Otteluanalyysi: Inter aloitti vanhaan malliin eli kotitappiolla

Aleksei Eremenko ja Jose Riveiro. Aleksei Eremenko ja Jose Riveiro. Kuva: Lasse Virtanen

Valmentajat tulevat ja menevät, pelaajat vaihtuvat, mutta peli takkuaa yhä, eikä tuloskaan lämmitä mieltä. Veikkausliigakausi käynnistyi Kupittaalla tuttuun tapaan: kotitappiolla. Se siitä linnake-Kupittaasta.

Seinäjoen Jalkapallokerho SJK on yhtenäisempi joukkue. Se teki kaksi maalia avauspuolikkaalla, mutta tyytyi sen jälkeen kontrolloimaan peliä. Filip Valencicin kavennus lopussa toi jännitystä, mutta Inter ei yltänyt tasoitukseen, vaan hävisi kotiavauksessa 1-2 (0-2).

Maalit: 21. Jose Nadson 0-1, 44. Denys Oliinyk 0-2, 87. Filip Valencic 1-2.

Yleisöä: 2 280.

Kentän kunkku: Kentällä ei ollut kunkkua, mutta titteli voidaan myöntää vierailijoiden joukkue-esitykselle. Se oli kompakti, "no-nonsense" -esitys. Asialliset hommat hoidettiin jämptisti, mutta huonolla nurmella ei tehty mitään ylimääräisiä kevätjuhlaliikkeitä. SJK:lle ansaitut pisteet.

Matsin surkeinta: Kupittaa on kuuluisa samettisesta nurmestaan. Surkeaa todeta, mutta nyt se ei ollut sitä. Se ei ollut sitä vielä. On vielä liian varhainen kevät, jotta luonnonnurmi olisi sitä, mitä sen pitää olla, jotta sillä voi pelata jalkapalloa. Onneksi kenttä saa toipua ennen seuraavaa rasitusta. Aikamoisen myllerretyltä se näytti pelin jälkeen.

Jalkapallokulttuurimme soisi kehittyvän niin, että seurat satsaisivat kentän paikkaamisen ottelutapahtuman aikana ja että pelaajatkin kantaisivat murhetta kentästä. Missä tahansa toisessa liigassa kunnossapitopartio tamppaa mättäät takaisin kenttään tauolla, mutta ei Veikkausliigassa. Missä tahansa muussa liigassa pelaaja vie liukutaklauksen irrottaman nurmikonkiekaleen takaisin kasvukasvualustalleen, mutta ei Veikkausliigassa. Miksi ei?

Tuhlaajapoika: Serge Atakayi, SJK. Pelaajan potentiaalin näkee sokeakin. Odotusarvo on kova, lopputulos vaatimattomampi. Atakayi pääsi karkumatkalle, kun Daan Klinkenberg astui pallon päälle. Niklas Moisander kuitenkin torjui läpiajon mainiosti, eikä kukaan oikeastaan muuta odottanutkaan. Potentiaalia on paljon, mutta...

Illan erikoisuus: Ojala. Paidan selässä lukee Ojala ei Mo. Se on kuulemma huoltajan moka, mutta sellaisenakin kuvaa hyvin muutosta, joka on tapahtunut. Ojalalta voidaan odottaa hyvää kautta.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Jesse Öst, SJK. SJK voitti maalia kohti suuntautuneet laukaukset 8-4, eikä Östillä ollut huippuvaarallisia tilanteita torjuttavanaan. Puolustus luuti edessä tehokkaasti, vaikka etenkin avausjaksolla Interillä oli omat mahdollisuutensa.

Mitä sanottiin?:

Jose Riveiro, Inter: Tällaisissa olosuhteissa on vaikeaa tarjota hyvää nähtävää yleisölle. Mutta se on osa peliä. SJK oli parempi etenkin ottelun alussa. Yritimme muuttaa pelin suuntaan, mutta oli liian myöhäistä, kun annoimme kahden maalin etumatkan. Olen pettynyt siitä, mitä kentällä nähtiin. Heitimme roskiin 20 minuutissa sen työn, joka viikon aikana tehtiin. Emme kontrolloineet vastustajaa kakkospalloissa. Olimme aina myöhässä ja vastustaja vei kaksinkamppailut.

Aleksei Eremenko, SJK: Kolme pistettä vieraskentällä. Olen tyytyväinen. Peli oli sitä, mitä odotettiinkin. Ei kovin kiva ottelu. Kenttä ei sallinut hyvää peliä. Mielestäni ansaitsimme voiton. Olimme ensi kertaa ruoholla. Asenne oli hyvä. Pelaajat noudattivat ohjeita. Joukkuehenkemme oli parempi tänään.

Analyysi: Ei ole Interin peli vielä valmista, mutta kuka sitä odottikaan? Kupittaan pelialusta ei ollut vielä liigatasoinen ja Inter kärsi siitä selvästi. SJK oli pragmaattisempi ja teki paremmin sen, mitä tehtävissä oli. Vierasvoitto oli ansaittu.

Interin pallonpyöritys on edelleen, kuten niin monen kauden ajan, liian hidasta ja ennalta-arvattavaa. Rytmi oli sentään parempi, liikkeen ja syöttöjen ajoitukset parempia, mutta ei riittävästi. Peli ei ollut mitenkään toivotonta ja siinä on positiivisia elementtejä.

Mika Ojalan paluu kuuluu niihin. Kymppipaikan rooli istuu Ojalalle, sillä hän saa olla pelin sisällä ja pääsee osalliseksi syöttökombinaatioihin, toisin kuin laidassa. Ojala teki uhrautuvasti työtä myös puolustussuuntaan. Ojala on edelleen erikoistilanteiden mies. Oli aika, jolloin Ojalan vaparit ja kulmat olivat huippuvaarallisia. Nyt ne eivät ole sitä vielä. Siinä on selvä skarppaamisen paikka.

Filip Valencic on huipputasoa Veikkausliigassa. Vahva, suoraviivainen ja röyhkeä. Viime hetken kavennus oli juuri sellainen. Leikkaus keskellä ja tarkka kierteinen kuti takakulmaan. Valencicista on paljon iloa Interille, mutta vaarana on, että sinimustat jäävät täysin Valencicin varaan. Yksi mies on helppo eliminoida, jopa Valencic. Jos Ojala ja Valencic oppivat löytämään toisensa paremmin, jälki voi olla tuhoisaa.

Otteissa oli paljon haparointia. Alvaro Muniz esiintyi lupaavasti keskikentän kontrolloivana pelaajana. Aleksi Paananen sen sijaan selvästi kärsii huonosta kentästä. Häneltä voi odottaa parempaa, kunhan olosuhteet eivät haakkaa vastaan yhtä paljon.

Toppari Daan Klinkenberg kompuroi pahasti pari kertaa. Laitapakki Luciano Balbi oli etenkin alussa suurissa vaikeuksissa Serge Atakayin kanssa. Denys Oliiniyk vei Niilo Mäenpäätä pahasti toisessa maalissa. Laitalinkit Eero Tamminen ja Niko Markkula kypsyivät molemmat vaihtokuntoon.

Aleksei Eremenkon joukkueet tykkäävät yleensä pallonpyörittelystä, mutta nyt kaikki turha oli karsittu pois. Toisiko karsittu malli menestystä? Joukkueessa on vahva keskiakseli. Brassitoppari Nadsonilla on kova cv: muiden muassa Moldovan Sheriff Tiraspol, Belgian KRC Genk ja Venäjän FC Krylja Sovetov Samara. Hän on kova vahvistus SJK:n puolustukseen. Hänen edessään luutivat Mehmet Hetemaj ja Mostagh Yaghoubi. Sergei Eremenko ei sen sijaan ihmeitä vielä esittänyt. Kärjessä nähtiin 17-vuotias Jeremiah Streng, joka on sentteriainesta ja puski tolppaan vaparin, jonka jälkitilanteesta syntyi ensimmäinen maali. Laitalinkki Oliiniyk väläytteli ja oli liukas. Penkillä istui Daniel Håkans, joka ei tiettävästi ole sukua Interin Håkanseille (Stefan Håkansin mukaan ainakaan).

Inter: Henrik Moisander; Luciano Balbi (76. Mikko Kuningas), Daan Klinkenberg, Miro Tenho, Niilo Mäenpää; Eero Tamminen (61. Timo Furuholm), Alvaro Muniz, Mika Ojala, Aleksi Paananen, Niko Markkula (46. Hanson Boakai); Filip Valencic.

SJK: Jesse Öst; Trevor Elhi, Jose Nadson, Didier Kadio, Dani Hatakka (80. Joona Lautamaja); Moshtagh Yaghoubi, Sergei Eremenko (73. Obed Malolo), Mehmet Hetemaj (65. Jude Arthur); Denys Oliinyk, Jeremia Streng, Serge Atakayi.

Erotuomari: Jari Järvinen.

Varoitukset: Hetemaj, Streng, Nadson, SJK. Tenho, Inter.

Lasse Virtanen

Juttua muokattu 14.4. klo 6.34: SJK:n kärjessä pelasi Jeremiah Streng. Daniel Håkans istui penkillä.

Elisan 5G-verkko avautui Kaarinaan

Elisan 5G-verkko on avautunut Kaarinassa. Verkko kattaa keskustan, Rauhalinnan, Ylikylän, Poikluoman, Kairiskulman, Nummennittyn ja Vättilän alueita, ulottuen Piispanristille ja Rauvolaan sekä Hulkkioon saakka.

Härkäpapuja voi valmistaa myös itse

Härkäpavusta ruuaksi käytetään itse pavut, palot silvitään pois. Härkäpapua suositellaan käytettävän vain kypsennettynä.

Härkäpapuja voi valmistaa myös itse. Härkäpavun palko on paksu ja nukkapintainen sisältä. Palosta poimitaan vihreät siemenet eli pavut, jotka tulee ensin keittää niissä esiintyvän lektiinin vuoksi. Keittämisen jälkeen poistetaan pavun pinnalta maitomainen kuori.

Muita kaaleja makeampi suippokaali

Muita kaaleja makeampi suippokaali voi olla väriltään vihreä tai purppura. Suippokaali on löyhäkeräisempi kuin keräkaali. Säilyvyyden parantamiseksi suippokaalista poistetaan nuhjaantuneet päällimmäiset lehdet. Suippokaali sopii miedon ja hieman makean makunsa vuoksi erinomaisesti erilaisiin kaaliraastesalaatteihin sellaisenaan ja vaikkapa hapankaaliksi.

Poistotekstiilit jälleen kiertoon

Lounais-Suomen Jätehuollon Poistotekstiilimyymälä palvelee 17. elokuuta lähtien maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin kello 10–15 sekä torstaisin kello 10–18. Myymälä sijaitsee LSJH:n poistotekstiilihallissa, jossa poistotekstiiliä vastaanotetaan, lajitellaan ja valmistellaan kierrätykseen. Hallin ulkoseinustalla on maksuton poistotekstiilin vastaanotto, jonne asukkaat voivat tuoda käyttökelvottomat, puhtaat ja kuivat kodintekstiilit maksutta.

Asunnon myynti itse helpottuu

Elokuusta alkaen oman asuntonsa voi myydä helposti itse netistä löytyvän uuden asunnonomatoimimyynti.fi-palvelun avulla. Palvelusta voi tilata itselleen asunnon kuvaamisen, videoinnin ja esitteen, ja sieltä saa myös ostosopimus- ja kauppakirjapohjan. Lisämaksusta palveluntarjoaja laittaa myynti-ilmoitukset nettiin.

Turun telakka irtisanoo 166 yt-neuvotteluiden ensimmäisen osan jälkeen

Meyer Turun keväällä alkaneiden yt-neuvottelujen ensimmäinen osa on valmis. Työsuhde päättyy 166:lta. Luvussa on 80 toimihenkilöä ja 86 työntekijää. Telakan tuotantoaikatauluista johtuen neuvottelut jatkuvat yhä varustelu- ja suunnittelu- ja HR-osastojen osalta. Nämä neuvottelut saadaan päätökseen loppuvuoden aikana.

Jaskarock vaikuttaa liikenteeseen Raisiossa lauantaina

Viikonloppuna Raisiossa järjestettävä Jaskarock vaikuttaa liikenteeseen niin, että Varastokatu suljetaan yleiseltä liikenteeltä 14. elokuuta kello 17. Katu avataan liikenteelle Jaskarockin jälkeen. Viimeistään sunnuntaiaamuna 16. elokuuta kello 06 mennessä.

Lounais-Suomen sisävesien sinilevätilanne ennallaan

Lounais-Suomen vakiohavaintopaikkojen sinilevätilanteessa ei kuluneella viikolla ole tapahtunut suuria muutoksia. Sisävesialueilla levätilanne on hyvin edellisviikon kaltainen. Merialueilla havaintoja on tehty osin uusilla havaintopaikoilla ja satelliittikuvien perusteella Selkämerellä havaittiin alkuviikolla avomerialueella laaja sinileväesiintymä, joka ulottui Ahvenanmaalta Vaasan korkeudelle saakka.

Saaristo Open torjuu koronaa itsedesinfioivalla valokatalyysipinnoitteella

Saaristo Openia juhlitaan elokuun viimeisellä viikolla 27. – 29.8.2020 Kaarinassa, Hovirinnan rannalla. Festivaalialueella kosketuspinnat on käsitelty valokatalyysipinnoitteella, joka desinfioi kosketuspinnat minuutin välein. Menetelmä on todettu turvalliseksi jo monissa suomalaisissa huvipuistoissa ja sisäleikkipuistoissa. Jokaiselle asiakkaalle tarjotaan kasvomaski sisääntulon yhteydessä, jos asiakas sellaisen haluaa.

Iäkkään naisen ryöstänyt nainen jäi kiinni, poliisi kiittää yleisövihjeitä

Poliisi on ottanut kiinni naisen, jonka epäillään ryöstäneen 1930-luvulla syntyneen naisen Linnankadulla 8. elokuuta. Rikoksesta epäillystä julkaistiin kuvat eilen. Vuonna 1986 syntynyt epäilty otettiin kiinni Kurjenmäen alueella Turussa tänään aamulla noin kello 8.40 ja hänet on pidätetty. Epäilty saatiin tunnistettua runsaiden vihjeiden perusteella. Poliisi kiittää kaikkia vihjeiden antajia.

Vähäjoen vettä vältettävä kaikessa käytössä

Maarian altaan eteläpäässä ja Aurajokeen laskevassa Vähäjoessa on edelleen suolistobakteereita. Ely-keskus otti 24. kesäkuuta vesinäytteitä 16 eri paikasta Maarian altaan eteläpäästä, Vähäjoen varrelta ja sinne laskevista hulevesiviemäreistä. Näytteiden bakteeripitoisuudet ylittivät edelleen maa- ja metsätalousministeriön sallimat raja-arvot sekä uima- ja talousvedelle asetetut raja-arvot.

Valtatie 10:n parannustyöt muuttavat kevyenliikenteen järjestelyjä Kaarinantien ja Hämeentien risteyksen ympäristössä

Turun kehätie -hankkeen toisen rakennusvaiheeseen kuuluvat valtatie 10:n parannustyöt välillä kehätie–Kaarinantie käynnistyvät elokuussa. Liikennejärjestelyitä otetaan käyttöön pian koulujen syyslukukauden alkamisen jälkeen 20. elokuuta, ja ne aiheuttavat kiertoreittejä jalankulku- ja pyöräilyliikenteelle.

Varsinais-Suomen Keskusta liputtaa Annika Saarikon puheenjohtajuuden puolesta

Annika Saarikko.

Keskustan Varsinais-Suomen piirin vuosikokous päätti eilen yksimielisesti esittää Annikka Saarikkoa Keskustan puheenjohtajaksi. Saarikko on varsinaissuomalainen kolmannen kauden kansanedustaja sekä tiede- ja kulttuuriministeri.

Kodintekniikka käy nyt kaupaksi

Kodin elektroniikan, tietotekniikan, mobiililaitteiden sekä isojen ja pienten kodinkoneiden myynti nousi vuoden ensimmäisellä puoliskolla 9,5 prosenttia verrattuna vuoteen 2019, kertoo Elektroniikan Tukkukauppiaat ry. Voimakkaimmin kasvoivat äänentoistolaitteet (30,0 %) ja kodin tietotekniikka (21,3 %). Kamerakaupan lasku sen sijaan jatkui 11,2 prosentin vauhdilla.

Skopjesta Turkuun tiistaina saapuneella lennolla viidellä koronatartunta

Skopjen tiistaisena 11. elokuuta Turkuun saapuneella lennolla oli 146 matkustajaa. Lennolla matkustaneista 129 testattiin ja heistä viidellä todettiin koronatartunta.

Heinäkuu Museokortti-käyntien kaikkien aikojen ennätyskuukausi

Tänä kesänä Museokorttia on käytetty ennätysmäistä tahtia. Heinäkuussa rikottiin Museokortin historian kaikkien aikojen kuukausiennätys Museokortti-käyntien määrässä. Museokortilla maksettiin heinäkuussa 294 000 museovierailua, joka on 38 prosenttia enemmän vuoden takaiseen verrattuna.

Trumpetit soivat livenä ja verkossa torstaina Turun Taiteiden yössä

Jazz soi jälleen Turun Taiteiden yössä 13. elokuuta mehevästi kahden trumpetistin johdolla. Jukka Eskola yhtyeineen kiertää Turun keskustaa kuorma-auton lavalla ja Ilkka Arola soittaa trionsa kanssa ensimmäisen Jazz City Turun toimistolla taltioitavan verkkokonsertin.

Syksyn messukausi alkaa turvallisuus huomioiden

Syksyn messutapahtumat pääsevät alkuun myös Turun Messukeskuksessa. Puolen vuoden tauon jälkeen ensimmäiset messut järjestetään 12.–13. syyskuuta tarkkoja turvallisuusohjeita noudattaen.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Taikurin jäähyväiset

Lauantai 21. marraskuuta. Merkatkaa tuo päivämäärä nyt kalenteriinne isolla. Jos korona ja elämä suo, marraskuisena lauantai-iltana Kupittaan palloiluhalli täyttyy äärimmilleen täysin siitä riippumatta, miten Ura Basket Korisliigan syksyn on pelannut.

Laitapuolustaja Juri Kinnunen palaa takaisin TPS-paitaan

 Juri Kinnunen palaa TPS-paitaan.

Laitapuolustaja Juri Kinnunen siirtyy loppukauden kattavalla sopimuksella TPS:n Veikkausliigajoukkueen riveihin. 30-vuotias Kinnunen palaa takaisin Turkuun Ykkösessä pelaavasta KPV:sta. Kokkolalaisseuran general manager Matti Laitinen ilmoitti Kinnusen sopimuksen purusta tiistaina. Kinnunen edusti TPS:ää viiden kauden ajan vuosina 2014–18.

Katseet kohdistuvat naisten aitoihin PNG:ssä

Annimari Korte on yksi PNG:n seuratuimmista urheilijoista.

Tiistai-iltana käytävissä Paavo Nurmi Gamesissa suurin suomalaismielenkiinto kohdistuu naisten pika-aitoihin, jossa suomalaiset naisaiturit kisaavat Annimari Kortteen johdolla. Korte on ollut toistaiseksi kuluvalla kaudella paitsi nopea myös tasainen suorittaja. Viime kesänä Suomen ennätyksen 12,72 aitoneen Kortteen paras juoksu kuluvalla kaudella on 12,76. Korte on myös kisan alla ennakoinut Suomen ennätyksen olevan haarukassa Turussa, joko PNG:ssä tai tulevana viikonloppuna kisattavissa Kalevan kisoissa.

White vahvistaa Uraa

Damion Dantzlerin valmentama Ura Basket haalii lisää vahvistuksia.

Ura Basket on kiinnittänyt kolmanneksi ulkomaalaisekseen amerikkalaisen Javan Whiten . Kaarinalaiset odottavat 208-senttiseltä pelurilta muun muassa urheilullisuutta ja kokoisekseen hyvää liikettä sekä hyvää heittopeliä.

Arpa vie Interin Eurooppa-liigassa Unkariin

FC Inter matkustaa Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella Unkariin Budapest Honved FC:n vieraaksi. Ottelu pelataan Budapestissa 27. elokuuta.

Saviniemi paras turkulainen frisbeegolfin SM-kisoissa

Turkulaiset eivät taistelleet mitalisijoista viikonloppuna käydyissä frisbeegolfin SM-kisoissa Sipoossa. Turkulaisen 7K:n heittäjistä paras oli Severi Saviniemi. Yhteistuloksen 18 alle parin heittänyt Saviniemi oli lopputuloksissa jaetulla kuudennella sijalla. Toiseksi paras turkulainen oli jaetulle 17. sijalle sijoittunut Jasper Heino, jonka yhteistulos oli 14 alle parin.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.