Otteluanalyysi: Interin tehokkuus liikaa Hongalle

Filip Valencic on tällä hetkellä pysäyttämätön Vaikkausliigassa. Filip Valencic on tällä hetkellä pysäyttämätön Vaikkausliigassa. Kuva: Markku Jokela

Interin hyökkäysvoima on tällä hetkellä liikaa muille jalkapalloilun Veikkausliigan joukkueille. Interin tehoista sai tuta myös Honka, joka kärsi Kupittaalla tappion 3-1 (1-0) muutoin varsin tasaisessa ottelussa. Inter oli yksinkertaisesti vain parempi tilanteissa, joissa pallo piti panna maaliverkkoon.

Inter nousi voitolla sarjan kakkoseksi 27 pisteellä. Kärjessä on Ilves 29 pisteellä yhden ottelun vähemmän pelanneena. Interin kanssa tasapisteissä ovat KuPS ja Honka yhtä monta peliä pelanneena, joten tasaista on.

Inter oli voittanut Hongan liigassa viimeksi vuonna 2012. Oli siis jo korkea aika.

Maalit: 6. Elias Mastokangas 1-0, 59. Filip Valencic (Mikko Kuningas) 2-0, 82. Abel Suarez (Juha Hakola) 2-1, 90. Timo Furuholm (Valencic) 3-1.

Yleisöä: 2 077.

Kentän kunkku: Filip Valencic, Inter. Tehot ovat kohdillaan. Maali, maalisyöttö ja pohjustus Interin ensimmäiseen maaliin. Valencic johtaa liigan maalipörssiä 13 maalilla ja on kovassa iskussa.

Illan erikoisuus: Ottelun alussa huomio kiintyi siihen, ettei Luciano Balbin ja Alvaro Municin selässä ollut lainkaan nimeä. Balbi pelaa yleensä numerolla 2, nyt selässä oli 27. Municin selässä oli numero 30, kun numero on yleensä 8. Mikä oli syynä? Herrat olivat ilman lupaa vaihtaneet pelipaitaa Bröndby-ottelun jälkeen. Lupa oli vaihtaa vieraspaita, ei kotipaitaa. Varalla ei olut nimellä varustettua paitaa, saati omaa numeroa. Väärinkäsitys kuulemma. Niin kai sitten.

Matsin surkeinta: Honka on hyvä joukkue, mutta yksi osa-alue ei ollut samalla tasolla kuin muut. Hyökkäyspään erikoistilanteista ei saatu mitään aikaiseksi. Lahjapalloja Interin pakeille.

Tuhlaajapoika: Tässä matsissa ei ollut mitä tuhlata. Ainoaa tuhlaamista oli se, ettei Honka saanut pallonhallinnasta huolimatta aikaiseksi laukauksia maalia kohti. Jos Inter oli tehokas, niin Honka oli tehoton.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Henrik Moisander torjui kerran, joten liikaa hommia ei ollut. Yksi pallo livahti selän taakse. Hongan vahti Tim Murray torjui myös vain kerran, tilastojen mukaan, mutta kaivoi pallon maaliverkostaan kolme kertaa.

Mitä sanottiin?:

Jose Riveiro, Inter: Erittäin tärkeät kolme pistettä. Meillä oli kaksi päivää aikaa palautua. Tärkeää on se, miten joukkue ottaa pelin mentaalisesti. Olimme valmiita. Kaikki halusivat pelata. Olisi ollut helppo sanoa, ettei jaksa.

Vesa Vasara, Honka: Inter oli hyvä niissä asioita, joissa odotettiinkin. Ei pystytty ottamaan vahvuuksia pois. Luotiin sellaisia aihioita, että oltaisiin voitu itsekin olla tehokkaampia. Oli muutama läheltä piti -tilanne. Niistä pitäisi tehdä näissä peleissä, jos haluaa pysyä mukana. Inter oli tuon verran parempi.

Analyysi: Kaksikko Filip Valencic-Timo Furuholm on tulikuuma. Valencic oli mukana kaikissa Interin maaleissa ja teki niistä yhden, Furuholm sai myös tililleen maalin. Valencicin saldo on nyt 13 maalia, Furuholmilla on koossa seitsemän maalia. Yhteensä he ovat siis tehneet 20 maalia eli enemmän kuin Ilves (16) tai HJK (19) tai SJK (19). Inter on tehnyt 30 maalia eli enemmän kuin mikään muu joukkue Veikkausliigassa. Hyökkäyspelistä homma ei jää kiinni.

Myös puolustuspeli toimi, etenkin matalalla puolustaminen, jossa on aiemmin ollut vaikeuksia. Honka nosti hyökkäykset hyvin, mutta 30 metriä ennen maalia tuli seinä vastaan. Ei se ollut pelkästään Interin puolustuksen hyvyyttä. Hongan murtautumismallit, jos sellaisia oli, eivät nyt toimineet.

Peli oli kuitenkin paljon tasaisempi kuin numerot osoittavat. Honka on erittäin hyvin organisoitu joukkue. Joukkuepuolustus on erinomainen. Prässi on synkronoitu hyvin, linjat pumppaavat oikeaa aikaan ja välimatkat pysyvät sopivina. Interillä olikin vaikeuksia nostaa hitaita hyökkäyksiään. Pallonhallinta oli selvästi Hongalla. Eikä pallonhallinnassakaan ollut muuta vikaa kuin se, ettei maalipaikkoja kyetty luomaan. Se on toki iso puute jalkapallojoukkueelle. Hallinnasta ei hyötyä, jos ei tee maaleja. Bubismi mutta totuus.

Honka on tehoton, Inter ei ole. Se on hyvä, jos ja kun pääsee lähelle vastustajan rangaistusaluetta. Furuholm viimeistelee hyvin läheltä maalia, Valencic hyvin kauempaa. Murtautumismalleja on ja tilanteita avautuu. Honka puolusti keskialuetta nyt niin hyvin, ettei Inter liian usein päässyt vierailemaan vierailijoiden maalilla. Tuloksena oli silti kolme maalia.

Mika Ojala on loukkaantuneena sivussa, mikä avasi Elias Mastokankaalle paikan avauskokoonpanoon. Hän kiitti tilaisuudesta ja teki Interin avausmaalin. Se oli hänen avausmaalinsa Veikkausliigassa.

Inter: Henrik Moisander; Daan Klinkenberg, Juuso Hämäläinen, Miro Tenho; Luciano Balbi (90. Daniel Kamy), Alvaro Muniz, Aleksi Paananen (74. Niko Markkula), Niilo Mäenpää; Timo Furuholm, Elias Mastokangas (46. Mikko Kuningas), Filip Valencic.

Honka: Tim Murray; Mikko Sumusalo, Robert Ivanov, Tommi Saarinen, Henri Aalto; Demba Savage (62. Joel Perovuo), Javi Hervas (87. Martin Salin), Duarte Tammilehto (75. Abel Suarez), Juha Hakola; Borjas Martin, Lucas Kaufmann.

Erotuomari: Oskari Hämäläinen.

Varoitukset: Furuholm, Paananen ja Hämäläinen, Inter. Ivanov ja Hervas, Honka.

Lasse Virtanen

Tarmon talolla vilinää lauantaina

Metsämarja ja Antti Aittokoskelle on olennaista, että Pikkulin seikkailujen ytimessä ovat lapsen kokemukset ja tunteet.

Tarmon talolla Raunistulassa vilinää, kun Lasten lauantai kokoaa kello 14–16 pienet lapset vanhempineen katsomaan Pikku Kakkosesta tutun turkulaisen Pikkulin laulu- ja leikkishowta. Ohjelmassa on joulukorttien tekoa ja kepparirataa. Tapahtuman facebook sivulla on lisätietoja.

Sammalissa runsaasti uhanalaisia

Harsosammal Trichocolea tomentella kasvaa lähdehetteiköissä ja tihkupinnoilla. Vaarantuneen (VU) lajin kasvuympäristöt ovat taantuneet aikojen saatossa mm. metsäojitusten vuoksi. Nykyiset kasvupaikat ovat usein metsälain ja vesilain turvaamia elinympäristöjä ja ne säästetään tavallisesti metsänkäsittelyn yhteydessä, merkittävin uhka niille on nykyisin pohjaveden otto ja ojitusten etävaikutukset. Laji on silmälläpidettävä (NT) koko Euroopassa.

Maaliskuussa julkaistussa Suomen lajien viidennessä uhanalaisuusarvioinnissa tarkasteltiin maassamme kasvavaa 905 sammallajia. Uhanalaisia lajeja arvioitiin olevan 312 lajia, noin 34 prosenttia lajistosta. Silmälläpidettäviä on 60 lajia, seitsemän prosenttia lajistosta. Sammalet ovat jäkälien ja lintujen ohella runsaimmin uhanalaisia lajeja sisältävä eliöryhmä.

Kauppatorin paviljonkien ja toritoimintojen vuokrasopimusehdotuksen tavoitehinta aleni lähes 800 000 euroa

Turun kauppatorin uudistukseen liittyvien toripaviljonkien ja toritoimintojen sosiaali-, wc-, varasto- ja tekniset tilat aiotaan sijoittaa pääosin Kauppatoria ympäröivien katujen alle rakennettaviin tiloihin.

Perusopetuksen vuosisuunnitelmaan kuuluvasta opetuksesta ei saa periä mitään maksuja

Jokaisella lapsella on oikeus maksuttomaan perusopetukseen, korostaa eduskunnan apulaisoikeusasiamies lokakuussa tekemissään päätöksissä. Opetushallitus lisää ohjeistukseensa tiedon apulaisoikeusasiamiehen kannanotoista.

Li Andersson Unescon yleiskokouksessa: Ilmaisuvapauden kaventunut tila herättää huolia

Li Andersson.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) johti Suomen valtuuskuntaa YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon yleiskokouksessa Pariisissa 13.–14. marraskuuta. Suomen pääpuheenvuorossa opetusministeri korosti ihmisoikeuksien, etenkin sananvapauden ja lehdistönvapauden merkitystä sekä Unescon asemaa monenkeskisen yhteistyön sekä kestävän kehityksen Agendan 2030:n toteuttajana. Opetusministeri osallistui myös Suomen, Intian ja Unescon yhdessä järjestämään viralliseen sivutapahtumaan koskien media- ja pelilukutaitoa.

Poliisi: Uudet liikenneturvallisuuskamerat vähentäneet onnettomuuksia ja alentaneet nopeuksia

Valtatie neljälle ja kuudelle pystytetyt uudet kameralaitteistotolpat ovat tilastojen mukaan näillä tieosuuksilla vähentäneet onnettomuuksia ja alentaneet nopeuksia.

Suomea asuttivat rautakauden lopulla erilliset, toisistaan poikkeavat populaatiot

Tutkimuksen rautakautiset sekä keskiaikaiset kalmistot ovat Levänluhta Isokyrössä, Luistari Eurassa, Kirkkailanmäki Hollolassa, Kylälahden Kalmistonmäki Hiitolassa sekä Tuukkala Mikkelissä (merkitty karttaan tummanharmaalla). Historiallisen ja modernin ajan hautausmaista tutkimuksessa olivat mukana Pälkäneen Rauniokirkko, Porvoon tuomiokirkko, Rengon Pyhän Jaakon kirkko, Turun Julinin tontti sekä Haminan rykmentinkenttä (merkitty vaaleanharmaalla).

Helsingin ja Turun yliopistojen uusi geenitutkimus osoittaa, että rautakauden lopulla Suomea asuttivat erilliset, toisistaan poikkeavat populaatiot. Kaikki nämä ryhmät ovat vaikuttaneet nykysuomalaisten perimään. Kyseessä on toistaiseksi laajin muinais-DNA-tutkimus Suomen alueella asuneista ihmisistä.

Työeläkevakuutusmaksut vahvistettu vuodelle 2020

Vuonna 2020 työntekijän eläkelain mukainen keskimääräinen työeläkevakuutusmaksu on 24,4 prosenttia palkasta. Maatalousyrittäjän eläkelain mukainen perusprosentti ja yrittäjän eläkelain mukainen työeläkevakuutusmaksuprosentti on ensi vuonna 24,10 prosenttia ja 53–62-vuotiaiden korotettu maksu 25,60 prosenttia. Nämä maksuprosentit ovat samat kuin vuonna 2019.

Diabetesbarometri: Diabeteksen hoito rapautuu, edessä kallis lisälasku

Diabeetikoiden määrä ei kasva enää Suomessa hallitsemattomasti, mutta ikääntyvien diabeetikoiden määrä lisääntyy hurjaa vauhtia. Suomessa oli viime vuonna 204 572 diabetesta sairastavaa eläkeikäistä, melkein 17 000 enemmän kuin vuonna 2016. Diabetesta sairastaa Suomessa noin puoli miljoonaa ihmistä, suurin osa heistä sairastaa tyypin 2 diabetesta.

Äidit palaavat perhevapaalta työmarkkinoille aiempaa nopeammin

Äitien työllisyysasteet nuorimman lapsen iän mukaan vuosina 2014 ja 2018, 20-59-vuotiaat naiset, %.

Yhä useampi pienten lasten äideistä oli viime vuonna työllinen verrattuna vuoteen 2014. Neljän vuoden aikana äitien työllisyysaste on noussut kolme prosenttiyksikköä. Suurin nousu on tapahtunut 1–2-vuotiaiden lasten äideillä. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen vuosikatsauksesta Työvoimatutkimus 2018, perheet ja työ.

THL:n influenssarokotetutkimus käynnistynyt, mukana jo 10 000 yli 65-vuotiasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toteuttama 65 vuotta täyttäneiden influenssarokotetutkimus on käynnistynyt yhteistyössä 13 kaupungin ja kuntayhtymän kanssa.

Ehdotus: Fölin aikataulukirjoja ei postiteta kotitalouksiin ensi huhtikuusta lähtien

Ensi keskiviikkona kokoontuvalle Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle esitetään, että aikataulukirjoja ei enää postiteta kotitalouksiin huhtikuusta 2020 lähtien.

Avoimia työpaikkoja suunnilleen yhtä paljon kuin vuosi sitten

Avoimia työpaikkoja oli vuoden kolmannella neljänneksellä 48 500, kun vuotta aiemmin määrä oli 46 900. Työnantajat raportoivat edelleen usein kokeneensa vaikeuksia avoimien työpaikkojen täyttämisessä. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen avoimet työpaikat -tilastosta ja kuvaavat syyskuun ensimmäisen päivän tilannetta.

Kaksikerrosbussikokeilu sai hyvän vastaanoton

Kaksikerrosbussi sai kyselyssä hyvää palauetta.

Föli toteutti kaksikerrosbussikokeilun 12.9.–3.10. linjoilla 6 ja 7, jotka kulkevat Turun kautta Naantaliin, Raisioon, Lietoon ja Kaarinaan.

Turku Energialle lisää tuulivoimaa

Timo Honkanen.

Turku Energian tuulivoiman tuotanto kasvaa osakkuusyhtiönsä, Suomen Hyötytuuli Oy:n uusien tuulipuistohankkeiden myötä. Määrä vastaa noin 20 000 kerrostaloasunnon tai 2 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaista sähkönkulutusta. Tuulisähkön osuus Turku Energian omasta kokonaisvuosituotannosta on hankkeiden valmistumisen myötä noin 23 prosenttia.

Turun Kehittäjä -palkinto Turun yliopiston DI-koulutukselle

Turun Nuorkauppakamari on myöntänyt vuoden 2019 Turun Kehittäjä -palkinnon Turun yliopiston diplomi-insinöörikoulutuksen laajennukselle.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi syyskuussa 3,9 prosenttia

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, % (TOL 2008).

Teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan syyskuussa 3,9 prosenttia vuodentakaisesta. Teollisuuden päätoimialoista työpäiväkorjatun liikevaihdon kasvu oli voimakkainta sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 17,7 prosenttia, sekä kaivostoiminnassa ja louhinnassa, 13,3 prosenttia. Teollisuuden kausitasoitettu liikevaihto kasvoi 1,9 prosenttia elokuuhun verrattuna.

Jurmon uusi imutyhjennyslaite lisäsi kerätyn käymäläjätteen määrää Saaristomerellä

Jurmon uusi imutyhjennyslaite.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n Jurmoon sijoittamasta kiinteästä imutyhjennyslaitteesta on sen ensimmäisellä kaudella kerätty yhdeksän kuutiota käymäläjätettä. On arvioitu, että vesistöön päästessään tämä määrä loisi kasvumahdollisuudet jopa 4 500 kilolle levää. Kaiken kaikkiaan käymäläjätettä veneilykaudelta on Saaristomerellä kerätty noin 60 kuutiota.

Urheilu

Timo Furuholm jatkaa Interissä

Timo Furuholm ja Niko Markkula.

Interin hopeajoukkueen kapteeni ja pitkäaikainen Inter-hyökkääjä Timo Furuholm ja Inter ovat allekirjoittaneet kaksivuotisen pelaajasopimuksen.

Åboraakkeli: Tepsin uusi alku?

TPS:n uusi valmentaja Marko Virtanen.

TPS:n kiekkomiehistö palaa tällä viikolla maaottelutauolta vierasotteluiden merkeissä. Perjantaina TPS poikkeaa Kuopiossa ja lauantaina matka jatkuu Ouluun. Samalla nähdään ensimmäiset oikeat viitteet Marko Virtasen TPS:stä.

Interin rungon määrä olla kasassa marraskuun lopussa

Interissä toivotaan monen oman juniorin pystyvän seuraamaan Elias Mastokankaan esimerkkiä kohti Veikkausliigaa.

Pöly Veikkausliigakauden 2019 ympärillä on vasta laskeutunut, mutta seurojen toimistoilla on täysi vilske, kun ensi kauden joukkueita kootaan.

Kaapo Kakolle tunnustuspalkinto diabeetikoilta

Kaako Kakko.

Suomen Diabetesliitto jakaa Vuoden diabetesteko -palkinnon vuosittain Maailman diabetespäivänä 14. marraskuuta. Tänä vuonna tunnustuksen saaja on jääkiekkoilija Kaapo Kakko . Ykköstyypin diabetesta sairastava Kakko on yksi Suomen tämän hetken tunnetuimmista urheilijoista. Hän oli ratkaisevassa roolissa, kun Suomi voitti tänä vuonna maailmanmestaruuden sekä aikuisten, että alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.

Jesper Engström siirtyy VPS:sta Interiin

Jesper Engström (oik.) on aiemmin nähty Veikkausliigassa VPS:n paidassa.

Vaasan Palloseuraa aiemmilla kausilla edustanut Jesper Engström ja Inter ovat allekirjoittaneet kauden 2020 kattavan pelaajasopimuksen. Sopimukseen sisältyy myös seuran optio kaudesta 2021.

Henrik Moisander jatkaa Interin maalilla

Henrik Moisande.

Maalivahti Henrik Moisander ja Inter ovat allekirjoittaneet kauden 2020 kattavan pelaajasopimuksen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.