Kuukauden nainen: Yksineläjien puolustaja

Turkulainen Raija Eeva perusti Suomen Yksinelävien yhdistyksen, jonka nimi on sittemmin muutettu Yksinasuvat ry:ksi. Turkulainen Raija Eeva perusti Suomen Yksinelävien yhdistyksen, jonka nimi on sittemmin muutettu Yksinasuvat ry:ksi. Kuva: Tiina Pitkänen

Yli miljoona suomalaista elää ja asuu yksin. Asuntokunnista yli 40 prosenttia on yhden hengen talouksia. Ydinperhe on Suomessa edelleen vahva normi ja yhteiskuntapolitiikkaa harjoitetaan perhenäkökulma edellä. Samalla jätetään näkymättömäksi suuri yksinelävien joukko, jonka arkielämään perheisiin nojaava politiikka vaikuttaa suuresti.

Turkulainen Raija Eeva ei jäänyt ongelman tiedostaessaan pyörittelemään peukaloitaan vaan perusti Suomen Yksinelävien yhdistyksen, jonka nimi on sittemmin muutettu Yksinasuvat ry:ksi.

– Perustin yhdistyksen vuonna 2009. Työskentelin tuolloin diakoniatyöntekijänä Turun Tuomiokirkkoseurakunnassa ja huomasin työni kautta kantakaupungissa olevan paljon yksineläjiä. Kiinnostuin aiheesta ja aloimme samalla järjestää sinkkutoimintaa seurakunnassa.

Nykyään sosiaalityöntekijänä Paimiossa työskentelevä Eeva tiedosti pian, että tutkimustietoa yksineläjistä oli todella niukasti. Hän tiedusteli asiaa eri yliopistoilta, mutta kohtasi asenteellisuutta monesta paikasta.

– Tuli tunne, että yksineläjien asioihin ei haluta puuttua eikä heidän ongelmiinsa tarttua. Tiedostin myös, että yksittäisenä toimijana en kykene muuttamaan asioita, vaan tarvitaan ryhmän tuomaa joukkovoimaa. Tämä vahvisti päätöstäni perustaa yhdistys.

Toiminta käynnistyi Eevan kotikaupungista Turusta, mutta on vuosien saatossa laajentunut valtakunnalliseksi. Yksinasuvat ry pyrkii edistämään jäsentensä yhdenvertaisuutta esimerkiksi lainsäädännössä, palveluissa, sosiaaliturvassa ja verotuksessa.

Yksinasuvien itsensä ja päättäjien tietoisuuden lisääminen yksinelämisen haasteista ja olemassa olevista epäkohdista on yhdistyksen keskeinen tehtävä. Se antaa lausuntoja, tekee aloitteita ja esityksiä sekä edistää jäsenten keskinäistä verkostoitumista. Tampereella on lisäksi parhaillaan käynnissä Naapurilähiö-hanke, jonka tarkoituksena on välittää naapuriapua turvallisesti ja valvotusti.

Eeva pitää suurimpana arjen epäkohtana elinkustannusten nousua, joka rokottaa yksinelävien lompakkoa suhteessa eniten. Erityisesti asumiskustannusten nousu saattaa viedä yksinelävän taloudelliseen ahdinkoon. Erilaiset tasamaksut ovat Eevan mielestä ongelmallisia, sillä ne eivät ota huomioon taloudessa olevan vain yhden henkilön tulot.

Eeva sanoo erilaisia elämisen muotoja peilattavan vahvasti perhettä vasten. Yksinelämistä joutuu usein perustelemaan erikseen. Yksineläjät myös niputetaan herkästi samaan joukkoon ja heihin liitetään negatiivisia mielikuvia.

– Yksineläjien joukossa on paljon myös hyvinvoivia kansalaisia, mikä unohtuu usein julkisessa keskustelussa.

Painotus perhepolitiikkaan ja perheiden hyvinvointiin näkyy myös Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan äskettäisessä päätöksessä, joka siirsi kymmenen sosiaalityöntekijää aikuissosiaalityöstä lasten ja perheiden palveluihin.

– En vastusta perheiden tukemista, mutta yksinelävien palveluihinkin pitää panostaa.

Viisi kyssäriä:

Mikä ilahduttaa heinäkuussa eniten?

– Puutarhan makeat kirsikat.

Kenet ottaisit viikoksi mukaan autiolle saarelle?

– Erä- ja luonto-oppaan.

Lempiruokasi?

– Kala ja kasvikset

Miten rentoudut mieluiten?

– Puutarhaa hoitamalla.

Minkälaisia suunnitelmia sinulla on loppukesää varten?

– Loppukesä kuluu muuttopuuhissa.

Moni suomalainen liikkuisi hissillä mieluiten yksin

Suomalaiset tarkastavat hississä peilikuvansa, tahtovat omaa rauhaa ja muistavat vikatilanteet, paljastaa Kone-yhtiön teettämä tutkimus.

Ilmastolukupiiri kannustaa keskustelemaan

Raision kaupunginkirjastossa alkaa tammikuussa ilmastolukupiiri, jossa pohditaan ilmastoon liittyviä kysymyksiä. Lukupiiri kokoontuu yhteensä viisi kertaa kerran kuukaudessa lauantaisin kirjaston Raisio-huoneessa. Huone on suljettu tila, jossa voidaan pitää riittävät turvavälit.

Hollantilaismiehet salakuljettivat elimistössään kokaiinia Turun kautta Suomeen

Keskusrikospoliisi ja Lounais-Suomen poliisilaitos ovat tutkineet yhdessä laajaa rikoskokonaisuutta, johon on liittynyt kokaiinin salakuljetusta Hollannista Suomeen ja sen levitystä Turun ja Helsingin seuduille.

Linnanniemen tulevaisuus kiinnostaa turkulaisia

Kilpailun voitti työ Kolme palaa.

Turkulaiset kommentoivat Linnanniemen kansainvälisessä ideakilpailussa menestyneitä kilpailutöitä ja esittivät omia visioitaan alueen kehittämiseksi 30.10.–15.11. järjestetyssä pop up -näyttelyssä. Näyttelyn ja sitä täydentäneen monipuolisen tapahtumasarjan tavoitteena oli tutustuttaa kaupunkilaiset Linnanniemeen sekä osallistaa heitä alueen kehittämiseen. Tapahtumasta ja sen yhteydessä kerätyistä kommenteista koostettu raportti on julkaistu verkkojulkaisuna.

COR Group mukaan turkulaiseen kallokirurgisia implantteja valmistavaan Skulle Implantsiin

COR Group, yksi Suomen suurimmista terveydenhoitoalan konserneista, on ryhtynyt osakkaaksi turkulaiseen Skulle Implants Oy:öön, joka hakee vauhtia kansainväliseen kasvuun kirurgisten implanttien markkinoilla. Yrityksen patentoima GLACE-implanttiteknologia on maailmanlaajuisesti ainoalaatuinen ratkaisu, jossa yhdistyy luun luonnollista kasvua aktivoiva bioaktiivinen lasi ja kuitukomposiittilujite. Oman luun korjaaminen ja korvaaminen tällä metallittomalla biomateriaalilla tuo huomattavia etuja niin potilaille kuin sairaaloillekin verrattuna perinteisiin titaani- ja muovi-implantteihin.

Vuodenvaihteen ilotulitteista kymmenen silmävammaa, tulipalot työllistivät pelastuslaitoksia

Silmävammojen määrä lisääntyi edellisestä vuodenvaihteesta, mutta pysyi samalla tasolla kuin sitä edeltävinä kolmena vuonna. Kuva on vuodelta 2016.

Kymmenen henkilöä sai ilotulitteesta sairaalahoitoa vaatineen silmävamman vuodenvaihteessa. Yksi loukkaantuminen aiheutui sytyttämättömän tähtisädetikun osumisesta silmään ja yksi silmävamma eläinten karkotukseen tarkoitetulla P1-tuotteella. Silmävammoja saaneiden joukossa oli myös alaikäisiä.

Taviolta kirjallinen kysymys pankkipalvelujen saatavuudesta

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio on jättänyt eduskunnassa 19. tammikuuta kirjallisen kysymyksen pankkien palveluiden saatavuudesta ja käytettävyydestä. Tavio kysyy, miten palveluiden saatavuus turvataan ihmisille, jotka eivät käytä pankkien Internet-sivustoja ja sovelluksia sujuvasti.

Ennätyksellisen hiljainen liikennevuosi

Koronapandemia sai liikenteen vaimenemaan ennen näkemättömällä tavalla viime vuonna. Liikenteenohjausyhtiö Fintrafficin keräämien tietojen mukaan vuoden tieliikenteen määrä supistui ennakkotietojen mukaan pääteillä noin kymmenen prosenttia, lentojen määrät Suomen ilmatilassa liki 60 prosenttia ja junien määrät raiteilla neljä prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Myös laivaliikenteessä nähtiin ennätysmäinen supistuminen matkustajaliikenteessä.

Länsikeskuksen Citymarketin remontti alkaa

Länsikeskuksen Citymarket-kauppias Juha Jylli.

K-Citymarket Länsikeskuksen täysin uudistava mittava remontti on alkamaisillaan. Uudistusta tehdään yli kymmenellä miljoonalla eurolla. Liiketilojen kokonaisuudistus käsittää paitsi kauppatilojen remontoinnin kokonaisuudessaan, myös kattavan talotekniikan uudistuksen.

Käteisen käytön väheneminen kiihtyi koronavuonna

OP:n asiakkaat vähensivät käteisasiointia kaikissa kanavissa koronavuonna 2020. Asiakkaat nostivat automaateista käteistä viime vuonna noin 800 miljoonaa euroa vähemmän kuin toissa vuonna. Käteisen käytön vähenemisen uskotaan jatkuvan myös tänä vuonna.

Tutkijat selvittivät kaksisuuntaisen mielialahäiriön syntymekanismia

Markus J. Rantala.

Tutkijoiden mukaan kaksisuuntainen mielialahäiriö johtuu ihmisen sisäisen kellon toimintahäiriöstä, joka on seurausta kroonisesta stressistä sekä matala-asteisesta tulehduksesta. Unen määrän ja laadun heikkeneminen laukaisee maniajakson, jonka aikana krooninen stressi ja neuroinflammaatio lisääntyvät. Tästä syntyvä noidankehä näyttäytyy mielialojen aaltoiluna manian ja masennuksen välillä.

Lapset ja nuoret käyttävät paljon opiskeluhuoltopalveluja ja kokevat saavansa niistä apua

Suuri osa Kouluterveyskyselyyn vastanneista perusopetuksen oppilaista, lukiolaisista ja ammattiin opiskelevista oli käyttänyt koulun terveydenhoitajan, lääkärin, kuraattorin tai psykologin palveluja lukuvuonna 2018–19. Useimmat olivat kokeneet pääsyn palveluihin helpoksi ja saaneet tukea hyvinvointiinsa. Tiedot selviävät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta vuoden 2019 Kouluterveyskyselyyn pohjautuvasta tutkimuksesta.

Veikkausta pönkitetään väärin keinoin

Hallitus on aloittanut arpajaislainsäädännön uudistamisen. Se valmistelee toimenpiteitä, joilla saataisiin Veikkaus tulot nousemaan. Se on asettanut viiden kokeneen ja viisaan (!) henkilön työryhmän suunnittelemaan keinoja, joilla voitaisiin turvata Veikkauksen monopoli. Hallitus ilmoittaa ”puolustavansa suoraselkäisesti” monopolia. Tavoite on turvata vähenevien veikkaustappiovarojen jako monien lainsäätäjien lähipiirissä toimiville edunsaajille. Ennen kaikkea hallitus haluaisi keksiä keinoja estää täysin laillinen pelaaminen ulkomaalaisilla pelisivustoilla. Väitetään, että olisi jopa harkittu, rajoittaa vapaata rahaliikennettä ja estää maksut ulkomaalaisille peliyhtiölle.

Muoviroskaa ja mikromuovia löytyy ympäri Suomen rannikkoa

Mitä pienempiä hiukkasia tutkitaan, sitä enemmän muovia löytyy. Aurajoesta kerättiin 500 muoviroskaa vuonna 2015.

Mikromuovia ja suurikokoisempia muoviroskia löytyy Suomen hiekkarannoilta aina Perämereltä Suomenlahden itäosaan saakka. Yleinen ja selkeästi erottuva muoviroskatyyppi on eläimillekin vahingollinen tupakantumppi. Ympäristöjärjestö WWF keräsi tietoa Itämeren rantojen muoveista viime vuoden keväällä ja syksyllä. Näytteet on nyt analysoitu.

Työntekijämäärä putosi edelleen, myös alueelliset erot kasvoivat

Työntekijämäärä putosi Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä joulukuussa 5,4 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Suurin lasku oli majoitus- ja ravitsemusalalla, missä pudotusta tuli noin 26 prosenttia. Toimialoista ainoastaan tietotekniikan ja viestinnän alalla työntekijämäärä kasvoi.

THL raportoi koronarokotusten edistymisestä jatkossa päivittäin

Koronarokotteen saaneiden henkilöiden lukumäärä.

THL raportoi 18. tammikuuta alkaen päivittäin koronarokotusten edistymisestä. Tietojen lähteenä on THL:n rokotusrekisteriin vastaanotetut tiedot rokotettujen lukumäärästä. Rokotusrekisterin tiedot saadaan perusterveydenhuollon avohoidon hoitoilmoituksesta (Avohilmo) sekä terveydenhuollon hoitoilmoituksesta (Hilmo).

Kotiutuneiden varusmiesten antama palaute palveluksestaan edelleen korkealla tasolla

Joulukuussa kotiutuneiden varusmiesten kokonaisarvosana palveluksestaan oli 3,85 asteikolla 1-5. Palautekysely kokonaisarvosana oli kautta aikojen toiseksi paras, ja hyvin lähellä edellisvuoden tulosta 3,87. Loppukyselyssä kartoitetaan muun muassa maanpuolustustahtoa ja palvelusmotivaatiota, kerätään palautetta varusmieskouluttajien ja henkilökunnan toimimisesta tehtävässään sekä koulutuksen laadusta ja sisällöstä. Korkeimmat arviot varusmiehet antoivat seuraavista muuttujista: yleinen maanpuolustustahto (4,3), armeija-aika (4,3) ja arvio kantahenkilökunnasta (4,3).

Lassi Järvenpää siirtyy Inter-paitaan

Lassi Järvenpää.

Puolustaja Lassi Järvenpää siirtyy IFK Mariehamnista Interiin. Seura on solminut 24-vuotiaan Järvenpään kanssa yksivuotisen sopimuksen, jossa on myös seuran optio toisesta vuodesta.

Urheilu

Lassi Järvenpää siirtyy Inter-paitaan

Lassi Järvenpää.

Puolustaja Lassi Järvenpää siirtyy IFK Mariehamnista Interiin. Seura on solminut 24-vuotiaan Järvenpään kanssa yksivuotisen sopimuksen, jossa on myös seuran optio toisesta vuodesta.

Ukko-Pekka Luukkonen siirtyy takaisin Pohjois-Amerikkaan

Ukko-Pekka Luukkonen.

Turun Palloseuran maalivahti Ukko-Pekka Luukkonen siirtyy TPS:n vahvuudesta Pohjois-Amerikkaan. NHL-seura Buffalo Sabres kutsui ”Upin” AHL-seuransa Rochesterin vahvuuteen välittömästi.

Jasper Jalonen kaksivuotiseen sopimukseen TPS:n kanssa

Hyökkäävä keskikenttäpelaaja Jasper Jalonen on solminut kaksivuotisen sopimuksen kasvattajaseuransa TPS:n kanssa. 15-vuotias Jalonen pelasi kaudella 2020 pääasiassa TPS:n P17-ikäluokan joukkueessa.

Seuratulkki Tapio Peltomaa kotouttaa maahanmuuttajia jalkapallon parissa

Tapio Peltomaa pitää jalkapalloa hyvänä tapana integroitua yhteiskuntaan. – Näen yhtäläisyyksiä kaupunkikulttuurin ja jalkapallokulttuurin välillä. Jalkapallo on globaali laji, jonka merkitys myös kaupunkien imagolle ympäri maailmaa on suuri, hän sanoo.

Turun Nappulaliiga on yksi niistä seuroista, jotka ovat olleet mukana Suomen Palloliiton vuonna 2019 käynnistämässä hankkeessa Kotouttamisen edistäminen seuratoiminnassa. Mukana olevat seurat ovat saaneet toteuttaa käytännössä hanketta melko vapaasti. Nappulaliiga lähti toteuttamaan hanketta seuratulkkitoiminnan avulla.

Ykkösessä kauttaan aloittelevalla TPS:llä ei ole pulaa tulijoista

Mika Laurikaisen mukaan TPS:n rakennustyö etenee hyvässä aikataulussa, vaikka vielä tarvitaankin paljon pelaajia.

Alkuvuosi on kiireistä aikaa FC TPS:n urheilujohtaja Mika Laurikaisen kalenterissa, kun ensi kauden joukkueenrakennus on kiihkeimmillään. Jalkapallon Suomen Cup alkaa jo helmikuun alussa. Laurikaisen mukaan Palloseuran tavoitteena on saada joukkue valmiiksi helmikuun lopulla.

Hyökkääjä Elmo Heinonen jatkaa TPS:n riveissä

Elmo Heinonen.

Hyökkääjä Elmo Heinonen jatkaa TPS:n riveissä. Hänen lainasopimustaan TPS:n riveissä on jatkettu puolella vuodella ja se ulottuu nyt kesäkuun 2021 loppuun asti.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.