Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth. Karl-Anton Lönnroth. Kuva: Nicholas Fomin

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Viikonlopun aikana minigolfkentällä koettiin jännittäviä hetkiä, kun lajin harrastajat ottivat mittaa toisistaan. Lauantaina järjestettiin noviisisarja, johon osallistumaan pääsivät vain henkilöt, jotka eivät ole osallistuneet aiemmin liiton virallisiin kilpailuihin. Noviisisarjan paras kierrostulos oli 42 lyöntiä.

Minigolfkentän kierrosennätys meni uuteen uskoon, kun Porvoosta kilpailuun saapunut Karl-Anton Lönnroth pelasi sunnuntaina ennätystuloksen. Minigolfkentän uusi virallinen kierrosennätys on 31 lyöntiä.

– Tältä alustalta minulla on suhteellisen vähän pelikokemusta, siitä johtuen harjoitteluissa en päässyt ihan samoihin tuloksiin, kuin itse kilpailussa. Tämä ennätyskierros oli minulle ylivoimaisesti kesän paras minigolfsuoritus, Lönnroth paljastaa.

Tšekeistä kilpailuun saapuneet Daniel ja Matej Vlcek ehtivät harjoitella kentällä kaksi päivää ennen kilpailua. Mukaansa Suomeen he pakkasivat noin kaksikymmentä palloa ja omat mailat.

– Tänä kesänä pelaamme kymmenkunta kilpailua viidessä eri maassa. Suomi valikoitui pelattavien kenttien listalle, kun kuulimme uudesta kentästä, Daniel Vlcek kertoo.

Danielin poika Matej, 12, on harrastanut minigolfia kuusivuotiaasta saakka. Daniel voitti kokonaiskilpailun ja Matej sijoittui kahdeksanneksi.

– Pelaaminen juniorisarjassa oli tosi hauskaa. Tulisin mielelläni uudelleenkin Suomeen pelaamaan, Matej hehkuttaa.

Ruotsista kilpailemaan saapui senioreiden hallitseva maailmanmestari Jens Bergström. Bergström on ensimmäistä kertaa kilpailemassa Suomessa.

– Kupittaalla on hienot radat, jotka tarjoavat sopivasti haastetta. En ole vieläkään varma löysinkö jokaiseen rataan optimaalisen pelitavan, Bergström pohtii ja kertoo jo suunnitelmistaan tulla uudelleenkin pelaamaan Kupittaalle.

Bergström on harrastanut minigolfia 18 vuotta ja kannustaa lajista kiinnostuneita ottamaan rohkeasti yhteyttä paikalliseen seuraan.

– Alkuun pääsee hankkimalla mailan ja 4–5 kilpapalloa. Tämä on edullinen ja matalan kynnyksen laji, Bergström valottaa.

Kansainvälisten huippujen ja kotimaisten harrastajien lisäksi kilpailussa nähtiin myös turkulaisia pelaajia. Turun Ratagolfseuraa edustanut Petri Lönngren sijoittui kilpailussa seitsemänneksi.

– Tuntui hienolta, että joukkueemme voitti tšekkiläisten joukkueen. Se on kova suoritus, ottaen huomioon, että he pelaavat vain tällä alustalla (Adventure). Lisäksi he ovat menestyneet hyvin MM-kilpailuissa, Lönngren pohjustaa.

Lönngrenin kotikenttänä on Impivaaran minigolfkenttä, jossa on huoparadat.

– Olen pelannut tällä alustalla viimeksi vuonna 2006 British Open -kilpailussa. Viikonlopun kilpailut loivat uskoa, että voisin menestyä tälläkin alustalla – joskin se vaatisi paljon enemmän harjoittelua, Lönngren arvioi.

Kilpapelaajien suoritukset herättivät kiinnostusta myös ohikulkijoissa. Lauantaina ja sunnuntaina kilpailua oli seuraamassa turkulainen Timo Vihersaari.

– En ole vielä ehtinyt pelata näillä uusilla radoilla, mutta 60-luvun lopusta 80-luvun alkuun saakka kävin aktiivisesti pelaamassa Kupittaanpuiston minigolfkentällä. Silloin radat olivat hieman erilaiset ja kierrosennätys oli Raimo Salmen hallussa. Hän pelasi 70-luvun alussa 23 lyönnin kierroksen. Itse pelasin silloin kuukausikilpailussa parhaimmillaan 28 lyönnin kierrostuloksen. Näillä radoilla ei ihan samanlaisia tuloksia nähdä, Vihersaari arvioi.

– Halusin tulla katsomaan kilpailua, kun pallolajit ovat vahvasti verissä. Tämän tyylisiä ratoja en ole ennen nähnyt, mutta hienoltahan ne näyttävät. Olen laittanut merkille, että kilpapelaajien kesken vallitsee hyvä henki ja kaikki kannustavat toisiaan – hyviä suorituksia iloitaan yhdessä, Vihersaari toteaa.

Sandra Walker

Kansa luottaa eniten urheilun ja kulttuurin asiasisältöihin mediassa

Valtaosa kansalaisista luottaa erittäin tai melko paljon urheilua (78 %), kulttuuria (70 %), tiedettä (67 %), taloutta (60 %) ja ulkomaita (58 %) käsitteleviin sisältöihin medioissa. Näihin ei kohdennu juurikaan epäluottamusta, joka vaihtelee urheilun neljästä prosentista talouden ja ulkomaiden 10 prosenttiin, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämästä kyselystä. (KAIKKI KUVIOT LIITTEENÄ)

Valtuustoaloite: Paperittomien terveydenhuoltopalveluita laajennettava

Paperittomien määrä Turussa kasvaa. Paperittomien määrän kasvu ei ole uusi asia, vaan se on seurausta lakimuutoksista joita on tehty edellisellä hallituskaudella, arvioi Turun kaupunginvaltuuston varavaltuutettu Mari Kousa-Kuusisto (vihr.).

Metsäsektori edelleen biotalouden merkittävin toimiala

Biotalouden osuus Suomen kansantalouden tuotoksesta ja arvonlisäyksestä on pysynyt lähes samana kuluvalla vuosikymmenellä. Vuonna 2018 biotalouden osuus kansantalouden kokonaistuotoksesta oli 17 prosenttia ja arvonlisäyksestä 12 prosenttia.

Teollisuus- ja varastorakennuksia korjattiin 1,3 miljardilla eurolla

Tilastokeskuksen mukaan teollisuus- ja varastorakennuksiin tehtyihin korjauksiin käytettiin 1,3 miljardia euroa viime vuonna. Edelliseen vuoteen verrattuna teollisuus- ja varastorakennusten korjausten arvo kasvoi 16 prosenttia. Kerrosalaan suhteutettuna korjauskustannukset olivat teollisuus- ja varastorakennuksissa 15,5 euroa neliömetriltä.

Metsäpalojen esiintymistä, havainnointia ja sammuttamista selvitetään uudessa hankkeessa

Laajoissa metsäpaloissa vapautuu ilmakehään suuret määrät kasvillisuuteen sitoutunutta hiiltä, mikä kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Uudessa tutkimushankkeessa selvitetään metsäpalojen esiintymistä, havainnointia, mallintamista ja sammuttamista Fennoskandiassa sekä lähialueilla. Hankkeessa arvioidaan myös metsäpalojen merkitystä mustan hiilen lähteenä arktisella alueella.

Sijaishuollossa olevien lasten ja nuorten oikeuksien toteutumisessa puutteita

Valvira selvitti sijaishuoltoyksiköihin lähetetyllä kyselyllä sijaishuoltoon sijoitettujen lasten ja nuorten oikeuksien toteutumista sekä pääsyä lasten- ja nuorisopsykiatrian alojen palveluihin. Lasten ja nuorten oikeuksien toteutumisessa on edelleen puutteita.

Vain harva suomalainen mieltää itsensä sijoittajaksi

Suomalaiset osaavat säästää. Vain harvalle säästäminen ja sijoittaminen tarkoittaa samaa asiaa, vaikka säästöjä laitettaisiin rahastoon, sijoitusvakuutukseen tai osakkeisiin.

Jyrki Hakkarainen ja Stina Siikonen Varsinais-Suomesta Suomen Yrittäjien hallitukseen

Jyrki Hakkarinen.

Suomen Yrittäjien liittokokous valitsi kokouksessaan Lahdessa hallituksen vuodelle 2020. Hallitukseen valittiin Jyrki Hakkarainen ja Stina Siikonen , molemmat Salosta.

Turkki ulos Rojavasta! -mielenosoitus lauantaina Vanhalla Suurtorilla

Viime lauantaina 350 ihmistä Turussa ja yli tuhatta ihmistä ympäri Suomea eri kaupungeissa vastusti Turkin hyökkäystä Pohjois-Syyriaan. Lauantaina vastarintaa ja solidaarisuuden osoittamista Rojavalle jatketaan Vanhalla Suurtorilla kello 13.

Hyvät kaupat merivoimilta

Merivoimat tilasi Raumalta neljä korvettia, jotka ovat fregatin mitoissa.

Hyvät kaupat merivoimilta. Isot paatit. Ei tule niskat kipeiksi laivastovierailuilla. Masa

Sami Haltia palaa kahden vuoden tauon jälkeen TPS:n naisten edustusjoukkueen päävalmentajaksi

Sami Haltia.

Sami Haltia palaa kahden kauden tauon jälkeen takaisin TPS:n naisten edustusjoukkueen päävalmentajaksi. 47-vuotias Haltia on solminut seuransa kanssa kauden 2020 kattavan sopimuksen.

Berhan Ahmadi ja Niina Alho ehdolla demaripiirin johtoon

Berhan Ahmadi.

Varsinais-Suomen sosialidemokraattinen piiri valitsee itselleen uuden puheenjohtajan 9. marraskuuta Uudessakaupungissa. Ehdolle ovat asettuneet jo Niina Alho ja Berhan Ahmadi .

Kirstinpuiston rakentaminen maksaa kaupungille 13–16 miljoonaa euroa

Turun Saippuan keskeiset vanhat teollisuusrakennukset suojellaan asemakaavassa.

Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunta käsittelee ensi tiistaina Kirstinpuisto asemakaavanmuutosehdotusta. Suunnittelualue sijaitsee Iso-Heikkilässä Tukholmankadun ja Iso-Heikkiläntien rajaamalla alueella. Tavoitteena on muuttaa vanha pienteollisuusalue asuinalueeksi Linnakaupungin osayleiskaavan mukaisesti.

Telakan rakennusoikeutta kasvatetaan vastaamaan investointitarpeita

Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunta käsittelee ensi tiistaina Meyerin Turun telakan vaiheasemakaavaehdotusta.

Finanssivalvonta noudattaa EBA:n esittämää vahvan tunnistamisen lisäaikaa verkkokaupan korttimaksamisessa, vaatimukset toteutettava vuoden 2020 loppuun mennessä

Euroopan pankkiviranomainen (EBA) on julkaissut 16. lokakuuta kannanoton, joka koskee lisäajan myöntämistä vahvan tunnistamisen vaatimusten toteutuksessa verkkokaupan korttimaksamisessa. EBA esittää näkemyksenään, että kansalliset valvojat voivat myöntää lisäaikaa vaatimusten ja muutosprosessien toteuttamiselle 31.12.2020 saakka.

Kähärin puistotie taas lautakuntakäsittelyssä

Kähärin puistotie liikennesuunnitelmaluonnos.

Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunta käsittelee tiistaina 22. lokakuuta Kähärin puistotien asemakaavanmuutosluonnosta. Siinä esitetään varautumista Kähärin puistotien toteuttamiseen Pitkämäenkadun ja Satakunnantien välille. Uutta katulinjausta pidetään ainoana vaihtoehtona, jolla voidaan estää läpikulkuliikenteen hakeutuminen alueen asuntokaduille ilman laajamittaisia katujen katkaisuja.

Lausteen koulutalon korvaajaksi ehdolla viisi vaihtoehtoa

Lausteen koulutalon pysyvän tilaratkaisun tarveselvitys on valmistunut. Selvityksessä on esitetty viisi vaihtoehtoa tilatarpeiden ratkaisemiseksi. Vaihtoehdot sijoittuvat sekä Lausteelle että Skanssiin, koska Skanssia on tutkittu tässä yhteydessä vaihtoehtona sen läheisyyden ja yhtäaikaisesti suunnitteilla olevan tilahankkeen vuoksi.

Elomaa: Omaishoito ei nauti arvostusta hallitusohjelmassa tai budjetissa

Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa (ps.) on jättänyt hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedustelee, mitä hallitus aikoo tehdä omaishoidon kehittämiseksi tällä vaalikaudella.

Urheilu

Sami Haltia palaa kahden vuoden tauon jälkeen TPS:n naisten edustusjoukkueen päävalmentajaksi

Sami Haltia.

Sami Haltia palaa kahden kauden tauon jälkeen takaisin TPS:n naisten edustusjoukkueen päävalmentajaksi. 47-vuotias Haltia on solminut seuransa kanssa kauden 2020 kattavan sopimuksen.

Vedonlyöntitoimisto: Inter niukka suosikki

Inter ja KuPS taistelevat Veikkausliigan mestaruudesta Kupittaalla lauantaina.

Kotimainen Veikkausliiga palaa maaottelutauolta kauden huipennukselle lauantaina. Mestaruuden voittaa Inter, jos se voittaa kotonaan Kuopion Palloseuran. Jos tuloksena on tasapeli tai vierasvoitto, mestaruuspokaali suuntaa Savoon.

Jälkipeli: Tuton monitoimimies Janne Ollila hallitsee Mestis-arjen

Toimitusjohtajat vaihtuvat, mutta Janne Ollila on ja pysyy. Ilman Tuton toimiston työmyyrää Kupittaan jäähallissa olisi perin hiljaista.

– Moni on sanonut minulle, että olen hullu. Kehottanut lähtemään ”oikeisiin” töihin. Nyt olen ollut kymmenen vuotta Tutolla töissä, pidempään kuin moni muu yhtäjaksoisesti. Toisaalta en päivääkään vaihtaisi pois. Yksikään työ ei pystyisi antamaan vastaavaa kokemusta. Tätä työtä ei voi tehdä, jos sinulla ei ole intohimoa urheiluun.

Ville Mankinen hakee voittoa

Finnfighters’ Gymin uuden sukupolven vapaaottelijoihin kuuluva Ville Mankinen matkustaa lauantaina 19. lokakuuta Loimaalle, jossa hän kohtaa venäläisen Denis Ignatievin . Mankiselle kyseessä on vapaaottelu-uran kolmas ottelu.

Åboraakkeli: Tasaisempi Ura

Stephaun Branch.

Vaikka Korisliiga on ehtinyt vanheta vasta muutaman kierroksen, eikä loppukauden mittaisia arvailuita kannata tehdä, on Kaarinan Ura Basketin ensimmäisten otteluiden otteet näyttäneet siltä, että sarjapaikan puolesta tällä kaudella sarjapaikan puolesta ei tarvitse pelätä. Olettaen, että otteet säilyvät läpi kauden nähdyn kaltaisina.

Kaksi TPS:n Liiga-ottelua vapaassa katselussa viikonloppuna

TPS:n perjantain ja lauantain Liiga-pelit ovat vapaassa katselussa.

Telia tarjoaa kaikki viikonlopun Liiga-pelit Televisioviikon kunniaksi ilmaiseksi. Tarjolla on muun muassa TPS ottelu Vaasassa Sportia vastaan perjantaina 18. lokakuuta kello 18.15 alkaen sekä lauantain kotiottelu Pelicansia vastaan alkaen kello 18.15.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.