotantovastuussa jo vuosien ajan. Kokemuksesta on hyötyä, mutta joka kerta pitää varautua muutoksiin.

– Bussireitit vaihtuvat kaupungilla tehtävien rakennustöiden mukaan. Esimerkiksi nyt on Linnankadulla paljon töitä työn alla. Hyvissä ajoin esittelen suunnitelmat Liikennelaitokselle.

Ison massatapahtuman järjestäminen keskellä Turkua vaatii paljon etukäteissuunnittelua. Yhteistyötä tulee tehdä Liikennelaitoksen ohella muun muassa Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen, Lounais-Suomen poliisin ja Turun Vesihuollon kanssa. Turun kaupunki on tapahtuman tärkeä yhteistyökumppani.

– Yhteistyö kaupungin kanssa sujuu erittäin hyvin. Sinisiä viivojakaan tuskin saa maalata Helsingissä. Turku on kesätapahtumien kaupunki. Yli 60 prosenttia juoksutapahtuman osallistujista saapuu Turun alueen ulkopuolelta. Maratonille ilmoittautui 250 ulkomaalaista yli 40 maasta, muun muassa Kiinasta, Yhdysvalloista, Espanjasta ja Italiasta. Eivät he tule Turkuun vain yhtä juoksua varten. Hotellit täyttyvät kiitettävästi.

Ihan yksin ei päävastuunkantaja Ahonenkaan joudu tekemään järjestelyjä.

– Kisaorganisaatio muodostuu noin kymmenen hengen johtoryhmästä, jossa jokaisella on omat vastuualueensa. Lisäksi meillä on 30-40 hengen järjestelytoimikunta, jossa vastuut on pilkottu vielä pienempiin osiin.

Ja vastuutehtäviä riittää. Jonkun pitää tilata kymmeniä tuhansia juomamukeja, tuhansia litroja urheilujuomaa, tuhansia banaaneja ja suolakurkkuja, yli 3 000 T-paitaa, 3 000 mitalia.

Viime vuonna maratonin ajankohta siirrettiin elokuulle. Siirto oli onnistunut, sillä osallistujamäärät kasvoivat. Tänä vuonna ilmoittautuneita tuli 3 500. Lasten minimaratonille mukaan lähtee noin 1 000 naperoikäistä juoksijanalkua.

Suomessa järjestetään vuosittain yli 600 juoksutapahtumaa. Paavo Nurmi Marathon on yksi suurimmista juoksutapahtumista. Turun yhtenä isona etuna on itse juostava reitti.

– Tarjolla on maailman kaunein maratonreitti. Lähtö on Aurajoen rannasta. Matka etenee jokirannan ja Tuomiokirkon maisemissa Ruissalon kansanpuistoon. Sieltä palataan takaisin suuren yleisön keskelle jokirantaan. Lopuksi pääsee pulahtamaan Samppalinnan maauimalaan.

Paavo Nurmi Marathon on tapahtuma, joka tarjotaan hyvin erilaisille kohderyhmille. Kaikki pitää ottaa huomioon.

– Kymmenen prosenttia maratoniin osallistujista juoksee aivan tosissaan kilpailemalla sijoituksista. Suurimmalle osalle tapahtuma on elämyksellinen. Tavoite on, että jokainen voittaa – jos ei muuta, niin itsensä.

Vaikka ammattilaiset huolehtivat juoksutapahtuman tuottamisesta, tarvitaan myös lukematon määrä vapaaehtoisia talkootyöläisiä. Siinä Turun Urheiluliiton panos on korvaamaton.

– Turkulaisten tapahtumien vahvuus on hyvä järjestelyorganisaatio. Maratonin toteuttamisessa tarvitaan noin 500 toimitsijaa. Pelkästään liikenteenohjaajia tarvitaan noin 100 henkilöä.

Talkootyöhön liittyy myös suurten tapahtumien tulevaisuudenuhka.

– Paavo Nurmi on tunnettu brändi. Se ei kuole koskaan. Juokseminenkaan ei tule vähentymään. Päinvastoin, sillä ihmisten hyvinvoinnin merkitys kasvaa. Nyky-yhteiskunnassa vapaaehtoistoiminnan merkitys on kuitenkin pienentynyt. Se tulee olemaan pitkässä juoksussa haaste. Riittääkö talkootyöläisiä etenkin, jos on paljon tapahtumia. Turun Urheiluliiton yleisurheilujaostolla on yli kaksikymmentä tapahtumaa vuodessa.

Jos kaikki menee suunnitellusti tapahtumapäivänä, Ahosen ei tarvitse tehdä mitään. Todellisuudessa seuraavan vuoden juoksutapahtuman suunnittelu alkaa jo saman tien.

– Tavoite on, että jokainen saa onnistuneen juoksukokemuksen. Hyvä tapahtuma poikii jatkoa myös seuraavalle vuodelle. Laadukas tapahtuma markkinoi aina uutta tapahtumaa. Ensi vuoden ilmoittautuminen avataan jo tämän vuoden kisan aikana.

Hannu Tuominen

Tuomiokirkossa sukelletaan taas pintaa syvemmälle

Ruth Illman.

Viime syksynä alkanut keskustelusarja Pintaa syvemmälle jatkuu Turun tuomiokirkossa, kun tutkija Suvielise Nurmi puhuu ihmisyydestä lauantaina 22. helmikuuta kello 19. Sarjassa käsitellään kevään mittaan erilaisia teologisia, filosofisia ja eettisiä teemoja.

Paraisilla kässäkylpy tenaville

Kässäkylvyssä osallistujat saavat tutustua käsityöhön ja erilaisiin materiaaleihin leikkimielisellä tavalla.

Åbolands hantverk järjestää talviloman jälkeen Paraisilla kässäkylvyn 2–4-vuotiaille oman aikuisen seurassa. Ryhmä tapaa neljä kertaa jakson 27.2.–19.3. aikana kello 15–16. Nuoremmat sisarukset ovat myös tervetulleita mukaan. Ryhmä kokoontuu Paraisten taitokeskuksessa osoitteessa Lukkarinkuja 5.

Veistosnäyttely Ihmisen tie Martinkirkossa

Pekka Larkela.

Sunnuntaina 23. helmikuuta kello 12 avautuu Martinkirkossa psykoterapeutti Pekka Larkelan retrospektiivinen Ihmisen tie veistosnäyttely, jossa on esillä veistoksia vuodesta 1989 lähtien aina tähän päivään asti.

Ei kalliita sopimuksia torin lämmityksestä

Pitemmittä puheitta, ei kalliita vuosikymmenten sopimuksia torin lämmityksestä. Kuka tietää minkälaisia talvia tulevaisuudessa on?

Infektioriski kasvaa matkan keston ja etäisyyden mukaan

Matkustamisella ja ulkomailla asumisella on merkitystä verenluovutussoveltuvuutta arvioitaessa. Infektioriski kasvaa matkan keston ja etäisyyden mukaan. Kiinassa esiintyvän koronavirusepidemian vuoksi matkailun aiheuttamia rajoituksia ei ole ollut tarpeen muuttaa.

Kävelyopastukset nousussa, samoin rooliopastukset

Kävelyopastusten suosio kasvaa.

Kansainvälistä matkailuoppaan päivää vietetään ympäri maailman helmikuun 21. päivä. Eri paikkakunnilla toimivat opasyhdistykset järjestävät tapahtumia ja esittelevät työtään monin tavoin päivän kunniaksi. Tarkoituksena on tuoda esille ammattitaitoisten ja auktorisoitujen matkailuoppaiden arvokasta työtä Suomen matkailun hyväksi.

Raskaat moottoriajoneuvot ja ylinopeus suurimaat vaarat kevyelle liikenteelle

OECD:n International Transport Forum on julkaissut suositukset, joiden tavoitteena on tehdä kaupungeista ja kaduista entistä turvallisempia kaikille. Mikromobiiliyritys Voi on ollut mukana valmistelemassa raporttia.

Yritysten varastojen arvo laski vuoden lopussa

Varastojen arvon vuosimuutos teollisuudessa, kaivostoiminnassa ja sähköntuotannossa IV/2018–IV/2019 (TOL 2008).

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden, kaivostoiminnan, sähköntuotannon ja kaupan alan yhteenlasketut varastojen arvot laskivat edellisvuodesta 4,2 prosenttia viime vuoden neljännellä neljänneksellä. Teollisuudessa varastojen arvo laski 5,9 prosenttia vuoden 2018 neljänteen vuosineljännekseen verrattuna. Kaupan toimialalla varastojen arvo laski 3,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Maahanmuuttajien työllisyyskokeilusta rohkaisevia tuloksia

Maahanmuuttajien työllistämiseen keskittyneeseen kotoutumisen SIB -kokeiluun osallistuneesta 2 211 maahanmuuttajasta 869 on työllistynyt joulukuuhun mennessä. Lopullisen työllistyneiden määrän arvioidaan nousevan 1 000–1 200 henkilöön.

Koiran ei-toivottu käyttäytyminen yleistä, rotujen väliset erot suuria

Suurella osalla suomalaisista lemmikkikoirista esiintyy jonkinlaista ei-toivottua käyttäytymistä.

Kaikilla koiraroduilla esiintyy ei-toivottua käyttäytymistä, kuten ääniarkuutta, aggressiivisuutta ja eroahdistusta, mutta erot esiintyvyydessä koirarotujen välillä ovat suuria. Erilaiset ei-toivotut käyttäytymispiirteet esiintyvät usein myös yhdessä, havaitsi professori Hannes Lohen tutkimusryhmän tuore tutkimus.

MLL:n vapaaehtoiset pakkasivat ystävänpäivän kunniaksi kassikaupalla hyvää mieltä ympäri Varsinais-Suomea

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri järjesti yhteistyössä S-ryhmän myymälöiden kanssa ystävänpäivätempauksen perjantaina 14. helmikuuta. MLL:n paikallisyhdistykset jalkautuivat varsinaissuomalaisiin Saleihin, S-Marketteihin ja Prismoihin pakkaamaan asiakkaiden ostoksia Olet tärkeä -kestokasseihin ja toivottamaan hyvää ystävänpäivää. Tempaus järjestettiin kaikkiaan yhdeksässätoista myymälässä ympäri maakuntaa.

Uusi täydennyskoulutus kehittää nuorten opettajien osaamista

Rauman normaalikoulussa järjestetään uraansa aloittavien opettajien ammatillisen kehittymisen tukikoulutus 22. huhtikuuta. Opetushallituksen rahoittaman täydennyskoulutuksen toteuttaa Turun yliopiston opettajankoulutuslaitos. Ilmoittautuminen maksuttomaan koulutukseen päättyy 20. maaliskuuta.

Turkuseuran ja työväenopiston Koti kaupungissa -luennoilla tirkistellään eri vuosisatojen turkulaiskoteihin

Ilari Aalto.

Turkuseuran ja Turun suomenkielisen työväenopiston yhteistyössä järjestämä kevään luentosarja pureutuu asumisen muodonmuutoksiin Turussa.

Kaarinan ja Paraisten kaupungit yhdistävät voimansa edistääkseen Paraistenväylän rakentamista

Saaristotie Kaarinan ja Paraisten välillä on erittäin vilkkaasti liikennöity tie. Tietä pitkin kulkee päivittäin 14 000 henkilöautoa ja 700 raskasta ajoneuvoa. Paraisilla toimiva suurteollisuus tuottaa merkittävän osan Suomen rakennusteollisuuden tarvitsemasta materiaalista, joka kuljetetaan pääosin Saaristotietä pitkin.

Tieliikenteessä kuoli 17 ihmistä tammikuussa

Tieliikenteessä kuolleet 1/1985 - 1/2020. 12 viime kuukauden aikana kuolleet kuukausittain.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä sattui tammikuussa 298 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli 17 ja loukkaantui 383 ihmistä. Kuolleita oli neljä enemmän ja loukkaantuneita yksi vähemmän kuin vuoden 2019 tammikuussa. Tietoja on verrattu edellisvuoden vastaaviin ennakkotietoihin.

Joet tulvivat Lounais-Suomessa

Viikonvaihteen runsaat sateet ovat saaneet joet tulvimaan etelä- ja länsirannikon vesistöissä ja Lounais-Suomessa. Keravanjoen pinta on noussut tulvarajan yli ja saavuttanut yön aikana huippunsa. Vantaanjoki on noussut myös lähelle tulvarajaa Riihimäellä, mutta kääntynyt jo laskuun.

Kirismäen uuden risteyssillan rakentaminen etenee

Kirismäen kohdalla risteävät E18 ja valtatie 1.

Kehätien parannustyöt etenevät aikataulussaan ja ensimmäiset rakenteet alkavat jo valmistua. Kirismäen uuden risteyssillan rakentaminen etenee ja aiheuttaa näkyviä muutoksia moottoritien liikenteeseen. Sillan telineaukon rakentaminen ykköstien kohdalla rajoittaa alikulkukorkeutta 4,4 metriin. Valtatielle tulee korkeuden tarkistamista varten mittaportit ennen ajoaukkoa molempiin ajosuuntiin. Aukon leveys on seitsemän metriä.

Kotitalouksien osakesijoitukset kasvoivat viime vuonna

Suomalaiset kotitaloudet omistivat joulukuun lopussa 39,0 miljardin euron edestä pörssinoteerattuja osakkeita. Vuoden 2019 aikana kotitalouksien noteeratut osakeomistukset kasvoivat yli kuudella miljardilla eurolla. Osakeomistusten arvo nousi positiivisen markkinakehityksen myötä 5,7 miljardilla eurolla. Lisäksi kotitaloudet sijoittivat vuoden 2019 aikana nettomääräisesti 0,6 miljardia euroa uutta pääomaa osakkeisiin. Yli 90 prosenttia osakesijoituksista kohdistui kotimaisiin yrityksiin.

Urheilu

Dmitry Megalinsky vahvistaa Tuton puolustusta

Dmitry Megalinsky.

Tuto Hockey on solminut loppukauden kattavan sopimuksen puolustaja Dmitry Megalinskyn kanssa. Megalinsky on pelannut KHL:ssä 435 ottelua.

Vamma päätti Koilahden hallikauden

Taika Koilahti.

Yksi eturivin turkulaisyleisurheilija on poissa 15.–16. helmikuuta käytävistä halli-SM-kisoista. Pituushyppääjä Taika Koilahden hallikausi päättyi jo kauden ensimmäisessä pituuskisassa viime viikolla reisivammaan.

Jälkipeli: Pöytyällä ei jääty ihmettelemään – talkootyöllä rakennettiin oma liikuntahalli

Lukko Areena on talkoovoimalla noussut liikuntapaikka Pöytyällä. Toteutustapa on ollut täysin poikkeuksellinen. Hallin lattiaan on maalattu myös viivoja pesäpallon harjoittelua varten. Sähly toimii alkulämmittelynä ennen pesisharjoituksia.

Loukonkulman Lukko ei kuulosta monellekaan kovin tutulta. Silti pieni kyläyhdistys on tehnyt jotain sellaista mahdolliseksi, mikä, etenkin kaupungeissa, kuulostaa täysin mahdottomalta. Pöytyän itäosaan vahvasti talkooporulla rakennettua liikuntahallia on käyty ihmettelemässä laajemmaltikin.

Pudotuspeleihin kiriminen vaatii tasaisuutta Ura Basketilta

Dustin Thomasin panos Uran hyökkäyspelaamisessa on ollut suuri.

Kun Korisliigan runkosarjaa on pelaamatta runsas neljännes, joukkueiden voimasuhteet ovat hyvin selvillä. Kaarinan Ura Basketin osalta tämä tarkoittaa sitä, että joukkueella on mahdollisuus taistella pääsystä kahdeksan parhaan joukkoon pudotuspeleihin. Pudotuspelipaikka vaatisi kuitenkin erinomaista onnistumista ja, ennen kaikkea, tasaisuutta.

Nuori norjalaiskärki Kalabatama sopimukseen TPS:n kanssa

Kabamba Tumba Kalabatama.

TPS:n Veikkausliigajoukkue vahvistaa hyökkäyspäätään norjalaiskärki Kabamba Tumba Kalabatamalla . TPS:n ja Kalabataman välinen sopimus on 2+1-vuotinen.

Raviurheilu on intohimoisten ja lannistumattomien laji

Jyrki Filatoff on ravivalmentaja ja pitkän linjan ohjastaja.

Raviurheilu on yksi lukuisista hevosurheilulajeista, joka ihastuttaa vauhdin hurmallaan. Raviurheilu on levinnyt lajina Eurooppaan 1700-luvulla Yhdysvalloista. Suomessa ensimmäiset ravit järjestettiin vuonna 1817 Turun Aurajoen jäällä. Nykyään raveja järjestetään ympäri Suomea melkein vuoden jokaisena päivänä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!