Meidän mailla: Koristeellinen kehys
Turun tuomiokirkon pohjoinen ovi on esteetön reitti kirkkoon. Pohjoisen ulko-oven kehyksenä on keskiaikainen portaali. Piispa Hemmingin aikana, vuosina 1338–66 tehdyissä kunnostustöissä mukana oli kivenhakkaajia ja muurareita Tallinnasta. Keskiaikainen portaali on tehty Tallinnan Lasnamäen kalkkikivestä 1300-luvun loppupuolella tai viimeistään 1500-luvun alussa.
Suomen oloissa ainutlaatuista portaalia koristaa viininlehtiköynnös. Ovea on myös koristanut pronssinen, viiniköynnöksen kehystämä leijonanpääkolkutin. Kyseinen ovirengas on nykyisin esillä Turun tuomiokirkkomuseossa.
Pohjoisen oven yläpuolella on pieni huone ja ulkoinen saarnatuoli. Ulkoista saarnatuolia on voitu käyttää pyhimystarinoiden kertomiseen ja kansankielisten saarnojen pitämiseen. Muualla ulkoisia saarnatuoleja on voitu käyttää myös maallisten kuulutusten julistamiseen. Turussa maallisen hallinnon käytössä kuitenkin oli kyseiseen tarkoitukseen lähellä sekä kaupungin raatihuone että linna.
Saarnatuolin luukun yläpuolella on vielä goottilainen neliapilan muotoinen ikkuna. Metalliluukut ovat auki, mutta ikkunaa ei voi avata. Sen takana olevaan matalaan huoneeseen johtavat ahtaat portaat, ja ovi sinne on turvallisuussyistä suljettu.
Juttusarjassa esitellään yksityiskohtia Turun kansalliseen kaupunkipuistoon kuuluvilta alueilta. Juttusarja toteutetaan yhteistyössä Turun kaupungin kanssa.