Roskakala-kampanja voitti Vuoden Mainos -kilpailun Grand Prix -palkinnon

Suomen roskakalat -kampanja toimi printtinä, pelinä, FB-livelähetyksenä ja oppikirjamateriaalina. Tekijät: Kuisma Väänänen ja Akseli Kouvo.
Suomen roskakalat -kampanja toimi printtinä, pelinä, FB-livelähetyksenä ja oppikirjamateriaalina. Tekijät: Kuisma Väänänen ja Akseli Kouvo.

Vuoden Mainos 2018 voittajat julkistettiin Vuoden Mainostorstain päättävässä gaalassa torstai-iltana Logomossa. Kilpailuun ilmoitettiin ennätysmäärä eli liki sata työtä neljässä eri sarjassa ja juniorisarjassa. Näistä 30 pääsi shortlistalle. Koko kilpailun voitti Pidä Saaristo Siistinä ry:n Roskakala-kampanja. Pääpalkinnon lisäksi kussakin sarjassa jaettiin kulta ja kunniamaininta.

Vuoden Mainos -kisaan ilmoittautui määräaikaan mennessä liki sata Turun talousalueella toteutettua tai sinne kohdennettua markkinointiviestinnän ja muotoilun työtä. Kilpailussa on neljä kategoriaa: Paras oivallus, paras toteutus, paras suunnittelu ja paras tulos, sekä näiden lisäksi juniorisarja, jossa ratkottiin kummiyritys Liedon Säästöpankin antamaa toimeksiantoa.

Vuoden Mainos -kilpailun ja koko Vuoden Mainostorstain järjestäjän Mari Taulerin mukaan kilpailussa on tarkoituksena pitää markkinointiviestinnän käsite mahdollisimman laajana: osallistua voi perinteisen mainoksen lisäksi vaikka yksittäisellä logolla, palvelu- tai tuotemuotoilulla.

– Jokainen kohtaaminen brändin, tuotteen, yrityksen tai organisaation kanssa on markkinointiviestintää, sanoo Tauler. Ja siksi sen kaikkiin muotoihin kannattaa yritysten myös panostaa, hän lisää.

Kilpailun päätuomari, Hasan & Partnersin toimitus- ja luova johtaja Eka Ruola kiitteli kilpailutöiden määrää ja arvioi tason nousseen viime vuodesta. Kilpailun tarkoituksena on lisätä alan osaamista nostamalla esiin ansioituneita töitä ja niiden tekijöitä.

Vuoden Mainos -kilpailun voittajat ja raadin perustelut:

GRAND PRIX

Roskakala (kampanja)

Tekijät: Kuisma Väänänen (AD ja copy) & Akseli Kouvo (copy)

Asiakas: Pidä saaristo siistinä ry

Kampanjan tavoitteena oli lisätä tietoisuutta vesistöjen roskaamisen ongelmasta. Jos jatkamme näin, on merissämme vuoteen 2050 mennessä enemmän muovia kuin kaloja.

Yksittäisenä luovana ideana päätä pidempi muita. Oikealla tavalla tehty toteutus. Perinteisyys ei ole pahe, kun ajatuksessa on kokoa. Suurimman kunnian saa mainos, joka merkityksellisyytensä vuoksi on päätynyt jo oppikirjoihin asti. Viime vuoden juniorisarjan kunniamaininta.

PARAS OIVALLUS

Kulta

Roskakala

Kuten tiedämme, pallomme lätäköt eivät voi hyvin. Kilpikonnat tukehtuvat muovipusseihin, hauet haukkovat henkeään kurkut täynnä röökitumppeja. Meillä on paljon kalalajeja – vielä toistaiseksi. Osaa niistä ei juurikaan arvosteta. Tulevaisuudessa jäljellä voi olla vain tämä: Roskakala.

Kunniamaininta

Ollibot (chatbot)

Tekijä: Nitro

Asiakas: Sony Music

Ollibot on humoristinen chatbot joka vastaa kysymyksiin Porin murteella. Tavoitteena oli nuorentaa Yö-yhtyeen seuraajakuntaa.

Tässä kilpailussa tuli todennettua, että Porissakin on älyä. Sillä älyä se on tekoälykin. Porilaisten kanssa ei aina tiedä onko yö vai päivä. Tässä kisassa tiedetään, että ainakin on yö. Uskallusta yrittää jotakin uutta, taitoa tehdä puristamatta liikaa mailasta.

TOTEUTUS

Kulta

TPS Alkushow

Tekijät: Jussi Marin & AriKivi Creative (suunnittelu ja luova johto)

”Suuren maailman tyyliin” toteutettu alkushow TPS:n peleihin.

Toteutuksen hyvyyttä voi arvioida mm. sen tarjoaman elämyksen myötä. Maailmanluokan toteutus, joka on tehty yleisölle, josta suurin osa olisi tullut paikalle muutenkin. Toteutus, jonka jälkeen on vaikea ajatella, että joukkue kehtaisi pelata laiskasti. Kullan saa toivottavasti myöhemmin keväällä Tepsi, mutta tässä vaiheessa kautta TPS Alkushow.

Kunniamaininta

Asiakas: Shift

Tekijä: Avidly

Tapahtuman markkinointikampanja.

Joitakin asioita on vaikea yrittää selittää rationaalisesti. Jäljelle jää onneksi tunne. Ensisilmäyksellä sekamelska, sitten jotakin läikähtää. Kettu cyborgina on pärjännyt aina, niin täälläkin.

Kunniamaininta

Asiakas: Hydrohex

Tekijä: Betta Digital

Mobiilisovellus vesitreeniä varten.

Tätä työtä tehdessä ei oltu ensimmäistä kertaa appia kyydissä. Toiminnallisesti ja visuaalisesti paitsi ehyt myös puhutteleva kokonaisuus. Raati kiittää täydellisyyden tavoittelua viimeisessäkin yksityiskohdassa. Tämä upposi raatiin ja nousi pinnalle.

PARAS SUUNNITTELU

Kulta

Asiakas: Ilona Luonkos

Tekijä: Luonkos Finland

Innovatiivisen käsintehdyn luonnonkosmetiikan pakkausdesign.

On hienoa katsella, miten joiltain kauneus syntyy luonnollisesti. Hyvä design ei kuitenkaan ole pelkkää estetiikkaa: kun tarpeeksi moni näyttää esimerkillään, että hyvä silmälle voi olla hyvää maailmalle, ollaan taas lähempänä suurempaa muutosta.

Kunniamaininta

Asiakas: VoiVeljet

Tekijä: Hungry

Turkulainen ravintolaketju oli vailla arvoistaan viestivää identiteettiä.

Joskus visuaalista identiteettiä tarkemmin katsoessa saa oivalluksen – näkee idean sen takana. Tässä tapauksessa konkreettisestikin palkitsevaa. Esimerkkinä siitä, miten kauniilla yksinkertaisuudella voi kertoa paljon.

PARAS TULOS

Kulta

100 syytä matkailla Suomessa

Tekijä: Drama Queen

Kotimaan matkailua kasvattava kampanja.

Toivo ei ole strategia. Mitään suurta ei synny ilman vaivannäköä. Ihminen ei osta, ellei inspiroidu. Varsinkin, jos tuote tuntuu lähtökohtaisesti vähän tavalliselta. Tämä kampanja kotiutti euroja kotimaahan ja sille sinivalkoiset aplodit.

Kunniamaininta

Asiakas: Turku AMK

Tekijä: Avidly

Osaamisanti: ammattikorkeakoulun varainhankintakampanja.

Prosentteja saa Alkosta. Euroja ihmisiltä. Indeksit sikseen, euro ei koskaan valehtele. Ajatus ja mekanismi veivät tässä perille, mainonta lienee ollut vain taustatukena.

JUNIORISARJA

Juniorisarjassa toimeksiantona oli kehittää kummiyritys Liedon Säästöpankin toimeksiannosta kampanja, jolla tavoittaa nuoret.

Kulta

Oppirahat

Kuisma Väänänen ja Akseli Kouvo

Nuoret suunnittelijat ymmärtävät parhaimmillaan sen, mitä pieni budjetti tarkoittaa. Sekä ihmisellä että suunnittelijalla. Silloin pitää yksinkertaisesti olla nokkela. Ja kun ihmisenä hölmöilee sen olemattoman budjetin kanssa, on mitä parhainta, että joku ohjaa oikealle reitille. Kiitos näiden valopäiden, siihen voisi nyt olla työkalu.

Kunniamaininta

Peukkuu prokkikselle

Veera Kemppainen ja Laura Kemppainen

Puhutteleva markkinointiviestintä ei ole väittämistä vaan käyttäytymistä – mielenkiintoisella tavalla. Ja parhaimmillaan sen pohjana on todellinen aito näkemys yleisön maailmasta. Silloin jopa poikkeuksellinen viesti muuttaa käyttäytymistä ja saa aikaan vaikutuksen. Nuorta ei saa pankkiin pyytämällä, vaan inspiroivasti kutsumalla, pakan parhaimpia mainosideoita.

Vuoden mainos on kilpailu Turun talousalueella tehdylle tai sinne kohdennetulle markkinointiviestinnälle. Kilpailuun osallistuttiin töillä, jotka on julkaistu vuoden 2018 aikana. Kilpailussa on neljä kategoriaa ja juniorikategoria. Päätuomarina toimi Hasan & Partnersin toimitus- ja luova johtaja Eka Ruola ja tuomareina Tommi Laiho (toimitusjohtaja, Folk Finland), Sanna Laakkio (toiminnanjohtaja, MARK), Kasper Strömman (vuoden graafikko 2013 ja some-vaikuttaja), Minna Koskelo (tulevaisuusmuotoilija), ja Laura Andersson (copywriter, Drama Queen Communications).

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Tutkimus: Keisarileikkausten vaikutukset lasten terveyteen luultua vähäisempiä

Todennäköisyys joutua suunnittelemattomaan keisarileikkaukseen on suurimmillaan vapaapäivää edeltävän työpäivän aikana, todetaan VATT:n, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Turun yliopiston ja Pombeu Fabran yliopiston tutkijoiden tuoreessa tutkimuksessa.

Suomen Vuoden optikko -palkinto Turkuun

Optinäön Jarkko Vilén valittiin Suomen Vuoden optikoksi 2019. Erityisesti häntä kiitettiin halusta löytää jokaiselle asiakkaalle sopiva ratkaisu uusien teknologioiden avulla.

Optinäkö-liikkeen Jarkko Vilén valittiin pohjoismaisessa Optical Awards -tapahtumassa Suomen vuoden 2019 optikoksi. Tärkein valintaperuste oli uusien teknologioiden käyttö asiakaskohtaisten ratkaisujen löytämiseksi.

Kaksi TPS:n Liiga-ottelua vapaassa katselussa viikonloppuna

TPS:n perjantain ja lauantain Liiga-pelit ovat vapaassa katselussa.

Telia tarjoaa kaikki viikonlopun Liiga-pelit Televisioviikon kunniaksi ilmaiseksi. Tarjolla on muun muassa TPS ottelu Vaasassa Sportia vastaan perjantaina 18. lokakuuta kello 18.15 alkaen sekä lauantain kotiottelu Pelicansia vastaan alkaen kello 18.15.

Telakalla aloitetaan rokotukset ja tehostetaan käsihygieniaa sekä hengityssuojainten käyttöä

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on hoidettu vakavan pneumokokkitaudin vuoksi loppukesän ja alkusyksyn aikana työikäisiä aikuisia, joita yhdistää työskentely Turussa telakalla rakenteilla olevassa laivassa. Näitä potilaita on ollut yhteensä noin 20.

Yrityssaneerausten määrä väheni 14,4 prosenttia alkuvuonna

Vireille pannut yrityssaneeraukset tammi–syyskuussa 2010–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–syyskuussa pantiin vireille 261 yrityssaneerausta, mikä on 44 yrityssaneerausta (14,4 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilökunnan määrä yrityssaneeraukseen haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 2 204, mikä on 896 henkilöä (28,9 prosenttia) vähemmän kuin edellisvuonna.

Turkulaisille esitellään tulevaisuuden kansantanssi

Turussa järjestetään syyslomaviikolla kaksi kansainvälisen tason suurtapahtumaa, kun New Performance Turku Festival sekä tanssin ammattilaistapahtuma Stretch esitysohjelmistoineen valtaavat kaupungin monipuolisella ohjelmistollaan.

Uudet taivaalliset teesit

Maanantai oli kova päivä turkulaisessa päätöksenteossa. Valtuusto päätti äänin 50–15, että Turkua johtaa jatkossa pormestari. Seminaarissa esiteltiin kaupunginjohtajan talousarvioesitys sekä lähes 60 miljoonan euron säästöpaketti, joka kestää vuoteen 2023.

Sinkkutalouksista siirrytään jakamistalouteen

Yksin eläviä on suomalaisista jo varsin vaikuttava määrä, noin puolet väestöstä. Yksin elävät asuvat yksinään yksiöissään, mutta pinnalle on tulossa oman vapauden ohelle eräänlainen jakamistalous, yhteisöllisyys. Tämä voi olla konkreettista, kuten taloyhtiö -yhteisöllisyyttä.

Ulkomailla opiskeleva, muista lähettää todistukset

Jos suoritat opintosi kokonaan ulkomailla, sinun täytyy toimittaa Kelaan oppilaitoksen antama läsnäolotodistus ja todistus edellisen vuoden opintosuorituksista.

Palkansaajien ansiotasoindeksi nousi 2,4 prosenttia

Ansiotasoindeksi ja reaaliansiot 2000/1–2019/3, vuosimuutosprosentti.

Palkansaajien nimellisansiot nousivat Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan heinä–syyskuussa 2,4 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Reaaliansiot nousivat 1,4 prosenttia edellisen vuoden kolmanteen neljännekseen verrattuna, koska ansiotason nousu oli nopeampaa kuin kuluttajahintojen nousu.

Painehaavat lisäävät potilaskuolleisuutta

Suomessa arvioidaan esiintyvän vuosittain 55 000–80 000 painehaavaa. Suurimmat riskiryhmät ovat pitkään vuoteessa hoidettavana olevat potilaat, kuten pitkäaikaishoidon potilaat sekä akuutisti sairastuneet vuodeosastojen potilaat. Heistä noin joka kymmenes saa yhden tai useamman painehaavan.

Mikrobilääkkeiden kulutus tuotantoeläimille Suomessa vähäistä

Euroopan lääkevirasto EMA on julkaissut yhdeksännen raportin tuotantoeläinten mikrobilääkkeiden kulutuksesta Euroopassa ( ESVAC-raportti ). Raportissa on mukana 31 maan tiedot. Tulokset ilmoitetaan mikrobilääkkeen myyntinä tuotantoeläinten määrään suhteutettuna.

Palveluiden liikevaihto ja tuotanto kasvoivat elokuussa

Palveluiden työpäiväkorjatun liikevaihdon ja volyymin vuosimuutos, %.

Palvelualojen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi elokuussa 4,5 prosenttia vuoden 2018 elokuusta. Palvelutuotanto eli volyymi, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi samaan aikaan 3,1 prosenttia. Kuluvan vuoden heinäkuussa liikevaihto oli 5,9 prosentin kasvussa volyymin asettuessa tuolloin 4,6 prosentin nousuun vuodentakaisesta. Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Eläketukea haki yli 3 000 henkilöä

Ikääntyneille pitkäaikaistyöttömille tarkoitettu eläketuki laajeni lokakuun alussa koskemaan ennen 1.9.1958 syntyneitä. Kela lähetti elokuussa hakemuslomakkeen ja eläketuesta kertovan kirjeen niille henkilöille, joille Kelan tietojen mukaan tulisi oikeus eläketukeen 1. lokakuuta alkaen. Kirje lähetettiin noin 3 350 henkilölle. Eläketukea on hakenut 3 073 henkilöä. Uusien edellytysten mukaiset ensimmäiset eläketuet maksettiin 4. lokakuuta.

Muikku ja kuha sisävesien arvokkaimmat saalislajit

Muikku on edelleen sisävesien tärkein saaliskala sekä määrältään että arvoltaan.

Kaupalliset kalastajat saivat viime vuonna saaliiksi sisävesiltä 5,2 miljoonaa kiloa kalaa. Vuonna 2017 saalis oli 6,5 miljoonaa kiloa. Saaliin pieneneminen johtui pääosin nuotalla pyydetyn muikun määrän vähenemisestä. Rapusaalis oli jonkin verran alle 600 000 rapua, mistä lähes kaikki oli täplärapua. Saaliin arvo oli 14,7 miljoonaa euroa, mikä oli lähes sama kuin edellisenä vuonna.

Sisäministeriö haluaa vahvistaa sopimuspalokuntien toimintaedellytyksiä yhteistyön keinoin

Sisäministeriö haluaa vahvistaa sopimuspalokuntien toimintaedellytyksiä yhteistyön keinoin. Tavoitetta tukemaan on asetettu sopimuspalokuntatoiminnan kansallinen yhteistoimintaryhmä. Ryhmän tehtävänä on yhtenäistää lainsäädännön ja valtakunnallisten sopimusten tulkintoja sekä valmistella toimintaohjelma sopimuspalokuntatoiminnan kehittämiseksi.

Yrittäjägallup: Ongelma yritysten välisistä ylipitkistä maksuajoista laajenee

Suuret yritykset maksavat laskunsa pienille yrityksille entistä hitaammin. Ongelma näyttää laajenevan entistä pienempiin yrityksiin. Myös se yleistyy, että pitkästä maksuajasta ei sovita, vaikka laki niin määrää. Tiedot käyvät ilmi Yrittäjägallupista.

Kunnille ja kuntayhtymille tarjolla 70 miljoonaa euroa tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskuksen kehittämiseen

Rinteen hallitus ilmoittaa sote-uudistuksen tavoitteiksi perustason palvelujen vahvistamisen. Painopistettä siirretään ehkäisevään työhön. Tavoitteena on varmistaa, että palvelut vastaavat ihmisten tarpeisiin ja ongelmiin voidaan puuttua ajoissa.

Urheilu

Kaksi TPS:n Liiga-ottelua vapaassa katselussa viikonloppuna

TPS:n perjantain ja lauantain Liiga-pelit ovat vapaassa katselussa.

Telia tarjoaa kaikki viikonlopun Liiga-pelit Televisioviikon kunniaksi ilmaiseksi. Tarjolla on muun muassa TPS ottelu Vaasassa Sportia vastaan perjantaina 18. lokakuuta kello 18.15 alkaen sekä lauantain kotiottelu Pelicansia vastaan alkaen kello 18.15.

Jälkipeli: Suomen jalkapallomaajoukkueen kannattajat ovat yhtä isoa perhettä

Kotijoukkueen voitto kruunaan kannattajienkin illan.

Tiistai-iltaisen Armenia-ottelun alkuun oli vielä useampi tunti, mutta turkulaisen Bar Innon sisätilat täyttyivät jo innokkaista Huuhkajien kannattajista. Suomen Maajoukkueen Kannattajat (SMJK) on yhdistys, joka on ollut jo vuosien ajan kotimaisen kannatuskulttuurin soihdunkantaja. Suomi ei ehkä olekaan enää maailman hiljaisin urheilukansa.

Otteluanalyysi: Komealla voitolla kohti EM-lopputurnausta

Suomi juhli Fredrik Jensenin avausosumaa, joka jäi voittomaaliksi.

Jo niin lähellä, mutta vielä niin kaukana. Näin voisi kuvailla Suomen jalkapallomaajoukkueen mahdollisuuksia saavuttaa historiallinen paikka EM-lopputurnauksessa. Olympialaisissa Suomi on pelannut pari kertaa, mutta ei EM- tai MM-turnauksessa. Lähellä ollaan, sillä vakuuttava voitto 3-0 (1-0) Armeniasta jätti vierailijat jo viiden pisteen päähän Suomesta.

Vili-Jesper Koivula Tuton vahvuuteen

Vili-Jesper Koivula.

Jääkiekon Mestiksen Tuto Hockey on vahvistanut hyökkäystään Vili-Jesper Koivulalla . Koivula tulee Tutoon KooVeesta, jossa hän teki viime kaudella 24 Mestis-maalia.

Veikkausliigan huipennus näkyy Turussa pitkin viikkoa

Interin ja KuPS:n välinen mestaruuskamppailu ensi lauantaina Kupittaalla on lähes loppuunmyyty.

Inter taistelee Veikkausliigan mestaruudesta lauantaina 19. lokakuuta. Joukkue kohtaa kotikentällään Veritas-stadionilla Kupittaalla KuPS:n. Turussa mestaruutta on saatu odottaa, sillä viimeksi kultamitalit laitettiin turkulaisten kaulaan vuonna 2008 Interin voittaessa Veikkausliigan.

Lukas Hradecky ei hätkähdä ennakkosuosikin viittaa

Lukas Hradecky ja muu Suomen joukkue olivat luottavaisia ja hyväntuulisia Armenia-ottelun aattona.

Ennen tiistain EM-karsintaottelua Suomi on kohdannut Armenian viisi kertaa. Saldona on neljä voittoa ja yksi tasapeli. Maaliero Suomelle on maukas 8–1. Historiankin valossa on selvää, että kotiottelusta Huuhkajille on budjetoitu kolme pistettä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.