Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa. Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa. Kuva: Lasse Virtanen

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

TPS on seitsemän pisteen päässä Hakasta. Mahdollisuus kuroa etumatkaa kiinni tulee jo ensi lauantaina, kun Haka matkustaa Kupittaalle TPS:n vieraaksi.

Maali: 81. Albijon Muzaci (Sami Rähmönen) 1-0.

Yleisöä: 1 894.

Kentän kunkku: Albijon Muzaci, TPS. Supersub Muzaci tuli vaihdosta kentälle ja oli kova. Prässäsi, voitti kaksinkamppailuja ja iski voittomaalin. Sami Rähmönen lähetti kulmapotkun, jonka Muzaci puski verkkoon.

Matsin surkeinta: TPS-kärki Eliecer Espinosa loukkasi pahannäköisesti kolarissa Oulun Felix Orishanin kanssa. Osuiko Espinosan päähän vastustajan pää vai kyynärpää? Joka tapauksessa Espinosa oli minuutteja liikkumattomana kentän pinnassa ja vietiin paareilla kentältä. Pelin jälkeen hän oli sentään jo jalkeilla eikä tarvinnut ambulanssia, joka odotteli pukukoppien edustalla, mutta tuskin hän ilman aivotärähdystä kolhusta selviää. Kortti heilahti tulostaulun mukaan David Ramadingayelle.

Tuhlaajapoika: Solomon Duah, TPS. "Solmu" irtosi useampaan kertaan Oulun puolustukselta, mutta aina iski se tavanomainen "tenkapoo". Viimeinen ratkaisu ei ollut muun tekemisen tasolla. Joko syöttö oli kelvoton, harhautus ei onnistunut tai laukaus oli kevyt. On turhauttavaa, kun pelaajalla on kyvykkyys päästä hyville paikoille, mutta ei enää kykyä saada hyvää lopputulosta. Jos olisi, Duah pelaisi jossain muualla, jossain muussa sarjassa.

Illan erikoisuus: AC Oulu aloitti Kupittaalla harvinaisen hyökkäysvoittoisella ryhmityksellä. Se pelasi kolmella topparilla ja sai ylivoiman keskialueella. Wingbackit Loorents Hertsi ja Fugo Segawa eivät hekään olleet varsinaisia pakkeja, mutta etenkin Hertsi oli vahva puolustussuuntaan. Oulu ei kuitenkaan pystynyt hyödyntämään asetelmallista yliotettaan. Hyökkäyspeli oli heiveröistä, eikä maalitilanteita juuri syntynyt. Asenne oli silti oikea. AC Oulu on satsannut tähän kauteen paljon, vaikka nousu näyttää jäävän toteutumatta. Se kirvoitti TPS-fanit lauluun: "AC Oulu ei nouse koskaan".

Kuka pääsi helpoimmalla?: Erotuomari Dennis Antamo ei päässyt. Intohimoinen kotiyleisö vaati Espinosan kolhimisesta punaista korttia ja ihmetystä herätti myös tilanne, jossa Sami Rähmönen sai kortin. Edeltävässä tilanteessa Oulun Jere Aallikko näytti huitaisevan Rähmöstä kädellään, mutta hän selvisi ilman rangaistusta. Ottelu ei ollut helppo. Panokset olivat kovat ja ajoittain myös otteet.

Mitä sanottiin?:

Valtteri Vesiaho: Tuntui tosi kivalta päästä pelaaman. Hyviä jätkiä vierellä, mikäs siinä ollessa. Aluksi oltiin liian passiivisia. Toisella puoliajalla saatiin painetta Oulun päätyyn ja siitä se maalikin syntyi.

Tommi Pikkarainen, TPS: Aloitettiin hiukan passiivisesti. Oudosti jätettiin turvametri pallon lähellä olevalle pelaajalle. Jouduttiin juoksemaan ja tekemään duunia. Intensiteetti oli hyvä. Aika korkeatasoinen ottelu tähän sarjaan. Oli tunnelatausta. Oli draamaa, vaikka mitään tahallisesta ei varmana tilanteissa ollut. Varmaan kovin ottelu, mitä meillä on tänä vuonna ollut. Pelaajat laittoivat hienosti itsensä likoon.

Rauno Ojanen, AC Oulu: Ei ollut ensimmäinen 1-0-peli TPS:n kanssa. Nämä ovat maalin pelejä. Kerran on täällä voitettu, useammin on tullut TPS:ltä 1-0 turpaan. TPS on vaikea vastustaja. Jos peli olisi päättynyt 0-0, niin se olisi ollut maalipaikkojen suhteen reilu tulos. Aloitettiin hyvin, mutta toisella jaksolla ruvettiin tekemään asioita, joita ei olisi pitänyt tehdä. Tämä on valmentajaurani ylivoimaisesti kovin paikka.

Analyysi: AC Oulu ei tullut peruuttelemaan Kupittaalle. Kenttäryhmitys oli hyökkäysvoittoinen ja niin sen pitikin olla, sillä Oulu tarvitsee voittoja. Kausi on sujunut alavireisesti, vaikka joukkueeseen on satsattu ja tavoitteena oli nousu. Sitä ei ole tulossa.

Oulu otti tilan pois TPS:ltä, mutta ei hyökkäyspelissään saanut juuri mitään aikaiseksi. TPS yritti, aivan oikein, kääntää peliä nopeasti pallonriistojen jälkeen, mutta sortui jälleen liialliseen suoraviivaisuuteen. Oulun puolustuslinjan taakse heitettiin pitkää palloa, mutta kovin epätarkasti.

Kotijoukkue pääsi koko ajan vahvemmin kiinni peliin ja pystyi luomaan puolittaisia maalitilanteita. Parhaat tilanteet syntyivät toisella puoliajalla kuitenkin Oulun puolustuksen hölmöilyistä. Mika Ääritalo oli kahdesti päästä kiinni huonoon syöttöön, mutta laukaukset pystyttiin peittämään.

TPS oli vahva Rähmösen antamissa kulmapotkuissa ja kulmasta syntyi myös voittomaali. Muzaci puski tyylipuhtaasti pallon verkkoon.

TPS:llä on edelleen samoja ongelmia pallollisessa pelissä kuin ennenkin. Kiire on liian kova ja syöttöjä karkaa harhateille. Hyvää on se, mikä ennenkin. Joukkue pääsee maalipaikoille. Ja tekee myös maaleja. Nyt tosin vain yhden, mutta se riitti.

Kentällä nähtiin mielenkiintoisia taistelupareja. Oulun 36-vuotias kärki Juho Mäkelä pelasi TPS ensikertalaista, 19-vuotiasta topparia Valtteri Vesiahoa vastaan ja oli täysin näkymätön. Vesiaho selvisi ensi testistään kunnialla. TPS:n vasemmalla sivustalla ottivat toisistaan mittaa laitapakki Tatu Varmanen ja Oulun wingback Loorents Hertsi, joka oli puolustussuuntaan erinomainen. Varmanen pelasi siitä huolimatta hyvän ottelun.

Kummankaan hyökkäyspelissä ei ollut kehumista, mutta jännitettä riitti. Ykkösen otteluksi peli oli hyvätasoinen ja tarjolla oli kovaa kamppailua. Tämä ei ollut mitäänsanomaton pilipaliosaston juttu. Nyt pelattiin täysillä ja homma otettiin todesta.

TPS: Miikka Mujunen; Tatu Varmanen, Aldayr Hernandez, Valtteri Vesiaho, Sami Rähmönen; Joakim Latonen (58. Albijon Muzaci), Alim Moundi, Mika Mäkitalo (88. Rasmus Holma), Solomon Duah; Mika Ääritalo, Eliecer Espinosa (72. Oskari Jakonen).

AC Oulu: Juhani Pennanen; Venicio Ferreira (83. Samuli Leppälä), Lassi Nurmos, Alexander Jibrin; Fugo Segawa, Joni Korhonen (80. Aleksi Gullsten), Felix Orishani (70. Juuso Kemppainen), David Ramadingaye, Loorents Hertsi; Juho Mäkelä, Jere Aallikko.

Erotuomari: Dennis Antamo.

Varoitukset: Hernandez ja Rähmönen, TPS. Hertsi, Ramadingaye ja Segawa, AC Oulu.

Lasse Virtanen

Monella ylioppilaalla välivuosi tai -vuosia ennen jatko-opintoja

Peruskoulun päättäneiden välitön sijoittuminen jatkokoulutukseen 2008–2018.

Uusien ylioppilaiden välitön pääsy opiskelemaan on vaikeutunut edelliseen vuoteen nähden jo yli kymmenen vuotta. Moni tuore ylioppilas joutuu pitämään välivuoden tai -vuosia ennen jatko-opiskelupaikan löytymistä, vaikka suurin osa hakee jatko-opiskelupaikkaa heti ylioppilaaksi tulon jälkeen.

NÄIN VIETÄT RENNON JOULUN – VIISI VINKKIÄ, JOILLA SELÄTÄT JOULUSTRESSIN JA LAHJAPANIIKIN

Naantalin Kylpylän henkilökunta on valmistanut vierailleen yli 30 joulua. Nyt he paljastavat parhaat lahja- ja jouluvinkkinsä rentoon jouluun.

Elintarvikeketjun uutta valvonta-asetusta aletaan soveltaa

EU:n uusi valvonta-asetus (EU) 2017/625 muodostaa puitteet koko elintarvikeketjun valvonnalle. Valvonta-asetuksen tavoitteena on varmistaa, että elintarvikeketjua koskevaa EU-lainsäädäntöä sovelletaan jäsenvaltioissa asianmukaisesti ja yhtenäisesti.

Kaksisuuntaisella mielialahäiriöllä yhteys laajaan kirjoon vanhempien psyykkisiä sairauksia

Dan Sucksdorff.

LL Dan Sucksdorff osoitti Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan, että kaksisuuntaisella mielialahäiriöllä eli bipolaarihäiriöllä on yhteys moniin vanhempien psykiatrisiin sairauksiin ja migreeniin. Vanhempien epilepsiaan sillä ei kuitenkaan ollut yhteyttä. Bipolaarihäiriötä sairastavilla itsellään esiintyi verrokkeja useammin sekä epilepsiaa että migreeniä.

Tekoäly ennustaa terveyspalvelujen käyttöä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet niin sanotun riskivakiointimallin ennustamaan, miten usein ikäihmiset käyvät vuoden aikana hoidettavina terveyskeskuksessa. Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan syväoppimisen avulla kehitetty malli pystyy yksinkertaisempia malleja luotettavammin ennustamaan, miten tilanne kehittyy vuosien kuluessa.

Puolustaja Jens Olsson TPS:ään loppukaudeksi

Jens Olsson.

35-vuotias ruotsalaispuolustaja Jens Olsson vahvistaa turkulaisten takalinjoja loppukauden mittaisella sopimuksella.

Kuski ilman korttia ratissa Vanhalla Tampereentiellä, jäi kiinni yhdeksännen kerran vuoden aikana

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 5 Turussa Vanhalla Tampereentiellä henkilöauton, jonka kuljettajalla ei ollut ajokorttia.

Niin kaunista ja töykeää

Budapestilla ja Turulla on yhtäläisyyksiä.

Budapestilla ja Turulla on yllättävän paljon yhteistä, vaikkei äkkiseltään näin arvaisikaan. Käväisin katsastamassa itäisen Euroopan satojen, kuumien lähteiden kylpyläkaupunkinakin tunnettua helmeä marraskuussa.

Mari Kousa-Kuusisto jatkaa Varsinais-Suomen vihreiden puheenjohtajana

Mari Kousa-Kuusisto.

Varsinais-Suomen vihreät valitsi syyskokouksessaan piirijärjestön puheenjohtajaksi turkulaisen Mari Kousa-Kuusiston . Kousa-Kuusisto valittiin jatkamaan tämän vuoden heinäkuussa alkanutta työtään puheenjohtajana. Kousa-Kuusisto on myös vihreiden puoluehallituksen jäsen ja varavaltuutettu Turussa.

Lumihiutale auttaa tiellä

Autoliiton yleisen tiepalvelun Operaatio Lumihiutale on taas turvaamassa perille pääsyä joulunajan liikenteessä 14.12.2019–1.1.2020. Monesti avuntarve olisi vältettävissä huolellisuudella ja hyvällä ennakoinnilla.

Ulosoton suojaosuuksiin korotus ensi vuoden alussa

Palkan ulosmittauksessa velalliselle jätettävän ulosoton suojaosuuden määrään tulee korotus vuoden 2020 alusta.

Palkkasumma kasvoi elo–lokakuussa 3,2 prosenttia

Palkkasumman kolmen kuukauden vuosimuutos, % (TOL 2008).

Tilastokeskuksen tietojen mukaan koko talouden palkkasumma oli elo–lokakuussa 3,2 prosenttia suurempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Lokakuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 3,5 prosenttia edellisvuodesta. Vuosi sitten elo-lokakuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 4,4 prosenttia.

Huumekuskilla pieni määrä huumeita autossa Piikkiössä

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 00.10 Piikkiössä Hadvalantiellä henkilöauton, jonka kuljettajalle tehty huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen kokaiinille.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajokaistoja Aninkaistenkadulla sunnuntaina

Viemäri- ja vesijohtotyö Aninkaistenkadulla sulkee ajokaistoja liikenteeltä sunnuntaina kello 8-18.

Henkilöautolla Nesteentiellä nopeutta 132 km/h

Poliisipartio mittasi perjantaina kello 22.10 Raisiossa Nesteentiellä henkilöautolle keskinopeusmittarilla nopeuden 132 km/h. Suurin sallittu nopeus oli 50 km/h.

Turun alueellinen keskusrekisteri aloittaa toimintansa

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän keskusrekisteri muuttuu ensi vuoden alusta lähtien Turun alueelliseksi keskusrekisteriksi. Siihen kuuluu vuoden alusta 13 seurakuntaa: Turun ja Kaarinan seurakuntien lisäksi mukaan tulevat Kustavi, Nousiainen ja Taivassalo. Sopimukset allekirjoitettiin keskiviikkona.

Ääniräätälin joulukonsertti Hirvensalon Taidekappelissa

Hirvensalon taidekappeli.

Ääniräätälin laulustudion oppilaat ja opettajat kokoontuvat perinteiseen tapaansa esiintymään Hirvensalon Taidekappeliin sunnuntaina 15. joulukuuta kello 15.

Sairaanhoitajan määrättävissä oleva lääkevalikoima laajenee ensi vuonna

Sairaanhoitajat voivat määrätä lääkkeitä potilaille rajatusti. Vuoden 2020 alusta alkaen rajattua lääkevalikoimaa laajennetaan. Samalla sairaanhoitaja saa oikeuden määrätä lääkkeitä myös kauppanimellä eli lääkkeen valmistajan tai markkinoijan lääkkeelle antamalla nimellä.

Urheilu

Puolustaja Jens Olsson TPS:ään loppukaudeksi

Jens Olsson.

35-vuotias ruotsalaispuolustaja Jens Olsson vahvistaa turkulaisten takalinjoja loppukauden mittaisella sopimuksella.

Christoffer Persson ei jatka TPS-paidassa

Ruotsalaispuolustaja Christoffer Persson ei jatka Turun Palloseuran takalinjoilla. Puolustaja saapui TPS-paitaan marraskuussa lainasopimuksella ruotsalaisseura HV71:n riveistä.

Åboraakkeli: Ratkaisujen aika

Benjamin Källman.

Benjamin Källman on ainakin vielä tällä hetkellä Interin sopimuspelaaja, vaikka hyökkääjälupaus on nähty Turussa viime aikoina vain nuorten maajoukkuepaidassa. Källman on viime vuodet kuulunut pikkuhuuhkajien kantaviin pelaajiin.

Suomalaiset huippu-urheiluseurat tyytymättömiä Suomen rahapelijärjestelmään

Lähes puolet seuroista ei tiedä, millä perustein veikkausvoittovaroja jaetaan.

Suurin osa suomalaisista huippu-urheiluseuroista ei saa suoraa rahallista tukea veikkausvoittovaroista ja seurojen vastikkeellinen yhteistyö Veikkauksen kanssa on pääosin vähäistä. Lähes puolet seuroista ei tiedä, millä perustein veikkausvoittovaroja jaetaan. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimukseen vastanneet seurat uskovat, että toimilupaperusteiseen rahapelijärjestelmään siirtyminen lisäisi Suomessa huippu-urheilun saamaa tukea.

Laitapuolustaja Tatu Varmanen jatkaa TPS-paidassa

Tatu Varmanen.

Veikkausliigakauteen valmistautuva TPS on solminut kauden 2020 kattavan jatkosopimuksen laitapuolustaja Tatu Varmasen kanssa. 21-vuotias Varmanen pelasi viime kaudella TPS:ssä yhteensä 18 Jalkapallon Ykkösen ottelua sekä loppusyksyn liigakarsintaottelut KPV:ta vastaan päälle.

Liigalisenssi kaikille Veikkausliigaseuroille

Suomen Palloliiton (SPL) liigalisenssikomitea käsitteli torstaina 5. joulukuuta Veikkausliigan liigalisenssejä kaudelle 2020.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.