Otteluanalyysi: Niin lähellä, mutta niin kaukana

Timo Furuholm ei jossitellut pelin jälkeen. Timo Furuholm ei jossitellut pelin jälkeen. Kuva: Lasse Virtanen

Harva siihen uskoi. Interin jatkopaikkaan jalkapalloilun Eurooppa-liigan ensimmäiseltä karsintakierrokselta. Kööpenhaminalainen Bröndby kylvetti Interiä ensimmäisessä osaottelussa 4-1, joten olisi tarvittu ihmettä. Mutta ei siitä kauas jääty. Inter esitti kauden parastaan ja löi Bröndbyn Kupittaalla 2-0 (0-0). Kolmas maali olisi riittänyt, mutta sitä ei enää tullut. Bröndby etenkin jatkoon yhteismaalein 4-3.

Esitys oli joka tapauksessa erittäin hyvä ja antaa potkua loppukauteen Veikkausliigassa.

Maalit: 52. Niko Markkula (Juuso Hämäläinen) 1-0, 56. Filip Valencic (Luciano Balbi) 2-0.

Yleisöä: 3 711.

Kentän kunkku: Alvaro Muniz, Inter. Muniz oli elementissään. Tuskin on liioittelua arvioida, että hän pelasi parhaan ottelunsa Interin paidassa. Muniz viihtyi kansainvälisessä vauhdissa ja ahtaissa väleissä. Paniikki ei iskenyt, vaikka keltapaitaa hääri ympärillä. Muniz piti huolta siitä, että Inter syöttökone jauhoi. Ilahduttavan usein hän pystyi pystysyötöllä murtamaan vastustajan prässilinjan. Syöttöjen onnistumisprosentti oli erittäin hyvä.

Illan erikoisuus: Ensimmäinen karsintakierros tuotti Interille 240 000 euroa. Ei mikään turha summa. Toisen osaottelun voitto ei tuonut pinnarahoja, mutta sen sijaan Suomi sai maapisteitä. Ne vaikuttavat jatkossa rankingiin ja siihen, minkälaisia joukkueita vastaan suomalaisseurat aloittavat tulevilla karsintansa. Jokainen piste on tärkeä, vaikka jatkopaikkaa ei tullutkaan.

Matsin surkeinta: Bröndby voitti, mutta se ei riittänyt tanskalaisille. Fanit kulkivat ottelun jälkeen kohti keskustaa vahvassa poliisisaattueessa, mutta ei ilman välikohtauksia. Poliisi joutui käyttämään voimakeinoja ja ottamaan kiinni kaksi aggressiivista kannattajaa. No, ovathan tanskalaiset ryöstäneet aikoinaan Tuomiokirkonkin, joten nyt mentiin hiukan rauhallisemmissa merkeissä. Mutta samoilla huudeilla.

Tuhlaajapoika: Filip Valencic, Inter. Valencic teki yhden maalin, mutta haaskasi yhden avopaikan. Hän pääsi Niilo Mäenpään kantavippauksesta kahden maalivahti Marvin Schwäben kanssa, mutta laukaisi päin vahtia.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Henrik Moisander selvisi Interin maalilla ainakin helpommalla kuin Kööpenhaminassa. Bröndby sai aikaiseksi neljä laukausta kohti maalia, eikä Moisanderilla ollut vaikeuksia niiden kanssa. Nolla kotiottelussa on sulka hattuun.

Mitä sanottiin?:

Jose Riveiro, Inter: Hyvin jännittävä peli, tunteikas. Oli fantastista nähdä pojat tänään kentällä. Tämä oli toinen peli hankalan ensimmäisen ottelun jälkeen. Pojat uskoivat silti, että kaikki oli mahdollista. Hyvä esitys myös suomalaisen jalkapalloilun näkökulmasta. Ei ole mitään negatiivista sanottavaa. Kaikki onnistuivat fantastisesti. Sääli, ettemme pystyneet tekemään vielä yhtä maalia.

Timo Furuholm, Inter: Tehtiin kaikkemme. Turha jossitella.

Analyysi: Inter tarjoili kotiyleisölle kunnollista jalkapalloherkkua. Tasapainoinen esitys tuotti selvän voiton vaikkakaan ei jatkopaikkaa. Inter otti heti pelin alussa luulot pois vierailijoilta, mutta sitten peli tasoittui. Paras hetki koitti vajaan tunnin kohdalla, kun Inter iski kahdesti neljässä minuutissa.

Ensin Niko Markkula sai pitkän pystysyötön toppari Juuso Hämäläiseltä, eteni rangaistusalueelle, huijasi kaksi pakkia ja veti vasurillaan jäätävän hienon laukauksen takayläkulmaan. Sitten Luciano Balbi keskitti matalan pallon vasemmalta, Timo Furuholm päästi pallon Filip Valencicille, joka viimeisteli 2-0. Yleisö oli täysin pöllämystynyt, sillä kaikki näytti mahdolliselta. Interin jatkomahdollisuuksiin tuskin kukaan uskoi ennen ottelua.

Oliko Interillä todellisia mahdollisuuksia jatkoon? Tuurilla niin olisi voinut käydä, mutta Inter viimeisteli kyllä hyvällä prosentilla. Vain Valencicin läpiajo ensimmäisen puoliajan lopussa oli selvästi hukattu tilaisuus. Inter laukaisi viidesti kohti Bröndbyn maalia ja teki kaksi maalia. Tehoprosentti oli kova.

Toinen totuus ottelusta on se, että tehokkuutensa ohella Inter puolusti hyvin. Niin hyvin, ettei Bröndby päässyt kunnon maalipaikoille. Joukkueen esitys oli tasapainoinen, eikä heikkoja lenkkejä ollut. Jos Bröndby rankaisi ensimmäisessä osaottelussa Interin virheistä, sellaisia ei nyt tarjottu.

Alvaro Muniz oli Interin pelin sydän ja dynamo. Virtaa riitti ja kykyä tehdä järkeviä ratkaisuja paineen alla. Peli eteni hänen kauttaan. Niilo Mäenpää pelasi normaalia ylempänä keskialueella, mutta erittäin onnistuneesti. Hän näytti viihtyvän kansainvälisessä tunnelmassa. Esityksessä oli nopeutta, fyysisyyttä ja aggressiivisuutta.

Hämäläinen katkoi varmasti puolustuksen keskustassa. Markkulan tekemä avausmaali oli häikäisevän hieno. Se viimeistään sytytti joukkueen, herätti toivon kipinän.

Bröndby oli yllättävänkin ahtaalla, vaikka laatujoukkue onkin. Ehkä joukkue tuudittui helppoon peliin. Sellaista ei ollut tarjolla. Parhaimmillaan vierailijat olivat tappioasemassa, kun parhaita voimia heitettiin vaihdosta kentällä. Bröndby sai otteen pelistä, mutta vaarallisia tilanteita se ei juurikaan luonut.

Inter: Henrik Moisander; Miro Tenho, Juuso Hämäläinen, Arttu Hoskonen (70. Daan Klinkenberg); Luciano Balbi (85. Mikko Kuningas), Alvaro Muniz, Aleksi Paananen, Niilo Mäenpää (76. Albion Ademi), Niko Markkula; Timo Furuholm, Filip Valencic.

Bröndby IF: Marvin Schwäbe; Jens Martin Gammelby, Hjörtur Hermansson, Anthony Jung, Kevin Mensah; Dominik Kaiser, Kasper Fisker (89. Paulus Arajuuri), Tobias Börkeeit (59. Josip Radosevic); Simon Hedlund, Mikael Uhre (58. Kamil Wilczek), Simon Tibbling.

Erotuomari: Keith Kennedy, Pohjois-Irlanti.

Varoitukset: Muniz, Inter. Jung, Fisker ja Kaiser, Bröndby.

Lasse Virtanen

Kävelijä jäi auton alle ja kuoli Liedossa

Kävellen liikkeellä ollut jäi auton alle ja menehtyi Liedossa Kievarintien kohdalla kymppitiellä Liedon keskustassa noin kello 17.

NÄIN VIETÄT RENNON JOULUN – VIISI VINKKIÄ, JOILLA SELÄTÄT JOULUSTRESSIN JA LAHJAPANIIKIN

Naantalin Kylpylän henkilökunta on valmistanut vierailleen yli 30 joulua. Nyt he paljastavat parhaat lahja- ja jouluvinkkinsä rentoon jouluun.

Tiederisteily SciCruise innostaa lapsia ja nuoria tieteen ja teknologian pariin

Tiederisteily SciCruise on suunnattu suomalaisille ja ruotsalaisille koululaisille, opiskelijoille, opettajille ja lapsiperheille. Tapahtumassa on tarjolla monipuolinen kattaus työpajoja, näyttelyjä, luentoja ja kilpailuja erityisesti Itämereen, tieteeseen ja teknologiaan liittyen. Tapahtuma järjestetään 14.–15. huhtikuuta, ja siihen tulee ilmoittautua viimeistään 31. tammikuuta.

Mikael Luukanen jatkaa Lounais-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajana

Mikael Luukanen.

Valtioneuvosto on nimittänyt aluehallintovirastojen ylijohtajat torstaina 12. joulukuuta. Virat täytetään ensi vuoden alusta viiden vuoden määräajaksi. Aluehallintovirastot kuuluvat valtiovarainministeriön hallinnonalaan. Aluehallintovirastot toteuttavat alueellista yhdenvertaisuutta edistämällä oikeusturvaa, hyvinvointia ja turvallisuutta yhteistyössä muiden tahojen kanssa. Manner-Suomessa on kuusi aluehallintovirastoa.

Valvira: Hoidonrajauspäätösten oltava selkeitä ja lääketieteellisesti perusteltuja

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira katsoo, että elvytyksestä pidättäytyminen, tehohoidosta pidättäytyminen, saattohoitoon siirtyminen tai muu hoidon rajaus ovat tärkeitä lääketieteellisiä hoitopäätöksiä, joiden on perustuttava huolelliseen lääketieteelliseen arviointiin.

Rakennusyritysten rakennuksiin kohdistuvien korjausurakoiden arvo 9,2 miljardia euroa viime vuonna

Korjausrakentamisen ja uudisrakentamisen urakat.

Tilastokeskuksen mukaan vähintään viisi henkilöä työllistävissä talonrakennusalan yrityksissä rakennusurakoiden arvo vuonna 2018 oli yhteensä 21,2 miljardia euroa. Yritysten tekemistä talonrakennustöistä 9,2 miljardia euroa kohdistui korjausrakentamiseen, josta noin puolet urakoitiin erikoistuneen rakennustoiminnan ja puolet varsinaisen talonrakentamisen toimialan yritysten kesken.

Ruokaketjun hankehaku avoinna tammikuun loppuun saakka

Järjestöt, yhdistykset, yritykset, muut yhteisöt ja korkeakoulut voivat hakea avustusta ruokaketjun kehittämishankkeisiin. Haku on avoinna 11. joulukuuta alkaen 31. tammikuuta saakka. Ruokaketjun hankehaku pohjautuu hallitusohjelmaan kirjattuihin ruokapoliittisiin kirjauksiin, joilla edistetään muun muassa kestävää ruokajärjestelmää, markkinatoimenpiteitä ja nimisuojatuotteita.

Sopimukset takaavat suomalaisen sianlihan saannin

Suomalaisen sianlihan saatavuudesta ja hinnoista on oltu huolissaan. HKScan ilmoittaa olevansa sitoutunut varmistamaan suomalaisen sianlihan saatavuuden suomalaisille kuluttajille ja toimittamaan asiakkailleen sovitut määrät suomalaista sianlihaa.

Poliisi valvoo rattijuopumuksia 24 tuntia perjantaista lauantaihin

Poliisi toteuttaa nyt kolmannen kerran 24 tuntia kestävän rattijuopumusvalvontamaratonin, joka alkaa perjantaina 13. joulukuuta kello 14 ja päättyy lauantaina 14. joulukuuta kello 14.

Päihdeäitien palveluissa suuria alueellisia eroja, osa päihdeäideistä jää todennäköisesti tunnistamatta

HAL-poliklinikoiden asiakkaiden ensisijaiset ongelmapäihteet vuosina 2016 ja 2017.

Päihteitä käyttäville äideille suunnattujen palvelujen saatavuudessa ja pääsyssä palveluihin on suuria alueellisia eroja. Osa päihdeäideistä jää todennäköisesti kokonaan tunnistamatta ja ohjaamatta erityispalvelujen piiriin, selviää THL:n kyselystä. Siinä kartoitettiin ensi kertaa päihteitä käyttäville raskaana oleville naisille ja vauvaperheille suunnattujen palvelujen tilannetta.

Tutkimus kannustaa työterveyshuoltoa aktiivisuuteen alaselkäoireiden hallinnassa

Kuntoutusinterventiot ja itseohjauksen tehostaminen vähensivät oireita, sairauspoissaoloja ja terveydenhuollon kustannuksia.

Viemäri- ja vesijohtotyö Eerikinkadun ja Humalistonkadun risteysalueella torstain ja perjantain välisenä yönä

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee Eerikinkadulla Humalistonkadulle kääntyvän ajokaistan tultaessa poliisilaitoksen suunnasta. Työ alkaa 12. joulukuuta kello 20.00. Sen on arvioitu kestävän 13. joulukuuta kello 5:een asti.

Kasvihuonekaasupäästöt kasvoivat kaksi prosenttia

Suomen kasvihuonekaasupäästöt ja -poistumat vuosina 1990-2018 (milj. tonnia CO2-ekv).

Viime vuoden kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat Tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan 56,4 miljoonaa hiilidioksiditonnia vastaava määrä (CO2-ekv.) eli 14,9 miljoonaa tonnia vähemmän kuin vertailuvuonna 1990. Päästöt kasvoivat kaksi prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Ruista kylvettiin vähän, miten käy omavaraisuuden?

Rukiin kylvöala jäi selvästi pienemmäksi kuin edellissyksynä.

Rukiista korjattiin syksyllä paras sato lähes 30 vuoteen. Vuosi 2020 ei ole tuomassa jatkoa ennätyssadolle, koska kylvöala väheni kolmanneksen edellisvuodesta. Keskimääräisillä satotasoilla ensi vuoden ruissato riittää kattamaan 70 prosenttia vuositarpeestamme – erinomaisella satotasolla voi kattavuus olla jopa sata prosenttia.

Intertwined Histories -teos summaa Suomen ja Namibian 150-vuotista suhdetta

Suomen ja Namibian 150-vuotisten suhteiden juhlavuotta vietetään ensi vuonna molemmissa maissa. Näiden juhlallisuuksien osana julkaistava Intertwined Histories -teos kokoaa ensimmäistä kertaa yhteen suomalais- ja namibialaistutkijoiden katsauksia maiden välisten suhteiden historiaan.

Danske Bank: Turkulaisten sijoituksista 24 prosenttia osakkeissa

Danske Bankin suomalaisista henkilöasiakkaista noin 29 prosentilla on sijoitusvarallisuutta. Turussa osuus on sama. Osakesijoittaminen on toistaiseksi epätavallisempi tapa suomalaisille kartuttaa varallisuuttaan kuin muut sijoitusmuodot. Danske Bankin asiakkaiden sijoituksista tällä hetkellä kolme neljäsosaa on esimerkiksi rahastoissa, vakuutuksissa ja joukkovelkakirjoissa, kun suorissa osakesijoituksissa on 25 prosenttia.

Liikennevalotyö haittaa liikennettä Puutarhakadun ja Käsityöläiskadun risteysalueella torstaina illalla

Liikennevalotyö haittaa liikennettä Puutarhakadun ja Käsityöläiskadun risteysalueella torstaina kello 18 alkaen. Työn on arvioitu valmistuvan keskiyöhön mennessä.

Turhaa ristivetoa seutukunnassa

Jätehuolto on ollut kuntien välisen väännön kohteena.

Arkea pääsi sopuun JHL:n ja Jytyn kanssa paikallisesta sopimuksesta kahden lakon jälkeen. Vielä on epäselvää, tarvitaanko muita toimenpiteitä Turun kaupungin kokonaan omistaman yhtiön saamiseksi jaloilleen. Todennäköisesti tarvitaan.

Urheilu

Laitapuolustaja Tatu Varmanen jatkaa TPS-paidassa

Tatu Varmanen.

Veikkausliigakauteen valmistautuva TPS on solminut kauden 2020 kattavan jatkosopimuksen laitapuolustaja Tatu Varmasen kanssa. 21-vuotias Varmanen pelasi viime kaudella TPS:ssä yhteensä 18 Jalkapallon Ykkösen ottelua sekä loppusyksyn liigakarsintaottelut KPV:ta vastaan päälle.

Liigalisenssi kaikille Veikkausliigaseuroille

Suomen Palloliiton (SPL) liigalisenssikomitea käsitteli torstaina 5. joulukuuta Veikkausliigan liigalisenssejä kaudelle 2020.

Rasmus Tirronen mukana TPS:n kokoonpanossa keskiviikkona

Rasmus Tirronen.

Turun Palloseuran kiekkomiehistön sairastuvalla on tapahtunut viikon aikana positiivista kehitystä. Maalivahti Rasmus Tirronen harjoitteli maanantaina normaalisti ja täysipainoisesti jääharjoituksessa. Tirronen on mukana keskiviikon otteluun nimettävässä kokoonpanossa.

Åboraakkeli: Raipe on outo valinta

Raimo Helminen.

Moni hieraisi viime viikolla silmiään, kun TPS tiedotti kauden 2020–21 päävalmentajastaan. Raimo Helminen oli sellainen kani hatusta, jota Turussa ei osattu odottaa.

Turun Voimamiesten Mattias Poutanen paini hopealle Ilmajoella

Mattias Poutanen.

Ilmajoella painittiin lauantaina kansainvälinen kreikkalais-roomalaisen painin UWW Arvo Haavisto -turnaus. Turun Voimamiesten Mattias Poutanen sijoittui 60 kilon sarjassa hopealle.

Jälkipeli: Liikuntahallien parketeilla pelit käyvät vähiin

Kupittaan palloiluhallissa TPS Salibandyn pelatessa otteluaan parketin päälle asennettaan erillinen liigamatto. Sitä ennen pitää poistaa parketin päälle asennettu harjoitusmatto.

Tuskin moni edes aavisti vuosia sitten, että nykyään suurin osa Veikkausliigan peleistä pelataan keinonurmella. Enää hyvin harvoin Suomessa perustetaan luonnonnurmella katettuja jalkapallokenttiä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.