Keltainen, harmaa vai ruskea linssi aurinkolaseihin?

Ruskean linssin kautta katsottuna kontrastit erottuvat paremmin. Ruskean linssin kautta katsottuna kontrastit erottuvat paremmin. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Kesällä moni viettää mielellään aikaa ulkona harrastusten parissa. Silmät kannattaa suojata UV-säteiltä ja häikäisyltä niin veneillessä, mökkeillessä, golfatessa kuin kaupungilla kesästä nauttiessa. Kuinka valita juuri omaan kesänviettoon parhaiten sopivat aurinkolasit?

Moni muistaa kesäauringon paisteessa ihon suojaamisen tärkeyden, mutta silmät saattavat jäädä kokonaan ilman suojaa. Aurinkolasit estävät UV-säteilyä pääsemästä silmään, mutta samalla ne suojaavat myös ohutta, herkkää silmänympärysihoa auringon haittavaikutuksilta.

– Aurinkolasien käyttämättä jättäminen nostaa harmaakaihin ja silmänpohjan rappeuman riskiä. Aurinkolasit ovatkin paitsi kesätyylin kulmakivi, myös tärkeä suoja silmille, toteaa optikko-yrittäjä Marko Valtonen Turun Specsaversilta.

Aurinkolasit kannattaa valita oman käyttötarpeen mukaan – esimerkiksi veneilijälle, golffarille tai kaupunkikäyttöön sopivat erilaiset lasit.

– Aurinkolaseissa yleisimpiä ovat harmaan, ruskean tai vihreänharmaan väriset linssit, ja eri sävyt toimivat eri tilanteissa parhaiten. Esimerkiksi veneilijälle käyvät parhaiten melko tummat, polarisoivat, vihertävän harmaat tai harmaat linssit. Peilipinta vähentää silmään päätyvän valon määrää ja sopii siksi erityisen hyvin paljon veden äärellä aikaa viettävälle, kertoo Valtonen.

Kalastusta harrastavan kannattaa Valtosen mukaan harkita polarisoivaa, ruskeaa linssiä, sillä sen avulla näkee paremmin veden pinnan alle.

– Ruskean linssin kautta katsottuna kontrastit erottuvat paremmin. Kuva on myös valoisampi aikaisin aamulla ja myöhään illalla, jolloin kalastusta tavallisesti harrastetaan. Polarisoiva linssi on kannattava hankinta melkeinpä aurinkolasien käyttötarkoituksesta riippumatta: se estää auringon vaakasuuntaista heijastusta pääsemästä silmään ja saa ympäristön sekä pinnan muodot näkymään terävämmin, listaa Valtonen.

Myös sääolosuhteet vaikuttavat siihen, millaiset aurinkolasit kannattaa nenälleen asettaa. Esimerkiksi keltaisen sävyinen linssi parantaa kontrastia paljon ja toimii hyvin harmaalla säällä.

– Golfia harrastavan kannattaa käyttää viheriöllä erilaisia aurinkolaseja säästä riippuen. Oranssiin tai ruskeaan vivahtava linssi toimii usein päiväsaikaan hyvin, kun taas synkempänä kesäpäivänä keltaiseen taittava linssi ei tummenna maisemaa yhtä paljon. Polarisoiva linssi auttaa erottamaan golfkentän muodot, kuvailee Valtonen.

Aurinkolasilinssin polarisoiva ominaisuus on hyödyllinen myös rannalla tai kaupungilla kesää viettävälle. Polarisoitujen, vihertävän harmaiden linssien kanssa pärjää lähes joka tilanteessa. Autoilijalle sopivat erityisen hyvin polarisoidut drive wear -linssit, joiden tummuus vaihtelee valon määrän mukaan.

Katso, että aurinkolasit ovat sopivan kokoiset ja hyvin istuvat. Aurinkolasien kehysten on hyvä olla istuvat ja riittävän suuret, jotta ne suojaavat herkkää silmänympärysihoa. Aurinkolasit joutuvat kestämään kovempaa käsittelyä kuin tavalliset silmälasit – kehysten on hyvä olla tukevat, jotta lasit kestävät käytössä pidempään.

Valitse aurinkolasit käyttötarkoituksen mukaan. Mieti, missä todella tulet käyttämään aurinkolasejasi. Viihdytkö veden äärellä, golfkentillä vai keskellä kaupunkia? Valitse linssin väri sen mukaan, missä aiot käyttää lasejasi.

Jos käytät silmälaseja, valitse voimakkuuksilla varustetut aurinkolasit. Omilla voimakkuuksilla varustetut aurinkolasit ovat kätevät niille, joilla on muutenkin käytössä moniteho- tai kaukolasit. Nykyään aurinkolasilinssien vahvuudet eivät ole kustannuskysymys, vaan sopivat linssit voi teettää edullisestikin. Vaihtoehtoisesti myös piilolinssit ovat kätevät käyttää aurinkolasien alla.

Sovita aurinkolaseja ulkona, jos vain mahdollista. Aurinkolaseja kannattaa kokeilla ulkona luonnonvalossa, sillä silloin linssin ominaisuudet näkyvät selvemmin kuin sisätiloissa. On makuasia, minkä sävyiset linssit tuntuvat miellyttäviltä: yksi tykkää tummemman siniharmaista, toinen taas pehmeän ruskean sävyisistä linsseistä. Oma suosikkisävy selviää parhaiten kokeilemalla.

Polarisoidut linssit auttavat näkemään ympäristön ja pinnan muodot terävämmin. Linssien hionnan, ohennuksen ja pinnoitteiden avulla aurinkolasit kestävät käytössä pidempään naarmuttumatta ja niitä on miellyttävämpi käyttää.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Työeläkevakuutusmaksut vahvistettu vuodelle 2020

Vuonna 2020 työntekijän eläkelain mukainen keskimääräinen työeläkevakuutusmaksu on 24,4 prosenttia palkasta. Maatalousyrittäjän eläkelain mukainen perusprosentti ja yrittäjän eläkelain mukainen työeläkevakuutusmaksuprosentti on ensi vuonna 24,10 prosenttia ja 53–62-vuotiaiden korotettu maksu 25,60 prosenttia. Nämä maksuprosentit ovat samat kuin vuonna 2019.

Diabetesbarometri: Diabeteksen hoito rapautuu, edessä kallis lisälasku

Diabeetikoiden määrä ei kasva enää Suomessa hallitsemattomasti, mutta ikääntyvien diabeetikoiden määrä lisääntyy hurjaa vauhtia. Suomessa oli viime vuonna 204 572 diabetesta sairastavaa eläkeikäistä, melkein 17 000 enemmän kuin vuonna 2016. Diabetesta sairastaa Suomessa noin puoli miljoonaa ihmistä, suurin osa heistä sairastaa tyypin 2 diabetesta.

Äidit palaavat perhevapaalta työmarkkinoille aiempaa nopeammin

Äitien työllisyysasteet nuorimman lapsen iän mukaan vuosina 2014 ja 2018, 20-59-vuotiaat naiset, %.

Yhä useampi pienten lasten äideistä oli viime vuonna työllinen verrattuna vuoteen 2014. Neljän vuoden aikana äitien työllisyysaste on noussut kolme prosenttiyksikköä. Suurin nousu on tapahtunut 1–2-vuotiaiden lasten äideillä. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen vuosikatsauksesta Työvoimatutkimus 2018, perheet ja työ.

THL:n influenssarokotetutkimus käynnistynyt, mukana jo 10 000 yli 65-vuotiasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toteuttama 65 vuotta täyttäneiden influenssarokotetutkimus on käynnistynyt yhteistyössä 13 kaupungin ja kuntayhtymän kanssa.

Ehdotus: Fölin aikataulukirjoja ei postiteta kotitalouksiin ensi huhtikuusta lähtien

Ensi keskiviikkona kokoontuvalle Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle esitetään, että aikataulukirjoja ei enää postiteta kotitalouksiin huhtikuusta 2020 lähtien.

Avoimia työpaikkoja suunnilleen yhtä paljon kuin vuosi sitten

Avoimia työpaikkoja oli vuoden kolmannella neljänneksellä 48 500, kun vuotta aiemmin määrä oli 46 900. Työnantajat raportoivat edelleen usein kokeneensa vaikeuksia avoimien työpaikkojen täyttämisessä. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen avoimet työpaikat -tilastosta ja kuvaavat syyskuun ensimmäisen päivän tilannetta.

Kaksikerrosbussikokeilu sai hyvän vastaanoton

Kaksikerrosbussi sai kyselyssä hyvää palauetta.

Föli toteutti kaksikerrosbussikokeilun 12.9.–3.10. linjoilla 6 ja 7, jotka kulkevat Turun kautta Naantaliin, Raisioon, Lietoon ja Kaarinaan.

Turku Energialle lisää tuulivoimaa

Timo Honkanen.

Turku Energian tuulivoiman tuotanto kasvaa osakkuusyhtiönsä, Suomen Hyötytuuli Oy:n uusien tuulipuistohankkeiden myötä. Määrä vastaa noin 20 000 kerrostaloasunnon tai 2 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaista sähkönkulutusta. Tuulisähkön osuus Turku Energian omasta kokonaisvuosituotannosta on hankkeiden valmistumisen myötä noin 23 prosenttia.

Turun Kehittäjä -palkinto Turun yliopiston DI-koulutukselle

Turun Nuorkauppakamari on myöntänyt vuoden 2019 Turun Kehittäjä -palkinnon Turun yliopiston diplomi-insinöörikoulutuksen laajennukselle.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi syyskuussa 3,9 prosenttia

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, % (TOL 2008).

Teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan syyskuussa 3,9 prosenttia vuodentakaisesta. Teollisuuden päätoimialoista työpäiväkorjatun liikevaihdon kasvu oli voimakkainta sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 17,7 prosenttia, sekä kaivostoiminnassa ja louhinnassa, 13,3 prosenttia. Teollisuuden kausitasoitettu liikevaihto kasvoi 1,9 prosenttia elokuuhun verrattuna.

Jurmon uusi imutyhjennyslaite lisäsi kerätyn käymäläjätteen määrää Saaristomerellä

Jurmon uusi imutyhjennyslaite.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n Jurmoon sijoittamasta kiinteästä imutyhjennyslaitteesta on sen ensimmäisellä kaudella kerätty yhdeksän kuutiota käymäläjätettä. On arvioitu, että vesistöön päästessään tämä määrä loisi kasvumahdollisuudet jopa 4 500 kilolle levää. Kaiken kaikkiaan käymäläjätettä veneilykaudelta on Saaristomerellä kerätty noin 60 kuutiota.

Yrttiaho: EU-puheenjohtajamaana Suomen puututtava Unkarin Civil Rádió Budapestin lakkautukseen

Unkarin hallituksen medianeuvosto on tehnyt päätöksen Budapestissa toimivan yhteisöradio Civil Rádió Budapestin lähetystoiminnan lakkauttamisesta. Radio voisi jatkaa vain nettiradiona 21. joulukuuta lähtien.

Turkulaisille tutkijoille 19 apurahaa Suomen Lääketieteen Säätiöltä

Suomen Lääketieteen Säätiö on jakanut apurahoina yli kaksi miljoonaa euroa lääketieteelliseen tutkimukseen. Eniten apurahoja myönnettiin sydän- ja verisuonisairauksien sekä neurologisten sairauksien tutkimukseen. Turkulaisille tutkijoille myönnettiin useita apurahoja, joista merkittävimmän vastaanotti Jaakko Piitulainen .

Kaskenkadun uusrenessanssitalo suojellaan, täydennysrakentamista tutkitaan

Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on tontin rakennuskannan suojelu.

Kaupunkiympäristölautakunta kokoontuu seuraavan kerran ensi tiistaina. Kokouksessa käsitellään muun muassa Kaskenkatu 3:n asemaakaavanmuutosta.

Arkenin hyväntekeväisyystapahtumassa kynsienhoitoa ja muotinäytös

Lions Club Turku/Viola järjestää lauantaina 16. marraskuuta kello 12–16 Arkenilla tapahtuman, jossa on ohjelmaa, tuotemyyntiä sekä opiskelijoiden tarjoamia meikkaus-, kampaus- ja kynsienhoitopalveluja.

Eremitaasi virtuaalikokemuksena Wäinö Aaltosen museossa

WAMissa pääsee tutustumaan Eremitaasiin, yhteen maailman suurimmista museoista matkustamatta Pietariin.

Eremitaasin tuottama virtuaalikokemus saapuu Turkuun osana Eremitaasipäivän ohjelmaa. Wäinö Aaltosen museossa eli WAMissa pääsee 20.11.–19.12. tutustumaan yhteen maailman suurimmista museoista matkustamatta Pietariin. Uusinta virtuaaliteknologiaa hyödyntävässä näyttelyssä taideteosten yksityiskohtia voi tarkastella jopa paljasta silmää tarkemmin.

Etelä- ja Lounais-Suomessa virtaamat jatkavat kasvua

Jokien virtaamat jatkavat kasvuaan Etelä- ja Lounais-Suomessa vesisateiden ja lauhan sään seurauksena. Esimerkiksi Loimijoen vesi nousee pelloille loppuviikolla.

Lahja lapselle -keräys toteuttaa lasten joululahjatoiveita

Turun ja Kaarinan seurakuntien diakoniatyön Lahja lapselle -keräys järjestetään tänä vuonna 11. kertaa. Keräyksen avulla toteutetaan diakonia-asiakasperheiden lasten joululahjatoiveita. Tänäkin vuonna noin tuhannen lapsen lahjatoiveet odottavat toteuttajiaan.

Urheilu

Timo Furuholm jatkaa Interissä

Timo Furuholm ja Niko Markkula.

Interin hopeajoukkueen kapteeni ja pitkäaikainen Inter-hyökkääjä Timo Furuholm ja Inter ovat allekirjoittaneet kaksivuotisen pelaajasopimuksen.

Åboraakkeli: Tepsin uusi alku?

TPS:n uusi valmentaja Marko Virtanen.

TPS:n kiekkomiehistö palaa tällä viikolla maaottelutauolta vierasotteluiden merkeissä. Perjantaina TPS poikkeaa Kuopiossa ja lauantaina matka jatkuu Ouluun. Samalla nähdään ensimmäiset oikeat viitteet Marko Virtasen TPS:stä.

Interin rungon määrä olla kasassa marraskuun lopussa

Interissä toivotaan monen oman juniorin pystyvän seuraamaan Elias Mastokankaan esimerkkiä kohti Veikkausliigaa.

Pöly Veikkausliigakauden 2019 ympärillä on vasta laskeutunut, mutta seurojen toimistoilla on täysi vilske, kun ensi kauden joukkueita kootaan.

Kaapo Kakolle tunnustuspalkinto diabeetikoilta

Kaako Kakko.

Suomen Diabetesliitto jakaa Vuoden diabetesteko -palkinnon vuosittain Maailman diabetespäivänä 14. marraskuuta. Tänä vuonna tunnustuksen saaja on jääkiekkoilija Kaapo Kakko . Ykköstyypin diabetesta sairastava Kakko on yksi Suomen tämän hetken tunnetuimmista urheilijoista. Hän oli ratkaisevassa roolissa, kun Suomi voitti tänä vuonna maailmanmestaruuden sekä aikuisten, että alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.

Jesper Engström siirtyy VPS:sta Interiin

Jesper Engström (oik.) on aiemmin nähty Veikkausliigassa VPS:n paidassa.

Vaasan Palloseuraa aiemmilla kausilla edustanut Jesper Engström ja Inter ovat allekirjoittaneet kauden 2020 kattavan pelaajasopimuksen. Sopimukseen sisältyy myös seuran optio kaudesta 2021.

Henrik Moisander jatkaa Interin maalilla

Henrik Moisande.

Maalivahti Henrik Moisander ja Inter ovat allekirjoittaneet kauden 2020 kattavan pelaajasopimuksen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.