Otteluanalyysi: Haka menee menojaan Ykkösessä

Matej Hradecký teki vahvan paluun kentille 2,5 vuoden tauon jälkeen. Matej Hradecký teki vahvan paluun kentille 2,5 vuoden tauon jälkeen. Kuva: Lasse Virtanen

Valkeakosken Haka venytti kaulaa jo kymmeneen pisteeseen lyömällä TPS:n Kupittaalla 3-2 (2-0) jalkapalloilun Ykkösen kärkikamppailussa. Haka on käynyt kahdesti Kupittaalla ja voittanut kahdesti. Jossiteltavaa ei siis ole. Vai onko kuitenkin? TPS tuli vahvasti lopussa ja pääsi yrittämään tasoitusta, kun Haka panikoi yllättävästi.

Voitto oli sinänsä ansaittu. Haka näyttää sarjan parhaalta ja erittäin tasapainoiselta joukkueelta. Sen pallollinen peli on vahvaa. TPS on karsijan paikalla kakkosena. Eroa Jaroon ja MuSaan on seitsemän pistettä.

Maalit: 35. Salomo Ojala 0-1, 43. Ojala 0-2, 53. Eliecer Espinosa (Albijon Muzaci) 1-2, 83. Ville-Valtteri Starck 1-3, 88. Matej Hradecky 2-3 rp.

Yleisöä: 2 897.

Kentän kunkku: Salomo Ojala, Haka. Kaksi peliä Kupittaalla tällä kaudella, kolme maalia. Nyt kotiin viemisiksi oli kaksi maalia. Kliinistä viimeistelyä. Ojala on Ykkösen maalipörssin kärjessä yhdeksällä maalilla yhdessä TPS:n Eliecer Espinosan kanssa.

Matsin surkeinta: TPS:n erikoistilannepuolustaminen. Haka iski maalia kulmapotkuista. Kaaripallo takakulmalle ja pum, pallo sisään. Merkattu mies Ojala iski ensiksi ja toisessa TPS-kasvatti Ville-Valtteri Starck pääsi yrittämään jopa kahdesti. Mitä tekivät pakit? Pallo tuli viitosen alueen läpi ilman että maalivahti Miikka Mujunen yritti puuttua peliin. Maalivahdit pitää klaarata tämä alue.

Tuhlaajapojat: Hakan vaihtomiehet Elias Ahde ja Jonni Thusberg pääsivät kokeilemaan vastaiskuista, kun TPS satsasi lopussa hyökkäämiseen. Tilanteet valuivat kuitenkin hiekkaan: paitsioon, viivyttelyyn tai huonoon viimeistelyyn. Mujunen torjui kertaalleen mainiosti Thusbergin laukauksen.

Illan erikoisuus: TPS:n Matej Hradecký palasi kentälle 2,5 vuoden pelaamattomuuden jälkeen. Keskikenttämiehen polvi on hajonnut kahdesti, takareisi kerran. Paluu oli vahva. Maali pilkulta ja tasapainoinen peliesitys. Hän tuo johtajuutta ryhmään.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Kuuma ja kesäpäivä ja kärkikamppailu. Hiki oli pinnassa kaikilla, eikä juomataukoja nyt pidetty.

Mitä sanottiin?:

Matej Hradecký: Aika helpottunut olo, yhtä helvettiä ollut 2,5 vuotta. Ihan tunnepohjalta päätin vetää rankkarin. Hyvä, että meni sisään.

Tommi Pikkarainen, TPS: Haka on käynyt täällä kaksi kertaa ja on ollut kaksi kertaa maalin parempi. Tulosta pitää kunnioittaa. Turha siitä vinkua, mutta päästetyt maalit olivat minun silmiini todella, todella halpoja. Kaksi nostoa takatolpalle ja merkattu mies tekee. Tosi ihmeellisiä, olemme olleet todella vahvoja puolustamaan erikoistilanteita. Nyt yhtäkkiä päästettiin kaksi. Pääosin olen tyytyväinen toisen puoliajan intensiteetin nostoon ja siihen, että pystyttiin lähtemään hyökkäämään. Haka on sarjan paras joukkue, mutta tuntuu pirun raskaalta hävitä pelitapahtumiltaan tällä tavalla kulkeva peli.

Teemu Tainio, Haka: Ei missään nimessä saatu omaa peliä käyntiin, se oli TPS:n hyvyyttä. Prässäsivät aggressiivisesti, osasivat peittää oikeat alueet. Tiedettiin, että Tepsi tulee lujaa toiselle puoliajalle ja niinhän siinä kävi. Muutamalta pelaajalta loppuivat jalat ihan kesken. Vastahyökkäyksistä olisi pitänyt naulata peli lopussa. Kulmista on tehty nyt monessa pelissä maaleja. Typerä pilkku lahjoitettiin ja lopussa meni vellit pöksyyn.

Analyysi: Haka menee menojaan, eikä sitä enää pysäytetä. TPS on tukevasti kiinni karsijan paikassa. Hyvää pelissä oli se, että TPS teki kaksi maalia sarjakärjen verkkoon. Voittamaton Haka oli tätä ennen päästänyt vain kahdeksan maalia 14 ottelussa. Nyt sarake rumeni kahdella lisäosumalla ja Hakan puolustus oli lopussa täydessä paniikissa, kun TPS haki tasoitusta.

Huonoa oli se, että TPS tyri omassa päädyssä kulmapotkuissa karmaisevalla tavalla. Kaksi maalia syntyi takatolpalta. Merkkausvirheitä, eikä pallon olisi edes pitänyt päästä sinne asti.

Haka oli luokkaa parempi pallollisena joukkueena. TPS:n pallollinen peli kyllä parani huomattavasti, kun Hradecký tuli tunnin kohdalla kentälle. Hän tuo rauhallisuutta peliin. Hän sijoittuu hyvin, katkoo varmasti ja syöttää hyvällä prosentilla omille. Se tarkoittaa tasapainoa kenttäryhmityksessä ja rytmiä syöttöpelissä.

Keskialueen pohjalla pelaava Alim Moundi on hyvä katkoissa ja kaksinkamppailuissa, mutta syöttötyöskentelyssä on paljon toivomisen varaa. Joakim Latonen oli tällä kertaa liian kovassa paikassa kymppipaikalla. Hän menetti liikaa palloja ja antoi harhasyöttöjä.

Jonni Peräho, jota on nähty kentällä tällä kaudella vain vähän, pelasi terrierimäisesti, mutta vaihdettiin taktisista syistä kentältä tauolla, kun nurmelle piti saada lisää hyökkäysvoimaa. Eliecer Espinosa näytti heti, miksi häntä tarvitaan. Komea laukaus pamahti yläkulmaan tilanteesta, jossa harva edes tunnisti maalintekomahdollisuutta.

TPS aloitti kolmella topparilla, mutta vaihtoi kahteen toppariin tunnin kohdalla, kun Valtteri Vesiaho teki tilaa Hradeckýlle. Sen jälkeen peli alkoi rullata ja raitapaidat ylsivät kauden parhaaseen pallolliseen peliesitykseen loppuhetkillä. Pallo pysyi hallussa ja murtautumisia tehtiin myös pitkistä hyökkäyksistä.

Hradecký näytti johtajuutta ottamalla pelivälineen, kun pallo piti pistää pilkulta sisään. Tällaisesta ei ollut ennakkoon sovittu. Jonkun on kannettava vastuuta. Sitä Hradecký teki.

Hradeckýa tarvittaisiin myös jatkossa, sillä TPS:n pallollinen peli ei ole ollut vielä sitä, mitä sen pitäisi olla. Se on liian suoraviivaista ruiskimista, se on hätäistä ja huolimatonta. Menetyksiä ja harhasyöttöjä tulee liikaa. TPS on ollut yksilöidensä varassa, sillä materiaalia on Ykkösen tasolle riittävästi. Nopeutta ja taitoa on. Joukkueena TPS oli ja on kuitenkin selvästi Hakaa perässä. TPS on yhden vaihteen joukkue, kun Hakan koneessa vaihteita monta. Teemu Tainio on tehnyt ihmeitä ryhmänsä kanssa. Voittoja on 13, tasapelejä kaksi. Tappioita ei yhtään. Pysäyttäjää ei ole.

Myrkyllisen vivahteen Hakan voittoon tuo se, että joukkueessa on monta TPS-taustaista pelaajaa. Topparit Niklas Friberg ja Ville-Valtteri Starck on nähty myös TPS-paidassa. Starck kävi tekemässä voittomaalin. Myös Elias Ahde on tuttu mies TPS-kannattajille ja maalivahti Santeri Aaltosellakin on TPS-taustaa.

TPS: Miikka Mujunen; Aldayr Hernandez, Rasmus Holma, Valtteri Vesiaho (60. Matej Hradecky); Tatu Varmanen, Jonni Peräaho (46. Eliecer Espinosa), Joakim Latonen (73. Oskari Jakonen), Alim Moundi, Sami Rähmönen; Mika Ääritalo, Albijon Muzaci.

Haka: Santeri Aaltonen; Henri Malundama, Ville-Valtteri Starck, Niklas Friberg, Tino Purme (59. Jami Kyöstilä); Jacob Bushue, Anton Popovitch, Joona Tapani (70. Elias Ahde); Antto Hilska (79. Jonni Thusberg), Salomo Ojala, Samuel Chidi.

Erotuomari: Petri Viljanen.

Varoitukset: Latonen ja Varmanen, TPS. Bushue ja Malundama, Haka.

Lasse Virtanen

Jenkkakahvoista tiimalasiksi, miten se onnistuu?

Maikki Marjaniemen uutuuskirja Jenkkakahvoista tiimalasiksi (Fitra) auttaa toimivaan elämäntapamuutokseen. Se opettaa muuttamaan ajattelu- ja elämäntapoja siten, että muutoksista tulee ennen pitkää uusi normaali, pysyvä osa arkea.

Oikea ajoitus säästää euroja teiden kunnossapidossa

Jos tielle syntynyt vaurio päästään korjaamaan nopeasti, pieni paikkaus voi riittää. Jos taas tietä ei päästä kunnostamaan vuosiin, voivat myös rakenteet vaurioitua. Rakenteiden korjaaminen on työlästä ja tulee kalliiksi. Kunnossapidon ajoituksella on väliä.

Pimeällä autoilu arveluttaa

Kaksi viidestä Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta on kokenut pimeällä autoilun haastavaksi. Liikenneturva muistuttaa, että ajonopeuden alentaminen olosuhteiden mukaiseksi – eli oikea tilannenopeus – on tärkein keino lisätä tarvittavaa pelivaraa havaintojen tekoon ja siten parantaa turvallisuutta erityisesti taajamissa.

Syksyn sateet nostaneet järvien pintoja tavanomaiselle tasolle

Viikonlopun sateet nostavat virtaamia Etelä-Suomessa ja länsirannikolla. Voimakkainta virtaamien nousu on suurimpien sateiden alueella Etelä- Suomessa, missä vesi nousee alavimmille pelloille. Taivalkoskella Kostonjoella on hyyde nostanut veden kalankasvatuslaitoksen lattialle. Ongelmaa torjutaan yläpuolisen Kostonjärven juoksutusta pienentämällä.

NOFX kesällä Turkuun

NOFX esiintyy ensi kesänä Turussa.

Skeittipunklegenda NOFX saapuu Turkuun 4. kesäkuuta 2020. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun NOFX esiintyy Suomessa. NOFX on pääesiintyjä yksipäiväisellä skeittipunkiin keskittyneellä Punk in Drublic -festivaalilla.

Vesi tulvi Hämeentielle Kaarinassa

Vesi tulvi Hämeentielle Kaarinassa lauantaina illalla. Syynä tulvaan oli runsas sade. Hätäkeskus arvioi, että tierumpu saattoi olla tukossa.

Paahda kastanjaa kotona

Parhaat kastanjat ovat painavia, kiinteitä ja kiiltäviä. Pilaantuneet kastanjat tuntuvat kevyiltä. Kastanjassa on runsaasti tärkkelystä, joka hajoaa kypsennyksessä sokeriksi ja maku muuttuu makeahkoksi ja pähkinämäiseksi. Paahdettujen kastanjoiden tuoksu on huumaava ja niitä voi paahtaa kotona.

Loton potti kohoaa viiteen miljoonaan euroon

Loton kierroksen 49/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potissa on viisi miljoonaa euroa.

Miten saisin seksihaluni entiselleen?

Kaalimato.com selvitti kyselyssään, minkä kysymyksen suomalaiset haluaisivat esittää seksuaaliterapeutille. Suomalaisia askarruttaneissa kysymyksissä korostuivat etenkin seksuaaliseen haluttomuuteen ja muihin seksiongelmiin liittyvät teemat sekä kommunikointi oman kumppanin kanssa. Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen vastaa eniten toistuneisiin kysymyksiin.

Pilkettä ja pohdintaa parisuhteesta

Kari Kanalan ja Milla Mäkitalon Suhteellista – Pilkettä ja pohdintaa parisuhteesta (Kirjapaja) ammentaa huomioita niin pariskunnan omasta suhteesta kuin kummankin ammatillisesta kokemuksesta. Kirja tuo esiin parisuhteen iloja ja karikkoja. Onko parisuhteessa tärkeämpää olla oikeassa vai onnellinen?

Kaarinan Tokmannissa törkeä ryöstö

Kaarinassa Jännekadulla Tokmannin tavaratalossa tapahtui noin kello 12.50 törkeä ryöstö. Turkulaisen miehen epäiltiin varastaneen ilma-aseen liikkeestä. Miestä pysäytettäessä hän osoitti paikalle tullutta vartijaa ilma-aseella.

Olemmeko toriparkin vankeja?

Kauppatori näytti marraskuun lopulla tällaiselta.

Puolueet , kokoomus ja demarit etunenässä, jotka olivat toriparkkipäätöksen takana, ovat nyt talutusnuorassa ja heitä kiristetään. Jopa ihan eri päätöksien tekemisessä, mistä alun perin valtuuston päätöksellä sovittiin.

Ulkomaiset kasvikset voivat levittää uusia kasvien virustauteja kasvihuoneviljelmille

Ruokavirasto kartoitti kasvien viruksia yhteensä 26 ulkomaisesta, heinäkuussa myynnissä olleesta kasviserästä. Selvityksen mukaan ulkomaisten kasvisten mukana voisi levitä uusia virustauteja suomalaisille vihannesviljelmille. Koska virukset voivat helposti levitä vaikkapa käsissä, ei ulkomaisia kasviksia kannata tuoda vihannesviljelmälle edes eväänä. Kasveille tauteja aiheuttavat virukset eivät voi sairastuttaa ihmisiä, joten kasviksia voi aivan huoletta syödä.

Kasvikset, hedelmät ja marjat maistuvat hyvin lapsille

Itse kasvatetut ja kokatut kasvikset, hedelmät ja marjat maistuvat hyvin lapsille. Päiväkodit voivat pienentää ruokahävikkiä pitkäjänteisellä yhteistyöllä ja suunnittelulla. Lasten kosketusta luontoon voidaan lisätä pitkillä luontoretkillä, istuttamalla ja hoitamalla kasveja sekä antamalla lasten leikkiä luonnonmateriaaleilla, mullalla ja luonnonvedellä.

Vuokraisitko porakoneen tarvittaessa?

Nettivuokraus.comin 2019 teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisilla on yli 2,6 miljoonaa porakonetta, joista 546 000 käytetään vain kerran vuodessa tai harvemmin. Noin 245 000 porakoneen käyttäjää olisi valmis vuokraamaan koneen tarvittaessa. Porakone on esimerkki tavarasta, jota tarvitaan kotona hyvin harvoin ja joka haluttaisiin vuokrata.

Suomi alkaa valmistella kertakäyttömuovidirektiivin kansallista toimeenpanoa

Ympäristöministeriö asettaa hankkeen valmistelemaan niin sanotun kertakäyttömuovidirektiivin kansallista toimeenpanoa. Direktiivi edellyttää tuoteryhmästä riippuen eri toimia: tuotekieltoja, kulutuksen vähentämistä, tuotteiden ominaisuuksiin liittyviä vaatimuksia, laajennettua tuottajavastuuta, merkintävaatimuksia, erilliskeräysvelvoitteita sekä valistusta. Näihin liittyvien kansallisten säädösten täytyy olla voimassa 3.7.2021.

Raision kirjastossa tanssitaan Smurffien tahtiin

Lasten teemalauantait jatkuvat Raision kaupunginkirjastossa lauantaina 14. joulukuuta kello 10–13, kun vuorossa on Smurffidisko. Martinsalissa laitetaan jalalla koreasti kaikille tuttujen Smurffihittien tahtiin. Joraamisen ohessa voi nauttia poppareita ja mehua, niin jaksaa taas bailata.

Kunnat ottivat kantaa palvelutuotannon malleihin

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen johtoryhmä käsitteli 2. joulukuuta muun muassa alustavia tuloksia kuntien kommenteista kuntien palvelutuotantoa koskevaan kyselyyn. Asialistalla oli myös sote-veromalli, maakunnan yleinen toimiala ja maakunnan rahoituksen malli sekä Uudenmaan sote-erillisselvitys.

Urheilu

Jälkipeli: Liikuntahallien parketeilla pelit käyvät vähiin

Kupittaan palloiluhallissa TPS Salibandyn pelatessa otteluaan parketin päälle asennettaan erillinen liigamatto. Sitä ennen pitää poistaa parketin päälle asennettu harjoitusmatto.

Tuskin moni edes aavisti vuosia sitten, että nykyään suurin osa Veikkausliigan peleistä pelataan keinonurmella. Enää hyvin harvoin Suomessa perustetaan luonnonnurmella katettuja jalkapallokenttiä.

Jokainen piste Huuhkajille on kova suoritus EM-kisojen B-lohkosta

Suomen maajoukkue voi lähteä paineetta ensi kesänä EM-kisojen B-lohkoon.

Historiallinen jalkapallon EM-kisojen lohkoarvonta toi Huuhkajien vastustajiksi ensi kesänä Venäjän, Tanskan ja Belgian. Millaiset maat vastaan oikeastaan tulevat?

Kymmenen sakki karkaamassa TPS:ltä

Marko Virtasen aikana TPS:n pelillinen puoli on parantunut, mutta se ei ole näkynyt sarjataulukossa.

Liigakausi vasta lähestyy puoltaväliä, mutta jo nyt aletaan olla tilanteessa, jossa voi kysyä, onko kausi TPS:n osalta ohi.

Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijat ry juhlii 40-vuotista toimintaansa

Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijat ry (VSVetU) perustettiin vuonna 1979 ja on yksi vanhimpia aikuisurheiluseuroja Suomessa. Seura perustettiin, koska 1970-luvulla aikuisille ei järjestetty yleisurheilukilpailuja. Samanhenkisesti ajattelevat aktiiviset aikuiset perustivat seuran saadakseen nauttia kilpailemisesta ja onnistumisen elämyksistä.

Jälkipeli: Ura Basketin Marius Van Andringan tarina ei ole ihan tavanomainen

Ura Basketin Marius Van Andringa (10) omistaa kahden maan passit. Mariuksen isä on ranskalainen ja äiti suomalainen.

Kuten nimestäkin jo olettaa saattaa, kyseessä ei ole ihan tavallisen suomalaisen koripalloilijan tarina. Kaarinan Ura Basketin Marius Van Andringa on pelaaja, jonka suonissa virtaa vahvasti gallialaista verta. Mariuksen isä on ranskalainen ja äiti suomalainen.

Jonni Peräaho jatkaa TPS:ssä, maalivahti Santeri Aaltonen siirtyy Turkuun Hakasta

Jonni Peräaho.

Veikkausliigakauteen valmistautuva TPS on solminut kauden 2020 kattavat sopimukset keskikenttäpelaaja Jonni Peräahon sekä maalivahti Santeri Aaltosen kanssa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.