Omenapuun ja mustikkamättäänkin voi vuokrata
Oma omenapuu jää monelle kaupunkilaiselle vain haaveeksi, mutta nyt nopeimpien on mahdollista vuokrata itselleen oma omenapuu ja kerätä sen sato talteen. Puutarhatuotannon aikuisopiskelijoiden ryhmä vuokraa mustikkapensaita sekä omenapuita osana opiskelujensa yritysopintoja Tuorlan hedelmätarhassa ammattiopisto Livian mailla. Omenapuita on vuokrattavana 175 ja viiden mustikkapensaan osuuksia 60 kappaletta.
– Vuokraajille ilmoitetaan kun omenat ja mustikat alkavat kypsyä, ja he saavat tulla keräämään satoa poimintapäivinä, muuten tarha on lukossa. Omenapuun ja mustikkapensaiden vuokraukset ovat olleet todella suosittuja, opettajien mukaan joka vuosi myydään loppuun kaikki. Meidän ryhmän mielestä tämä on kiva projekti, pääsee näkemään iloisia ja tyytyväisiä asiakkaita, kertoo puutarhatuotannon opiskelija Henna Jämsä.
Moni kerrostaloasukas hakee elämystä sadonkorjuun parissa.
– Paljon on samoja vuokraajia, ja joka vuosi tulee myös uusia. Moni haluaa jatkaa vuosittain sadonkorjuuta, kun kerran on päässyt sen makuun. Vuokraajia on laidasta laitaan, enimmäkseen varmaan kerrostaloasukkaita, joilla ei ole mahdollisuutta omaan omenapuuhun. Hämmästyimme, että asiakkaita tulee jopa Helsingistä ja Uudestakaupungista saakka. Eli ilmeisesti monelle on elämys päästä tällaiseen isompaan hedelmätarhaan poimimaan satoa, ja moni lähtee koko perheen voimin ja jopa lastenlasten kanssa sadonkorjuuseen.
Omenapuita ja mustikkapensaita on vuokrattu vuodesta 2016 lähtien osana Livian puutarhatuotannon tutkinnon yritysopintoja Turussa. Asiakkailla on vielä mahdollisuus saada vuokrapuu tai -pensas Livian avoimien ovien päivänä 25. toukokuuta.
– Emme enää pysty ottamaan vastaan asiakkaita sähköpostitse, koska siitä syntyi kauhea rumba. Mutta asiakkaita kyllä tulee tapahtumiin ihan jonoksi asti, vaikka mainosbudjettia ei ole. Puskaradio siis toimii.
Tuorlan hedelmätarhan omenoista ja pensasmustikoista vuokraajat valmistavat monenlaista herkkua.
– Moni valmistaa omenoista hilloa, mehua ja piirakoita. Lisäksi nämä lajikkeet – Jaspi, Pekka, Sandra ja Lobo – ovat erinomaisia syöntiomenoita ja niitä voi kuivata ohueksi siivutettuna kuivurissa. Lobo kestää vaikka vuodenvaihteen yli hyvässä kellarissa säilytettynä. Ideaalilämpötila olisi yhdestä neljään astetta.
– Parvekkeellakin voi säilöä, jos ei mene pakkasen puolelle. Pensasmustikat säilyvät pakkasena rikkoontumatta, joten niitä voi käyttää talvellakin kakun koristeena, huomauttaa Jämsä.
Jämsän oma herkku on kotitekoinen omenasiideri, jota hän kokeili ensimmäistä kertaa viime vuonna.
– Se oli uskomattoman vaivatonta tehdä. Valmistin sitä aidosta omenamehusta, joten siinä on ihan eri maku kuin kaupan siidereissä. Suosittelen käyttämään kotitekoista omenasiideriä varten erilaisia lajikkeita, kuten makeaa, hapanta ja tanniinista.
Vuokrauksesta saa tietoa Facebookin ”Vuokraa oma omenapuu”-sivuilta ja Livian kotisivuilta.
Marianne Rovio