Keväällä istutetun nurmikon aukkopaikat on paras korjata elo-syyskuussa
Syyskesä ja syksy ovat parasta aikaa nurmikon istuttamiseen. Jos keväällä istutettu nurmi on itänyt epätasaisesti, myös tällaisten laikkujen korjaaminen onnistuu varmimmin syksymmällä, kun kosteutta on enemmän kuin kesällä.
– Jos nurmi on jäänyt itämättä, ei vanhan kylvön kastelusta ole enää apua. Siemenet ovat kuivuneet ja kuolleet, joten tarvitaan uusi kylvö, tutkija Markku Niskanen Luonnonvarakeskuksesta kertoo.
Nurmikkoon jääneet aukkopaikat korjataan rikkomalla pintamaa, ripottelemalla maahan uudet siemenet ja peittämällä kylvös reilusti, jopa parilla-kolmella sentillä multaa tai mullan ja hiekan sekaista maata. Lopuksi istutettu kohta jyrätään.
– Sitten kylvettyä kohtaa pitää vielä muistaa kastella, Niskanen muistuttaa.
Vaikka kastelu on tärkeää, kylvöä voi kastella myös liikaa. Uusi kylvö on alttiina myös syksyn rankkasateille, jolloin noroina valuva vesi voi uurtaa kylvön pilalle. Kastelu kannattaa ajoittaa iltaan, jolloin vesi jää siementen käyttöön. Aamulla tehty kastelu ehtii varsinkin aurinkoisina päivinä haihtua ennen kuin siitä on siemenille hyötyä.
Kun kylvö on kunnolla itänyt, uusi nurmi saa hankittua vettä syvemmältä ja kastelu voidaan vähitellen lopettaa. Jos kylvön tekee elokuussa, pääsee todennäköisesti nauttimaan tuuheasta nurmesta vielä tänä vuonna. Itämisnopeudessa on kuitenkin suuria lajikekohtaisia eroja.
– Itäminen vie kahdesta neljään viikkoa. Jos paikkauskylvö menee syyskuun lopulle, voi uuden nurmen kasvu mennä ensi kevääseen, Niskanen laskee.
– Kaupan pussien siemenkoostumusta kannattaa lukea ennen ostopäätöstä. Niittynurmikka on hyvä, kestävä lajike, mutta itää hitaasti. Jos sitä kylvetään elokuussa, ei paikalla pelata palloa vielä syyskuussa, mutta ensi keväänä paikalla on tuuhea nurmi.
Kylvössä ei kannata säästää väärässä paikassa eli käyttää sitä samaa siemenpussia, joka on lojunut varaston perällä jo vuosia. Varastossa siemenet ovat todennäköisesti kuivuneet ja kuolleet.
Syyskuu alkaa olla viimeisiä hetkiä tehdä kylvöjä. Nurmen tulisi itämisen jälkeen ehtiä myös kerätä vähän vararavintoa talvehtimista varten. Jos nurmi ehtii ennen talvea vain täpärästi itää, se ei välttämättä selviä talvesta ja keväällä edessä on siis jo kolmas kylvö samaan kohtaan. Jos syksy on ehtinyt liian pitkälle, kannattaa kylvö siirtää suosiolla ensi kevääseen.
– Hyvin pian lumien sulamisen jälkeen voi olla liikkeellä. Syksy ja alkukevät ovat tietysti hyviä aikoja myös kokonaan uuden nurmikon perustamiseen, ei vain kesän kylvöjen paikkailuun, Niskanen neuvoo.
Jarno Keskinen