Työkalupakki kannustaa ruoantuottajia mukaan julkisiin kilpailutuksiin
Monet ruoantuottajat kokevat julkiset hankinnat etäisinä ja hankalina ja omat menestymismahdollisuudet vaikuttavat vähäisiltä. Toisaalta kunta koetaan luotettavana kumppanina, mikäli sen kelkkaan pääsee mukaan. Näitä havaintoja tehtiin Valonian luotsaamassa Tarjousosaamista ruoantuottajille -hankkeessa, jonka lopputuotokset on nyt julkaistu.
Ruoantuottajan työkalupakki julkisiin hankintoihin toimii matalan kynnyksen ohjenuorana siitä, mitä kilpailutusprosessissa on luvassa. Tuottaja voi valmistautua tutustumalla kilpailutuksen vaiheisiin, jotta sopivan kilpailutuksen käynnistyessä on jo valmius lähteä tarjoamaan omia tuotteita kunnan keittiöihin. Pakissa tietoa on tarjolla visuaalisen kuvan keinoin, tekstinä ja linkkeinä sekä podcastien muodossa.
Hankkeessa järjestettiin myös koulutus- ja sparraustilaisuuksia tuottajien ja asiantuntijoiden kesken. Tuottajat valitsivat ilmoittautumisen yhteydessä listalta itselleen sopivan, 90 minuuttia pitkän henkilökohtaisen sparrausajankohdan ja kiinnostavimmat teemat. Osallistujat pääsivät puhumaan kasvokkain asiantuntijan kanssa juuri omaan tuotantoonsa liittyvistä kysymyksistä.
– Koin koulutukset ja keskustelun sparraajan kanssa erittäin hyödyllisenä. On hienoa, että tällaista mahdollisuutta tarjottiin tuottajille! Varsinkin oman tuotannon kehittämisestä olisi mielenkiintoista saada vielä lisää sparrausta – oppisi näkemään pidemmälle oman tilan postilaatikolta tai sikalan nurkalta, toteaa koulutuksiin osallistunut maanviljelijä ja sikatilallinen Tuomas Levomäki.
– Sparrauksissa tunnelma oli luottamuksellinen ja välitön, henkilökohtainen tapaaminen tuntuu toimivalta keinolta edistää tuottajien osaamista ja rohkaista heitä kehittämään tuotantoaan. Pyrimme tulevaisuudessakin edistämään tilojen markkina- ja tuotteistusosaamista mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi hankkeiden kautta, pohtii aluepäällikkö Terhi Löfstedt MTK Varsinais-Suomesta.
Tuottajien välinen yhteistyö edesauttaa menestymistä kilpailutuksissa. Yhdessä tuottajat voivat tarjota joko suurempaa volyymia, toimitusvarmuutta tai laajempaa valikoimaa, kuten erikoisruokavalioihin soveltuvia tuotteita. Parhaimmillaan ruokalistat mukautuvat kotimaisten tuotteiden saatavuuden mukaan ja niin, että ne antavat väljyyttä myös uudenlaisten kokonaisuuksien ja yhdistelmien kokeiluille: esimerkiksi Salossa koulujen ja päiväkotien ruokalistoille on saatu paikallisia härkäpaputuotteita.
– Vastuu lähialueiden tuotteiden tai kotimaisen ruoan pääsystä kuntien ruokalautasille ei ole vain tuottajilla: julkisilta hankintayksiköiltä tarvitaan aktiivista otetta ja vuoropuhelua paikallisten tuottajien kanssa. Avoimella markkinavuoropuhelulla hankintayksikkö saa paremman käsityksen alueen tuottajien tarjoomasta ja toisaalta kertoa hankintayksikön vaatimuksista ja toiveista, toteaa Valonian toimialapäällikkö Riikka Leskinen.
Työkalupakki on vapaasti ladattavissa osoitteessa valonia.fi/tuottajantyökalupakki.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)