Kirjeiden määrä vähenee ennätystahtia

Posti Group Oyj:n liikevaihto kasvoi vuoden toisella neljänneksellä 1,8 prosenttia 393,8 (386,8) miljoonaan euroon. Konsernin oikaistu käyttökate parani ja oli 37,9 (23,8) miljoonaa euroa eli 9,6 (6,2) prosenttia liikevaihdosta. IFRS 16 standardin käyttöönotto paransi oikaistua käyttökatetta 12,3 miljoonalla eurolla.

Konsernin käyttökate parani ja oli 32,4 (20,6) miljoonaa euroa eli 8,2 (5,3) prosenttia liikevaihdosta. Oikaistu liiketulos parani ja oli 8,7 (8,2) miljoonaa euroa eli 2,2 (2,1) prosenttia liikevaihdosta. Liiketulos heikkeni ja oli 3,2 (5,0) miljoonaa euroa eli 0,8 (1,3) prosenttia liikevaihdosta.

Posti kasvatti liikevaihtoa paketti- ja verkkokaupassa sekä logistiikkaratkaisuissa. Transvalin ostolla oli merkittävä vaikutus konsernin liikevaihtoon erityisesti vuoden toisella neljänneksellä.

Posti jatkaa uusien palvelujen ja liiketoimintojen kehittämistä ja myös kustannussäästöohjelmaansa sopeuttaakseen toimintansa supistuvien postimarkkinoiden olosuhteisiin.

Posti ilmoitti kesäkuussa tekevänsä muutoksia palvelupisteverkostoonsa. Osana muutosta Posti vähentää 18 omaa myymäläänsä. Suunnitellut muutokset toteutetaan vaiheittain maaliskuuhun 2021 mennessä.

Tarkoituksena on, että näillä paikkakunnilla postipalveluita ylläpitää jatkossa postin paikallinen kumppani, jolla on täysin samanlainen palveluvalikoima kuin Postin omassa myymälässä. Posti ilmoitti myös lisäävänsä palvelupisteidensä ja Postin automaattien määrää tämän ja ensi vuoden aikana yli 700:lla niin, että asiakkaiden käytettävissä tulee olemaan jopa 2 800 palvelupistettä.

Posti on tehnyt kesäkuusta lähtien muutoksia pakettien jakeluun kautta maan. Muutoksen jälkeen asiakkaiden paketit toimitetaan lähimpään mahdolliseen palvelupisteeseen, joka käytännössä pääosalla kuluttajista on pakettiautomaatti.

Konsernin liikevaihto kasvoi alkuvuonna 1,1 prosenttia 790,4 (781,6) miljoonaan euroon. Konsernin oikaistu käyttökate parani ja oli 79,2 (53,1) miljoonaa euroa eli 10,0 (6,8) prosenttia liikevaihdosta. IFRS 16 standardin käyttöönotto paransi oikaistua käyttökatetta 24,2 miljoonalla eurolla.

Konsernin käyttökate parani ja oli 68,8 (50,3) miljoonaa euroa eli 8,7 (6,4) prosenttia liikevaihdosta. Oikaistu liiketulos parani ja oli 21,6 (21,4) miljoonaa euroa eli 2,7 (2,7) prosenttia liikevaihdosta. Liiketulos heikkeni ja oli 11,2 (18,4) miljoonaa euroa eli 1,4 (2,4) prosenttia liikevaihdosta.

Tavallisten kirjeiden kulkunopeutta muutettiin niin, että maaliskuusta alkaen Postin kuluttajakirjeet toimitetaan pääosin neljän työpäivän kuluessa. Aikaisemmin kuluttajakirjeet toimitettiin kahden työpäivän kuluessa.

Posti on merkittävästi laajentanut pakettiautomaattiverkostoaan. Kesäkuun lopussa pakettiautomaatteja oli yhteensä 1 428. Kasvu on ollut nopeaa: tammi-kesäkuussa Postin palvelupisteiden määrä on kasvanut peräti 41 prosenttia.

– Liikevaihtomme kasvoi noin kaksi prosenttia vuoden 2019 toisella neljänneksellä. Mielestäni voimme olla tyytyväisiä tulokseen, sillä Posti on pystynyt ylläpitämään kannattavuuttaan samaan aikaan kun käymme läpi historiallisen suurta muutosvaihetta: verkkokauppa kasvaa, mutta samalla perinteinen postitoiminta siirtyy paperisesta sähköiseksi ja kilpailu kiristyy jatkuvasti, arvioi toimitusjohtaja Heikki Malinen.

– Kasvua haetaan yhä vahvemmin verkkokaupasta ja logistiikasta. Tässä muutoksessa on onnistuttu, sillä Posti on tänään monialayritys. Viisi vuotta sitten paketti- ja logistiikkapalvelut muodostivat noin kolmanneksen koko konsernin liikevaihdosta. Nyt näemme historiallisen käänteen: paketti ja verkkokauppa -liiketoiminnan sekä logistiikkaratkaisut-liiketoiminnan yhteenlaskettu liikevaihto ylittää 50 prosenttia liikevaihdostamme.

Kirjeiden määrä jatkoi laskuaan ja pakettien määrä puolestaan kasvoi. Kirjeitä lähetettiin aiempaa vähemmän. osoitteellisten kirjeiden jakelumäärä väheni 13 prosenttia viime vuoden vastaavaan kauteen verrattuna.

– Kirjeiden ja muun paperisen postin volyymilaskun vuoksi meidän on jatkettava työtä, jota teemme Postin uudistamisen ja kilpailukyvyn varmistamisen eteen. Vuosien 2019–21 aikana tavoittelemme noin 150–200 miljoonan euron kustannussäästöjä. Olemmekin kevään aikana tehneet erilaisia uudelleenjärjestelyitä, tehostaneet toimintaa sekä lisänneet automatisointia saavuttaaksemme säästötavoitteen.

Tammi–kesäkuussa Posti kuljetti yli 24 (22) miljoonaa pakettia, joista yhä useampi jaettiin Postin pakettiautomaattiin. Posti on kasvattanut pakettiautomaattiverkostoaan ja ensimmäisen vuosipuoliskon aikana niiden määrä kasvoi 41 prosenttia yli 1 400 automaattiin.

– Asiakkaamme ovat toivoneet Postin palvelupisteiltä laajaa aukioloaikaa ja sijaintia muiden palveluidensa yhteydessä. Tulemme lisäämään palvelupisteiden ja pakettiautomaattien määrää edelleen.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Tuomiokirkossa sukelletaan taas pintaa syvemmälle

Ruth Illman.

Viime syksynä alkanut keskustelusarja Pintaa syvemmälle jatkuu Turun tuomiokirkossa, kun tutkija Suvielise Nurmi puhuu ihmisyydestä lauantaina 22. helmikuuta kello 19. Sarjassa käsitellään kevään mittaan erilaisia teologisia, filosofisia ja eettisiä teemoja.

Paraisilla kässäkylpy tenaville

Kässäkylvyssä osallistujat saavat tutustua käsityöhön ja erilaisiin materiaaleihin leikkimielisellä tavalla.

Åbolands hantverk järjestää talviloman jälkeen Paraisilla kässäkylvyn 2–4-vuotiaille oman aikuisen seurassa. Ryhmä tapaa neljä kertaa jakson 27.2.–19.3. aikana kello 15–16. Nuoremmat sisarukset ovat myös tervetulleita mukaan. Ryhmä kokoontuu Paraisten taitokeskuksessa osoitteessa Lukkarinkuja 5.

Veistosnäyttely Ihmisen tie Martinkirkossa

Pekka Larkela.

Sunnuntaina 23. helmikuuta kello 12 avautuu Martinkirkossa psykoterapeutti Pekka Larkelan retrospektiivinen Ihmisen tie veistosnäyttely, jossa on esillä veistoksia vuodesta 1989 lähtien aina tähän päivään asti.

Ei kalliita sopimuksia torin lämmityksestä

Pitemmittä puheitta, ei kalliita vuosikymmenten sopimuksia torin lämmityksestä. Kuka tietää minkälaisia talvia tulevaisuudessa on?

Infektioriski kasvaa matkan keston ja etäisyyden mukaan

Matkustamisella ja ulkomailla asumisella on merkitystä verenluovutussoveltuvuutta arvioitaessa. Infektioriski kasvaa matkan keston ja etäisyyden mukaan. Kiinassa esiintyvän koronavirusepidemian vuoksi matkailun aiheuttamia rajoituksia ei ole ollut tarpeen muuttaa.

Kävelyopastukset nousussa, samoin rooliopastukset

Kävelyopastusten suosio kasvaa.

Kansainvälistä matkailuoppaan päivää vietetään ympäri maailman helmikuun 21. päivä. Eri paikkakunnilla toimivat opasyhdistykset järjestävät tapahtumia ja esittelevät työtään monin tavoin päivän kunniaksi. Tarkoituksena on tuoda esille ammattitaitoisten ja auktorisoitujen matkailuoppaiden arvokasta työtä Suomen matkailun hyväksi.

Raskaat moottoriajoneuvot ja ylinopeus suurimaat vaarat kevyelle liikenteelle

OECD:n International Transport Forum on julkaissut suositukset, joiden tavoitteena on tehdä kaupungeista ja kaduista entistä turvallisempia kaikille. Mikromobiiliyritys Voi on ollut mukana valmistelemassa raporttia.

Yritysten varastojen arvo laski vuoden lopussa

Varastojen arvon vuosimuutos teollisuudessa, kaivostoiminnassa ja sähköntuotannossa IV/2018–IV/2019 (TOL 2008).

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden, kaivostoiminnan, sähköntuotannon ja kaupan alan yhteenlasketut varastojen arvot laskivat edellisvuodesta 4,2 prosenttia viime vuoden neljännellä neljänneksellä. Teollisuudessa varastojen arvo laski 5,9 prosenttia vuoden 2018 neljänteen vuosineljännekseen verrattuna. Kaupan toimialalla varastojen arvo laski 3,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Maahanmuuttajien työllisyyskokeilusta rohkaisevia tuloksia

Maahanmuuttajien työllistämiseen keskittyneeseen kotoutumisen SIB -kokeiluun osallistuneesta 2 211 maahanmuuttajasta 869 on työllistynyt joulukuuhun mennessä. Lopullisen työllistyneiden määrän arvioidaan nousevan 1 000–1 200 henkilöön.

Koiran ei-toivottu käyttäytyminen yleistä, rotujen väliset erot suuria

Suurella osalla suomalaisista lemmikkikoirista esiintyy jonkinlaista ei-toivottua käyttäytymistä.

Kaikilla koiraroduilla esiintyy ei-toivottua käyttäytymistä, kuten ääniarkuutta, aggressiivisuutta ja eroahdistusta, mutta erot esiintyvyydessä koirarotujen välillä ovat suuria. Erilaiset ei-toivotut käyttäytymispiirteet esiintyvät usein myös yhdessä, havaitsi professori Hannes Lohen tutkimusryhmän tuore tutkimus.

MLL:n vapaaehtoiset pakkasivat ystävänpäivän kunniaksi kassikaupalla hyvää mieltä ympäri Varsinais-Suomea

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri järjesti yhteistyössä S-ryhmän myymälöiden kanssa ystävänpäivätempauksen perjantaina 14. helmikuuta. MLL:n paikallisyhdistykset jalkautuivat varsinaissuomalaisiin Saleihin, S-Marketteihin ja Prismoihin pakkaamaan asiakkaiden ostoksia Olet tärkeä -kestokasseihin ja toivottamaan hyvää ystävänpäivää. Tempaus järjestettiin kaikkiaan yhdeksässätoista myymälässä ympäri maakuntaa.

Uusi täydennyskoulutus kehittää nuorten opettajien osaamista

Rauman normaalikoulussa järjestetään uraansa aloittavien opettajien ammatillisen kehittymisen tukikoulutus 22. huhtikuuta. Opetushallituksen rahoittaman täydennyskoulutuksen toteuttaa Turun yliopiston opettajankoulutuslaitos. Ilmoittautuminen maksuttomaan koulutukseen päättyy 20. maaliskuuta.

Turkuseuran ja työväenopiston Koti kaupungissa -luennoilla tirkistellään eri vuosisatojen turkulaiskoteihin

Ilari Aalto.

Turkuseuran ja Turun suomenkielisen työväenopiston yhteistyössä järjestämä kevään luentosarja pureutuu asumisen muodonmuutoksiin Turussa.

Kaarinan ja Paraisten kaupungit yhdistävät voimansa edistääkseen Paraistenväylän rakentamista

Saaristotie Kaarinan ja Paraisten välillä on erittäin vilkkaasti liikennöity tie. Tietä pitkin kulkee päivittäin 14 000 henkilöautoa ja 700 raskasta ajoneuvoa. Paraisilla toimiva suurteollisuus tuottaa merkittävän osan Suomen rakennusteollisuuden tarvitsemasta materiaalista, joka kuljetetaan pääosin Saaristotietä pitkin.

Tieliikenteessä kuoli 17 ihmistä tammikuussa

Tieliikenteessä kuolleet 1/1985 - 1/2020. 12 viime kuukauden aikana kuolleet kuukausittain.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä sattui tammikuussa 298 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli 17 ja loukkaantui 383 ihmistä. Kuolleita oli neljä enemmän ja loukkaantuneita yksi vähemmän kuin vuoden 2019 tammikuussa. Tietoja on verrattu edellisvuoden vastaaviin ennakkotietoihin.

Joet tulvivat Lounais-Suomessa

Viikonvaihteen runsaat sateet ovat saaneet joet tulvimaan etelä- ja länsirannikon vesistöissä ja Lounais-Suomessa. Keravanjoen pinta on noussut tulvarajan yli ja saavuttanut yön aikana huippunsa. Vantaanjoki on noussut myös lähelle tulvarajaa Riihimäellä, mutta kääntynyt jo laskuun.

Kirismäen uuden risteyssillan rakentaminen etenee

Kirismäen kohdalla risteävät E18 ja valtatie 1.

Kehätien parannustyöt etenevät aikataulussaan ja ensimmäiset rakenteet alkavat jo valmistua. Kirismäen uuden risteyssillan rakentaminen etenee ja aiheuttaa näkyviä muutoksia moottoritien liikenteeseen. Sillan telineaukon rakentaminen ykköstien kohdalla rajoittaa alikulkukorkeutta 4,4 metriin. Valtatielle tulee korkeuden tarkistamista varten mittaportit ennen ajoaukkoa molempiin ajosuuntiin. Aukon leveys on seitsemän metriä.

Kotitalouksien osakesijoitukset kasvoivat viime vuonna

Suomalaiset kotitaloudet omistivat joulukuun lopussa 39,0 miljardin euron edestä pörssinoteerattuja osakkeita. Vuoden 2019 aikana kotitalouksien noteeratut osakeomistukset kasvoivat yli kuudella miljardilla eurolla. Osakeomistusten arvo nousi positiivisen markkinakehityksen myötä 5,7 miljardilla eurolla. Lisäksi kotitaloudet sijoittivat vuoden 2019 aikana nettomääräisesti 0,6 miljardia euroa uutta pääomaa osakkeisiin. Yli 90 prosenttia osakesijoituksista kohdistui kotimaisiin yrityksiin.

Urheilu

Dmitry Megalinsky vahvistaa Tuton puolustusta

Dmitry Megalinsky.

Tuto Hockey on solminut loppukauden kattavan sopimuksen puolustaja Dmitry Megalinskyn kanssa. Megalinsky on pelannut KHL:ssä 435 ottelua.

Vamma päätti Koilahden hallikauden

Taika Koilahti.

Yksi eturivin turkulaisyleisurheilija on poissa 15.–16. helmikuuta käytävistä halli-SM-kisoista. Pituushyppääjä Taika Koilahden hallikausi päättyi jo kauden ensimmäisessä pituuskisassa viime viikolla reisivammaan.

Jälkipeli: Pöytyällä ei jääty ihmettelemään – talkootyöllä rakennettiin oma liikuntahalli

Lukko Areena on talkoovoimalla noussut liikuntapaikka Pöytyällä. Toteutustapa on ollut täysin poikkeuksellinen. Hallin lattiaan on maalattu myös viivoja pesäpallon harjoittelua varten. Sähly toimii alkulämmittelynä ennen pesisharjoituksia.

Loukonkulman Lukko ei kuulosta monellekaan kovin tutulta. Silti pieni kyläyhdistys on tehnyt jotain sellaista mahdolliseksi, mikä, etenkin kaupungeissa, kuulostaa täysin mahdottomalta. Pöytyän itäosaan vahvasti talkooporulla rakennettua liikuntahallia on käyty ihmettelemässä laajemmaltikin.

Pudotuspeleihin kiriminen vaatii tasaisuutta Ura Basketilta

Dustin Thomasin panos Uran hyökkäyspelaamisessa on ollut suuri.

Kun Korisliigan runkosarjaa on pelaamatta runsas neljännes, joukkueiden voimasuhteet ovat hyvin selvillä. Kaarinan Ura Basketin osalta tämä tarkoittaa sitä, että joukkueella on mahdollisuus taistella pääsystä kahdeksan parhaan joukkoon pudotuspeleihin. Pudotuspelipaikka vaatisi kuitenkin erinomaista onnistumista ja, ennen kaikkea, tasaisuutta.

Nuori norjalaiskärki Kalabatama sopimukseen TPS:n kanssa

Kabamba Tumba Kalabatama.

TPS:n Veikkausliigajoukkue vahvistaa hyökkäyspäätään norjalaiskärki Kabamba Tumba Kalabatamalla . TPS:n ja Kalabataman välinen sopimus on 2+1-vuotinen.

Raviurheilu on intohimoisten ja lannistumattomien laji

Jyrki Filatoff on ravivalmentaja ja pitkän linjan ohjastaja.

Raviurheilu on yksi lukuisista hevosurheilulajeista, joka ihastuttaa vauhdin hurmallaan. Raviurheilu on levinnyt lajina Eurooppaan 1700-luvulla Yhdysvalloista. Suomessa ensimmäiset ravit järjestettiin vuonna 1817 Turun Aurajoen jäällä. Nykyään raveja järjestetään ympäri Suomea melkein vuoden jokaisena päivänä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!