Läskipyörä on yllättävän monipuolinen jokapaikanhöylä

Karri Kupari suosittelee läskipyörää paljon maastossa pyöräilevälle. Karri Kupari suosittelee läskipyörää paljon maastossa pyöräilevälle. Kuva: Ilkka Lappi

Muutaman vuoden kestäneelle fatbike- eli läskipyöräinnostukselle ei näy loppua.

– Läskipyörien myynti on koko ajan kasvamaan päin. Viime vuosina niistä on tullut myös sähköversioita, mikä on myös nostanut kiinnostusta fatbikeja kohtaan, kertoo Karri Kupari Skanssin Baiks-myymälästä.

Vaikka paksurenkaiset läskipyörät soveltuvat ympäri vuoden maastoajoon, monet mieltävät Alaskan lumisiin oloihin alkujaan kehitetyt läskipyörät ennen kaikkea talvipyöriksi.

– Fatbike on Suomessa vahvasti sesonkiluonteinen tuote. Myynti painottuu vahvasti talviin. Pohjois-Suomessa läskipyörien myynnin kasvu on ollut vielä huomattavasti kovempaa kuin etelässä. Luultavasti syynä on juuri se, että pohjoisessa talvet ovat Etelä-Suomea lumisempia, Kupari arvelee.

Sesonkiluonteisuudesta huolimatta myös valmistajat ovat huomanneet suosion. Parissa-kolmessa vuodessa vaihtoehdot ovat lisääntyneet huimasti. Nykyään läskipyörissäkin on valinnanvaraa laidasta laitaan.

– Läskipyöriin saa nykyään kaikki mahdolliset komponentit, mitkä tavallisiinkin maastopyöriin. Nykyään käytännössä kaikilta valmistajilta tulee läskipyörä. Lisäksi tavallisen maastopyörän ja fatbiken väliin on tullut sellainen välimallin pyörä, joka on ikään kuin maastopyörä plus.

Hän suosittelee fatbikeen siirtymistä, jos retkipyöräily on lähellä sydäntä. Tosin usein kuullun myytin läskipyörän raskaudesta Kupari myös tyrmää.

– Polkemisen raskaus on hieman väärä mielikuva. Läskipyörän rengas rullaa normaaliasfaltillakin yllättävän kevyesti. Läskipyörien kanssa pelataan niin paljon renkaiden ilmanpaineiden kanssa, että monet yllättyvät kuinka kevyt läskipyörä on polkea, kun käyvät kokeilemassa pyörää asfaltilla, Kupari toteaa.

– Fatbike on jokapaikanhöylä. Retkipyöränä se on mitä parhain. Sillä pääsee paikkoihin, joihin ei muilla pyörillä pääse, hän määrittelee.

Kun läskipyörän hankintaa harkitsee, hyvä pyörä löytyy yksinkertaisilla ohjeilla.

– Pyörän pitää olla oikean kokoinen. Runkokorkeuden pitää olla sopiva. Jos runko on liian pieni tai suuri, ajamisen ilo helposti katoaa, Kupari opastaa.

Vaikka läskipyörän suosio on ollut tasaisessa nousussa, ei Kupari usko, että siitä on horjuttamaan tavallisen maastopyörän suosiota.

– Tavallinen maastopyörä on yleiskäyttöön helpompi pyörä. Tavallista maastopyörää fatbikeen verrattuna menee sellainen 80 prosenttia vähintään, hän arvioi.

– Perinteinen maastopyörä on myös monelle nuorelle, varsinkin pojalle, sellainen pyörä, mikä halutaan. Se halutaan, vaikka sitä ei niin maastossa käytettäisikään. Ulkonäkö ja vaihteiden määrä on perinteisesti tärkeimmät speksit pyörän valinnassa pojilla. Pyörän komponentteihin ei niinkään kiinnitetä huomiota, Kupari sanoo.

Ilkka Lappi

Loton potti nousi 6,5 miljoonaan euroon, Turkuun ja Naantaliin lähes 62 000 euron voitot

Lotosta ei löytynyt kierroksella 22/2020 yhtään täysosumaa, joten ensi viikolla potissa on 6,5 miljoonaa euroa.

Pidä kalaveneesi kunnossa

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) muistuttaa, että vastuullinen kalastaja pitää myös veneensä varusteet kunnossa ja vallitsevassa epidemiatilanteessa välttää ylimääräisiä ihmiskontakteja.

Suomen ensimmäisellä merialuesuunnitelmaluonnoksella halutaan parantaa merellisten elinkeinojen mahdollisuuksia

Suomen ensimmäinen merialuesuunnitelmaluonnos on valmistunut. Digitaalinen suunnitelma on kuultavana 18.5.-17.6. Kuka tahansa voi tutustua aineistoon ja osallistua kuulemiseen internetissä osoitteessa www.merialuesuunnitelma.fi.

Ryan Manoogian ja Ignacio Luengas vahvistamaan Loimua

Raision Loimu on hankkinut kaksi vahvistusta hihaosastolleen. Liberon tontille Aatu Kulmalan kanssa peliajasta kisaamaan saapuu viime kaudella Rovaniemellä pelannut yhdysvaltalainen Ryan Manoogian (27, 185 senttiä) ja yleispelaajaosastolle liittyy nuorten suomalaistalenttien rinnalle argentiinalainen Ignacio Luengas (24, 204).

Suomessa 6 826 koronatartuntaa, kuolleita 316

Kuvaajassa esitetään Suomessa todetut COVID-19-tapaukset tilastointipäivän mukaan. Tiedot on päivitetty 27.5.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan testattuja koronanäytteitä on yhteensä noin 182 700 (+ 3 300). Ilmoitettuja koronatapauksia on yhteensä 6 826 (+ 50). Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu 316 (+ 2).

Eloranta: Kulttuurialojen työttömyysturva kaipaa muutosta

Sivistysvaliokunnan hallituspuolueiden valiokuntavastaavat Eeva-Johanna Eloranta (sd), Hilkka Kemppi (kesk.), Emma Kari (vihr.), Veronika Honkasalo (vas.) ja Mikko Ollikainen (r.), ovat jättäneet hallitukselle kirjallisen kysymyksen luovien alojen tekijänoikeuskorvausten vaikutuksesta työttömyysturvaan.

Hormonihyrrää naisen keski-iässä

Erityistason seksuaaliterapeutti, parisuhdeasiantuntija, tietokirjailija Elina Tanskanen aloittaa Hormonihyrrä-podcastin. Podcast-sarja käsittelee aikuisen naisen elämää – sen myllerryksiä, mutkia, ylä- ja alamäkiä. Lämminhenkisessä podcastissaan Tanskanen keskustelee vieraidensa kanssa esimerkiksi seksuaalisuudesta, rakkaudesta, eroista, terveydestä, ikääntymisestä ja vaihdevuosista.

Eurojackpotissa yksi täysosuma, Suomeen lähes 186 000 euron voitto

Eurojackpotista löytyi kierroksella 22/2020 yksi täysosuma. Lähes 33,3 miljoonan euron voitto matkaa Italiaan.

Turun vilkkaimmilla rannoilla kaikissa vuoroissa kaksi valvojaa

Rantavalvontaa lisätään aiempiin vuosiin nähden niin, että joka vuorossa on kaksi valvojaa.

Rantavalvojat valvovat turvallisuutta Turun vilkkaimmilla uimarannoilla Ekvallassa, Ispoisissa ja Saaronniemessä tänäkin kesänä. Rantavalvontaa lisätään aiempiin vuosiin nähden niin, että joka vuorossa on kaksi valvojaa.

Ruslan Iskhakov TPS:n riveihin

Turun Palloseura on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen venäläisen hyökkääjän Ruslan Iskhakovin kanssa. 19-vuotias Iskhakov siirtyy TPS-paitaan Pohjois-Amerikan yliopistosarjasta, jossa hän pelasi kaksi edellistä kautta University of Connecticutin paidassa.

Inhimillistä loppuun asti

Ihmiselämää tulee suojella viimeiseen asti, mutta myös elämänlaadulla on suuri merkitys, muistuttaa kirjoittaja.

Koronapandemian aiheuttamat vierailurajoitukset sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä koettelevat monella tavalla asiakkaita, omaisia ja hoitajia. Hoivakodeissa hoidetaan elämän loppuvaiheessa olevia, jotka kuuluvat riskiryhmään. Lähikontakteja tarvitaan asiakkaita hoidettaessa, ja kontaktit ovat hoidon ydin. Yhteydet läheisiin ihmisiin ovat aina olleet vanhuksille kaikkein tärkein asia. Nyt kontakteja joudutaan rajoittamaan voimakkaasti, jotta virustartunnat saadaan rajattua. Tilanne on ristiriitainen ja haastava.

Kesäaika tuo muutoksia Lounais-Suomen poliisilaitoksen palvelupäivystyksen ja lupapalveluiden aukioloaikoihin

Kesäaika tuo muutoksia Lounais-Suomen poliisilaitoksen palvelupäivystyksen ja lupapalveluiden aukioloaikoihin.

Suomessa on 6 776 koronatartuntaa, kuolleita 314

Kuvaajassa esitetään Covid-19-tautiin liittyvien kuolemantapausten ikäjakauma. Ikäryhmäjaottelussa on huomioitu yksityisyydensuoja. Esimerkiksi mikäli tapauksia on 1-4, merkitään se tilastoon < 5 ja näytetään kuvaajassa vaaleanharmaana pylväänä, jonka koko on vakioitu.  Tapauksista ei anneta lisää tietoa. Tiedot päivitetty 29.5.Tilannekuvassa oli 28.5. virheellinen tieto tautiin liittyvistä kuolemista koskien ikäryhmää 10-19 vuotta. Ikäryhmässä 10-19 vuotta ei ole Suomessa todettu yhtään tautiin liittyvää kuolemaa. Virheellinen tieto johtui rekisteröintivirheestä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan testattuja koronanäytteitä on yhteensä noin 179 400 (+ 2 800). Ilmoitettuja koronatapauksia on yhteensä 6 776 (+ 33). Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu 314 (+ 1).

Ravintoloiden toimintaa halutaan edistää kesäajan poikkeusjärjestelyin Turussa

Koronaepidemia on tuonut mukanaan runsaasti rajoituksia tapahtuma- ja yritystoimintaan. Turun kaupunginhallitukselle esitetään linjattavaksi joukko keinoja, joilla kaupunki voi osaltaan helpottaa erityisesti ravintolayritysten toimintaa.

Mobiilisovellus auttaa maahanmuuttajia oppimaan paikallista kieltä taideteosten avulla

Turun yliopiston ranskan ja englannin kielen tutkijat ovat mukana kehittämässä uutta mobiilisovellusta, jolla maahanmuuttajat voivat opiskella kieltä ja kulttuuria taideteosten avulla.

Ammatillisen toisen asteen todistusvalinnasta puuttunut lähtötietoja, hakemuksia hylätty virheellisesti

Ammattikorkeakoulujen yhteishaussa oli tänä vuonna käytössä yhtenä hakuvaihtoehtona ammatillisen toiseen asteen suorittaneiden valinta tutkintotodistusten perusteella. Arvosanatietojen kirjaamisessa tietokantaan, josta ammattikorkeakoulut poimivat tiedot valintaa varten, on ilmennyt puutteita. Kirjaamispuutteet ovat johtaneet todistusvalinnan ongelmiin joidenkin hakijoiden osalta.

Lohikunta laajentaa jatkojalostukseen, Maskuun kalasavustamo

Heikki Mäkinen johtaa kotimaisen kirjolohen kasvattajien osuuskunta Lohikuntaa.

Turkulainen kotimaisten kalankasvattajien omistama Lohikunta Oy jalostaa kirjolohesta fileitä, annospaloja, suikaleita ja kuutioita ruokateollisuudelle ja jatkojalostajille sekä tuorekaupan tukku- ja vähittäissektoreille.

Koulujen aloitus ei ole näkynyt Turussa koronavirustartuntojen määrässä

Tartuntoja on Turussa todettu kaikkiaan yhteensä 176 henkilöllä. Tämä tarkoittaa laskennallisesti 91 tartuntaa 100 000 asukasta kohden.

Urheilu

Puukkokatsomo: Aidosta muoviin

Turkulaiselle jalkapalloromantikolle täydellisen kesäillan rakennusaineet ovat perinteiset: lämmin kesäilta, auringonpaiste, paljon väkeä ja hyväkuntoinen nurmimatto. Hyvänä päivänä oma joukkue vielä nappaa kolme sarjapistettä.

Ryan Manoogian ja Ignacio Luengas vahvistamaan Loimua

Raision Loimu on hankkinut kaksi vahvistusta hihaosastolleen. Liberon tontille Aatu Kulmalan kanssa peliajasta kisaamaan saapuu viime kaudella Rovaniemellä pelannut yhdysvaltalainen Ryan Manoogian (27, 185 senttiä) ja yleispelaajaosastolle liittyy nuorten suomalaistalenttien rinnalle argentiinalainen Ignacio Luengas (24, 204).

Jälkipeli: Juuso Pärssinen – pojasta polvi paranee

Juuso Pärssinen on toisen polven jääkiekkoilija. Isä Timo ylsi taalajäille asti, mutta oletettavasti jälkipolvi pistää vielä paremmaksi. Juuso vakiinnutti viime kaudella paikkansa TPS:n liigajoukkueessa. Lukiokin on tuli samalla suoritettua.

Isä Timo Pärssinen ei ollut junnutähti. Ei päässyt edes Pohjola-leirille, minne valitaan ikäluokkansa lupaavimmat pelaajat. Mutta niin vain isä-Pärssinen, Mestiksestä kiekkomaailman eliittiin yltänyt pelaaja, värvättiin taalakaukaloihin. Isä-Pärssinen sai kaudella 2001–02 tililleen Anaheim Ducksin riveissä 17 NHL-ottelua.

Ruslan Iskhakov TPS:n riveihin

Turun Palloseura on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen venäläisen hyökkääjän Ruslan Iskhakovin kanssa. 19-vuotias Iskhakov siirtyy TPS-paitaan Pohjois-Amerikan yliopistosarjasta, jossa hän pelasi kaksi edellistä kautta University of Connecticutin paidassa.

Vetoja suolaisessa vedessä – soutaja Pertti Karppisen olympiatripla saa edelleen ihon kananlihalle

Soudun kolminkertainen olympiavoittaja Pertti Karppinen oli urallaan täysin ylivoimainen lajissaan.

Soutaja Pertti Karppinen on viimeisin varsinaissuomalainen olympiavoittaja. Isokokoisen raisiolaisen rauhallinen olemus ja kylmän viileä taktikointi pehmitti kaikki muut maailman huiput peräti kolmissa peräkkäisissä olympialaisissa. Karppinen kahmi vielä MM-tasollakin kuusi henkilökohtaista mitalia, joista kaksi oli sitä kirkkainta väriä.

Mika Suoraniemi aloittaa pelaajakoordinaattorin tehtävässä TPS:ssä

Mika Suoraniemi.

Turun Palloseuran valmennuspäällikkönä aikaisemmin toiminut Mika Suoraniemi aloittaa uudessa roolissa TPS:n pelaajakoordinaattorina. Suoraniemi vastaa jatkossa pelaajakoordinaattorina jatkavan Tomi Kallion kanssa muun muassa pelaajarekrytoinnista.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.