Auton tyhjäkäynnillä voi olla tarkoitus
Valtioneuvoston asetus määrää, että autoa saa käyttää tyhjäkäynnillä kaksi minuuttia tai neljä minuuttia, jos pakkasta on yli 15 astetta. Sama sääntö koskee henkilöautoja ja raskaan liikenteen ajoneuvoja. Oikeus poiketa säännöstä on kuitenkin kirjoitettu samaan asetukseen.
– Jos ajoneuvossa on jokin työkäytössä oleva lisälaite, jonka toiminta vaatii moottorin käyttämistä, säännöstä voidaan poiketa, johtaja Petri Murto Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:stä kertoo.
Poikkeuksia ovat siten esimerkiksi jätepuristinta käyttävät jäteautot, kuorman tyhjentämiseen paineilmaa käyttävät kuten pellettejä tai puhallusvillaa kuljettavat autot ja nosturiautot.
– Nosturit ottavat käytännössä aina voiman auton moottorista. Nosturilla tehdään pitkiäkin asennuksia, silloin auto voi rouskuttaa käynnissä melkein koko päivän, Murto kertoo.
Kylmäkuljetus nykyään harvemmin tarvitsee auton moottoria pitääkseen kuorman kylmänä tai vaihtoehtoisesti lämpimänä.
Vanhan maailman kuorma-autokuski käynnisti autonsa aamulla ja sammutti sen illalla. Vieläkin on mahdollista törmätä tavan vuoksi käyvään kuorma-autoon tai rekkaan, mutta oikeiden asenteiden levitessä se on erittäin harvinaista.
– Tapa on viimeisen 20 vuoden aikana vähentynyt. Jos sellaiseen törmää, kyse on pääsääntöisesti väärästä käytöksestä. On hyvin vähän syitä, miksi muiden kuin lisälaitetta käyttävien autojen pitäisi käydä tyhjäkäyntiä.
Yksi syy turhalta näyttävään tyhjäkäyntiin voi olla auton tekninen vika kuten akun tai starttimoottorin hajoaminen tai huono kunto. Joissain tilanteissa auton pitää ladata akkuaan, vaikka akku kunnossa olisikin. Esimerkiksi tietyömailla erilaisille opastinvaloille virtaa antavien autojen pitää joskus turvautua tyhjäkäyntiin pitääkseen valot palamassa.
Takavuosina yksi työkäytössä olevan auton tyhjäkäynnin syy oli lämpö. Pakkasilla on mukavampi olla lämpimän auton hytissä. Nykyisin polttoainekäyttöiset lisälämmittimet ovat poistaneet tämän tyhjäkäytön syyn, mutta eivät ympäristön eduksi. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, nykyaikaisen rekka-auton moottorin tyhjäkäyttäminen olisi ympäristöystävällisempää kuin pienen lisälämmittimen käyttäminen.
– Euro 6 -normin täyttävän auton käynti on varsin puhdasta. Urearuiskutukset, hiukkasloukut ja muut laitteistot puhdistavat auton päästöt mutta eivät lisälämmittimen päästöjä, kertoo johtaja Petri Murto Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:stä.
Lisälämmittimen kulutus on suunnilleen sama kuin tyhjää rouskuttavan moottorin. Lisälämmittimen käytön ainoaksi eduksi jää matalampi desibelitaso.
Jarno Keskinen