Otteluanalyysi: TPS nappaa voittoja nihkeillä esityksillä

Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen. Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen.

Onkohan tämä mikään ongelma ollenkaan? Kerrotaan se silti. TPS nappaa voittoja ja pisteitä jalkapalloilun Ykkösessä, vaikka peliesitys ei ole järin häävi. Nyt uhriksi joutui AC Kajaani, jonka TPS päihitti kapteeni Sami Rähmösen rankkarimaalilla. TPS keikkuu sarjataulukon kärjessä.

Peli ei kuitenkaan näyttänyt hyvältä, eikä se herättänyt suurta luottamusta. Maalipaikkoja joukkue pystyy luomaa ja se puolustaa hyvin. Joukkueen pelimoraali on siinä mielessä korkea, että kaikkia pelaajia tuntuu tulos kiinnostavan.

Ykkösen taulukko näyttää jakavan joukkueet kahtia. Kärkipäässä TPS, Haka, AC Oulu ja Jaro menevät menojaan. Loput jäävät taistelemaan sarjapaikasta. TPS testataan kunnolla vasta, kun vastaan asettuu kärkikastin joukkue. Siihen asti on aikaa parantaa ja panna peli kuntoon. Parannusta esitykseen totisesti tarvitaan.

Maalit: 22. Sami Rähmönen rp. 1-0.

Yleisöä: 1 604.

Kentän kunkku: Peli oli varsin sekava soppa, eikä siinä ollut kunkkuja. Sankareita sentään voidaan nimetä. TPS:n maalivahti Anton Lepola pelasti paljon, kun hän torjui toisen jakson alussa Michel Ibiyomin läheltä tulleen laukauksen. Kärkimies sai pallon TPS-puolustaja Aldayr Hernandezin karmaisevasta harhasyötöstä.

Matsin surkeinta: AC Kajaanin toppari Pessanha loukkaantui vakavasti vaarattoman oloisessa tilanteessa lähellä päätyrajaa. Tilannetta läheltä seurannut kajaanilaisjoukkueen maalivahti Jonathan Jäntti kuvaili pelin jälkeen, että Pessanhan kenkä jäi kiinni nurmeen ja jalka vääntyi pahasti. Mies kannettiin paareilla kentältä ja vietiin ambulanssiin. AC Kajaanin valmentaja Ari Koski tiesi, että nilkka saatiin takaisin paikoillaan ennen sairaalareissua. Pitkä kuntoutus lienee edessä.

Tuhlaajapoika: TPS loi tilanteensa terävistä pystyynjuoksuista ja pystysyötöistä. Mika Ääritalo juoksi pelin alussa tämän tästä karkuun kajaanilaisten toppareilta. Ensimmäisessä läpiajossa hän ajautui ensin liian lähelle maalivahtia, sen jälkeen liian pieneen kulmaan, josta ampui yli maalin. Toinen läpiajo päättyi kamppiin ja rangaistuspotkuun, joka tuotti voittomaalin. Kolmannella kerralla "Ärtsi" ampui päin Jänttiä. Hyvää tekemistä, mutta tällä kertaa ilman tulosta.

Illan erikoisuus: AC Kajaani on varsinainen muukalaislegioona. Avauskokoonpanossa oli vain kaksi suomalaista: maalivahti Jäntti ja laitalinkki Oskari Rounaja. On brassia, meksikolaista, ghanalaista, venäläistä, nigerialaista. Nämä kansallisuudet rosterissa on ainakin. Joukkueessa on hyviä pelaajia mutta ei sitä joukkuetta, ainakaan toistaiseksi. Peli-identiteetistä on turha puhua vielä tässä vaiheessa kautta. Se voi vielä syntyä tai sitten ei.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Pelikieltoaan kärsivä toppari Rasmus Holma istui pressikatsomon edessä eikä katsomossa istuva pelaaja koskaan ei pääse helpolla. Muiden virheet näkyvät hyvin katsomoon ja jännitys on sietämättömämpää kuin kentällä, jossa voi vaikuttaa peliin. Katsomossa ei voi.

Mitä sanottiin?:

Tommi Pikkarainen, TPS: Ekalla puoliajalla oli sellaisia paikkoja, että niistä olisi voinut pistää pelin pakettiin. Siinä mielessä yhteneväinen peli muiden kanssa, että maalipaikkoja pystytään luomaan. Rauhallisuus pallollisesta pelaamisesta vielä vähän puuttuu. Puolustus pitää hyvin ja pisteitä on hyvä määrä kasassa. Ei kai tässä oikeasti saa ruttunaamalla olla, jos neljästä ensimmäistä pelistä saa kymmenen pistettä ja on sarjakärjessä. Pitää antaa kunniaa pelaajille. He painavat hommia tosissaan.

Ari Koski, AC Kajaani: Lähdettiin ihan hyvällä sykkeellä peliin. Hyvin pelattiin, ei se siitä jäänyt kiinni. Pienet virheet puolustuksessa (ratkaisivat). Aika tehottomia oltiin hyökkäyspäässä, vaikka hyville paikoille päästiin. Aivan s-tanan huono tuomari oli tänään, puolin ja toisin. Se vaikeutti meidän pelaamista, kun ei tiedä mitä saa tehdä ja mitä ei. Toivottavasti ei nähdä enää ikinä. Peli ei ratkennut siihen, vaan omiin virheisiin.

Analyysi: TPS on saanut aloittaa sarjan häntäpään valvojia vastaan ja on selvinnyt urakastaan kunnialla tai oikeastaan loistavasti. Pisteitä sataa, kärkipaikka on hallussa. Kaikki siis hyvin? No ei. Peli ei kulje kuin joillakin osa-alueilla. Pelinkääntäminen tuottaa nopeita hyökkäyksiä ja parhaiten tulosta. Ne johtavat maalitilanteisiin. Maalejakin syntyy. Puolustus pitää. Puolustus klaarasi erityisen hyvin erikoistilanteet ja keskityspallot. Niistä AC Kajaani ei saanut mitään aikaiseksi. Pelimoraali on hyvä ja nollapeli aina hyvä suoritus.

Murheitakin on. Pelinrakentelu ontuu. Syöttösarjoja ei synny, sillä pallo menetetään tai syötetään harhaan. Palloa lykätään turhan hanakasti joka tilanteessa pystyyn. Valmentaja Tommi Pikkarainen luonnehti pelaamista rauhattomaksi ja sitähän se on. Pikkaraisen mukaan tavoitteenakaan ei ole voittaa pallonhallinnan avulla. Mutta mutta. Pallonhallinta on myös puolustamista ja se on tapa kontrolloida peliä. Jos pelivälineen antaa aina heti naapurille, siitä seuraa kiire omassa päässä.

Esitys AC Kajaania vastaan muistutti TPV-peliä. Molemmista oli tuloksena voitto, mutta muuta muistettavaa ei kovin paljon jäänyt. Ensimmäisessä pelissä TPS sentään paransi esitystä toiselle jaksolle. Nyt kävi päinvastoin. Avauspuolikkaalla oli tilanteita, joista olisi pitänyt naulata toinenkin maali. Toinen puoliaika oli selvästi heikompi. Jostain syystä TPS luovutti kentän vastustajalle. AC Kajaani jätti miehitykseensä isoja reikiä, etenkin keskikentälle, mutta TPS ei osannut niihin iskeä. Olisi pitänyt pelata tyhjään tilaan, mutta heitettiin silti pitkään vastustajan toppareille. Miksi?

Asetelma on silti hyvä, ellei erinomainen. Tulokset ovat olleet hyviä, sarja-asema paras mahdollinen eli kärkitila. Enää pitäisi saada peli toiminaan. Välillä täytyy pystyä pelaamaan pitkä hyökkäys, jotta ei tarvitse koko ajan juosta omaa maalia kohti. Kontrollia täytyy parantaa.

Ääritalo näytti vaarallisuutensa pelin alussa. Tuloksena oli tällä kertaa vain rankkari, mutta sekin riitti. Adim Moundi keskialueen pohjalla puolustaa hyvin, mutta pallollisessa pelissä on paljon parannettavaa. Toppari Alday Hernandez on vahva kaksinkamppailuissa. Miinusta näytti pahasta harhasyötöstä, joka oli johtaa takaiskumaaliin.

TPS: Anton Lepola; Kristian Heinolainen, Aldayr Hernandez, Sami Rähmönen, Jonni Peräaho; Joakim Latonen (64. Albijon Mucazi), Alim Moundi, Mika Mäkitalo, Solomon Duah; Jani Virtanen (46. Eliecer Espinosa), Mika Ääritalo (81. Juho Salminen).

AC Kajaani: Jonathan Jäntti; Jurgen Castañeda, Pessanha Dos Santos (43. Tatu Hoffren), Giordano Müeller Piffero, Jordi Lahnalakso; Danila Yashchuk (71. Lawson Bekui), Brite Andoh, Fabricio Lusa, Oskari Rounaja (71. Samuel Mahlamäki), Michael Ibiyomi, Trindade De Moura Thiago.

Erotuomari: Jesse Kananen.

Varoitukset: Heinolainen ja Hernandez, TPS. Pessanha, Piffero ja Lahnalakso, AC Kajaani.

Lasse Virtanen

Kävelijä jäi auton alle ja kuoli Liedossa

Kävellen liikkeellä ollut jäi auton alle ja menehtyi Liedossa Kievarintien kohdalla kymppitiellä Liedon keskustassa noin kello 17.

NÄIN VIETÄT RENNON JOULUN – VIISI VINKKIÄ, JOILLA SELÄTÄT JOULUSTRESSIN JA LAHJAPANIIKIN

Naantalin Kylpylän henkilökunta on valmistanut vierailleen yli 30 joulua. Nyt he paljastavat parhaat lahja- ja jouluvinkkinsä rentoon jouluun.

Tiederisteily SciCruise innostaa lapsia ja nuoria tieteen ja teknologian pariin

Tiederisteily SciCruise on suunnattu suomalaisille ja ruotsalaisille koululaisille, opiskelijoille, opettajille ja lapsiperheille. Tapahtumassa on tarjolla monipuolinen kattaus työpajoja, näyttelyjä, luentoja ja kilpailuja erityisesti Itämereen, tieteeseen ja teknologiaan liittyen. Tapahtuma järjestetään 14.–15. huhtikuuta, ja siihen tulee ilmoittautua viimeistään 31. tammikuuta.

Mikael Luukanen jatkaa Lounais-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajana

Mikael Luukanen.

Valtioneuvosto on nimittänyt aluehallintovirastojen ylijohtajat torstaina 12. joulukuuta. Virat täytetään ensi vuoden alusta viiden vuoden määräajaksi. Aluehallintovirastot kuuluvat valtiovarainministeriön hallinnonalaan. Aluehallintovirastot toteuttavat alueellista yhdenvertaisuutta edistämällä oikeusturvaa, hyvinvointia ja turvallisuutta yhteistyössä muiden tahojen kanssa. Manner-Suomessa on kuusi aluehallintovirastoa.

Valvira: Hoidonrajauspäätösten oltava selkeitä ja lääketieteellisesti perusteltuja

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira katsoo, että elvytyksestä pidättäytyminen, tehohoidosta pidättäytyminen, saattohoitoon siirtyminen tai muu hoidon rajaus ovat tärkeitä lääketieteellisiä hoitopäätöksiä, joiden on perustuttava huolelliseen lääketieteelliseen arviointiin.

Rakennusyritysten rakennuksiin kohdistuvien korjausurakoiden arvo 9,2 miljardia euroa viime vuonna

Korjausrakentamisen ja uudisrakentamisen urakat.

Tilastokeskuksen mukaan vähintään viisi henkilöä työllistävissä talonrakennusalan yrityksissä rakennusurakoiden arvo vuonna 2018 oli yhteensä 21,2 miljardia euroa. Yritysten tekemistä talonrakennustöistä 9,2 miljardia euroa kohdistui korjausrakentamiseen, josta noin puolet urakoitiin erikoistuneen rakennustoiminnan ja puolet varsinaisen talonrakentamisen toimialan yritysten kesken.

Ruokaketjun hankehaku avoinna tammikuun loppuun saakka

Järjestöt, yhdistykset, yritykset, muut yhteisöt ja korkeakoulut voivat hakea avustusta ruokaketjun kehittämishankkeisiin. Haku on avoinna 11. joulukuuta alkaen 31. tammikuuta saakka. Ruokaketjun hankehaku pohjautuu hallitusohjelmaan kirjattuihin ruokapoliittisiin kirjauksiin, joilla edistetään muun muassa kestävää ruokajärjestelmää, markkinatoimenpiteitä ja nimisuojatuotteita.

Sopimukset takaavat suomalaisen sianlihan saannin

Suomalaisen sianlihan saatavuudesta ja hinnoista on oltu huolissaan. HKScan ilmoittaa olevansa sitoutunut varmistamaan suomalaisen sianlihan saatavuuden suomalaisille kuluttajille ja toimittamaan asiakkailleen sovitut määrät suomalaista sianlihaa.

Poliisi valvoo rattijuopumuksia 24 tuntia perjantaista lauantaihin

Poliisi toteuttaa nyt kolmannen kerran 24 tuntia kestävän rattijuopumusvalvontamaratonin, joka alkaa perjantaina 13. joulukuuta kello 14 ja päättyy lauantaina 14. joulukuuta kello 14.

Päihdeäitien palveluissa suuria alueellisia eroja, osa päihdeäideistä jää todennäköisesti tunnistamatta

HAL-poliklinikoiden asiakkaiden ensisijaiset ongelmapäihteet vuosina 2016 ja 2017.

Päihteitä käyttäville äideille suunnattujen palvelujen saatavuudessa ja pääsyssä palveluihin on suuria alueellisia eroja. Osa päihdeäideistä jää todennäköisesti kokonaan tunnistamatta ja ohjaamatta erityispalvelujen piiriin, selviää THL:n kyselystä. Siinä kartoitettiin ensi kertaa päihteitä käyttäville raskaana oleville naisille ja vauvaperheille suunnattujen palvelujen tilannetta.

Tutkimus kannustaa työterveyshuoltoa aktiivisuuteen alaselkäoireiden hallinnassa

Kuntoutusinterventiot ja itseohjauksen tehostaminen vähensivät oireita, sairauspoissaoloja ja terveydenhuollon kustannuksia.

Viemäri- ja vesijohtotyö Eerikinkadun ja Humalistonkadun risteysalueella torstain ja perjantain välisenä yönä

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee Eerikinkadulla Humalistonkadulle kääntyvän ajokaistan tultaessa poliisilaitoksen suunnasta. Työ alkaa 12. joulukuuta kello 20.00. Sen on arvioitu kestävän 13. joulukuuta kello 5:een asti.

Kasvihuonekaasupäästöt kasvoivat kaksi prosenttia

Suomen kasvihuonekaasupäästöt ja -poistumat vuosina 1990-2018 (milj. tonnia CO2-ekv).

Viime vuoden kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat Tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan 56,4 miljoonaa hiilidioksiditonnia vastaava määrä (CO2-ekv.) eli 14,9 miljoonaa tonnia vähemmän kuin vertailuvuonna 1990. Päästöt kasvoivat kaksi prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Ruista kylvettiin vähän, miten käy omavaraisuuden?

Rukiin kylvöala jäi selvästi pienemmäksi kuin edellissyksynä.

Rukiista korjattiin syksyllä paras sato lähes 30 vuoteen. Vuosi 2020 ei ole tuomassa jatkoa ennätyssadolle, koska kylvöala väheni kolmanneksen edellisvuodesta. Keskimääräisillä satotasoilla ensi vuoden ruissato riittää kattamaan 70 prosenttia vuositarpeestamme – erinomaisella satotasolla voi kattavuus olla jopa sata prosenttia.

Intertwined Histories -teos summaa Suomen ja Namibian 150-vuotista suhdetta

Suomen ja Namibian 150-vuotisten suhteiden juhlavuotta vietetään ensi vuonna molemmissa maissa. Näiden juhlallisuuksien osana julkaistava Intertwined Histories -teos kokoaa ensimmäistä kertaa yhteen suomalais- ja namibialaistutkijoiden katsauksia maiden välisten suhteiden historiaan.

Danske Bank: Turkulaisten sijoituksista 24 prosenttia osakkeissa

Danske Bankin suomalaisista henkilöasiakkaista noin 29 prosentilla on sijoitusvarallisuutta. Turussa osuus on sama. Osakesijoittaminen on toistaiseksi epätavallisempi tapa suomalaisille kartuttaa varallisuuttaan kuin muut sijoitusmuodot. Danske Bankin asiakkaiden sijoituksista tällä hetkellä kolme neljäsosaa on esimerkiksi rahastoissa, vakuutuksissa ja joukkovelkakirjoissa, kun suorissa osakesijoituksissa on 25 prosenttia.

Liikennevalotyö haittaa liikennettä Puutarhakadun ja Käsityöläiskadun risteysalueella torstaina illalla

Liikennevalotyö haittaa liikennettä Puutarhakadun ja Käsityöläiskadun risteysalueella torstaina kello 18 alkaen. Työn on arvioitu valmistuvan keskiyöhön mennessä.

Turhaa ristivetoa seutukunnassa

Jätehuolto on ollut kuntien välisen väännön kohteena.

Arkea pääsi sopuun JHL:n ja Jytyn kanssa paikallisesta sopimuksesta kahden lakon jälkeen. Vielä on epäselvää, tarvitaanko muita toimenpiteitä Turun kaupungin kokonaan omistaman yhtiön saamiseksi jaloilleen. Todennäköisesti tarvitaan.

Urheilu

Laitapuolustaja Tatu Varmanen jatkaa TPS-paidassa

Tatu Varmanen.

Veikkausliigakauteen valmistautuva TPS on solminut kauden 2020 kattavan jatkosopimuksen laitapuolustaja Tatu Varmasen kanssa. 21-vuotias Varmanen pelasi viime kaudella TPS:ssä yhteensä 18 Jalkapallon Ykkösen ottelua sekä loppusyksyn liigakarsintaottelut KPV:ta vastaan päälle.

Liigalisenssi kaikille Veikkausliigaseuroille

Suomen Palloliiton (SPL) liigalisenssikomitea käsitteli torstaina 5. joulukuuta Veikkausliigan liigalisenssejä kaudelle 2020.

Rasmus Tirronen mukana TPS:n kokoonpanossa keskiviikkona

Rasmus Tirronen.

Turun Palloseuran kiekkomiehistön sairastuvalla on tapahtunut viikon aikana positiivista kehitystä. Maalivahti Rasmus Tirronen harjoitteli maanantaina normaalisti ja täysipainoisesti jääharjoituksessa. Tirronen on mukana keskiviikon otteluun nimettävässä kokoonpanossa.

Åboraakkeli: Raipe on outo valinta

Raimo Helminen.

Moni hieraisi viime viikolla silmiään, kun TPS tiedotti kauden 2020–21 päävalmentajastaan. Raimo Helminen oli sellainen kani hatusta, jota Turussa ei osattu odottaa.

Turun Voimamiesten Mattias Poutanen paini hopealle Ilmajoella

Mattias Poutanen.

Ilmajoella painittiin lauantaina kansainvälinen kreikkalais-roomalaisen painin UWW Arvo Haavisto -turnaus. Turun Voimamiesten Mattias Poutanen sijoittui 60 kilon sarjassa hopealle.

Jälkipeli: Liikuntahallien parketeilla pelit käyvät vähiin

Kupittaan palloiluhallissa TPS Salibandyn pelatessa otteluaan parketin päälle asennettaan erillinen liigamatto. Sitä ennen pitää poistaa parketin päälle asennettu harjoitusmatto.

Tuskin moni edes aavisti vuosia sitten, että nykyään suurin osa Veikkausliigan peleistä pelataan keinonurmella. Enää hyvin harvoin Suomessa perustetaan luonnonnurmella katettuja jalkapallokenttiä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.