Jälkipeli: David Mooren värikäs matka Aston Villasta Interin huoltajaksi

FC Interin edustusjoukkueen huoltaja David Moore tuli yli kaksikymmentä vuotta sitten Suomeen pelaamaan. Tällä piti viihtyä vain pari kuukautta, mutta nyt David onkin viettänyt Suomessa jo puolet elämästään. FC Interin edustusjoukkueen huoltaja David Moore tuli yli kaksikymmentä vuotta sitten Suomeen pelaamaan. Tällä piti viihtyä vain pari kuukautta, mutta nyt David onkin viettänyt Suomessa jo puolet elämästään. Kuva: Hannu Tuominen

Hyvä ystävä ja valmentajakollega John Allen soitti ja esitti David Moorelle hämmentävän kysymyksen. Kyse ei ollut aprillipilasta. Allen pyysi Moorea miettimään ja vastaamaan vasta myöhemmin. David ensin nauroi, sitten mietti ja vastasi myöntävästi, ja näin hänestä tuli FC Interin Veikkausliigassa pelaavan edustusjoukkueen huoltaja.

Erikoista on se, että uusi toimenkuva ei ollut edes käynyt Brittein saarilta aikoinaan Suomeen pelaamaan saapuneen Mooren ajatuksissa, tuskin edes unissa. FC Interin sen hetkinen valmentaja Shefki Kuqi kaipasi joukkueensa englantilaistyyppistä huoltajaa. Allenin vinkistä sellainen löytyi omasta seurasta. Moore toimi FC Interin B-junioreiden valmentajana. Eikä tämä ollut ensimmäinen kerta, kun ennakkoluuloton David teki rohkeita päätöksiä.

Päätöstä ryhtyä huoltajaksi helpotti se, että kun Moore oli tavannut urallaan useita mukavia huoltajia niin Englannissa kuin Suomessakin. Heidän joviaali elämänasenteensa oli tehnyt vaikutuksen samanhenkiseen Mooreen.

Paljon on tapahtunut niiden vuosien aikana, kun Moore saapui nuorena miehenä 1990-luvun puolessa välissä Myllykoskelle vahvistamaan Myllykosken Pallon takalinjoja. Birminghamissa syntynyt Aston Villan kasvatti sai mahdollisuuden lähteä kesällä 1996 Suomeen. Nuorukaisella oli ikää vasta yhdeksäntoista vuotta. MyPa tarvitsi puolustajaa loppukaudeksi.

Kuinka paljon tiesit Suomesta etukäteen?

- En yhtään mitään. Ei edes koulun maantieteen tunnilla kartta yltänyt Suomeen asti. Luin Suomesta tietosanakirjasta ja löysin sen kartalta. Eikä se ollutkaan kovin kaukana. Kun saavuin Helsingin lentokentälle, oli John Allen minua vastassa. Sinä olet varmasti David, kysyi John. Mistä tiesit, utelin. Täällä ei ole kovin montaa sinun näköistä kaveria, John totesi. Sopeutumista helpotti, kun apuna oli englanninkielinen kaveri, joka oli asunut Suomessa jo muutaman vuoden. Myllykoskella vastaanotto oli erinomainen. Seura piti hyvää huolta nuoresta miehestä, joka oli ensimmäistä kertaa ulkomailla.

Mooren kanssa keskustellessa sana ”perhe” toistuu usein. Davidilla on Englannissa kolme veljeä ja kaksi siskoa. Hän kokee eläneensä turvallisen lapsuuden perheensä kristillisessä ilmapiirissä. David sai kelpo kasvatuksen ja peri vanhemmiltaan hyvät arvot elämälle.

Kerro nuoruusvuosista ja perheestäsi.

- Isäni ja äitini muuttivat Englantiin Jamaikalta. He tulivat samalla lennolla, mutta eivät vielä siinä vaiheessa tunteneet toisiaan. He asettuivat asumaan Birminghamiin samalle asuinalueelle, ja näin he tutustuivat toisiinsa sekä menivät naimisiin. Asuimme Birminghamissa pitkän kadun varrella. Alueen lasten vanhemmat olivat tulleet siirtolaisina eri puolilta maailmaa. Totuin näin jo nuorena kansainvälisyyteen. Lapsuuteni oli hyvin onnellista aikaa. En voisi kuvitella parempaa ympäristöä kasvamiseen.

Moore aloitti jalkapallon pelaamisen muiden brittipoikien tavoin koulujoukkueessa. Innokkaimmat pelaajat pelasivat myös niin sanottuja sunnuntaipelejä. Kentänlaidalla oli aina myös kykyjenetsijöitä.

- Kehityin vähitellen ja sain kaksikin tarjousta. Valitsin Aston Villan, en Norwich Cityä.

Britannian toiseksi suurimmassa kaupungissa Birminghamissa on Aston Villan lisäksi kaksi muutakin tunnettua jalkapalloseuraa, Birmingham City ja West Bromwich Albion. Jälkimmäinen on Aston Villan pahin paikalliskilpailija, jonka nimeä ei Villan tosifani edes tohdi sanoa ääneen. Moorella olikin sopeutumista, kun hänen veljensä Darren Moore valittiin West Bromwich Albionin manageriksi.

- Olen silti veljestäni erittäin ylpeä. On vaikea kuvata sanoin, kuinka ylpeitä olimme, kun Darren nimitettiin West Bromwich Albionin manageriksi.

Säntillinen, ahkera ihminen, huomaavainen, ystävällinen, ei puhu koskaan pahaa kenestäkään. Nämä ovat sanoja, joita Davidin tuntevat ihmiset hänestä kertovat. Moorella on hymy herkässä. Hänellä on aina aikaa ystävälle, vaikka olisikin kiire, toteaa eräs Mooren hyvin tunteva.

Sinut tunnetaan iloisena kaverina. Mistä oikein positiivisuutesi kumpuaa?

- Minulla on ollut aina positiivinen asenne. Hymy auttaa. Minulla on karibialaiset juuret. Muistan, miten lapsena perheeni ja ystäväni pitivät viikoittain juhlia, kutsuivat toisiaan kylään. Tehtiin ruokaa, pelattiin dominoa, katsottiin krikettiä, naurettiin ja vitsailtiin. Minulla on paljon muistoja noista mukavista ajoista.

Tullessaan Suomeen, Moore oli yllättynyt englantilaisen jalkapallon suosiosta täällä.

- Eräänä lauantaina istuin pubissa syömässä ja katsoin Ylen maksuttomalta kanavalta Valioliigaottelua. Se oli hämmästyttävää. Ihan kuin kotona, mutta jo siihen aikaan Englannissa ottelut olivat siirtyneet maksuttomilta kanavilta kaupallisille kanaville.

Mooren piti olla Suomessa vain pari kuukautta. Nyt niistä ajoista on vierähtänyt jo yli kaksikymmentä vuotta. David on viihtynyt Suomessa yli puolet elämästään. Moni suomalainen seuraorganisaatio on tullut tutuksi. Mooren matka jatkui Myllykoskelta Jyväskylään, Lahteen, Tampereelle, Kuusankoskelle ja lopulta Turun seudulle. Vähitellen peliura vaihtui valmentajan roolin kautta FC Interin huoltajaksi.

Mooren aikana Suomen Veikkausliigassa pelasi useita huippupelaajia. Sami Hyypiä ja Jari Litmanen olivat juuri siirtyneet ulkomaille. Popovitš, Piracaia, António, Huttunen, Lius, Riihilahti, Forsell… Moore luettelee useita tuttuja sen ajan pelimiehiä.

- Olen etuoikeutettu, kun saan olla yhä tekemisessä jalkapallon kanssa. Saan olla osa joukkuetta. Paremmin ei voisi olla. Rakastan todella sitä ilmapiiriä, joka on pukuhuoneessa. Pelaajien vitsailua, tarinointia, iloja ja suruja. Huoltajan työ on osa tätä ympäristöä. Joukkueesta tulee kuin oma perhe. FC Inter on myös kuin yksi iso perhe, etenkin nykyisin, kun seura on lisännyt yhteistyötä seuran eri osastojen kanssa.

Jos ura viheriöllä ei olisi edennyt, Moorella oli varasuunnitelma.

- Jos en olisi saanut ammattilaissopimusta, olisin halunnut mennä opiskelemaan yliopistoon. Toiveeni oli tulla maantieteen opettajaksi.

Jalkapallomaailma on ympäristö, jossa tulevaisuutta on vaikea ennakoida. Moore ei ole varma, mitä hän tekee tulevaisuudessa.

- Et voi koskaan tietää, mitä huominen tuo tullessaan. Olen ”family man”, koen koti-ikävää ja kaipaan kotimaani ruokaa. Olisi hienoa pukea Aston Villan fanipaita ylle mennä kannustamaan otteluun. Arvostan kuitenkin sitä elämää, mitä minulla on Suomessa. Nautin täällä elämisestä. Minulla on Suomessakin perhe ja kaikki on hyvin.

Hannu Tuominen

Jenkkakahvoista tiimalasiksi, miten se onnistuu?

Maikki Marjaniemen uutuuskirja Jenkkakahvoista tiimalasiksi (Fitra) auttaa toimivaan elämäntapamuutokseen. Se opettaa muuttamaan ajattelu- ja elämäntapoja siten, että muutoksista tulee ennen pitkää uusi normaali, pysyvä osa arkea.

Oikea ajoitus säästää euroja teiden kunnossapidossa

Jos tielle syntynyt vaurio päästään korjaamaan nopeasti, pieni paikkaus voi riittää. Jos taas tietä ei päästä kunnostamaan vuosiin, voivat myös rakenteet vaurioitua. Rakenteiden korjaaminen on työlästä ja tulee kalliiksi. Kunnossapidon ajoituksella on väliä.

Pimeällä autoilu arveluttaa

Kaksi viidestä Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta on kokenut pimeällä autoilun haastavaksi. Liikenneturva muistuttaa, että ajonopeuden alentaminen olosuhteiden mukaiseksi – eli oikea tilannenopeus – on tärkein keino lisätä tarvittavaa pelivaraa havaintojen tekoon ja siten parantaa turvallisuutta erityisesti taajamissa.

Syksyn sateet nostaneet järvien pintoja tavanomaiselle tasolle

Viikonlopun sateet nostavat virtaamia Etelä-Suomessa ja länsirannikolla. Voimakkainta virtaamien nousu on suurimpien sateiden alueella Etelä- Suomessa, missä vesi nousee alavimmille pelloille. Taivalkoskella Kostonjoella on hyyde nostanut veden kalankasvatuslaitoksen lattialle. Ongelmaa torjutaan yläpuolisen Kostonjärven juoksutusta pienentämällä.

NOFX kesällä Turkuun

NOFX esiintyy ensi kesänä Turussa.

Skeittipunklegenda NOFX saapuu Turkuun 4. kesäkuuta 2020. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun NOFX esiintyy Suomessa. NOFX on pääesiintyjä yksipäiväisellä skeittipunkiin keskittyneellä Punk in Drublic -festivaalilla.

Vesi tulvi Hämeentielle Kaarinassa

Vesi tulvi Hämeentielle Kaarinassa lauantaina illalla. Syynä tulvaan oli runsas sade. Hätäkeskus arvioi, että tierumpu saattoi olla tukossa.

Paahda kastanjaa kotona

Parhaat kastanjat ovat painavia, kiinteitä ja kiiltäviä. Pilaantuneet kastanjat tuntuvat kevyiltä. Kastanjassa on runsaasti tärkkelystä, joka hajoaa kypsennyksessä sokeriksi ja maku muuttuu makeahkoksi ja pähkinämäiseksi. Paahdettujen kastanjoiden tuoksu on huumaava ja niitä voi paahtaa kotona.

Loton potti kohoaa viiteen miljoonaan euroon

Loton kierroksen 49/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potissa on viisi miljoonaa euroa.

Miten saisin seksihaluni entiselleen?

Kaalimato.com selvitti kyselyssään, minkä kysymyksen suomalaiset haluaisivat esittää seksuaaliterapeutille. Suomalaisia askarruttaneissa kysymyksissä korostuivat etenkin seksuaaliseen haluttomuuteen ja muihin seksiongelmiin liittyvät teemat sekä kommunikointi oman kumppanin kanssa. Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen vastaa eniten toistuneisiin kysymyksiin.

Pilkettä ja pohdintaa parisuhteesta

Kari Kanalan ja Milla Mäkitalon Suhteellista – Pilkettä ja pohdintaa parisuhteesta (Kirjapaja) ammentaa huomioita niin pariskunnan omasta suhteesta kuin kummankin ammatillisesta kokemuksesta. Kirja tuo esiin parisuhteen iloja ja karikkoja. Onko parisuhteessa tärkeämpää olla oikeassa vai onnellinen?

Kaarinan Tokmannissa törkeä ryöstö

Kaarinassa Jännekadulla Tokmannin tavaratalossa tapahtui noin kello 12.50 törkeä ryöstö. Turkulaisen miehen epäiltiin varastaneen ilma-aseen liikkeestä. Miestä pysäytettäessä hän osoitti paikalle tullutta vartijaa ilma-aseella.

Olemmeko toriparkin vankeja?

Kauppatori näytti marraskuun lopulla tällaiselta.

Puolueet , kokoomus ja demarit etunenässä, jotka olivat toriparkkipäätöksen takana, ovat nyt talutusnuorassa ja heitä kiristetään. Jopa ihan eri päätöksien tekemisessä, mistä alun perin valtuuston päätöksellä sovittiin.

Ulkomaiset kasvikset voivat levittää uusia kasvien virustauteja kasvihuoneviljelmille

Ruokavirasto kartoitti kasvien viruksia yhteensä 26 ulkomaisesta, heinäkuussa myynnissä olleesta kasviserästä. Selvityksen mukaan ulkomaisten kasvisten mukana voisi levitä uusia virustauteja suomalaisille vihannesviljelmille. Koska virukset voivat helposti levitä vaikkapa käsissä, ei ulkomaisia kasviksia kannata tuoda vihannesviljelmälle edes eväänä. Kasveille tauteja aiheuttavat virukset eivät voi sairastuttaa ihmisiä, joten kasviksia voi aivan huoletta syödä.

Kasvikset, hedelmät ja marjat maistuvat hyvin lapsille

Itse kasvatetut ja kokatut kasvikset, hedelmät ja marjat maistuvat hyvin lapsille. Päiväkodit voivat pienentää ruokahävikkiä pitkäjänteisellä yhteistyöllä ja suunnittelulla. Lasten kosketusta luontoon voidaan lisätä pitkillä luontoretkillä, istuttamalla ja hoitamalla kasveja sekä antamalla lasten leikkiä luonnonmateriaaleilla, mullalla ja luonnonvedellä.

Vuokraisitko porakoneen tarvittaessa?

Nettivuokraus.comin 2019 teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisilla on yli 2,6 miljoonaa porakonetta, joista 546 000 käytetään vain kerran vuodessa tai harvemmin. Noin 245 000 porakoneen käyttäjää olisi valmis vuokraamaan koneen tarvittaessa. Porakone on esimerkki tavarasta, jota tarvitaan kotona hyvin harvoin ja joka haluttaisiin vuokrata.

Suomi alkaa valmistella kertakäyttömuovidirektiivin kansallista toimeenpanoa

Ympäristöministeriö asettaa hankkeen valmistelemaan niin sanotun kertakäyttömuovidirektiivin kansallista toimeenpanoa. Direktiivi edellyttää tuoteryhmästä riippuen eri toimia: tuotekieltoja, kulutuksen vähentämistä, tuotteiden ominaisuuksiin liittyviä vaatimuksia, laajennettua tuottajavastuuta, merkintävaatimuksia, erilliskeräysvelvoitteita sekä valistusta. Näihin liittyvien kansallisten säädösten täytyy olla voimassa 3.7.2021.

Raision kirjastossa tanssitaan Smurffien tahtiin

Lasten teemalauantait jatkuvat Raision kaupunginkirjastossa lauantaina 14. joulukuuta kello 10–13, kun vuorossa on Smurffidisko. Martinsalissa laitetaan jalalla koreasti kaikille tuttujen Smurffihittien tahtiin. Joraamisen ohessa voi nauttia poppareita ja mehua, niin jaksaa taas bailata.

Kunnat ottivat kantaa palvelutuotannon malleihin

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen johtoryhmä käsitteli 2. joulukuuta muun muassa alustavia tuloksia kuntien kommenteista kuntien palvelutuotantoa koskevaan kyselyyn. Asialistalla oli myös sote-veromalli, maakunnan yleinen toimiala ja maakunnan rahoituksen malli sekä Uudenmaan sote-erillisselvitys.

Urheilu

Jälkipeli: Liikuntahallien parketeilla pelit käyvät vähiin

Kupittaan palloiluhallissa TPS Salibandyn pelatessa otteluaan parketin päälle asennettaan erillinen liigamatto. Sitä ennen pitää poistaa parketin päälle asennettu harjoitusmatto.

Tuskin moni edes aavisti vuosia sitten, että nykyään suurin osa Veikkausliigan peleistä pelataan keinonurmella. Enää hyvin harvoin Suomessa perustetaan luonnonnurmella katettuja jalkapallokenttiä.

Jokainen piste Huuhkajille on kova suoritus EM-kisojen B-lohkosta

Suomen maajoukkue voi lähteä paineetta ensi kesänä EM-kisojen B-lohkoon.

Historiallinen jalkapallon EM-kisojen lohkoarvonta toi Huuhkajien vastustajiksi ensi kesänä Venäjän, Tanskan ja Belgian. Millaiset maat vastaan oikeastaan tulevat?

Kymmenen sakki karkaamassa TPS:ltä

Marko Virtasen aikana TPS:n pelillinen puoli on parantunut, mutta se ei ole näkynyt sarjataulukossa.

Liigakausi vasta lähestyy puoltaväliä, mutta jo nyt aletaan olla tilanteessa, jossa voi kysyä, onko kausi TPS:n osalta ohi.

Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijat ry juhlii 40-vuotista toimintaansa

Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijat ry (VSVetU) perustettiin vuonna 1979 ja on yksi vanhimpia aikuisurheiluseuroja Suomessa. Seura perustettiin, koska 1970-luvulla aikuisille ei järjestetty yleisurheilukilpailuja. Samanhenkisesti ajattelevat aktiiviset aikuiset perustivat seuran saadakseen nauttia kilpailemisesta ja onnistumisen elämyksistä.

Jälkipeli: Ura Basketin Marius Van Andringan tarina ei ole ihan tavanomainen

Ura Basketin Marius Van Andringa (10) omistaa kahden maan passit. Mariuksen isä on ranskalainen ja äiti suomalainen.

Kuten nimestäkin jo olettaa saattaa, kyseessä ei ole ihan tavallisen suomalaisen koripalloilijan tarina. Kaarinan Ura Basketin Marius Van Andringa on pelaaja, jonka suonissa virtaa vahvasti gallialaista verta. Mariuksen isä on ranskalainen ja äiti suomalainen.

Jonni Peräaho jatkaa TPS:ssä, maalivahti Santeri Aaltonen siirtyy Turkuun Hakasta

Jonni Peräaho.

Veikkausliigakauteen valmistautuva TPS on solminut kauden 2020 kattavat sopimukset keskikenttäpelaaja Jonni Peräahon sekä maalivahti Santeri Aaltosen kanssa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.