Luomun tuotanto ja kulutus kasvavat Suomessa

Hallituksen luomualan kehittämisohjelma on onnistunut nostamaan luomun näkyvyyttä sekä tiivistänyt toimijoiden välistä yhteistyötä. Lisäksi se on antanut toimijoille uskoa ja rohkeutta tarttua luomutuotantoon. Luomualan tulevaisuus näyttää positiiviselta, vaikka haasteitakin on. Luomalan kehittämisohjelmalla on edellytykset ja mahdollisuudet tukea luomualan kehittämistä tulevaisuudessakin, mutta kehittäminen vaatii myös euromääräisiä panostuksia sekä sidosryhmien laajaa osallistamista luomualan yhteiseen kehittämiseen, toteaa vastavalmistunut arviointi.

Luomuohjelman arvioinnin tilasi maa- ja metsätalousministeriö ja sen toteuttivat Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI ja TK-Eval Ay. Arviointi toteutettiin kesä–syyskuussa. Arviointi perustui dokumentti- ja tilastoaineistoon, haastatteluihin, luomualan toimijoille suunnattuun kyselyyn sekä alueellisiin työpajoihin.

Kataisen hallitusohjelmassa Suomen maatalouspolitiikan strategiseksi tavoitteeksi nostettiin lähi- ja luomuruuan osuuden kääntäminen vahvaan nousuun. Sitä tukemaan valtioneuvosto hyväksyi vuonna 2013 periaatepäätöksen ”Lisää luomua! Hallituksen luomualan kehittämisohjelma ja kehittämisen tavoitteet vuoteen 2020”. Kehittämisohjelman tavoitteena on lisätä luomutuotantoa, monipuolistaa kotimaisten luomutuotteiden valikoimaa sekä parantaa luomuruoan saatavuutta vähittäiskaupoissa ja ammattikeittiöissä. Kehittämisohjelmalla pyritään siihen, että vuoteen 2020 mennessä viidennes Suomen viljelyalasta on luonnonmukaisesti viljeltyä peltoa ja viidennes ammattikeittiöiden hankinnoista on luomua.

Ohjelman tavoitteita edistetään valtiontalouden kehyspäätösten ja valtion talousarvioiden puitteissa niiden mukaisia käytettävissä olevia voimavaroja kohdentamalla. Tärkein luomualan kehittämisen väline on EU:n osarahoittama maaseutuohjelma. Luonnonmukaista viljelyä tuetaan Manner-Suomen ja Ahvenanmaan maaseutuohjelmien kautta yhteensä 330,5 miljoonalla eurolla ohjelmakaudella 2014–20.

Muiden maaseutuohjelman toimenpiteiden kautta (neuvonta, investoinnit, hankkeet) voidaan tukea luonnonmukaisen tuotannon ja jalostuksen kehittymistä joko suoraan tai välillisesti. Lisäksi lähiruoka- ja luomuohjelmien toteuttamiseen oli vuosina 2012–15 käytettävissä vuosittain noin puolitoista miljoonaa euroa.

Luomuviljelty peltoala on kasvanut vajaan prosentin vuosivauhtia viimeisen kuuden vuoden aikana. Vuonna 2018 luomuviljeltyä peltoalaa Suomessa on 12,8 prosenttia kaikesta viljelysmaasta. Luomualasta yli puolet on nurmea. Luomuviljasadot ovat pääosin kasvaneet viime vuosina. Tärkein luomuvilja on kaura, jonka sato on noin puolet kaikesta Suomessa tuotetusta luomuviljasta. Luomun osuus on vajaa kolme prosenttia koko Suomen viljantuotannosta.

Luomupuutarha- ja perunantuotanto ovat kasvaneet viime vuosina tasaisesti. Tärkeimmät tuotantosuunnat luomukotieläintuotannossa ovat naudanliha ja maito. Luomussa on kaikista Suomen emolehmistä noin 35 prosenttia, lampaista 15,7 prosenttia, munivista kanoista 6,2 prosenttia ja lypsylehmistä 3,4 prosenttia.

Mustikka, puolukka ja lakka ovat tärkeimmät luomukeruutuotteet. Luomun markkinaosuus Suomen päivittäistavarakaupasta oli 2,3 prosenttia vuonna 2017. Vuonna 2017 luomua myytiin vähittäiskaupoissa 309 miljoonalla eurolla, missä oli kasvua edellisvuoteen nähden 13 prosenttia.

Luomulla on suurin markkinaosuus omassa tuoteryhmässään munissa ja kasviöljyissä. Päivittäistavarakaupoissa luomumyyntiä on eniten hedelmissä, maidossa ja muissa nestemäisissä maitotuotteissa sekä vihanneksissa. Ammattikeittiöissä luomun osuus on kasvanut viime vuosina. Ammattikeittiöissä luomuna käytetään yleisimmin viljatuotteita, vihanneksia ja kasviksia sekä hedelmiä ja marjoja.

Luomun käyttäjiä on Suomessa kaksi miljoonaa. Säännöllisesti luomua käyttävien aikuisten määrä on kasvanut tasaisesti vuodesta 2010. Yli puolet luomua säännöllisesti käyttävistä on aktiivikäyttäjiä, jotka syövät luomutuotteita ainakin viikoittain. Aktiivisimpia luomun käyttäjiä ovat 30–40-vuotiaat naiset ja lapsiperheet, mutta myös miesten osuus on kasvanut.

Luomuelintarvikkeita valmistavien yritysten määrä on kasvanut vuodesta 2012 vuoteen 2017 noin viidenneksellä. Vuonna 2017 Suomessa oli 742 luomuelintarvikkeita valmistavaa yritystä.

Luomualan kehittämisohjelma on onnistunut kehittämään yhteistyötä luomualan toimijoiden kanssa. Ohjelma on tarjonnut toimijoille rahoitusta esimerkiksi hankkeiden muodossa ja edistänyt luomun lisäämiseen tähtäävää viranomais- ja sidosryhmäyhteistyötä.

Ohjelma on onnistunut viestintä- ja tiedotushankkeissa, kampanjoissa ja kuluttajien tietoisuuden lisäämisessä. Ohjelman selkeät tavoitteet ovat tukeneet tiedonvälitys- ja viestintätyötä eri alueilla ja toimijoiden kesken.

Ohjelman tavoitteet ovat kunnianhimoiset, mutta niiden osalta on menty myönteiseen suuntaan, sillä luomupeltoalaa ja kotieläintuotantoa on saatu lisättyä. Myös luomuelintarvikkeita valmistavien yritysten määrä, luomun käyttö ammattikeittiöissä sekä luomukeruualue ovat kasvaneet ohjelman toteutusaikana. Sen sijaan luomuvalkuaisrehun omavaraisuusasteen nostamisessa, luomun käytössä ammattikeittiöissä sekä keräilyn ja jakelun kehittämisessä yritysten yhteistyön avulla ohjelma on onnistunut hieman heikommin.

Maa- ja metsätalousministeriön tulisi myös tulevaisuudessa koordinoida luomualan kehittämisohjemaa, jonka tulisi pureutua paremmin tunnistettuihin pullonkauloihin sekä linkittää luomualan tutkimus, koulutus ja osaamisen kehittäminen ja vienti tiukemmin luomuohjelmaan. Luomuohjelma tulisi laatia laajassa yhteistyössä sidosryhmien kanssa.

Ohjelman tulisi sisältää toimenpiteitä jalostukseen sekä luomutuotteiden käytön lisäämiseen ammattikeittiöissä sekä selkeitä tavoitteita tuotantomäärille ja jalostusasteen nousulle, sillä tuotantomäärien kasvun myötä jalostukseen ja vientiin liittyviä pullonkauloja saadaan vähennettyä. Luomuohjelmalla tulisi olla oma budjetti. Luomuvalvonnan kehittämiseen ja laadunvarmentamiseen tulee kiinnittää erityishuomiota perustettavassa Ruokavirastossa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajokaistan Sairashuoneenkadulla

Viemäri- ja vesijohtotyötä tehdään Sairashuoneenkatu 14:n kohdalla 2.-13. elokuuta. Yksi ajokaista on pois käytöstä.

Saijan koti keräsi kehuja Instagramissa, mutta kaunis sänky ei ollutkaan hyvä nukkua – halpajäljitelmät tulevat kalliiksi näistä syistä

Saija Vainio osti ensin halvan kopion, mutta vasta aito Tempur toi kunnon yöunet. COCONUTWHITEB

Esimerkkitapaus: Tempur-jäljitelmään haksahtaminen huononsi unen laatua, mikä lopulta johti tuplahankintoihin.

Lotossa yksi täysosuma

Loton kierroksen 30/2021 arvonnassa löytyi yksi ainoa täysosuma. Heinäkuun viimeisen päivän arvonta toi mikkeliläiselle nettipelaajalle 3,6 miljoonaa euroa.

Kysymyksiä Turun päättäjille

Kirjoittaja ihmettelee, mikseivät asukkaavat pääse suoraan valitsemaan pormestaria.

Nyt olisi korkea aika tulevan pormestarina ja kaupunginhallituksen henkilöiden alkaa miettiä järjellä mihin rahoja levitellä ja mitkä asiat ovat tärkeitä: vanhusten, lasten, nuorten, sairaiden, työttömien ja syrjäytyneiden asiat. Olisiko syytä unohtaa raitiovaunut, turhat sillat, ”hupitalot” ynnä muut vähemmän tärkeät hankkeet. Olisiko hyvä aloittaa aikaa parempaa?

Tapahtumatakuuta myönnetty lähes 73 miljoonaa euroa

Tapahtumatakuuta on myönnetty lähes 73 miljoonaa euroa. Tapahtumatakuun hakuaikaa on jäljellä vielä kuukausi. Hakuaika päättyy 31. elokuuta kello 16:15. Takuuta haetaan sähköisesti Valtiokonttorin verkkosivulla.

Suomen ainoa parkourfestivaali järjestetään Turussa

Parkouriin kuuluu hyppimistä, juoksemista, kiipeilyä ja tasapainoilua. Ville Leppänen (vas.) ja Joonas Palsio ovat suorittamassa usean eri liikkeen haastetta.

Suomen ainoa parkourfestivaali Sivistymättömät järjestetään 6.–8. elokuuta Turussa. Kolmipäiväisen festivaalin ohjelma koostuu erilaisista parkouraiheisista ohjelmanumeroista, jotka ovat lajin harrastajien itse toteuttamia. Ohjelmisto on julkaistu kokonaisuudessaan festivaalin nettisivuilla www.sivistymattomat.fi.

Eurojackpotissa jahdataan seuraavaksi 72 miljoonaa euroa, Suomeen kaksi yli 400 000 euron voittoa

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 30/2021 yhtään täysosumaa. Ensi viikolla potissa on noin 72 miljoonaa euroa.

Paratiisi löytyi Metsolasta

Arttu, Teija ja Joni Hakula viihtyvät Metsolan tilalla kuin kotonaan. Perheeseen kuuluu myös 18-vuotias tytär.

Hakulan perhe remontoi satavuotiaan talon vapaa-ajan asunnoksi

Enemmistö tyytyväinen demokratiaan kotikunnassa

Enemmistön (61 %) mielestä ”demokratia toimii kaiken kaikkiaan kotikunnassani hyvin”. Vain neljännes (26 %) kiistää väitteen, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaistutkimuksesta. Tyytyväisyys kuntademokratian toimivuuteen on säilynyt muuttumattomana vuodesta 2017 (60 % -> 61 %).

Maksimissaan huvin vuoksi

Koetaanko rentoutuminen laiskuutena ja saamattomuutena?

Kesälomalla tai kesällä iskee pakottava tarve tehdä ja kokea asioita, jotta kesä olisi onnistunut. Yleensä neuvotaan vaihtamaan ihan fyysisesti maisemaa, sillä uusi ympäristö vie ajatukset arjesta ja auttaa mieltä irrottautumaan rutiineista.

Ennakointi ja maltti auttavat ohittamaan traktorin

Traktorit ja puimurit ovat yleensä siirtymässä toisesta työkohteesta toiseen ja ovat maantiellä vain pienen hetken.

Traktorit ja muut maataloustyökoneet ovat nyt liikenteessä. Liikenneturva muistuttaa, että traktorit ja puimurit ovat yleensä siirtymässä toisesta työkohteesta toiseen ja ovat maantiellä vain pienen hetken. Ohitukseen lähteminen saattaa olla täysin turhaa ja vaarantaa liikenneturvallisuuden.

Koronatartuntojen määrä nopeassa kasvussa Turussa

Turussa on todettu edeltävän seitsemän vuorokauden aikana 299 koronavirustartuntaa. Turun ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä n. 230/100 000/14 vrk (30.7.). Turun tartunnat ovat voimakkaassa nousussa. Tartunnanjäljitysprosentti edeltävältä kahdelta viikolta on noin 90 prosenttia.

Seilin taidetyöpajoissa pohditaan ihmisen ja muun luonnon pitkää yhteistä historiaa

Seilissä järjestettävissä yhteisöllisissä työpajoissa osallistujat saavat valita itse taidemuodon, joka voi olla esimerkiksi maalaamista, piirtämistä, valokuvausta tai kirjoittamista.

Seilissä 7. elokuuta pidettävissä taidetyöpajoissa pohditaan luonnon arvoja ja merkityksiä sekä ihmisen ja muun luonnon pitkää yhteistä historiaa Seilissä ja luodaan kokemuksista ja havainnoista taidetta.

Lauttarannan tulipalossa tuhoutui neljä lasikuituista moottorivenettä

Neljä lasikuituista moottorivenettä tuhoutui tulipalossa Ramstedtin venetelakalla Hirvensalon Lauttarannassa.

Mynäjoen valuma-alueella aloitetaan vesiensuojelutoimenpiteiden yleissuunnittelu

Yleissuunnitelma-alueen kartta. Valokuvassa Mynäjokea Nihteisissä.

Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys ry laatii Mynäjoen vesistöalueelle vesiensuojelutoimenpiteiden yleissuunnitelman Varsinais-Suomen ELY-keskuksen toimeksiannosta. Mynäjoen valuma-alue valikoitui kohdealueeksi, sillä siellä ei ole tehty kokonaisvaltaista koko valuma-aluetta kattavaa suunnittelua ja sekä Mynäjoen että Mynälahden vesien tila kaipaavat tilannetta kohentavia toimenpiteitä. Mynäjoen valuma-alue on suurimmaksi osaksi Mynämäen kunnan alueella, mutta osia siitä on Maskun, Nousiaisten ja Pöytyän kunnissa.

Moni eli kädestä suuhun korona-aikanakin, säästäjät panevat säästönsä sijoituksiin

Yli vuoden kestäneen koronapandemian aikana suomalaisten oma talous näyttää pysyneen entisellään. LähiTapiolan teettämässä kyselyssä 49 prosenttia yli tuhannesta vastaajasta kertoi, että heidän oman talouden budjettinsa on pysynyt kutakuinkin tasapainossa rajoitusajoista huolimatta.

Challenge Turku muuttaa liikennejärjestelyjä keskustassa ja ykköstiellä

Challenge Turku -urheilutapahtuma aiheuttaa merkittäviä muutoksia liikenteeseen tulevana viikonloppuna. Tapahtuma aiheuttaa suurta liikennehaittaa keskustan alueella sekä ykköstiellä. Autoilijoiden kehotetaan käyttävän muita ajoreittejä mahdollisuuksien mukaan.

Raision kaupunginvaltuuston kokouksia voi jatkossa seurata suorana netissä

Raisio aloittaa kaupunginvaltuuston kokousten nettilähetykset.

Raisio aloittaa kaupunginvaltuuston kokousten nettilähetykset. Ensimmäinen netissä lähetettävä kokous pidetään maanantaina 9. elokuuta kello 18.

Urheilu

Neljä ensimmäistä kertaa

Kaatosade ei haitannut Interin mestaruusjuhlia kauden 2008 päätteeksi.

Stefan Håkansin Inter on tarjonnut komeita jalkapallohetkiä turkulasille

Puukkokatsomo: Oikea ratkaisu

Mattias Gestranius.

Kova päätös, mutta täysin oikea. Erotuomari Mattias Gestranius on tottunut urallaan koviin päätöksiin. Sellaiseksi voitaneen laskea myös viime sunnuntain Honka-Lahti-ottelun keskeyttäminen. Keskeytyksen syynä oli yleisöstä kuulunut rasistinen huutelu.

Otteluanalyysi: TPS:n kotitaaperrus jatkuu, MP nousi kahdesti tasoihin

Kasper Hämäläinen on TPS:lle tärkeä vahvistus.

TPS:n kotitaaperrus jatkuu. Kauden seitsemäs kotipeli tuotti jälleen vain tasapelin, mikä tarkoitti että kotivoittotili on yhä avaamatta. Mikkelin Palloilijat nousi kahdesti tasoihin ja pisteet jaettiin tuloksella 2-2.

Challenge Turku -triathlon huipentuu puolimatkan SM-kisoihin

Challenge Turku -triathlon huipentuu puolimatkan SM-kisoihin.

Triathlontapahtuma Challenge Turku järjestetään 31.7.–1.8. Turun ja Aurajoen maisemissa jo kuudetta kertaa. Lauantaina kisataan nuorten Suomen Cupin osakilpailu sprint- ja supersprint-matkoilla, ja sunnuntaina kilvoitellaan triathlonin puolimatkan SM-mitaleista. Challenge Turku tarjoaa laadukkaan ja elämyksellisen kilpailun myös laajalle harrastajajoukolle. Tapahtuma järjestetään terveysturvallisesti Clean & Safe Turku -toimintamallin mukaisesti.

Laitahyökkääjä Serge Atakayi siirtyy loppukaudeksi TPS:aan

Serge Atakayi nähtiin Jaron paidassa jo kaudella 2015. Vastassa on Interin Egzon Belica.

Laitahyökkääjä Serge Atakayi siirtyy loppukaudeksi Miesten Ykköseen ja TPS:n paitaan. Hän siirtyy Turkuun SJK:sta loppukauden kattavalla lainasopimuksella. Atakayi on kotoisin alun perin Kongon demokraattista tasavallasta, mutta hän sai Suomen kansalaisuuden jo vuonna 2016. 22-vuotias Atakayi edusti vuodet 2016–19 Glasgow Rangersia.

Samoojan urakka alkaa

Kalle Samooja.

Turkulaisgolfari Kalle Samoojan urakka Tokion olympialaissa alkaa 29. heinäkuuta keskiviikon ja torstain välisenä yönä. 33-vuotiaalle turkulaiselle olympialaiset ovat uran ensimmäiset. Samooja ja toinen suomalaisgolffari Sami Välimäki ovat tulessa loppuviikon aikana aamuyön tunteina.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.