Jälkipeli: Tviitti päivässä pitää urheilijan kiinnostavana

TPS:n Jonne Virtanen on somemaailman tviittikeisari. Sosiaalinen media on kanava, jossa urheilija voi rakentaa tehokkaasti omaa henkilöbrändiään. Suosituimmilla maailmantähdillä on miljoonia seuraajia. TPS:n Jonne Virtanen on somemaailman tviittikeisari. Sosiaalinen media on kanava, jossa urheilija voi rakentaa tehokkaasti omaa henkilöbrändiään. Suosituimmilla maailmantähdillä on miljoonia seuraajia. Kuva: Hannu Tuominen

Kyse ei ole mistään vähäpätöisestä asiasta. Kun jalkapalloilija Cristiano Ronaldon sosiaalisen median seuraajia on ympäri maailmaa yli 200 miljoonaa, se tarkoittaa portugalilaiselle megatähdelle myös megaluokan tuloja. Somesuosionsa avulla Ronaldo on tehnyt elinikäisen sponsorisopimuksen varustevalmistaja Niken kanssa.

Sosiaalinen media on kanava, jonka avulla ”vasen pakki” voi tehdä itsestään seuralle arvokkaamman kuin ykkösketjun taiturin. Vaikka pelitaidot eivät olisi huippuluokkaa, auttaa ahkera ja mielenkiintoien tviittaminen tekemään pelaajasta kiinnostavan. Mitä tunnetumpi pelaaja, sitä houkuttelevampi hän on myös yhteistyökumppaneille. Nykyään sponsorit vaativat urheilijalta muutakin kuin yrityksen logoa rintaan.

Suomalaiset formulakuskit ovat meidän sosiaalisen median seuratuimmat urheilijat. Mutta miltä kuulostavat nimet fitnesstähti Sanna-Mari Seilamo ja rullalautailija Arto Saari? He ovat NHL-kiekkoilijoiden ohella Suomen seuratuimpia urheilijoita. Pienempienkin lajien urheilijat voivat hyötyä sosiaalisen median käytöstä.

TPS:n naisjoukkueen maalivahtinakin tunnetuksi tullut Karoliina Lindstedt teki ammattikorkeakoulussa mielenkiintoisen opinnäytetyön urheilijan markkina-arvon kehittymisessä twitterissä. Hän selvitti muun muassa, miten tviittien avulla eri lajit hyödynsivät kiinnostavuuttaan.

– Somen avulla urheilija voi tehdä itsestään tietynlaisen brändin ja parantaa omaa arvoaan, kuten esimerkiksi tekee TPS:n Jonne Virtanen. Toinen hyvä esimerkki on jääkiekkoilija Susanna Tapani, joka saanut paljon sponsorisopimuksia. Näitä hän tuo esille omissa somekanavissaan. Se pitää kuitenkin tehdä fiksusti. Jos se on pelkkää tuotemainontaa, ei kukaan jaksa niitä pidempään lukea.

Urheilijan kirjoittamista sosiaalisessa mediassa rajoittavat seuran ohjeet. Vaikka joukkueen sisäisistä asioista ei huudella, saattaa fani päästä kuitenkin hieman kurkistamaan kulissien taakse. Urheilijan ja kannattajan välinen side vahvistuu, jos tviittien lähettäjä myös reagoi fanin lähettämiin viesteihin.

– Vastavuoroisesti viesteihin pitäisi reagoida. Jos esimerkiksi nuori fani, joka idolisoi urheilijaa ja lähettää hänelle viestin saamatta vastausta, se voi tuntua murskaavalta. Yhden tviitin tekemiseen ei mene paljoa aikaa.

HC TPS:n parimetrinen järkäle, Jonne Virtanen, on lätkämaailman tviittikeisari. Sanavalmiilla sanasepolla on tuhansia seuraajia. Värikkäillä tviiteillään nimimerkki @monsterimonni ei ole tehnyt pelkästään itseään tunnetuksi, sillä myös oma seura on saanut paljon positiivista julkisuutta. Mitä tunnetumpi kasvo on sosiaalisen median maailmassa, sitä enemmän siitä on hyötyä myös omalle seuralle.

Lindstedt selvitti opinnäytettä varten, mitkä lajit ovat sosiaalisen median innokkaimmat ja vähinten tviittaavat. Erot lajien välissä olivat suuret.

– Salibandy on ylivoimainen muihin lajeihin verrattuna. Lentopallo erottui muista hyvin pienellä tviittimäärällään. Tosin lentopalloilija Olli-Pekka Ojansivu on erittäin ahkera tviittaaja.

Sosiaaliseen mediaan nopeasti leviävään tviittin liittyy myös oma vaaransa. Osa seuroista kieltää tviittien lähettämisen heti ottelun jälkeen.

– Kun viestin lähettäminen on niin nopeaa, voi äkkipikaiselle käydä huonosti. Pahimmassa tapauksessa väärällä sananvalinnalla voi saada potkut.

Hannu Tuominen

Laittomista lähteistä kulutetun AV-sisällön määrä kasvanut yli 70 prosenttia

AV-sisältöjen hankkiminen laittomista lähteistä on kääntynyt Suomessa kasvuun, selviää ruotsalaisen Mediavision AB:n vuotuisesta tutkimuksesta. Tutkimuksessa tarkastellaan suomalaisten, ruotsalaisten, norjalaisten ja tanskalaisten harjoittamaa elokuvien sekä TV-sarjojen lataamista ja suoratoistoa laittomista palveluista. Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa AV-piratismin määrä on pysynyt samalla tasolla tai vähentynyt viime vuoteen verrattuna.

G. A. Homiliuksen Jouluoratorio Suomen ensiesityksenä Turussa

Essi Luttinen.

CCI, Chorus Cathedralis Iuniorum (Turun tuomiokirkon poikakuoro) sekä NOVA (Turun tuomiokirkon kamarikuoro) esittävät yhdessä oratorio-orkesterin ja solistien kanssa Gottfried August Homiliuksen (1714-85) Jouluoratorion Die Freude der Hirten über die Geburt Jesu sunnuntaina 8. joulukuuta kello 15 Turun tuomiokirkossa.

Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijat ry juhlii 40-vuotista toimintaansa

Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijat ry (VSVetU) perustettiin vuonna 1979 ja on yksi vanhimpia aikuisurheiluseuroja Suomessa. Seura perustettiin, koska 1970-luvulla aikuisille ei järjestetty yleisurheilukilpailuja. Samanhenkisesti ajattelevat aktiiviset aikuiset perustivat seuran saadakseen nauttia kilpailemisesta ja onnistumisen elämyksistä.

Lumikuningatar tulkataan viittomakielelle ÅST:ssä

Lumikuningatar palaa ÅST Päänäyttämölle.

Snödrottningen – Lumikuningatar on monikielinen tanssisatu ruotsiksi, suomeksi, saamen kielellä, tanssin kielellä ja jopa pari sanaa suomenruotsalaisella viittomakielellä. Lumikuningatarta esitettiin vuosi sitten ja se palaa Päänäyttämölle. Uusinta ensi-ilta on 10. joulukuuta.

Eurojackpotin päävoitto Suomeen, voittajalle 23,5 miljoonaa

Eurojackpotista löytyi kierroksella 49/2019 yksi täysosuma. 23,5 miljoonan euron arvoinen täysosuma on pelattu Suomessa.

Suomalaisilla Euroopan parhaimmat taloudenlukutaidot, mutta laskuja kasautuu stressiksi asti

Intrumin European Consumer Payment -raportissa vertailtiin 24 Euroopan maan kuluttajien taloudellisen hyvinvoinnin tilaa neljän osa-alueella – maksukyvyssä, velkaantumisessa, säästämisessä ja taloudenlukutaidossa. Suomi sijoittui Taloudellisen hyvinvoinnin barometrin kokonaistuloksissa viidenneksi, kun osa-alueiden pisteet laskettiin yhteen.

Kysely: Suomalaisten joulubudjetti viime vuotta pienempi

Suomalaisten arvio joulubudjetista on viime vuotta pienempi. Suurin osa ei säästänyt veronpalautuksia joulua varten. Veronpalautusten maksupäivän siirto vaikuttaa joulukauppaan.

Väitös: Ammattiylpeys ja yhteishenki laivanrakentajien voimavaroja

Mikko Aho.

Raumalaiset laivanrakentajat tuntevat suurta ylpeyttä ammattitaidostaan ja rakentamistaan laivoista, joita pitävät yhteisinä saavutuksinaan. Se lujittaa heidän voimakasta yhteenkuuluvuuden tunnettaan. Tämän osoittaa Mikko Aho Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan, joka perustuu laivanrakentajien itse tuottamaan muistitietoaineistoon. Väitöstutkimus arvioi myös yhteisöjen sekä museoiden ja muiden muistiorganisaatioiden yhteistyön mahdollisuuksia kulttuuriperintöprosesseissa.

Ohjeistukset verkkoneutraaliudesta ja oikeudesta tulla unohdetuksi Euroopan tietosuojaneuvoston käsittelyssä

ETA-maiden tietosuojaviranomaiset ja Euroopan tietosuojavaltuutettu kokoontuivat 2.–3. joulukuuta Euroopan tietosuojaneuvoston 16. täysistuntoon. Istunnossa aiheina olivat käytännesääntöjen valvontaelinten akkreditointivaatimukset sekä ohjeistukset verkkoneutraaliudesta ja oikeudesta tulla unohdetuksi hakukoneisiin liittyvissä tapauksissa.

Akademiska Orkestern konsertoi Turun tuomiokirkossa

Akademiska Orkestern vid Åbo Akademi.

Turun tuomiokirkossa sunnuntaina 8. joulukuuta kello 18.30 alkavassa Akademiska Orkesternin konsertissa kuullaan suomalaista musiikkia. Konsertin aloittaa Maamme -laulun säveltäjän ja Suomen taidemusiikin isäksi kutsutun Fredrik Paciuksen harvoin kokonaisena kuultu viulukonsertto, joka on hänen ainoa laajempi orkesteriteoksensa.

Sään ääri-ilmiöt haastavat raakaveden laadun ja vedentuotannon jatkuvuuden

Ilmaston muuttumisen takia sään ääri-ilmiöt yleistyvät ja aiheuttavat riskejä vesihuollolle. Esimerkiksi pitkät sateiset jaksot ja rankkasateet voivat huonontaa veden laatua.

Mies kuin pulkannaru

Ulkonäköpaineista puhutaan nykyään paljon, mikä on hyvä asia. Ilahduttavan monessa yhteydessä puhutaan kehopositiivisuudesta ja muusta asiaan liittyvästä. Tytöille ja naisille kerrotaan monin tavoin, että he ovat saavat olla juuri sellaisia kuin ovat ja he ovat hyviä niin. Se on oikein. Vaikka asenteet muuttuvat hitaasti, ovat ne vähitellen tältä osin muuttumassa parempaan suuntaan.

Rumpali Terkel Nørgaard ja trumpetistitähti Ralph Alessi lauantaina Logomossa

Tanskalaisrumpali Terkel Nørgaard Turussa lauantaina.

Flame Jazzin vieraaksi saapuu lauantaina 7. joulukuuta kello 19 Logomon Move-saliin tulikuuma kansainvälinen kokoonpano. Tanskalaisrumpali Terkel Nørgaard on koonnut ympärilleen vivahteikkaan yhtyeen, jonka kruunaa amerikkalaistrumpetisti Ralph Alessi .

Saara-Sofia Sirén kehitysteemaisessa puvussa Linnan juhliin

Kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok.) juhlii tänä vuonna itsenäisyyspäivän vastaanotolla puvussa, jossa on afrikkalaisvaikutteita. Sirén kertoo saaneensa puvun kankaan lahjaksi Mosambikin parlamentin puhemieheltä.

Sofia Virran puvun selässä tarina, korvakorut äidinmaidosta

Sofia Virta.

Ensimmäisen kauden vihreä kansanedustaja Sofia Virta , 29, haluaa tuoda esille Linnan juhlien asussaan hänelle kaksi tärkeintä viestiä, jotka ovat mielenterveys ja lasten ääni. Kaarinalaisen Virran asukokonaisuus meikkeineen on pienyrittäjien tuotosta.

Kohdun lihaskasvainten ja endometrioosin taustalta paljastui yhteisiä geenejä

Naisten kahden yleisimmän synnytinelinsairauden, kohdun lihaskasvainten eli myoomien ja endometrioosin, taustalla vaikuttaa yhteisiä geenejä. Arvostetussa Nature Communications -lehdessä julkaistu havainto vie alan perustutkimusta harppauksen eteenpäin ja voi avata täysin uusia mahdollisuuksia myös lääkehoitojen kehittämiseen.

Tanssikummi liikuttaa ikäihmisiä Naantalissa

Tanssikummitoiminta on Läntisen tanssin aluekeskuksen kehittämää ja koordinoimaa tanssitaidelähtöistä työskentelyä erilaisissa yhteisöissä, kuten hoivakodeissa.

Naantalin kaupungin Myllykiventien ryhmäkotien ja Katavakodin asukkailla sekä saariston kotihoidon asiakkailla on ollut tänä syksynä tanssitaidelähtöisiä kohtaamisia tanssikummin kanssa.

Ehdokkaat käyttivät kampanjointiin eduskuntavaaleissa 9,6 miljoonaa euroa

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on julkaissut vaalirahoituskertomuksen kevään 2019 eduskuntavaaleista. Kaikki eduskuntavaaleissa kansanedustajiksi tai varaedustajiksi valitut toimittivat tarkastusvirastolle vaaditun ilmoituksen vaalirahoituksestaan. Näitä ilmoitusvelvollisia oli yhteensä 277, ja heistä 92 täydensi tai korjasi ilmoitustaan tarkastusviraston pyynnöstä.

Urheilu

Kymmenen sakki karkaamassa TPS:ltä

Marko Virtasen aikana TPS:n pelillinen puoli on parantunut, mutta se ei ole näkynyt sarjataulukossa.

Liigakausi vasta lähestyy puoltaväliä, mutta jo nyt aletaan olla tilanteessa, jossa voi kysyä, onko kausi TPS:n osalta ohi.

Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijat ry juhlii 40-vuotista toimintaansa

Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijat ry (VSVetU) perustettiin vuonna 1979 ja on yksi vanhimpia aikuisurheiluseuroja Suomessa. Seura perustettiin, koska 1970-luvulla aikuisille ei järjestetty yleisurheilukilpailuja. Samanhenkisesti ajattelevat aktiiviset aikuiset perustivat seuran saadakseen nauttia kilpailemisesta ja onnistumisen elämyksistä.

Jälkipeli: Ura Basketin Marius Van Andringan tarina ei ole ihan tavanomainen

Ura Basketin Marius Van Andringa (10) omistaa kahden maan passit. Mariuksen isä on ranskalainen ja äiti suomalainen.

Kuten nimestäkin jo olettaa saattaa, kyseessä ei ole ihan tavallisen suomalaisen koripalloilijan tarina. Kaarinan Ura Basketin Marius Van Andringa on pelaaja, jonka suonissa virtaa vahvasti gallialaista verta. Mariuksen isä on ranskalainen ja äiti suomalainen.

Jonni Peräaho jatkaa TPS:ssä, maalivahti Santeri Aaltonen siirtyy Turkuun Hakasta

Jonni Peräaho.

Veikkausliigakauteen valmistautuva TPS on solminut kauden 2020 kattavat sopimukset keskikenttäpelaaja Jonni Peräahon sekä maalivahti Santeri Aaltosen kanssa.

Uusi kultakategoria ei ole automaattinen rahasampo Paavo Nurmi Gamesille

Kiekkotähti Daniel Ståhl on saamassa entistä kovempaa urheilijaseuraa ensi kesän Paavo Nurmi Gamesiin.

Yleisurheiluväkeä on tänä syksynä puhututtanut Timanttiliigan lajikattauksen supistaminen. Maailmantähdistä päätöstä ovat kritisoineet muun muassa kiekonheittäjä Daniel Ståhl ja kolmiloikkaaja Christian Taylor .

Åboraakkeli: Riskin huima mahdollisuus

Roope Riski.

Veikkausliigan joukkueet kasaavat tahoillaan ensi kauden joukkueitaan. Turkulaisittain yksi kiinnostava siirto syntyi, kun TPS-taustaisen Roope Riskin sopimus HJK:n kanssa julkistettiin.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.