Paahdetut maa-artisokat, nuo makoisat muhkurat
Maa-artisokan samettinen maku sopii talvikauteen ja nyt kotimaista maa-artisokkaa onkin hyvin tarjolla ruokakaupoissa. Maa-artisokka (Helianthus tuberosus) on mukulakasvi, jonka sato kypsyy vasta myöhään syksyllä. Maa-artisokan mukulat ovat pieniä ja epäsäännöllisen muotoisia. Niiden päällä on ruskea ohut kuori, jonka alla on vaaleaa mehukasta hedelmälihaa. Kuorittuna maa-artisokka tummuu helposti, joten se pitää säilyttää vedessä.
Maultaan maa-artisokka on mieto. Siitä valmistuu herkullinen ja pehmeä sosekeitto ja maistuu se erinomaisesti myös muhennoksissa ja kasvisgratiineissa. Kokeile maa-artisokkaa myös perunan tapaan keitettynä ja tarjoile pääruoan lisäkkeenä. Keittoaika on hieman lyhyempi kuin perunalla. Maa-artisokan kuoriminen voi olla muhkuroidensa ansiosta kinkkistä puuhaa, mutta kun maa-artisokan paahtaa uunissa, niitä ei tarvitse edes kuoria. Ne kypsennetään kuorineen kaikkineen ja ovat rapeine kuorineen ja pehmeine sisuksineen mitä oivallisin lisuke. Kun maa-artisokkia paahtaa ensimmäisen kerran, ihmettelee minkä takia helppoa ja herkullista lisuketta ei ole aiemmin kokeillut.
Paahdetut maa-artisokat
1 pss (500 g) kotimaista maa-artisokkaa
oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa
timjamia tai rosmariinia
Laita uuni lämpenemään 175–200 asteeseen. Pese maa-artisokat huolellisesti juuresharjalla ja halkaise puoliksi. Levitä maa-artisokat uunipellille leivinpaperin päälle. Lorauta niiden päälle runsaasti oliiviöljyä ja rouhi päälle suolaa ja pippuria. Lisää joukkoon tuoretta timjamia tai rosmariinia.
Paahda uunissa noin 50–55 minuuttia tai kunnes ne alkavat saada väriä ja tuntuvat haarukalla kokeiltuina pehmeiltä sisältä. Tarjoile lisukkeena tai napostele sellaisenaan vaikka majoneesiin dipattuna.
Henriikka Fingerborg