Kun kerran kuussa ahdistaa – PMS häiritsee monien naisten elämää

Jopa kymmenen prosenttia naisista kärsii vakavista PMS-oireista. Jopa kymmenen prosenttia naisista kärsii vakavista PMS-oireista. Kuva: Marjan Apostolovic

PMS-oireet ovat ilmiö, joka löytää tiensä ajoittain jokaisen huulille ja josta liikkuu myös paljon vääriä uskomuksia. Mutta mitä PMS oikeasti tarkoittaa ja miten oireita voidaan hoitaa?

– PMS eli premenstruaalioireyhtymä koskettaa lähes kaikkia hedelmällisessä iässä olevia naisia, joilla on toimivat munasarjat. Oireet ilmenevät tyypillisesti noin viikkoa ennen kuukautisten alkua ja ne ovat useimmiten psyykkisiä, kuten ärtyneisyyttä, masennusta ja keskittymisvaikeuksia. Myös fyysisiä oireita kuten turvotusta ja päänsärkyä voi esiintyä, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Anna-Kaisa Poranen.

Keskushermoston välittäjäaineilla kuten serotoniinilla arvellaan olevan osuutta oireyhtymän synnyssä. Lääketiedekään ei kuitenkaan tunne PMS:n perimmäistä syytä. Mysteeri on myös se, miksi jotkut naiset kärsivät oireista säännöllisesti, kun taas toiset eivät huomaa niitä juuri lainkaan.

Oireita esiintyy eniten Porasen mukaan yli 30-vuotiailla naisilla. Oireiden esiintyvyys ja rajuus kohdistuvat muutoin satunnaisesti naisiin eikä esimerkiksi koetulla raskaudella ole vaikutusta asiaan. Vaikeista PMS-oireista kärsii noin 4–10 prosenttia naisista. Oireet loppuvat vaihdevuosien alettua.

– Naisia mietityttää PMS-oireissa eniten, miten niiden kanssa pärjää esimerkiksi töissä ja miten ne vaikuttavat työntekoon. Omalle puolisolle on helpompi kertoa oireista, mutta työyhteisössä se saattaa olla vaikeampaa.

Turun Gynekologikeskuksessa ja Felicitas Mehiläisessä työskentelevä Poranen on toiminut alalla yli kaksikymmentä vuotta ja havainnut avoimuuden niin kuukautisia kuin PMS:ää kohtaan lisääntyneen. Yhdeksi syyksi tähän hän arvioi gynekologikunnan naisistumisen vuosien saatossa.

Poranen korostaa PMS-oireiden tunnistamisen tärkeyttä ja oikeanlaista hoitoa. Oireiden erottamista muusta ahdistuksesta helpottaa oirepäiväkirjan pitäminen. Sellaista myös lääkäri ohjeistaa täyttämään ennen mahdollisen lääkityksen aloittamista. Oirepäiväkirjan avulla voidaan kartoittaa missä vaiheessa kuukautiskiertoa oireet ilmenevät.

PMS-oireita voidaan Porasen mukaan yrittää ehkäistä ja lievittää erilaisin keinoin. Mikään keinoista ei kuitenkaan välttämättä tuo helpotusta ja niiden vaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä.

– Joitakin naisia auttaa reipas liikunta, toisia taas vaikkapa alkoholin ja kahvin juomisen välttäminen. Myös terveydentilaan liittyvät perusasiat kuten riittävä uni ja terveellinen ravinto saattavat lievittää oireita.

Poranen kertoo lääkkeellistä hoitoa voitavan kokeilla, jos muut keinot eivät tuo helpotusta ja oireet ovat rajuja. Hoitomuotoina voidaan käyttää muun muassa e-pillereitä tai hormonikierukkaa, joiden tarkoituksena on estää ovulaatio eli munasolun irtoaminen. Myös mielialalääkkeistä saattaa olla apua.

– Kannustan naisia kertomaan avoimesti gynekologilleen elämää häiritsevistä PMS-oireista. Miesten on sen sijaan hyvä muistaa, että vitsailun sijaan oireista kärsivä nainen kaipaa ymmärrystä.

Tiina Pitkänen

Kysely: Suomalaisten joulubudjetti viime vuotta pienempi

Suomalaisten arvio joulubudjetista on viime vuotta pienempi. Suurin osa ei säästänyt veronpalautuksia joulua varten. Veronpalautusten maksupäivän siirto vaikuttaa joulukauppaan.

Väitös: Ammattiylpeys ja yhteishenki laivanrakentajien voimavaroja

Mikko Aho.

Raumalaiset laivanrakentajat tuntevat suurta ylpeyttä ammattitaidostaan ja rakentamistaan laivoista, joita pitävät yhteisinä saavutuksinaan. Se lujittaa heidän voimakasta yhteenkuuluvuuden tunnettaan. Tämän osoittaa Mikko Aho Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan, joka perustuu laivanrakentajien itse tuottamaan muistitietoaineistoon. Väitöstutkimus arvioi myös yhteisöjen sekä museoiden ja muiden muistiorganisaatioiden yhteistyön mahdollisuuksia kulttuuriperintöprosesseissa.

Ohjeistukset verkkoneutraaliudesta ja oikeudesta tulla unohdetuksi Euroopan tietosuojaneuvoston käsittelyssä

ETA-maiden tietosuojaviranomaiset ja Euroopan tietosuojavaltuutettu kokoontuivat 2.–3. joulukuuta Euroopan tietosuojaneuvoston 16. täysistuntoon. Istunnossa aiheina olivat käytännesääntöjen valvontaelinten akkreditointivaatimukset sekä ohjeistukset verkkoneutraaliudesta ja oikeudesta tulla unohdetuksi hakukoneisiin liittyvissä tapauksissa.

Akademiska Orkestern konsertoi Turun tuomiokirkossa

Akademiska Orkestern vid Åbo Akademi.

Turun tuomiokirkossa sunnuntaina 8. joulukuuta kello 18.30 alkavassa Akademiska Orkesternin konsertissa kuullaan suomalaista musiikkia. Konsertin aloittaa Maamme -laulun säveltäjän ja Suomen taidemusiikin isäksi kutsutun Fredrik Paciuksen harvoin kokonaisena kuultu viulukonsertto, joka on hänen ainoa laajempi orkesteriteoksensa.

Sään ääri-ilmiöt haastavat raakaveden laadun ja vedentuotannon jatkuvuuden

Ilmaston muuttumisen takia sään ääri-ilmiöt yleistyvät ja aiheuttavat riskejä vesihuollolle. Esimerkiksi pitkät sateiset jaksot ja rankkasateet voivat huonontaa veden laatua.

Mies kuin pulkannaru

Ulkonäköpaineista puhutaan nykyään paljon, mikä on hyvä asia. Ilahduttavan monessa yhteydessä puhutaan kehopositiivisuudesta ja muusta asiaan liittyvästä. Tytöille ja naisille kerrotaan monin tavoin, että he ovat saavat olla juuri sellaisia kuin ovat ja he ovat hyviä niin. Se on oikein. Vaikka asenteet muuttuvat hitaasti, ovat ne vähitellen tältä osin muuttumassa parempaan suuntaan.

Rumpali Terkel Nørgaard ja trumpetistitähti Ralph Alessi lauantaina Logomossa

Tanskalaisrumpali Terkel Nørgaard Turussa lauantaina.

Flame Jazzin vieraaksi saapuu lauantaina 7. joulukuuta kello 19 Logomon Move-saliin tulikuuma kansainvälinen kokoonpano. Tanskalaisrumpali Terkel Nørgaard on koonnut ympärilleen vivahteikkaan yhtyeen, jonka kruunaa amerikkalaistrumpetisti Ralph Alessi .

Saara-Sofia Sirén kehitysteemaisessa puvussa Linnan juhliin

Kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok.) juhlii tänä vuonna itsenäisyyspäivän vastaanotolla puvussa, jossa on afrikkalaisvaikutteita. Sirén kertoo saaneensa puvun kankaan lahjaksi Mosambikin parlamentin puhemieheltä.

Sofia Virran puvun selässä tarina, korvakorut äidinmaidosta

Sofia Virta.

Ensimmäisen kauden vihreä kansanedustaja Sofia Virta , 29, haluaa tuoda esille Linnan juhlien asussaan hänelle kaksi tärkeintä viestiä, jotka ovat mielenterveys ja lasten ääni. Kaarinalaisen Virran asukokonaisuus meikkeineen on pienyrittäjien tuotosta.

Kohdun lihaskasvainten ja endometrioosin taustalta paljastui yhteisiä geenejä

Naisten kahden yleisimmän synnytinelinsairauden, kohdun lihaskasvainten eli myoomien ja endometrioosin, taustalla vaikuttaa yhteisiä geenejä. Arvostetussa Nature Communications -lehdessä julkaistu havainto vie alan perustutkimusta harppauksen eteenpäin ja voi avata täysin uusia mahdollisuuksia myös lääkehoitojen kehittämiseen.

Tanssikummi liikuttaa ikäihmisiä Naantalissa

Tanssikummitoiminta on Läntisen tanssin aluekeskuksen kehittämää ja koordinoimaa tanssitaidelähtöistä työskentelyä erilaisissa yhteisöissä, kuten hoivakodeissa.

Naantalin kaupungin Myllykiventien ryhmäkotien ja Katavakodin asukkailla sekä saariston kotihoidon asiakkailla on ollut tänä syksynä tanssitaidelähtöisiä kohtaamisia tanssikummin kanssa.

Ehdokkaat käyttivät kampanjointiin eduskuntavaaleissa 9,6 miljoonaa euroa

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on julkaissut vaalirahoituskertomuksen kevään 2019 eduskuntavaaleista. Kaikki eduskuntavaaleissa kansanedustajiksi tai varaedustajiksi valitut toimittivat tarkastusvirastolle vaaditun ilmoituksen vaalirahoituksestaan. Näitä ilmoitusvelvollisia oli yhteensä 277, ja heistä 92 täydensi tai korjasi ilmoitustaan tarkastusviraston pyynnöstä.

Marraskuussa ensirekisteröitiin 8 680 uutta henkilöautoa

Henkilöautojen ensirekisteröinnit.

Marraskuussa rekisteröitiin 13 756 uutta ajoneuvoa, joista autoja oli 10 037. Ensirekisteröinnit laskivat 2,3 prosenttia edellisvuoden vastaavaan kuukauteen verrattuna.

Tuomioistuinvirasto aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa

Uusi Tuomioistuinvirasto aloittaa toimintansa 1.1.2020. Virastolle siirtyy pääosa niistä keskushallintotehtävistä, joita tällä hetkellä hoidetaan oikeusministeriössä. Uudistuksen keskeisenä tavoitteena on lujittaa tuomioistuinten riippumattomuutta.

Lautakunta: Sepänkatu 2:ssa aloitettava välittömästi tehostettu ylläpitosiivous

Tilat voidaan asettaa käyttökieltoon, mikäli päätöksen määräyksiä ei noudateta tai mikäli tutkimuksissa tulee esille jotain, jonka perusteella asiaa tulee arvioida toisin.

Turun kaupungin ympäristöterveydelle on tehty toimenpidepyyntö, jossa vaaditaan Puolalan koulun väistötiloina osoitteessa Sepänkatu 2 sijaitsevien tilojen asettamista käyttökieltoon. Rakennus- ja lupalautakunta käsitteli toimenpidepyyntöä kokouksessaan torstaina.

Soihtukulkue vaikuttaa liikenteeseen itsenäisyyspäivänä

Itsenäisyyspäivän soihtukulkue etenee 6. joulukuuta kello 16 alkaen reitillä Tuomiokirkontori–Hämeenkatu–Uudenmaankatu–Uudenmaantie–Seppelkuja–Turun hautausmaa.

TS: Mies kuoli huoneistopalossa Kaarinassa

Vuonna 1960 syntynyt mies on Lounais-Suomen poliisin mukaan kuollut huoneistopalossa Kaarinassa, kertoo Turun Sanomat .

Kynttilät sankarien haudoille

Itsenäisyyden kynttilät syttyvät jälleen Turun jokaiselle sankarihaudalle aamulla 6. joulukuuta. Turun reserviupseerien järjestämä perinteinen itsenäisyyspäivän hartaus Sankariristillä alkaa kello 11 seppeleenlaskulla.

Urheilu

Jälkipeli: Ura Basketin Marius Van Andringan tarina ei ole ihan tavanomainen

Ura Basketin Marius Van Andringa (10) omistaa kahden maan passit. Mariuksen isä on ranskalainen ja äiti suomalainen.

Kuten nimestäkin jo olettaa saattaa, kyseessä ei ole ihan tavallisen suomalaisen koripalloilijan tarina. Kaarinan Ura Basketin Marius Van Andringa on pelaaja, jonka suonissa virtaa vahvasti gallialaista verta. Mariuksen isä on ranskalainen ja äiti suomalainen.

Jonni Peräaho jatkaa TPS:ssä, maalivahti Santeri Aaltonen siirtyy Turkuun Hakasta

Jonni Peräaho.

Veikkausliigakauteen valmistautuva TPS on solminut kauden 2020 kattavat sopimukset keskikenttäpelaaja Jonni Peräahon sekä maalivahti Santeri Aaltosen kanssa.

Uusi kultakategoria ei ole automaattinen rahasampo Paavo Nurmi Gamesille

Kiekkotähti Daniel Ståhl on saamassa entistä kovempaa urheilijaseuraa ensi kesän Paavo Nurmi Gamesiin.

Yleisurheiluväkeä on tänä syksynä puhututtanut Timanttiliigan lajikattauksen supistaminen. Maailmantähdistä päätöstä ovat kritisoineet muun muassa kiekonheittäjä Daniel Ståhl ja kolmiloikkaaja Christian Taylor .

Åboraakkeli: Riskin huima mahdollisuus

Roope Riski.

Veikkausliigan joukkueet kasaavat tahoillaan ensi kauden joukkueitaan. Turkulaisittain yksi kiinnostava siirto syntyi, kun TPS-taustaisen Roope Riskin sopimus HJK:n kanssa julkistettiin.

TPS:n naisten edustusjoukkue solmi viisi jatkosopimusta

Laura Kattelus.

TPS:n naisten edustusjoukkue on solminut viisi uutta jatkosopimusta liigakaudeksi 2020. TPS:ssä jatkavat viime kausien runkopelaajiin kuuluneet maalivahti Inkeri Niemi sekä kenttäpelaajat Laura Kattelus , Netta Laasio , Jenni Rannus , ja Saija Östlund . TPS:n uudeksi päävalmentajaksi palasi kahden kauden tauon jälkeen Sami Haltia , joka valmensi seuraa jo kausina 2014–17.

Näkökulma: Mikko Koivun ura on näyte työnteon merkityksestä

Minnesotan Mikko Koivu saavutti 200 NHL-maalin rajan menneellä viikolla.

Sunnuntai-iltana Minnesota Wildin ja Dallas Starsin välisessä ottelussa kirjoitettiin komeaa suomalaista ja turkulaista jääkiekkohistoriaa, kun Wildin kapteeni Mikko Koivu pelasi tuhannennen NHL-ottelunsa. Koivun suorituksesta tekee vielä astetta komeamman se fakta, että hän on edustanut koko NHL-uransa Wildia ja on myös Minnesotan varaama pelaaja vuodelta 2001.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.