Homepilkut eivät tarkoita roskistuomiota

Homepilkuista ei pääse eroon maalaamalla päälle. Homepilkuista ei pääse eroon maalaamalla päälle. Kuva: Riitta Salmi

Mitä suomalaiset tekevät, kun kodin ulkopinnoille ilmestyy home- ja leväkasvustoja. Joka kymmenes uskoo virheellisesti, että homepilkuista pääsee eroon maalaamalla päälle.

Toimenpide ei poista kasvustoja, vaan ne puskevat uuden maalipinnan läpi tuota pikaa. Jos kalusteiden kangaspehmusteiden, markiisien tai terassikalusteiden pintaan ilmestyy homepilkkuja, ne heitetään herkästi menemään. Roskisten täyttämisen sijaan pinnat ja kankaat voi puhdistaa ja näin saada niille lisää käyttöaikaa.

Kun kodin ulkopinnoille ilmestyy home- tai leväkasvustoja, moni mies tarttuu painepesuriin. Kovaa kyytiä saavat erityisesti pihalaatat, terassit ja aidat. Talon julkisivun kohdalla painepesusta intoilevat alkavat empiä. Oppi on mennyt perille, ja puolet tietää valita puhdistukseen hellemmän huoltopesun, joka ei kuluta pintaa.

Sokevan teettämässä kyselyssä kartoitettiin suomalaisten asenteita kodin huolto- ja remonttihommia kohtaan. Kyselyyn vastasi tuhat 18–75-vuotiasta suomalaista, joista puolet on naisia ja puolet miehiä. Vastauksista selviää, että huoltotyöt ja pikku remontit hoidetaan pääosin itse, tulotasosta riippumatta.

Tavanomainen riesa kodin ulkotiloissa ovat pinnoille kertyvät homepilkut ja vihertävät leväkasvustot. Niitä ilmestyy varsinkin kostean kesän ja leudon talven jälkeen esimerkiksi ikkunanpieliin, terasseille ja aitoihin. Sammal on katoille herkästi ilmestyvä ei-kutsuttu vieras.

Likaantuneet pinnat voivat aiheuttaa asukkaille häpeän tunnetta. Mietitään, että mitä naapuritkin ajattelevat. Vastaajista 70 prosenttia kertoo kiinnittävänsä itse huomiota siihen, jos naapuruston seinissä tai aidassa kukkivat home- ja leväkasvustot. Yhtä moni kokee ne häiritseviksi. Tätä mieltä ovat varsinkin naiset, yli 65-vuotiaat ja rivi- tai paritaloissa asuvat.

– Ratkaisuna moni kaivaa esiin painepesurin, vaikka se on ihan väärä valinta. Kova paine voi rikkoa puun pintaa ja saada sen tikkuuntumaan. Yleisimmät kattomateriaalit ovat rakenteeltaan huokoisia. Paineen voimasta pinta saattaa huokoistua lisää tai säröillä. Rikottuun pintaan mikrobikasvusto ilmestyy entistä terhakkaammin, varoittaa Sokevan toimitusjohtaja Markku Kärppä.

Kyselyssä tiedusteltiin, mitä tekisit, jos kodin erilaisille ulkopinnoille alkaa kertyä hometta, levää tai sammalta. Sormi menee suuhun monella. Kohteesta riippuen 12–21 prosenttia vastasi, että ei tiedä mitä tehdä.

Herkimmin roskiin lentäisivät terassikalusteiden kangaspehmusteet. Lähes puolet ei yrittäisi puhdistaa niitä, vaan vaihtaisi ne uusiin. Likaantuneet markiisit ovat toisena hävityslistalla. Joka viides ei jaksaisi yrittää puhdistaa niitä, vaan laittaisi ne vaihtoon. Varsinkin naiset hankkisivat mieluummin uutta tilalle.

– Pihatekstiilit ovat säiden armoilla pitkin kesää. Jos homepilkkuja alkaa tulla, älä lannistu. Niiden puhdistukseen on olemassa omia ulkotekstiilien pesuaineita. Mieluiten tekstiilit kannattaa suojata jo ennakkoon spray-muotoisella suoja-aineella, joka ehkäisee kasvustojen syntymistä. Apu löytyy ihan normi rautakaupan hyllyltä, Kärppä toteaa.

Suurin osa yrittäisi puhdistaa terassikalusteet, puiset terassilaatat tai -laudat. Silti joka kymmenes uskoo, että home- ja leväkasvustot tarkoittavat, että ne pitää vaihtaa uusiin. Terassikalusteiden kohdalla saman johtopäätöksen vetää 13 prosenttia vastaajista.

– Puisia terassi- ja parvekekalusteita on jo totuttu puhdistamaan. Ne pitää kuitenkin aina pestä ennen öljyämistä tai muuta pintakäsittelyä. Siksi 44 prosenttia vastaajista tietää jo, että niihin on saatavana omat huoltopesuaineensa. Varsinkin 35–54-vuotiaat ja rivitaloasujat ovat tässä valveutuneita, Kärppä mainitsee.

Pesutapoina vaihtoehdoiksi annettiin kyselyssä joko huoltopesuaineen käyttö tai painepesuri. Monessa kohteessa ne saivat lähes tasaväkisen kannatuksen. Painepesuri sai toistuvasti suurempaa kannatusta miehiltä kuin naisilta, jotka olivat avoimempia huoltopesuaineiden käytölle. Erityisesti yli 65-vuotiaat ja alle 25-vuotiaat miehet ovat eniten innoissaan painepesurin käytöstä. Varsinkin, jos kyseessä on omakotitalon asukas.

– Todennäköisimmin painepesurilla aletaan puhdistaa betonisia pihalaattoja. Niitä suihkuttaisi puhtaaksi 61 prosenttia vastaajista. Terassin ja aidan kohdalla äänet menevät tasan huoltopesuaineen kanssa. Sen sijaan erilaisten julkisivujen kanssa osataan jo aiheellisesti varoa. Vain joka viides uskaltaisi käyttää painepesua niiden puhdistukseen. Puolet vastaajista turvautuisi julkisivuille tarkoitettuun huoltopesuaineeseen, Kärppä sanoo.

Katon kohdalla joka kolmas olisi valmis kiipeämään painepesurin kanssa katolle. Kova paine irrottaa kyllä kasvustot katon pinnalta, mutta se ei tepsi kattomateriaalin sisään kasvaneisiin itiöihin. Siksi sammal palaa nopeasti uudelleen. Kasvustoon imeytyvä puhdistusaine tuhoaa kasvustot juuriaan myöten. Siksi se antaa pidempiaikaista suojaa uusilta kasvustoilta.

– Vihoviimeinen vaihtoehto levä- ja homekasvustojen peittämiseen on maalata niiden päälle. Huolestuttavaa on, että erilaisten julkisivujen kohdalla joka kymmenes ratkaisisi tilanteen tarttumalla pensseliin. Jos likaantunutta pintaa maalaa ilman puhdistusta, kasvustot puskevat maalipinnan läpi kahta kovemmalla voimalla. Siksi pinnat täytyy aina puhdistaa ennen maalauksen aloittamista, Kärppä muistuttaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Sammalissa runsaasti uhanalaisia

Harsosammal Trichocolea tomentella kasvaa lähdehetteiköissä ja tihkupinnoilla. Vaarantuneen (VU) lajin kasvuympäristöt ovat taantuneet aikojen saatossa mm. metsäojitusten vuoksi. Nykyiset kasvupaikat ovat usein metsälain ja vesilain turvaamia elinympäristöjä ja ne säästetään tavallisesti metsänkäsittelyn yhteydessä, merkittävin uhka niille on nykyisin pohjaveden otto ja ojitusten etävaikutukset. Laji on silmälläpidettävä (NT) koko Euroopassa.

Maaliskuussa julkaistussa Suomen lajien viidennessä uhanalaisuusarvioinnissa tarkasteltiin maassamme kasvavaa 905 sammallajia. Uhanalaisia lajeja arvioitiin olevan 312 lajia, noin 34 prosenttia lajistosta. Silmälläpidettäviä on 60 lajia, seitsemän prosenttia lajistosta. Sammalet ovat jäkälien ja lintujen ohella runsaimmin uhanalaisia lajeja sisältävä eliöryhmä.

Kauppatorin paviljonkien ja toritoimintojen vuokrasopimusehdotuksen tavoitehinta aleni lähes 800 000 euroa

Turun kauppatorin uudistukseen liittyvien toripaviljonkien ja toritoimintojen sosiaali-, wc-, varasto- ja tekniset tilat aiotaan sijoittaa pääosin Kauppatoria ympäröivien katujen alle rakennettaviin tiloihin.

Perusopetuksen vuosisuunnitelmaan kuuluvasta opetuksesta ei saa periä mitään maksuja

Jokaisella lapsella on oikeus maksuttomaan perusopetukseen, korostaa eduskunnan apulaisoikeusasiamies lokakuussa tekemissään päätöksissä. Opetushallitus lisää ohjeistukseensa tiedon apulaisoikeusasiamiehen kannanotoista.

Li Andersson Unescon yleiskokouksessa: Ilmaisuvapauden kaventunut tila herättää huolia

Li Andersson.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) johti Suomen valtuuskuntaa YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon yleiskokouksessa Pariisissa 13.–14. marraskuuta. Suomen pääpuheenvuorossa opetusministeri korosti ihmisoikeuksien, etenkin sananvapauden ja lehdistönvapauden merkitystä sekä Unescon asemaa monenkeskisen yhteistyön sekä kestävän kehityksen Agendan 2030:n toteuttajana. Opetusministeri osallistui myös Suomen, Intian ja Unescon yhdessä järjestämään viralliseen sivutapahtumaan koskien media- ja pelilukutaitoa.

Poliisi: Uudet liikenneturvallisuuskamerat vähentäneet onnettomuuksia ja alentaneet nopeuksia

Valtatie neljälle ja kuudelle pystytetyt uudet kameralaitteistotolpat ovat tilastojen mukaan näillä tieosuuksilla vähentäneet onnettomuuksia ja alentaneet nopeuksia.

Suomea asuttivat rautakauden lopulla erilliset, toisistaan poikkeavat populaatiot

Tutkimuksen rautakautiset sekä keskiaikaiset kalmistot ovat Levänluhta Isokyrössä, Luistari Eurassa, Kirkkailanmäki Hollolassa, Kylälahden Kalmistonmäki Hiitolassa sekä Tuukkala Mikkelissä (merkitty karttaan tummanharmaalla). Historiallisen ja modernin ajan hautausmaista tutkimuksessa olivat mukana Pälkäneen Rauniokirkko, Porvoon tuomiokirkko, Rengon Pyhän Jaakon kirkko, Turun Julinin tontti sekä Haminan rykmentinkenttä (merkitty vaaleanharmaalla).

Helsingin ja Turun yliopistojen uusi geenitutkimus osoittaa, että rautakauden lopulla Suomea asuttivat erilliset, toisistaan poikkeavat populaatiot. Kaikki nämä ryhmät ovat vaikuttaneet nykysuomalaisten perimään. Kyseessä on toistaiseksi laajin muinais-DNA-tutkimus Suomen alueella asuneista ihmisistä.

Työeläkevakuutusmaksut vahvistettu vuodelle 2020

Vuonna 2020 työntekijän eläkelain mukainen keskimääräinen työeläkevakuutusmaksu on 24,4 prosenttia palkasta. Maatalousyrittäjän eläkelain mukainen perusprosentti ja yrittäjän eläkelain mukainen työeläkevakuutusmaksuprosentti on ensi vuonna 24,10 prosenttia ja 53–62-vuotiaiden korotettu maksu 25,60 prosenttia. Nämä maksuprosentit ovat samat kuin vuonna 2019.

Diabetesbarometri: Diabeteksen hoito rapautuu, edessä kallis lisälasku

Diabeetikoiden määrä ei kasva enää Suomessa hallitsemattomasti, mutta ikääntyvien diabeetikoiden määrä lisääntyy hurjaa vauhtia. Suomessa oli viime vuonna 204 572 diabetesta sairastavaa eläkeikäistä, melkein 17 000 enemmän kuin vuonna 2016. Diabetesta sairastaa Suomessa noin puoli miljoonaa ihmistä, suurin osa heistä sairastaa tyypin 2 diabetesta.

Äidit palaavat perhevapaalta työmarkkinoille aiempaa nopeammin

Äitien työllisyysasteet nuorimman lapsen iän mukaan vuosina 2014 ja 2018, 20-59-vuotiaat naiset, %.

Yhä useampi pienten lasten äideistä oli viime vuonna työllinen verrattuna vuoteen 2014. Neljän vuoden aikana äitien työllisyysaste on noussut kolme prosenttiyksikköä. Suurin nousu on tapahtunut 1–2-vuotiaiden lasten äideillä. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen vuosikatsauksesta Työvoimatutkimus 2018, perheet ja työ.

THL:n influenssarokotetutkimus käynnistynyt, mukana jo 10 000 yli 65-vuotiasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toteuttama 65 vuotta täyttäneiden influenssarokotetutkimus on käynnistynyt yhteistyössä 13 kaupungin ja kuntayhtymän kanssa.

Ehdotus: Fölin aikataulukirjoja ei postiteta kotitalouksiin ensi huhtikuusta lähtien

Ensi keskiviikkona kokoontuvalle Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle esitetään, että aikataulukirjoja ei enää postiteta kotitalouksiin huhtikuusta 2020 lähtien.

Avoimia työpaikkoja suunnilleen yhtä paljon kuin vuosi sitten

Avoimia työpaikkoja oli vuoden kolmannella neljänneksellä 48 500, kun vuotta aiemmin määrä oli 46 900. Työnantajat raportoivat edelleen usein kokeneensa vaikeuksia avoimien työpaikkojen täyttämisessä. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen avoimet työpaikat -tilastosta ja kuvaavat syyskuun ensimmäisen päivän tilannetta.

Kaksikerrosbussikokeilu sai hyvän vastaanoton

Kaksikerrosbussi sai kyselyssä hyvää palauetta.

Föli toteutti kaksikerrosbussikokeilun 12.9.–3.10. linjoilla 6 ja 7, jotka kulkevat Turun kautta Naantaliin, Raisioon, Lietoon ja Kaarinaan.

Turku Energialle lisää tuulivoimaa

Timo Honkanen.

Turku Energian tuulivoiman tuotanto kasvaa osakkuusyhtiönsä, Suomen Hyötytuuli Oy:n uusien tuulipuistohankkeiden myötä. Määrä vastaa noin 20 000 kerrostaloasunnon tai 2 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaista sähkönkulutusta. Tuulisähkön osuus Turku Energian omasta kokonaisvuosituotannosta on hankkeiden valmistumisen myötä noin 23 prosenttia.

Turun Kehittäjä -palkinto Turun yliopiston DI-koulutukselle

Turun Nuorkauppakamari on myöntänyt vuoden 2019 Turun Kehittäjä -palkinnon Turun yliopiston diplomi-insinöörikoulutuksen laajennukselle.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi syyskuussa 3,9 prosenttia

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, % (TOL 2008).

Teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan syyskuussa 3,9 prosenttia vuodentakaisesta. Teollisuuden päätoimialoista työpäiväkorjatun liikevaihdon kasvu oli voimakkainta sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 17,7 prosenttia, sekä kaivostoiminnassa ja louhinnassa, 13,3 prosenttia. Teollisuuden kausitasoitettu liikevaihto kasvoi 1,9 prosenttia elokuuhun verrattuna.

Jurmon uusi imutyhjennyslaite lisäsi kerätyn käymäläjätteen määrää Saaristomerellä

Jurmon uusi imutyhjennyslaite.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n Jurmoon sijoittamasta kiinteästä imutyhjennyslaitteesta on sen ensimmäisellä kaudella kerätty yhdeksän kuutiota käymäläjätettä. On arvioitu, että vesistöön päästessään tämä määrä loisi kasvumahdollisuudet jopa 4 500 kilolle levää. Kaiken kaikkiaan käymäläjätettä veneilykaudelta on Saaristomerellä kerätty noin 60 kuutiota.

Yrttiaho: EU-puheenjohtajamaana Suomen puututtava Unkarin Civil Rádió Budapestin lakkautukseen

Unkarin hallituksen medianeuvosto on tehnyt päätöksen Budapestissa toimivan yhteisöradio Civil Rádió Budapestin lähetystoiminnan lakkauttamisesta. Radio voisi jatkaa vain nettiradiona 21. joulukuuta lähtien.

Urheilu

Timo Furuholm jatkaa Interissä

Timo Furuholm ja Niko Markkula.

Interin hopeajoukkueen kapteeni ja pitkäaikainen Inter-hyökkääjä Timo Furuholm ja Inter ovat allekirjoittaneet kaksivuotisen pelaajasopimuksen.

Åboraakkeli: Tepsin uusi alku?

TPS:n uusi valmentaja Marko Virtanen.

TPS:n kiekkomiehistö palaa tällä viikolla maaottelutauolta vierasotteluiden merkeissä. Perjantaina TPS poikkeaa Kuopiossa ja lauantaina matka jatkuu Ouluun. Samalla nähdään ensimmäiset oikeat viitteet Marko Virtasen TPS:stä.

Interin rungon määrä olla kasassa marraskuun lopussa

Interissä toivotaan monen oman juniorin pystyvän seuraamaan Elias Mastokankaan esimerkkiä kohti Veikkausliigaa.

Pöly Veikkausliigakauden 2019 ympärillä on vasta laskeutunut, mutta seurojen toimistoilla on täysi vilske, kun ensi kauden joukkueita kootaan.

Kaapo Kakolle tunnustuspalkinto diabeetikoilta

Kaako Kakko.

Suomen Diabetesliitto jakaa Vuoden diabetesteko -palkinnon vuosittain Maailman diabetespäivänä 14. marraskuuta. Tänä vuonna tunnustuksen saaja on jääkiekkoilija Kaapo Kakko . Ykköstyypin diabetesta sairastava Kakko on yksi Suomen tämän hetken tunnetuimmista urheilijoista. Hän oli ratkaisevassa roolissa, kun Suomi voitti tänä vuonna maailmanmestaruuden sekä aikuisten, että alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.

Jesper Engström siirtyy VPS:sta Interiin

Jesper Engström (oik.) on aiemmin nähty Veikkausliigassa VPS:n paidassa.

Vaasan Palloseuraa aiemmilla kausilla edustanut Jesper Engström ja Inter ovat allekirjoittaneet kauden 2020 kattavan pelaajasopimuksen. Sopimukseen sisältyy myös seuran optio kaudesta 2021.

Henrik Moisander jatkaa Interin maalilla

Henrik Moisande.

Maalivahti Henrik Moisander ja Inter ovat allekirjoittaneet kauden 2020 kattavan pelaajasopimuksen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.