Otteluanalyysi: VPS haki arvokkaan pisteen Kupittaalta

Petri Vuorinen ja Jose Riveiro. Petri Vuorinen ja Jose Riveiro. Kuva: Lasse Virtanen

Tiedossa oli, ettei VPS ole mikään heittopussi, vaikkei se ole kyennyt voittamaan vielä peliäkään jalkapalloilun Veikkausliigassa. Inter ei hallitsi avausjaksoa mielin määrin, mutta kykeni maalintekoon vain kerran. Toiselle jaksolle juoksi piristynyt VPS, joka otti pelin haltuunsa pitkiksi toveiksi. Kaksijakoinen ottelu päättyi 1-1 (1-0), vaikka molemmilla joukkueilla oli mahdollisuus iskeä voittomaali.

Tasapeli pudotti Interin neljänneksi, mutta eroa kärkeen on vain kaksi pistettä. VPS osoitti, ettei se ole huono joukkue, mutta se tarvitsee voittoja. Vaasalaiset ovat karsijan paikalla, suoraan säilymiseen on eroa jo seitsemän pistettä.

Maalit: 25. Timo Furuholm (Mika Ojala) 1-0, 51. Samu Alanko (Alain Ebwelle) 1-1.

Yleisöä: 3 227.

Kentän kunkku: Viihdyttävässä ja tilannerikkaassa pelissä ei ollut hallitsevaa pelaajahahmoa. Mikko Kuningas heiluttaa tahtipuikkoa hyvin Interin keskikentällä ja rytmittää peliä. VPS:n Samu Alanko oli vaikeasti pideltävä laidallaan ja onnistui tekemään tärkeän tasoituksen.

Illan erikoisuus: VPS ei ole voittanut vielä peliäkään liigassa, mutta nähdyn kaltaisella esityksellä voittojakin kyllä tulee. Tuleeko niitä riittävästi? Tasaiset pelit olisi kyettävä kääntämään voitoiksi. Mieluummin heti eikä kohta.

Matsin surkeinta: VPS:n Jerry Voutilainen otti pelin lopussa toisen keltaisen kortin ja lensi kentältä. Se heikensi ratkaisevasti VPS:n mahdollisuuksia ryöstää koko pistepotti. Oliko tuomio oikeutettu tai teko välttämätön? Sillä ei ole merkitystä. Vaikutuksella on.

Tuhlaajapoika: VPS:n Steven Morrissey teki tuhoisaa jälkeä, kun hän tuli liigaan, mutta ruuti on nyt märkää. Ensimmäisellä jaksolla Henrik Moisander torjui Morrisseyn puskun, pelin lopussa laukaukset painuivat yli tai ohi.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riitti, eikä kukaan päässyt helpolla. Inter laukaisi kymmenen kertaa, joista neljä kohti maalia, VPS seitsemän kertaa, kahdesti maalia kohti.

Mitä sanottiin?:

Jose Riveiro, Inter: Sekalaiset tunnelmat. Voi sanoa, että olisimme ansainneet kolme pistettä. Mutta en tiedä oikeastaan menetimmekö kaksi pistettä vai voitimmeko yhden pisteen. Katsojien kannalta peli oli hyvä. Molemmat hakivat kolme pistettä. Yritimme ja loimme tilanteita, vaikka päivä ei ollut paras. Pelissä olisi pitänyt olla pausseja, jossa olisimme voineet hiukan levätä.

Petri Vuorinen, VPS: Alku oli tosi vaikea. Inter vyörytti hyökkäyksiä hyvällä pelillä, tuli laitojen kautta. Meillä oli vaikeuksia. Tokalla saatiin painetta Interin päätyyn ja pitempiä hyökkäyksiä. Jaksettiin hyvin painaa loppuun saakka. Olen tyytyväinen siihen asenteeseen, joka joukkueella on tällä hetkellä. Olemme tukalassa tilanteessa, mutta se ei näkynyt puristamisena pelissä. Pitää olla tyytyväinen yhteen pisteeseen. Inter on vahva joukkue.

Analyysi: Ensimmäisellä jaksolla kentällä oli vain yksi joukkue, Inter. Se prässäsi ahnaasti ylhäältä, eikä VPS:lle jäänyt tilaa eikä aikaa hyökätä. Interin lähes jokainen hyökkäys päättyi sen sijaan maalintekoyritykseen. Maali syntyi näyttävän syöttöyhdistelmän päätteeksi. Filip Valencic vapautti Luciano Balbon laitaan. Mika Ojala sai kosketuksen Balbon keskitykseen ja takana tullut Timo Furuholm niittasi pallon verkkoon.

Maalitilanteita oli muitakin. Ojala iski vaparista pallon tolppaan. Mutta Inter ei tappanut peliä, kun sillä oli ote. Alkupelissä VPS:aa vietiin kuin pässiä teuraalle. Armoniskua vain odoteltiin. Kun sitä ei tullut, niin tauolta kentälle juoksi toisenlainen VPS. Aggressiivinen ja suoraviivainen VPS, joka tasoitti pelin heti. Samu Alanko käänsi Alain Ebwellen keskityksen verkkoon.

VPS eteni suoraan pystyyn ja kykeni ohittamaan Interin prässin, mutta toisaalta se teki myös pitkiä hyökkäyksiä ja piti palloa hallussaan. Inter ei edelleenkään ollut aseeton, vaan pystyi luomaan maalintekotilaisuuksia mutta ei enää maaleja.

VPS:n ase oli Alanko, joka luikerteli laidaltaan toppari Daan Klinkenbergin ja wingback Balbon väliin, jossa oli aina tilaa. Klinkenbergin ja Balbon yhteistyö pätki myös ylöspäin. Syötöt lipsuivat yli sivurajan.

Interin peli rullaa mallikkaasti. Tilanteita luodaan. Vain teho puuttui. Toisen jakson alussa Inter joutui yllätetyksi. VPS horjutti sitä ja otti otteen. VPS:n valmentaja Petri Vuorinen arvioi, että muutos syntyi korvien välissä. Varmaan sielläkin, mutta jotakin muutakin muutettiin. Oli se mitä tahansa, se puri.

Interillä ei ole hätää, jos se jatkaa nähtyyn malliin. Tärkeintä on luoda tilanteita ja rytmittää peliä. Interin valmentaja Jose Riveiro arvioi, että vaihteita oli liian vähän. Hyökättiin liian pystyyn ja yhdellä nopeudella. Hän kaipasi enemmän pitkiä hyökkäyksiä. Se olisi viisasta kokonaisuuden kannalta. Joukkue kestää pelin taakkaa paremmin, eikä kenttätasapaino horju liiaksi. Pallon alla täytyy olla riittävästi väkeä, eikä puolustuksen taakse saa jäädä liikaa tilaa.

Inter: Henrik Moisander; Daan Klinkenberg, Juuso Hämäläinen, Miro Tenho; Luciano Balbi (74. Daniel Kamy), Aleksi Paananen, Mikko Kuningas, Niko Markkula; Mika Ojala (72. Niilo Mäenpää), Timo Furuholm, Filip Valencic.

VPS: Martin Kompalla; Hindrek Ojamaa, Timi Lahti, Eero-Matti Auvinen, Martti Haukioja; Alain Ebdelle, Jerry Voutilainen, Jonas Häkkinen (69. Aatu Laatikainen), Juho Lähde (82. Momodou Sarr), Samu Alanko (76. Kostas); Steven Morrissey.

Erotuomari: Ville Nevalainen.

Varoitukset: Furuholm ja Kuningas, Inter. Alanko, Voutilainen, Haukioja ja Ebwelle, VPS.

Ulosajo: Voutilainen (87. toinen varoitus).

Lasse Virtanen

Postin työehtosopimuskiistassa ei sopua, uutta sovintoehdotusta ei jätetty

Postin työehtosopimuskiistan sovittelu on ohitse keskiviikolta. Valtakunnansovittelija ei jättänyt uutta sovintoehdotusta keskiviikkoiltana.

Avoin kirje Arkean hallitukselle ja kaupunginhallituksen konsernijaostolle

Kirjoittaja kysyy, ovatko Turun kaupunginhallituksen konsernijaosto ja Arkea Oy:n hallitus olleet päätöksiä uusiin sopimuksiin siirtymisestä tehdessään tietoisia siitä, ettei paikallinen sopiminen ole enää mahdollista?

Arkea Oy ja nyttemmin myös Passaa Palvelut Oy ovat siirtymässä muista maamme julkistaustaisista yhtiöistä poiketen MaRan ja KiTan työehtosopimuksiin. Nämä ovat nyt sovellettavaa Avaintaa heikompia sopimuksia ja alentavat pienipalkkaisten ihmisten ansioita.

Luento sota-ajan puhdetöistä Nautelankosken museossa

Koriste- ja muistoesineet olivat yleisiä puhdetöitä sodanjohdon vastustuksesta huolimatta. Ne oli usein tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön. Pahkasta valmistetun käsipeilin varteen on kaiverrettu ”Sirkka”.

Nautelankosken museossa Liedon asemanseudulla on keskiviikkona 27. marraskuuta kello 18 kaikille avoin luento Sota-ajan puhdetöistä. Luennolla konfliktiarkeologi, FM Riku Kauhanen kertoo sanoin ja kuvin puhdetöiden tekemisestä sota-aikana, puhdetöiden tekijöistä ja käytetyistä materiaaleista sekä puhdetöinä valmistetuista esineistä. Luento järjestetään Lieto-opiston ja Liedon museon yhteistyönä.

Valtakunnallinen tapahtumapäivä Teknologiatiistai nostaa ammatillisen koulutuksen esiin yli 50 paikkakunnalla

Teknologiatiistai on ammattioppilaitosten ja teknologiayritysten yhteinen tapahtumapäivä. Ympäri Suomen järjestettävissä tapahtumissa nuoret, opettajat ja vanhemmat tutustuvat kone- ja tuotantotekniikan koulutuksen ja teknologiayritysten tarjoamiin mahdollisuuksiin tulevaisuuden ammattiosaajille.

Laajennuksia televisio-ohjelmien tekstitysvelvoitteeseen

Liikenne- ja viestintäministeriö on 20. marraskuuta lähettänyt luonnoksen sähköisen viestinnän palvelulaista lausunnoille. Lakiuudistuksen tavoitteena on muun muassa edistää laajakaistaverkkojen ja viestintäpalvelujen saatavuutta sekä palvelujen esteettömyyttä ja kuluttajan oikeuksia.

Kalan kokonaiskulutus pieneni

Ulkomaisista kaloista eniten kului kasvatettua lohta, jota suomalainen söi 3,5 kiloa.

Suomalaiset kuluttivat vuonna 2018 asukasta kohti kotimaista kalaa vajaa neljä kiloa fileepainoksi laskettuna. Tuontikalaa käytettiin hieman yli yhdeksän kiloa. Kalan kokonaiskulutus pieneni edellisvuodesta kuusi ja puoli prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastosta.

Työllisyyden kuntakokeiluun 30 hakemusta

Työllisyyden kuntakokeiluihin tuli määräajassa 30 hakemusta. Ministeriö vahvistaa kokeilukunnat joulukuussa. Kokeilut käynnistyvät keväällä 2020, kun eduskunta on hyväksynyt valmisteilla olevan kokeilulain.

Hepokullan K-market ryöstettiin – tunnistatko ryöstäjän?

Ryöstäjä uhkasi puukolla.

Lounais-Suomen poliisilaitos pyytää havaintoja ja vihjeitä Turussa Hepokullan K-marketissa tapahtuneesta ryöstöstä. Varkkavuorenkadulla sijaitseva kauppa ryöstettiin keskiviikkona heti aamuseitsemän jälkeen.

Suomen futsalmaajoukkue isännöi Pohjoismaiden mestaruusturnausta Kupittaalla

Futsalin Pohjoismaiden mestaruusturnaus eli Nordic Cup kisataan marraskuun lopussa Suomen isännöimänä Turussa. Kupittaan palloiluhallissa pelattavaan futsaljuhlaan osallistuu Suomen lisäksi Ruotsi, Norja, Tanska ja Grönlanti. Nordic Cupista on muodostunut perinne.

Perjantaina otetaan jälleen lapset mukaan töihin

Elina Pekkarinen.

Lapsen oikeuksien viikko huipentuu valtakunnalliseen Lapsi mukaan töihin -päivään jo neljättä kertaa. Yli 800 työpaikkaa avaa ovensa työntekijöidensä lapsille perjantaina 22. marraskuuta. Päivän suosio ja tunnettuus on kasvanut vuosi vuodelta.

Miten EU panostaa eriarvoisuuden vähentämiseen ja alueen kehittämiseen?

Varsinais-Suomen liitto ja Europe Direct Varsinais-Suomi järjestävät marraskuun lopussa kaksi avointa EU alueellani -yleisöluentoa, joiden tarkoituksena on välittää kansalaisille perustietoa EU:n toiminnasta ja EU-rahoituksen peruskäsitteistä, kuten koheesiopolitiikasta ja rakennerahastoista.

Karjurock julkisti ensi kesän esiintyjiä – mukana Motörhead-kitaristin Phil Campbellin bändi

Karjurock on vakiinnuttanut asemansa maakunnan rock-festarien raskaammassa sarjassa.

Karjurock järjestetään ensi kesänä tuttuun tapaan Lokalahden Nopperlassa 16.-18. heinäkuuta. Maalaisfestareille on kiinnitetty muiden muassa Motörheadin kappaleita tulkitseva Phil Campbell and The Bastard Sons, joka on ainoa ryhmä maailmassa, jolla on oikeus käyttää Motörhead-statusta. Karjurockin päätöspäivää tähdittää legendaarinen Nazareth.

WAMissa tunnustellaan aikaa

Artturi Elovirta.

Wäinö Aaltosen museon (WAM) Hetki lyö -tapahtumassa tutustutaan perjantaina 22. marraskuuta kello 18–21 aikateemaiseen nykytaidenäyttelyyn Milloin on nyt? Noin puolen tunnin mittaisilla opastuksilla koetaan, miten aika venyy, tiivistyy, kerrostuu ja pysähtyy.

Tiekirkot pysyneet kesämatkailijoiden suosiossa, Turun tuomiokirkko yhä ykkönen

Tuomiokirkko on edelleen tiekirkkojen ykkönen.

Tiekirkot tarjosivat kesällä toisenlaisen taukopaikan lähes 350 000 kävijälle. Tiekirkko tarjoaa mahdollisuuden kuulla paikallisista perinteistä ja historiasta sekä arkkitehtuurista ja taiteesta.

JHL jätti poliisille tutkintapyynnön Arkeasta, syyttää yhteistoimintalain rikkomisesta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on jättänyt keskiviikkona 20. marraskuuta poliisille tutkintapyynnön siitä, onko Arkea rikkonut yhteistoimintalakia päättäessään työnantajaliiton vaihtamisesta. Päätöksen vaihtamisesta yhtiö teki 27. syyskuuta, mutta asiaa koskeneet yhteistoimintaneuvottelut käynnistettiin vasta päätöksen jälkeen 30. syyskuuta.

TARMO-terveyspeli valtakunnalliseksi terveystiedon opetusmenetelmäksi

NIKO – Terveydenedistäminen nuorten arjessa -projektin yhtenä konkreettisena tuotoksena laadittiin terveydenedistämisen lautapeli yläkouluikäisille nuorille. Peli on tarkoitus jakaa maksutta yläkoulujen terveystiedon opetuksen materiaaliksi valtakunnallisesti marraskuusta alkaen.

Sairauskuluvakuutusten vertailu vaikeaa

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE teki vertailun Suomessa tarjolla olevista aikuisten sairauskuluvakuutuksista. Tuotteiden keskinäinen vertailu on vaikeaa, sillä markkinoille on viime vuosien aikana tullut uuden tyyppisiä vakuutuksia ja tuotteiden erot ovat kasvaneet entisestään. Uusi vertailu kokoaa sairauskuluvakuutuksen valinnassa huomioitavat keskeiset asiat yhteen ja helpottaa vakuutuksen valintaa.

Hirvensalossa kaadetaan huonokuntoisia puita

Huonokuntoisiksi havaittuja puita kaadetaan Hirvensalon Airopuistossa. Puut kasvavat puistossa Honkaistenrannantien reunassa. Puita aletaan kaataa torstaiaamuna 21. marraskuuta.

Urheilu

Suomen futsalmaajoukkue isännöi Pohjoismaiden mestaruusturnausta Kupittaalla

Futsalin Pohjoismaiden mestaruusturnaus eli Nordic Cup kisataan marraskuun lopussa Suomen isännöimänä Turussa. Kupittaan palloiluhallissa pelattavaan futsaljuhlaan osallistuu Suomen lisäksi Ruotsi, Norja, Tanska ja Grönlanti. Nordic Cupista on muodostunut perinne.

Jälkipeli: FC Interin Niko Markkula jättää Turun haikeana

FC Interin Niko Markkulan jalkapallouraan mahtuu synkkiä ja iloisia hetkiä. Vasemmassa kuvassa eletään aikoja, kun Niko ei päässyt yli vuoteen pelaamaan mystisen jalkavamman takia. Oikeanpuoleisessa kuvassa Markkula ottaa lämpöä syksyn maaottelutapahtumassa. Nyt Markkulan ura jatkuu muualla kuin Turussa.

– En tiedä, mistä ne huhut ovat lähteneet liikkeelle. En ole allekirjoittanut uutta sopimusta, kommentoi Niko Markkula uutista, jonka mukaan hän edustaisi ensi kaudella Seinäjoen Jalkapallokerhoa.

Näkökulma: Suomi on kisoissa, pelaajat eivät

Lukas Hradecký voinee olla varma pelipaikastaan ensi kesän EM-kisajoukkueessa.

Kreikka-ottelunkin jälkeen se on totta. Uni ei olekaan loppunut, vaikka tappio tuli. Suomi pelaa ensi kesänä jalkapallon EM-kisoissa. Mutta, hieman kärjistäen, yksikään pelaaja ei voi olla varma pelipaikastaan Huuhkajissa.

Marko Virtanen valmentaa ensi kaudella Lukon A-junnuja

Marko Virtanen (toinen vasemmalta takarivissä) siirtyy ensi kaudeksi Rauman Lukkoon.

Pekka Virta jatkaa Lukon päävalmentajana ensi kaudella 2020–21, mutta TPS:n nykyinen luotsi Marko Virtanen siirtyy A-junioreiden valmennuksen kautta liigajoukkueen päävalmentajaksi kausiksi 2021-23

U15-maajoukkue aloittaa Portugalissa

Suomen poikien alle 15-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue aloittaa kansainväliset turnaukset jo tänä syksynä. Maajoukkue matkustaa Portugaliin UEFA Development -turnaukseen. Turnauksessa Suomi kohtaa Espanjan, Portugalin ja Italian.

Jälkipeli: Valmentaja Suhonen tietää, miltä potkujen saaminen tuntuu

Heikki Suhonen on mustavalkoisista mustavalkoisin, seuralegenda. Silti valmentaja Suhonen sai aikoinaan potkut, koska ei ollut riittävän TPS-henkinen.

Tekstiviestillä. Puhelinsoitolla. Sähköpostilla. Tai reilusti kasvotusten kertomalla. Kaikki mahdollisia tapoja on käytetty, kun on päätetty antaa valmentajalle potkut. Osa on onnistuneita, osa enemmän tai vähemmän tökeröitä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.