Jälkipeli: Jymy Cup on pienen seuran suuri ponnistus

Jymy Cup on Aurassa järjestettävä jokakesäinen nappulaikäisten turnaus. Siihen osallistuu yli 100 joukkuetta ja yli 1 000 nuorta pelaajaa. Jymy Cup onkin eräs isoimmista junnuturnauksista Varsinais-Suomessa. Jymy Cup on Aurassa järjestettävä jokakesäinen nappulaikäisten turnaus. Siihen osallistuu yli 100 joukkuetta ja yli 1 000 nuorta pelaajaa. Jymy Cup onkin eräs isoimmista junnuturnauksista Varsinais-Suomessa. Kuva: Hannu Tuominen

”Kippistä meille, futismestareille. Tämä toistuu aina, se mieleesi paina. Hei! Hei! Pohjola voiton vei.”

Kesä, kaverit, futista ja jäätelöä! Kuulostaa täydelliseltä yhdistelmältä. Tätä kaikkea tarjoaa jo perinteeksi muodostunut Auran Palokunnan Urheilijoiden (APU) järjestämä naperoikäisille tarkoitettu jalkapalloturnaus.

– Haluaisin nähdä Jymy Cupin hyvän mielen tapahtumana. Tärkeää on, että järjestämme joka kesä hyvin organisoidun turnauksen, missä aikataulut pitävät paikkansa, kertoo APU:n toiminnanjohtaja Ralf Nordström.

Kun tapahtumaan osallistuu yli sata joukkuetta ja yli tuhat nuorta pelaajaa, on kyseessä suuri ponnistus pienelle seuralle. Jymy Cup on eräs isoimmista junnuturnauksista Varsinais-Suomessa. Nuorimmat osallistujat ovat 7-vuotiaita ja vanhimmat 12-vuotiaita.

– Idea lähti paikallisen jäätelötehtaan aloitteesta. He lähtivät pienestä toiminnasta liikkeelle. Päätimme, että lähdemme yhdessä rakentamaan kahta isoa tarinaa. Turnaus sai nimensä auralaisen yrityksen Jymy-jäätelöstä ja tietysti turnausväki palkitaan jäätelöllä, valaisee seuran hallituksen jäsen Ville Antikainen turnauksen taustoista.

Jymy-turnaus järjestetään nykyään kahtena viikonloppuna. Tytöt pelaavat ensin. Seuraavana viikonloppuna on poikien vuoro. Nyt oli toinen vuosi, kun tytöillä oli oma viikonloppu. Näin saadaan tyttöjalkapalloa nostettu esille.

Ilman lukuisia talkootyöläisiä turnaus olisi mahdotonta järjestää. Nordström antaakin suuret kiitokset vapaaehtoisille.

– Meillä on kahdeksan hengen ydinryhmä, jossa jokaisella on omat vastuualueensa. Talkooväkeä, lähinnä pelaajien vanhempia, on toista sataa. Järjestysmiehiä on useita. Heitä tarvitaan etupäässä liikenteenohjaukseen.

Harvoin näkee Auran keskustassa niin vilkasta liikennettä kuin Jymy Cupin aikana. Liikenteenohjaus tuleekin tarpeeseen. Ylimääräistä pysäköintitilaa on saatu perustamalla väliaikaisia parkkipaikkoja peltoalueille. Turnaus on laajentunut Auran keskustan tekonurmikentälle sekä seuran kunnostamille ja ylläpitämille urheilupuiston luonnonnurmikentille.

– Nyt olemme kenttien suhteen ihan rajoilla. Urheilupuiston aluetta ei olisi ilman Jymy Cupia. Turnauksen tuotolla rahoitetaan kenttien ylläpitoa. Seuran kannalta bingotoiminta ja Jymy Cup ovat kaksi tärkeintä varainhankintakeinoa, muistuttaa Nordström.

Osa turnaukseen osallistuneista joukkueista tulee kaukaa, aina pääkaupunkiseudulta asti. Pelaajien kesän kohokohta on, kun ollaan joukkueena yhdessä koko viikonloppu. Osa joukkueista yöpyy Turun hotelleissa, mutta osa käyttää turnausjärjestäjän edullisia palveluita hyödyksi.

– Joukkueita yöpyy täällä Aurassa. Heillä on koulumajoitus. Koko pakettiin kuuluu yöpymisen ohella ruokailut, aamupala ja iltapala. Joukkueiden käytössä on myös Kyrön maauimala.

Eräs turnaukseen osallistuva joukkue tulee Lemusta.

– Lemun Visa on paikallinen kyläseura, vaikka nykyään kuulumme Maskun kuntaan. Vanhemmat pelaajat siirtyvät isompiin seuroihin ja Palloliiton sarjoihin, mutta nämä nuorimmat pelaajat muodostavat 4–5 lemulaista jalkapallojoukkuetta. Osallistumme paikallisiin sarjoihin. Jymy Cupiin on kiva osallistua, kun saamme uusia ja erilaisia vastustajia, kertoo seuran puuhamies Esa Kiviniemi.

Hannu Tuominen

Turnaukset ovat kesän kohokohtia. Suomen suvi, parhaat kaverit ja jalkapallo ovat ikimuistoisia lomapäiviä. Turnaukset ovat kesän kohokohtia. Suomen suvi, parhaat kaverit ja jalkapallo ovat ikimuistoisia lomapäiviä. Kuva: Hannu Tuominen

Työeläkevakuutusmaksut vahvistettu vuodelle 2020

Vuonna 2020 työntekijän eläkelain mukainen keskimääräinen työeläkevakuutusmaksu on 24,4 prosenttia palkasta. Maatalousyrittäjän eläkelain mukainen perusprosentti ja yrittäjän eläkelain mukainen työeläkevakuutusmaksuprosentti on ensi vuonna 24,10 prosenttia ja 53–62-vuotiaiden korotettu maksu 25,60 prosenttia. Nämä maksuprosentit ovat samat kuin vuonna 2019.

Diabetesbarometri: Diabeteksen hoito rapautuu, edessä kallis lisälasku

Diabeetikoiden määrä ei kasva enää Suomessa hallitsemattomasti, mutta ikääntyvien diabeetikoiden määrä lisääntyy hurjaa vauhtia. Suomessa oli viime vuonna 204 572 diabetesta sairastavaa eläkeikäistä, melkein 17 000 enemmän kuin vuonna 2016. Diabetesta sairastaa Suomessa noin puoli miljoonaa ihmistä, suurin osa heistä sairastaa tyypin 2 diabetesta.

Äidit palaavat perhevapaalta työmarkkinoille aiempaa nopeammin

Äitien työllisyysasteet nuorimman lapsen iän mukaan vuosina 2014 ja 2018, 20-59-vuotiaat naiset, %.

Yhä useampi pienten lasten äideistä oli viime vuonna työllinen verrattuna vuoteen 2014. Neljän vuoden aikana äitien työllisyysaste on noussut kolme prosenttiyksikköä. Suurin nousu on tapahtunut 1–2-vuotiaiden lasten äideillä. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen vuosikatsauksesta Työvoimatutkimus 2018, perheet ja työ.

THL:n influenssarokotetutkimus käynnistynyt, mukana jo 10 000 yli 65-vuotiasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toteuttama 65 vuotta täyttäneiden influenssarokotetutkimus on käynnistynyt yhteistyössä 13 kaupungin ja kuntayhtymän kanssa.

Ehdotus: Fölin aikataulukirjoja ei postiteta kotitalouksiin ensi huhtikuusta lähtien

Ensi keskiviikkona kokoontuvalle Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle esitetään, että aikataulukirjoja ei enää postiteta kotitalouksiin huhtikuusta 2020 lähtien.

Avoimia työpaikkoja suunnilleen yhtä paljon kuin vuosi sitten

Avoimia työpaikkoja oli vuoden kolmannella neljänneksellä 48 500, kun vuotta aiemmin määrä oli 46 900. Työnantajat raportoivat edelleen usein kokeneensa vaikeuksia avoimien työpaikkojen täyttämisessä. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen avoimet työpaikat -tilastosta ja kuvaavat syyskuun ensimmäisen päivän tilannetta.

Kaksikerrosbussikokeilu sai hyvän vastaanoton

Kaksikerrosbussi sai kyselyssä hyvää palauetta.

Föli toteutti kaksikerrosbussikokeilun 12.9.–3.10. linjoilla 6 ja 7, jotka kulkevat Turun kautta Naantaliin, Raisioon, Lietoon ja Kaarinaan.

Turku Energialle lisää tuulivoimaa

Timo Honkanen.

Turku Energian tuulivoiman tuotanto kasvaa osakkuusyhtiönsä, Suomen Hyötytuuli Oy:n uusien tuulipuistohankkeiden myötä. Määrä vastaa noin 20 000 kerrostaloasunnon tai 2 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaista sähkönkulutusta. Tuulisähkön osuus Turku Energian omasta kokonaisvuosituotannosta on hankkeiden valmistumisen myötä noin 23 prosenttia.

Turun Kehittäjä -palkinto Turun yliopiston DI-koulutukselle

Turun Nuorkauppakamari on myöntänyt vuoden 2019 Turun Kehittäjä -palkinnon Turun yliopiston diplomi-insinöörikoulutuksen laajennukselle.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi syyskuussa 3,9 prosenttia

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, % (TOL 2008).

Teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan syyskuussa 3,9 prosenttia vuodentakaisesta. Teollisuuden päätoimialoista työpäiväkorjatun liikevaihdon kasvu oli voimakkainta sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 17,7 prosenttia, sekä kaivostoiminnassa ja louhinnassa, 13,3 prosenttia. Teollisuuden kausitasoitettu liikevaihto kasvoi 1,9 prosenttia elokuuhun verrattuna.

Jurmon uusi imutyhjennyslaite lisäsi kerätyn käymäläjätteen määrää Saaristomerellä

Jurmon uusi imutyhjennyslaite.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n Jurmoon sijoittamasta kiinteästä imutyhjennyslaitteesta on sen ensimmäisellä kaudella kerätty yhdeksän kuutiota käymäläjätettä. On arvioitu, että vesistöön päästessään tämä määrä loisi kasvumahdollisuudet jopa 4 500 kilolle levää. Kaiken kaikkiaan käymäläjätettä veneilykaudelta on Saaristomerellä kerätty noin 60 kuutiota.

Yrttiaho: EU-puheenjohtajamaana Suomen puututtava Unkarin Civil Rádió Budapestin lakkautukseen

Unkarin hallituksen medianeuvosto on tehnyt päätöksen Budapestissa toimivan yhteisöradio Civil Rádió Budapestin lähetystoiminnan lakkauttamisesta. Radio voisi jatkaa vain nettiradiona 21. joulukuuta lähtien.

Turkulaisille tutkijoille 19 apurahaa Suomen Lääketieteen Säätiöltä

Suomen Lääketieteen Säätiö on jakanut apurahoina yli kaksi miljoonaa euroa lääketieteelliseen tutkimukseen. Eniten apurahoja myönnettiin sydän- ja verisuonisairauksien sekä neurologisten sairauksien tutkimukseen. Turkulaisille tutkijoille myönnettiin useita apurahoja, joista merkittävimmän vastaanotti Jaakko Piitulainen .

Kaskenkadun uusrenessanssitalo suojellaan, täydennysrakentamista tutkitaan

Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on tontin rakennuskannan suojelu.

Kaupunkiympäristölautakunta kokoontuu seuraavan kerran ensi tiistaina. Kokouksessa käsitellään muun muassa Kaskenkatu 3:n asemaakaavanmuutosta.

Arkenin hyväntekeväisyystapahtumassa kynsienhoitoa ja muotinäytös

Lions Club Turku/Viola järjestää lauantaina 16. marraskuuta kello 12–16 Arkenilla tapahtuman, jossa on ohjelmaa, tuotemyyntiä sekä opiskelijoiden tarjoamia meikkaus-, kampaus- ja kynsienhoitopalveluja.

Eremitaasi virtuaalikokemuksena Wäinö Aaltosen museossa

WAMissa pääsee tutustumaan Eremitaasiin, yhteen maailman suurimmista museoista matkustamatta Pietariin.

Eremitaasin tuottama virtuaalikokemus saapuu Turkuun osana Eremitaasipäivän ohjelmaa. Wäinö Aaltosen museossa eli WAMissa pääsee 20.11.–19.12. tutustumaan yhteen maailman suurimmista museoista matkustamatta Pietariin. Uusinta virtuaaliteknologiaa hyödyntävässä näyttelyssä taideteosten yksityiskohtia voi tarkastella jopa paljasta silmää tarkemmin.

Etelä- ja Lounais-Suomessa virtaamat jatkavat kasvua

Jokien virtaamat jatkavat kasvuaan Etelä- ja Lounais-Suomessa vesisateiden ja lauhan sään seurauksena. Esimerkiksi Loimijoen vesi nousee pelloille loppuviikolla.

Lahja lapselle -keräys toteuttaa lasten joululahjatoiveita

Turun ja Kaarinan seurakuntien diakoniatyön Lahja lapselle -keräys järjestetään tänä vuonna 11. kertaa. Keräyksen avulla toteutetaan diakonia-asiakasperheiden lasten joululahjatoiveita. Tänäkin vuonna noin tuhannen lapsen lahjatoiveet odottavat toteuttajiaan.

Urheilu

Timo Furuholm jatkaa Interissä

Timo Furuholm ja Niko Markkula.

Interin hopeajoukkueen kapteeni ja pitkäaikainen Inter-hyökkääjä Timo Furuholm ja Inter ovat allekirjoittaneet kaksivuotisen pelaajasopimuksen.

Åboraakkeli: Tepsin uusi alku?

TPS:n uusi valmentaja Marko Virtanen.

TPS:n kiekkomiehistö palaa tällä viikolla maaottelutauolta vierasotteluiden merkeissä. Perjantaina TPS poikkeaa Kuopiossa ja lauantaina matka jatkuu Ouluun. Samalla nähdään ensimmäiset oikeat viitteet Marko Virtasen TPS:stä.

Interin rungon määrä olla kasassa marraskuun lopussa

Interissä toivotaan monen oman juniorin pystyvän seuraamaan Elias Mastokankaan esimerkkiä kohti Veikkausliigaa.

Pöly Veikkausliigakauden 2019 ympärillä on vasta laskeutunut, mutta seurojen toimistoilla on täysi vilske, kun ensi kauden joukkueita kootaan.

Kaapo Kakolle tunnustuspalkinto diabeetikoilta

Kaako Kakko.

Suomen Diabetesliitto jakaa Vuoden diabetesteko -palkinnon vuosittain Maailman diabetespäivänä 14. marraskuuta. Tänä vuonna tunnustuksen saaja on jääkiekkoilija Kaapo Kakko . Ykköstyypin diabetesta sairastava Kakko on yksi Suomen tämän hetken tunnetuimmista urheilijoista. Hän oli ratkaisevassa roolissa, kun Suomi voitti tänä vuonna maailmanmestaruuden sekä aikuisten, että alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.

Jesper Engström siirtyy VPS:sta Interiin

Jesper Engström (oik.) on aiemmin nähty Veikkausliigassa VPS:n paidassa.

Vaasan Palloseuraa aiemmilla kausilla edustanut Jesper Engström ja Inter ovat allekirjoittaneet kauden 2020 kattavan pelaajasopimuksen. Sopimukseen sisältyy myös seuran optio kaudesta 2021.

Henrik Moisander jatkaa Interin maalilla

Henrik Moisande.

Maalivahti Henrik Moisander ja Inter ovat allekirjoittaneet kauden 2020 kattavan pelaajasopimuksen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.