Otteluanalyysi: Haka menee menojaan Ykkösessä

Matej Hradecký teki vahvan paluun kentille 2,5 vuoden tauon jälkeen. Matej Hradecký teki vahvan paluun kentille 2,5 vuoden tauon jälkeen. Kuva: Lasse Virtanen

Valkeakosken Haka venytti kaulaa jo kymmeneen pisteeseen lyömällä TPS:n Kupittaalla 3-2 (2-0) jalkapalloilun Ykkösen kärkikamppailussa. Haka on käynyt kahdesti Kupittaalla ja voittanut kahdesti. Jossiteltavaa ei siis ole. Vai onko kuitenkin? TPS tuli vahvasti lopussa ja pääsi yrittämään tasoitusta, kun Haka panikoi yllättävästi.

Voitto oli sinänsä ansaittu. Haka näyttää sarjan parhaalta ja erittäin tasapainoiselta joukkueelta. Sen pallollinen peli on vahvaa. TPS on karsijan paikalla kakkosena. Eroa Jaroon ja MuSaan on seitsemän pistettä.

Maalit: 35. Salomo Ojala 0-1, 43. Ojala 0-2, 53. Eliecer Espinosa (Albijon Muzaci) 1-2, 83. Ville-Valtteri Starck 1-3, 88. Matej Hradecky 2-3 rp.

Yleisöä: 2 897.

Kentän kunkku: Salomo Ojala, Haka. Kaksi peliä Kupittaalla tällä kaudella, kolme maalia. Nyt kotiin viemisiksi oli kaksi maalia. Kliinistä viimeistelyä. Ojala on Ykkösen maalipörssin kärjessä yhdeksällä maalilla yhdessä TPS:n Eliecer Espinosan kanssa.

Matsin surkeinta: TPS:n erikoistilannepuolustaminen. Haka iski maalia kulmapotkuista. Kaaripallo takakulmalle ja pum, pallo sisään. Merkattu mies Ojala iski ensiksi ja toisessa TPS-kasvatti Ville-Valtteri Starck pääsi yrittämään jopa kahdesti. Mitä tekivät pakit? Pallo tuli viitosen alueen läpi ilman että maalivahti Miikka Mujunen yritti puuttua peliin. Maalivahdit pitää klaarata tämä alue.

Tuhlaajapojat: Hakan vaihtomiehet Elias Ahde ja Jonni Thusberg pääsivät kokeilemaan vastaiskuista, kun TPS satsasi lopussa hyökkäämiseen. Tilanteet valuivat kuitenkin hiekkaan: paitsioon, viivyttelyyn tai huonoon viimeistelyyn. Mujunen torjui kertaalleen mainiosti Thusbergin laukauksen.

Illan erikoisuus: TPS:n Matej Hradecký palasi kentälle 2,5 vuoden pelaamattomuuden jälkeen. Keskikenttämiehen polvi on hajonnut kahdesti, takareisi kerran. Paluu oli vahva. Maali pilkulta ja tasapainoinen peliesitys. Hän tuo johtajuutta ryhmään.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Kuuma ja kesäpäivä ja kärkikamppailu. Hiki oli pinnassa kaikilla, eikä juomataukoja nyt pidetty.

Mitä sanottiin?:

Matej Hradecký: Aika helpottunut olo, yhtä helvettiä ollut 2,5 vuotta. Ihan tunnepohjalta päätin vetää rankkarin. Hyvä, että meni sisään.

Tommi Pikkarainen, TPS: Haka on käynyt täällä kaksi kertaa ja on ollut kaksi kertaa maalin parempi. Tulosta pitää kunnioittaa. Turha siitä vinkua, mutta päästetyt maalit olivat minun silmiini todella, todella halpoja. Kaksi nostoa takatolpalle ja merkattu mies tekee. Tosi ihmeellisiä, olemme olleet todella vahvoja puolustamaan erikoistilanteita. Nyt yhtäkkiä päästettiin kaksi. Pääosin olen tyytyväinen toisen puoliajan intensiteetin nostoon ja siihen, että pystyttiin lähtemään hyökkäämään. Haka on sarjan paras joukkue, mutta tuntuu pirun raskaalta hävitä pelitapahtumiltaan tällä tavalla kulkeva peli.

Teemu Tainio, Haka: Ei missään nimessä saatu omaa peliä käyntiin, se oli TPS:n hyvyyttä. Prässäsivät aggressiivisesti, osasivat peittää oikeat alueet. Tiedettiin, että Tepsi tulee lujaa toiselle puoliajalle ja niinhän siinä kävi. Muutamalta pelaajalta loppuivat jalat ihan kesken. Vastahyökkäyksistä olisi pitänyt naulata peli lopussa. Kulmista on tehty nyt monessa pelissä maaleja. Typerä pilkku lahjoitettiin ja lopussa meni vellit pöksyyn.

Analyysi: Haka menee menojaan, eikä sitä enää pysäytetä. TPS on tukevasti kiinni karsijan paikassa. Hyvää pelissä oli se, että TPS teki kaksi maalia sarjakärjen verkkoon. Voittamaton Haka oli tätä ennen päästänyt vain kahdeksan maalia 14 ottelussa. Nyt sarake rumeni kahdella lisäosumalla ja Hakan puolustus oli lopussa täydessä paniikissa, kun TPS haki tasoitusta.

Huonoa oli se, että TPS tyri omassa päädyssä kulmapotkuissa karmaisevalla tavalla. Kaksi maalia syntyi takatolpalta. Merkkausvirheitä, eikä pallon olisi edes pitänyt päästä sinne asti.

Haka oli luokkaa parempi pallollisena joukkueena. TPS:n pallollinen peli kyllä parani huomattavasti, kun Hradecký tuli tunnin kohdalla kentälle. Hän tuo rauhallisuutta peliin. Hän sijoittuu hyvin, katkoo varmasti ja syöttää hyvällä prosentilla omille. Se tarkoittaa tasapainoa kenttäryhmityksessä ja rytmiä syöttöpelissä.

Keskialueen pohjalla pelaava Alim Moundi on hyvä katkoissa ja kaksinkamppailuissa, mutta syöttötyöskentelyssä on paljon toivomisen varaa. Joakim Latonen oli tällä kertaa liian kovassa paikassa kymppipaikalla. Hän menetti liikaa palloja ja antoi harhasyöttöjä.

Jonni Peräho, jota on nähty kentällä tällä kaudella vain vähän, pelasi terrierimäisesti, mutta vaihdettiin taktisista syistä kentältä tauolla, kun nurmelle piti saada lisää hyökkäysvoimaa. Eliecer Espinosa näytti heti, miksi häntä tarvitaan. Komea laukaus pamahti yläkulmaan tilanteesta, jossa harva edes tunnisti maalintekomahdollisuutta.

TPS aloitti kolmella topparilla, mutta vaihtoi kahteen toppariin tunnin kohdalla, kun Valtteri Vesiaho teki tilaa Hradeckýlle. Sen jälkeen peli alkoi rullata ja raitapaidat ylsivät kauden parhaaseen pallolliseen peliesitykseen loppuhetkillä. Pallo pysyi hallussa ja murtautumisia tehtiin myös pitkistä hyökkäyksistä.

Hradecký näytti johtajuutta ottamalla pelivälineen, kun pallo piti pistää pilkulta sisään. Tällaisesta ei ollut ennakkoon sovittu. Jonkun on kannettava vastuuta. Sitä Hradecký teki.

Hradeckýa tarvittaisiin myös jatkossa, sillä TPS:n pallollinen peli ei ole ollut vielä sitä, mitä sen pitäisi olla. Se on liian suoraviivaista ruiskimista, se on hätäistä ja huolimatonta. Menetyksiä ja harhasyöttöjä tulee liikaa. TPS on ollut yksilöidensä varassa, sillä materiaalia on Ykkösen tasolle riittävästi. Nopeutta ja taitoa on. Joukkueena TPS oli ja on kuitenkin selvästi Hakaa perässä. TPS on yhden vaihteen joukkue, kun Hakan koneessa vaihteita monta. Teemu Tainio on tehnyt ihmeitä ryhmänsä kanssa. Voittoja on 13, tasapelejä kaksi. Tappioita ei yhtään. Pysäyttäjää ei ole.

Myrkyllisen vivahteen Hakan voittoon tuo se, että joukkueessa on monta TPS-taustaista pelaajaa. Topparit Niklas Friberg ja Ville-Valtteri Starck on nähty myös TPS-paidassa. Starck kävi tekemässä voittomaalin. Myös Elias Ahde on tuttu mies TPS-kannattajille ja maalivahti Santeri Aaltosellakin on TPS-taustaa.

TPS: Miikka Mujunen; Aldayr Hernandez, Rasmus Holma, Valtteri Vesiaho (60. Matej Hradecky); Tatu Varmanen, Jonni Peräaho (46. Eliecer Espinosa), Joakim Latonen (73. Oskari Jakonen), Alim Moundi, Sami Rähmönen; Mika Ääritalo, Albijon Muzaci.

Haka: Santeri Aaltonen; Henri Malundama, Ville-Valtteri Starck, Niklas Friberg, Tino Purme (59. Jami Kyöstilä); Jacob Bushue, Anton Popovitch, Joona Tapani (70. Elias Ahde); Antto Hilska (79. Jonni Thusberg), Salomo Ojala, Samuel Chidi.

Erotuomari: Petri Viljanen.

Varoitukset: Latonen ja Varmanen, TPS. Bushue ja Malundama, Haka.

Lasse Virtanen

Monella ylioppilaalla välivuosi tai -vuosia ennen jatko-opintoja

Peruskoulun päättäneiden välitön sijoittuminen jatkokoulutukseen 2008–2018.

Uusien ylioppilaiden välitön pääsy opiskelemaan on vaikeutunut edelliseen vuoteen nähden jo yli kymmenen vuotta. Moni tuore ylioppilas joutuu pitämään välivuoden tai -vuosia ennen jatko-opiskelupaikan löytymistä, vaikka suurin osa hakee jatko-opiskelupaikkaa heti ylioppilaaksi tulon jälkeen.

Elintarvikeketjun uutta valvonta-asetusta aletaan soveltaa

EU:n uusi valvonta-asetus (EU) 2017/625 muodostaa puitteet koko elintarvikeketjun valvonnalle. Valvonta-asetuksen tavoitteena on varmistaa, että elintarvikeketjua koskevaa EU-lainsäädäntöä sovelletaan jäsenvaltioissa asianmukaisesti ja yhtenäisesti.

Kaksisuuntaisella mielialahäiriöllä yhteys laajaan kirjoon vanhempien psyykkisiä sairauksia

Dan Sucksdorff.

LL Dan Sucksdorff osoitti Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan, että kaksisuuntaisella mielialahäiriöllä eli bipolaarihäiriöllä on yhteys moniin vanhempien psykiatrisiin sairauksiin ja migreeniin. Vanhempien epilepsiaan sillä ei kuitenkaan ollut yhteyttä. Bipolaarihäiriötä sairastavilla itsellään esiintyi verrokkeja useammin sekä epilepsiaa että migreeniä.

Tekoäly ennustaa terveyspalvelujen käyttöä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet niin sanotun riskivakiointimallin ennustamaan, miten usein ikäihmiset käyvät vuoden aikana hoidettavina terveyskeskuksessa. Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan syväoppimisen avulla kehitetty malli pystyy yksinkertaisempia malleja luotettavammin ennustamaan, miten tilanne kehittyy vuosien kuluessa.

Puolustaja Jens Olsson TPS:ään loppukaudeksi

Jens Olsson.

35-vuotias ruotsalaispuolustaja Jens Olsson vahvistaa turkulaisten takalinjoja loppukauden mittaisella sopimuksella.

Kuski ilman korttia ratissa Vanhalla Tampereentiellä, jäi kiinni yhdeksännen kerran vuoden aikana

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 5 Turussa Vanhalla Tampereentiellä henkilöauton, jonka kuljettajalla ei ollut ajokorttia.

Niin kaunista ja töykeää

Budapestilla ja Turulla on yhtäläisyyksiä.

Budapestilla ja Turulla on yllättävän paljon yhteistä, vaikkei äkkiseltään näin arvaisikaan. Käväisin katsastamassa itäisen Euroopan satojen, kuumien lähteiden kylpyläkaupunkinakin tunnettua helmeä marraskuussa.

Mari Kousa-Kuusisto jatkaa Varsinais-Suomen vihreiden puheenjohtajana

Mari Kousa-Kuusisto.

Varsinais-Suomen vihreät valitsi syyskokouksessaan piirijärjestön puheenjohtajaksi turkulaisen Mari Kousa-Kuusiston . Kousa-Kuusisto valittiin jatkamaan tämän vuoden heinäkuussa alkanutta työtään puheenjohtajana. Kousa-Kuusisto on myös vihreiden puoluehallituksen jäsen ja varavaltuutettu Turussa.

Lumihiutale auttaa tiellä

Autoliiton yleisen tiepalvelun Operaatio Lumihiutale on taas turvaamassa perille pääsyä joulunajan liikenteessä 14.12.2019–1.1.2020. Monesti avuntarve olisi vältettävissä huolellisuudella ja hyvällä ennakoinnilla.

Ulosoton suojaosuuksiin korotus ensi vuoden alussa

Palkan ulosmittauksessa velalliselle jätettävän ulosoton suojaosuuden määrään tulee korotus vuoden 2020 alusta.

Palkkasumma kasvoi elo–lokakuussa 3,2 prosenttia

Palkkasumman kolmen kuukauden vuosimuutos, % (TOL 2008).

Tilastokeskuksen tietojen mukaan koko talouden palkkasumma oli elo–lokakuussa 3,2 prosenttia suurempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Lokakuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 3,5 prosenttia edellisvuodesta. Vuosi sitten elo-lokakuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 4,4 prosenttia.

Huumekuskilla pieni määrä huumeita autossa Piikkiössä

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 00.10 Piikkiössä Hadvalantiellä henkilöauton, jonka kuljettajalle tehty huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen kokaiinille.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajokaistoja Aninkaistenkadulla sunnuntaina

Viemäri- ja vesijohtotyö Aninkaistenkadulla sulkee ajokaistoja liikenteeltä sunnuntaina kello 8-18.

Henkilöautolla Nesteentiellä nopeutta 132 km/h

Poliisipartio mittasi perjantaina kello 22.10 Raisiossa Nesteentiellä henkilöautolle keskinopeusmittarilla nopeuden 132 km/h. Suurin sallittu nopeus oli 50 km/h.

Turun alueellinen keskusrekisteri aloittaa toimintansa

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän keskusrekisteri muuttuu ensi vuoden alusta lähtien Turun alueelliseksi keskusrekisteriksi. Siihen kuuluu vuoden alusta 13 seurakuntaa: Turun ja Kaarinan seurakuntien lisäksi mukaan tulevat Kustavi, Nousiainen ja Taivassalo. Sopimukset allekirjoitettiin keskiviikkona.

Ääniräätälin joulukonsertti Hirvensalon Taidekappelissa

Hirvensalon taidekappeli.

Ääniräätälin laulustudion oppilaat ja opettajat kokoontuvat perinteiseen tapaansa esiintymään Hirvensalon Taidekappeliin sunnuntaina 15. joulukuuta kello 15.

Sairaanhoitajan määrättävissä oleva lääkevalikoima laajenee ensi vuonna

Sairaanhoitajat voivat määrätä lääkkeitä potilaille rajatusti. Vuoden 2020 alusta alkaen rajattua lääkevalikoimaa laajennetaan. Samalla sairaanhoitaja saa oikeuden määrätä lääkkeitä myös kauppanimellä eli lääkkeen valmistajan tai markkinoijan lääkkeelle antamalla nimellä.

Rakennusyritysten liikevaihto kasvoi 2,1 prosenttia lokakuussa

Rakentamisen työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, lokakuu 2019, %.

Rakennusyritysten työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi lokakuussa 2,1 prosenttia vuoden takaisesta. Myynnin määrällä mitattuna liikevaihto kuitenkin laski 1,2 prosenttia. Toimialoista kasvua esiintyi talonrakentamisessa sekä erikoistuneessa rakennustoiminnassa, kun taas maa- ja vesirakentamisen liikevaihto oli selvässä laskussa.

Urheilu

Puolustaja Jens Olsson TPS:ään loppukaudeksi

Jens Olsson.

35-vuotias ruotsalaispuolustaja Jens Olsson vahvistaa turkulaisten takalinjoja loppukauden mittaisella sopimuksella.

Christoffer Persson ei jatka TPS-paidassa

Ruotsalaispuolustaja Christoffer Persson ei jatka Turun Palloseuran takalinjoilla. Puolustaja saapui TPS-paitaan marraskuussa lainasopimuksella ruotsalaisseura HV71:n riveistä.

Åboraakkeli: Ratkaisujen aika

Benjamin Källman.

Benjamin Källman on ainakin vielä tällä hetkellä Interin sopimuspelaaja, vaikka hyökkääjälupaus on nähty Turussa viime aikoina vain nuorten maajoukkuepaidassa. Källman on viime vuodet kuulunut pikkuhuuhkajien kantaviin pelaajiin.

Suomalaiset huippu-urheiluseurat tyytymättömiä Suomen rahapelijärjestelmään

Lähes puolet seuroista ei tiedä, millä perustein veikkausvoittovaroja jaetaan.

Suurin osa suomalaisista huippu-urheiluseuroista ei saa suoraa rahallista tukea veikkausvoittovaroista ja seurojen vastikkeellinen yhteistyö Veikkauksen kanssa on pääosin vähäistä. Lähes puolet seuroista ei tiedä, millä perustein veikkausvoittovaroja jaetaan. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimukseen vastanneet seurat uskovat, että toimilupaperusteiseen rahapelijärjestelmään siirtyminen lisäisi Suomessa huippu-urheilun saamaa tukea.

Laitapuolustaja Tatu Varmanen jatkaa TPS-paidassa

Tatu Varmanen.

Veikkausliigakauteen valmistautuva TPS on solminut kauden 2020 kattavan jatkosopimuksen laitapuolustaja Tatu Varmasen kanssa. 21-vuotias Varmanen pelasi viime kaudella TPS:ssä yhteensä 18 Jalkapallon Ykkösen ottelua sekä loppusyksyn liigakarsintaottelut KPV:ta vastaan päälle.

Liigalisenssi kaikille Veikkausliigaseuroille

Suomen Palloliiton (SPL) liigalisenssikomitea käsitteli torstaina 5. joulukuuta Veikkausliigan liigalisenssejä kaudelle 2020.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.