Otteluanalyysi: Tulosta tulee, tyylistä viis

Tommi Pikkarainen ja Solomon Duah. Tommi Pikkarainen ja Solomon Duah. Kuva: Lasse Virtanen

Voitto huonollakin peliesityksellä. Sellaisista on mestaruudet ja nousujuhlat tehty. Voitto ja pisteet on kaivettava, vaikka peli ei parhaalla mahdollisella tavalla kulkisikaan. Juuri niin teki TPS, joka nousi Kupittaalla tappioasemasta 2-1-voittoon TPV:stä ja samalla miesten jalkapalloilun Ykkösen kärkeen.

Nousujuna on edelleen raiteillaan. Peli ei ollut kylläkään sitä, mitä kotiyleisö odotti, mutta alkukausi on silti ollut tuloksellisesti parempi kuin mihin on totuttu. Tästä on hyvä jatkaa.

Maalit: 37. Aldayr Hernandez, oma maali 0-1, 42. Eliecer Espinosa (Albijon Muzaci) 1-1, 70. Solomon Duah 2-1.

Yleisöä: 1 869.

Kentän kunkku: Sekavahkossa pelissä ei ollut kunkkuja, mutta papukaijamerkin saa Solomon Duah, joka viimeisteli voittomaalin. Se oli tärkeä maali.

Matsin surkeinta: TPV:n maali oli TPS-puolustuksen täyttä koomailua. Maalivahti Anton Lepola lähti vastaan pystysyöttöä ja olisi saanut pallon, mutta toppari Aldayr Hernandez ehti ensin ja purki tilanteen huonosti suoraan TPV:n Arjan Goljahanpoorille, joka puski kohti tyhjää maalia. Hernandez sai vielä kosketuksen palloon, joka kuitenkin painui Lepolan ulottumattomiin TPS-verkkoon. Huonosti pelattu tilanne, jossa kommunikaatio petti. Joko sitä ei ollut tai pelaajat eivät ymmärtäneet tosiaan.

Tuhlaajapoika: Tilanteita oli vähän, eivätkä nekään olleet kovin hyviä, joten titteli jää jakamatta.

Illan erikoisuus: TPV-vahti Tuomas Karjanlahti tarjoili ottelun alussa melkoista komediaa. Paria karmivaa avausharhasyöttöä seurasi tukku hutipotkuja ja puolihuteja. Suurin jännitysmomentti aluksi olikin osuuko Karjanlahti palloon vai ei ja millä tavalla. Pelin myöhäisemmisä vaiheissa Karjanlahti kuitenkin osoitti, että pelaaminen jalalla onnistuu aivan hyvin. Alku meni ehkä hermoilun ja jännityksen piikkiin.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Ei ainakaan valmentaja Tommi Pikkarainen, joka hämmästeli esityksen tahmeutta. Luonnehdinta pelaamisesta kumisaappaat jalassa on kuvaava. Kulmikasta, kömpelöä ja hidasta. Analysoitavaa jäi paljon ja työ jatkunee klippejä katselemalla, vaikka peli on ohi.

Mitä sanottiin?:

Solomon Duah, TPS: Eka maali Tepsin paidassa virallisessa ottelussa. Se on siistiä. Ehkä vähän jännitti eka kotipeli alussa. Kun toisen puoliajan alussa lähti rullaamaan, niin se oli sitä, mitä halutaankin. Mestoja oli aika paljon.

Tommi Pikkarainen, TPS: Ensimmäinen puoliaika oli kauhea, se oli tosi heikko. Ensisijaisesti täytyy miettiä omaa vastuuta. Ei saatu oikein mitään osa-aluetta toimimaan. Puolustettiin isoa aluetta oudosti ja hyökkäyspelaaminen meni ihan kummalliseksi nyhjäämiseksi ja pallojen menetykseksi. Ei siinä oikein ollut mitään elementtejä, joita aikaisemmin on ollut. En oikein tajua miksei. Toisella parannettiin merkittävästi hyökkäyspelaamista. Ei se ollut superhyvää, mutta oli siinä ainakin aihioita. En ole tyytyväinen peliin, mutta saatiin tulos. Tulemme parantamaan todella paljon. Oli niin kuin olisi ollut kumisaappaita jalassa. Tauolla taisi päästä rumakin sana.

Anssi Ylinen, TPV: Ekalla jaksolla oltiin hyvin pelissä mukana. Meillä ei ollut mitään hätää. Tasainen jakso. Tokalla jaksolla ei aloitettu niin hyvin. Ei pystytty pitämään rutiinitasoa riittävänä. Olen älyttömän tyytyväinen pelaajiin.

Analyysi: TPS avasi Ykkösen kotipelinsä koruttomasti ja karulla tavalla. Hyvää oli voitto ja kolme pistettä, huonoa tapa, jolla se tuli. Avauspuolisko ei ollut Ykkösen tasoista peliä ollenkaan. Eikä sitä voi kutsua edes koheltamiseksi, koska vauhtia ei ollut niin paljon, että määritelmä täyttyisi. Idea oli kateissa puolin ja toisin ja ideattomuutta täydensivät virheet, harhasyötöt ja huono harkinta. Maaleja tehtiin kumminkin, yksi kumpaankin päähän, vaikka TPS teki molemmat maalit. Jakso oli joka tapauksessa tasainen.

Toisella jaksolla TPS paransi merkittävästi. Syöttöihin alkoi tulla rytmiä ja järkeä. Joakim Latonen juoksi tauolta kentälle ja oli yksi syy kohentuneeseen esitykseen. Turhien menetysten määrä putosi ja maalitilanteitakin alkoi syntyä. Voittomaali syntyi, kun Latonen ampui tarkan kudin tolppaan. Duah seurasi tilanteen hyvin ja runttasi paluupallon verkkoon.

Kysymysmerkkejä jäi paljon. Puolustuksessa on kommunikaatio-ongelmia, pelinrakentelu ontui. Mutta oli hyvääkin. Kärkipäässä on terävyyttä. Eliecer Espinosa teki maalin ja näytti muutoinkin, että käyttöä varmasti on. Mika Ääritalo on edelleen ruudikas ja terävä. Duahin nopeutta tarvitaan myös. Keskikentän ankkurimies Alim Moundi jätti itsestään kelpo kuvan.

Pelikiellossa ollutta Rasmus Holmaa tuurasi topparina Sami Rähmönen, Jonni Peräaho luuti laitapakkina. Rosterissa on leveyttä, penkiltä on juoksuttaa miestä, jotka pystyvät kääntämään pelin suunnan. Latonen oli sellainen pelaaja ja Jani Virtanen on myös sellainen pelaaja. Oskari Jakonen ei vielä saanut peliaikaa ja vuoroaan odottavat myös Hradeckyn veljekset Tomas ja Matej.

Nousijajoukkue TPV jätti kelpo kuvan itsestään. Maalinteko on ollut tervaa toistaiseksi, mutta pelillisesti se ei jäänyt jyrän alle.

TPS: Anton Lepola; Tatu Varmanen (77. Jessy Lando), Aldayr Hernandez, Sami Rähmönen, Jonni Peräaho; Solomon Duah, Mika Mäkitalo (67. Jani Virtanen), Alim Moundi, Albijon Muzaci (46. Joakim Latonen); Mika Ääritalo, Eliecer Espinosa.

TPV: Tuomas Karjanlahti; Giorgi Ositashvili, Juho Mattila, Ardian Kovaqi, Mauno Siren; Tommi Smeets, Riku Oras (79. Tomi Ylinen), Paavo Näykki (74. Eetu Räisänen); Arjan Goljahanpoor, Eetu Kolu, Eino-Veikko Ek (65. Jesse Oksanen).

Erotuomari: Toni Pohjoismäki.

Varoitukset: Moundi, TPS. Mattila, TPV.

Lasse Virtanen

Turun kauppakorkeakoulun haastattelututkimus käynnistyy Turun keskustassa: Miksi ja millä Turun keskustaan tullaan?

Turun keskustassa käynnistyy maanantaina 24. helmikuuta haastattelututkimus, jonka tavoitteena on selvittää Turun keskustassa asioivien ja palveluja käyttävien rahankäyttöä, kulkumuotoa ja syitä tulla keskustaan. Tutkimusprojekti toteutetaan yhdessä Turun Ydinkeskustayhdistyksen, Turun kauppakorkeakoulun, Turun kaupungin ja Turun kaupunkitutkimusohjelman kanssa.

Turvaistuimen käytöstä ei kannata luistaa lyhyilläkään matkoilla

Auton turvavyöt ohjautuvat lapsella oikein vasta silloin, kun lapsi on tarpeeksi pitkä. Lapsi tarvitsee turvaistuinta autossa matkustaessaan 135 senttiä pitkäksi asti.

Vain harva suomalainen pitää hyväksyttävänä kuljettaa lasta autossa ilman asianmukaista turvalaitetta. Kansainvälisessä vertailussa ilmenee, että suomalaiset ovat asiassa keskivertoa tiukempia. Silti päiväkoti-ikäisten lasten kuljettamisessa on havaittu vakaviakin puutteita. Liikenneturva painottaa, että autossa matkustaessaan lapsi tarvitsee turvaistuinta 135 senttiä pitkäksi asti. Tästä ei sovi luistaa lyhyilläkään matkoilla.

Veturinkuljettajien ylityö- ja vuoronvaihtokielto vaikuttaa junaliikenteeseen

Rautatiealan Unioni RAU on asettanut ylityö- ja vuoronvaihtokiellon, joka koskee sen työehtosopimuksen piirissä olevia jäseniä. Liitto on asettanut ylityö- ja vuoronvaihtokiellon alkaen 17. helmikuuta kello 00.00. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto liittyy meneillään oleviin TES-neuvotteluihin.

Logomon Battle Beast -keikan lämppärinä Ruotsin heavy metal -ylpeys Enforcer

Enforcer.

Maailmalla ahkerasti keikkaileva Battle Beast heittää keikan Turun Logomossa perjantaina 27. maaliskuuta osana keväistä kuuden keikan Suomen-kiertuettaan. Konsertti on herättänyt kiinnostusta ja sen liput ovat käyneet kaupaksi nopeaan tahtiin. Tällä hetkellä lippuja on myyty liki 1 500.

Viime vuonna kirjattiin noin tuhat eläinrikosta

Eläinrikokset tarkoittavat esimerkiksi sitä, että eläintä laiminlyödään tai sille tehdään vahinkoa. Eläinrikoksiin liittyy myös talousrikollisuutta ja järjestäytynyttä rikollisuutta. Vakavimmillaan eläimeen kohdistuvasta rikoksesta voi saada eläimenpitokiellon tai jopa vankeutta.

Väitös: Monikansallinen yritys kohtaa monimutkaisen työsuhde- ja patenttilainsäädäntöjen vyyhdin

Anne-Mari Lummevuo.

Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa pureudutaan kansainvälisen oikeusjärjestelmän ja eri työsuhde- ja patenttilainsäädäntöjen rajapinnoilla toimimisen haasteellisuuteen monikansallisen yrityksen näkökulmasta. Väittelijä Anne-Mari Lummevuo on aiemmin työskennellyt patenttijuristina globaalissa yrityksessä, joten hänellä on myös hyvin käytännöllistä kosketuspintaa väitöstutkimuksensa aihepiiriin.

Työryhmä tukemaan kaivoslain uudistamista

Työ- ja elinkeinoministeriö on asettanut työryhmän tukemaan kaivoslain kehittämistä. Lakiuudistuksen tavoitteena on parantaa kaivosten ympäristönsuojelua ja toimintaedellytyksiä. Hallitus haluaa vahvistaa kaivosten hyväksyttävyyttä paikallisesti ja asianosaisten vaikutusmahdollisuuksia.

Ulkokenttien jäädytyksiä ei Turussa aloiteta enää, vaikka pakkasjaksoja tulisi

Tekojääradoille pääsee edelleen luistelemaan säävarauksella.

Poikkeuksellisen lämpimän ja vähälumisen talven takia ei Turussa ole päässyt luistelemaan ulkojääkentille tai hiihtämään luonnonlumiladuille. Turun tavanomaiset talvikuukaudet on jo ohitettu. Turun kaupungin liikuntapalveluissa on päätetty, että alueurakkasopimusten mukaisia ulkokenttien jäädytyksiä ei aloiteta enää, vaikka pakkasjaksoja tulisi.

Pitkittyneisiin sisäilmaan liittyviin oireisiin etsittiin helpotusta terapiasta – osa hyötyi, osa ei

Työpaikkojen sisäympäristön olosuhteisiin liittyy osalla työntekijöistä pitkittyneitä ja hankalia oireita, jotka heikentävät työ- ja toimintakykyä. Työterveyshuollon keinot auttaa tilanteessa ovat vakiintumattomia. Työterveyslaitos ja Helsingin yliopisto selvittivät, voidaanko psykososiaalisella kuntoutuksella tukea työntekijöiden työ- ja toimintakykyä sekä elämänlaatua. Tulosten mukaan osa työntekijöistä hyötyi kuntoutuksesta, osa ei.

Ulkoministeri Haavisto vierailee Åbo Akademissa, aiheena ihmisoikeudet

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Ulkoministeriön yliopistokiertueen saapuessa Turkuun 2. maaliskuuta käydään paneelikeskustelu otsikolla Ihmisoikeudet, kansainvälinen oikeus ja ulko- ja turvallisuuspolitiikka .

Tavio: Kansalaisuuden asumisaikavaatimus nostettava kymmeneen vuoteen

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on jättänyt lakialoitteen Suomen kansalaisuuden saamiseen vaadittavan asumisajan nostosta kymmeneen vuoteen kaikille maahanmuuttajille.

Sodanjälkeisestä Naantalista historiateos

Kaupunkilaisille järjestetään hankkeen puitteessa vanhojen kuvien skannaustilaisuuksia. Kuva vuodelta 1983 Ukko-Pekan sillan edustalta.

Sodanjälkeisestä Naantalista laaditaan historiateos. Hankkeeseen halutaan myös osallistaa kaupunkilaisia, joilta toivotaan erityisesti valokuvia Naantalista ja naantalilaisista vuosilta 1945–2009.

Turun yliopiston diabetestutkimukselle merkittävä rahoitus Yhdysvalloista

PAMP-tutkimukseen osallistuvat tutkijatohtori Ubaid Ubaid ja akatemiaprofessori Riitta Lahesmaa Turun biotiedekeskuksesta sekä erikoistutkijat Mari Vähä-Mäkilä ja Mirja Nurmio sekä professori Jorma Toppari biolääketieteen laitokselta.

Yhdysvaltalainen maailman johtava diabetestutkimussäätiö JDRF on myöntänyt Turun yliopiston PAMP-hankkeelle (Pathogen Associated Molecular Patterns) kolmivuotisen rahoituksen, jonka kokonaissumma nousee yli 520 000 euroon.

Turun hallinto-oikeus hylännyt Ratapihankadun asemakaavanmuutoksesta tehdyt valitukset

Kaupunginvaltuusto on 28.1.2019 hyväksynyt Ratapihankatu 18:n asemakaavanmuutoksen. Asemakaavanmuutoksella mahdollistetaan täydennysrakentaminen Ratapihankatu 18:n ja Läntinen Pitkäkatu 17:n välissä olevalle kahdelle tontille.

Kesärauha matkalla uuteen yleisöennätykseen

Ensimmäisen odotetun sooloalbuminsa vastikään julkaissut PK Keränen nähdään 22-Pistepirkon lisäksi Kesärauhassa myös duo-keikalla Valtteri Laurellin kanssa.

Vanhalla Suurtorilla 5.–6. kesäkuuta toistamiseen juhlittava Kesärauha-festivaali julkisti viisi uutta esiintyjää ohjelmistoonsa.

Tyks tai VSSHP jatkossa lähettäjänä sairaanhoitopiirin kirjeissä

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri siirtyy käytäntöön, joissa kirjeissä voi olla ainoastaan merkintä organisaatiosta ylätasolla (VSSHP tai Tyks), mutta ei muuta tietoa lähettäjästä.

Korkein hallinto-oikeus hylännyt valituslupahakemuksen Herrainkulman asemakaavanmuutoksesta

Herrainkulman kaava-alue.

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt valituslupahakemuksen Herrainkulman asemakaavanmuutoksesta. Kaupunginvaltuusto hyväksyi 11.6.2018 Herrainkulman asemakaavanmuutoksen. Asemakaavanmuutos on laadittu kolmeen Linnankadun ja Läntisen Rantakadun väliseen kortteliin ja katualueelle, hotelli Marinan ja Ylioppilasteatterin väliselle alueelle.

Puutarhatuotteiden varastointituen tukitasot Etelä-Suomessa vuodelle 2019 vahvistettu

Valtioneuvosto on päättänyt vuoden 2019 puutarhatuotteiden varastointituen tasoista Etelä-Suomen osalta. Etelä-Suomessa koneellisesti jäähdytetyissä varastoissa puutarhatuotteiden varastointituki on viime vuodelta 5,20 euroa kuutiometriltä ja muissa varastoissa 3,20 euroa kuutiometriltä. Samalla puutarhatuotteiden varastointituen eurorajoitetta korotetaan, jotta Etelä-Suomen kansallisen tuen maksuvaltuutta saadaan sovellettua mahdollisimman täysimääräisesti.

Urheilu

Katse ensi kauteen

Loukkaantumisesta kärsinyt Rasmus Tirronen on yksi niistä TPS-pelaajista, joiden sopimus jatkuu kuluvan kauden jälkeenkin.

TPS:llä iso työ rakentaa menestyvä joukkue

Dmitry Megalinsky vahvistaa Tuton puolustusta

Dmitry Megalinsky.

Tuto Hockey on solminut loppukauden kattavan sopimuksen puolustaja Dmitry Megalinskyn kanssa. Megalinsky on pelannut KHL:ssä 435 ottelua.

Vamma päätti Koilahden hallikauden

Taika Koilahti.

Yksi eturivin turkulaisyleisurheilija on poissa 15.–16. helmikuuta käytävistä halli-SM-kisoista. Pituushyppääjä Taika Koilahden hallikausi päättyi jo kauden ensimmäisessä pituuskisassa viime viikolla reisivammaan.

Jälkipeli: Pöytyällä ei jääty ihmettelemään – talkootyöllä rakennettiin oma liikuntahalli

Lukko Areena on talkoovoimalla noussut liikuntapaikka Pöytyällä. Toteutustapa on ollut täysin poikkeuksellinen. Hallin lattiaan on maalattu myös viivoja pesäpallon harjoittelua varten. Sähly toimii alkulämmittelynä ennen pesisharjoituksia.

Loukonkulman Lukko ei kuulosta monellekaan kovin tutulta. Silti pieni kyläyhdistys on tehnyt jotain sellaista mahdolliseksi, mikä, etenkin kaupungeissa, kuulostaa täysin mahdottomalta. Pöytyän itäosaan vahvasti talkooporulla rakennettua liikuntahallia on käyty ihmettelemässä laajemmaltikin.

Pudotuspeleihin kiriminen vaatii tasaisuutta Ura Basketilta

Dustin Thomasin panos Uran hyökkäyspelaamisessa on ollut suuri.

Kun Korisliigan runkosarjaa on pelaamatta runsas neljännes, joukkueiden voimasuhteet ovat hyvin selvillä. Kaarinan Ura Basketin osalta tämä tarkoittaa sitä, että joukkueella on mahdollisuus taistella pääsystä kahdeksan parhaan joukkoon pudotuspeleihin. Pudotuspelipaikka vaatisi kuitenkin erinomaista onnistumista ja, ennen kaikkea, tasaisuutta.

Nuori norjalaiskärki Kalabatama sopimukseen TPS:n kanssa

Kabamba Tumba Kalabatama.

TPS:n Veikkausliigajoukkue vahvistaa hyökkäyspäätään norjalaiskärki Kabamba Tumba Kalabatamalla . TPS:n ja Kalabataman välinen sopimus on 2+1-vuotinen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!