Kuukauden nainen: Burleskitaiteilija Edvina Walsténille vapaa itseilmaisu on tärkeintä

Edvina Walsten opettaa burleskia, esiintyy ja tuottaa Kårenin kirppiksiä. Edvina Walsten opettaa burleskia, esiintyy ja tuottaa Kårenin kirppiksiä. Kuva: Tiina Pitkänen

– Burleski on itseilmaisua, viihdettä ja erilaisten vartaloiden hyväksymistä. Kutsun sitä oodiksi elämälle, sanoo turkulainen burleskitaiteilija ja -opettaja Edvina Walstén.

Walsténin innostus burleskiin syttyi kahdeksan vuotta sitten hänen nähtyään yhden Suomen tunnetuimman burleskiesiintyjän, Olivia Rougen, mainoskuvia. Burleskin suvaitseva ja itsensä voittamiseen kannustava ilmapiiri vetosi Walsténiin ja harrastuksesta tuli pian esiintymisiin tähtäävä elämäntapa. Hän korostaa, ettei burleski ole tanssia, kuten joskus väitetään, vaan viihteellinen performanssitaidemuoto, joka parodioi välillä vakaviakin aiheita.

Burleskiesiintyjä Minna Kivelä vinkkasi Walsténille uusien tulokkaiden illasta vuonna 2010. Sitten ensiesiintymisen helsinkiläisellä ravintolalaiva Wäiskillä hän kertoo kasvaneensa ihmisenä paljon ja saaneensa myös esiintymisiin uutta syvyyttä. Yleisön eteen astuminen jännittää edelleen, mutta jännityksestä saa myös positiivista energiaa esitykseen. Esiintymisten lisäksi merikapteeniksi opiskeleva Walstén opettaa nykyään burleskia kursseilla ja työpajoilla Studio Winkheartilla Turun keskustassa ja tuottaa burleski-iltoja. Häneltä voi myös tilata esiintymisiä ja opetusta esimerkiksi polttareihin tai syntymäpäiväjuhliin myös muualle.

– Burleskia voivat harrastaa kaikenlaiset ihmiset. Vedän viikoittain kahta erityyppistä burleskiryhmää, joista Sensuous Curves in the Shadows sopii myös aloittelijoille. Koreografiat ovat helppoja eivätkä vaadi erityistä pohjakuntoa. Ryhmään voi osallistua, vaikka ei olisi aikomusta ikinä esiintyä. Burleski on monille vastapainoa arkeen ja kaivattua omaa aikaa.

Lavalle haluaville burleskiharrastajille oikea ryhmä sen sijaan on The Flaming Hot Red Peppers. Esiintyvään ryhmään osallistuminen vaatii ennakko-osaamista burleskista.

Edvina Walsténin burleskihahmo Lady Winkheart on tuottanut vuodesta 2014 burleski-iltama Hylättyä Huvipuistoa Åbo Akademin ylioppilaskuntatalo Kårenilla. Työparina iltamien järjestämisessä on toiminut burleskiesiintyjä Miss Charming Daisy. Iltamien tarkoituksena on tarjota elämyksiä laadukkaiden ja vaihtelevien esiintyjien välittämänä. Viimeinen Hylätty Huvipuisto -iltama järjestetään ensi keväänä.

Saaristobaarissa nähtiin puolestaan Curvy Mermaid eli Lady Winkheartin Seikkailut Kurvikkaalla Merenneidolla -burleskiklubisarja.

– Curvy Mermaid -klubit olivat Lady Winkheartin omaa tuotantoa ja vedin niitä yksin. Yhteensä seitsemän illan aikana seilattiin muun muassa Paratiisisaarelle ja Peilityyneen Poukamaan.

Burleskiesitysten ja -opetusten lisäksi Edwina Walstén on nainen suosittujen Kårenin kirppisten takana. Vuonna 2016 alkaneita kirppiksiä on järjestetty jo 23 kertaa ja jatkoa on luvassa keväällä neljän tapahtuman verran.

– Aloin miettiä kirpputoritapahtuman järjestämistä ensimmäisen kerran jo vuonna 2013. Pidän itse kirpputoreilla käymisestä ja kierrätys on minulle tärkeää. Kårenin kirppikset on otettu kaupunkilaisten keskuudessa vastaan todella hyvin.

Muutamassa vuodessa Walsténin tuottamista Kårenin kirppiksistä on kasvanut Varsinais-Suomen suurin kirpputoritapahtuma, jonne on löytänyt tiensä jo yli 12 000 ostajaa. Myyjiäkin on ollut kierrättämässä tavaroitaan eteenpäin jo toista tuhatta. Vaatteet ja asusteet ovat tapahtuman suosituimpia tuotteita, mutta myyntipöydillä on näkynyt lisäksi esimerkiksi lastentarvikkeita.

– Toivon kirppiksistä välittyvän hyvän fiiliksen kävijöille. Oma aikani menee tapahtumapäivinä kokonaisuuden hallintaan, joten en itse ehdi juurikaan kierrellä katsastamassa tarjontaa.

Viisi kyssäriä

1. Mikä on ilahduttanut eniten lokakuussa?

– Kinky Boots -musikaali ja verkkohatut.

2. Kenet ottaisit viikoksi mukaasi autiolle saarelle?

– Mieheni ja pehmoeläin Yoshin.

3. Lempiruokasi?

– Lehtikaaliherkkusienirisotto.

4. Miten rentoudut mieluiten?

– Laivaristeilyllä.

5. Millaisia suunnitelmia sinulla on syksyn varalle?

– Yritän pitää tasapainossa elämän eri osa-alueet.

Tiina Pitkänen

Yliopistokiertue avaa ajankohtaisia ulko- ja turvallisuuspoliittisia aiheita

Uuden ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon valmistelu on parhaillaan käynnissä. Osana valmisteluja ulkoministeriö järjestää kevään aikana yhteistyössä viiden eri yliopiston kanssa paneelikeskustelujen sarjan ajankohtaisista ulko- ja turvallisuuspoliittisista aiheista.

”Kyse ei ole tahdonvoimasta” – Tiesitkö nämä kuusi asiaa painonpudotuksesta?

Mehiläinen NEO Painonhallintaklinikan vastuulääkäri André Heikius sekä psykologi Taija Wilenius oikovat yleisimpiä painonhallintaan liittyviä uskomuksia.

Satelliittisignaalien häiriöiden valvontaa parannetaan

Tutkijat kehittävät parhaillaan satelliittipaikannussignaalien (GNSS) laadunvalvontapalvelua. Tarjottu palvelu on räätälöity Liikenne- ja viestintäviraston (Traficom) vaatimusten mukaisesti. Palvelulla voidaan valvoa paremmin satelliittisignaalien häiriöitä.

Kansallinen vesihuoltouudistus turvaamaan tulevaisuuden vesihuoltopalveluita

Maa- ja metsätalousministeriö on asettanut hankkeen kansallisen vesihuoltouudistuksen toteuttamiseen. Hankkeella etsitään ratkaisuja Suomen vesihuollon uudistamiseen ja toimintaympäristön muutosten ennakointiin.

Mikä on mennyt pieleen?

Turkuhallissa on kuluvalla liigakaudella ollut väljää.

Turkuhallin – tai pitäisi kai käyttää markkinointinimeä ja puhua Gatorade Centeristä – lehterit hohtavat punaista. Se tarkoittaa, että hallissa on ollut tällä kaudella väljää.

Logomo houkutteli viime vuonna 377 000 kävijää

Logomossa oli yli 1 300 tapahtumapäivää, noin sata enemmän kuin vuonna 2018.

Turkulaiselle tapahtumakeskus Logomolle viime vuosi oli hyvä sekä tapahtumapuolen kävijämäärien suhteen että toimitilojen käyttöasteen kannalta. Kongressit, kokoukset ja tapahtumat vetivät Logomoon 57 000 kävijää edellisvuotta enemmän: vuonna 2019 Logomossa vieraili 377 000 kävijää, kun vastaava luku vuonna 2018 oli 320 000.

Keskustan valtuustoryhmä: Päätös torin sulanapidosta saatava valtuuston käsittelyyn

Keskustan Turun valtuustoryhmä on perjantaina päättänyt vaatia, että kaupunginhallituksen päätös torin sulanapidosta on saatava valtuuston käsittelyyn.

Lähes puolet haluaisi sähköautoista äänekkäämpiä

Sähköauton käyntiääni on lähes olematon useimpiin polttomoottoriautoihin verrattuna. Kuljettajan kohdalla tämä lisää ajomukavuutta, eikä suurin osa suomalaisista koe äänettömyyden olevan ongelma liikenneturvallisuuden kannaltakaan. 44 prosenttia kuitenkin uskoo, että kovemmat äänet tekisivät ajoneuvoista helpompia havaita liikenteessä.

Kupittaan luistelumato poissa käytöstä toistaiseksi

Kupittaan luistelumato on suljettu toistaiseksi. Kuva on marraskuulta 2016.

Kupittaan luistelumato jouduttiin sulkemaan perjantaina 17. tammikuuta kello 13 turvallisuussyistä. Teknisten ongelmien takia jäätä ei pystytä pitämään turvallisessa luistelukunnossa. Ongelmien syy on selvillä ja korjausaikataulua selvitellään. Asiasta tiedotetaan lisää alkuviikosta.

TPS joutuu maksamaan Jonne Virtaselle lähes 100 000 euroa ja oikeudenkäyntikulut perusteettomasta työsopimuksen purkamisesta

Jonne Virtanen.

Jonne Virtasen pelaajasopimuksen päättämiseen liittyvä erimielisyys on ollut välimiesoikeuden ratkaistavana. Välimiesoikeuden tuomiolauselman mukaan HC TPS Turku Oy velvoitetaan suorittamaan Jonne Virtaselle korvaukseksi työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä yhteensä 98 500 euroa korkolain mukaisine korkoineen 27. lokakuuta lukien.

Talvikalastaja, muista panna pyydysmerkinnät kuntoon

Pakkasen saapuessa jäät alkavat kantaa kalastajaa Etelä-Suomessa saakka ja talvisen pyydyskalastuksen ystävät pääsevät mielipuuhaansa. Kalatalouden Keskusliitto haluaa muistuttaa voimassa olevista kalanpyydysten merkintätavoista ja tarvittavista kalastusluvista.

Australian maastopalot vaikuttavat ilmanlaatuun ja jäätiköihin

Maastopaloista syntyneiden savujen hiukkaspitoisuudet 9.1.2020. Maailman terveysjärjestö WHO:n suositukset ylitetään useilla mantereilla.

Australian vuotuiset maastopalot alkoivat poikkeuksellisen aikaisin kuivan ja kuuman vuoden jälkeen. Tällä kertaa ovat palaneet myös alueet, jotka eivät normaalisti pala. Laajoja maastopaloja on myös Afrikassa ja Amazoniassa. Palot vaikuttavat esimerkiksi ilmanlaatuun myös kaukana paloalueista.

Turvallinen lääkehoito -opasta selkeytetään

Turvallinen lääkehoito -oppaan päivitysprojektissa sidosryhmiltä kysyttiin näkemyksiä oppaan päivitystarpeista. Sidosryhmät vastasivat avoimeen kyselyyn aktiivisesti. Kyselyyn vastasi 128 terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaista tai organisaatiota.

Turkulainen metallitulokas AvAciA julkaisee kolmannen videosinglensä

AvAciA on turkulainen metallibändi.

Suomenkielinen metallitulokas AvAciA julkaisee viimevuotiselta debyytiltään Uusi Maailmanjärjestys uuden videon kappaleesta Vihermaa . Videon julkaisu enteilee uunissa muhivaa uutta materiaalia.

Miksi lähteä mukaan vapaaehtoistoimintaan?

Miksi lähteä mukaan vapaaehtoistoimintaan? Vapaaehtoistoiminta luo vapaaehtoiselle merkityksellisyyden tunteen, koska ihminen pystyy omalla osaamisellaan tuomaan hyvää toisille ihmisille. Vapaaehtoistoiminta tuo elämään uutta asiasisältöä ja uuden oppimista. Omasta mielenkiinnosta lähtöisin oleva vapaaehtoistoiminta, sen tekeminen, siinä oppiminen ja kehittyminen tuovat sisältöä ja iloa vapaaehtoisen elämään.

Vastasyntyneiden mitokondriotaudin hiirimallista löytyi taudinkulkua pahentava lisämutaatio

GRACILE-oireyhtymän hiirimallista löytynyt uusi mitokondrio-DNA:n muutos antaa uutta tietoa sairauden syntymekanismeista molekyylitasolla ja ainutlaatuisen työkalun mitokondriotautien tutkimukseen.

Ristisaatto kirkolta kirkolle ekumeenisella rukousviikolla Turussa

Pertti Ruotsalo.

Lauantaina alkava Kristittyjen ykseyden ekumeeninen rukousviikko kokoaa väkeä eri kristillisistä seurakunnista ja kirkoista muun muassa yhteiseen ristisaattoon Turussa. Ekumeenista rukousviikkoa vietetään vuosittain kaikkialla maailmassa 18.–25. tammikuuta.

Puolustusvoimien sotilaskurinpitoa ja rikostorjuntaa koskeva laki uudistetaan

Puolustusministeriö asetti 15. tammikuuta työryhmän, jonka tehtävänä on arvioida sotilaskurinpitoa ja rikostorjuntaa Puolustusvoimissa koskevan lainsäädännön muutostarpeet ja valmistella tarvittaessa ehdotus sääntelyn uudistamiseksi.

Urheilu

TPS joutuu maksamaan Jonne Virtaselle lähes 100 000 euroa ja oikeudenkäyntikulut perusteettomasta työsopimuksen purkamisesta

Jonne Virtanen.

Jonne Virtasen pelaajasopimuksen päättämiseen liittyvä erimielisyys on ollut välimiesoikeuden ratkaistavana. Välimiesoikeuden tuomiolauselman mukaan HC TPS Turku Oy velvoitetaan suorittamaan Jonne Virtaselle korvaukseksi työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä yhteensä 98 500 euroa korkolain mukaisine korkoineen 27. lokakuuta lukien.

Åboraakkeli: TPS Salibandyn voittoputkelle jatkoa?

TPS on voittoputkessa.

TPS Salibandyn pelaaminen on nytkähtänyt nihkeän alkukauden jälkeen uomiinsa. Parhaillaan TPS on viiden ottelun voittoputkessa ja kymmenestä edellisestä Salibandyliigan ottelusta Palloseura on hävinnyt vain kerran. Tuonkin ottelun Oilersille vieraissa vain niukasti 8–6.

HC TPS:n yleisömäärä pudonnut harvinaisen rajusti

Punainen on ollut hallitseva väri tällä kaudella TPS:n kotiotteluissa.

Tyhjien penkkien punainen meri tai turkulainen purjehduskausi ovat käsitteitä, kun syksyisin puhutaan HC TPS:n kotiotteluiden yleisömääristä. Tällä kaudella yleisömäärät ovat kuitenkin sukeltaneet tavalla, jota ei voi laittaa pitkittyneen purjehduskauden piikkiin.

Silja Kosonen Raision vuoden urheilija

Silja Kosonen harjoittelee Someron lisäksi tutulla Raision kentällä.

Someron Esaa edustava Silja Kosonen on valittu vuoden urheilijaksi 2019. Kosonen saavutti Suomen mestaruudet T-17-sarjassa moukarissa ja kiekossa. Hän on myös maailman tilastokärki saman sarjan moukarissa. Saavutuksena on myös Euroopan nuorten Olympiafestivaalien voitto Bakussa SE-tuloksella 72,35 ja nuorten Ruotsi–Suomi-maaottelussa voitto moukarissa.

Sami Rähmönen jatkosopimukseen TPS:n kanssa, edessä 16:s kausi raitapaidoissa

Sami Rähmönen.

TPS-kapteeni Sami Rähmönen jatkaa pelaajauraansa kasvattajaseuransa paidassa, vaihteeksi Veikkausliigassa. Alkava kausi 2020 on Rähmöselle jo kuudestoista TPS:n edustusjoukkueessa.

Inter ja FC Flora yhteistyöhön

Interin viime kausi päättyi hopeamitaleihin.

Inter ja tallinnalainen FC Flora ovat sopineet laajasta yhteistyöstä. Interin joukkueet nuorimmista aina edustusjoukkueeseen saakka kohtaavat Viron ykkösseuran vuosittain.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!