Kotitalousvähennystä saa myös kotiin tilattavasta kokista
Ammattitaitoisen kokin tilaaminen kotiin ruokaa laittamaan mielletään usein kalliiksi lystiksi, johon tavallisella pulliaisella ei ole varaa. Osaltaan mielikuvaan vaikuttaa se, että verrattain harva tietää, että ammattikokin tilaamisen voi vähentää verotuksessa kotitalousvähennyksenä samaan tapaan kuin esimerkiksi remontoinnin. Yksityishenkilö voi vähentää kalenterivuoden aikana 2 400 euroa ja pariskunta 4 800 euroa. Omavastuuosuus kalenterivuotta kohti on sata euroa.
– Työosuutemme on verovähennyskelpoinen. Vain ruokien raaka-aineet eivät kuulu vähennyksen piiriin. Kun kotitalousvähennys huomioidaan, tulee kokin tilaaminen kotiin ravintolailtaa edullisemmaksi. Viinit esimerkiksi ovat Alkon hinnaston mukaan eli huomattavasti ravintolahintoja halvempia, kertoo Herkkukasarin keittiömestari Pasi Jämä.
– Kotitalousvähennys voidaan hyödyntää, kun työ tehdään joko omassa kodissa, vapaa-ajan asunnossa tai vanhempien tai isovanhempien luona, Jämä jatkaa.
Kotitalousvähennys nykymuodossaan on ollut voimassa jo vuodesta 2001. Lähes neljä viidesosaa käyttää kotitalousvähennystä remonttitöihin. Jämä uskoo, että yksi syy siihen, etteivät ihmiset osaa hyödyntää kotitalousvähennystä yksityiskokkia tilatessa, on alan verrattainen uutuus. Kotiin tilattavat kokit ovat nostaneet suosiotaan laajemmin 2000-luvun kuluessa. Toinen syy on palvelun imago.
– Oman kokin tilaaminen koetaan luksuksena. Kaikki eivät osaa ajatella, että sellaisesta saisi veroetuja.
Myös kaupunkien välillä kotikokkipalveluiden tunnettuudessa ja niiden hyödyntämisessä on eroja.
– Pääkaupunkiseudulla kotikokkipalvelut tunnetaan paremmin kuin esimerkiksi Turussa. Varmaan siihen vaikuttaa moni asia, esimerkiksi kaupungin koko. Meilläkin lähes puolet tilauksista menee pääkaupunkiseudulle, Jämä kertoo.
Tilastokeskuksen tilastojen mukaan iäkkäämmät ihmiset ovat nuoria herkempiä hyödyntämään kotitalousvähennystä. Myös varallisuus vaikuttaa. Hyvätuloiset hyödyntävät kotitalousvähennystä pienituloisia useammin. Tilastot näkyvät myös Herkkukasarin asiakasryhmissä.
– Tyypillisemmät asiakkaamme ovat keski-ikäisiä naisia, jotka järjestävät juhlia. Parinkymmenen hengen porukka joka juhlii merkkipäivää tai hakee elämystä esimerkiksi viinimaistajaisten merkeissä on tyypillisin asiakasryhmämme, Jämä sanoo.
Perinteiset ravintolat ovat Turussa eläneet viime vuosina vahvaa buumia. Ruokaravintoloiden nousu ei kuitenkaan ainakaan vielä ole näkynyt isommin Herkkukasarin arjessa, suuntaan tai toiseen.
– Isoimmat buumit meillä on samat kuin tavallisissakin ravintoloissa. Pikkujouluaika on iso sesonki ja keväällä maalis–toukokuussa on toinen vilkas aika. Myös kesäisin kysyntää on, mutta silloin ruoanlaitto on vähän eri tyyppistä. Ihmiset tilaavat meitä esimerkiksi kesämökeille.
Ilkka Lappi