Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa. Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa. Kuva: Lasse Virtanen

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

TPS on seitsemän pisteen päässä Hakasta. Mahdollisuus kuroa etumatkaa kiinni tulee jo ensi lauantaina, kun Haka matkustaa Kupittaalle TPS:n vieraaksi.

Maali: 81. Albijon Muzaci (Sami Rähmönen) 1-0.

Yleisöä: 1 894.

Kentän kunkku: Albijon Muzaci, TPS. Supersub Muzaci tuli vaihdosta kentälle ja oli kova. Prässäsi, voitti kaksinkamppailuja ja iski voittomaalin. Sami Rähmönen lähetti kulmapotkun, jonka Muzaci puski verkkoon.

Matsin surkeinta: TPS-kärki Eliecer Espinosa loukkasi pahannäköisesti kolarissa Oulun Felix Orishanin kanssa. Osuiko Espinosan päähän vastustajan pää vai kyynärpää? Joka tapauksessa Espinosa oli minuutteja liikkumattomana kentän pinnassa ja vietiin paareilla kentältä. Pelin jälkeen hän oli sentään jo jalkeilla eikä tarvinnut ambulanssia, joka odotteli pukukoppien edustalla, mutta tuskin hän ilman aivotärähdystä kolhusta selviää. Kortti heilahti tulostaulun mukaan David Ramadingayelle.

Tuhlaajapoika: Solomon Duah, TPS. "Solmu" irtosi useampaan kertaan Oulun puolustukselta, mutta aina iski se tavanomainen "tenkapoo". Viimeinen ratkaisu ei ollut muun tekemisen tasolla. Joko syöttö oli kelvoton, harhautus ei onnistunut tai laukaus oli kevyt. On turhauttavaa, kun pelaajalla on kyvykkyys päästä hyville paikoille, mutta ei enää kykyä saada hyvää lopputulosta. Jos olisi, Duah pelaisi jossain muualla, jossain muussa sarjassa.

Illan erikoisuus: AC Oulu aloitti Kupittaalla harvinaisen hyökkäysvoittoisella ryhmityksellä. Se pelasi kolmella topparilla ja sai ylivoiman keskialueella. Wingbackit Loorents Hertsi ja Fugo Segawa eivät hekään olleet varsinaisia pakkeja, mutta etenkin Hertsi oli vahva puolustussuuntaan. Oulu ei kuitenkaan pystynyt hyödyntämään asetelmallista yliotettaan. Hyökkäyspeli oli heiveröistä, eikä maalitilanteita juuri syntynyt. Asenne oli silti oikea. AC Oulu on satsannut tähän kauteen paljon, vaikka nousu näyttää jäävän toteutumatta. Se kirvoitti TPS-fanit lauluun: "AC Oulu ei nouse koskaan".

Kuka pääsi helpoimmalla?: Erotuomari Dennis Antamo ei päässyt. Intohimoinen kotiyleisö vaati Espinosan kolhimisesta punaista korttia ja ihmetystä herätti myös tilanne, jossa Sami Rähmönen sai kortin. Edeltävässä tilanteessa Oulun Jere Aallikko näytti huitaisevan Rähmöstä kädellään, mutta hän selvisi ilman rangaistusta. Ottelu ei ollut helppo. Panokset olivat kovat ja ajoittain myös otteet.

Mitä sanottiin?:

Valtteri Vesiaho: Tuntui tosi kivalta päästä pelaaman. Hyviä jätkiä vierellä, mikäs siinä ollessa. Aluksi oltiin liian passiivisia. Toisella puoliajalla saatiin painetta Oulun päätyyn ja siitä se maalikin syntyi.

Tommi Pikkarainen, TPS: Aloitettiin hiukan passiivisesti. Oudosti jätettiin turvametri pallon lähellä olevalle pelaajalle. Jouduttiin juoksemaan ja tekemään duunia. Intensiteetti oli hyvä. Aika korkeatasoinen ottelu tähän sarjaan. Oli tunnelatausta. Oli draamaa, vaikka mitään tahallisesta ei varmana tilanteissa ollut. Varmaan kovin ottelu, mitä meillä on tänä vuonna ollut. Pelaajat laittoivat hienosti itsensä likoon.

Rauno Ojanen, AC Oulu: Ei ollut ensimmäinen 1-0-peli TPS:n kanssa. Nämä ovat maalin pelejä. Kerran on täällä voitettu, useammin on tullut TPS:ltä 1-0 turpaan. TPS on vaikea vastustaja. Jos peli olisi päättynyt 0-0, niin se olisi ollut maalipaikkojen suhteen reilu tulos. Aloitettiin hyvin, mutta toisella jaksolla ruvettiin tekemään asioita, joita ei olisi pitänyt tehdä. Tämä on valmentajaurani ylivoimaisesti kovin paikka.

Analyysi: AC Oulu ei tullut peruuttelemaan Kupittaalle. Kenttäryhmitys oli hyökkäysvoittoinen ja niin sen pitikin olla, sillä Oulu tarvitsee voittoja. Kausi on sujunut alavireisesti, vaikka joukkueeseen on satsattu ja tavoitteena oli nousu. Sitä ei ole tulossa.

Oulu otti tilan pois TPS:ltä, mutta ei hyökkäyspelissään saanut juuri mitään aikaiseksi. TPS yritti, aivan oikein, kääntää peliä nopeasti pallonriistojen jälkeen, mutta sortui jälleen liialliseen suoraviivaisuuteen. Oulun puolustuslinjan taakse heitettiin pitkää palloa, mutta kovin epätarkasti.

Kotijoukkue pääsi koko ajan vahvemmin kiinni peliin ja pystyi luomaan puolittaisia maalitilanteita. Parhaat tilanteet syntyivät toisella puoliajalla kuitenkin Oulun puolustuksen hölmöilyistä. Mika Ääritalo oli kahdesti päästä kiinni huonoon syöttöön, mutta laukaukset pystyttiin peittämään.

TPS oli vahva Rähmösen antamissa kulmapotkuissa ja kulmasta syntyi myös voittomaali. Muzaci puski tyylipuhtaasti pallon verkkoon.

TPS:llä on edelleen samoja ongelmia pallollisessa pelissä kuin ennenkin. Kiire on liian kova ja syöttöjä karkaa harhateille. Hyvää on se, mikä ennenkin. Joukkue pääsee maalipaikoille. Ja tekee myös maaleja. Nyt tosin vain yhden, mutta se riitti.

Kentällä nähtiin mielenkiintoisia taistelupareja. Oulun 36-vuotias kärki Juho Mäkelä pelasi TPS ensikertalaista, 19-vuotiasta topparia Valtteri Vesiahoa vastaan ja oli täysin näkymätön. Vesiaho selvisi ensi testistään kunnialla. TPS:n vasemmalla sivustalla ottivat toisistaan mittaa laitapakki Tatu Varmanen ja Oulun wingback Loorents Hertsi, joka oli puolustussuuntaan erinomainen. Varmanen pelasi siitä huolimatta hyvän ottelun.

Kummankaan hyökkäyspelissä ei ollut kehumista, mutta jännitettä riitti. Ykkösen otteluksi peli oli hyvätasoinen ja tarjolla oli kovaa kamppailua. Tämä ei ollut mitäänsanomaton pilipaliosaston juttu. Nyt pelattiin täysillä ja homma otettiin todesta.

TPS: Miikka Mujunen; Tatu Varmanen, Aldayr Hernandez, Valtteri Vesiaho, Sami Rähmönen; Joakim Latonen (58. Albijon Muzaci), Alim Moundi, Mika Mäkitalo (88. Rasmus Holma), Solomon Duah; Mika Ääritalo, Eliecer Espinosa (72. Oskari Jakonen).

AC Oulu: Juhani Pennanen; Venicio Ferreira (83. Samuli Leppälä), Lassi Nurmos, Alexander Jibrin; Fugo Segawa, Joni Korhonen (80. Aleksi Gullsten), Felix Orishani (70. Juuso Kemppainen), David Ramadingaye, Loorents Hertsi; Juho Mäkelä, Jere Aallikko.

Erotuomari: Dennis Antamo.

Varoitukset: Hernandez ja Rähmönen, TPS. Hertsi, Ramadingaye ja Segawa, AC Oulu.

Lasse Virtanen

Keskusrikospoliisi tutkinut laajaa rahoitusyhtiöihin kohdistunutta petoskokonaisuutta, vahingot noin 725 000 euroa

Keskusrikospoliisi on tutkinut laajaa kansainvälistä petosrikoskokonaisuutta, jossa useita Suomessa toimivia rahoitusyhtiöitä ja yhtä kansainvälistä luottokorttiyhtiötä on erehdytetty myöntämään lainoja ja luottokortteja yli 40 henkilölle ja usealle petollisesti perustetulle suomalaiselle yhtiölle. Asianomistajille aiheutuneet vahingot ovat olleet tutkittavassa kokonaisuudessa yhteensä noin 725 000 euroa.

Kysely: Yrittäjät valmiita työllistämään enemmän

Yrittäjät ovat valmiit työllistämään enemmän, jos työmarkkinoita uudistetaan rohkeasti. Yrittäjät kertovat työllistävänsä enemmän, jos irtisanominen olisi mikroyrityksissä helpompaa (46 %), työehdoista voisi sopia enemmän paikallisesti (39 %) ja pk-yrityksillä olisi vähemmän normeja (35 %). Tiedot ilmenevät Yrittäjägallupista. Suomen Yrittäjien liittokokous vaatiikin vaikuttavia uudistuksia työmarkkinoille.

Eurojackpotista kolme lähes 500 000 euron voittoa Suomeen, potti nousi noin 51 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 42/2019 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 51 miljoonaa euroa. Suomesta löytyi kuitenkin kolme 5+1-tulosta, joilla voitti noin 495 000 euroa.

Mielenilmaus sotaa vastaan sulkee katuja keskustan alueella lauantaina

Mielenilmaus sotaa vastaan alkaa Vanhalla Suurtorilla lauantaina kello 13. Mielenilmaisuun liittyvä kulkue lähtee liikkeelle Vanhalta Suurtorilta kello 13.30.

Kansa luottaa eniten urheilun ja kulttuurin asiasisältöihin mediassa

Valtaosa kansalaisista luottaa erittäin tai melko paljon urheilua (78 %), kulttuuria (70 %), tiedettä (67 %), taloutta (60 %) ja ulkomaita (58 %) käsitteleviin sisältöihin medioissa. Näihin ei kohdennu juurikaan epäluottamusta, joka vaihtelee urheilun neljästä prosentista talouden ja ulkomaiden 10 prosenttiin, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämästä kyselystä. (KAIKKI KUVIOT LIITTEENÄ)

Valtuustoaloite: Paperittomien terveydenhuoltopalveluita laajennettava

Paperittomien määrä Turussa kasvaa. Paperittomien määrän kasvu ei ole uusi asia, vaan se on seurausta lakimuutoksista joita on tehty edellisellä hallituskaudella, arvioi Turun kaupunginvaltuuston varavaltuutettu Mari Kousa-Kuusisto (vihr.).

Metsäsektori edelleen biotalouden merkittävin toimiala

Biotalouden osuus Suomen kansantalouden tuotoksesta ja arvonlisäyksestä on pysynyt lähes samana kuluvalla vuosikymmenellä. Vuonna 2018 biotalouden osuus kansantalouden kokonaistuotoksesta oli 17 prosenttia ja arvonlisäyksestä 12 prosenttia.

Teollisuus- ja varastorakennuksia korjattiin 1,3 miljardilla eurolla

Tilastokeskuksen mukaan teollisuus- ja varastorakennuksiin tehtyihin korjauksiin käytettiin 1,3 miljardia euroa viime vuonna. Edelliseen vuoteen verrattuna teollisuus- ja varastorakennusten korjausten arvo kasvoi 16 prosenttia. Kerrosalaan suhteutettuna korjauskustannukset olivat teollisuus- ja varastorakennuksissa 15,5 euroa neliömetriltä.

Metsäpalojen esiintymistä, havainnointia ja sammuttamista selvitetään uudessa hankkeessa

Laajoissa metsäpaloissa vapautuu ilmakehään suuret määrät kasvillisuuteen sitoutunutta hiiltä, mikä kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Uudessa tutkimushankkeessa selvitetään metsäpalojen esiintymistä, havainnointia, mallintamista ja sammuttamista Fennoskandiassa sekä lähialueilla. Hankkeessa arvioidaan myös metsäpalojen merkitystä mustan hiilen lähteenä arktisella alueella.

Sijaishuollossa olevien lasten ja nuorten oikeuksien toteutumisessa puutteita

Valvira selvitti sijaishuoltoyksiköihin lähetetyllä kyselyllä sijaishuoltoon sijoitettujen lasten ja nuorten oikeuksien toteutumista sekä pääsyä lasten- ja nuorisopsykiatrian alojen palveluihin. Lasten ja nuorten oikeuksien toteutumisessa on edelleen puutteita.

Vain harva suomalainen mieltää itsensä sijoittajaksi

Suomalaiset osaavat säästää. Vain harvalle säästäminen ja sijoittaminen tarkoittaa samaa asiaa, vaikka säästöjä laitettaisiin rahastoon, sijoitusvakuutukseen tai osakkeisiin.

Jyrki Hakkarainen ja Stina Siikonen Varsinais-Suomesta Suomen Yrittäjien hallitukseen

Jyrki Hakkarinen.

Suomen Yrittäjien liittokokous valitsi kokouksessaan Lahdessa hallituksen vuodelle 2020. Hallitukseen valittiin Jyrki Hakkarainen ja Stina Siikonen , molemmat Salosta.

Turkki ulos Rojavasta! -mielenosoitus lauantaina Vanhalla Suurtorilla

Viime lauantaina 350 ihmistä Turussa ja yli tuhatta ihmistä ympäri Suomea eri kaupungeissa vastusti Turkin hyökkäystä Pohjois-Syyriaan. Lauantaina vastarintaa ja solidaarisuuden osoittamista Rojavalle jatketaan Vanhalla Suurtorilla kello 13.

Hyvät kaupat merivoimilta

Merivoimat tilasi Raumalta neljä korvettia, jotka ovat fregatin mitoissa.

Hyvät kaupat merivoimilta. Isot paatit. Ei tule niskat kipeiksi laivastovierailuilla. Masa

Sami Haltia palaa kahden vuoden tauon jälkeen TPS:n naisten edustusjoukkueen päävalmentajaksi

Sami Haltia.

Sami Haltia palaa kahden kauden tauon jälkeen takaisin TPS:n naisten edustusjoukkueen päävalmentajaksi. 47-vuotias Haltia on solminut seuransa kanssa kauden 2020 kattavan sopimuksen.

Berhan Ahmadi ja Niina Alho ehdolla demaripiirin johtoon

Berhan Ahmadi.

Varsinais-Suomen sosialidemokraattinen piiri valitsee itselleen uuden puheenjohtajan 9. marraskuuta Uudessakaupungissa. Ehdolle ovat asettuneet jo Niina Alho ja Berhan Ahmadi .

Kirstinpuiston rakentaminen maksaa kaupungille 13–16 miljoonaa euroa

Turun Saippuan keskeiset vanhat teollisuusrakennukset suojellaan asemakaavassa.

Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunta käsittelee ensi tiistaina Kirstinpuisto asemakaavanmuutosehdotusta. Suunnittelualue sijaitsee Iso-Heikkilässä Tukholmankadun ja Iso-Heikkiläntien rajaamalla alueella. Tavoitteena on muuttaa vanha pienteollisuusalue asuinalueeksi Linnakaupungin osayleiskaavan mukaisesti.

Telakan rakennusoikeutta kasvatetaan vastaamaan investointitarpeita

Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunta käsittelee ensi tiistaina Meyerin Turun telakan vaiheasemakaavaehdotusta.

Urheilu

Sami Haltia palaa kahden vuoden tauon jälkeen TPS:n naisten edustusjoukkueen päävalmentajaksi

Sami Haltia.

Sami Haltia palaa kahden kauden tauon jälkeen takaisin TPS:n naisten edustusjoukkueen päävalmentajaksi. 47-vuotias Haltia on solminut seuransa kanssa kauden 2020 kattavan sopimuksen.

Vedonlyöntitoimisto: Inter niukka suosikki

Inter ja KuPS taistelevat Veikkausliigan mestaruudesta Kupittaalla lauantaina.

Kotimainen Veikkausliiga palaa maaottelutauolta kauden huipennukselle lauantaina. Mestaruuden voittaa Inter, jos se voittaa kotonaan Kuopion Palloseuran. Jos tuloksena on tasapeli tai vierasvoitto, mestaruuspokaali suuntaa Savoon.

Jälkipeli: Tuton monitoimimies Janne Ollila hallitsee Mestis-arjen

Toimitusjohtajat vaihtuvat, mutta Janne Ollila on ja pysyy. Ilman Tuton toimiston työmyyrää Kupittaan jäähallissa olisi perin hiljaista.

– Moni on sanonut minulle, että olen hullu. Kehottanut lähtemään ”oikeisiin” töihin. Nyt olen ollut kymmenen vuotta Tutolla töissä, pidempään kuin moni muu yhtäjaksoisesti. Toisaalta en päivääkään vaihtaisi pois. Yksikään työ ei pystyisi antamaan vastaavaa kokemusta. Tätä työtä ei voi tehdä, jos sinulla ei ole intohimoa urheiluun.

Ville Mankinen hakee voittoa

Finnfighters’ Gymin uuden sukupolven vapaaottelijoihin kuuluva Ville Mankinen matkustaa lauantaina 19. lokakuuta Loimaalle, jossa hän kohtaa venäläisen Denis Ignatievin . Mankiselle kyseessä on vapaaottelu-uran kolmas ottelu.

Åboraakkeli: Tasaisempi Ura

Stephaun Branch.

Vaikka Korisliiga on ehtinyt vanheta vasta muutaman kierroksen, eikä loppukauden mittaisia arvailuita kannata tehdä, on Kaarinan Ura Basketin ensimmäisten otteluiden otteet näyttäneet siltä, että sarjapaikan puolesta tällä kaudella sarjapaikan puolesta ei tarvitse pelätä. Olettaen, että otteet säilyvät läpi kauden nähdyn kaltaisina.

Kaksi TPS:n Liiga-ottelua vapaassa katselussa viikonloppuna

TPS:n perjantain ja lauantain Liiga-pelit ovat vapaassa katselussa.

Telia tarjoaa kaikki viikonlopun Liiga-pelit Televisioviikon kunniaksi ilmaiseksi. Tarjolla on muun muassa TPS ottelu Vaasassa Sportia vastaan perjantaina 18. lokakuuta kello 18.15 alkaen sekä lauantain kotiottelu Pelicansia vastaan alkaen kello 18.15.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.