Pelimiehen valinta: Ruttoinen retki Ranskassa

Verenhimoiset rotat ovat Amician ja Hugon kivikkoisen matkan alituinen uhka. Verenhimoiset rotat ovat Amician ja Hugon kivikkoisen matkan alituinen uhka. Kuva: Teemu P. Peltola (kuvakaappaus)

Historiafriikin sydän läikähtää lämpimästi aina, kun markkinoille tupsahtaa peli, joka sijoittuu historialliseen aikaan tai tapahtumaan, jota ei ole vielä pelien osalta ruopattu kuiviin. Ranskalaisen Asobo Studiosin voikin sanoa osuneen A Plague Tale: Innocencen (PS4, Xbox One, PC) konseptoinnissa suoranaiseen kultasuoneen. Mikä olisi herkullisempi maailma synkälle seikkailupelille, kuin 1300-luvun Ranska?

Elämä frankkien valtakunnassa on kokolailla painajaismaista. Niin rahvasta kun ylimystöäkin riivaavat satavuotinen sota Englantia vastaan, katolisen kirkon kaikkialla paholaisen jälkiä näkevä inkvisitio sekä herkästi leviävä rutto, joka niitti todellisuudessakin hautaan ison osan Euroopan väestöstä.

Tarinavetoisen putkiseikkailun lähtöviivalla vatsanpohjassa suorastaan kutisee. Pääosissa ovat ranskalaisen aatelisperheen lapset, teini-ikäinen Amicia-tyttö ja hänen pikkuveljensä Hugo, joiden maailma järkkyy kun englantilaiset hyökkäävät heidän kotilinnaansa murhaavat heidän vanhempansa.

Lapset onnistuvat luikahtamaan raakoja brittejä pakoon. Pian he huomaavat, että myös inkvisiittorit ovat heidän perässään. Hugo sairastaa harvinaista perinnöllistä sairautta, joka tuntuu uskonnon puhtaanapitäjiä erityisesti kiinnostavan. Pelin tunnelmasta saa todella autenttisen, kun säätää dialogin kieleksi ranskan. Ellei ranska itseltä suju, avuksi voi ottaa englanninkielisen tekstityksen.

Loistavan alkuloikan jälkeen edessä on raju paiskautuminen kivikkoon, josta ei enää nousta. Tämä ei ikävä kyllä ole kohtaus pelistä, vaan peli itsessään. Sinänsä eteneminen on helppoa, sillä tiukka putki ei päästä eksymään. Pelin ideana on edetä vaaranpaikkojen ohitse hiiviskelemällä ja hämäämällä – tai sitten vain käsi kädessä pakoon säntäämällä. Joskus tilanne vaatii lingon käyttöä ja kiviäkin löytyy sopivasti aina käden ulottuvilta. Pikkuveikka leijuu Amician käsipuolessa mukana kuin liimattuna, ellei häntä erikseen jätä jonnekin istuksimaan.

Pelin suurin ongelma on se, ettei sen vaikeuskerroin ole millään lailla looginen. Matkan varrella vastaan tulee helpohkoja puzzleja tai sitten piinaavan vaikeita kohtauksia, joissa epäonnistuminen tietää paluuta taakse. Kohtauksia ei tietenkään voi ohittaa, joten ainoa tapa on yrittää uudelleen, yrittää uudelleen ja yrittää uudelleen.

Jo ensimmäinen välimallin pomotappelu pullistaa otsasuonet nakin kokoisiksi, kun riehuvaan ritarinjärkäleeseen tulee osua lingolla tiettyihin haarniskanosiin tietyssä järjestyksessä, ja yksikin erheliike tietää tappelun alkamista alusta. Tämä olisi ollut jossain 1980-luvun kuusnepahitissä täysin hyväksyttävää, mutta ei enää nykyään.

Sitten ne rottalaumat, joita promottiin pelin kärkitunnelmoitsijoina. Yleisen käsityksen mukaan rotat levittivät ruttoa ihmisiin, ja vaikka jotkut tuoreimmat tutkimukset tämän kyseenalaistavatkin, kuuluvat valtavat rottalaumat eittämättä keskiajan kuvastoon. Pelissä rotat vellovat valtavissa laumoissa, ja väistyvät ainoastaan tulen tieltä. Kun tuli sammuu, ne käyvät kylmän soihdun kantajan kimppuun ja järsivät tämän hengiltä.

Rottalaumat on toteutettu – no – kaameasti. Täysin identtiset pökkelörotat sohisevat ruudulla sikin sokin epämääräisenä magmana. Niissä ei ole uskottavuuden häivääkään. Saman efektin saa, kun kaataa askillisen tulitikkuja tyhjään juomalasiin ja tuijotta sitä ravistellen.

Oma jaksaminen pelin parissa päättyi kohtaukseen, jossa pitää edetä rottakellarissa soihtupisteeltä seuraavalle tismalleen oikeassa järjestyksessä, taikka sitten kuolo korjaa ja palauttaa alkuun. Siihen putosivat hanskat, vaikkei kohtaus varmasti vaikeimmasta päästä ollut. Jos pelissä olisi ollut hankalan kohdan ohitustoiminto (kuten melkein kaikissa peleissä on), olisi tarina varmasti tullut katsottua loppuun. Ei luulisi olevan aivan mahdotonta lisätä tällainen koodirivi johonkin päivitykseen, sillä se muuttaisi pelin pelattavaksi.

A Plague Talen suurin ansio on ympäristössä. Keskiaikainen Ranska on toteutettu paikka paikoin maalauksellisesti. On kauneutta ja kaameaa rujoutta. Maisemia tapittaisi paljon kauemminkin, ellei joku hönkisi pahat mielessä koko ajan niskaan.

Pelistudiolla on ollut kunnianhimoa, mutta toteutus on kaatunut joko hitonmoiseen kiireeseen tai sitten siihen, että on yritetty ahmaista liian suuri pala. Uhrina on pelaajaystävällisyys, josta on tullut pelaajavihamielisyyttä.

Teemu P. Peltola

Miksi ovet ei aukene meille? Onko sukumme syytä tää? Miksi ovet ei aukene meille? Onko sukumme syytä tää? Kuva: Teemu P. Peltola (kuvakaappaus)

Tutkimus: Keisarileikkausten vaikutukset lasten terveyteen luultua vähäisempiä

Todennäköisyys joutua suunnittelemattomaan keisarileikkaukseen on suurimmillaan vapaapäivää edeltävän työpäivän aikana, todetaan VATT:n, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Turun yliopiston ja Pombeu Fabran yliopiston tutkijoiden tuoreessa tutkimuksessa.

Suomen Vuoden optikko -palkinto Turkuun

Optinäön Jarkko Vilén valittiin Suomen Vuoden optikoksi 2019. Erityisesti häntä kiitettiin halusta löytää jokaiselle asiakkaalle sopiva ratkaisu uusien teknologioiden avulla.

Optinäkö-liikkeen Jarkko Vilén valittiin pohjoismaisessa Optical Awards -tapahtumassa Suomen vuoden 2019 optikoksi. Tärkein valintaperuste oli uusien teknologioiden käyttö asiakaskohtaisten ratkaisujen löytämiseksi.

Kaksi TPS:n Liiga-ottelua vapaassa katselussa viikonloppuna

TPS:n perjantain ja lauantain Liiga-pelit ovat vapaassa katselussa.

Telia tarjoaa kaikki viikonlopun Liiga-pelit Televisioviikon kunniaksi ilmaiseksi. Tarjolla on muun muassa TPS ottelu Vaasassa Sportia vastaan perjantaina 18. lokakuuta kello 18.15 alkaen sekä lauantain kotiottelu Pelicansia vastaan alkaen kello 18.15.

Telakalla aloitetaan rokotukset ja tehostetaan käsihygieniaa sekä hengityssuojainten käyttöä

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on hoidettu vakavan pneumokokkitaudin vuoksi loppukesän ja alkusyksyn aikana työikäisiä aikuisia, joita yhdistää työskentely Turussa telakalla rakenteilla olevassa laivassa. Näitä potilaita on ollut yhteensä noin 20.

Yrityssaneerausten määrä väheni 14,4 prosenttia alkuvuonna

Vireille pannut yrityssaneeraukset tammi–syyskuussa 2010–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–syyskuussa pantiin vireille 261 yrityssaneerausta, mikä on 44 yrityssaneerausta (14,4 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilökunnan määrä yrityssaneeraukseen haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 2 204, mikä on 896 henkilöä (28,9 prosenttia) vähemmän kuin edellisvuonna.

Turkulaisille esitellään tulevaisuuden kansantanssi

Turussa järjestetään syyslomaviikolla kaksi kansainvälisen tason suurtapahtumaa, kun New Performance Turku Festival sekä tanssin ammattilaistapahtuma Stretch esitysohjelmistoineen valtaavat kaupungin monipuolisella ohjelmistollaan.

Uudet taivaalliset teesit

Maanantai oli kova päivä turkulaisessa päätöksenteossa. Valtuusto päätti äänin 50–15, että Turkua johtaa jatkossa pormestari. Seminaarissa esiteltiin kaupunginjohtajan talousarvioesitys sekä lähes 60 miljoonan euron säästöpaketti, joka kestää vuoteen 2023.

Sinkkutalouksista siirrytään jakamistalouteen

Yksin eläviä on suomalaisista jo varsin vaikuttava määrä, noin puolet väestöstä. Yksin elävät asuvat yksinään yksiöissään, mutta pinnalle on tulossa oman vapauden ohelle eräänlainen jakamistalous, yhteisöllisyys. Tämä voi olla konkreettista, kuten taloyhtiö -yhteisöllisyyttä.

Ulkomailla opiskeleva, muista lähettää todistukset

Jos suoritat opintosi kokonaan ulkomailla, sinun täytyy toimittaa Kelaan oppilaitoksen antama läsnäolotodistus ja todistus edellisen vuoden opintosuorituksista.

Palkansaajien ansiotasoindeksi nousi 2,4 prosenttia

Ansiotasoindeksi ja reaaliansiot 2000/1–2019/3, vuosimuutosprosentti.

Palkansaajien nimellisansiot nousivat Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan heinä–syyskuussa 2,4 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Reaaliansiot nousivat 1,4 prosenttia edellisen vuoden kolmanteen neljännekseen verrattuna, koska ansiotason nousu oli nopeampaa kuin kuluttajahintojen nousu.

Painehaavat lisäävät potilaskuolleisuutta

Suomessa arvioidaan esiintyvän vuosittain 55 000–80 000 painehaavaa. Suurimmat riskiryhmät ovat pitkään vuoteessa hoidettavana olevat potilaat, kuten pitkäaikaishoidon potilaat sekä akuutisti sairastuneet vuodeosastojen potilaat. Heistä noin joka kymmenes saa yhden tai useamman painehaavan.

Mikrobilääkkeiden kulutus tuotantoeläimille Suomessa vähäistä

Euroopan lääkevirasto EMA on julkaissut yhdeksännen raportin tuotantoeläinten mikrobilääkkeiden kulutuksesta Euroopassa ( ESVAC-raportti ). Raportissa on mukana 31 maan tiedot. Tulokset ilmoitetaan mikrobilääkkeen myyntinä tuotantoeläinten määrään suhteutettuna.

Palveluiden liikevaihto ja tuotanto kasvoivat elokuussa

Palveluiden työpäiväkorjatun liikevaihdon ja volyymin vuosimuutos, %.

Palvelualojen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi elokuussa 4,5 prosenttia vuoden 2018 elokuusta. Palvelutuotanto eli volyymi, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi samaan aikaan 3,1 prosenttia. Kuluvan vuoden heinäkuussa liikevaihto oli 5,9 prosentin kasvussa volyymin asettuessa tuolloin 4,6 prosentin nousuun vuodentakaisesta. Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Eläketukea haki yli 3 000 henkilöä

Ikääntyneille pitkäaikaistyöttömille tarkoitettu eläketuki laajeni lokakuun alussa koskemaan ennen 1.9.1958 syntyneitä. Kela lähetti elokuussa hakemuslomakkeen ja eläketuesta kertovan kirjeen niille henkilöille, joille Kelan tietojen mukaan tulisi oikeus eläketukeen 1. lokakuuta alkaen. Kirje lähetettiin noin 3 350 henkilölle. Eläketukea on hakenut 3 073 henkilöä. Uusien edellytysten mukaiset ensimmäiset eläketuet maksettiin 4. lokakuuta.

Muikku ja kuha sisävesien arvokkaimmat saalislajit

Muikku on edelleen sisävesien tärkein saaliskala sekä määrältään että arvoltaan.

Kaupalliset kalastajat saivat viime vuonna saaliiksi sisävesiltä 5,2 miljoonaa kiloa kalaa. Vuonna 2017 saalis oli 6,5 miljoonaa kiloa. Saaliin pieneneminen johtui pääosin nuotalla pyydetyn muikun määrän vähenemisestä. Rapusaalis oli jonkin verran alle 600 000 rapua, mistä lähes kaikki oli täplärapua. Saaliin arvo oli 14,7 miljoonaa euroa, mikä oli lähes sama kuin edellisenä vuonna.

Sisäministeriö haluaa vahvistaa sopimuspalokuntien toimintaedellytyksiä yhteistyön keinoin

Sisäministeriö haluaa vahvistaa sopimuspalokuntien toimintaedellytyksiä yhteistyön keinoin. Tavoitetta tukemaan on asetettu sopimuspalokuntatoiminnan kansallinen yhteistoimintaryhmä. Ryhmän tehtävänä on yhtenäistää lainsäädännön ja valtakunnallisten sopimusten tulkintoja sekä valmistella toimintaohjelma sopimuspalokuntatoiminnan kehittämiseksi.

Yrittäjägallup: Ongelma yritysten välisistä ylipitkistä maksuajoista laajenee

Suuret yritykset maksavat laskunsa pienille yrityksille entistä hitaammin. Ongelma näyttää laajenevan entistä pienempiin yrityksiin. Myös se yleistyy, että pitkästä maksuajasta ei sovita, vaikka laki niin määrää. Tiedot käyvät ilmi Yrittäjägallupista.

Kunnille ja kuntayhtymille tarjolla 70 miljoonaa euroa tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskuksen kehittämiseen

Rinteen hallitus ilmoittaa sote-uudistuksen tavoitteiksi perustason palvelujen vahvistamisen. Painopistettä siirretään ehkäisevään työhön. Tavoitteena on varmistaa, että palvelut vastaavat ihmisten tarpeisiin ja ongelmiin voidaan puuttua ajoissa.

Urheilu

Kaksi TPS:n Liiga-ottelua vapaassa katselussa viikonloppuna

TPS:n perjantain ja lauantain Liiga-pelit ovat vapaassa katselussa.

Telia tarjoaa kaikki viikonlopun Liiga-pelit Televisioviikon kunniaksi ilmaiseksi. Tarjolla on muun muassa TPS ottelu Vaasassa Sportia vastaan perjantaina 18. lokakuuta kello 18.15 alkaen sekä lauantain kotiottelu Pelicansia vastaan alkaen kello 18.15.

Jälkipeli: Suomen jalkapallomaajoukkueen kannattajat ovat yhtä isoa perhettä

Kotijoukkueen voitto kruunaan kannattajienkin illan.

Tiistai-iltaisen Armenia-ottelun alkuun oli vielä useampi tunti, mutta turkulaisen Bar Innon sisätilat täyttyivät jo innokkaista Huuhkajien kannattajista. Suomen Maajoukkueen Kannattajat (SMJK) on yhdistys, joka on ollut jo vuosien ajan kotimaisen kannatuskulttuurin soihdunkantaja. Suomi ei ehkä olekaan enää maailman hiljaisin urheilukansa.

Otteluanalyysi: Komealla voitolla kohti EM-lopputurnausta

Suomi juhli Fredrik Jensenin avausosumaa, joka jäi voittomaaliksi.

Jo niin lähellä, mutta vielä niin kaukana. Näin voisi kuvailla Suomen jalkapallomaajoukkueen mahdollisuuksia saavuttaa historiallinen paikka EM-lopputurnauksessa. Olympialaisissa Suomi on pelannut pari kertaa, mutta ei EM- tai MM-turnauksessa. Lähellä ollaan, sillä vakuuttava voitto 3-0 (1-0) Armeniasta jätti vierailijat jo viiden pisteen päähän Suomesta.

Vili-Jesper Koivula Tuton vahvuuteen

Vili-Jesper Koivula.

Jääkiekon Mestiksen Tuto Hockey on vahvistanut hyökkäystään Vili-Jesper Koivulalla . Koivula tulee Tutoon KooVeesta, jossa hän teki viime kaudella 24 Mestis-maalia.

Veikkausliigan huipennus näkyy Turussa pitkin viikkoa

Interin ja KuPS:n välinen mestaruuskamppailu ensi lauantaina Kupittaalla on lähes loppuunmyyty.

Inter taistelee Veikkausliigan mestaruudesta lauantaina 19. lokakuuta. Joukkue kohtaa kotikentällään Veritas-stadionilla Kupittaalla KuPS:n. Turussa mestaruutta on saatu odottaa, sillä viimeksi kultamitalit laitettiin turkulaisten kaulaan vuonna 2008 Interin voittaessa Veikkausliigan.

Lukas Hradecky ei hätkähdä ennakkosuosikin viittaa

Lukas Hradecky ja muu Suomen joukkue olivat luottavaisia ja hyväntuulisia Armenia-ottelun aattona.

Ennen tiistain EM-karsintaottelua Suomi on kohdannut Armenian viisi kertaa. Saldona on neljä voittoa ja yksi tasapeli. Maaliero Suomelle on maukas 8–1. Historiankin valossa on selvää, että kotiottelusta Huuhkajille on budjetoitu kolme pistettä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.