Otteluanalyysi: Interin tehokkuus liikaa Hongalle

Filip Valencic on tällä hetkellä pysäyttämätön Vaikkausliigassa. Filip Valencic on tällä hetkellä pysäyttämätön Vaikkausliigassa. Kuva: Markku Jokela

Interin hyökkäysvoima on tällä hetkellä liikaa muille jalkapalloilun Veikkausliigan joukkueille. Interin tehoista sai tuta myös Honka, joka kärsi Kupittaalla tappion 3-1 (1-0) muutoin varsin tasaisessa ottelussa. Inter oli yksinkertaisesti vain parempi tilanteissa, joissa pallo piti panna maaliverkkoon.

Inter nousi voitolla sarjan kakkoseksi 27 pisteellä. Kärjessä on Ilves 29 pisteellä yhden ottelun vähemmän pelanneena. Interin kanssa tasapisteissä ovat KuPS ja Honka yhtä monta peliä pelanneena, joten tasaista on.

Inter oli voittanut Hongan liigassa viimeksi vuonna 2012. Oli siis jo korkea aika.

Maalit: 6. Elias Mastokangas 1-0, 59. Filip Valencic (Mikko Kuningas) 2-0, 82. Abel Suarez (Juha Hakola) 2-1, 90. Timo Furuholm (Valencic) 3-1.

Yleisöä: 2 077.

Kentän kunkku: Filip Valencic, Inter. Tehot ovat kohdillaan. Maali, maalisyöttö ja pohjustus Interin ensimmäiseen maaliin. Valencic johtaa liigan maalipörssiä 13 maalilla ja on kovassa iskussa.

Illan erikoisuus: Ottelun alussa huomio kiintyi siihen, ettei Luciano Balbin ja Alvaro Municin selässä ollut lainkaan nimeä. Balbi pelaa yleensä numerolla 2, nyt selässä oli 27. Municin selässä oli numero 30, kun numero on yleensä 8. Mikä oli syynä? Herrat olivat ilman lupaa vaihtaneet pelipaitaa Bröndby-ottelun jälkeen. Lupa oli vaihtaa vieraspaita, ei kotipaitaa. Varalla ei olut nimellä varustettua paitaa, saati omaa numeroa. Väärinkäsitys kuulemma. Niin kai sitten.

Matsin surkeinta: Honka on hyvä joukkue, mutta yksi osa-alue ei ollut samalla tasolla kuin muut. Hyökkäyspään erikoistilanteista ei saatu mitään aikaiseksi. Lahjapalloja Interin pakeille.

Tuhlaajapoika: Tässä matsissa ei ollut mitä tuhlata. Ainoaa tuhlaamista oli se, ettei Honka saanut pallonhallinnasta huolimatta aikaiseksi laukauksia maalia kohti. Jos Inter oli tehokas, niin Honka oli tehoton.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Henrik Moisander torjui kerran, joten liikaa hommia ei ollut. Yksi pallo livahti selän taakse. Hongan vahti Tim Murray torjui myös vain kerran, tilastojen mukaan, mutta kaivoi pallon maaliverkostaan kolme kertaa.

Mitä sanottiin?:

Jose Riveiro, Inter: Erittäin tärkeät kolme pistettä. Meillä oli kaksi päivää aikaa palautua. Tärkeää on se, miten joukkue ottaa pelin mentaalisesti. Olimme valmiita. Kaikki halusivat pelata. Olisi ollut helppo sanoa, ettei jaksa.

Vesa Vasara, Honka: Inter oli hyvä niissä asioita, joissa odotettiinkin. Ei pystytty ottamaan vahvuuksia pois. Luotiin sellaisia aihioita, että oltaisiin voitu itsekin olla tehokkaampia. Oli muutama läheltä piti -tilanne. Niistä pitäisi tehdä näissä peleissä, jos haluaa pysyä mukana. Inter oli tuon verran parempi.

Analyysi: Kaksikko Filip Valencic-Timo Furuholm on tulikuuma. Valencic oli mukana kaikissa Interin maaleissa ja teki niistä yhden, Furuholm sai myös tililleen maalin. Valencicin saldo on nyt 13 maalia, Furuholmilla on koossa seitsemän maalia. Yhteensä he ovat siis tehneet 20 maalia eli enemmän kuin Ilves (16) tai HJK (19) tai SJK (19). Inter on tehnyt 30 maalia eli enemmän kuin mikään muu joukkue Veikkausliigassa. Hyökkäyspelistä homma ei jää kiinni.

Myös puolustuspeli toimi, etenkin matalalla puolustaminen, jossa on aiemmin ollut vaikeuksia. Honka nosti hyökkäykset hyvin, mutta 30 metriä ennen maalia tuli seinä vastaan. Ei se ollut pelkästään Interin puolustuksen hyvyyttä. Hongan murtautumismallit, jos sellaisia oli, eivät nyt toimineet.

Peli oli kuitenkin paljon tasaisempi kuin numerot osoittavat. Honka on erittäin hyvin organisoitu joukkue. Joukkuepuolustus on erinomainen. Prässi on synkronoitu hyvin, linjat pumppaavat oikeaa aikaan ja välimatkat pysyvät sopivina. Interillä olikin vaikeuksia nostaa hitaita hyökkäyksiään. Pallonhallinta oli selvästi Hongalla. Eikä pallonhallinnassakaan ollut muuta vikaa kuin se, ettei maalipaikkoja kyetty luomaan. Se on toki iso puute jalkapallojoukkueelle. Hallinnasta ei hyötyä, jos ei tee maaleja. Bubismi mutta totuus.

Honka on tehoton, Inter ei ole. Se on hyvä, jos ja kun pääsee lähelle vastustajan rangaistusaluetta. Furuholm viimeistelee hyvin läheltä maalia, Valencic hyvin kauempaa. Murtautumismalleja on ja tilanteita avautuu. Honka puolusti keskialuetta nyt niin hyvin, ettei Inter liian usein päässyt vierailemaan vierailijoiden maalilla. Tuloksena oli silti kolme maalia.

Mika Ojala on loukkaantuneena sivussa, mikä avasi Elias Mastokankaalle paikan avauskokoonpanoon. Hän kiitti tilaisuudesta ja teki Interin avausmaalin. Se oli hänen avausmaalinsa Veikkausliigassa.

Inter: Henrik Moisander; Daan Klinkenberg, Juuso Hämäläinen, Miro Tenho; Luciano Balbi (90. Daniel Kamy), Alvaro Muniz, Aleksi Paananen (74. Niko Markkula), Niilo Mäenpää; Timo Furuholm, Elias Mastokangas (46. Mikko Kuningas), Filip Valencic.

Honka: Tim Murray; Mikko Sumusalo, Robert Ivanov, Tommi Saarinen, Henri Aalto; Demba Savage (62. Joel Perovuo), Javi Hervas (87. Martin Salin), Duarte Tammilehto (75. Abel Suarez), Juha Hakola; Borjas Martin, Lucas Kaufmann.

Erotuomari: Oskari Hämäläinen.

Varoitukset: Furuholm, Paananen ja Hämäläinen, Inter. Ivanov ja Hervas, Honka.

Lasse Virtanen

Oikea ajoitus säästää euroja teiden kunnossapidossa

Jos tielle syntynyt vaurio päästään korjaamaan nopeasti, pieni paikkaus voi riittää. Jos taas tietä ei päästä kunnostamaan vuosiin, voivat myös rakenteet vaurioitua. Rakenteiden korjaaminen on työlästä ja tulee kalliiksi. Kunnossapidon ajoituksella on väliä.

Pimeällä autoilu arveluttaa

Kaksi viidestä Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta on kokenut pimeällä autoilun haastavaksi. Liikenneturva muistuttaa, että ajonopeuden alentaminen olosuhteiden mukaiseksi – eli oikea tilannenopeus – on tärkein keino lisätä tarvittavaa pelivaraa havaintojen tekoon ja siten parantaa turvallisuutta erityisesti taajamissa.

Syksyn sateet nostaneet järvien pintoja tavanomaiselle tasolle

Viikonlopun sateet nostavat virtaamia Etelä-Suomessa ja länsirannikolla. Voimakkainta virtaamien nousu on suurimpien sateiden alueella Etelä- Suomessa, missä vesi nousee alavimmille pelloille. Taivalkoskella Kostonjoella on hyyde nostanut veden kalankasvatuslaitoksen lattialle. Ongelmaa torjutaan yläpuolisen Kostonjärven juoksutusta pienentämällä.

NOFX kesällä Turkuun

NOFX esiintyy ensi kesänä Turussa.

Skeittipunklegenda NOFX saapuu Turkuun 4. kesäkuuta 2020. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun NOFX esiintyy Suomessa. NOFX on pääesiintyjä yksipäiväisellä skeittipunkiin keskittyneellä Punk in Drublic -festivaalilla.

Vesi tulvi Hämeentielle Kaarinassa

Vesi tulvi Hämeentielle Kaarinassa lauantaina illalla. Syynä tulvaan oli runsas sade. Hätäkeskus arvioi, että tierumpu saattoi olla tukossa.

Paahda kastanjaa kotona

Parhaat kastanjat ovat painavia, kiinteitä ja kiiltäviä. Pilaantuneet kastanjat tuntuvat kevyiltä. Kastanjassa on runsaasti tärkkelystä, joka hajoaa kypsennyksessä sokeriksi ja maku muuttuu makeahkoksi ja pähkinämäiseksi. Paahdettujen kastanjoiden tuoksu on huumaava ja niitä voi paahtaa kotona.

Loton potti kohoaa viiteen miljoonaan euroon

Loton kierroksen 49/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potissa on viisi miljoonaa euroa.

Miten saisin seksihaluni entiselleen?

Kaalimato.com selvitti kyselyssään, minkä kysymyksen suomalaiset haluaisivat esittää seksuaaliterapeutille. Suomalaisia askarruttaneissa kysymyksissä korostuivat etenkin seksuaaliseen haluttomuuteen ja muihin seksiongelmiin liittyvät teemat sekä kommunikointi oman kumppanin kanssa. Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen vastaa eniten toistuneisiin kysymyksiin.

Pilkettä ja pohdintaa parisuhteesta

Kari Kanalan ja Milla Mäkitalon Suhteellista – Pilkettä ja pohdintaa parisuhteesta (Kirjapaja) ammentaa huomioita niin pariskunnan omasta suhteesta kuin kummankin ammatillisesta kokemuksesta. Kirja tuo esiin parisuhteen iloja ja karikkoja. Onko parisuhteessa tärkeämpää olla oikeassa vai onnellinen?

Kaarinan Tokmannissa törkeä ryöstö

Kaarinassa Jännekadulla Tokmannin tavaratalossa tapahtui noin kello 12.50 törkeä ryöstö. Turkulaisen miehen epäiltiin varastaneen ilma-aseen liikkeestä. Miestä pysäytettäessä hän osoitti paikalle tullutta vartijaa ilma-aseella.

Olemmeko toriparkin vankeja?

Kauppatori näytti marraskuun lopulla tällaiselta.

Puolueet , kokoomus ja demarit etunenässä, jotka olivat toriparkkipäätöksen takana, ovat nyt talutusnuorassa ja heitä kiristetään. Jopa ihan eri päätöksien tekemisessä, mistä alun perin valtuuston päätöksellä sovittiin.

Ulkomaiset kasvikset voivat levittää uusia kasvien virustauteja kasvihuoneviljelmille

Ruokavirasto kartoitti kasvien viruksia yhteensä 26 ulkomaisesta, heinäkuussa myynnissä olleesta kasviserästä. Selvityksen mukaan ulkomaisten kasvisten mukana voisi levitä uusia virustauteja suomalaisille vihannesviljelmille. Koska virukset voivat helposti levitä vaikkapa käsissä, ei ulkomaisia kasviksia kannata tuoda vihannesviljelmälle edes eväänä. Kasveille tauteja aiheuttavat virukset eivät voi sairastuttaa ihmisiä, joten kasviksia voi aivan huoletta syödä.

Kasvikset, hedelmät ja marjat maistuvat hyvin lapsille

Itse kasvatetut ja kokatut kasvikset, hedelmät ja marjat maistuvat hyvin lapsille. Päiväkodit voivat pienentää ruokahävikkiä pitkäjänteisellä yhteistyöllä ja suunnittelulla. Lasten kosketusta luontoon voidaan lisätä pitkillä luontoretkillä, istuttamalla ja hoitamalla kasveja sekä antamalla lasten leikkiä luonnonmateriaaleilla, mullalla ja luonnonvedellä.

Vuokraisitko porakoneen tarvittaessa?

Nettivuokraus.comin 2019 teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisilla on yli 2,6 miljoonaa porakonetta, joista 546 000 käytetään vain kerran vuodessa tai harvemmin. Noin 245 000 porakoneen käyttäjää olisi valmis vuokraamaan koneen tarvittaessa. Porakone on esimerkki tavarasta, jota tarvitaan kotona hyvin harvoin ja joka haluttaisiin vuokrata.

Suomi alkaa valmistella kertakäyttömuovidirektiivin kansallista toimeenpanoa

Ympäristöministeriö asettaa hankkeen valmistelemaan niin sanotun kertakäyttömuovidirektiivin kansallista toimeenpanoa. Direktiivi edellyttää tuoteryhmästä riippuen eri toimia: tuotekieltoja, kulutuksen vähentämistä, tuotteiden ominaisuuksiin liittyviä vaatimuksia, laajennettua tuottajavastuuta, merkintävaatimuksia, erilliskeräysvelvoitteita sekä valistusta. Näihin liittyvien kansallisten säädösten täytyy olla voimassa 3.7.2021.

Raision kirjastossa tanssitaan Smurffien tahtiin

Lasten teemalauantait jatkuvat Raision kaupunginkirjastossa lauantaina 14. joulukuuta kello 10–13, kun vuorossa on Smurffidisko. Martinsalissa laitetaan jalalla koreasti kaikille tuttujen Smurffihittien tahtiin. Joraamisen ohessa voi nauttia poppareita ja mehua, niin jaksaa taas bailata.

Kunnat ottivat kantaa palvelutuotannon malleihin

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen johtoryhmä käsitteli 2. joulukuuta muun muassa alustavia tuloksia kuntien kommenteista kuntien palvelutuotantoa koskevaan kyselyyn. Asialistalla oli myös sote-veromalli, maakunnan yleinen toimiala ja maakunnan rahoituksen malli sekä Uudenmaan sote-erillisselvitys.

Swingin tahdissa uudelle vuosikymmenelle

Sunny Side Swing Band.

Sunny Side Swing Band kääntää katseet kohti uutta vuosikymmentä Swing & Rock -tunnelmissa. Jo perinteeksi muodostuneen Naantalin Kristoffer-salin uudenvuodenaaton konsertin tiistaina 31. joulukuuta. lisäksi bändi esiintyy Turussa Kårenilla loppiaisaattona sunnuntaina 5. tammikuuta.

Urheilu

Jälkipeli: Liikuntahallien parketeilla pelit käyvät vähiin

Kupittaan palloiluhallissa TPS Salibandyn pelatessa otteluaan parketin päälle asennettaan erillinen liigamatto. Sitä ennen pitää poistaa parketin päälle asennettu harjoitusmatto.

Tuskin moni edes aavisti vuosia sitten, että nykyään suurin osa Veikkausliigan peleistä pelataan keinonurmella. Enää hyvin harvoin Suomessa perustetaan luonnonnurmella katettuja jalkapallokenttiä.

Jokainen piste Huuhkajille on kova suoritus EM-kisojen B-lohkosta

Suomen maajoukkue voi lähteä paineetta ensi kesänä EM-kisojen B-lohkoon.

Historiallinen jalkapallon EM-kisojen lohkoarvonta toi Huuhkajien vastustajiksi ensi kesänä Venäjän, Tanskan ja Belgian. Millaiset maat vastaan oikeastaan tulevat?

Kymmenen sakki karkaamassa TPS:ltä

Marko Virtasen aikana TPS:n pelillinen puoli on parantunut, mutta se ei ole näkynyt sarjataulukossa.

Liigakausi vasta lähestyy puoltaväliä, mutta jo nyt aletaan olla tilanteessa, jossa voi kysyä, onko kausi TPS:n osalta ohi.

Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijat ry juhlii 40-vuotista toimintaansa

Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijat ry (VSVetU) perustettiin vuonna 1979 ja on yksi vanhimpia aikuisurheiluseuroja Suomessa. Seura perustettiin, koska 1970-luvulla aikuisille ei järjestetty yleisurheilukilpailuja. Samanhenkisesti ajattelevat aktiiviset aikuiset perustivat seuran saadakseen nauttia kilpailemisesta ja onnistumisen elämyksistä.

Jälkipeli: Ura Basketin Marius Van Andringan tarina ei ole ihan tavanomainen

Ura Basketin Marius Van Andringa (10) omistaa kahden maan passit. Mariuksen isä on ranskalainen ja äiti suomalainen.

Kuten nimestäkin jo olettaa saattaa, kyseessä ei ole ihan tavallisen suomalaisen koripalloilijan tarina. Kaarinan Ura Basketin Marius Van Andringa on pelaaja, jonka suonissa virtaa vahvasti gallialaista verta. Mariuksen isä on ranskalainen ja äiti suomalainen.

Jonni Peräaho jatkaa TPS:ssä, maalivahti Santeri Aaltonen siirtyy Turkuun Hakasta

Jonni Peräaho.

Veikkausliigakauteen valmistautuva TPS on solminut kauden 2020 kattavat sopimukset keskikenttäpelaaja Jonni Peräahon sekä maalivahti Santeri Aaltosen kanssa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.