Jälkipeli: Valtolan perheessä piisaa mailoja

Valtolan perheen lapsilta mailapelit luonnistuvat ja menestystäkin on tullut. Isoveli Kalle (vas.) kolkuttelee liigaportteja, pikkusisko Ulla on ikäluokkansa Turun alueen parhaimpia salibandyn ja jalkapallon pelaajia sekä sisarussarjan keskimmäinen, Olli, on TPS:n A-juniorijoukkueen kantavia voimia. Valtolan perheen lapsilta mailapelit luonnistuvat ja menestystäkin on tullut. Isoveli Kalle (vas.) kolkuttelee liigaportteja, pikkusisko Ulla on ikäluokkansa Turun alueen parhaimpia salibandyn ja jalkapallon pelaajia sekä sisarussarjan keskimmäinen, Olli, on TPS:n A-juniorijoukkueen kantavia voimia.

Kiirettä pitää. Isä Antti ja äiti Annele Valtola kiirehtivät hallista toiseen. Niin kuin ovat tehneet jo vuosien ajan. Perheen lapset – Ulla, Olli ja Kalle – ovat harrastaneet mailapelejä lapsesta saakka. Nyt Valtolan perheen mailataiturit ovat tulleet vähitellen tutuiksi turkulaista urheiluelämää seuraaville.

Ei liene epäselvää, mistä Valtolan perheen ruokapöydässä keskustellaan. Mailapelit ovat aina olleet vahvasti mukana perheen arjessa. Kuljeta, kannusta ja kustanna eli vanhempien panostus lastensa urheiluun on realisoitumassa myös menestyksenä.

Isoveli 21-vuotias Kalle pelaa hienoa kauttaan TUTO Hockeyn Mestis-joukkueessa. Kalle on saanut lähes koko syksyn totutella pitämään ottelusta toiseen pistenikkarille tarkoitettua kultaista kypärää. Liigakaukalot odottavat.

Pikkuveli, 18-vuotias Olli, seuraa isoveljensä jalanjälkiä. Molemmat Valtolan perheen pelimiehet ovat käyneet läpi TPS:n nuoremmat ikäluokat. Olli on nyt TPS:n A-juniorijoukkueen kantavia voimia. Viimeksi paikallisottelussa tutolaisia vastaan Olli ampui komean lämärimaalin tismalleen samalta paikalta, siniviivan tuntumasta, mistä on totuttu näkemään isoveli Kallen tarkkoja vetoja kohti vastustajan maalia.

Pikkusisko 15-vuotiaan Ullan lajeiksi ovat valikoituneet salibandy sekä jalkapallo. FBC Loiston useissa eri ikäluokissa pelaava Ulla Valtola komeilee naisten salibandyn Ykkösdivarin pistepörssin kärkipaikoilla. Nuoremmissa ikäluokissa on tullut useampi salibandyn Suomen mestaruus. Ulla on saanut myös kutsun ikäluokkansa salibandyn maajoukkueleirille. Kesät menevät ÅIFK:ssa jalkapalloa harrastaen. Näyttää vahvasti siltä, että perheen nuorimmainenkin on saanut intohimoisen urheilijan geenit.

Mistä lasten poikkeuksellinen urheiluinnostus on saanut alkunsa?

– Yksikään ei ole lapsesta lähtien ohittanut palloa potkaisematta sitä. Ollikin potki palloa ennen kuin oppi kävelemään. Ihmisen aivoissa on ilmeisesti sellainen lohko, joka innostaa pallopeleihin. Jokainen näyttää lapsena, mistä on kiinnostunut. Meidän lapsia ei todellakaan tarvinnut patistaa liikkumaan. Motivaatio on ollut aina niin kova, että aikaiset aamuherätyksetkään eivät ole olleet ongelma.

Ovatko sisarukset olleet aina kilpailuhenkisiä?

– Perheen autotalli on tyhjennetty autoa myöten, jotta lapset ovat päässeet sisälle pelaamaan. Ulla ei ole mikään arka, vaan on joutunut kilpailemaan isoveljiensä kanssa. Välillä on tultu itkien sisälle. Sisaruksien välillä on ollut aina kova kilpailu.

Kuinka paljon vanhemmat ovat olleet mukana lastensa harrastuksissa?

– Kun monessa hallissa pitää olla samanaikaisesti, tarvitaan kuljetuksiin apuvoimia. Meillä, kuten useissa urheilevissa perheissä, isovanhempien apu on korvaamaton. Kuljetusmatkat ovat ihan hauskoja, koska niissä tulee paljon juteltua lapsensa kanssa. Mokkapalojakin on leivottu ja hoidettu joukkuejohtajan tehtäviä. Itse toimin tällä hetkellä myös TPS Juniorijääkiekko ry:n hallituksessa.

Kolme on urheilevaa lasta, miten perheen budjetti kestää?

– Kolmen lapsen palloiluharrastuksen pystyy mahdollistamaan normaalilla rahoituksella. Jostain tarvitsee luopua, kun tulee kustannuksia. Itse jätin kahden auton vaihtamisen väliin. Jääkiekossa lasten harrastaminen on aluksi edullista, mutta näen harrastuksen pidempänä aikajanana. Kun tiesin, että kausimaksut ovat useita satoja euroja kuukaudessa, niin valmistauduin niihin jo etukäteen. Piti luopua jostain. Ehkä yksi etelänmatkakin jäi tekemättä. Kyse on normaalista perheen talouden budjetoinnista. Nyt, kun pojat ovat päässeet jo urallaan pitkälle, kulukäyrä on laskeva. Normituloilla lätkän harrastaminen on siis mahdollista, mutta se vaatii suunnitelmallisuutta.

Hannu Tuominen

Lapsuuden sosioekonominen asema ennustaa aikuisiän sydän- ja verisuonitauteja

Elina Puolakka.

Korkeampi lapsuuden sosioekonominen asema on yhteydessä joustavampiin valtimoihin sekä sydämen vasemman kammion pienempään massaan ja sen parempaan diastoliseen toimintaan aikuisiässä, todetaan Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa. LL Elina Puolakan tutkimus osoittaa, että korkeampi sosioekonominen asema lapsuudessa on yhteydessä myös matalampaan metabolisen oireyhtymän riskiin ja terveellisempiin elintapoihin aikuisuudessa.

Uusi linjaus sisäliikuntapaikoille, maskia tulee käyttää kaupungin sisäliikuntatiloissa

Turun kaupunki edellyttää, että kaupungin sisäliikuntatilojen käyttäjät pitävät maskia. Kasvomaskia tulee käyttää muulloin kuin liikuntasuorituksen aikana.

Päiväperhot kankaalla Raision kaupunginkirjastossa

Raisiolainen Paula Ehrman ripustaa maalauksiaan Raision kaupunginkirjaston toisen kerroksen näyttelytilaan marraskuun ajaksi (2.–28.11.). Teoksissa vilisee realistisesti maalattuja perhosia.

Koronavirustestiä varten varattuja aikoja peruttu lisääntyvästi

Turussa on viimeisen vajaan viikon aikana todettu 57 uutta koronavirustartuntaa (21.–27.10.). Koronaepidemian alusta eli maaliskuusta lähtien Turussa on todettu yhteensä 541 tartuntaa (THL 27.10. kello 8). Turussa koronaepidemia on edelleen kiihtymisvaiheessa.

Varsinais-Suomi edelleen koronapandemian kiihtymisvaiheessa, kaikessa vapaa-ajan toiminnassa muistettava riittävät etäisyydet

Kuvassa on esitetty Varsinais-Suomessa asuvilla henkilöillä todetut koronavirustapaukset 2.3.–25.10.2020. Tilastosta voidaan huomata, että tapausmäärät putosivat toukokuun aikana ja olivat selvästi alhaisemmat kesä-heinäkuun ajan. Elokuusta alkaen koronatapausmäärät Varsinais-Suomessa ovat kasvaneet vähitellen, kunnes lokakuussa on siirrytty kiihtymisvaiheeseen.

Koronapandemia on edelleen kiihtymisvaiheessa Varsinais-Suomessa. Noin neljännes kaikista tartunnoista tulee tällä hetkellä omilta perheenjäseniltä, samassa taloudessa asuvilta ja muusta lähipiiristä. Tartunnan lähteistä pystytään tunnistamaan hieman yli 70 prosenttia.

Fölin bussilinja 100 kuljettaa influenssarokotukseen Messukeskukseen

65 vuotta täyttäneiden ja yli 18-vuotiaiden riskiryhmään kuuluvien turkulaisten kausi-influenssarokotukset keskitetään koronatilanteen vuoksi tänä vuonna Turun Messukeskukseen. Fölin bussilinja 100 liikennöi 4.11.–4.12. Messukeskukseen ja takaisin keskustaan 40 minuutin välein. Rokotusaika pitää varata etukäteen verkossa tai puhelimitse.

eKollega-hanke tukee yksinyrittäjien työhyvinvointia Varsinais-Suomessa

Anna Tolppa.

Yksinyrittäjyys on 2000-luvun työelämän merkittävimpiä trendejä. Yksinyrittäjiä on nykyään reilusti yli puolet kaikista yrityksistä, yhteensä 182 000. Suomen Yrittäjien selvityksen (2019) mukaan joka toinen yksinyrittäjä kokee haasteita oman jaksamisensa kanssa.

Vertaismentorointikoulutusta Turussa 18–34-vuotiaille

Diakonissalaitoksen VamosSampo-hankkeessa Turussa aloitti syyskuun lopulla vertaismentorinuorten koulutusryhmä pilottikokeiluna. Hanke on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama. Koulutuksen keskiössä on oma tarina sekä itseen ja toisiin koulutettaviin tutustuminen.

Uudet liikennevalot otetaan käyttöön Hämeentien ja Jaanintien risteyksessä

Uudet liikennevalot otetaan käyttöön Hämeentien ja Jaanintien risteyksessä keskiviikkona 28. lokakuuta kello 12:een mennessä.

Logomon sillan rakenteiden pesu aiheuttaa yöllistä melua

Logomon siltatyömaalla alkaa siltarakenteiden pesu.

Logomon sillan rakennusurakassa pestään seuraavaksi siltarakenteita. Työalueen läpi kulkevan junaliikenteen takia rakenteita joudutaan pesemään myös öisin.

Näin totutat koiran maskillisiin ihmisiin

Koska kasvomaski peittää suuren osan ihmisen kasvoista, koiran on vaikeampi tulkita ihmisen ilmeitä ja kehonkieltä.

Korona-aika on ollut paitsi ihmisille niin myös koirille erikoista aikaa: koko perhe on koko ajan kotona, omistajilla on aikaa pitempiin kävelylenkkeihin ja kodin ulkopuolella ihmiset pitävät isompaa etäisyyttä. Tuorein muutos on, että yhä useampi käyttää nyt suositusten mukaisesti kasvomaskia.

Olkkari antaa etäapua arjen ongelmiin puhelimitse Raisiossa

Raision asiointipiste Olkkari avaa 2. marraskuuta tukipuhelimen, josta saa neuvoa erilaisissa elämän tilanteissa. Numerosta voi kysyä apua esimerkiksi lomakkeiden täytössä tai saada keskusteluapua huoliin ja arjessa jaksamiseen.

Vanhasta luodaan uutta Sibelius-museossa

Quartet Ajaton esiintyy Sibelius-museossa.

Sibelius-museon konserttisarjassa Sibbe Live! esiintyy keskiviikkona 28. lokakuuta kello 19 kvartetti Quartet Ajaton. Laulaja Mia Simanainen on ryhmän perustaja. Mukanaan hänellä on Henrik Sandås (bandoneón), Kari Ikonen (Moog-syntetisaattori) ja Markus Hohti (barokkisello).

Talouden epävarmuus lisää säästämisintoa

Säästämisbarometrin mukaan onnellisuus ja säästäminen kulkevat käsi kädessä. Onnelliset saavat säästöön enemmän kuin vähemmän onnelliset: lähes kaksinkertainen määrä erittäin onnellisista (19 %) saa säästöön yli 400 euroa kuussa koko väestöön (11 %) verrattuna.

Bayer Suomi pienentää hiilijalanjälkeään yli 80 prosenttia jo tänä vuonna

Jennifer Hunt.

Lääkeyhtiö Bayer hakee tuotannon kasvua Suomessa ja ottaa samalla merkittäviä askeleita hiilijalanjälkensä pienentämisessä. Aiemmin syksyllä Bayer julkisti 35 miljoonan euron investoinnin Turun tuotantolaitokseen Suomessa. Bayer tavoittelee hiilineutraalisuutta vuoteen 2030 mennessä, ja Bayer Suomi vähentää hiilidioksidipäästöjään yli 80 prosenttia jo tämän vuoden loppuun mennessä.

Turun Ylioppilaskyläsäätiö ei korota asuntojensa vuokria ensi vuodelle, joidenkin soluasuntojen vuokria lasketaan

TYS ei aio korottaa vuokria.

Turun Ylioppilaskyläsäätiö (TYS) ei korota asuntojensa vuokria vuodelle 2021. Soluasuntojen vuokria on kuitenkin päätetty yhtenäistää ja tämän seurauksena Ispurin asuntokohteen soluasuntojen vuokria lasketaan.

Alvar Euro: Helsingin yliopiston juhlasalin ovet palautettava Turkuun

Turun kaupunginvaltuutettu Alvar Euro (kok.) vaatii Helsingin yliopiston juhlasalin ovien palauttamista takaisin Turkuun. Alunperin Turun Akatemiataloon valmistetut ovet vietiin pois Turusta yliopiston muutettua Helsinkiin vuoden 1827 palon jälkimainingeissa.

Vihertyö sulkee ajokaistan Betaniankadulla

Vihertyö Betaniankadulla sulkee Itäisen Pitkänkadun suuntaan menevän ajokaistan tiistaista torstaihin asti.

Urheilu

Topias Haapanen jatkaa Turun Palloseurassa

Turun Palloseura ja hyökkääjä Topias Haapanen jatkavat yhteistyötä myös ensi kaudella. TPS käytti maanantaina Haapasen sopimuksessa olleen optiovuoden kauden 2021–22 osalta.

Norjan suunnistuksen suuntaviivat ovat jatkossa Janne Salmen käsialaa

Janne Salmi reissaa jatkossa ahkerasti Suomen ja Norjan väliä.

Viime vuodet Turun Urheiluakatemian kehitysjohtajana työskennelleen Janne Salmen matkapäivät lisääntyvät jatkossa. Seuraavat kolme vuotta Salmi toimii Norjan suunnistusmaajoukkueen johtajana. Salmen edeltäjä pestissä oli Salmen jo aktiiviajoiltaan hyvin tuntema Jørgen Rostrup .

Samuli Vainionpää siirtyy Turun Palloseuraan

Samuli Vainionpää (50).

Turun Palloseura on solminut sopimuksen hyökkääjä Samuli Vainionpään kanssa. 21-vuotiaan Vainionpään ja TPS:n tuore sopimus kattaa kuluvan kauden sekä myös kauden 2021–2022.

TPS:n viimeisille runkosarjaotteluille uudet pelipäivät Veikkausliigassa

Mika Ääritalo.

Veikkausliigan runkosarjan päätöskierros on siirretty pelattavaksi kokonaisuudessaan keskiviikkona 4. marraskuuta. TPS kohtaa runkosarjan päätöskierroksella Veritas Stadionilla KuPS:n kello 18.30 alkaen.

Puukkokatsomo: 16 kertaa nolla

Nopea tietokilpailukysymys: Milloin Suomen miesten jalkapallon A-maajoukkue on viimeksi päästänyt maalin voittamassaan ottelussa?

Trojans järjestää kaikille avoimen keskustelutilaisuuden

Trojans luopui paikastaan Vaahteraliigassa syksyllä 2017. Kuva on ottelusta Trojans-Royals samalta kaudelta.

Turun Trojans hakee uutta nostetta järjestämällä kaikille avoimen keskustelutilaisuuden sunnuntaina 25. lokakuuta Scandic Atriumissa Eerikinkadulla kello 15–18. Keskustelutilaisuuden kipinänä on halu nostaa Trojans jälleen suomalaiselle jenkkifutiskartalle myös miehissä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.