Otteluanalyysi: Niin lähellä, mutta niin kaukana

Timo Furuholm ei jossitellut pelin jälkeen. Timo Furuholm ei jossitellut pelin jälkeen. Kuva: Lasse Virtanen

Harva siihen uskoi. Interin jatkopaikkaan jalkapalloilun Eurooppa-liigan ensimmäiseltä karsintakierrokselta. Kööpenhaminalainen Bröndby kylvetti Interiä ensimmäisessä osaottelussa 4-1, joten olisi tarvittu ihmettä. Mutta ei siitä kauas jääty. Inter esitti kauden parastaan ja löi Bröndbyn Kupittaalla 2-0 (0-0). Kolmas maali olisi riittänyt, mutta sitä ei enää tullut. Bröndby etenkin jatkoon yhteismaalein 4-3.

Esitys oli joka tapauksessa erittäin hyvä ja antaa potkua loppukauteen Veikkausliigassa.

Maalit: 52. Niko Markkula (Juuso Hämäläinen) 1-0, 56. Filip Valencic (Luciano Balbi) 2-0.

Yleisöä: 3 711.

Kentän kunkku: Alvaro Muniz, Inter. Muniz oli elementissään. Tuskin on liioittelua arvioida, että hän pelasi parhaan ottelunsa Interin paidassa. Muniz viihtyi kansainvälisessä vauhdissa ja ahtaissa väleissä. Paniikki ei iskenyt, vaikka keltapaitaa hääri ympärillä. Muniz piti huolta siitä, että Inter syöttökone jauhoi. Ilahduttavan usein hän pystyi pystysyötöllä murtamaan vastustajan prässilinjan. Syöttöjen onnistumisprosentti oli erittäin hyvä.

Illan erikoisuus: Ensimmäinen karsintakierros tuotti Interille 240 000 euroa. Ei mikään turha summa. Toisen osaottelun voitto ei tuonut pinnarahoja, mutta sen sijaan Suomi sai maapisteitä. Ne vaikuttavat jatkossa rankingiin ja siihen, minkälaisia joukkueita vastaan suomalaisseurat aloittavat tulevilla karsintansa. Jokainen piste on tärkeä, vaikka jatkopaikkaa ei tullutkaan.

Matsin surkeinta: Bröndby voitti, mutta se ei riittänyt tanskalaisille. Fanit kulkivat ottelun jälkeen kohti keskustaa vahvassa poliisisaattueessa, mutta ei ilman välikohtauksia. Poliisi joutui käyttämään voimakeinoja ja ottamaan kiinni kaksi aggressiivista kannattajaa. No, ovathan tanskalaiset ryöstäneet aikoinaan Tuomiokirkonkin, joten nyt mentiin hiukan rauhallisemmissa merkeissä. Mutta samoilla huudeilla.

Tuhlaajapoika: Filip Valencic, Inter. Valencic teki yhden maalin, mutta haaskasi yhden avopaikan. Hän pääsi Niilo Mäenpään kantavippauksesta kahden maalivahti Marvin Schwäben kanssa, mutta laukaisi päin vahtia.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Henrik Moisander selvisi Interin maalilla ainakin helpommalla kuin Kööpenhaminassa. Bröndby sai aikaiseksi neljä laukausta kohti maalia, eikä Moisanderilla ollut vaikeuksia niiden kanssa. Nolla kotiottelussa on sulka hattuun.

Mitä sanottiin?:

Jose Riveiro, Inter: Hyvin jännittävä peli, tunteikas. Oli fantastista nähdä pojat tänään kentällä. Tämä oli toinen peli hankalan ensimmäisen ottelun jälkeen. Pojat uskoivat silti, että kaikki oli mahdollista. Hyvä esitys myös suomalaisen jalkapalloilun näkökulmasta. Ei ole mitään negatiivista sanottavaa. Kaikki onnistuivat fantastisesti. Sääli, ettemme pystyneet tekemään vielä yhtä maalia.

Timo Furuholm, Inter: Tehtiin kaikkemme. Turha jossitella.

Analyysi: Inter tarjoili kotiyleisölle kunnollista jalkapalloherkkua. Tasapainoinen esitys tuotti selvän voiton vaikkakaan ei jatkopaikkaa. Inter otti heti pelin alussa luulot pois vierailijoilta, mutta sitten peli tasoittui. Paras hetki koitti vajaan tunnin kohdalla, kun Inter iski kahdesti neljässä minuutissa.

Ensin Niko Markkula sai pitkän pystysyötön toppari Juuso Hämäläiseltä, eteni rangaistusalueelle, huijasi kaksi pakkia ja veti vasurillaan jäätävän hienon laukauksen takayläkulmaan. Sitten Luciano Balbi keskitti matalan pallon vasemmalta, Timo Furuholm päästi pallon Filip Valencicille, joka viimeisteli 2-0. Yleisö oli täysin pöllämystynyt, sillä kaikki näytti mahdolliselta. Interin jatkomahdollisuuksiin tuskin kukaan uskoi ennen ottelua.

Oliko Interillä todellisia mahdollisuuksia jatkoon? Tuurilla niin olisi voinut käydä, mutta Inter viimeisteli kyllä hyvällä prosentilla. Vain Valencicin läpiajo ensimmäisen puoliajan lopussa oli selvästi hukattu tilaisuus. Inter laukaisi viidesti kohti Bröndbyn maalia ja teki kaksi maalia. Tehoprosentti oli kova.

Toinen totuus ottelusta on se, että tehokkuutensa ohella Inter puolusti hyvin. Niin hyvin, ettei Bröndby päässyt kunnon maalipaikoille. Joukkueen esitys oli tasapainoinen, eikä heikkoja lenkkejä ollut. Jos Bröndby rankaisi ensimmäisessä osaottelussa Interin virheistä, sellaisia ei nyt tarjottu.

Alvaro Muniz oli Interin pelin sydän ja dynamo. Virtaa riitti ja kykyä tehdä järkeviä ratkaisuja paineen alla. Peli eteni hänen kauttaan. Niilo Mäenpää pelasi normaalia ylempänä keskialueella, mutta erittäin onnistuneesti. Hän näytti viihtyvän kansainvälisessä tunnelmassa. Esityksessä oli nopeutta, fyysisyyttä ja aggressiivisuutta.

Hämäläinen katkoi varmasti puolustuksen keskustassa. Markkulan tekemä avausmaali oli häikäisevän hieno. Se viimeistään sytytti joukkueen, herätti toivon kipinän.

Bröndby oli yllättävänkin ahtaalla, vaikka laatujoukkue onkin. Ehkä joukkue tuudittui helppoon peliin. Sellaista ei ollut tarjolla. Parhaimmillaan vierailijat olivat tappioasemassa, kun parhaita voimia heitettiin vaihdosta kentällä. Bröndby sai otteen pelistä, mutta vaarallisia tilanteita se ei juurikaan luonut.

Inter: Henrik Moisander; Miro Tenho, Juuso Hämäläinen, Arttu Hoskonen (70. Daan Klinkenberg); Luciano Balbi (85. Mikko Kuningas), Alvaro Muniz, Aleksi Paananen, Niilo Mäenpää (76. Albion Ademi), Niko Markkula; Timo Furuholm, Filip Valencic.

Bröndby IF: Marvin Schwäbe; Jens Martin Gammelby, Hjörtur Hermansson, Anthony Jung, Kevin Mensah; Dominik Kaiser, Kasper Fisker (89. Paulus Arajuuri), Tobias Börkeeit (59. Josip Radosevic); Simon Hedlund, Mikael Uhre (58. Kamil Wilczek), Simon Tibbling.

Erotuomari: Keith Kennedy, Pohjois-Irlanti.

Varoitukset: Muniz, Inter. Jung, Fisker ja Kaiser, Bröndby.

Lasse Virtanen

Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijat ry juhlii 40-vuotista toimintaansa

Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijat ry (VSVetU) perustettiin vuonna 1979 ja on yksi vanhimpia aikuisurheiluseuroja Suomessa. Seura perustettiin, koska 1970-luvulla aikuisille ei järjestetty yleisurheilukilpailuja. Samanhenkisesti ajattelevat aktiiviset aikuiset perustivat seuran saadakseen nauttia kilpailemisesta ja onnistumisen elämyksistä.

Lumikuningatar tulkataan viittomakielelle ÅST:ssä

Lumikuningatar palaa ÅST Päänäyttämölle.

Snödrottningen – Lumikuningatar on monikielinen tanssisatu ruotsiksi, suomeksi, saamen kielellä, tanssin kielellä ja jopa pari sanaa suomenruotsalaisella viittomakielellä. Lumikuningatarta esitettiin vuosi sitten ja se palaa Päänäyttämölle. Uusinta ensi-ilta on 10. joulukuuta.

Eurojackpotin päävoitto Suomeen, voittajalle 23,5 miljoonaa

Eurojackpotista löytyi kierroksella 49/2019 yksi täysosuma. 23,5 miljoonan euron arvoinen täysosuma on pelattu Suomessa.

Suomalaisilla Euroopan parhaimmat taloudenlukutaidot, mutta laskuja kasautuu stressiksi asti

Intrumin European Consumer Payment -raportissa vertailtiin 24 Euroopan maan kuluttajien taloudellisen hyvinvoinnin tilaa neljän osa-alueella – maksukyvyssä, velkaantumisessa, säästämisessä ja taloudenlukutaidossa. Suomi sijoittui Taloudellisen hyvinvoinnin barometrin kokonaistuloksissa viidenneksi, kun osa-alueiden pisteet laskettiin yhteen.

Kysely: Suomalaisten joulubudjetti viime vuotta pienempi

Suomalaisten arvio joulubudjetista on viime vuotta pienempi. Suurin osa ei säästänyt veronpalautuksia joulua varten. Veronpalautusten maksupäivän siirto vaikuttaa joulukauppaan.

Väitös: Ammattiylpeys ja yhteishenki laivanrakentajien voimavaroja

Mikko Aho.

Raumalaiset laivanrakentajat tuntevat suurta ylpeyttä ammattitaidostaan ja rakentamistaan laivoista, joita pitävät yhteisinä saavutuksinaan. Se lujittaa heidän voimakasta yhteenkuuluvuuden tunnettaan. Tämän osoittaa Mikko Aho Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan, joka perustuu laivanrakentajien itse tuottamaan muistitietoaineistoon. Väitöstutkimus arvioi myös yhteisöjen sekä museoiden ja muiden muistiorganisaatioiden yhteistyön mahdollisuuksia kulttuuriperintöprosesseissa.

Ohjeistukset verkkoneutraaliudesta ja oikeudesta tulla unohdetuksi Euroopan tietosuojaneuvoston käsittelyssä

ETA-maiden tietosuojaviranomaiset ja Euroopan tietosuojavaltuutettu kokoontuivat 2.–3. joulukuuta Euroopan tietosuojaneuvoston 16. täysistuntoon. Istunnossa aiheina olivat käytännesääntöjen valvontaelinten akkreditointivaatimukset sekä ohjeistukset verkkoneutraaliudesta ja oikeudesta tulla unohdetuksi hakukoneisiin liittyvissä tapauksissa.

Akademiska Orkestern konsertoi Turun tuomiokirkossa

Akademiska Orkestern vid Åbo Akademi.

Turun tuomiokirkossa sunnuntaina 8. joulukuuta kello 18.30 alkavassa Akademiska Orkesternin konsertissa kuullaan suomalaista musiikkia. Konsertin aloittaa Maamme -laulun säveltäjän ja Suomen taidemusiikin isäksi kutsutun Fredrik Paciuksen harvoin kokonaisena kuultu viulukonsertto, joka on hänen ainoa laajempi orkesteriteoksensa.

Sään ääri-ilmiöt haastavat raakaveden laadun ja vedentuotannon jatkuvuuden

Ilmaston muuttumisen takia sään ääri-ilmiöt yleistyvät ja aiheuttavat riskejä vesihuollolle. Esimerkiksi pitkät sateiset jaksot ja rankkasateet voivat huonontaa veden laatua.

Mies kuin pulkannaru

Ulkonäköpaineista puhutaan nykyään paljon, mikä on hyvä asia. Ilahduttavan monessa yhteydessä puhutaan kehopositiivisuudesta ja muusta asiaan liittyvästä. Tytöille ja naisille kerrotaan monin tavoin, että he ovat saavat olla juuri sellaisia kuin ovat ja he ovat hyviä niin. Se on oikein. Vaikka asenteet muuttuvat hitaasti, ovat ne vähitellen tältä osin muuttumassa parempaan suuntaan.

Rumpali Terkel Nørgaard ja trumpetistitähti Ralph Alessi lauantaina Logomossa

Tanskalaisrumpali Terkel Nørgaard Turussa lauantaina.

Flame Jazzin vieraaksi saapuu lauantaina 7. joulukuuta kello 19 Logomon Move-saliin tulikuuma kansainvälinen kokoonpano. Tanskalaisrumpali Terkel Nørgaard on koonnut ympärilleen vivahteikkaan yhtyeen, jonka kruunaa amerikkalaistrumpetisti Ralph Alessi .

Saara-Sofia Sirén kehitysteemaisessa puvussa Linnan juhliin

Kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok.) juhlii tänä vuonna itsenäisyyspäivän vastaanotolla puvussa, jossa on afrikkalaisvaikutteita. Sirén kertoo saaneensa puvun kankaan lahjaksi Mosambikin parlamentin puhemieheltä.

Sofia Virran puvun selässä tarina, korvakorut äidinmaidosta

Sofia Virta.

Ensimmäisen kauden vihreä kansanedustaja Sofia Virta , 29, haluaa tuoda esille Linnan juhlien asussaan hänelle kaksi tärkeintä viestiä, jotka ovat mielenterveys ja lasten ääni. Kaarinalaisen Virran asukokonaisuus meikkeineen on pienyrittäjien tuotosta.

Kohdun lihaskasvainten ja endometrioosin taustalta paljastui yhteisiä geenejä

Naisten kahden yleisimmän synnytinelinsairauden, kohdun lihaskasvainten eli myoomien ja endometrioosin, taustalla vaikuttaa yhteisiä geenejä. Arvostetussa Nature Communications -lehdessä julkaistu havainto vie alan perustutkimusta harppauksen eteenpäin ja voi avata täysin uusia mahdollisuuksia myös lääkehoitojen kehittämiseen.

Tanssikummi liikuttaa ikäihmisiä Naantalissa

Tanssikummitoiminta on Läntisen tanssin aluekeskuksen kehittämää ja koordinoimaa tanssitaidelähtöistä työskentelyä erilaisissa yhteisöissä, kuten hoivakodeissa.

Naantalin kaupungin Myllykiventien ryhmäkotien ja Katavakodin asukkailla sekä saariston kotihoidon asiakkailla on ollut tänä syksynä tanssitaidelähtöisiä kohtaamisia tanssikummin kanssa.

Ehdokkaat käyttivät kampanjointiin eduskuntavaaleissa 9,6 miljoonaa euroa

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on julkaissut vaalirahoituskertomuksen kevään 2019 eduskuntavaaleista. Kaikki eduskuntavaaleissa kansanedustajiksi tai varaedustajiksi valitut toimittivat tarkastusvirastolle vaaditun ilmoituksen vaalirahoituksestaan. Näitä ilmoitusvelvollisia oli yhteensä 277, ja heistä 92 täydensi tai korjasi ilmoitustaan tarkastusviraston pyynnöstä.

Marraskuussa ensirekisteröitiin 8 680 uutta henkilöautoa

Henkilöautojen ensirekisteröinnit.

Marraskuussa rekisteröitiin 13 756 uutta ajoneuvoa, joista autoja oli 10 037. Ensirekisteröinnit laskivat 2,3 prosenttia edellisvuoden vastaavaan kuukauteen verrattuna.

Tuomioistuinvirasto aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa

Uusi Tuomioistuinvirasto aloittaa toimintansa 1.1.2020. Virastolle siirtyy pääosa niistä keskushallintotehtävistä, joita tällä hetkellä hoidetaan oikeusministeriössä. Uudistuksen keskeisenä tavoitteena on lujittaa tuomioistuinten riippumattomuutta.

Urheilu

Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijat ry juhlii 40-vuotista toimintaansa

Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijat ry (VSVetU) perustettiin vuonna 1979 ja on yksi vanhimpia aikuisurheiluseuroja Suomessa. Seura perustettiin, koska 1970-luvulla aikuisille ei järjestetty yleisurheilukilpailuja. Samanhenkisesti ajattelevat aktiiviset aikuiset perustivat seuran saadakseen nauttia kilpailemisesta ja onnistumisen elämyksistä.

Jälkipeli: Ura Basketin Marius Van Andringan tarina ei ole ihan tavanomainen

Ura Basketin Marius Van Andringa (10) omistaa kahden maan passit. Mariuksen isä on ranskalainen ja äiti suomalainen.

Kuten nimestäkin jo olettaa saattaa, kyseessä ei ole ihan tavallisen suomalaisen koripalloilijan tarina. Kaarinan Ura Basketin Marius Van Andringa on pelaaja, jonka suonissa virtaa vahvasti gallialaista verta. Mariuksen isä on ranskalainen ja äiti suomalainen.

Jonni Peräaho jatkaa TPS:ssä, maalivahti Santeri Aaltonen siirtyy Turkuun Hakasta

Jonni Peräaho.

Veikkausliigakauteen valmistautuva TPS on solminut kauden 2020 kattavat sopimukset keskikenttäpelaaja Jonni Peräahon sekä maalivahti Santeri Aaltosen kanssa.

Uusi kultakategoria ei ole automaattinen rahasampo Paavo Nurmi Gamesille

Kiekkotähti Daniel Ståhl on saamassa entistä kovempaa urheilijaseuraa ensi kesän Paavo Nurmi Gamesiin.

Yleisurheiluväkeä on tänä syksynä puhututtanut Timanttiliigan lajikattauksen supistaminen. Maailmantähdistä päätöstä ovat kritisoineet muun muassa kiekonheittäjä Daniel Ståhl ja kolmiloikkaaja Christian Taylor .

Åboraakkeli: Riskin huima mahdollisuus

Roope Riski.

Veikkausliigan joukkueet kasaavat tahoillaan ensi kauden joukkueitaan. Turkulaisittain yksi kiinnostava siirto syntyi, kun TPS-taustaisen Roope Riskin sopimus HJK:n kanssa julkistettiin.

TPS:n naisten edustusjoukkue solmi viisi jatkosopimusta

Laura Kattelus.

TPS:n naisten edustusjoukkue on solminut viisi uutta jatkosopimusta liigakaudeksi 2020. TPS:ssä jatkavat viime kausien runkopelaajiin kuuluneet maalivahti Inkeri Niemi sekä kenttäpelaajat Laura Kattelus , Netta Laasio , Jenni Rannus , ja Saija Östlund . TPS:n uudeksi päävalmentajaksi palasi kahden kauden tauon jälkeen Sami Haltia , joka valmensi seuraa jo kausina 2014–17.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.