Otteluanalyysi: TPS nappaa voittoja nihkeillä esityksillä

Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen. Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen.

Onkohan tämä mikään ongelma ollenkaan? Kerrotaan se silti. TPS nappaa voittoja ja pisteitä jalkapalloilun Ykkösessä, vaikka peliesitys ei ole järin häävi. Nyt uhriksi joutui AC Kajaani, jonka TPS päihitti kapteeni Sami Rähmösen rankkarimaalilla. TPS keikkuu sarjataulukon kärjessä.

Peli ei kuitenkaan näyttänyt hyvältä, eikä se herättänyt suurta luottamusta. Maalipaikkoja joukkue pystyy luomaa ja se puolustaa hyvin. Joukkueen pelimoraali on siinä mielessä korkea, että kaikkia pelaajia tuntuu tulos kiinnostavan.

Ykkösen taulukko näyttää jakavan joukkueet kahtia. Kärkipäässä TPS, Haka, AC Oulu ja Jaro menevät menojaan. Loput jäävät taistelemaan sarjapaikasta. TPS testataan kunnolla vasta, kun vastaan asettuu kärkikastin joukkue. Siihen asti on aikaa parantaa ja panna peli kuntoon. Parannusta esitykseen totisesti tarvitaan.

Maalit: 22. Sami Rähmönen rp. 1-0.

Yleisöä: 1 604.

Kentän kunkku: Peli oli varsin sekava soppa, eikä siinä ollut kunkkuja. Sankareita sentään voidaan nimetä. TPS:n maalivahti Anton Lepola pelasti paljon, kun hän torjui toisen jakson alussa Michel Ibiyomin läheltä tulleen laukauksen. Kärkimies sai pallon TPS-puolustaja Aldayr Hernandezin karmaisevasta harhasyötöstä.

Matsin surkeinta: AC Kajaanin toppari Pessanha loukkaantui vakavasti vaarattoman oloisessa tilanteessa lähellä päätyrajaa. Tilannetta läheltä seurannut kajaanilaisjoukkueen maalivahti Jonathan Jäntti kuvaili pelin jälkeen, että Pessanhan kenkä jäi kiinni nurmeen ja jalka vääntyi pahasti. Mies kannettiin paareilla kentältä ja vietiin ambulanssiin. AC Kajaanin valmentaja Ari Koski tiesi, että nilkka saatiin takaisin paikoillaan ennen sairaalareissua. Pitkä kuntoutus lienee edessä.

Tuhlaajapoika: TPS loi tilanteensa terävistä pystyynjuoksuista ja pystysyötöistä. Mika Ääritalo juoksi pelin alussa tämän tästä karkuun kajaanilaisten toppareilta. Ensimmäisessä läpiajossa hän ajautui ensin liian lähelle maalivahtia, sen jälkeen liian pieneen kulmaan, josta ampui yli maalin. Toinen läpiajo päättyi kamppiin ja rangaistuspotkuun, joka tuotti voittomaalin. Kolmannella kerralla "Ärtsi" ampui päin Jänttiä. Hyvää tekemistä, mutta tällä kertaa ilman tulosta.

Illan erikoisuus: AC Kajaani on varsinainen muukalaislegioona. Avauskokoonpanossa oli vain kaksi suomalaista: maalivahti Jäntti ja laitalinkki Oskari Rounaja. On brassia, meksikolaista, ghanalaista, venäläistä, nigerialaista. Nämä kansallisuudet rosterissa on ainakin. Joukkueessa on hyviä pelaajia mutta ei sitä joukkuetta, ainakaan toistaiseksi. Peli-identiteetistä on turha puhua vielä tässä vaiheessa kautta. Se voi vielä syntyä tai sitten ei.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Pelikieltoaan kärsivä toppari Rasmus Holma istui pressikatsomon edessä eikä katsomossa istuva pelaaja koskaan ei pääse helpolla. Muiden virheet näkyvät hyvin katsomoon ja jännitys on sietämättömämpää kuin kentällä, jossa voi vaikuttaa peliin. Katsomossa ei voi.

Mitä sanottiin?:

Tommi Pikkarainen, TPS: Ekalla puoliajalla oli sellaisia paikkoja, että niistä olisi voinut pistää pelin pakettiin. Siinä mielessä yhteneväinen peli muiden kanssa, että maalipaikkoja pystytään luomaan. Rauhallisuus pallollisesta pelaamisesta vielä vähän puuttuu. Puolustus pitää hyvin ja pisteitä on hyvä määrä kasassa. Ei kai tässä oikeasti saa ruttunaamalla olla, jos neljästä ensimmäistä pelistä saa kymmenen pistettä ja on sarjakärjessä. Pitää antaa kunniaa pelaajille. He painavat hommia tosissaan.

Ari Koski, AC Kajaani: Lähdettiin ihan hyvällä sykkeellä peliin. Hyvin pelattiin, ei se siitä jäänyt kiinni. Pienet virheet puolustuksessa (ratkaisivat). Aika tehottomia oltiin hyökkäyspäässä, vaikka hyville paikoille päästiin. Aivan s-tanan huono tuomari oli tänään, puolin ja toisin. Se vaikeutti meidän pelaamista, kun ei tiedä mitä saa tehdä ja mitä ei. Toivottavasti ei nähdä enää ikinä. Peli ei ratkennut siihen, vaan omiin virheisiin.

Analyysi: TPS on saanut aloittaa sarjan häntäpään valvojia vastaan ja on selvinnyt urakastaan kunnialla tai oikeastaan loistavasti. Pisteitä sataa, kärkipaikka on hallussa. Kaikki siis hyvin? No ei. Peli ei kulje kuin joillakin osa-alueilla. Pelinkääntäminen tuottaa nopeita hyökkäyksiä ja parhaiten tulosta. Ne johtavat maalitilanteisiin. Maalejakin syntyy. Puolustus pitää. Puolustus klaarasi erityisen hyvin erikoistilanteet ja keskityspallot. Niistä AC Kajaani ei saanut mitään aikaiseksi. Pelimoraali on hyvä ja nollapeli aina hyvä suoritus.

Murheitakin on. Pelinrakentelu ontuu. Syöttösarjoja ei synny, sillä pallo menetetään tai syötetään harhaan. Palloa lykätään turhan hanakasti joka tilanteessa pystyyn. Valmentaja Tommi Pikkarainen luonnehti pelaamista rauhattomaksi ja sitähän se on. Pikkaraisen mukaan tavoitteenakaan ei ole voittaa pallonhallinnan avulla. Mutta mutta. Pallonhallinta on myös puolustamista ja se on tapa kontrolloida peliä. Jos pelivälineen antaa aina heti naapurille, siitä seuraa kiire omassa päässä.

Esitys AC Kajaania vastaan muistutti TPV-peliä. Molemmista oli tuloksena voitto, mutta muuta muistettavaa ei kovin paljon jäänyt. Ensimmäisessä pelissä TPS sentään paransi esitystä toiselle jaksolle. Nyt kävi päinvastoin. Avauspuolikkaalla oli tilanteita, joista olisi pitänyt naulata toinenkin maali. Toinen puoliaika oli selvästi heikompi. Jostain syystä TPS luovutti kentän vastustajalle. AC Kajaani jätti miehitykseensä isoja reikiä, etenkin keskikentälle, mutta TPS ei osannut niihin iskeä. Olisi pitänyt pelata tyhjään tilaan, mutta heitettiin silti pitkään vastustajan toppareille. Miksi?

Asetelma on silti hyvä, ellei erinomainen. Tulokset ovat olleet hyviä, sarja-asema paras mahdollinen eli kärkitila. Enää pitäisi saada peli toiminaan. Välillä täytyy pystyä pelaamaan pitkä hyökkäys, jotta ei tarvitse koko ajan juosta omaa maalia kohti. Kontrollia täytyy parantaa.

Ääritalo näytti vaarallisuutensa pelin alussa. Tuloksena oli tällä kertaa vain rankkari, mutta sekin riitti. Adim Moundi keskialueen pohjalla puolustaa hyvin, mutta pallollisessa pelissä on paljon parannettavaa. Toppari Alday Hernandez on vahva kaksinkamppailuissa. Miinusta näytti pahasta harhasyötöstä, joka oli johtaa takaiskumaaliin.

TPS: Anton Lepola; Kristian Heinolainen, Aldayr Hernandez, Sami Rähmönen, Jonni Peräaho; Joakim Latonen (64. Albijon Mucazi), Alim Moundi, Mika Mäkitalo, Solomon Duah; Jani Virtanen (46. Eliecer Espinosa), Mika Ääritalo (81. Juho Salminen).

AC Kajaani: Jonathan Jäntti; Jurgen Castañeda, Pessanha Dos Santos (43. Tatu Hoffren), Giordano Müeller Piffero, Jordi Lahnalakso; Danila Yashchuk (71. Lawson Bekui), Brite Andoh, Fabricio Lusa, Oskari Rounaja (71. Samuel Mahlamäki), Michael Ibiyomi, Trindade De Moura Thiago.

Erotuomari: Jesse Kananen.

Varoitukset: Heinolainen ja Hernandez, TPS. Pessanha, Piffero ja Lahnalakso, AC Kajaani.

Lasse Virtanen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Turun yliopiston vuoden alumni

Sauli Niinistö.

Turun yliopiston vuoden alumnin tunnustus myönnettiin tasavallan presidentti Sauli Niinistölle Turun yliopiston 100. vuosijuhlassa 28. helmikuuta. Vuoden alumnina presidentti Niinistö kannustaa tieteentekijöitä rohkeaan työhön paremman tulevaisuuden rakentamiseksi.

Koirien kiinnipitoaika alkaa sunnuntaina

Koira pitää pitää kiinni ulkoillessa 1. maaliskuuta jälkeen aina elokuun 19. päivään asti.

Metsästyslain mukainen koirien kiinnipitoaika alkaa koko maassa sunnuntaina 1. maaliskuuta. Lain mukaan koirat on pidettävä kytkettyinä maaliskuun alusta aina elokuun 19. päivään asti. Näin taataan rauha luonnoneläimille pesiä ja kasvattaa poikasia.

Suomigrammi visualisoi tilastoja Suomen maastosta

Maanmittauslaitos on kehittänyt uuden palvelun, joka visualisoi maastotietokannasta laskettuja tilastoja. Suomigrammi-palvelu kertoo esimerkiksi sen, montako kilometriä Suomessa on autoteitä, missä kunnassa on eniten peltopinta-alaa tai mistäpäin maata löytyvät suurimmat loma-asuntokeskittymät.

Suomen lentokenttien kautta lensi kaksi miljoonaa matkustajaa tammikuussa

Reitti- ja tilauslentojen matkustajat Helsinki-Vantaalla ja muilla kotimaan lentoasemilla.

Suomen lentokenttien kautta lensi yhteensä 2,0 miljoonaa matkustajaa tammikuussa. Helsinki-Vantaan lentoasemalla matkustajia kertyi 1,6 miljoonaa ja muilla kotimaan lentoasemilla yhteensä 0,4 miljoonaa matkustajaa. Helsinki-Vantaan lentoaseman osuus oli 80 prosenttia kotimaan kenttien koko matkustajamääristä.

Digi- ja väestötietoviraston palveluissa ruuhkaa, todistusten käsittelyaika pitkittynyt

Osassa Digi- ja väestötietoviraston palveluja on ruuhkaa, mikä pidentää tällä hetkellä muun muassa väestötietojärjestelmästä saatavien todistusten käsittelyaikaa. Sähköisen palvelun kautta asiakas voi saada todistuksen jopa välittömästi.

Tunnetko sinäkin kotihäpeää?

Moni tuntee kotihäpeää..

Lapsuudessa kaikilla oli vain tapana pimpottaa kaverin ovikelloa ja mennä kylään. Kodin siisteydestä tai designhuonekaluista ei välitetty, kunhan oli seuraa. Nykyään vierailu pitää tietysti sopia etukäteen, mutta siihen liittyy usein vielä järkyttävä määrä puunaamista ja laittamista. Jotta kukaan ei vahingossakaan luule, että täällä asutaan tiskivuorien ja villakoirien keskellä. Kunnollisen ihmisen koti pitäisi olla kuin tanskalaisen sisustuslehden aukeamalta.

Teollisuuden tuottajahinnat laskivat 1,6 prosenttia

Tuottajahintaindeksi (THI) 2015=100, 1/2015–01/2020.

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden tuottajahinnat laskivat keskimäärin 1,6 prosenttia vuoden 2019 tammikuusta vuoden 2020 tammikuuhun. Kotimaahan myytyjen teollisuustavaroiden tuottajahinnat laskivat 1,8 prosenttia, kun taas vientitavaroiden tuottajahinnat laskivat 1,2 prosenttia.

Karkauspäivänä maistraateissa vihitään 81 paria

Karkauspäivä on vakiintunut suosituksi vihkipäiväksi. Kolme viimeisintä karkauspäivää näyttäytyvät erityisen suosittuina, eikä tämä vuosi jää huonommaksi: tänä vuonna maistraateissa vihitään 81 paria. Kaikkiaan hääpäiväänsä juhlii 1 192 paria, jotka on vihitty päivämäärällä 29.2. (luku ei sisällä eronneita pareja ja leskeksi jääneitä puolisoita).

Viinamäen päiväkoti avautuu ensi viikolla

Viinamäen päiväkoti.

Nummenmäelle rakennettu Viinamäen uusi päiväkoti otetaan käyttöön maanantaina 2. maaliskuuta. Uusi päiväkoti on rakennettu samalle tontille, jossa sijaitsi aikaisempi ja rakentamisen yhteydessä purettu päiväkotirakennus. Päiväkoti on toiminut väistötiloissa hajautettuna kolmeen eri toimipisteeseen 1. elokuuta 2019 lähtien.

Yhteisvastuu-konsertti johdattelee luontokuvien maailmaan

Yhteisvastuukonsertti järjestetään seurakuntien toiimitalolla Eerikinkatu 3:ssa.

Lapin erämaat ja Etelä-Suomen luontomaisema maalautuvat mielikuviin perjantaina 28. helmikuuta kello 19 seurakuntien toimitalolla järjestettävässä konsertissa. Säveltäjä ja sanoittaja Ari Törmä esittää omia kappaleitaan sekä ottamiaan luontokuvia Yhteisvastuun hyväksi.

Topinojan kiertotalouspuiston kaavamuutosehdotus lautakuntaan

Kaupunkiympäristölautakunta saa ensi tiistaina käsiteltäväkseen asemakaava- ja asemakaavanmuutosehdotuksen, joka koskee Topinojan kiertotalouspuistoa.

Suomen ekologisesti merkittävät vedenalaiset meriluontoalueet tunnistettu

Monimuotoista merenpohjaa, jossa kivien lomassa esimerkiksi rakkohaurua (ruskolevä kuvan oikeassa alalaidassa), hauraa (heleänvihreän niityn muodostava putkilokasvi) ja punahelmilevää (viininpunaiset tupsut kivien päällä). Vastaavanlaisia monipuolisia elinympäristöjä, jotka tarjoavat suojaa, ravintoa ja lisääntymispaikkoja selkärangattomille, kaloille ja myös linnuille löytyy useilta eteläisen Suomen ulkosaariston EMMA-alueilta.

Vedenalaisen meriluonnon arvokohteet täytyy tunnistaa, jotta niiden tehokas suojelu ja kestävä käyttö on mahdollista. Tieto Suomen rannikon 87 ekologisesti tärkeästä alueesta on ensimmäistä kertaa koottu yhteen.

IS: Vasemmistoliiton Misha Dellingerin vihatilistä alkaa rikostutkinta

Lounais-Suomen poliisi käynnistää esitutkinnan Vasemmistoliiton läntisen alueen entisen toiminnanjohtajan Misha Dellingerin Twitteriin perustamasta vihatilistä, kertoo Ilta-Sanomat .

Turun lukioiden kuvataiteen diplominäyttely Brinkkalan galleriassa

Iida Lahnalahti Luostarivuoren lyseosta tutki "Valot ja varjot" -aihetta valokuvauksen keinoin viime vuoden näyttelyssä.

Brinkkalan galleriassa perjantaina 28. helmikuuta avautuvassa Turun lukioiden kuvataiteen diplominäyttelyssä on esillä viiden lukion kuvataiteen diplomitöitä.

Jalkakäytävillä käytettävien betonilaattojen ulkoasua aiotaan uudistaa ydinkeskustassa

Kauppatorin uudistamisen yhteydessä kohennetaan jalankulun houkuttelevuutta koko ydinkeskustassa. Yksi osa tätä on jalkakäytävillä käytettävien betonilaattojen ulkoasun uudistaminen.

Valtaosa vuoden 2020 viljelijätuista maksetaan hakuvuoden aikana

Ruokavirasto on julkaissut syksyn viljelijätukien tavoitteellisen maksuaikataulun. Vuonna 2020 haettavia viljelijätukia on tavoitteena maksaa hakuvuoden aikana yhteensä noin 1,4 miljardia euroa, joka on yli 80 prosenttia tukien kokonaismäärästä.

Bruttokansantuote supistui viime vuoden viimeisellä neljänneksellä

Bruttokansantuote, vuosineljänneksittäin viitevuoden 2010 hintoihin (mrd. euroa).

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan bruttokansantuotteen volyymi pieneni loka-joulukuussa 0,7 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Vuoden 2018 viimeiseen neljännekseen verrattuna työpäiväkorjattu bruttokansantuote kasvoi 0,4 prosenttia.

H.G. Porthan -mitali 100-vuotiaalle Turun yliopistolle

Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt hopeisen H.G. Porthan mitalin tänä vuonna sata vuotta täyttävälle Turun yliopistolle. Mitali luovutettiin yliopiston rehtori Jukka Kolalle ja hallituksen puheenjohtaja Ritva Viljaselle 28. helmikuuta Akatemiatalossa pidetyssä yliopiston 100-vuotisjuhlan tervehdysten vastaanottotilaisuudessa.

Urheilu

Jälkipeli: Kiekkoselostaja Markku Silvennoinen ei laske työtunteja

Markku Silvennoisen ääni on tullut jo monelle tutuksi TPS:n kiekko-otteluiden selostuksista. Auran Aallot aloitti vuosikymmeniä sitten ottelutunnelmien välittämisen, mutta nyt Silvennoisen nykyinen työnantaja on Radio City.

Taivaalta putoaa jalkarätin kokoisia märkiä lumihiutaleita. Sohjoinen loska lentää tuulilasiin tienpinnasta. Puolenyön aikaa tulee nautittua kahvikupponen huoltoasemalla. Onneksi kotiin on matkaa enää alle 300 kilometriä. Aamuyöstä ollaan jo Turussa.

Taika Koilahti, Titta Keinänen ja Susanna Tapani Turun ensimmäiset urheilijalähettiläät

Taika Koilahti.

Turkulaiset nuoret urheilijat menestyivät viime vuonna. Nuorten menestystä juhlistetaan mitalikahvitilaisuudessa torstaina illalla Turun linnassa. Urheiluakatemiaohjelman johtaja Antti Paananen Olympiakomiteasta, Turun kaupunginjohtaja Minna Arve sekä liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari pitivät nuorille onnittelupuheet. Nuoret saivat diplomit ja ruusut.

Turkulainen Vilho Aatola kansainvälisessä Rotax Winter Cup -kartingkisassa Micro Max -luokan paras suomalainen

Vilho Aatola.

Paimion South West Kartingia edustava turkulainen Vilho Aatola , 11, on sijoittunut parhaana suomalaisena seitsemänneksi RMC Euro Trophy Winter Cupissa, Micro Max -luokassa, Espanjan Campilloksessa. Winter Cup -osakilpailu on Aatolan ensimmäinen kansainvälinen kilpailu, johon hän on ulkomailla osallistunut.

TPS lainaa laitahyökkääjän Italian Parmasta

Tehe Olawale.

Veikkausliigakauteen valmistautuva TPS on hankkinut kaksi uutta vahvistusta riveihinsä. Molemmat TPS:n uudet pelaajat ovat italialaisen jalkapallokoulun kasvatteja.

Vapaaottelija Jerry Kvarnström syttyy vaikeissa olosuhteissa

Jerry Kvarnström puolustaa mestaruusvyötään Puolassa maaliskuun alussa.

Urheilun hienous on yllätyksellisyydessä. Daavid ja Goljat -asetelma on yksi urheilun suurimpia yleisömagneetteja. Kun paremmuudesta kilpaillaan, mitä tahansa voi tapahtua.

Italian Serie A:ssa pelannut Masahudu Alhassan TPS-paitaan

Masahiudu Alhassan.

Veikkausliigakauteen valmistautuva TPS on hankkinut vahvistuksen puolustuspäähänsä. Laitapuolustaja Masahudu Alhassanin sopimus kattaa kauden 2020. 27-vuotias ghanalaispelaaja on alun perin italialaisen jalkapallokoulun kasvatteja.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.