Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa. Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa. Kuva: Hannu Tuominen

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Syrjäkylillä, päästäkseen harjoituksiin, tarvitaan usein kyytiapua.

– Kaupungissa lapsi voi hypätä bussiin, mutta täällä maaseudulla bussi pysähtyy ensimmäisen kerran Turussa tai Loimaalla.

Siksi onkin hämmästyttävää, miten Turun naapurikunnan Pöytyän Urheilijoiden jäsenmäärä on yli tuhat.

– Suurin ongelma on kuitenkin se, että meillä ei ole riittävästi lapsia. Pöytyällä syntyy sata lasta vuodessa. Jos haluat perustaa pesäpallojoukkueen, siihen tarvitaan kymmenen prosenttia kaikista ikäluokan lapsista.

Kansallispelimme pesäpallo tunnetaan lajina, jota pelataan suurten kasvukeskusten ulkopuolella. Pöytyälläkin on ymmärretty, miten lajin elinvoimaisuuden takia pitää tehdä yhteistyötä yli kuntarajojen. Muun muassa Turku Pesis ja Pöytyän Urheilijat tekevät yhteistyötä.

– Pesäpallon tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että lähikunnat ja -kaupungit tekevät yhteistyötä. Poikien B-junioreissa meillä on yhteisjoukkue Turun kanssa. Teemme yhteistyötä nuorissa myös Mynämäen, Loimaan ja Rauman kanssa. Ykkösessä on yhteistyötä Kankaanpään ja Hyvinkään kanssa. Muutama puhelu on tullut soiteltua, että on saanut luotettavan kumppanin maineen.

Pöytyän Urheilijat tunnetaan pesäpallon ohella hiihdosta. Kunnan suurin urheilijakuuluisuus, Johanna Matintalo, on eturivin hiihtäjiämme. Salibandystä on tullut viime vuosien aikana Pöytyälläkin suosittu laji. Lajien välinen kilpailuasetelma maaseudulla poikkeaa kaupungista.

– Lajien välillä ei voida maaseudulla kilpailla. Täällä ei voi ajatellakaan tilannetta, missä valmentaja kehottaa urheilijaa valitsemaan vain yhden lajin. Voit harrastaa sekä talvi- että kesälajeja.

Eräs voimannäyte pöytyäläisestä yhteishengestä on talkoilla rakennettu liikuntahalli. Pieni kyläyhdistys toteutti 700 neliöisen monitoimihallin Leader-rahoituksen turvin. Talkootyön ansiosta halli saatiin aikaiseksi puolet halvemmalla kuin normaalisti.

– Hallissa on muun muassa kuusi pesäpallon etukenttää syöttölautasineen. Suomessa on harvoja halleja, joissa on pesäpallokentän viivat. Lattiantekijä kertoi tehneensä hallin lattioita jo parikymmentä vuotta, mutta Pöytyän halli on ensimmäinen, mihin on tullut pesäpallokentän viivat.

Pöytyän Urheilijat on perustettu heti sodan jälkeen vuonna 1945. Seuran alajaostoksi perustettiin kymmenen vuotta myöhemmin Loukonkulman Lukko. Sen tarkoituksena oli mahdollistaa kunnan itäisessä osassa hiihdon, yleisurheilun ja pesäpallon harrastaminen.

Pöytyälläkin talkootyön merkitys on suuri. Vaikka vapaaehtoisia olisi useitakin, tarvitaan aina muutama sellainen, jonka panos on ollut seuratoiminnan kannalta korvaamaton.

–- Isäni Markku Kallio oli seuran aktiivinen puuhamies ja pelaaja. Seuratoiminta on tullut minulle verenperintönä. Eräs, joka pitää mainita, kun puhutaan pesäpallosta, on edesmennyt pöytyäläinen Päivi Hongisto. Hänen isänsä, tunnettu pesäpallotuomari, ja minun isäni ovat perhetuttuja. Päivi oli opettaja, joka hengitti pesäpalloa. Hän oli kotiseuransa Pöytyän Urheilijoiden aktiivi sekä toimi pitkään varsinaissuomalaisessa pesäpallossa ja valtakunnallisissa Pesäpalloliiton tehtävissä.

Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat nyt Ykkösessä.

– Naapurikunnassa Karinaisissa naispesäpallolla oli aikoinaan vahva asema. Kuntaliitoksen myötä naisten toiminta siirtyi Pöytyälle. Nyt naisista 90 prosenttia on omia pelaajiamme. Aikoinaan Suomisarja oli meidän seuran ”Superpesis”, mutta koko ajan olemme menneet eteenpäin. Olisi hienoa, jos naiset jonain vuonna nousisivat pääsarjaan. Puitteet riittävät siihen Pöytyällä.

Pöytyäläisen pesäpallon vahvan aseman taustalla on laadukas juniorityö. Juniorijoukkueet ovat menestyneet valtakunnan tasollakin.

–1993–94-syntyneet pojat saavuttivat SM-hopeamitalit. Heistä monet pelaavat nyt Superia ja Ykköstä. Miehissä on kuitenkin tulevaisuuden kannalta mietinnän paikka. Joukkueessa on neljä omaa. Osa on lähtenyt Superiin. He palaavat ehkä joskus takaisin, mutta siihen menee vielä aikaa.

Vaikka pesäpallolla on Pöytyällä vankka asema, on Kalliola mielessä iso toive – sama, joka on monella muullakin paikkakunnalla.

– Yleisön kiinnostus pitäisi saada vieläkin suuremmaksi. Se on suoraan verrannollinen siihen, kuinka paljon oman kylän tyttöjä ja poikia pelaa. Heitä täällä maaseudulla tullaan katsomaan.

Hannu Tuominen

Kun oman kylän tytöt ja pojat pelaavat, Pöytyälläkin yleisö innostuu. Kun oman kylän tytöt ja pojat pelaavat, Pöytyälläkin yleisö innostuu. Kuva: Hannu Tuominen

Raision Kirjastotalo suljettu perjantaina 1. marraskuuta

Raision kirjasto.

Raision Kirjastotalo on kokonaan suljettu perjantaina 1. marraskuuta henkilökunnan koulutuspäivän takia. Myös nuoriso- ja liikuntapalveluiden tilat ovat kiinni.

Filharmonisen orkesterin kamarimusiikkikonsertti Villa Marjaniemessä

Musiikin ystäville on tarjolla Turun filharmonisen orkesterin kamarimusiikkikonsertti Villa Marjaniemessä sunnuntaina 20. lokakuuta kello 15.

Keskusrikospoliisi tutkinut laajaa rahoitusyhtiöihin kohdistunutta petoskokonaisuutta, vahingot noin 725 000 euroa

Keskusrikospoliisi on tutkinut laajaa kansainvälistä petosrikoskokonaisuutta, jossa useita Suomessa toimivia rahoitusyhtiöitä ja yhtä kansainvälistä luottokorttiyhtiötä on erehdytetty myöntämään lainoja ja luottokortteja yli 40 henkilölle ja usealle petollisesti perustetulle suomalaiselle yhtiölle. Asianomistajille aiheutuneet vahingot ovat olleet tutkittavassa kokonaisuudessa yhteensä noin 725 000 euroa.

Kysely: Yrittäjät valmiita työllistämään enemmän

Yrittäjät ovat valmiit työllistämään enemmän, jos työmarkkinoita uudistetaan rohkeasti. Yrittäjät kertovat työllistävänsä enemmän, jos irtisanominen olisi mikroyrityksissä helpompaa (46 %), työehdoista voisi sopia enemmän paikallisesti (39 %) ja pk-yrityksillä olisi vähemmän normeja (35 %). Tiedot ilmenevät Yrittäjägallupista. Suomen Yrittäjien liittokokous vaatiikin vaikuttavia uudistuksia työmarkkinoille.

Eurojackpotista kolme lähes 500 000 euron voittoa Suomeen, potti nousi noin 51 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 42/2019 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 51 miljoonaa euroa. Suomesta löytyi kuitenkin kolme 5+1-tulosta, joilla voitti noin 495 000 euroa.

Mielenilmaus sotaa vastaan sulkee katuja keskustan alueella lauantaina

Mielenilmaus sotaa vastaan alkaa Vanhalla Suurtorilla lauantaina kello 13. Mielenilmaisuun liittyvä kulkue lähtee liikkeelle Vanhalta Suurtorilta kello 13.30.

Kansa luottaa eniten urheilun ja kulttuurin asiasisältöihin mediassa

Valtaosa kansalaisista luottaa erittäin tai melko paljon urheilua (78 %), kulttuuria (70 %), tiedettä (67 %), taloutta (60 %) ja ulkomaita (58 %) käsitteleviin sisältöihin medioissa. Näihin ei kohdennu juurikaan epäluottamusta, joka vaihtelee urheilun neljästä prosentista talouden ja ulkomaiden 10 prosenttiin, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämästä kyselystä. (KAIKKI KUVIOT LIITTEENÄ)

Valtuustoaloite: Paperittomien terveydenhuoltopalveluita laajennettava

Paperittomien määrä Turussa kasvaa. Paperittomien määrän kasvu ei ole uusi asia, vaan se on seurausta lakimuutoksista joita on tehty edellisellä hallituskaudella, arvioi Turun kaupunginvaltuuston varavaltuutettu Mari Kousa-Kuusisto (vihr.).

Metsäsektori edelleen biotalouden merkittävin toimiala

Biotalouden osuus Suomen kansantalouden tuotoksesta ja arvonlisäyksestä on pysynyt lähes samana kuluvalla vuosikymmenellä. Vuonna 2018 biotalouden osuus kansantalouden kokonaistuotoksesta oli 17 prosenttia ja arvonlisäyksestä 12 prosenttia.

Teollisuus- ja varastorakennuksia korjattiin 1,3 miljardilla eurolla

Tilastokeskuksen mukaan teollisuus- ja varastorakennuksiin tehtyihin korjauksiin käytettiin 1,3 miljardia euroa viime vuonna. Edelliseen vuoteen verrattuna teollisuus- ja varastorakennusten korjausten arvo kasvoi 16 prosenttia. Kerrosalaan suhteutettuna korjauskustannukset olivat teollisuus- ja varastorakennuksissa 15,5 euroa neliömetriltä.

Metsäpalojen esiintymistä, havainnointia ja sammuttamista selvitetään uudessa hankkeessa

Laajoissa metsäpaloissa vapautuu ilmakehään suuret määrät kasvillisuuteen sitoutunutta hiiltä, mikä kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Uudessa tutkimushankkeessa selvitetään metsäpalojen esiintymistä, havainnointia, mallintamista ja sammuttamista Fennoskandiassa sekä lähialueilla. Hankkeessa arvioidaan myös metsäpalojen merkitystä mustan hiilen lähteenä arktisella alueella.

Sijaishuollossa olevien lasten ja nuorten oikeuksien toteutumisessa puutteita

Valvira selvitti sijaishuoltoyksiköihin lähetetyllä kyselyllä sijaishuoltoon sijoitettujen lasten ja nuorten oikeuksien toteutumista sekä pääsyä lasten- ja nuorisopsykiatrian alojen palveluihin. Lasten ja nuorten oikeuksien toteutumisessa on edelleen puutteita.

Vain harva suomalainen mieltää itsensä sijoittajaksi

Suomalaiset osaavat säästää. Vain harvalle säästäminen ja sijoittaminen tarkoittaa samaa asiaa, vaikka säästöjä laitettaisiin rahastoon, sijoitusvakuutukseen tai osakkeisiin.

Jyrki Hakkarainen ja Stina Siikonen Varsinais-Suomesta Suomen Yrittäjien hallitukseen

Jyrki Hakkarinen.

Suomen Yrittäjien liittokokous valitsi kokouksessaan Lahdessa hallituksen vuodelle 2020. Hallitukseen valittiin Jyrki Hakkarainen ja Stina Siikonen , molemmat Salosta.

Turkki ulos Rojavasta! -mielenosoitus lauantaina Vanhalla Suurtorilla

Viime lauantaina 350 ihmistä Turussa ja yli tuhatta ihmistä ympäri Suomea eri kaupungeissa vastusti Turkin hyökkäystä Pohjois-Syyriaan. Lauantaina vastarintaa ja solidaarisuuden osoittamista Rojavalle jatketaan Vanhalla Suurtorilla kello 13.

Hyvät kaupat merivoimilta

Merivoimat tilasi Raumalta neljä korvettia, jotka ovat fregatin mitoissa.

Hyvät kaupat merivoimilta. Isot paatit. Ei tule niskat kipeiksi laivastovierailuilla. Masa

Sami Haltia palaa kahden vuoden tauon jälkeen TPS:n naisten edustusjoukkueen päävalmentajaksi

Sami Haltia.

Sami Haltia palaa kahden kauden tauon jälkeen takaisin TPS:n naisten edustusjoukkueen päävalmentajaksi. 47-vuotias Haltia on solminut seuransa kanssa kauden 2020 kattavan sopimuksen.

Berhan Ahmadi ja Niina Alho ehdolla demaripiirin johtoon

Berhan Ahmadi.

Varsinais-Suomen sosialidemokraattinen piiri valitsee itselleen uuden puheenjohtajan 9. marraskuuta Uudessakaupungissa. Ehdolle ovat asettuneet jo Niina Alho ja Berhan Ahmadi .

Urheilu

Sami Haltia palaa kahden vuoden tauon jälkeen TPS:n naisten edustusjoukkueen päävalmentajaksi

Sami Haltia.

Sami Haltia palaa kahden kauden tauon jälkeen takaisin TPS:n naisten edustusjoukkueen päävalmentajaksi. 47-vuotias Haltia on solminut seuransa kanssa kauden 2020 kattavan sopimuksen.

Vedonlyöntitoimisto: Inter niukka suosikki

Inter ja KuPS taistelevat Veikkausliigan mestaruudesta Kupittaalla lauantaina.

Kotimainen Veikkausliiga palaa maaottelutauolta kauden huipennukselle lauantaina. Mestaruuden voittaa Inter, jos se voittaa kotonaan Kuopion Palloseuran. Jos tuloksena on tasapeli tai vierasvoitto, mestaruuspokaali suuntaa Savoon.

Jälkipeli: Tuton monitoimimies Janne Ollila hallitsee Mestis-arjen

Toimitusjohtajat vaihtuvat, mutta Janne Ollila on ja pysyy. Ilman Tuton toimiston työmyyrää Kupittaan jäähallissa olisi perin hiljaista.

– Moni on sanonut minulle, että olen hullu. Kehottanut lähtemään ”oikeisiin” töihin. Nyt olen ollut kymmenen vuotta Tutolla töissä, pidempään kuin moni muu yhtäjaksoisesti. Toisaalta en päivääkään vaihtaisi pois. Yksikään työ ei pystyisi antamaan vastaavaa kokemusta. Tätä työtä ei voi tehdä, jos sinulla ei ole intohimoa urheiluun.

Ville Mankinen hakee voittoa

Finnfighters’ Gymin uuden sukupolven vapaaottelijoihin kuuluva Ville Mankinen matkustaa lauantaina 19. lokakuuta Loimaalle, jossa hän kohtaa venäläisen Denis Ignatievin . Mankiselle kyseessä on vapaaottelu-uran kolmas ottelu.

Åboraakkeli: Tasaisempi Ura

Stephaun Branch.

Vaikka Korisliiga on ehtinyt vanheta vasta muutaman kierroksen, eikä loppukauden mittaisia arvailuita kannata tehdä, on Kaarinan Ura Basketin ensimmäisten otteluiden otteet näyttäneet siltä, että sarjapaikan puolesta tällä kaudella sarjapaikan puolesta ei tarvitse pelätä. Olettaen, että otteet säilyvät läpi kauden nähdyn kaltaisina.

Kaksi TPS:n Liiga-ottelua vapaassa katselussa viikonloppuna

TPS:n perjantain ja lauantain Liiga-pelit ovat vapaassa katselussa.

Telia tarjoaa kaikki viikonlopun Liiga-pelit Televisioviikon kunniaksi ilmaiseksi. Tarjolla on muun muassa TPS ottelu Vaasassa Sportia vastaan perjantaina 18. lokakuuta kello 18.15 alkaen sekä lauantain kotiottelu Pelicansia vastaan alkaen kello 18.15.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.