Suhde rahaan opitaan jo lapsena
Lapsen suhde rahaan tulisi kehittyä terveellä ja järkevällä tavalla. Talousvalmentaja Nina Nordlund muistuttaa, että juuri lapsuudenkodissa opitaan järkevä rahankäyttö, mikä usein näkyy myös tulevaisuudessa oman ja perheen talouden hallinnassa.
– Suhdetta rahaan voi verrata suhdetta ruokaan. Jos kotona syödään terveellisesti, niin helposti myös aikuisena syö terveellisesti eikä tule mässäiltyä ylenpalttisesti. Sama on rahan kanssa, kertoo Lapset ja raha - Talouskasvatuksen aakkoset vanhemmille -teoksen kirjoittanut Nordlund.
Nordlund pitää vanhempien velvollisuutena opettaa lapsiansa järkeviksi rahankäyttäjiksi, ja luoda heille terve käsitys rahan käytöstä.
– Jos vanhemmat riitelevät tai stressaavat rahasta, niin lapsille voi muodostua todella negatiivinen suhde rahaan. Vanhemmat voivat myös sulkea lapsen ulkopuolelle keskusteluista, joissa puhutaan rahasta, ja myös tämä luo negatiivisuutta lapsen rahakäsityksiin.
Järkevä rahankäyttö estää lapsia sortumaan nuorina aikuisina pikavippeihin tai muihin talousvaikeuksiin. Nordlund on kehittänyt kolmen kirjeen käytännön, jonka myötä hän itsekin on pyrkinyt opettamaan omille lapsilleen hyvää suhdetta rahaan sekä sen käyttöön.
– Haluan antaa vanhempana hyvät edellytykset lapsilleni, mutta en halua, että he saavat kaiken liian valmiiksi annettuna. Meillä kotona on käytössä kolmen kirjekuoren systeemi, jossa yksi osa viikkorahasta laitetaan säästöön, yksi osa tuhlataan ja kolmas osa annetaan lahjoituksiin. Lapset oppivat säästämään, mutta rahaa toki saa myös käyttää terveellä järjellä omaksi iloksi ja tarpeisiin. Ja rahaa voi käyttää mahdollisuuksien mukaan myös toisten auttamiseen, kertoo Nordlund, ja täsmentää kirjekuorien sijasta heillä olevan käytössä peltisiä lippaita käytännöllisyyden nimissä.
Nordlund kertoo, että hänen vanhimmalla lapsellaan on jo käytössä pankkikortti sekä kaksi tiliä.
– Toinen on säästötili ja toinen käyttötili. Olen itse oppinut vanhempieni myötä säästämään jo pienestä, ja samaa opetan omille lapsilleni. Kaikkea rahaa ei tarvitse tuhlata.
Nordlund kannustaa vanhempia opettamaan myös lapsia säästämään sekä sijoittamaan rahaa.
– Esimerkiksi osan lahjaksi saaduista valmistumis- tai syntymäpäivälahjarahoista kannattaa laittaa säästöön ja osalla voi hankkia jotain itselleen mieluista. Jos kummit harrastavat sijoittamista, he voisivat lahjoittaa kummilapsilleen vaikka osingon rahastoon, mistä saa korkoa korolla.
Marianne Rovio